Prime Minister's Office
Prime Minister’s interaction with Mr. Bill Gates
14 MAY 2020 10:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Bill & Melinda Gates Foundation co-chair, Mr. Bill Gates via video conference. The dignitaries discussed the global response to COVID-19, and the importance of global coordination on scientific innovation and R&D to combat the pandemic.
Prime Minister underlined the conscious approach that India has adopted in its fight against the health crisis - an approach based on ensuring public engagement through appropriate messaging. He explained how this people-centric bottom-up approach has helped win acceptability for physical distancing, respect for front-line workers, wearing of masks, maintaining proper hygiene, and respecting lockdown provisions.
Prime Minister also highlighted how some of the previous developmental initiatives taken by Government - expanding financial inclusion, strengthening last mile delivery of health services, popularising cleanliness and hygiene through the Swachh Bharat Mission, drawing upon India’s Ayurvedic wisdom to enhance people’s immunity, etc - had helped increase the effectiveness of India’s response to the present pandemic.
Prime Minister appreciated the health related work being done by the Gates Foundation not only in India but also in many other parts of the world, including for coordinating global response to COVID-19. He sought suggestions from Mr. Gates on how India’s capacities and capabilities could be better leveraged for the general benefit of the world.
Some of the ideas that the dignitaries explored in this context included drawing upon India’s unique model of last-mile health service delivery in rural areas, dissemination of the effective contact-tracing mobile app developed by Government of India, and above all by leveraging India’s massive pharmaceutical capacity to scale-up the production of vaccines and therapeutics upon their discovery. They agreed that given India’s willingness and capacity to contribute to global efforts, particularly for benefit of fellow developing countries, it was important for India to be included in the ongoing global discussions for coordinating responses to the pandemic.
In closing, Prime Minister also suggested that the Gates Foundation could take the lead in analysing the necessary changes in lifestyles, economic organisation, social behaviour, modes of disseminating education and healthcare, that would emerge in the post-COVID world, and the associated technological challenges that would need to be addressed. He said that India would be happy to contribute to such an analytical exercise, based on its own experiences.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী বিল গেৎসকা লোয়ননা ৱারী শানখ্রে
14 MAY 2020 10:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি বিল অমসুং মেলিন্দা গেৎস ফাউন্দেসনগী কো-চেয়র শ্রী বিল গেৎসকা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ৱারী শানখ্রে। শক্নাইরবশিংনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা মালেমগী থাক্তা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং লাইচৎ অসি থেংননবগীদমক সাইন্তিফিক ইনোবেসন অমদি আর অমসুং দিগা মরী লৈননা গ্লোবেল কোওর্দিনেসনগী মরুওইবদা খন্ন-নৈনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হকশেলগী চিরবা তাঞ্জাগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা ভারতনা এদোপ্ত তৌরিবা কোন্সিয়স মিৎয়েংগী মতাংদা পাউদমখি, মদু মতিকচাবা পাউজেলগী থোংদা পব্লিক এঙ্গেজমেন্ত ফংহনবদা য়ুমফম ওইবা মিৎয়েং অমা ওইরি। মহাক্না মতৌ করম্না মসিগী পিপল-সেন্ত্রিক বোত্তম-অপ মিৎয়েং অসিনা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং, ফ্রন্ত-লাইন ৱার্করশিংবু ইকায়-খুম্নবা, মাস্ক উপ্পা, মতিক চাবা লু-নানবা ঙাক্না চৎপা অমসুং লোকদাউন প্রোবিজনশিং ইকায়-খুম্ননবগীদমক লৌশিনবা ঙমহনবদা মতেং পাংবগে হায়বদু ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত খক্তা নত্তনা মালেমগী অতোপ্পা শরুক কয়াদসু গেৎস ফাউন্দেসন্না কোবিদ-১৯দা কোওর্দিনেতিং গ্লোবেল রেস্পোন্সকীদমক পায়খৎলিবা হকশেলগা মরী লৈনবা থবকশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না শ্রী গেৎসকী মফমদা মালেমগী য়াইফনবগীদমক মতৌ করম্না ভারতকী কেপাসিতীশিং অমসুং কেপেবিলিতীশিং শিজিন্নবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা সজেসন পীরক্নবা হায়খি।
মসিগী মনুং চন্না শক্নাইরবা অনিনা ফোংদোক্নখিবা ৱাখল্লোনশিংগী মনুংদা খুঙ্গংগী মনুং হুঞ্জিনবা লমদমশিংদা লৈরিবা মীওইশিং ফাওবা হেল্থ সর্বিস য়ৌহন্নবা ভারতকী য়ুনিক মোদেলদগী ইন্সপাইরেসন লৌবা, ভারত সরকারনা দিবেলপ তৌরিবা ইফেক্তিব কন্তেক্ত-ত্রেসিং মোবাইল এপ্লিকেসন শন্দোকপা অমসুং ময়াম অসিগী থক্তা ভারতকী চাউরবা ফার্মাস্যুতিকেল কেপাসিতী শিজিন্নদুনা পুথোক্লিবা ভেক্সিনশিং অমসুং থেরাপিয়ুতিক্সকী প্রদক্সন হেঙ্গৎহনবা য়াওরি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী তুংদা উবা য়ানা থোরক্কদৌরিবা লাইফস্তাইল, ইকোনোমিক ওর্গনাইজেসন, সোসিয়েল বিহেবিয়র, এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়র শন্দোকপগী থৌদৌশিং অমদি মরী লৈনবা তেক্নোলোজীগী ওইবা শিংনবশিং এনালাইজ তৌবদা গেৎস ফাউন্দেসন্না লুচিংবগী থৌদাং লৌবা য়াই হায়বা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভরতনা মশাগী এক্সপরিয়েন্সতা য়ুমফম ওইরগা অসিগুম্লবা এনালাইতিকেল এক্সরসাইজ অমদা থৌদাং য়াবদা নুংঙাইবা ফাওগনি।