ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯না থোকহল্লিবা খুদোংচাদবা মরক অসিদা ত্রাইবেলশিংবু মতেং পাংনবা সরকারনা রাজ্যশিংদা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস লৌখৎপগী খোংজেল হেনগৎনবা হায়খ্রে
রাজ্যশিংনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস লৌখৎপগী থৌওংশিংগী পাউদম পীনবা তি.আর.আই.এফ.ই.এ.দি.না ওনলাইন মোনিতরিং দেশবোর্দ অমা শেমখ্রে
03 MAY 2020 4:23PM by PIB Imphal
এম.এফ.পি. খোমজিনবগী চপ চাবা মতম ওইরিবা অসি য়েংলদুনা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯না থোকহল্লিবা খুদোংচাদবা মরক অসিদা ত্রাইবেলশিংবু মতেং পাংনবা সরকারনা রাজ্যশিংদা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস লৌখৎপগী খোংজেল হেনগৎনবা হায়খ্রে।
রাজ্যশিংনা মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুস খোমগৎপগী থবক হৌখ্রে অমসুং রাজ্য ১০দা হৌজিক্কী ওইনা থবক পাংথোকপা হৌখ্রে। ঙসি ফাওবদা শেনবা চহি ২০২০-২০২১গী ওইনা লুপা কোতি ২০.৩০গী শেনফমগী পোত্থোকশিং খোমগৎখ্রে। কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা অরুবা ফিভম অমা ওইহল্লিবা অসি য়েংলদুনা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না মে ১, ২০২০দা ফোরেস্ত প্রোদ্যুস ৪৯গী শেমদোক্লবা এম.এস.পি. লাওথোকখ্রবা মতুংদগীদি এম.এফ.পি. খোমগৎপগী অপুনবা থবক অসি হেন্না খুমাং চাউশিল্লগনি।
রাজ্যগী থাক্তা মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুস খোমগৎপগী থবক অসিগী মরমদা পাউদম্নবা হায়দুনা ওনলাইন মোনিতরিং দেশবোর্দ অমা শেমখ্রে। দেশবোর্দ অসি বন ধন মোনিৎ দেশবোর্দ কৌই অমসুং মসি পঞ্চায়ত অমসুং বন ধন কেন্দ্রগী মরক্তা মেল নত্ত্রগা মোবাইলগী খুত্থাংদা পাউ ফাওননবগীদমক্তা শেমখিবা “ত্রাইফেদ ই-সম্পর্ক সেতু”গী শরুক অমনি। ত্রাইফেদনা খুঙ্গং লাখ ১০, জিলা অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈবা পার্ত্নরশিং, এজেন্সীশিং অমসুং এস.ঐচ.জি.শিং শম্নহন্নবা হোৎনরি। রাজ্যগী ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংনা মখোই মখোইগী রাজ্যশিংদা থবক হৌখিবগা লোইননা দেশবোর্দ অসি অপদেৎ তৌবা হৌনরে।
রাজ্যনা হাৎ বজারশিংদগী এম.এফ.পি. খোম্নবগীদমক বন ধন কেন্দ্রশিং অসি প্রাইমরী প্রোক্যুর্মেন্ত এজেন্ত ওইনা হাপ্লে। বন ধন কেন্দ্রনা প্রধান মন্ত্রী বন ধন প্রোগ্রামগী মখাদা লুপা কোতি ১.১১গী শেনফম ওইবা এম.এফ.পি. মেত্রিক তোন ৩১.৩৫ খোমগৎখ্রে, ত্রাইবেল বেনিফিসরী লাখ ৩.৬পু ললোন ইতিক তৌনবা লম্বী পীবা ওইনা রাজ্য ২১ অমসুং য়ু.তি. ১দা ভি.দি.ভি.কে. ১১২৬কী অয়াবা পীখ্রে।
ত্রাইবেলগী মীশিং য়াম্না লৈবা লৈবাক অসিগী রাজ্য ২২দা বন ধন কেন্দ্রগী স্কিম অসি থবক তৌবা হৌরে অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ত্রাইবেল ইমুং মনুং কোতি ১.১দা কান্নবা পীবা ঙম্বগী মতিক লৈ।
‘ইন্সতিত্যুসনেল সপ্পোর্ত ফোর দিবেলপমেন্ত এন্দ মের্কেতিং ওফ ত্রাইবেল প্রদক্তস’ হায়রিবা স্কিম অসিদা মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস কম্পোনেন্ত অমসুং ভেল্যু এদিসন কম্পোনেন্ত অমা য়াওদুনা পোৎ খোমজিনবা ত্রাইবেলশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্দুনা মখোইগী মরক্তা মসিবু থবক অমা ওইনা ত্রাইবেল গেদররশিংগী ওইনা অৱাংবা অমসুং মহুৎ হঞ্জিনবা য়াবা মমল ফংনবা হায়দুনা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না এম.এফ.পি.গী শেমদোক্লবা এম.এস.পি.গী মমলগী পরীং অমা মে ১, ২০২০দা শেমখ্রে। হায়রিবা অসি এম.এফ.পি. প্রাইসিং সেল অমসুং এম.এফ.পি. মরাং কায়না লৈবা রাজ্যশিংগা তান্নদুনা কোবিদ-১৯না পুন্সি মহিংদা অকাইবা পীরবা ত্রাইবেল গেদররশিংগী কান্ননবা হায়দুনা শিনখিবনি। শেমদোক্লবা মমল অসিনা ত্রাইবেল গেদররশিংদা তঙাই ফদ্রবা মতেং কয়া পাংলগনি অমসুং রাজ্যশিংদগী এম.এফ.পি. খোমগৎপগী থৌওংসু হেন্না খুমাং চাউশিল্লগনি। এম.এফ.পি. পোত্থোকশিংগী শেমদোক্লবা মমলশিং মখাদা পীরিঃ
(কিলোগ্রাম অমদা ওইবা লুপা)
মথং মনাও মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুস (এম.এফ.পি.) হৌজিক্কী এম.এস.পি. শেমদোক্লবা এম.এস.পি.
