Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Dr. Jitendra Singh reviews DARPG’s COVID 19 Public Grievances Redressal Progress Report for the period March 30-May 4, 2020 with 28 States and 9 Union Territories
Expresses Satisfaction with DARPG on pace of disposal of COVID 19 PG cases, total PG cases redressed in this period are over 52,327
05 MAY 2020 4:28PM by PIB Delhi
Dr. Jitendra Singh, Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions took a comprehensive review of DARPG’s COVID19 Public Grievances Redressal Report for the period March 30 - May 4, 2020 with all States and Union Territories and expressed satisfaction with the pace of disposal.
In this period, DARPG’s national COVID 19 Public Grievances monitor (https://darpg.gov.in) had seen a disposal of 52,327 cases of which Central Ministries and Departments redressed 41,626 cases. The average Grievance Redressal time for Central Government’s COVID 19 Public Grievance cases stands at 1.45 days/ grievance. DARPG has manually analyzed 20,000 cases and feed-back calls were made to ensure citizen satisfaction. Six rounds of interactive video conferences were held with Grievance Officers of Central and State Governments. The DARPG had channelized 10,701 COVID-19 PG cases to the State Governments, which have been successfully redressed.
Dr. Jitendra Singh thanked the officials in the DARPG and the in State Governments for their immense commitment in timely redressal of COVID 19 Public Grievances. He said that the redressal of COVID 19 Public Grievances was pursued with passion not only in the technically advanced large States of Uttar Pradesh, Karnataka, Gujarat, Haryana, Kerala which managed dedicated web portals but also in North Eastern States and Union Territories of Jammu & Kashmir, Ladakh, Andaman & Nicobar Islands despite constraints in connectivity. The timely redressal of public grievances had ensured that public confidence in Government was maintained.
Dr. Jitendra Singh mentioned that during the National Lockdown several District Collectors had taken commendable initiatives, notable amongst them Collector Reasi who deferred the Vaishno Devi Yatra to ensure social distancing. Similar initiatives were witnessed in Aspirational Districts where Collectors strived to ensure food supplies and monitor village level lock down issues with alacrity. Amongst the major State level success stories, was the inter-State movement of students and handling of migrant labor issues in which the District Collectors and States played a significant part. Further States had also successfully addressed issues of hospital infrastructure and quarantine, school & higher education issues, wage and employment issues and other supply related issues.
Dr. Jitendra Singh said that Public Grievances are central to the focus of Modi government and the redressal of public grievances has risen from 2 lac cases to nearly 20 lac cases in the period 2014-20. The DARPG has been forthcoming in responding to public grievances by ensuring 90 percent of disposal rates. Further validation of quality of redressal was done through phone calls made for feedback. These initiatives had reinforced the belief that the Citizen is the centrality of Government’s odyssey.
The review meeting was attended by Dr. Kshtrapati Shivaji, Secretary DARPG, V.Srinivas Additional Secretary DARPG and Smt. Jaya Dubey Joint Secretary DARPG. The senior officials representing the State Governments included Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries and Secretaries of all States and Union Territories.

କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
28 ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ 9 ଟି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର କୋଭିଡ-19 ସହ ଜଡିତ ଜନ ଅଭିଯୋଗ ରିପୋର୍ଟର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
• ଡିଏଆରପିଜି ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ-19 ସହ ଜଡିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନର ଗତି ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ
• ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ ହୋଇଛି ସମୁଦାୟ 52,327 ଜନ ଅଭିଯୋଗ
05 MAY 2020 4:28PM by PIB Bhubaneshwar
କାର୍ମୀକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମାର୍ଚ୍ଚ 30 ରୁ ମେ 4, 2020 ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ସହିତ ଡିଏଆରପିଜି ଦ୍ୱାରା କୋଭିଡ -19 ସହ ଜଡିତ ଜନ ଅଭିଯୋଗର ଅଗ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନର ଗତି ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ, ଡିଏଆରପିଜର ଜାତୀୟ ନ୍ୟାସନାଲ କୋଭିଡ -19 ଜନ ଅଭିଯୋଗ ପୋର୍ଟାଲ (https://darpg.gov.in) 52,327 ମାମଲାର ସମାଧାନ କରିଥିଲା, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 41,626 ମାମଲା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କୋଭିଡ -19 ଜନ ଅଭିଯୋଗ ମାମଲା ଦୈନିକ ହାରାହାରି ହାରାହାରି 1.45 ଦିନ (1.45 ଦିନ / ସମାଧାନ) ହୋଇଛି। ଡିଏଆରପିଜି ମାନୁଆଲ 20,000 ମାମଲା ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ନାଗରିକ କେତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମତାମତ ନିଆଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 6 ଥର ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଡିଏଆରପିଜି ଦ୍ୱାରା 10,701 କୋଭିଡ-19 ଜନ ଅଭିଯୋଗ ମାମଲା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା ଥିଲା, ଯାହା ସଫଳତାର ସହ ସମାଧାନ ହୋଇଛି।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କୋଭିଡ-19 ଜନଅଭିଯୋଗର ଠିକ ସମୟରେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଥିବାରୁ ଡିଆରପିଜି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ-19 ଜନଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ କେବଳ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରି ଉନ୍ନତ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, କେରଳରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଗଲା,ବରଂ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅବରୋଧ ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଲଦାଖ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲଗୁଡିକର ସଠିକ୍ ପରିଚାଳନା ଥିଲା। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ଠିକ ସମୟରେ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରହିବ।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ତାଲାବନ୍ଦ ସମୟରେ ବହୁ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସୀମାନ୍ତ ସାମାଜିକ ଦୂରତା କରିବା ପାଇଁ ବୈଷ୍ଣୋବେଦୀ ଯାତ୍ରାକୁ ସ୍ଥଗିତ କରିଦେଇଥିଲେ। ସେହିଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ତାଲାବନ୍ଦ ସମୟରେ ତତ୍ପରତାର ସହିତ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ସଫଳତାର ପ୍ରମୁଖ୍ୟ କାହାଣୀ ମଧ୍ୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଆନ୍ତରାଜ୍ୟ ଯାତାୟତ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପରିଚାଳନା ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ମଜୁରି ଏବଂ ରୋଜଗାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସଫଳତାର ସହିତ ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ 2014-2020 ମସିହାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ମାମଲା 2 ଲକ୍ଷରୁ ପ୍ରାୟ 20 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଡିଏଆରପିଜି 90% ସମାଧାନ ହାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଜନ ଅଭିଯୋଗର ଜବାବରେ ଆଗରେ ରହିଛି। ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏକ ଫୋନ୍ କଲ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଲାବନ୍ଦ ସମୟରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନର ଗୁଣବତା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ୟ୍ୟକଳାପରେ କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁରେ ଅଛନ୍ତି।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଡକ୍ଟର କ୍ଷତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ, ସଚିବ, ଡିଏଆରଜିପି, ବି ଶ୍ରୀନିବାସ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ, ଡିଆରଜିପି ଏବଂ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଡିଆରଜିପି ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଜୟା ଦୁବେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ସଚିବ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ।