প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারত অমগীদমক পুক্নিং চিংশিল্লক্লি
প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা ওইনা লুপা করোর লাখ ২০গী অখন্নবা শেলথুমগী পেকেজ লাউথোকখ্রে
অপুনবা পেকেজ অসিনা ভারতকী জি.দি.পি.গী ১০%গা মান্নরি
মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা ওইনবা পুক্নিং চিংশিল্লক্লি; আত্মনির্ভর ভারতকী য়ুম্বী মঙা য়ুংখ্রে
সেক্তর কয়াদা চাউনা শেমদোক শাদোকপনা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী লম্বীদা পুদুনা চৎকনিঃ প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লমদম অসিদা শাজবা পোত্থোকশিং শৌগত্তুনা মালেমগী থাক্তা য়ৌহন্নবগী মতম ওইরেঃ প্রধান মন্ত্রী
12 MAY 2020 8:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে। লাইচৎ অসিগা লান্থেংনদুনা লৈখিদ্রবশিংবু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ওইহল্লক্লিবা খুদোংথীবা অসি তম্বা ঙম্বা নত্তে, অদুবু মসিগী লানফম অসিদা, ঐখোয় ইশানা ইশাব ঙাকথোকচবতা নত্তনা ঐখোয় মাংজিল থানসু চৎনবা হোৎনগদবনি।
মরোমদোম লেপচবা ভারত
কোবিদকী মমাং অমসুং মতুংগী মালেমগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, ২১শুবা চহী চাগী ভারত ওইনবা হোৎনবগী মঙলান মঙফাওননবা হোৎনবদা মাঙদা লৈরিবা লম্বীদি লৈবাক অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা হান্না ওইহনবনি। খুদোংথীবা অসিবু খুদোংচাবা অমা ওন্থোক্নবা হোৎনবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, মহাক্না করি অমত্তা লৈরমদবদগী নোংমদা পি.পি.ই. কিৎশিং অমসুং এন ৯৫ মাস্ক লাখ ২ পুথোকপা ঙম্লকপগী খুদম পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরোমদোম লেপচবা হায়বসিগী ৱাহন্থোক অসি গ্লোবেলাইজ ওইরবা মালেম অসিদা অহোং কয়া অমা লৈখ্রে, অমসুং লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপচবগী মতাংদা ঙাংবা মতমদা ইশানা ইশাগীতা খঞ্জবগী ৱাখলগা খেন্নৈ হায়না শেংদোকখি। ভারতকী কলচর অসিনা মালেম অসিবু ইমুং অমত্তা ওইনা উই, অমসুং ভারতকী চাওখৎলোন হায়বসি মালেমদা শরুক তম্বগা লোইননা মালেম পুন্না চাওখৎপা হায়বনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না অমুক্কসু হায়খি, ভারতনা মীওইবা খুন্নাই চাওখৎনবগীদমক অঙম্বা থাক্তা হোৎনখ্রে হায়বসি মালেম পুম্বনা থাজরি হায়না থমখি।
ভারতনা মরোমদোম লেপচনবগী য়ুম্বী মঙা
য়ুহা হাখ্রবা মতুংদা কচ্চতা থোকখিবা খুদোংথীবা থৌদোক নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, পুক্নিং লেপ্পা অমসুং ৱারোইশিন পুরকপনা, মফম অসি অমুক হন্না মহৌশাগী পুন্সিদা লাকখি। অসিগুম্বা পুক্নিং লেপ্পা অমা হৌজিক মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইনবা হোৎনবদা মথৌ তারি।
মহাক্না হায়খি মদুদি,মরোমদোম লেপ্পা ভারত অমা ওইনবা হোৎনবদা য়ুম্বী মঙা চংগনি; তপ্না-তপ্না অহোংবা লাকপা নত্তবা অমুক্তা চাউনা অহোংবা পুরকপদা চঙবা শেন্মিৎলোন; ভারত মশক তাক্কদৌরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর; ২১শুবা চহী চাগী তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা সীস্তেম; অমসুং ঐখোয়গী দিমান্দ অমসুং সপ্লাই চেন অসিবু মপুং ফানা মথৌ তৌহন্নবা মপাঙ্গল হেনগৎহনবা মথৌ তারিবা দিমান্দনি। মহাক্না সপ্লাই চেন্দা লৈরিবা অরৈবা স্তেকহোল্দরশিং হেনগৎহন্দুনা মপাঙ্গল কলহনবা অমসুং দিমান্দশিং পীবা ঙমহনবগী মরু ওইবসু থমখি।
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অখন্নবা ইকোনোমীক পেকেজ লাউথোক্তুনা আত্মনির্ভর ভারতকী খোল্লাও অমসু লাউরি। সরকারনা কোবিদকী ইরাং মনুংসিদা হান্নদগী লাউথোকখ্রবা অমসুং আর.বি.আই.না লৌখিবা ৱারেপশিং পুনশিন্নদুনা শেম্বা পেকেজ অসি লুপা লাখ কোতি ২০ লোমগীনি অমসুং মসিগা ভারতকী জি.দি.পি.গী শরুক ১০%গা মান্নৈ। মহাক্না পেকেজ অসিনা আত্মনির্ভর ভারতফংনবা হোৎনবদা চাউরবা মতেং অমা পাংগনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পেকেজ অসিনা লৈবাক, শিন্মী, শেল মরাং কায়না লৈবা অমসুং আইন্দা মিৎয়েং চংগনি হায়খি। মসিনা কোতেজ ইন্দস্ত্রী, এম.এস.এম.ই.শিং, শিন্মীশিং, মিদল ক্লাস, ইন্দস্ত্রী য়াওনা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা মতেং পীগনি। হয়েংদগী হৌরগা শেল-থুমগী মন্ত্রীনা পেকেজ অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং লাক্লিবা নুমিৎ খরনিগী মনুংদা পীগনি হায়খি।