১. মঙ্গে (মরু য়াওবা) (তমরিন্দস ইন্দিকা) ৩১ ৩৬
২. লম্লক্তা ফংবা খোইহি ১৯৫ ২২৫
৩. গুম করায়া (স্তরক্যুল্য উরেনস) ৯৮ ১১৪
৪. করঞ্জ মরু (পোঙ্গামিয়া পিন্নাতা) ১৯ ২২
৫. সাত মরু (শোর‍্যা রোবস্তা) ২০ ২০
৬. মাহুৱা মরু (মধুকা লোঞ্জিফোল্যা) ২৫ ২৯
৭. সাল মনা (শোর‍্যা রোবস্তা) ৩০ ৩৫
৮. মরু য়াওবা চিরোঞ্জী পোদ (ব্যুকেনিনা লাঞ্জন) ১০৯ ১২৬
৯. মাইরোবলান (তর্মিনাল্যা চেব্যুলা) ১৫ ১৫
১০-ক) এ. রঙ্গীনি লাক ১৩০ ২০০
১০-খ) কুসুমী লাক ২০৩ ২৭৫
১১. কুসুম মরু (স্ক্লৈকেরা ওলিওসা) ২০ ২৩
১২ নীম মরু (এজাদাইরেক্তা ইন্দিকা) ২৩ ২৭
১৩ পুৱার মরু (কেসিয়া তোরা) ১৪ ১৬
১৪ বহেদা (তর্মিনালিয়া বেল্লিরিকা) ১৭ ১৭
১৫ চিংদা হৌবা শুমচিৎ পাম্বী (থাইসানোলেনা মেক্সিমা) ৩০ ৫০
১৬ অকংবা শিকাকাই পোদ (একাসিয়া কোন্সিন্না) ৪৩ ৫০
১৭ বাইল পল্প (অকংবা) (এগল মার্মেলোস) ২৭ ৩০
১৮ নগরমোথা (সাইপেরস রোতুন্দাস) ২৭ ৩০
১৯ শতাবারী মরা (অকংবা) (এস্পারাগস রেস্মোসস) ৯২ ১০৭
২০ গুরমার/ মধুনাশিনী (জিম্নেমা সিল্বেস্ত্রে) ৩৫ ৪১
২১ কলমেঘ (এন্দ্রোগ্রাফিস পেনিক্যুলাতা) ৩৩ ৩৫
২২ মঙ্গে (মরু য়াওদবা) (তমরিন্দস ইন্দিকা) ৫৪ ৬৩
২৩ গুগুল (একজুদেৎস) ৭০০ ৮১২
২৪ মাহুৱা লৈ (অকংবা) (মধুকা লোঞ্জিফোলিয়া) ১৭ ৩০
২৫ তেজ পতা (অকংবা)
(সিন্নামোমম তমালা অমসুং সিন্নামোমম এস.পি.) ৩৩ ৪০
২৬ জামুন অকংবা মরু (সাইজিজিয়ম ক্যুমিনি) ৩৬ ৪২
২৭ হৈক্রু অকংবা (মরু য়াওদবা) (ফাইলান্থস ইম্বলিকা) ৪৫ ৫২
২৮ মার্কিং নৎ (সেমিকার্পস এনাকার্দিয়ম) ৯
২৯ সোপ নৎ (অকংবা) (সাপিন্দস এমার্জিনেতস) ১২ ১৪
৩০ ভাভা মরু (এমালতাস কেসিয়া ফিস্ত্যুলা) ১১ ১৩
৩১ অর্জুনা বার্ক (তর্মিনালিয়া অরজুনা) ১৮ ২১
৩২ কোকুম (অকংবা) (গার্সিনিয়া ইন্দিকা) ২৫ ২৯
৩৩ গিলো (তিনস্পোরা কোর্দিফোলিয়া) ২১ ৪০
৩৪ কাউঞ্চ মরু (ম্যুকুনা প্র্যুরিএন্স) ১৮ ২১
৩৫ চিররাতা (স্বরসিয়া চিরায়িতা) ২৯ ৩৪
৩৬ ভেবিদিং/ভেভদিং (ইম্বেলিয়া রাইবেস) ৮১ ৯৪
৩৭ অকংবা দৱাইফুল (ৱুদফোর্দিয়া ফ্লোরিবুন্দা) ৩২ ৩৭
৩৮ নক্স বোমিকা (স্ত্রকনোস নক্স বোমিকা) ৩৬ ৪২
৩৯ বন তুলসি মনা (অকংবা) (ওসিমম তেনুইফ্লোরম) ১৯ ২২
৪০ খিরনি (হেমিদেস্মস ইন্দিকস) ৩০ ৩৫
৪১ বাকুল (অকংবা মকু) (মিম্যুসোপ্স এলেঙ্গাই) ৪০ ৪৬
৪২ কুতাজ (মকু অকংবা)
(হোলারহিয়া ঔবেসসেন্স/ঐচ. এন্তিদাইসেন্তেরিকা) ২৭ ৩১
৪৩ নোনি /আল (উহৈ অকংবা) (মোরিন্দা সাইত্রিফোলিয়া) ১৫ ১৭
৪৪ সোনাপাথা/ স্যোনাক পোদ (ওরোকজাইলম ইন্দিকম) ১৮ ২১
৪৫ চনোথি মরু (এব্রস প্রিকাতোরিয়স) ৩৯ ৪৫
৪৬ কলিহারি (অকংবা ত্যুবর) (গ্লোরিওসা সুপর্বা) ২৭ ৩১
৪৭ মকোই (উহৈ অকংবা) (সোলারিয়ম নাইগ্রম) ২১ ২৪
৪৮ অপ্রং পাম্বী (একাইরান্থেস এস্পেরা) ২৪ ২৮
৪৯ সুগন্ধমন্ত্রি মরা/ত্যুবর (হোমালোইনেনা এরোমেতিকা) ৩৩ ৩৮
