কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
লোকদাউন মরকসিদা হৱাই চেংৱাই খোগৎপগী থবক্তা খোংজেল য়াংখৎলক্লি
সেন্ত্রেল পুলগীদমক্তা গেহু ৪০০ এল.এম.তি.খোমগৎনবগী পান্দম থম্লিবা অসিগী তংখাইগী মথক্তা খোমগৎবা ঙমখ্রে
ফৌ ৪৫ এল.এম.তি.সু খোমগৎখ্রে, তেলঙ্গানানা মসিদা ৩০ এল.এম.তি. পুথোক্তুনা মাংজিল থারি
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মখাদা ৭০ এল.এম.তি.গী হৱাই চেংৱাই লৌখ্রে, মসি থা ৩গীদমক্তা খাইদোকখিবা অপুনবা অদুগী চাউরাক্না শরুক ৫৮%নি।
07 MAY 2020 6:52PM by PIB Imphal
লৈবাক শিনবা থুংনা লোকদাউন তৌবা অসিনা মরম ওইরগা পোৎচৈ পুথোক পুশিন তৌবদা অপনবা অথিংবা কয়া অমা লৈজরবসু চত্থরিবা রাবি পন্থা মনুংসিদা গেহু অমসুং চেং (অনিসুবা মহৈ মরোং) খোমগৎপগী থবক্তা খোজেল য়াংখৎলক্লি। পান্দম থম্লিবা মেত্রিক তন লাখ (এল.এম.তি) ৪০০গী মায়োক্তা, ০৬.০৫.২০ ফাওবদা সেন্ত্রেল পুলগীদমক্তা খোমগৎপদা ২১৬ এল.এম.তি. য়ৌখ্রে। মসি মরু ওইনা হরাওনীংঙাই ওইবা য়াফম্নি মরমদি মরু ওইনা য়াম্না চাউনা গেহু খোমগৎলিবা মফমশিং খুদম ওইনা পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং মধ্য প্রদেশদা এপ্রিল ১৫ খক্তদগী খোমগৎলকপা হৌরকপনি। অসিগা চপ মান্ননা সরকারগী এজেন্সীশিংনা হৌজিক ফাওবদা ফৌ ৪৪.৯ এল.এম.তি য়াম্না কোম্না খোমগৎপা ঙমখ্রে।
পঞ্জাবনা ১০৪.২৮ এল.এম.তি. খোমগত্তুনা গেহু খোমগৎপদা মাংজিল থাদুনা চৎলি মসিগী মথংদা হরিয়ানানা ৫০.৫৬. এল.এম.তি. অমসুং মধ্য প্রদেশনা ৪৮.৫৬ এল.এম.তি. খোমগৎখি। মতম চাদনা নোং চুখিবনা মরম ওইরগা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা লৈরিবা গেহুগী স্তোকশিংদা শোকহনখি। ভারত সরকারনা খোমগৎপগীদমক্তা অখন্নবা মরমশিংদা কোমথোক্তুনা লৌমীশিংবু কন্দুনা য়াইফনবগী থৌরাং লৌখৎখ্রে, মসিনা খোমগৎপগী থবকশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি অমসুং লৌমীশিংবু অৱাবা তাবদগী কনখি। উত্তর প্রদেশ অমসুং রাজস্থান্নসু সেন্ত্রেল পুলগী খোগৎপদা শরুক য়ারি অমসুং খোংজেল য়াংখৎলক্লি।
ফৌগী মতাংদা, অচৌবা ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং পাইখৎখিবনা মরম ওইরগা পোত্থোক্তা য়াম্না চাউনা হেনগৎলকখিবনা মরম ওইরগা তেলঙ্গানাদনা অয়াম্বা খোমগৎখি। চাউরাক্না ৪৫ এল.এম.তিগী অপুনবা ফৌ খোমগৎখিবগী মনুংদা তেলঙ্গানা মতোমদনা ৩০ এল.এম.তি. মসিগী মথংদা অন্ধ্র প্রদেশনা চাউরাক্না ১০ এল.এম.তি. খোমগৎখি। লোকদাউননা মরম ওইরগা থেংনরিবা মখল মখা খায়াগী শিংনবশিং অসিগী মরক অসিদা খোমগৎপদা খোংজেল ফিভম ফনা লৈরিবা অসি ভারত সরকার অমসুং মশা-মশাগী রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা অচৌবা তীম ৱার্ক লৈবনা মরম ওইরগা পুরকপা ফলনি।
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখাদা রাজ্য সরকারশিংনা হৱাই চেংৱাইশিং লৌখৎপা অসি মসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা চাউরাক্না কোতি ৮০গী বেনিফিস্যারীশিংদা থা ৩গীদমক্তা হৱাই চেংৱাই কে.জি.৫ লেম্না য়েন্থোকখিবা অসি ৭০ এল.এম.তি. হেনখ্রে, মসি থা ৩গীদমক্তা খাইদোকখিবা অপুনবা অদুগী চাউরাক্না শরুক ৫৮%নি।রাজ্য খুদিংমক্না এপ্রিল ২০২০গীদমক্তা ওইবা স্তোকশিং লৌখৎপা লোইখ্রে অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৫না থা ৩ পুন্নগী কোতা লৌবা লোইখ্রে। ভারত সরকারনা রাজ্য খুদিংমক্তা মতিক চানা হৱাই চেংৱাইশিং ফংহন্দুনা লৈবাক অসিদা মীপুম খুদিংমক্কীদমক্তা হৱাই চেংৱাইশিং ফংদবদগী ৱানবগী মচাক অমা ওইদনবা কন্না হোৎনরি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Food grain procurement picks up pace amid lockdown
