ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେତେକ ସଂସ୍ଥା ଓ କମ୍ପାନୀଙ୍କ ନୂଆ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲା ଯାଏ ସ୍ଥଗିତ
09 MAY 2020 10:41AM by PIB Bhubaneswar
ସାଂପ୍ରତିକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମାନବିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂକଟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସିବିଡିଟି କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ସଂସ୍ଥା ଓ କମ୍ପାନୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେବାକୁ ଥିବା ନୂଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପଞ୍ଜୀକରଣ ଓ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆସନ୍ତା ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଛି । ତଦନୁସାରେ 1961 ଆୟକର ଆଇନର ଧାରା 10(23C), 12AA, 35 ଏବଂ 80G ଅନୁସାରେ ସଂପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାକୁ ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ 2020 ଡିସେମ୍ବର 31 ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ଇଣ୍ଟିମେସନ ଫାଇଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ସହିତ ନୂଆ ପଞ୍ଜୀକରଣ, ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଓ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ ସଂପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେବ । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଆଇନଗତ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯଥା ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
ଆସନ୍ତା ଜୁନ ପହିଲାରୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିଲା । ତେବେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଜନିତ ଲକଡାଉନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସୁବିଧା ଯୋଗୁ ଏହାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିଟରେ ଅନେକ ଆବେଦନ ନିବେଦନ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ଏହାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ 2020 ଅର୍ଥ ଆଇନ, ଆୟକର ଆଇନ ଧାରା 10(23C), 12AA, 35 ଏବଂ 80Gକୁ ସମାୟୋଜିତ କରି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେତେକ ସଂସ୍ଥା, କମ୍ପାନୀ ଓ କ୍ଷେତ୍ରର ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଏହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୁନ ପହିଲାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିଲା । ତଦନୁସାରେ ଏସବୁ ସଂସ୍ଥାଙ୍କୁ ଆଗାମୀ 31 ଅଗଷ୍ଟ ସୁଦ୍ଧା ଇଣ୍ଟିମେସନ ଫାଇଲ କରିବା ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା ।

Ministry of Finance
New procedure for registration, approval, etc. of certain entities deferred to 1st October, 2020
09 MAY 2020 10:41AM by PIB Delhi
In view of the unprecedented humanitarian and economic crisis, the CBDT has decided that the implementation of new procedure for approval/ registration/notification of certain entities shall be deferred to 1st October, 2020. Accordingly, the entities approved/ registered/ notified under section 10(23C), 12AA, 35 and 80G of the Income-tax Act, 1961 (the Act) would be required to file intimation within three months from 1st October, 2020, i.e, by 31st December, 2020. Further, the amended procedure for approval/ registration/ notification of new entities shall also apply from 1st October, 2020.
The necessary legislative amendments in this regard shall be proposed in due course.
Various representations were received in the finance ministry expressing concerns over the implementation of the new procedure from 1st June, 2020 due to the outbreak of novel corona virus (COVID-19) and consequent lockdown. There have been a number of requests to defer the applicability of the new procedure.
It may be noted that The Finance Act, 2020 rationalized the procedure relating to approval/ registration/ notification of certain entities referred to in sections 10(23C), 12AA, 35 and 80G of the Act, with effect from 1st June, 2020. As per the new procedure, the entities already approved/ registered/ notified under these sections would be required to file intimation within three months, i.e, by 31st August, 2020. Further, the procedure for approval/ registration/ notification of new entities has also been rationalized with effect from 1st June, 2020.