শেমদোক্লবা মমলশিং অসি মখাদা পীরিবা ব্রেকেৎশিংগিনি
হেনগৎপা মমল পোত্থোক্কী মশিং
হেনগত্তবা ৩
০%-৫% ০
৫%-১০% ১
১০%-১৫% ১০
১৫%-২০% ৩০
>২০% ৬
অপুনবা পোত্থোক মশিং ৫০ (লাক মখল অনি য়াওরগা)
গিলো, মাহুৱা লৈ, চিংগী নাপী অমসুং লাক (রঙ্গীনি অমসুং কুসুমী)দা খ্বাইদগী ৱাংনা মমল শেমদোকখি অমসুং সাল মরু, বাহেদা অমসুং মাইরোবলানগী মমলদি লেংদনা লৈ।

Ministry of Tribal Affairs
Government asks states to speed up procurement of Minor Forest Produce to support Tribals in the backdrop of situation created by Covid 19
Online monitoring dashboard set up by TRIFED for reporting procurement activities by States
03 MAY 2020 4:23PM by PIB Delhi
The Ministry of Tribal Affairs has advised all states to speed up procurement operations for Minor Forest Produceto support the Tribals especially in the backdrop if situation created by Covid19 and also keeping in view that it is now peak season for gathering of MFP.
The States have initiated the process of procurement of Minor Forest Produce and operations have begun in 10 States. Procurement of Rs. 20.30 Cr. has already been undertaken in the FY 2020-21 till date. The entire procurement operation for MFP will get a further push after announcement of revised MSP for 49 items of forest produce by Ministry of Tribal Affairs on 1st May, 2020 in view of the difficult circumstances arising out of pandemic Covid 19.
An online monitoring dashboard has been created for reporting the activities undertaken at the State level for procurement of Minor Forest Produce. It’s called the Van Dhan Monit Dashboard, part of the “TRIFED E- Sampark Setu” being created for an exchange of information to and from every Panchayat and Van Dhan Kendra, either through Mail or Mobile. TRIFED proposes to link up with 10 lakh villages, district and state level partners, agencies and SHGs. TheState Implementing Agencies have started updating the dashboards as the work progresses in their States.
States have appointed the Van Dhan Kendras as their primary procurement agents for MFP procurements from haat bazaars.The Van Dhan Kendras have procured around 31.35 MTs of MFPs with a value of Rs. 1.11 Cr.Under the Pradhan Mantri Van Dhan program, 1126 VDVKs have been sanctioned in 21 States and 1 UT involving 3.6 lakh tribal beneficiaries putting them on path to enterprise.
