AYUSH
Prime Minister announces "My Life My Yoga" Video Blogging contest in Mann Ki Baat
31 MAY 2020 5:46PM by PIB Delhi
Shri Narendra Modi, Prime Minister of India today called upon one and all to participate in the “My Life – My Yoga”(also called “Jeevan Yoga”) Video Blogging Contest, a joint effort by the Ministry of AYUSH and the Indian Council for Cultural Relations (ICCR), during the course of his monthly Mann Ki Baat address to the nation. The contest focuses on the transformative impact of Yoga on the lives of individuals, and comes as one of the activities related to the observation of the sixth International Day of Yoga (IDY) coming up on 21st June 2020. The contest has gone live on the social media handles of the Ministry of AYUSH today, 31 May 2020.
The observation of IDY in the past years has been marked by thousands of harmonious mass demonstrations of Yoga in public places. Due to the contagious nature of COVID-19, no mass gathering would be advisable this year. Hence, this year the Ministry is encouraging the people to practice Yoga at their homes, with participation from the entire family. Through the My Life – My Yoga video blogging competition, the Ministry of AYUSH and ICCR seek to raise awareness about Yoga and to inspire people to prepare for and become active participants in the observation of IDY 2020. The contest will support participation via the social media platforms of Facebook, Twitter and Instagram. Video contest will be open to participants from all countries.
The contest will run in two legs. First leg consisting of an international video blogging contest, wherein the winners will be picked within a country. This will be followed by global prize winners who will be selected from winners from different countries.
Entries can be submitted by participants under three categories covering youth (aged under 18), adults (above 18 years) and yoga professionals, and further, separately for male and female contestants. This makes it a total of six categories in all. For the India contestants, prizes worth Rs. 1 lakh, 50K and 25K for 1st, 2nd and 3rd ranking within each of the categories have been announced within the first leg. Details of the global prizes will be announced shortly on the Yoga Portal of Ministry of AYUSH.
This contest is open to all participants across the world. To enter into the contest the participants are required to upload a 3 minutes duration video of 3 Yogic practices (kriya, asana, pranayama, bandha or mudra), including a short video message/ description on how the said Yogic practices influenced their life. The video may be uploaded on Facebook, Twitter or Instagram with the contest hashtag #MyLifeMyYogaINDIA and appropriate category hashtag. Detailed guidelines for participation can be found on the Yoga Portal of Ministry of AYUSH(https://yoga.ayush.gov.in/yoga/).
The announcement of the contest by PM has generated tremendous curiosity about and interest in it. The Ministry of AYUSH is confident that this interest would convert into significant public health gains, as the positive impact of Yoga in the management of many aspects of the COVID-19 pandemic situation is by now well accepted.

ଆୟୁଷ
ମନ୍‌ କୀ ବାତ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ “ ମୋ ଜୀବନ ମୋ ଯୋଗ” ଭିଡ଼ିଓ ବ୍ଲଗିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
31 MAY 2020 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାଙ୍କର ମାସିକ ମନ୍‌ କୀ ବାତ୍‌କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ମୋ ଜୀବନ ମୋ ଯୋଗ” ଭିଡ଼ିଓ ବ୍ଲଗିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମନ୍‌ କୀ ବାତ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବା ଅବସରରେ ସେ ଦେଶର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂପର୍କ ପରିଷଦ (ଆଇସିସିଆର) ମିଳିତ ସହଯୋଗୀତାରେ ଏହି ଭିଡ଼ିଓ ବ୍ଲଗିଂର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଯୋଗ କିଭଳି ଭାବେ ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଇଛି ତାହା ଉପରେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ 2020 ଜୁନ 21 ତାରିଖ ଦିନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏହାକୁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯିବ । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ହାଣ୍ଡଲରେ ମେ 31, 2020 ତାରିଖରେ ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆଜି ସିଧାସଳଖ ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି ।
