ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତବିନିମୟ
14 MAY 2020 10:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିଲ୍ ଆଣ୍ଡ ମେଲିଣ୍ଡା ଗେଟ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନର କୋ-ଚେୟାର ଶ୍ରୀ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ସହ ଭିଡିଓ କନ୍ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ୍-19 ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ତଥା ଏହି ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ଆରଏଣ୍ଡଡିରେ ଆବଶ୍ୟକ ଗ୍ଲୋବାଲ ସହଯୋଗିତା ଉପରେ ଉଭୟେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍କଟ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ମେସେଜିଂ ଜରିଆରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିୟୋଜନ କରିବା ଆଧାରିତ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । କିଭଳି ଏହି ଜନକୈନ୍ଦ୍ରୀକ ବଟମ୍-ଅପ୍ ଆପ୍ରୋଚ୍ ଶାରିରୀକ ଦୂରତା ପାଳନ କରିବା, ଆଗ ଧାଡ଼ିର କର୍ମୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା, ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା, ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମଳ ରଖିବା ଓ ଲକଡାଉନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି, ସେନେଇ ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
କିଭଳି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ଯଥା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଲାଷ୍ଟ ମାଇଲ୍ ଡେଲିଭରି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିସନ ଜରିଆରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ପରିମଳକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରାଇବା, ଲୋକମାନଙ୍କ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ଆୟୁର୍ବେଦ ଜ୍ଞାନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଆଦି ଏବେକାର ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବାରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
ଗେଟ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ୍-19ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସହଯୋଗିତା ଜରିଆରେ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବିଶ୍ୱର ବହୁ ଅଂଶରେ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ଫାଇଦା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତର କ୍ଷମତା ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ କିଭଳି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ, ସେନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅଂଚଳରେ ଲାଷ୍ଟ-ମାଇଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ମଡେଲ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଦକ୍ଷ କଂଟାକ୍ଟ-ଟ୍ରେସିଂ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି ଟିକା ଓ ଥେରାପ୍ଟିକ୍ସ ଉଦ୍ଭାବନ ପରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ପାଦନ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ଫାର୍ମାସିଟିକାଲ ଦକ୍ଷତାର ବ୍ୟବହାର ଆଦି କେତେକ ଆଇଡିଆ ଉପରେ ଉଭୟ ପ୍ରତିନିଧି ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅବଦାନ ମୁଖ୍ୟତଃ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଫାଇଦା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତର ଆଗ୍ରହ ଓ କ୍ଷମତା ରହିଥିବାରୁ ଏହି ମହାମାରୀର ପ୍ରତିକାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତକୁ ସାମିଲ କରାଯିବା ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱରେ ଜୀବନଶୈଳୀ, ଆର୍ଥିକ ସଂଗଠନ, ସାମାଜିକ ବ୍ୟବହାର, ଶିକ୍ଷାଦାନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୋଡ୍ରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ସହ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଚାହିଦାର ସମାଧାନର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକାଲ ଆହ୍ୱାନରେ ସହଯୋଗିତା ପାଇଁ ଗେଟ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଅଗ୍ରଦୂତ ହେବା ଉଚିତ । ଏଭଳି ଏକ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ଅବଦାନ ରଖିବାକୁ ଭାରତ ଖୁସିହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s interaction with Mr. Bill Gates
14 MAY 2020 10:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Bill & Melinda Gates Foundation co-chair, Mr. Bill Gates via video conference. The dignitaries discussed the global response to COVID-19, and the importance of global coordination on scientific innovation and R&D to combat the pandemic.
Prime Minister underlined the conscious approach that India has adopted in its fight against the health crisis - an approach based on ensuring public engagement through appropriate messaging. He explained how this people-centric bottom-up approach has helped win acceptability for physical distancing, respect for front-line workers, wearing of masks, maintaining proper hygiene, and respecting lockdown provisions.
Prime Minister also highlighted how some of the previous developmental initiatives taken by Government - expanding financial inclusion, strengthening last mile delivery of health services, popularising cleanliness and hygiene through the Swachh Bharat Mission, drawing upon India’s Ayurvedic wisdom to enhance people’s immunity, etc - had helped increase the effectiveness of India’s response to the present pandemic.
Prime Minister appreciated the health related work being done by the Gates Foundation not only in India but also in many other parts of the world, including for coordinating global response to COVID-19. He sought suggestions from Mr. Gates on how India’s capacities and capabilities could be better leveraged for the general benefit of the world.
Some of the ideas that the dignitaries explored in this context included drawing upon India’s unique model of last-mile health service delivery in rural areas, dissemination of the effective contact-tracing mobile app developed by Government of India, and above all by leveraging India’s massive pharmaceutical capacity to scale-up the production of vaccines and therapeutics upon their discovery. They agreed that given India’s willingness and capacity to contribute to global efforts, particularly for benefit of fellow developing countries, it was important for India to be included in the ongoing global discussions for coordinating responses to the pandemic.
In closing, Prime Minister also suggested that the Gates Foundation could take the lead in analysing the necessary changes in lifestyles, economic organisation, social behaviour, modes of disseminating education and healthcare, that would emerge in the post-COVID world, and the associated technological challenges that would need to be addressed. He said that India would be happy to contribute to such an analytical exercise, based on its own experiences.