ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରାଜ୍ୟମାନେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ
• ଦେଶରେ କେହି ଯେଭଳି ଭୋକିଲା ନ ରହନ୍ତି: ଶ୍ରୀ ରାମ ବିଳାଶ ପାସୱାନ
• କୋଭିଡ଼-19 ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫସିଆଇ ଜୀବନରେଖା ପାଲଟିଛି: ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଖାଦ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଠକ କଲେ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ
• ଏନଏଫଏସଏ, ପିଏମଜିକେଏୱାଇ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ୟାକେଜ ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ କଲେ ସମୀକ୍ଷା
22 MAY 2020 5:37PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମ ବିଳାସ ପାସୱାନ ଆଜି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କରେ ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ କିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି ସେ ସଂପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଖାଦ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଏଭଳି ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର, ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ (FCI), ଏବଂ ନାଫେଡ଼ ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ଡ଼ାଲି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ପିଏମଜିକେଏୱାଇ ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ଡ଼ାଲି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ବିଶେଷ କରି ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ରାଜ୍ୟ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଂଜ ଭଳି ରାଜ୍ୟମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିମାନ, ଜଳପଥ ଏବଂ ରେଳ ଯୋଗେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଓ ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ଏଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ତଥା ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ଡ଼ାଲି ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ବାସ୍ତବିକ୍ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ୍ କାର୍ଡ଼ ପ୍ରୟାସରେ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ଯିବାରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ଏବେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଭାବେ ଜାରି ରହିଥିବାରୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା କାଳରେ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଭଳି ସୁଚାରୁ ରୂପେ ଚାଲେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ । ତାହା ହେଲେ ଦେଶରେ କେହି ଜଣେ ହେଲେ ଲୋକ ଭୋକିଲା ରହିବେ ନାହିଁ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭଳି ରାଜ୍ୟମାନେ ଝଡ଼ବାତ୍ୟା “ଅମ୍ଫନ” ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦ ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ଉପଯୁକ୍ତ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ (FCI) ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜୀବନରେଖାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନରେ ସେଠାରୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଦେଶସାରା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ କିଭଳି ଭାବେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଓ ଡ଼ାଲି ଆଦି ବଣ୍ଟନ କରୁଛନ୍ତି ସେ ସଂପର୍କରେ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ହାସଲ କରିଥିବା ସଫଳତା ଏବଂ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ସଂପର୍କରେ ସେ ଅବଗତ ହୋଇଥିଲେ । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ୍ କାର୍ଡ଼ (ONOS) ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ସଂପର୍କରେ ବୁଝିଥିଲେ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ୟାକେଜ୍‌:
ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ 8 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ/ଚାଉଳ ଏବଂ 39,000 ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡ଼ାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହାକି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ବାହାର ରାଜ୍ୟରେ ଫସି ରହିଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡପିଛା ପ୍ରତି ମାସରେ 5 କିଲୋଗ୍ରାମ ଗହମ/ଚାଉଳ ମାଗଣାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଠକୋଟି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ପରିବାର ପିଛା ମାସକୁ 1 କିଲୋଗ୍ରାମ ଡ଼ାଲି ହିସାବରେ ଦୁଇମାସ (ମେ ଏବଂ ଜୁନ୍ 2020) ପାଇଁ ମାଗଣାରେ ଡାଲି ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିରେ 1.96 କୋଟି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ପରିବାର ଯେଉଁମାନେ କି ଏନଏଫଏସଏ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କର କୌଣସି ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇନାହାନ୍ତି ସେମାନେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜୁନ 15, 2020 ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହେବା ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଲେ ଯେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବଣ୍ଟନ ସକାଶେ 17ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କ କୋଟା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉଠାଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ହରିଆଣା ଓ ତ୍ରିପୁରା ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ 3500 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି ଯାହାକି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବହନ କରିବେ । ଏପରିକି ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ, ଡ଼ିଲରମାନଙ୍କ ମାର୍ଜିନ ସମେତ ସବୁ ଖର୍ଚ୍ଚ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବହନ କରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସରକାରମାନଙ୍କୁ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ତାଲିକା ଅଗ୍ରୀମ ଭାବେ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେବେ ସେମାନେ ଏହି ବଣ୍ଟନ ରିପୋର୍ଟ ଜୁଲାଇ 15, 2020 ସୁଦ୍ଧା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଇବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ପିଏମ- ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନା:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମ- ଜିକେଏୱାଇ) ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଦେଶର 80 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି । ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଏନଏଫଏସଓ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଅପ୍ରେଲ ଠାରୁ ଜୁନ୍ 2020 ତିନିମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପାଇବେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଡ଼ିବିଟି ମୋଡ଼ରେ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ।
ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଲେ ଯେ ପିଏମଜିକେଏୱାଇ ଅଧୀରେ ଅପ୍ରେଲ 2020 ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିବା 90% ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ (କେବଳ ପଞ୍ଜାବ, ସିକିମ, ଦିଲ୍ଲୀ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ କି ଅପ୍ରେଲ ପାଇଁ 75%ରୁ କମ୍ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟାଯାଇଛି ) ବଣ୍ଟନ ସରିଛି । ଚଳିତ ମାସ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ପାଖାପାଖି 61% ଖାଦଶସ୍ୟ ବାଣ୍ଟି ସାରିଛନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ମଣିପୁର, କେରଳ ଓ ବିହାର ମେ ମାସ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିନାହାନ୍ତି ଅଥବା ଏହି ବଣ୍ଟନ ଏବେ 10%ରୁ କମ୍ ରହିଛି ।
ପିଏମ- ଜିକେଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ଡ଼ାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନ:
ପିଏମ-ଜିକେଏୱାଇ ଯୋଜନାରେ ଆଗାମୀ ତିନିମାସ ପାଇଁ ମୋଟ 5.87 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡ଼ାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ନାଫେଡ଼୍ର ସୂଚନା ଅନୁସାରେ 4.05 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଡ଼ାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇସାରିଛି । ରାଜ୍ୟମାନେ 3.02 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡ଼ାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ପାଇ ସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରାୟ 1.27 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ 21ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ 5ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଣ୍ଟା ଯାଇସାରିଛି । ଏଥିପାଇଁ 5,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟଭାର ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଯାହାକି ଭାରତ ସରକାର ବହନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ:
ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଲେ ଯେ ଏନଏଫଏସଏ ଅଧୀନରେ ଅପ୍ରେଲ 2020ରେ ମାସିକିଆ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର 93% ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି । ମେ ମାସ ପାଇଁ ମଂଜୁର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ମୋଟ ପରିମାଣର 75% ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତାହା ଏବେ ରାଜ୍ୟମାନେ ବଣ୍ଟନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ଼ ଯୋଜନା:
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ଼ (ଓଏନଓସି) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ରାସନ ଯେକୌଣସି ଏଫପିଏସ ଦୋକାନରୁ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ତନଖି ପରେ ପାଇପାରିବେ । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ୍ କାର୍ଡ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମେ 1, 2020 ସୁଦ୍ଧା 17ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଡ଼ାଯାଇ ସାରିଛି । ଅନ୍ୟ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ଓଡିଶା, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ଏହି ଯୋଜନା ସହ ଜୁନ୍ 2020ରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଅଗଷ୍ଟ 2020ରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ସିକିମ ଓ ମଣିପୁର ଏହି ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସାମିଲ ହେବେ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ମୋଟ 23ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ ହେବେ । ସରକାର ଓଏନଓସି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାର୍ଚ୍ଚ 31, 2021 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାର ଯୋଜନା ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ସୂଚାଇଥିଲେ ।
ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ:
(ଗହମ/ ଧାନ)
