প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অতোপ্পগী মীপান তাংদবা অমসুং ইশাগী ৱাত্ত-পাদবা ওইবা হায়বসি কোরোনাগী লাইচৎ অসিনা তম্বীবা খ্বাইদগী চাউবা পারা অমনিঃ পি.এম.
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে, ‘দো গজ দুরী’ হায়বসিনা ভারতকী খুঙ্গংগী কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবগী মন্ত্রনি
প্রধান মন্ত্রীনা ই-গ্রাম স্বরাজ্য এপ অমসুং স্বামিত্ব স্কীম হৌদোকখ্রে
24 APR 2020 2:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎ ২০২০গী থৌরম অসিদা লৈবাক অসিগী গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী সর্পঞ্চশিংগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱারী-ৱাতাই শানখ্রে। থৌরম অসিদা মহাক্না পুনশিল্লবা ই-গ্রাম স্বরাজ পোর্তেল অমসুং মোবাইলগী এপ অমসুং স্বামিত্ব স্কীম অমসু হৌদোকখ্রে।
ই-গ্রাম স্বরাজ অসিনা গ্রাম পঞ্চায়ৎ দিবেলপমেন্ত প্লানশিং অসি শেম শাবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা মতেং পাংগনি। পোর্তেল অসিনা হৌজিক হৌজিক্কী ওইবা মতমগী ওইনা য়েংশিন্নবা অমসুং অচুম অরান খঙবদা মতেং পাংগনি। পোর্তেল অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎকী থাক ফাওবদা দিজিতাইজেসন তৌবগী অচৌবা খোংথাং অমনি।
রাজ্য তরুক্তা পাইলোৎ মোদতা হৌদোক্লিবা স্বামিত্ব স্কীম অসিনা দ্রোন অমসুং খ্বাইদগী অনৌবা সর্বে তৌবগী থৌওং কয়া শিজিন্নদুনা খুঙ্গংগী মী তাদবা মফমশিং খঙদোকপদা মতেং পাংগনি। স্কীম অসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা মচা খাইনা তৌগদবশিং য়াৎথোকপা, রেবিন্যু খোমজিনবা অমসুং প্রোপর্তী রাইৎকী মতাংদা অশেংবা খঙহনবগী থবকশিং শোইদনা পাংথোকহনগনি। মসিনা লমগী মপুশিংনা শেল-থুমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লোন লৌবা য়াবগী খুদোংচাবা কয়া পীগনি। লমগী য়েৎনবা লৈবশিংসু স্কীম অসিগী খুত্থাংদা পীবা তাইতল দীদশিংগী খুত্থাংদা লোইশিনহনগনি।
লৈবাক অসিগী সর্পঞ্চশিংদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা কোরানাগী লাইচৎ অসিনা প্রজাশিংনা থবক শুবগী মওং অসি হোংহনবতা নত্তনা অফবা পারা অমসু তম্বীরে হায়খি। লাইচৎ অসিনা ঐখোইদা মতম পুম্বদা মীপান তাংদনা লৈগদবনি হায়না তাক্লে হায়নসু মহাক্না হায়খি।
“মসিগী লাইচৎ অসিনা ঐখোইনা হান্না খঙলমদবা শিংনবা অমসুং খুদোংচাদবা কয়া অমা খঙহল্লে অমসুং মসিনা অকনবা ৱাফম কয়া য়াওবা অফবা পারা অমসু তম্বীরে। মসিনা ঐখোইবু অতোপ্পগী মীপান তাংদবা অমসুং ইশাগী ৱাত্ত-পাদবা ওইনা লৈগদবনি হায়বসু তাকপীরে। ঐখোইগী খুদোংচাদবশিংগী ৱারোইশিনসু অতোপ্পা লৈবাক্তগী লৌগদবা নত্তে হায়বসু মসিনা তাক্লে। ঐখোইনা খঙবা খ্বাইদগী চাউবা পারাদি মসিনি।”
“খুঙ্গং খুদিংমক মশাগী তঙাই ফদবশিং মশানা পীজনবগীদমক ৱাত্তা পাদবা ওইগদবনি। মসিগা মান্নবা মওংদা জিলা খুদিংমক মশাগী থাক্তা ৱাত্তা পাদবা ওইগদবনি, রাজ্য খুদিংমক মশাগী থাক্তা ৱাত্তা পাদবা ওইগদবনি অমসুং ঐখোইগী লৈবাক পুম্বা অসিসু মশাগী থাক্তা ৱাত্তা পাদবা ওইগদবনি” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খিবগী মতুং ইন্না সরকারনসু খুঙ্গংশিং অসি ৱাত্তা পাদবা ওইহন্নবা অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংসু মপাঙ্গল কলহন্নবা কন্না হোৎনরি।
“হান্ননা পঞ্চায়ৎ ১০০খক ব্রোদবেন্দনা শম্নহল্লম্বা অদু হৌখিবা চহী মঙাদদি ব্রোদবেন্দনা শম্নহনবা পঞ্চায়ৎশিংগী মশিং অসি লাখ ১.২৫ শুরে। মসিগা মান্ননা কমন সর্বিস সেন্তরগী মশিংসু লাখ ৩ হেল্লে” হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মোবাইল ফোনশিং অসি ভারত্তা শাবা হৌবদগীদি স্মার্তফোনগী মমলসু হন্থরে অমসুং অহোংবা স্মার্তফোনশিং অসি খুঙ্গং খুদিংদা পাইনরে অমসুং মসিনা খুঙ্গংগী থাক্কী ওইবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ পঞ্চায়ৎ চাউখৎপা অসিনা লৈবাক্কী অমসুং গনতন্ত্রগী চাউখৎপসু পুরক্কনি।”
