Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan participates in the 73rd World Health Assembly through VC
Highlights the timely, graded and pro-active measures taken by India towards COVID-19 management
18 MAY 2020 8:27PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare participated in the 73rd World Health Assembly (WHA) through Video Conference, here today. India’s response on address of Director General, World Health Organization (WHO), delivered by Dr. Harsh Vardhan is as follows:
“Her Excellency Ms. Keva Bain, President of the World Health Assembly, Dr. Tedros, Director General of WHO & Excellencies,
At the very outset, I wish to express my deepest condolences at the loss of lives across the world due to COVID-19. I also take this opportunity to express my sincere gratitude for the efforts of those who are in the frontline of this battle.
We, in India, undertook the COVID-19 challenge with the highest level of political commitment. Our Hon’ble Prime Minister, Mr Narendra Modi, personally monitored the situation and ensured a pre-emptive, pro-active and graded response, leaving no stones unturned to contain the deadly virus from spreading.
India took all necessary steps well in time, including surveillance at points of entry, evacuation of nationals stranded overseas, massive community surveillance through robust disease surveillance network, strengthening of health infrastructure, capacity building of over two million frontline human resources, risk communication and community involvement. I think we did our best and we did well. We are learning and we are confident of doing better in the months to come.
Excellencies, today there are compelling circumstances that have forced us all to meet virtually. The 73rd WHA is the first ever virtual health assembly, it is unprecedented, but it’s also perhaps the most important one ever; because as we sit and discuss here, the pandemic continues to kill thousands of people and also causing a deep global recession.
This is the time when humankind must come together. Today, I urge upon all Governments, industry and philanthropy to prioritise the long term and pool their resources, to ensure everyone benefits.
On our part, India is playing a key role in fostering bilateral and regional partnerships. Under our Prime Minister’s able leadership, India has supplied essential medicines to 123 nations as an expression of solidarity.
Therapeutics, diagnostics and vaccines for the whole world is the only way out of this pandemic. Global collaboration is paramount. Governments, industry and philanthropy must pool resources to pay for the risk, the research, manufacturing and distribution, but with the condition that the rewards should be available to everyone, regardless of where they have been developed.
Today, in the two-day deliberations, we should share our learnings from how each one of us has tackled this catastrophe since January, how we can support the financial or technical gaps that some of our member states may have and agree to continue R&D in an aggressive and collaborative way.
In congratulating all those who are striving to save humanity, we welcome efforts to make all International Institutions more reflective of 21st Century realities. India will always stand with such efforts to foster meaningful and broad-based change.
I close my speech today with a loud applause for all those across the world who are in the forefront of this battle against a deadly virus.
I stand here to honour the doctors, the nurses, the paramedics, the scientists, the journalists, the delivery boys, security staff, sanitation staff and the police personnel - the forgotten roles who are today playing ‘super humans’. They are our real heroes.
Many thanks for the opportunity to speak before this august gathering.”

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে অনুষ্ঠিত ৭৩তম বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাত ড০ হৰ্ষৱৰ্দ্ধনৰ অংশ গ্ৰহণ
ক’ভিড-১৯ ৰ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা সময়-সাপেক্ষ, মানসম্পন্ন আৰু অতি-সক্ৰিয় পদক্ষেপসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে
18 MAY 2020 8:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ হৰ্ষৱৰ্দ্ধনে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে অনুষ্ঠিত ৭৩তম বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাত অংশ গ্ৰহণ কৰে। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ সাধাৰণ সচিৱৰ বক্তৃতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ সঁহাৰি হিচাপে ড০ হৰ্ষৱৰ্দ্ধনে কয়ঃ
বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাৰ সভাপতি মাননীয় শ্ৰীমতী কেৱা বিন, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ সাধাৰণ সচিৱ ড০ টেড্ৰ’ছ আৰু সন্মানীয় ব্যক্তিসকল,
আৰম্ভণিতে মই ’ভিড-১৯ ত প্ৰাণ হেৰুওৱা প্ৰতিজন ব্যক্তিলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো। এই সুযোগতে মই এই সমৰত সন্মূখৰপৰা ভাগ লোৱা সকলো ক’ৰোনা যোদ্ধাৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আমি ভাৰতত ’ভিড-১৯ ৰ প্ৰত্যাহ্বানক আটাতকৈ ডাঙৰ ৰাজনৈতিক দায়ৱদ্ধতা হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছো। আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ব্যক্তিগতভাৱে পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি আগতীয়া, অতিসক্ৰিয় আৰু মানসম্পন্ন পদক্ষেপেৰে এই মৰাত্মক ভাইৰাছবিধৰ ব্যাপ্তি ৰোধ কৰিবলৈ যত্নৰ ক্ৰুটি কৰা নাই।
ভাৰতে প্ৰৱেশ স্থানত নিৰীক্ষণ, অন্য দেশৰ নাগৰিকসকলক যাবলৈ দিয়া, ৰ’বাষ্ট ডিজিজ ছাৰভাইলেন্স নেটৱৰ্কৰ যোগেদি বহল মাত্ৰাত জনসম্প্ৰদায়ৰ নিৰীক্ষণ, স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা, সন্মূখ সমৰত ভাগ ল’ব পৰা ২ নিযুততকৈও অধিক মানৱ সম্পদৰ সামৰ্থ প্ৰস্তুত কৰা, বিপদৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি আৰু জনসম্প্ৰদায়ক এই কামত জড়িত কৰোৱা আদি সকলো প্ৰয়োজীন ব্যৱস্থা সময় থাকোতেই হাতত লৈছিল। মই ভাৱো আমি আমাৰ সামৰ্থ অনুসাৰে যিমান পাৰি কৰিছো আৰু ভালেই কৰিছো। আমি এতিয়াও শিকি আছো আৰু অনাগত দিনত অধিক ভাল কাম কৰিব পাৰিম বুলি বিশ্বাস আছে।
সন্মানীয় ব্যক্তিসকল, আজিৰ পৰিস্থিতিয়ে আমাক এনেদৰেই ভাৰ্চ্যুৱেলি লগ কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছে। ৭৩ তম বিশ্ব স্বাস্থ্য সভা প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনেদৰে অনুষ্ঠিত হৈছে। ই কেৱল অভূতপূৰ্বই নহয়, হয়তো আজিলৈকে অনুষ্ঠিত সভা সমূহৰ ভিতৰত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণও, কাৰণ আমি ইয়াত বহি কথাবোৰ আলোচনা কৰো মানে মহামাৰীয়ে হয়তো আৰু হাজাৰজনৰ প্ৰণ ল’ব আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনীতি বহুখিনি তললৈ নামিব।
এই সময়ত মানৱজাতি একগোট হ’বই লাগিব। আজি মই সকলো চৰকাৰ, উদ্যোগ, মানৱপ্ৰেমী সংস্থাক আহ্বান জনাইছো যাতে তেওঁলোকে দীৰ্ঘম্যাদী ধাৰণাক অগ্ৰাধিকাৰ দি সকলোৰে লাভ হোৱাকৈ তেওঁলোকৰ সমলসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰে।
আমাৰ ক্ষেত্ৰত, ভাৰতে আঞ্চলিক আৰু দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সবল নেতৃত্বত ভাৰতে ১২৩ খন দেশলৈ প্ৰয়োজনীয় ঔষধ যোগান দি সহযোগিতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ঔষধ, ৰোগৰ চিনাক্তকৰণ আৰু প্ৰতিষেধকেহে সমগ্ৰ বিশ্বক এই মহামাৰীৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰিব পাৰিব। সমগ্ৰ বিশ্বৰ সহযোগিতা সেয়ে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। চৰকাৰ, উদ্যোগ, মানৱপ্ৰেমী সংস্থাসমূহে সমল ব্যৱহাৰ কৰি বিপদৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰিব পৰা উপায় উদ্বাৱনৰ গৱেষণা, প্ৰস্তুতি, বিতৰণ আদিত মনোযোগ দি সকলো সুবিধা সকলোৰে বাবে উপলব্ধ হোৱাকৈ কাম কৰিব লাগে।
আজি এই দুদিনীয়া আলোচনাত আমি জানুৱাৰী মাহৰপৰা আৰম্ভ কৰি এতিয়ালৈকে কেনেদৰে পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি কি শিকিলো, কেনেদৰে বিত্তীয় আৰু প্ৰযুক্তিগত অসুবিধাসমূহ আঁতৰ কৰিব পাৰি সেইকথাসমূহ ভাগ-বতৰা কৰা উচিত।
মানৱীয়তা ৰক্ষাৰ বাবে অহোৰাত্ৰি প্ৰয়াস কৰি থকা সকলো ব্যক্তি তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানক মই অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। এনে অৰ্থপূৰ্ণ আৰু বহল স্বাৰ্থত পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ কৰি থকা প্ৰয়াসৰ লগত ভাৰত সদায়ে আছে।
মৰাত্মক ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে এই সমৰত সন্মূখৰপৰা ভাগ লোৱা সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো ক’ৰোনা যোদ্ধাৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি মোৰ ভাষণ সামৰিব খুজিছো।
চিকিসক, নাৰ্ছ, পেৰামেডিক্স, বিজ্ঞানী, সাংবাদিক, বস্ত যোগনীয়াৰ, সুৰক্ষা কৰ্মী, আৰক্ষী বিভাগৰ কৰ্মচাৰী – এই সকলো চকুত নপৰাকৈ সেৱা আগবঢ়াই থকা আৰু আজি ‘অতি-মানৱ’ত পৰিণত হোৱা ব্যক্তিলৈ মই থিয় হৈ শ্ৰদ্ধা নিবেদিছো। এইসকল আমাৰ প্ৰকৃত নায়ক।
এই বিশাল সমাৱেশত ভাষণ ৰাখিবলৈ সূবিধা দিয়াৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ।