Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Food grain procurement picks up pace amid lockdown
More than half of targeted 400 LMT wheat for Central Pool procured
45 LMT paddy also procured, Telangana leads with 30 LMT share
States/UTs lifted 70 LMT food grains under PMGKAY, which is about 58% of the total allocation for 3 months
07 MAY 2020 6:52PM by PIB Delhi
The procurement of wheat and rice (second crop) during the ongoing Rabi season has picked up pace despite severe logistical constraints posed due to the countrywide lockdown. Against the target of 400 Lakh Metric Tonnes (LMT) of wheat, procurement for central pool has touched 216 LMT upto 06.05.20. It is particularly heartening since procurement in major wheat procuring states like Punjab, Haryana and Madhya Pradesh had started only after 15th April. Similarly paddy procurement is also going on smoothly with 44.9 LMT paddy procured so far by the government agencies.
Punjab is leading the wheat procurement with 104.28 LMT procurement followed by Haryana with 50.56 LMT and Madhya Pradesh with 48.64 LMT. Due to unseasonal rains, some of the wheat stocks in these states were affected. Government of India has already come to the rescue of farmers by relaxing specifications for procurement which has greatly aided the procurement and saved farmers from any distress. Uttar Pradesh and Rajasthan have also contributed to the Central Pool procurement and are picking up momentum.
Regarding paddy, maximum procurement has happened in Telangana where there has been a quantum jump in the production due to commissioning of large irrigation projects. Out of the total paddy procurement of about 45 LMT, contribution of Telangana alone is 30 LMT followed by Andhra Pradesh with about 10 LMT. This healthy pace of procurement amidst wide ranging challenges posed by the lockdown is the outcome of extensive team work between Government of India and respective State governments.
Lifting of food grains by state governments under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) under which 5 Kg food grain is being distributed free of cost for 3 months to about 80 crore beneficiaries across the country has crossed 70 LMT, which is about 58% of the total allocation for 3 months. Every state has completed lifting of stocks against April 2020 quota and 5 Union Territories have completed lifting of entire 3 month’s quota. Government of India is ensuring that availability of food grains is not a cause of concern for anyone in the country by providing sufficient food grains to every State/UT.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ
• କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା 400 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ମଧ୍ୟରୁ ଅର୍ଦ୍ଧାଧିକ ସଂଗୃହୀତ
• 45 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ ସଂଗୃହୀତ, 30 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ସଂଗ୍ରହ ସହ ତେଲଙ୍ଗାନା ସର୍ବାଗ୍ରେ
• ପିଏମଜିକେଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 70 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉଠାଣ, ତିନିମାସ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁର ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଏହା 58%
07 MAY 2020 6:52PM by PIB Bhubaneswar
ମୂଳ ରବି ଋତୁ ସମୟରେ ଗହମ ଏବଂ ଧାନ (ଦ୍ୱିତୀୟ ଶସ୍ୟ) ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ ଲକଡ଼ାଉନ ସତ୍ତ୍ୱେ ବେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ନାନା ପ୍ରକାର ଲଜିଷ୍ଟିକାଲ ସମସ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇନାହିଁ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୋଟ 400 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ (ଏଲଏମଟି) ଗହମ ସଂଗ୍ରହର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ କେନ୍ତ୍ରୀୟ ସଂଗହ ଭଣ୍ଡାରଣ ପାଇଁ 06.05.2020 ସୁଦ୍ଧା ତାହା 216 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଛୁଇଁଛି । ଏହା ବାସ୍ତବିକ ଖୁସିର କଥା ଯେ ପ୍ରମୁଖ ଗହମ ସଂଗ୍ରହକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଯଥା ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା ଓ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ତାହା କେବଳ ଅପ୍ରେଲ 15 ତାରିଖ ପରେ ହିଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଧାନ ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବେଶ୍ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 44.9 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଧାନ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇପାରିଛି ।
ପଞ୍ଜାବ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ କ୍ଷେତ୍ରରେ 104.28 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସହ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ପଛକୁ 50.56 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସହ ହରିଆନା ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । 48.64 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ସହ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି । ଅସମୟରେ ବର୍ଷା ଯୋଗୁ ସେହିସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ଗହମ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାର ସେହିସବୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ କିଷମର ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୋହଳ ମନୋଭାବ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ତାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ତଥା ଗହମ ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । କୃଷକମାନେ ଆଉ ଅଭାବୀ ବିକ୍ରିର ଶିକାର ହେଉନାହାନ୍ତି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ଏଭଳି ସଂଗ୍ରହରେ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଠାରେ ଏବେ ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ବେଶ୍ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି ।
ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ଧାନ ତେଲଙ୍ଗାନାରୁ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ସେଠାରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଧାନ ଉତ୍ପାଦନ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏବେସୁଦ୍ଧା ହୋଇଥିବା 45 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ତେଲଙ୍ଗାନାରୁ 30 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିବା ଜଣାଯାଏ । ଏହା ପଛକୁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରହିଛି ଯେଉଁଠାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି 10 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଧାନ । କୋଭିଡ଼ ମହାମାରୀ ତଥା ଲକଡାଉନ୍ ଯୋଗୁ ନାନା ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ଧାନ ସଂଗ୍ରହ ଏକ ଶୁଭ ସଂକେତ । ସଂଘବଦ୍ଧ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ଯୋଗୁ ତାହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇଥିବା ଜଣାଯାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେଏୱାଇ) ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉଠାଉଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ତିନିମାସ ପାଇଁ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡପିଛା ମାସିକ 5 କିଲୋଗ୍ରାମ ଚାଉଳ ହିସାବରେ ତିନିମାସ ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 80 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପରିମାଣ 70 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଛୁଇଁଛି ଯାହାକି ତିନିମାସ ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର 58% । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ ପାଞ୍ଚଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ସେମାନଙ୍କର ଅପ୍ରେଲ 2020 ପରିବର୍ତ୍ତେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ତିନିମାସର କୋଟା ଉଠାଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାର ଏକଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯେପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ ଏବଂ ତାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ନପାଲଟେ । ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।