ଏହି ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ବେଳେ ଅଧିକାରୀମାନେ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ ଯେ ମେ 21, 2020 ସୁଦ୍ଧା ପୁନଃପୌନିକ ଭାବେ 2020-21 ପାଇଁ ଆରଏମଏସରେ 319.95 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । 2019-20ର ଏହି ସମୟରେ 326.15 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା । ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ମାତ୍ରା 1.90% ହ୍ରାସ ପାଇଛି । କାରଣ କୋଭିଡ଼-19 ଯୋଗୁ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ବିଳମ୍ବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ସତର୍କତାମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ମଣ୍ଡିରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ସଂପାଦନ କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଲେ ଯେ ସଂଗ୍ରହକୁ ଅନୁପାତ ଅନୁସାରେ ହିସାବ କଲେ, ଚଳିତ ଋତୁରେ ଯେଉଁ 400 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗହମ ସଂଗ୍ରହର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ତାହା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ତେଣୁ 21, 2020 ସୁଦ୍ଧା, କେଏମଏସରେ ପୁନପୌନିକ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ ପରିମାଣ 460.89 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଛୁଇଁଛି । ଯାହାକି 2018-19 ବର୍ଷରେ 407.86 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହୋଇଥିଲା ଓ ତାହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଠାରୁ 13% କମ୍ ଥିଲା ।
ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଲେ ଯେ ଲକଡାଉନ୍ ଯୋଗୁ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ବେଶ ସମସ୍ୟା ଭିତରେ ସଂପାଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ତେବେ ଏହି ସଂଗ୍ରହ ମାତ୍ରା ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହଜନକ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ତଥା ଟିମ୍ ୱାର୍କ ଯୋଗୁ ତାହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ଏତେ ମାତ୍ରାର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା, ଏଫସିଆଇ ଗୋଦାମରେ ନୂତନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଭରପୂର ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭଳି ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସକାଶେ ଆବଶ୍ୟକ ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏଫସିଆଇରେ ଅତି ସହଜରେ 600 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏନଏଫଏସଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନହିତକର ଯୋଜନା ସକାଶେ ମାସିକ ପ୍ରାୟ 60 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ ।
ଖାଦ୍ୟ ସବସିଡ଼ି:
ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ କହିଲେ ଯେ ଜାନୁଆରୀ 01, 2020 ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ମୋଟ 28,847 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ଼ି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ 12,356 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ଼ି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ତେଣୁ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ସବସିଡ଼ି ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ । ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରିବା ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ବିଭାଗ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସହଯୋଗ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପାସୱାନ ସୂଚାଇଥିଲେ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
States should ensure distribution of food grains among beneficiaries, so that no one goes hungry: Shri Ram Vilas Paswan
FCI becomes the lifeline of food distribution in the time of COVID-19 pandemic: Shri Paswan
Shri Paswan holdsmeeting with State/UTs Food Ministersthrough video conference, reviewsNFSA,PMGKAY,AtmaNirbhar BharatPackageand One Nation One Card initiative
22 MAY 2020 5:37PM by PIB Delhi
Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan held a review meeting with State/UTs Food & Public Distribution Ministers and Food Secretaries in a video conference here today. Shri Paswan reviewed implementation of major schemes of the Department of Food and Public Distribution (DoFPD) in States/UTs in time of COVID-19 pandemic.The Food Ministers from various states across the country expressed their gratitude to the Prime Minister and the Union Minister for food and public distribution for the aid provided by the Centre, FCI and NAFED in respect of foodgrains and pulses provided under the AtmaNirbhar package and the PMGKAY. The States in the hill areas, the northeast and Andaman and Nicobar Islands expressed their gratitude that delivery of food grains was done timely by air, sea and rail routes.
Shri Paswan expressed his appreciation to the States for rising to the occasion in the distribution of foodgrains and pulses to the poor and migrant labourers and in going ahead with the one nation one ration card initiative. He also expressed satisfaction that procurement of foodgrains is proceeding well.
The Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan holds a review meeting with State/UTs Food & Public Distribution Ministers and Food Secretaries through video conference here today
Speaking to Food Ministers and Food Secretaries from various states across the country, Shri Paswan said they should ensure distribution of foodgrains so that no one goes hungry.The Minister emphasizedthat states like Odisha and West Bengal,affected byCyclone ‘Amphan’,should also take care of those affected by the cyclone.The Minister said that FCI has become the lifeline of food distribution and food grains and pulses are being distributed across the country by road, rail and air. The Minister took stock of the distribution of food grains and pulses in the states and UTs. He heard the successes and hurdles faced and peculiar problems of each state. He also took stock of the implementation of the One Nation, One Card (ONOS) Scheme.
