Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Dharmendra Pradhan pitches for making Aatmanirbhar Bharat a cornerstone in pipeline projects; Reviews projects worth approx. Rs. 8000 Cr
22 MAY 2020 1:46PM by PIB Delhi
Minister of Petroleum and Natural Gas &Steel Shri Dharmendra Pradhan on Thursday reviewed pipeline projects worth approx. Rs. 8000 Crore, under various stages of implementation by oil and gas companies. Pitching for Aatmanirbhar Bharat, Minister Pradhan called for complete indigenisation in these projects.
GAIL is processing line pipe tenders of more than ₹1000 crore for around 1 Lakh MT steel procurement by September 2020 for progressive supply of 800 Km line pipe from domestic bidders. This quantity is expected to be doubled by the end of current financial year to boost Make in India initiatives and further the goal of a self-reliant India.
Project work along the Pradhan Mantri Urja Ganga, JHBDPL pipeline, has resumed in full swing post lockdown and is gearing up to connect Eastern India with the West to Central natural gas pipeline corridor for boosting gas-based economy in the country.
Indian Oil is implementing 1450 km long natural gas pipeline project in southern India, with a project cost of ₹6025 crore. It has an approximate 1.65 Lakh MT steel pipes manufacturing potential in India at a cost of ₹2060 crore, in line with the Atmanirbhar Bharat Abhiyan.
The Indradhanush Gas Grid Ltd., natural gas pipeline grid being developed in the north-east, will ensure uninterrupted supply of natural gas to all the 8 north-eastern states, accelerate their economic growth and help usher a gas-based economy in India. lGGL is processing line pipe tenders of more than ₹950 cr for around 73000 MT steel procurement by July, 2020 for progressive supply of 550 Km line pipe from domestic bidders. This quantity is expected to be doubled by the end of current FY.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ଏକ ମୂଳଦୁଆ କରିବା ପାଇଁ 8 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
22 MAY 2020 1:46PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ତଥା ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ପ୍ରାୟ 8000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ଵାରା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ଏଗୁଡିକ ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଯୋଜନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ପାଇଁ ଆହ୍ଵାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2020 ସୁଦ୍ଧା ଘରୋଇ ବିଡରଙ୍କ ଠାରୁ 1 ଲକ୍ଷ ଟନ ଷ୍ଟିଲ୍ କ୍ରୟ ପାଇଁ GAIL (GAIL) 1000 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲାଇନପାଇପ ଟେଣ୍ଡର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବ । ଏହା ଅଧୀନରେ 800 କିଲୋମିଟର ଲାଇନ ପାଇପ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଇସ୍ପାତ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପରିମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହା ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଅନୁସରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉର୍ଜା ଗଙ୍ଗା, JHBDPL ପାଇପଲାଇନର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଲକଡାଉନ ପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି | ଏହି ପାଇପଲାଇନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ପାଇପଲାଇନ କରିଡର ଦେଇ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ପଶ୍ଚିମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ଦେଶରେ ବାଷ୍ପ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ 1450 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ଯାହାର ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ 6025 କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରାୟ 1.65 ଲକ୍ଷ MT ଇସ୍ପାତ ପାଇପ ବ୍ୟବହାର କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ 2060 କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି ।
ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ ଲିମିଟେଡ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ପାଇପଲାଇନ ଗ୍ରୀଡ ବିକାଶ କରୁଛି । ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଗ୍ରୀଡ ସମସ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ବାଷ୍ପ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । IGGL ଜୁଲାଇ 2020 ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ 73000 MT ଇସ୍ପାତ କ୍ରୟ ପାଇଁ 950 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟେଣ୍ଡର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଘରୋଇ ବିଡରଙ୍କ ଠାରୁ 550 କିଲୋମିଟର ଲାଇନ ପାଇପ ଇସ୍ପାତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ପରିମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।