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ସୁସଂଗତ ତଥା ମିଳିତ ଭାବେ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ଼-19 ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁ ଏଭଳି ଗଣ ସମାବେଶର ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ସମୀଚୀନ ହେବନାହିଁ । ତେଣୁ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ଘରେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଯୋଗାଭ୍ୟାସରେ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ମୋ ଜୀବନ - ମୋ ଯୋଗଭିଡ଼ିଓ ବ୍ଲଗିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇସିସିଆର ଯୋଗ ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ 2020 ପାଳନ ସକାଶେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ସେଥିରେ ସକ୍ରିୟତାର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସାମାଜିକ ଗଣ ମାଧ୍ୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯଥା ଫେସବୁକ୍‌, ଟ୍ୱିଟର ଏବଂ ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ସହଯୋଗ କରିବ । ଏହି ଭିଡ଼ିଓ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ରଖାଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ପ୍ରଥମ ଚରଣରେ ଏକ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଭିଡ଼ିଓ ବ୍ଲଗିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ରଖାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ବିଜୟୀ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ଦେଶ ଭିତରୁ ଚୟନ କରାଯିବେ । ଏହା ପରେ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯିବ ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ହୋଇଥିବେ ।
ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସକାଶେ ନାମ ପଞ୍ଜିକରଣ ନିମନ୍ତେ ତିନୋଟି ବର୍ଗ ରଖାଯାଇଛି । ସେଥିରେ ଯୁବ (18 ବର୍ଷ ଆୟୁସୀମା ମଧ୍ୟରେ), ପ୍ରୌଢ଼ (18 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର) ଏବଂ ଯୋଗ ପ୍ରଫେସନାଲମାନେ ରହିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ପୃଥକ୍‌ ଭାବେ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ୍‌ ବର୍ଗୀକରଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସର୍ବମୋଟ ଏଥିରେ ଛଅଗୋଟି ବର୍ଗ ରହିଛନ୍ତି । ଭାରତର ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର ନିମନ୍ତେ 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, 50 ହଜାର ଟଙ୍କା ଓ 25 ହଜାର ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି ଯାହାକି ପ୍ରଥମ ଚରଣରେ ଘୋଷିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ବିଜୟୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ବୈଶ୍ୱିକ ପୁରସ୍କାର ସଂପର୍କୀତ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ଘୋଷଣା କରାଯିବ ଯାହାକି ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଗ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗୀତାରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସକାଶେ ତିନିଗୋଟି ଧରଣର ଯୋଗର (କ୍ରିୟା, ପ୍ରାଣାୟାନ ଏବଂ ବନ୍ଧ ଅଥବା ମୁଦ୍ରା)ର ତିନିମିନିଟ ସମୟ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିବା ଭିଡ଼ିଓ ଅପ୍‌ଲୋଡ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଥିରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଭିଡ଼ିଓ ବାର୍ତ୍ତା/ ବର୍ଣ୍ଣନା ଯଥା ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି ତାହା ରହିଥିବା ବାଂଛନୀୟ । ଏହି ଭିଡ଼ିଓକୁ ଫେସବୁକ୍‌, ଟ୍ୱିଟର କିମ୍ବା ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମରେ ଥିବା ହାସଟ୍ୟାଗ #MyLifeMyYogaINDIAରେ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ବର୍ଗର ହାସଟ୍ୟାଗରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ଼ କରାଯାଇପାରିବ । ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସଂପର୍କୀତ ବିସ୍ତୃତ ଗାଇଡ଼ ଲାଇନ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଗ ପୋର୍ଟାଲ (https://yoga.ayush.gov.in/yoga/) ରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଘୋଷଣା କରିବା ପରେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରବଳ ଆଗ୍ରହ ଓ ଉତ୍କଣ୍ଠା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରକଟ କରିଛି ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣ ଏଥିରୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଉପକାର ପାଇପାରିବେ । ଯୋଗଭ୍ୟାସ ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ଼-19 ପରିଚାଳନାକୁ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ସହଯୋଗ ମିଳିବ ବୋଲି ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଏବେସୁଦ୍ଧା ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।