ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆହୁରି ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ବଢ଼ିଲା ଲକଡାଉନ : ମେ 4, 2020ରୁ ଲାଗୁ
• ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂଆ ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି
01 MAY 2020 6:33PM by PIB Bhubaneswar
ଲକଡାଉନ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ ଲାଭ ହୋଇଛି, ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିବା ସହିତ ପରିସ୍ଥିତିର ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଆଇନ, 2005 ଅନୁଯାୟୀ ଆଜି ଆହୁରି ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକଡାଉନ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ନୂଆ ଲକଡାଉନ ମେ 4, 2020ରୁ ଲାଗୁ ହେବ । ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ଲାଗି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୂ ନୂଆ ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ରେଡ, ଗ୍ରୀନ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଏହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାବେ ଲାଗୁ ହେବ । ଗ୍ରୀନ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ଆସୁଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଗାଇଡଲାଇନକୁ ସାମାନ୍ୟ କୋହଳ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ପତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ରେଡ, ଗ୍ରୀନ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ନିୟମ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା । ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆଦୌ ସଂକ୍ରମିତ ନାହାନ୍ତି କିମ୍ବା ଗତ 21 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ହେଲେ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇନାହିଁ ସେହି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଗ୍ରୀନ ଜୋନ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ। ସେହିପରି ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା, ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ଦ୍ଵିଗୁଣିତ ହେବାର ହାର, ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରୁ ମିଳୁଥିବା ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ କୌଣସି ଜିଲ୍ଲାକୁ ରେଡ ଜୋନ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ। ସେହିପରି ରେଡ କିମ୍ବା ଗ୍ରୀନ ଜୋନ ଭାବେ ଘୋଷିତ ହୋଇନଥିବା ଜିଲ୍ଲା ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନ ଭାବେ ଘୋଷିତ ହେବ। ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ରେଡ, ଗ୍ରୀନ, ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ବର୍ଗୀକରଣ କରାଯିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସପ୍ତାହରେ କିମ୍ବା ଆଗୁଆ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚୀତ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଚାହିଁଲେ ରେଡ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ଅତିରିକ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଯୋଡ଼ିପାରିବେ କିନ୍ତୁ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରେଡ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ବର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଥିବା କୌଣସି ଜିଲ୍ଲାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜୋନ ଭାବେ ଘୋଷିତ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଅଧିକ ମହାନଗର ନିଗମ ସାମିଲ ରହୁଛି । ଏହା ଦେଖାଦେଇଛି ଯେ ମହାନଗର ନିଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ରହୁଥିବାରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପରିସୀମାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟ ଭାଗ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଠାବ କରାଯାଉଛି। ତେଣୁ ନୂଆ ଗାଇଡଲାଇନରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଯେ ଏପରି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁଇଟି ଜୋନରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯିବ। ଗୋଟିଏ ଜୋନରେ ମହାନଗର ନିଗମ କ୍ଷେତ୍ର ରହିବ ରହିବ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜୋନରେ ମହାନଗର ନିଗମ ବାହାରେ ଥିବା ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟ ଭାଗ ସାମିଲ ରହିବ। ଯଦି ମହାନଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ 21 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଉନାହିଁ ତାହେଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ରେଡ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ବର୍ଗୀକରଣରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଗୋଟିଏ ସୋପାନ ତଳ ବର୍ଗରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। ଯଦି ଉକ୍ତ ଜିଲ୍ଲାଟି ରେଡ ଜୋନରେ ଆସୁଥାଏ ତା’ହେଲେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମହାନଗର ନିଗମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯିବ। ଏହି ବର୍ଗୀକରଣ ଫଳରେ ଜିଲ୍ଲାର ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଥିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହୋଇପାରିବ। ତେବେ କୋଭିଡ-19 ସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆବଶ୍ୟକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯିବ। ତେବେ କେବଳ ମହାନଗର ନିଗମ କ୍ଷେତ୍ର ଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଏଭଳି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଦେଶର ସବୁଠୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ରେଡ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ଆସୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯିବ । ଏହା ହେଉଛି ସେହିସବୁ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠି ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବାର ଅଧିକ ଆଶଙ୍କା ରହିଛି। ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ଭୌଗଳିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ। କଟକଣାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଲାଗୁ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ। ଏହି ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦା ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ ଯେପରି ଶହେ ପ୍ରତିଶତ ଡାଉନଲୋଡ କରନ୍ତି ତାହା ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ତ୍ବରିତ ନିରୀକ୍ଷଣ ନିୟମ, ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା, ବିପଦକୁ ଦେଖି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଘରୋଇ ଓ ସରକାରୀ ସଙ୍ଗରୋଧରେ ରଖିବା ତଥା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳର ପରିସୀମାରେ କଠୋର କଟକଣା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ, ଯାହାଫଳରେ ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ କେହି ଲୋକ ଯାତାୟାତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। କେବଳ ଡାକ୍ତରୀ ସେବା, ଜରୁରି ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିବ। ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ।
ନୂଆ ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଭିନ୍ନ ଜୋନରେ ଲାଗୁ କଟକଣା ବ୍ୟତୀତ ସାରା ଦେଶରେ ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ । ବିମାନ, ରେଳ, ମେଟ୍ରା ରେଳ ଚଳାଚଳ ଓ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଡ଼କ ପରିବହନ ସେବା ବନ୍ଦ ରହିବ। ସେହିପରି ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଓ ଅନ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ/କୋଚିଂ ସଂସ୍ଥାନ, ଆତିଥେୟ ସେବା, ହୋଟେଲ ଓ ରେସ୍ତୋରାଁ, ଜନସମାବେଶ ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନ ଯେପରିକି ସିନେମା ହଲ, ମଲ, ଜିମ୍ନାସିୟମ, କ୍ରୀଡ଼ା ପରିସର, ସାମାଜିକ, ରାଜନୈତିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମାବେଶ ଆୟୋଜନକୁ ପୂର୍ବଭଳି ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ତେବେ କେବଳ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ବିମାନ, ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଯୋଗେ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଯାତାୟାତକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ।
ଲୋକମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ ନିରାପତ୍ତାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ନୂଆ ଗାଇଡଲାଇନରେ କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି। ତେଣୁ, ସମସ୍ତ ଅଣଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିମନ୍ତେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଯାତାୟାତ ଉପରେ ସକାଳ 7ଟା ଠାରୁ ସନ୍ଧ୍ୟା 7ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ କଟକଣା ଲାଗୁ ହେବ । ଆବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିଆରପିସିର ଧାରା 144 ଅଧୀନରେ କର୍ଫ୍ୟୁ ଭଳି ନିଷିଦ୍ଧାଦେଶ ଜାରି କରି ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ କଠୋର କଟକଣା ଲାଗୁ କରିପାରିବେ। ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ 65 ବର୍ଷ ବୟସରୁ ଅଧିକ ଲୋକ, ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ, ଗର୍ଭବତୀ, 10 ବର୍ଷରୁ କମ ବୟସର ଶିଶୁ ଘରେ ରହିବା ଉଚିତ। କେବଳ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜରୁରି ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସେମାନେ ବାହାରକୁ ବାହାରିପାରିବେ। ସାମାଜିକ ଦୂରତା ନିୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ରେଡ, ଅରେଞ୍ଜ ଓ ଗ୍ରୀନ ଜୋନରେ ଡାକ୍ତରଖାନାର ବହିର୍ବିଭାଗ ଓ ମେଡ଼ିକାଲ କ୍ଲିନିକ ଖୋଲା ରହିପାରିବ । ତେବେ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ ବା ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏଥିପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ନାହିଁ ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜାରି ହୋଇଥିବା କଟକଣା ବ୍ୟତୀତ ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳ ବାହାରେ ଥିବା ରେଡ ଜୋନରେ କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ କଟକଣା ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାଇକେଲ ରିକ୍ସା ଓ ଅଟୋ ରିକ୍ସା, ଟାକ୍ସି ଓ କ୍ୟାବ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ। ଆନ୍ତଃଜିଲ୍ଲା ଓ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ବସ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ। ସେଲୁନ, ସ୍ପା ଆଦି ବନ୍ଦ ରହିବ।
