ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅକ୍ଷୟ ଉର୍ଜା ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ କମ୍ପାନୀ ଗଢ଼ିବାକୁ ଏନଟିପିସି ଓ ଓଏନଜିସି ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତି
• ଦୁଇ ମହାରତ୍ନ କମ୍ପାନୀ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ସୁଯୋଗ, ପ୍ରକଳ୍ପ, ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାରଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ, ପରିବେଶ ଓ ଶାସନ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ
22 MAY 2020 12:37PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଜାତୀୟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ନିଗମ (NTPC) ଓ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ତୈଳ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ନିଗମ (ONGC) ମଧ୍ୟରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ପାଦନ, ଭଣ୍ଡାରଣ ଓ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଦୁଇ ମହାରତ୍ନ କମ୍ପାନୀ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଦ ଥାପିବାକୁ ଏକ ନୂଆ କମ୍ପାନୀ ଗଢ଼ିବେ ।
ଏହି ବୁଝାମଣା ପତ୍ରରେ ଏନଟିପିସିର ବ୍ୟାବସାୟିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏ କେ ଗୁପ୍ତା ଏବଂ ଓଏନଜିସିର ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ ତଥା ବ୍ୟବସାୟ ବିକାଶ ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁଭାଷ କୁମାର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି । ଏନଟିପିସିର ସିଏମଡି ଗୁରୁଦୀପ ସିଂହ ଓ ଏନଜିସିର ସିଏମଡି ଶଶୀ ଶଙ୍କର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏକ ଭର୍ଚ୍ଚୁଆଲ କନଫରେନ୍ସରେ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ଏହି ବୁଝାମଣା ଅନୁସାରେ ଦୁଇ ମହାରତ୍ନ କମ୍ପାନୀ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଭାରତ ଓ ବାହାରେ ସମୁଦ୍ର ଭିତରେ ପବନ କଳ ସ୍ଥାପନ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ସରୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହାଛଡା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଭଣ୍ଡାରଣ, ଇ-ମୋବିଲିଟ ଏବଂ ପରିବେଶ, ସାମାଜିକ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନୁକୂଳ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ହାତକୁ ନେବେ ।
ଏବେ ଏନଟିପିସି ପାଖରେ 920 ମେଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ସଂରଚନା ରହିଛି । ଏହାଛଡା ଏହି ନିଗମ ଏବେ 2300 ମେଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି । ନୂଆ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଏନଟିପିସିର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଦକ୍ଷତା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରଥମ କରି ସମୁଦ୍ର ଭିତରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଏନଟିପିସି ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସଂସ୍ଥା । 2032 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ନିଗମ 32 ଜିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଯେଉଁ ମହତାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ତାହା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ଆଶା ରଖିଛି ।
ଅପରପକ୍ଷରେ ଓଏନଜିସି ପାଖରେ ଏବେ 176 ମେଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ 153 ମେଗାୱାଟ ପବନ ଓ 23 ମେଗାୱାଟ ସୌରଶକ୍ତି । ନୂଆ ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ଓଏନଜିସି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବସାୟରେ ପାଦ ଥାପିବ । ଏହାଛଡା 2040 ସୁଦ୍ଧା 10 ଜିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଏହି ସଂସ୍ଥା ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ତାହାର ରୂପାୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ।
ଏନଟିପିସି ଗ୍ରୁପର ମୋଟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା 62110 ମେଗାୱାଟ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଏହାର 70ଟି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ସେଥିରୁ 24ଟି କୋଇଲା ଚାଳିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସାତଟି ଗ୍ୟାସ ଓ ତରଳ ଇନ୍ଧନର ଯୌଗିକ ପ୍ରକି୍ରୟାରେ ଚାଲିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏନଟିପିସିର ଗୋଟିଏ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ, 13ଟି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଓ 25ଟି ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ।

Ministry of Power
NTPC in pact with ONGC to set up Joint Venture Company for Renewable Energy Business
The Maharatnas to explore opportunities in RE projects, storage, E-mobility & ESG (Environmental, Social and Governance) compliant projects
22 MAY 2020 12:37PM by PIB Delhi
NTPC Ltd. , the PSU under Ministry of Power and Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), the PSU under Ministry of Petroleum &Natural Gas, have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up a Joint Venture Company for Renewable Energy business. The MoU will enable both companies to accelerate their footprint in Renewable Energy.
The MoU was signed by Shri A K Gupta, Director (Commercial) NTPC and Shri Subhash Kumar, Director (Finance) and In-charge Business Development and Joint Venture, ONGC. The MoU signing activity has been done on Virtual conferencing mode in the august presence of Shri Gurdeep Singh, CMD NTPC and Shri Shashi Shanker, CMD ONGC along with the other Directors and officials of both the companies.
As per the MoU, NTPC and ONGC will explore the setting up of offshore wind and other Renewable Energy Projects in India and overseas. They shall also explore opportunities in the fields of sustainability, storage, E-mobility and ESG (Environmental, Social and Governance) compliant projects.
NTPC presently has 920 MW of installed Renewable power projects in its portfolio and about 2300 MW of RE projects under construction. With this tie-up, NTPC would accelerate its RE capacity addition program and also expand its footprint in offshore wind and overseas Renewable Energy projects. This will help India's largest power generator achieve its ambitious target of 32 GW of Renewable Energy Projects by 2032.
ONGC has a renewable portfolio of 176 MW comprising of 153 MW wind power and 23 MW of solar. This development will enhance the presence of ONGC in the Renewable Power business and enable its ambition to add 10 GW of renewable power to its portfolio by 2040.
With NTPC Group’s total installed 62110 MW capacity, NTPC has 70 Power stations comprising of 24 Coal, 7 combined cycle gas/liquid fuel, 1 Hydro, 13 renewables along with 25 JV Power Stations.