সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মাস্কতা হর্বেল দিকঞ্জেস্তেন্ত স্প্রে কাপ্পনা নিংশা ফুনবদগী ঙাকথোকপা ঙম্মি
মসিগী ফোর্ম্যুলেতসন অসিনা নুংশিৎকী উতোংদা ফুনবা অমসুং চিনবা মতমদা মদুদা য়াওরিবা ম্যুকস নত্ত্রগা লোক-তিনশিং লৌথোক্তুনা নিংশা হোনবদা নুংঙাইহল্লি
25 APR 2020 3:42PM by PIB Imphal
হকশেলগী মরী লৈননবা মীওইশিংনা কোরোনা শন্দোক্লকপদগী ঙাকথোক্নবা হায়দুনা মায়দা মাস্ক উপ্পু হায়না কন্না হায়নরি। অদুবু মাস্ক অসি মতম শাংনা উপ্লকপা মতমদা নিংশা হোনবদা নুংঙাইতবা ফাওবা অমসুং নিংশা হোনবগী মওংদা অফুনবনচিংবা কয়া থোকপগী পাউসু তত্তনা তারক্লি। হায়রিবা খুদোংচাদবা অসিবু কোকহন্নবা হায়দুনা সি.এস.আই.আর.-নেস্নেল বোতানিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (এন.বি.আর.আই.), লখনৌগী সাইন্তিস্তশিংনা হর্বেল দিকঞ্জেস্তেন্ত স্প্রে অমা পুথোকখ্রে।
nbri spray
“থৌওং অসিগী মপুং ওইবা মরমশিংগী মনুংদা মাস্ককী মনুংদা কার্বোন দাইওএক্সাইদ অমসুং ঈশিং মনিল তুংশিল্লকপা অসিসু অমনি। কনাগুম্বা মীওই অমনা নিংশা হোঞ্জিনবা মতমদা, হায়রিবশিং অসি থবোম্বীদা অমুক চংখি। থৌওং অসি মতম শাংনা অমসুং তোইনা তৌরকপা মতমদা নিংশা হোনবদা নুংঙাইতবা অমসুং ফুনবগী মওং তৌরকই”, হায়না থিজিন হুমজিল্লিবা মীওই কাংবু অসিবু লুচিংলিবা সি.এস.আই.আর.-এন.বি.আর.আই.গী সেনিয়র প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত দাক্তর শরদ শ্রীবাস্তবনা হায়রি।
“হর্বেল দিকঞ্জেস্তেন্ত স্প্রে অসি মনা মশিং মরিগী থাওনা নীংথিনা য়ানশিন্নরগা শেম্বা স্প্রে মখল অমনি, অদুবু ইন্তেল্লেকচুৱেল প্রোপর্তীগী করিগুম্বা খুদোংচাদবা খরা লৈবনা পাম্বী মরি অসিগী মমিংদি হৌজিক হায়দোকপা য়াদ্রি। মসিগী পোত্থোক অসি অয়ুর্বেদগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি অমসুং ঐখোইগী ইনাৎকী ওইবা অইবশিংদা মসিগী মচলশিং অসি ইদুনা লৈরম্লে”, হায়না দাক্তর শ্রীবাস্তবনা মখা তানা হায়খি।
মসিগী ফোর্ম্যুলেতসন অসিনা নুংশিৎকী উতোংদা ফুনবা অমসুং চিনববু মদুদা য়াওরিবা ম্যুকস নত্ত্রগা লোক-তিনশিং লৌথোক্তুনা নিংশা হোনবদা নুংঙাইহল্লি। মাস্ক মতম শাংনা উপ্লকপা অমসুং ওমখৎপদগী ওইরকপা নুংঙাইতবশিং অদু মসিনা হন্থহল্লি। মসিগী স্প্রে অসি আয়ুশকী মন্ত্রালয়না শেম্বা চৎন-কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্বনি।
লখনৌদা লৈবা এন.বি.আর.আই. অসি কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.)কী মনুং চনবা লেবোরেতরী অমনি অমসুং মসি মখোইনা চত্থবা বোতনীগী ওইবা রিসর্চকী থবকশিংগী মরমদগী মীয়াম্না খঙনৈ। এন.বি.আর.আই.গী হর্বেল স্প্রে অসিগী অহৌবদা ওইরিবা মথৌ নীংথিনা পাংথোক্লিবা মওং অসি য়াম্না ফজৈ। মাস্ক মতম শাংনা উপ্পা মীওইশিংদা স্প্রে অসিনা য়াম্না কান্নহল্লে অমসুং মতেং পাংলে হায়না রিসর্চ তৌরিবা মীওইশিংনা হায়রি।
ইন্সতিত্যুত অসিনা নিংশা হোন্নবা পোত্থোক অসিগী তেক্নোলোজী অসি পীথোক্তুন মীয়ামগী ওইনা মশিং য়াম্না পুথোক্তুনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী লানফমদা মমাং থানা লান্থেংনরিবা মীওইশিংদা য়ৌহনবা য়ানবা শিল্লগনি।
[অকুপ্পা ৱারোলঃ দাক্তর শরদ শ্রীবাস্তব, সি.এস.আই.আর.-এন.বি.আর.আই., লখনৌ
ইমেলঃ sharad@nbri.res.in,sharad_ks2003@yahoo.com]

Ministry of Science & Technology
Herbal decongestant spray on mask can protect from suffocation
This formulation helps in clearing the wind pipe and congestion by removing the mucus or cough leading to ease of breathing
25 APR 2020 3:42PM by PIB Delhi
Health authorities have been strongly advocating the use of face masks to prevent corona infection. At the same time, wearinga mask for a long time is reportedly causing difficulties in breathing and congestion in the respiratory system. To address this issue, scientists at CSIR-National Botanical Research Institute (NBRI), Lucknow, have developed a herbal decongestant spray.
nbri spray
“The main reasons behind this problem include the accumulation of carbon dioxide and humidity in the inner cavity of the mask. When a person breathes in, this goes back to the lungs again. Repetition of this process over a period of time causes discomfort in breathing and congestion”, said Dr. Sharad Srivastava, Senior Principal Scientist, CSIR-NBRI, who led the team of researchers for this study.
“Herbal decongestant spray is a fine blend of four plant-based oils, but the names of these plants cannot be disclosed right now because of issues related to intellectual property. This product is developed based on the principles of Ayurveda and contains ingredients reported in traditional scriptures”, explained Dr. Srivastava.
This formulation helps in clearing the wind pipe and congestion by removing the mucus or cough leading to ease of breathing. It also reduces stress due to excessive use of mask and decongestion.This spray has been prepared as per guidelines of the Ministry of AYUSH.
Lucknow-based NBRI is a constituent laboratory of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), which is mainly known for its botanical research work. The initial results of this NBRI's herbal spray have been extremely impressive. People wearing masks for a long time are getting a lot of relief from this, say researchers.
The Institute plans to transfer the technology of this inhaler for commercial production so that it can be produced on a large scale and sent to the frontline worriers fighting against COVID-19 pandemic.
[For More Details : Dr. Sharad Srivastava, CSIR-NBRI, Lucknow
Email : sharad@nbri.res.in,sharad_ks2003@yahoo.com]