କଟକଣା ସହିତ ରେଡ ଜୋନରେ ଆହୁରି କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଗାଡ଼ି ଚଳାଚଳ ଲାଗି ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ । ଚାରି ଚକିଆ ଯାନରେ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି କେବଳ 2 ଜଣ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ । ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନରେ କେବଳ ଚାଳକ ଯାଇପାରିବେ । ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଯେପରିକି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଞ୍ଚଳ, ରପ୍ତାନି ଆଧାରିତ ୟୁନିଟ, ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେକ କଟକଣା ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିବ । ଔଷଧ, ଚିକିତ୍ସା ସରଞ୍ଜାମ, ଉପକରଣ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର କଞ୍ଚାମାଲ ଭଳି ଜରୁରି ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ପାଦନ; ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେର ଉତ୍ପାଦନ, କମ କର୍ମଚାରୀ ଓ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ଅବଲମ୍ବନ କରି ଝୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ଚାଲିବା ଲାଗି ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ସହରାଞ୍ଚଳରେ କେବଳ ସେହି ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ଯେଉଁଠି ବାହାରୁ କୌଣସି ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନେ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହିଁ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛନ୍ତି। ଏହାଛଡ଼ା ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ସହରାଞ୍ଚଳର ମଲ, ବଜାର ଓ ମାର୍କେଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଥିବା ଅଣଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଦୋକାନ ଖୋଲିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ନାହିଁ । ତେବେ ପୃଥକ ଭାବେ ରହିଥିବା ଗୋଟିକିଆ ଦୋକାନ, ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଦୋକାନ ଏବଂ କଲୋନୀ ଥିବା ଦୋକାନ ଖୋଲିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଓ ଅଣଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ବର୍ଗୀକରଣ ଜରୁରି ନୁହେଁ । ରେଡ ଜୋନରେ କେବଳ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ କାରବାର ପାଇଁ ଇ-କମର୍ସକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ । ଘରୋଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ କେବଳ 33 ପ୍ରତିଶତ କର୍ମଚାରୀ କାମ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ କର୍ମଚାରୀ ଘରେ ଥାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ କେବଳ ଉପ ସଚିବ କିମ୍ବା ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ପାହ୍ୟାର ଅଧିକାରୀମାନେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ, ଅନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ 33 ପ୍ରତିଶତ ଉପସ୍ଥିତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ତେବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା ସେବା, ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ, ପୋଲିସ, କାରାଗାର, ହୋମ ଗାର୍ଡ, ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା, ଅଗ୍ନିଶମ ଓ ଜରୁରି ସେବା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତତସଂକ୍ରାନ୍ତିୟ ସେବା, ଏନଆଇସି, ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ (ଏଫସିଆଇ), ଏନସିସି, ନେହରୁ ଯୁବା କେନ୍ଦ୍ର, ପୌରପାଳିକା ସେବା ବିନା କୌଣସି କଟକଣାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଜନସେବା ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ ।
ରେଡ ଜୋନରେ ଆହୁରି କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏମଏନଆରଇଜିଏସ କାର୍ଯ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ ଏବଂ ଇଟାଭାଟି ସମେତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଓ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଛଡ଼ା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କିମ୍ବା ଅଣଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସବୁ ଦୋକାନ ଖୋଲା ରହିବ । କେବଳ ମାର୍କେଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଥିବା ଦୋକାନ ଖୋଲିବ ନାହିଁ । ବିହନ ବୁଣିବା, ଚାଷ ଏବଂ ବିପଣନ ସମେତ କୃଷି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସମସ୍ତ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଅନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସମେତ ପଶୁପାଳନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ବିପଣନ ସମେତ ସମସ୍ତ ଚାରା ରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ । ସମସ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସେବା (ଆୟୁଷ ସମେତ), ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଗମନାଗମନ ଓ ଏୟାର ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଜରିଆରେ ରୋଗୀଙ୍କ ପରିବହନ ସ୍ଵାଭାବିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିବ । ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାପକ ଭାଗ ଖୋଲା ରହିବ । ଏଥିରେ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଅଣ-ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆର୍ଥିକ କମ୍ପାନୀ, ବୀମା ଓ ପୁଞ୍ଜି ବଜାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ କ୍ରେଡିଟ କୋ-ଅପରେଟିଭ ସୋସାଇଟିଗୁଡ଼ିକ ସାମିଲ ରହିଛି । ଶିଶୁ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ନିରାଶ୍ରୟ, ମହିଳା ଓ ବିଧବାଙ୍କ ଆଦି ପାଇଁ ଆଶ୍ରୟ ଗୃହ, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି ଚାଲୁ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ବିଦ୍ୟୁତ, ଜଳଯୋଗାଣ, ସ୍ଵଚ୍ଛତା, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ଟେଲି ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ଖୋଲା ରହିବ ଏବଂ କୋରିଅର ଓ ଡାକ ସେବା ସ୍ଵାଭାବିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ରେଡ ଜୋନରେ ଅଧିକାଂଶ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ଘରୋଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରିଣ୍ଟ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ମିଡିଆ, ଆଇଟି ଓ ଆଇଟି ପରିଚାଳିତ ସେବା, ଡାଟା ଓ କଲ ସେଣ୍ଟର, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ପଣ୍ୟାଗାର ସେବା, ଘରୋଇ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା ପରିଚାଳନା ସେବା, ପୂର୍ବରୁ ଯେପରି କୁହାଯାଇଛି, କେବଳ ବାରିକଙ୍କୁ ବାଦ ଦେଲେ ସ୍ଵାବଲମ୍ବୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେବା ଏଥିରେ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ, ରେଡ ଜୋନରେ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବ୍ୟତୀତ ଟାକ୍ସି ଓ କ୍ୟାବ ଚଳାଚଳକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ। ଏଥିରେ କେବଳ ଜଣେ ଡ୍ରାଇଭର ଓ ଦୁଇ ଜଣ ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟାତ କରିପାରିବେ । କେବଳ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ବାହନର ଆନ୍ତଃଜିଲ୍ଲା ପରିବହନକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ । ଚାରି ଚକିଆରେ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କୁ ବାଦ ଦେଲେ ଦୁଇ ଜଣ ଓ ଦୁଇ ଚକିଆରେ କେବଳ ଚାଳକ ଯାଇପାରିବେ ।
ଗ୍ରୀନ ଜୋନରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଲାଗି ଅନୁମତି ମିଳିବ କେବଳ ଜୋନ ନିର୍ବିଶେଷରେ ସାରା ଦେଶରେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ନାହିଁ । ତେବେ ବସଗୁଡ଼ିକ 50 ପ୍ରତିଶତ ଯାତ୍ରୀ କ୍ଷମତା ସହିତ ଓ ବସ ଡିପୋଗୁଡ଼ିକ 50 ପ୍ରତିଶତ ବସକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ ।
ସମସ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତି ଅଧୀନରେ ପରିବହନ କରାଯାଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀକୁ ଭୂ-ସୀମାରେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏପରି ଯାତାୟାତ ପାଇଁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ପାସ ଅନାବଶ୍ୟକ । ଲକଡାଉନ ଅବଧି ସମୟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରି ।
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇନଥିବା କିମ୍ବା ବିଭନ୍ନ ଜୋନରେ ଏହି ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ କଟକଣା ଜାରି କରାଯାଇନଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ । ତେବେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତିକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ଏବଂ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାର ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟରୁ ସେମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ମୁତାବକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନୁମତି ଦେଇପାରିବେ।
ଲକଡାଉନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମେ 3, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ଗାଇଡଲାଇନ ଅଧୀନରେ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଲାଗି କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ କିମ୍ବା ସଦ୍ୟ ଅନୁମତି ଦରକାର ନାହିଁ । ଭାରତରେ ରହିଥିବା ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କ ଯାତାୟାତ, ସଙ୍ଗରୋଧରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁକୁଳାଇବା, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଟକ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଯାତାୟାତ, ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କ ସାଇନ ଅନ ଓ ସାଇନ ଅଫ ସୁବିଧା, ଫସି ରହିଥିବା ଶ୍ରମିକ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ, ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଡ଼କ ଓ ରେଳପଥ ଜରିଆରେ ଗସ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ପଠାଇବା ଲାଗି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ଏସଓପି ପାଳନ କରାଯିବ ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଆଇନ, 2005 ଅନୁଯାୟୀ ଲକଡାଉନ ଗାଇଡଲାଇନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଉଛି, ସେମାନେ କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ଏହାକୁ ଅମାନ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।

Ministry of Home Affairs
Extension of Lockdown for a further period of Two Weeks with effect from May 4, 2020
01 MAY 2020 6:33PM by PIB Delhi
After a comprehensive review, and in view of the Lockdown measures having led to significant gains in the COVID-19 situation in the country, Ministry of Home Affairs (MHA), Government of India (GoI) issued an Order under the Disaster Management Act, 2005, today, to further extend the Lockdown for a further period of 2 weeks with effect from May 4, 2020. MHA also issued new guidelines to regulate different activities in this period, based on the risk profiling of the districts of the country into Red (hotspot), Green and Orange Zones. The guidelines have permitted considerable relaxations in the districts falling in the Green and Orange Zones.