AtmaNirbhar Bharat Package
TheDoFPD has already released 8 LMT of wheat/rice and 39,000 MT of pulsesfor free distribution to the migrant labourers under AtmaNirbhar Bharat package.Union Government is distributing free 5kg wheat/rice per person per month to 8 crores migrant/stranded labourersand one kg of pulses per family per month for two months (May and June 2020) to 1.96 crore migrant families who are not covered under NFSA or any PDS schemes of the States/UTs.The distribution of food grains is expected to be completed before 15 June 2020. Shri Paswan said 17 states have already lifted the food grains under AtmaNirbhar Bharat Abhiyan and the states of Haryana and Tripura have already started distribution of food grains under this scheme. He said the entire cost of Rs 3500 crore for this schemewill be borneby the Union Government including transportation within the State, dealers’ margin etc. States/UTs are not required to provide list of beneficiaries in advance,but they are requested to send the distribution report of food grains by 15 July, 2020.
PM-GKAY Scheme
Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana(PMGKAY) Scheme, additional food grains are being distributed to around 80 crore NFSA beneficiaries in all States/UTs for a period of three months from April to June 2020, including the UTs which are on DBT mode.
Shri Paswan said more than 90% of food grains have been distributed for the month of April 2020 by almost all the States(except Punjab, Sikkim ,Delhi, Madhya Pradesh and Jharkhand where the distribution for April is less than 75%) under PMGKAY. Around 61% of food grains have been distributed by the States for the current month. State of Delhi, West Bengal, Manipur, Kerala and Bihar have either not started distribution of food grains for May month or it is less than 10%.
Distribution of Pulses under PM-GKAY
Total pulses requirement for the next three months for the PM-GKAY scheme is 5.87 LMT. As informed by NAFED, around 4.05 LMT pulses have been dispatched. States have received 3.02 LMT pulses and about 1.27 LMT pulsed have been distributed to the beneficiaries of 21 States and 5 UTs. Shri Paswan said the financial burden of this scheme of Rs 5,000 crores, is being borne by the Government of India.
National Food Security Act
Shri Paswan informed that more than 93% of the food grains allocated monthly under NFSA has been disbursed in April 2020, 75% of the total food grain allocationfor the month of Mayhas been distributed by the states.
One Nation One Card Scheme
Under the One Nation One Card (ONOC) scheme, PDS beneficiaries can draw their ration at any FPS shop with biometric verification anywhere across the ‘One Nation One Card’ covered States/UTs.As on 1st May 2020 beneficiaries of 17 States/UTs have onboarded the ‘One Nation One Card’ scheme. 3 more states/UTs namely Orissa, Nagaland and Mizoram will be added by June 2020 and by August 2020, with Uttarakhand, Sikkim and Manipur joining the online platform,total 23 states/UT will be part of this scheme. Shri Paswan said Government is planning to cover all State/UTs of the country under the ONOC scheme by 31 March 2021.
Procurement of food grains
(Wheat/Rice)
Officials informed the Minister during the Video Conference that cumulative wheat procurement,as on 21 May 2020, has been 319.95 LMT in RMS 2020-21, which was 326.15 LMT in last year of 2019-20.This year wheat procurement is 1.90% low compared to last year, because procurement has started late due to COVID-19. Besides procurement is being undertaken after taking enough precautions and ensuring social distancing in the mandis. Shri Paswan said, going by the present pace of procurement, the target of 400 LMT kept for the season is likely to be achieved.
As on 21 May 2020, cumulative rice procurement has been 460.89 LMT in KMS 2019-20, which is 13% more than 407.86 LMT procurement during 2018-19.
Shri Paswan said this encouraging procurement amidst wide ranging challenges posed by the lockdown is the outcome of extensive team work between Government of India and State Governments.With such robust inflows into the Central Pool, FCI will be able to replenish its granaries with fresh stocks quickly, even after meeting all additional requirements of food grains to fulfil the needs of people during the current crisis. FCI has a comfortable food grain stock of over 600 LMT while about 60 LMT food grains is required for a month to meet demands under NFSA and other welfare schemes.
Food Subsidy
Shri Paswan said a subsidy of Rs 28,847 crore has been issued to the States/UTs from 01 January 2020 till date by the Central Government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi, which is more than double the subsidy of Rs 12,356 crore last year for the same period. He mentioned that the Department has been fully backing States/UTs in decentralization of procurementof food grains.