More than half of targeted 400 LMT wheat for Central Pool procured
45 LMT paddy also procured, Telangana leads with 30 LMT share
States/UTs lifted 70 LMT food grains under PMGKAY, which is about 58% of the total allocation for 3 months
07 MAY 2020 6:52PM by PIB Delhi
The procurement of wheat and rice (second crop) during the ongoing Rabi season has picked up pace despite severe logistical constraints posed due to the countrywide lockdown. Against the target of 400 Lakh Metric Tonnes (LMT) of wheat, procurement for central pool has touched 216 LMT upto 06.05.20. It is particularly heartening since procurement in major wheat procuring states like Punjab, Haryana and Madhya Pradesh had started only after 15th April. Similarly paddy procurement is also going on smoothly with 44.9 LMT paddy procured so far by the government agencies.
Punjab is leading the wheat procurement with 104.28 LMT procurement followed by Haryana with 50.56 LMT and Madhya Pradesh with 48.64 LMT. Due to unseasonal rains, some of the wheat stocks in these states were affected. Government of India has already come to the rescue of farmers by relaxing specifications for procurement which has greatly aided the procurement and saved farmers from any distress. Uttar Pradesh and Rajasthan have also contributed to the Central Pool procurement and are picking up momentum.
Regarding paddy, maximum procurement has happened in Telangana where there has been a quantum jump in the production due to commissioning of large irrigation projects. Out of the total paddy procurement of about 45 LMT, contribution of Telangana alone is 30 LMT followed by Andhra Pradesh with about 10 LMT. This healthy pace of procurement amidst wide ranging challenges posed by the lockdown is the outcome of extensive team work between Government of India and respective State governments.
Lifting of food grains by state governments under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) under which 5 Kg food grain is being distributed free of cost for 3 months to about 80 crore beneficiaries across the country has crossed 70 LMT, which is about 58% of the total allocation for 3 months. Every state has completed lifting of stocks against April 2020 quota and 5 Union Territories have completed lifting of entire 3 month’s quota. Government of India is ensuring that availability of food grains is not a cause of concern for anyone in the country by providing sufficient food grains to every State/UT.