ঙসিগী থৌরম অসি প্রধান মন্ত্রী অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎকী মীহুৎশিংগী মরক্তা হকথেংননা ৱারী শাবা ফংবগী য়াম্না ফবা খুদোংচাবা অমনি।
সর্পঞ্চশিংগা ৱারী ৱাতাই শাবা অদুদা পি.এম.না য়াম্না চম্বা মওংদা সোসিএল দিস্তেন্সিংবু খঙহনবা মন্ত্রা ‘দো গজ দুরী’ অসি পুথোকপগীদমক খুঙ্গংশিংবু থাগৎখি।
ভারতকী খুঙ্গংনা পীরিবা স্লোগান “দো গজ দেহ কী দুরী” অসিনা মীয়াম অসিগী ৱাখল লৌশিং উৎলি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা মীয়ামদা সোসিএল দিস্তেন্সিং ইন্নবা ইথিল অমা পী হায়বা ৱাহৈ অসি পল্লদুনা স্লোগান অসিবু মহাক্না য়াম্না থাগৎখি।
ঐখোইদা লৈরিবা রিসোর্সশিং অসি য়াম্না অকক্নবা ওইরবসু ভারতনা শিংনবা অসিবু থৌনা ফনা থেংনরি অমসুং অনৌবা পাঙ্গল অমসুং অনৌবা লম্বীশিংগা লোইননা মাং থানা চৎনবা থৌনা অমা উৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
মহাক্না হায়খি, “ খুঙ্গংশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নরিবা অসিনা লৈবাক অসিবু খুমাং চাউশিনবদা মতেং পাংলি”।
হৌজিক পায়খৎলিবা খোংথাং কয়া অসিগী মরক্তা ঐখোইনা নীংশিংগদবদি কনাগুম্বা মীওই অমগী চেকশন্দবা অমনা খুঙ্গং পুম্বদা খুদোংথিবা তাহনগনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা কোম্থোকপগী ৱাফম লৈতে হায়না মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সর্পঞ্চশিংদা মখোইগী খুঙ্গংশিংদা স্বচ্ছতা কেম্পেনগী মাইকৈদা থবক নীংথিনা তৌনবা অমসুং চহি য়াম্লবা, নাম্ম শোইরবা অঙাংশিং অমসুং খুঙ্গংগী অতোপ্পা লৈত লাইরশিংদা ক্বরেন্তাইন, সোসিএল দিস্তেন্সিং অমসুং মায়দা মাস্ক উপ্পগী কাংলোনশিং ইন্না ইন্না মতেং পাংনবসু হায়খি।
মহাক্না সর্পঞ্চশিংদা কোবিদ-১৯গী অচুম্বা ৱারোলশিং ইমুং খুদিংমক্তা খঙহন্নবসু হায়খি।
মহাক্না খুঙ্গংশিংদা আরোগ্য সেতু এপ দাউনলোদ তৌনবা হায়খি অমসুং পঞ্চায়ৎকী মীহুৎশিংদা মখোইগী পঞ্চায়ৎকী মনুংদা লৈরিবা মীওই খুদিংমকসু এপ অসি দাউনলোদ তৌহন্নবা খঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা লাইরবা মীওই খুদিংদা খ্বাইদগী ফবা হেল্থকেয়র ফংহন্নবসু কন্না হোৎনরি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি আয়ুশমান ভারত য়োজনা অসি খুঙ্গংগী লাইরবশিংগী ওইনা য়াম্না কান্নবা অমা ওইরে অমসুং স্কীম অসিগী মখাদা য়ামদ্রবদা লাইরবা অনাবা কোতি ১দি লায়েংশঙদা লেম্না লায়েংখ্রে।
ই.-এন.এ.এম. অমসুং জি.ই.এম. পোর্তেলগুম্বা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম শিজিন্নদুনা খুঙ্গংগী পোত্থোকশিংগী অচৌবা কৈথেলশিংদা থোক্তুনা অফবা মমল ফংনবা হোৎনৌ হায়নসু মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কশ্মীর, করনাতকা, বিহার, য়ু.পি., মহারাস্ত্রা, পঞ্জাব অমসুং অসমগী সরপঞ্চশিংগা ৱারী শাখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধীগী স্বরাজ অসি গ্রাম স্বরাজদা য়ুম্ফম ওইবনি। শাস্ত্র পল্লদুনা মহাক্না পাঙ্গলগী হৌরকফম অসি অপুনবদগীনি হায়না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পঞ্চায়তী রাজকী নুমিৎ অসিগী অমসুং মখোইগী অপুনবা থৌদাংশিং অমসুং নীংহন্নদনা কোরোনাবু মাইথীবা পীবগীদমক সরপঞ্চ খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি।

Prime Minister's Office
To become self-reliant and self-sufficient is the biggest lesson learnt from Corona pandemic: PM
'Do gaj doori’ is the Rural India’s Mantra to fight COVID-19 says Prime Minister
Prime Minister launches e-Gram Swarajya App and Swamitva Scheme
24 APR 2020 2:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Sarpanchs of Gram Panchayats throughout the country today through Video Conferencing, on the occasion of National Panchayati Raj Day 2020. During this event he launched a unified e-GramSwaraj Portal and mobile application and Swamitva Scheme.
