ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୟୁଭି ବିଶୋଧକ ଟାୱାର ବିକଶିତ କଲା ଡିଆରଡିଓ
04 MAY 2020 5:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥାନ (ଡିଆରଡିଓ) ଅଧିକ ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରବଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଶୀଘ୍ର ଓ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ବିଶୋଧନ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଟ୍ରା ଭାଓଲେଟ (ୟୁଭି) ବିଶୋଧକ ଟାୱାର ବିକଶିତ କରିଛି ।
ୟୁଭି ବ୍ଲାଷ୍ଟର ନାମକ ଏହି ଉପକରଣଟି ଏକ ୟୁଭି ଆଧାରିତ କ୍ଷେତ୍ର ସାନିଟାଇଜର । ଏହାର ଡିଜାଇନ ଓ ବିକାଶ କରିଛନ୍ତି ଡିଆରଡିଓର ଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଲେଜର ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲଜି ସେଣ୍ଟର (ଏଲଏଏସଟିଇସି) । ଗୁରୁଗ୍ରାମର ଏମ/ଏସ ନିଉ ଏଜ ଇନଷ୍ଟ୍ରୁମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାଟେରିଆଲ୍ସ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ ଏହି କାମରେ ସହାୟତା କରିଥିଲା ।
ୟୁଭି ବ୍ଲାଷ୍ଟର ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଓ ଅଫିସରେ ଥିବା ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଉପକରଣ, କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଓ ଅନ୍ୟ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ସ ଭଳି ଉଚ୍ଚ ବୈଷୟିକ ଉପକରଣ ପାଇଁ ଖୁବ ଉପଯୋଗୀ । ଏଗୁଡ଼ିକର ବିଶୋଧନ ପାଇଁ ରାସାୟନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁକୂଳ ହୋଇନଥାଏ । ଲୋକେ ଅଧିକ ଯାତାୟତ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି ବିମାନ ବନ୍ଦର, ଶପିଂ ମଲ୍, ମେଟ୍ରୋ, ହୋଟେଲ କାରଖାନା, ଅଫିସ ଆଦିରେ ଏହି ଉତ୍ପାଦଟି ବେଶ ଉପଯୋଗୀ ।
ୟୁଭି ଆଧାରିତ କ୍ଷେତ୍ର ସାନିଟାଇଜରକୁ ୱାଇଫାଇ ଲିଙ୍କ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଲ୍ୟାପଟପ/ ମୋବାଇଲ ମାଧ୍ୟମରେ ରିମୋଟ ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହାର କରା ଯାଇପାରିବ । ଏହି ଉପକରଣରେ 360 ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଜ୍ୱଳନ ପାଇଁ 254 ଏନଏମ ୱେଭଲେନ୍ଥରେ ଛଅଟି ଲ୍ୟାମ୍ପ ଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲ୍ୟାମ୍ପର କ୍ଷମତା 43 ୱାଟ ୟୁଭି-ସି ପାୱାର । ଗୋଟିଏ କୋଠରୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଉପକରଣ ଲଗାଇ ପ୍ରାୟ 12x12 ଫୁଟ ଆକାରର କୋଠରୀକୁ ପ୍ରାୟ 10 ମିନିଟ ଓ 400 ବର୍ଗ ଫୁଟର କୋଠରୀକୁ 30 ମିନିଟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶୋଧନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଅଚାନକ କୋଠରୀ ଖୋଲିଗଲେ କିମ୍ବା ମାନବୀୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ହେଲେ ଏହି ସାନିଟାଇଜର ଆପେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ । ଉତ୍ପାଦଟିର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଲା ହାତରେ ହୋଇ ପାରୁଥିବା ପରିଚାଳନା ।

Ministry of Defence
DRDO develops UV Disinfection Tower
04 MAY 2020 5:13PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an Ultra Violet (UV) Disinfection Tower for rapid and chemical free disinfection of high infection prone areas.
The equipment named UV blaster is a UV based area sanitiser designed and developed by Laser Science & Technology Centre (LASTEC), the Delhi based premier laboratory of DRDO with the help of M/s New Age Instruments and Materials Private Limited, Gurugram.
The UV Blaster is useful for high tech surfaces like electronic equipment, computers and other gadgets in laboratories and offices that are not suitable for disinfection with chemical methods. The product is also effective for areas with large flow of people such as airports, shopping malls, metros, hotels, factories, offices, etc.
The UV based area sanitiser may be used by remote operation through laptop/mobile phone using wifi link. The equipment has six lamps each with 43 watts of UV-C power at 254 nm wavelength for 360 degree illumination. For a room of about 12 x 12 feet dimension, the disinfection time is about 10 minutes and 30 minutes for 400 square feet area by positioning the equipment at different places within the room.
This sanitiser switches off on accidental opening of room or human intervention. One more salient safety feature of the product is the key to arm operation.