জে.এ.এম. ত্রিনিতী অমসুং অতোপ্পা শেমদোক শাদোকপশিংনা চহী তরুক্কী মনুংদা পুরকখিবা অফবা ইথিলশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লেপ্পা ঙমহন্নবা থৌনা ফবা শেমদোক শাদোকপগী থবকশিং চংগনি অমসুং মদুগী মতুংদদি কোবিদকুম্বা ইরাং অসি লায়না থেংনবা ঙমগনি হায়খি। শেমদোক শাদোকপগী থবকশিং অসিদা লৌউ-শিংউগী পোৎ চাং নায়না পীবগী মওং, অফবা তেক্সকী মওং, অচম্বা অমসুং ময়েক শেংবা আইন, মতিক চাবা হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং অরিংবা শেল-থুমগী ফিভমশিং য়াওই। শেমদোক শাদোকপগী থবকশিং অসিনা ললোন ইতিক তৌবা, শেল থাদবশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াবু মখা তানা খুমাং চাওশিলহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা অসিনা লৈবাক অসিনা মালেমদা পোৎ-চৈ পীবা ঙম্বগী অরুবা চাংদম্নবা অসিগীদমক শেম শাগনি অমসুং ভারতনা চাংয়েংনরিবা অসিদা মায় পাকপা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি হায়খি। পেকেজ অসি শেম্বা মতমদসু হায়রিবশিং অসিগী মরমদা নিংথীনা খন্নৈ। মসিনা সেক্তর কয়াগী থবক থৌরমশিংদা ফহনবতা নত্তনা মখোয়গী মতিক মগুনশু হেনগৎহনগনি।
লৈবাক অসিদা ওর্গনাইজদ অমসুং অনওর্গনাইজদ সেক্তর অনিমক্তগী ওইবা লাইরবশিং, শিন্মীশিং, মাইগ্রেন্তশিংগীদমক য়েংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোইনা লৈবাকসিগীদমক্তা য়ারিবা থৌদাং কয়া অসিগী খল্লদুনা পেকেজ অসিনা মখোয়গী চাওখৎপদসু মিৎয়েং থমগনি হায়খি।
হৌজিক্কী ইরাং অসিনা ঐখোয়দা লমদম অসিদা পোৎ-চৈ শাবা, লমদম অসিগী কৈথেল অমসুং লমদমসিদা পোৎ-চৈ ৱাৎহন্দবগী কান্নবদু তম্বিরে হায়না মহাক্না হায়খি। লোইননা ইরাং মরক অসিদা ঐখোয়গী অৱাৎপা খুদিংমক লমদম অসিনা পীখি। হৌজিক্তি ঐখোয়গী লমদমসিগী পোত্থোকশিংবু থাগত্তুনা মালেমগী পোত্থোক ওইহন্নবা মতেং পাংলগদবনি হায়না মহাক্না হায়খ্রে।
কোবিদকা লোইননা হিংবা
সাইন্তিস্ত অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী মোৎ মতুং ইন্না ভাইরস অসি ঐখোয়গী পুন্সিদা কুইনা শাংনা লৈনদুনা লৈগদৌরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অদুবু ঐখোয়গী পুন্সি অসি মসিগী অকোইবদা চত্তুনা লৈবগী মথৌদি তাদে। মহাক্না মীয়াম পুম্নমক্তা মখোয়গী পান্দমদা মাস্ক অমসুং 'দো গজ দুরি'গুম্বা চেকশিল থৌরাংশিংগা লোইননা চংশিন্নবা পুক্নিং চিংশিনখি।
লোকদাউনগী মরিশুবা তাংকক্তা, হৌজিক উরিবা মশক অসিদগী অদুক্কী মতীক হোংলকখিগনি। রাজ্যশিংদগী ফোংদোক্নরকপশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা অনৌবা কাংলোনশিং শেম্লগনি, অমসুং মসিগী অকুপ্পা মরোলশিং অসি মে ১৮গী মমাংদা লাউথোক্লক্কনি।

Prime Minister's Office
PM gives a clarion call for Atmanirbhar Bharat
PM announces special economic package; comprehensive package of Rs 20 lakh crore
Total package equivalent to 10% of India’s GDP
PM gives a call for self-reliant India; lays down five pillars of Atmanirbhar Bharat
Bold reforms across sectors will drive the country's push towards self-reliance: PM
It is time to become vocal for our local products and make them global: PM
12 MAY 2020 8:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the nation today. Recalling those who have died battling the pandemic, Prime Minister said that the crisis that has emerged due to COVID-19 is unprecedented, but in this battle, we not only need to protect ourselves but also have to keep moving forward.