The scheme of Van Dhan Kendras is operational in 22 States with significant Tribal population in the country and has the potential to benefit almost 1.1 crore tribal families in the country.
The Scheme of ‘Institutional Support for Development and Marketing of Tribal Products’ has a Minimum Support Price component and a Value Addition component and aims to raise the incomes of tribal gatherers and promote enterprise among them. To ensure higher and remunerative prices to tribal gatherers, the Ministry of Tribal Affairs has issued a revised price list of MSP for MFP on 01 May 2020. This was done after due consultation with the MFP Pricing Cell and the major MFP-rich States for the benefit of the tribal gatherers in this distress times of Covid19 which has affected their livelihoods. The revised prices would provide the much needed support for the tribal gatherers and give a boost for the MFP procurement work in the States. The revised prices for MFP products are –
(In Rupees per Kg)
S.No. Minor Forest Produce (MFP) Existing MSP Revised MSP
1 Tamarind (with seeds) (Tamarindus indica) 31 36
2 Wild Honey 195 225
3 Gum Karaya (Sterculia urenus) 98 114
4 Karanj seed (Pongamia pinnata) 19 22
5 Sat seed (Shorea robusta) 20 20
6 Mahua seed (Madhuca longifolia) 25 29
7 Sal leaves (Shorea robusta) 30 35
8 Chironji pods with seeds (Buchanania
lanzan) 109 126
9 .Myrobalan (Terminalia chebula) 15 15
10 A. Rangeeni Lac 130 200
10 B. Kusumi Lac 203 275
11 Kusum seeds (Schleichera oleosa) 2023
12 Neem seeds (Azadirachta indica)23 27
13 Puwad seeds (Cassia tora)14 16
14 Baheda (Terminalia bellirica) 17 17
15 Hill Broom Grass (Thysanolaena
maxima) 30 50
16 Dry Shikakai Pods (Acacia concinna) 43 50
17 Bael pulp (Dried) (Aegle marmelos) 27 30
18 Nagarmotha (Cyperus rotundas) 27 30
19 Shatavari Roots (Dried) (Asparagus racemosus) 92 107
20 Gudmar / Madhunashini (Gymnema sylvestre) 35 41
21 Kalmegh (Andrographis paniculata) 33 35
22 Tamarind (De-seeded) (Tamarindus indica) 54 63
23 Guggul (exudates) 700 812
24 Mahua Flowers (dried) (Madhuca longifolia) 17 30
25 Tejpatta (dried) (Cinnamomum tamala and
Cinnamomum sp.) 33 40
26 Jamun dried seeds (Syzygium cumini) 36 42
27 Dried Amla pulp (deseeded) (Phvllanthus emblica) 45 52
28 Marking Nut (Semecarpus anacardium) 8 9
29 Soap Nut (dried) (Sapindus emarginatus) 12 14
30 Bhava seed/ (Amaltas (Cassia fistula) 1 l 13
31 Arjuna Bark (Terminalia arjuna) 18 21
32 Kokum (Dry) (Garcinia indica) 25 29
33 Giloe (Tinospora cordifolia) 21 40
34 Kaunch seed (Mucuna pruriens) 18 21
35 Chirata (Swertia chirayita) 29 34
36 Vaybidding / Vavding (Embelia ribes ) 81 94
37 Dhavaiphool dried flowers (Woodfordia floribunda) 32 37
38 Nux Vomica (Strrchnos nux vomica) 36 42
39 Ban Tulsi Leaves (dried) (Ocimum tenuiflorum) 19 22
40 Kshirni (Hemidesmus indicus) 30 35
41 Bakul (dried bark) (Mimusops elengii) 40 46
42 Kutaj (dried bark) (Holarrhena aubescens/
H.antidysenterica) 27 31
43 Noni / Aal (dried fruits) (Morinda
citrifolia ) 15 17
44 Sonapatha/ Syõnak pods (Oroxylum
indicum ) 18 21
45 Chanothi seeds (Abrus precatorius) 39 45
46 Kalihari (dried tubers) (Gloriosa superba) 27 31
47 Makoi (dried fruits) (Solarium nigrum) 21 24
48 Apang plant (Achyranthes aspera) 24 28
49 Sugandhmantri roots/ tubers
(Homaloinena aromatica) 33 38
The revised prices have been in the following brackets –
Increase in prices No of items
No Increase3
0%-5% 0
5%-10% 1
10%-15% 10
15%-20% 30
>20% 6
Total no of items 50 (including two types of lac)
The highest price revision has been done in Giloe, Mahua Flowers, Hill Grass, and Lac (Rangeeni & Kusumi) while the prices of Sal seeds, Baheda and Myrobalan have been kept unchanged.