ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দি.আর.দি.ও.না য়ু.ভি. দিসইনফেক্সন তাৱর পুথোকখ্রে
04 MAY 2020 5:13PM by PIB Imphal
দিফেন্স রিসর্চ এন্দ দেবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেশন (দি.আর.দি.ও.)না অথুবা অমসুং ইনফেক্সন য়াম্না তৌইনা থোকপা মফমশিংগী কেমিকেল য়াওদবা দিসইনফেক্সন তৌনবগীদমক্তা অলত্রা ভায়োলেৎ (য়ু.ভি.) দিসইনফেক্সন তাৱর অমা পুথোকখ্রে।
য়ু.ভি. ব্লাস্তর হায়না থোনবা খুৎলাই অসি এম./এস. ন্যু এজ ইন্সত্রুমেন্তস এন্দ মেতরিয়েলস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, গুরুগ্রামগী মতেংগা লোইননা দি.আর.দি.ও.গী দিল্লীদা লৈবা প্রেমিয়র লেবোরেতরী, লেজর সাইন্স & তেক্নোলোজী সেন্তর (এল.এ.এস.তি.ই.সি.)না দিজাইন তৌবা অমসুং পুথোকপা য়ু.ভি. বেজ এরিয়া সেনিতাইজরনি।
য়ু.ভি. ব্লাস্তর অসি হাই তেক সরফেসশিং খুদম ওইনা ইলেক্ত্রোনিক ইক্বুইপমেন্ত, কম্প্যুতরশিং অমসুং লেবোরেতরীশিং অমসুং ওফিসশিংদা লৈবা, কেমিকেল মেথদশিং শিজিন্নদুনা দিসইনফেক্সন তৌবা য়াদবা গেদজেৎশিংগীদমক্তা ওইনা য়াম্না কান্নৈ।
য়ু.ভি. বেজ এরিয়া সেনিতাইজর অসি ৱাইফাই লিঙ্ক শিজিন্নদুনা লেপ্তোপ/মোবাইলগী খুথাংদা রিমোৎ ওপরেসন তৌদুনা শিজিন্নবা য়াগনি। ইক্বুইপমেন্ত অসিদা ৩৬০ দিগ্রীদা ঙালহন্নবগীদমক্তা ২৫৪ এন.এম. ৱেবলেংথতা য়ু.ভি.-সি. পাৱরগী ৱাৎ ৪৩ ওইবা লেম্প তরুক য়াওই। ফৎ ১২ x ১২গী দাইমেন্সন ওইবা কা অমগীদমক্তা দিসইনফেক্সন তৌবদা চংবা মতম অসি চাউরাক্না মিনিৎ ১০নি অমসুং ৪০০ সক্ব্যার ফীৎ এরিয়াগীদমক্তা কা মনুং অদুদা তোঙান তোঙানবা মফমদা ইক্বুইপমেন্ত অসি থমদুনা দিসইনফেক্সন তৌবদা চাউরাক্না মিনিৎ ৩০ চংঙি।
সেনিতাইজর অসি কা অদু শোইখিবদগী হাংদোকখিবা থোক্লবা নত্ত্রগা কনাগুম্বা মীওই অমনা অথিংবা অপনবা পীরুরবদি মতোমতা লেপখিগনি। পোৎ অসিগী মরু ওইবা সেফতী ফীচর অমনা মসিগী কী তো আর্ম ওপরেশসন অসিনি।

Ministry of Defence
DRDO develops UV Disinfection Tower
04 MAY 2020 5:13PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an Ultra Violet (UV) Disinfection Tower for rapid and chemical free disinfection of high infection prone areas.
The equipment named UV blaster is a UV based area sanitiser designed and developed by Laser Science & Technology Centre (LASTEC), the Delhi based premier laboratory of DRDO with the help of M/s New Age Instruments and Materials Private Limited, Gurugram.
The UV Blaster is useful for high tech surfaces like electronic equipment, computers and other gadgets in laboratories and offices that are not suitable for disinfection with chemical methods. The product is also effective for areas with large flow of people such as airports, shopping malls, metros, hotels, factories, offices, etc.
The UV based area sanitiser may be used by remote operation through laptop/mobile phone using wifi link. The equipment has six lamps each with 43 watts of UV-C power at 254 nm wavelength for 360 degree illumination. For a room of about 12 x 12 feet dimension, the disinfection time is about 10 minutes and 30 minutes for 400 square feet area by positioning the equipment at different places within the room.
This sanitiser switches off on accidental opening of room or human intervention. One more salient safety feature of the product is the key to arm operation.