The criteria for identification of districts as Red, Green and Orange Zones have been spelt out in detail in the letter dated April 30, 2020, issued by Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), GoI. The Green Zones will be districts with either zero confirmed cases till date; or, no confirmed case in the last 21 days. The classification of districts as Red Zones will take into account the total number of active cases, doubling rate of confirmed cases, extent of testing and surveillance feedback from the districts. Those districts, which are neither defined as Red nor Green, shall be classified as Orange zones. The classification of districts into Red, Green and Orange Zones will be shared by MoHFW with the States and Union Territories (UTs) on a weekly basis, or earlier, as required. While States and UTs can include additional districts as Red and Orange Zones, they may not lower the classification of a district included by MoHFW in the list of Red or Orange Zones.
A number of districts of the country have, within their boundaries, one or more Municipal Corporations (MCs). It has been observed that due to higher population density within the MCs, and consequent greater inter-mixing of people, the incidence of COVID-19 within the boundary of the MC(s) is higher than in the rest of the district. In the new guidelines, therefore, it has been provided that such districts will be classified into two Zones, i.e., one Zone for the area under the boundary of the MC(s); and, another for the area falling outside the boundary of the MC(s). If the area outside the boundary of the MC(s) has reported no case for the last 21 days, it will be allowed to be classified as one stage lower than the overall classification of the district as either Red or Orange. Hence, this area will be classified as Orange, in case the district is overall Red; or as Green, in case the district is overall Orange. This classification will enable more economic and other activities in that area of the district, which is relatively less affected by the incidence of COVID-19, while also ensuring that due caution continues to be exercised so that these areas remain free from COVID-19 cases. This dispensation has been made only in respect of districts having Municipal Corporation (s).
The most sensitive areas of the country, from the spread of COVID-19 point of view, and falling within the Red and Orange Zones, are designated as Containment Zones. These are areas where there is significant risk of spread of the infection. The containment areas would be defined by respective District Administrations, taking into account the total number of active cases, their geographical spread, and the need to have well demarcated perimeters from the enforcement point of view. The local authority shall ensure 100% coverage of Aarogya Setu app among the residents of the Containment Zone. Containment Zones would have intensified surveillance protocols, with contact tracing, house to house surveillance, home/ institutional quarantining of persons based on their risk assessment, and clinical management. Strict perimeter control would need to be ensured, so that there is no movement of people in and out of these Zones, except for medical emergencies, and for maintaining supply of essential goods and services. No other activity is permitted within the Containment Zones.
Under the new guidelines, a limited number of activities will remain prohibited throughout the country, irrespective of the Zone. These include travel by air, rail, metro and inter-State movement by road; running of schools, colleges, and other educational and training/ coaching institutions; hospitality services, including hotels and restaurants; places of large public gatherings, such as cinema halls, malls, gymnasiums, sports complexes etc; social, political, cultural and other kinds of gatherings; and, religious places/ places of worship for public. However, movement of persons by air, rail and road is allowed for select purposes, and for purposes as permitted by MHA.
The new guidelines also prescribe certain measures for well being and safety of persons. Hence, movement of individuals, for all non-essential activities, shall remain strictly prohibited between 7 pm to 7 am. Local authorities shall issue orders under appropriate provisions of law, such as prohibitory orders [curfew] under Section 144 of CrPC, for this purpose, and ensure strict compliance. In all zones, persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, shall stay at home, except for meeting essential requirements and for health purposes. Out-Patient Departments (OPDs) and Medical clinics shall be permitted to operate in Red, Orange and Green Zones, with social distancing norms and other safety precautions; however, these will not be permitted within the Containment Zones.
In the Red Zones, outside the Containment Zones, certain activities are prohibited in addition to those prohibited throughout the country. These are: plying of cycle rickshaws and auto rickshaws; running of taxis and cab aggregators; intra-district and inter-district plying of buses; and, barber shops, spas and saloons.