Self-reliant India
Talking about the pre and post COVID worlds, Prime Minister observed that in order to fulfill the dream of making the 21st century India’s, the way forward is through ensuring that the country becomes self-reliant. Talking about turning a crisis into an opportunity, he gave the example of PPE kits N-95 masks, whose production in India has gone up from almost being negligible to 2 lakh each, on a daily basis.
Prime Minister remarked that the definition of self-reliance has undergone a change in the globalized world and clarified that when the country talks about self-reliance, it is different from being self-centered. He said that India’s culture considers the world as one family, and progress in India is part of, and also contributes to, progress in the whole world. He noted that the world trusts that India has a lot to contribute towards the development of the entire humanity.
Five pillars of a self-reliant India
Recalling the devastation in Kutch after the earthquake, Prime Minister said that through determination and resolve, the area was back on its feet. A similar determination is needed to make the country self-reliant.
He said that a self-reliant India will stand on five pillars viz. Economy, which brings in quantum jump and not incremental change; Infrastructure, which should become the identity of India; System, based on 21st century technology driven arrangements; Vibrant Demography, which is our source of energy for a self-reliant India; and Demand, whereby the strength of our demand and supply chain should be utilized to full capacity. He underlined the importance of strengthening all stakeholders in the supply chain to increase, as well as fulfill, the demand.
Atmanirbhar Bharat Abhiyaan
Prime Minister announced a special economic package and gave a clarion call for Atmanirbhar Bharat. He noted that this package, taken together with earlier announcements by the government during COVID crisis and decisions taken by RBI, is to the tune of Rs 20 lakh crore, which is equivalent to almost 10% of India’s GDP. He said that the package will provide a much needed boost towards achieving ‘Atmanirbhar Bharat’.
Prime Minister observed that the package will also focus on land, labour, liquidity and laws. It will cater to various sections including cottage industry, MSMEs, labourers, middle class, industries, among others. He informed that the details of the contours of the package will be provided by the Finance Minister from tomorrow, in the coming few days.
Talking about the positive impact of reforms like JAM trinity and others, brought about in the last six years, Prime Minister said that several bold reforms are needed to make the country self-reliant, so that the impact of crisis such as COVID, can be negated in future. These reforms include supply chain reforms for agriculture, rational tax system, simple and clear laws, capable human resource and a strong financial system. These reforms will promote business, attract investment, and further strengthen Make in India.
Prime Minister remarked that self-reliance will prepare the country for tough competition in the global supply chain, and it is important that the country wins this competition. The same has been kept in mind while preparing the package. It will not only increase efficiency in various sectors but also ensure quality.
Highlighting their contribution to the country, Prime Minister said that the package will also focus on empowering the poor, labourers, migrants, etc., both from organized and unorganized sectors.
He observed that the crisis has taught us the importance of local manufacturing, local market and local supply chains. All our demands during the crisis were met ‘locally’. Now, its time to be vocal about the local products and help these local products become global, he said.
Living with COVID
Prime Minister noted that several experts and scientists have said that the virus is going to be part of our lives for a long time. But, it is also important to ensure that our life does-not revolve only around it. He exhorted people to work towards their targets while taking precautions like wearing masks and maintaining ‘do gaz doori’.
On the fourth stage of Lockdown, he said that its contours will be completely different from those seen yet. On the basis of recommendations received from states, new rules will be framed, and information about the same will be conveyed before 18th May.