The e-GramSwaraj helps prepare and execute Gram Panchayat Development Plans. The portal will ensure real time monitoring and accountability. The portal is a major step towards digitization down to the Gram Panchayat level.
The Swamitva scheme which is launched in pilot mode in 6 states helps to map rural inhabited lands using drones and latest survey methods. The scheme will ensure streamlined planning, revenue collection and provide clarity over property rights in rural areas. This will open up avenues for applying for loans from financial institutions by the owners. Disputes related to property would also be settled through the title deeds allotted through this scheme.
Addressing the Sarpanches all over the country, the Prime Minister said the Corona pandemic has changed the way people worked and taught a good lesson. He said the pandemic taught us that one has to be self-reliant always.
“This Pandemic has thrown at us new challenges and problems which we have never imagined, but it also taught us a very good lesson with a strong message. It has taught us that we have to be self-reliant and self-sufficient. It has taught us that we should not look for solutions outside the country. This is the biggest lesson we have learnt.”
“Every Village has to be self-sufficient enough to provide for its basic needs. Similarly every district has to be self-sufficient at its level, every state has to be self-reliant at its level and the whole country has to be self-reliant at its level”, he said.
Shri Narendra Modi said that the Government worked hard in trying to provide self-sufficiency to villages and making the Gram Panchayats stronger.
“In the last five years nearly 1.25 Lakh Panchayats have been connected through broadband from a mere 100 before. Similarly, the number of Common Service Centres had crossed 3 Lakhs”, he said.
He said since mobile phones are being manufactured in India, the cost of smartphones has become cheaper and the low cost smartphones have reached every village and this would further strengthen the digital infrastructure at village level.
The Prime Minister said the “Progress of Panchayats will ensure the development of the nation and democracy”.
The occasion today was an opportunity to establish direct dialogue between the Prime Minister and the Gram Panchayat representatives.
During his interaction with the sarpanchs PM complimented the villages for giving the mantra - 'Do gaj doori' to define social distancing in simpler terms.
He said that the slogan of "Do gaj Deh ki doori" given by rural India showed the wisdom of the people. He appreciated the slogan, saying that it motivates people to practice social distancing.
Prime Minister said that notwithstanding the limited resources at its disposal, India has taken the challenge proactively and showed its resolve to move forward with new energy and new ways.
He said, “the collective power of the villages is helping the country move forward”.
He stressed that amidst these efforts, we have to remember that the negligence of any one can endanger the whole village and therefore, there is no scope for relaxation.
The Prime Minister urged the Sarpanch’s to work towards the Swachhata Campaign in the villages, to take care of the old, divyang and other needy in the villages, while ensuring quarantine, social distancing and covering the faces with masks.
He urged the Sarpanches to provide correct information to every family on various aspects of COVID-19.
He also appealed to people in rural India to download the Aarogya Setu app and asked Panchayat representatives to ensure that every person in their Panchayat downloads the app.
The Prime Minister said that serious efforts are made to ensure that poor people of the village get the best healthcare. He said that Ayushman Bharat Yojana has emerged as a big relief for the poor of the village and nearly 1 crore poor patients have received free treatment in the hospital under this scheme.
He urged the use of digital platforms such as e-NAM and GEM portal to reach out to larger markets for better prices for village produce.
The Prime Minister interacted with Sarpanch’s from Jammu-Kashmir, Karnataka, Bihar, UP, Maharashtra, Punjab & Assam.
He remembered Mahatma Gandhi's conception of Swaraj as being based on Gram Swaraj. Quoting the Shastras, he reminded the people that the source of all strength is unity.
The Prime Minister wished the Sarpanches on Panchayati Raj Day and for defeating Corona with their collective efforts, solidarity and determination.