Certain other activities have been allowed in the Red Zones with restrictions. Movement of individuals and vehicles is allowed only for permitted activities, with a maximum of 2 persons (besides the driver) in four-wheeler vehicles, and with no pillion rider in the case of two-wheelers. Industrial establishments in urban areas, viz., Special Economic Zones (SEZs), Export Oriented Units (EOUs), industrial estates and industrial townships with access control have been permitted. The other industrial activities permitted are manufacturing units of essential goods, including drugs, pharmaceuticals, medical devices, their raw material and intermediates; production units, which require continuous process, and their supply chain; manufacturing of IT hardware; jute industry with staggered shifts and social distancing; and, manufacturing units of packaging material. Construction activities in urban areas have been limited to in-situ construction (where workers are available on site and no workers are required to be brought in from outside) and construction of renewable energy projects. Shops in urban areas, for non-essential goods, are not allowed in malls, markets and market complexes. However, all standalone (single) shops, neighborhood (colony) shops and shops in residential complexes are permitted to remain open in urban areas, without any distinction of essential and non-essential. E-Commerce activities, in the Red Zones, are permitted only in respect of essential goods. Private offices can operate with upto 33% strength as per requirement, with the remaining persons working from home. All Government offices shall function with senior officers of the level of Deputy Secretary and above at full strength, and the remaining staff attending upto 33% as per requirement. However, Defense and Security services, Health and Family Welfare, Police, Prisons, Home Guards, Civil Defence, Fire and Emergency Services, Disaster management and related services, National Informatics Centre (NIC), Customs, Food Corporation of India (FCI), National Cadet Corps (NCC), Nehru Yuvak Kendra (NYK) and Municipal services shall function without any restrictions; delivery of public services shall be ensured and necessary staff will be deployed for such purpose.
A large number of other activities are allowed in the Red Zones. All industrial and construction activities in rural areas, including MNREGA works, food-processing units and brick-kilns are permitted; besides, in rural areas, without distinction to the nature of goods, all shops, except in shopping malls are permitted. All agriculture activities, e.g., sowing, harvesting, procurement and marketing operations in the agricultural supply chain are permitted. Animal husbandry activities are fully permitted, including inland and marine fisheries. All plantation activities are allowed, including their processing and marketing. All health services (including AYUSH) are to remain functional, including transport of medical personnel and patients through air ambulances. A large part of the financial sector remains open, which includes banks, non-banking finance companies (NBFCs), insurance and capital market activities, and credit co-operative societies. Operation of homes for children, senior citizens, destitutes, women and widows etc.; and operation of Anganwadis has also been permitted. Public utilities, e.g., utilities in power, water, sanitation, waste management, telecommunications and internet will remain open, and courier and postal services will be allowed to operate.
Most of the commercial and private establishments have been allowed in the Red Zones. These include print and electronic media, IT and IT enabled services, data and call centres, cold storage and warehousing services, private security and facility management services, and services provided by self-employed persons, except for barbers etc., as mentioned earlier. Manufacturing units of essential goods, including drugs, pharmaceuticals, medical devices, their raw material and intermediates; production units, which require continuous process, and their supply chain; Jute industry with staggered shifts and social distancing; and manufacturing of IT hardware and manufacturing units of packaging material will continue to be permitted.
In the Orange Zones, in addition to activities permitted in Red Zone, taxis and cab aggregators will be permitted with 1 driver and 2 passengers only. Inter-district movement of individuals and vehicles will be allowed for permitted activities only. Four wheeler vehicles will have maximum two passengers besides the driver and pillion riding will be allowed on two-wheelers.
In the Green Zones, all activities are permitted except the limited number of activities which are prohibited throughout the country, irrespective of the Zone. However buses can operate with upto 50% seating capacity and bus depots can operate with upto 50% capacity.
All goods traffic is to be permitted. No State/ UT shall stop the movement of cargo for cross land-border trade under Treaties with neighbouring countries. No separate pass of any sort is needed for such movement, which is essential for maintaining the supply chain of goods and services across the country during the lockdown period.
All other activities will be permitted activities, which are not specifically prohibited, or which are permitted with restrictions in the various Zones, under these guidelines. However, States/ UTs, based on their assessment of the situation, and with the primary objective of keeping the spread of COVID-19 in check, may allow only select activities from out of the permitted activities, with such restrictions as felt necessary.
No separate/ fresh permissions will be required from authorities for activities already permitted to operate under the guidelines on Lockdown measures up to May 3, 2020. The Standard Operating Protocols (SOPs) issued by MHA will continue to operate such as transit arrangement for foreign national(s) in India; release of quarantine persons; movement of stranded labour within States/ UTs; sign-on and sign-off of Indian seafarers, movement of stranded migrant workers, pilgrims, tourists, students and other persons by road and rail.
State/ UT Governments are mandated to strictly enforce the lockdown guidelines and they shall not dilute these guidelines issued under the Disaster Management Act, 2005, in any manner.
Click here to see the New Guidelines on Lockdown Measures