Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launches country's First Mobile Testing Lab for COVID-19 detection; can process over 1000 samples per day
23 APR 2020 4:14PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today unveiled via video conference a Mobile Virology Research and Diagnostics Laboratory (MVRDL) developed by DRDO in association with ESIC Hospital, Hyderabad and Private industry.
Speaking on this occasion, Raksha Mantri said the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has taken several timely decisions because of which the spread of COVID-19 in the country is far less compared to many other countries.
Shri Rajnath Singh appreciated the setting up of this Bio-Safety Level 2 and Level 3 lab in a record time of 15 days which usually takes about six months time. He said this testing facility which can process more than 1,000 samples in a day will enhance country’s capabilities in fighting COVID19.
He said our Armed Forces are contributing in many ways - such as setting up of quarantine centres, providing healthcare facilities, evacuating Indian Nationals from other countries etc - to fight COVID19 and these efforts will continue.
The function was also attended by Shri G Kishan Reddy Hon’ble Union Minister of State for Home Affairs, Shri Santosh Kumar Gangwar Hon’ble Union Minister of State for Labour & Employment, Shri KT Rama Rao Hon’ble Minister for IT Industries, Muncipal Administration & Urban Development, Govt of Telangana, Shri Ch Malla Reddy Hon’ble Minister of Labour, Govt of Telangana and Dr G Satheesh Reddy Secretary DDR&D & Chairman DRDO.
The first of such Mobile Viral Research Lab (MVRL) that will speed up COVID-19 screening and related R&D activities was developed by Research Centre Imarat (RCI), the Hyderabad based laboratory of DRDO in consultation with ESIC Hospital, Hyderabad.
The Mobile Viral Research Lab is the combination of a BSL 3 lab and a BSL 2 lab essential to carry out the activities. The labs are built as per WHO and ICMR Bio-safety standards to meet international guidelines. The system has built in electrical controls, LAN, Telephone cabling, and CCTV.
The Mobile Lab will be helpful to carry out diagnosis of COVID-19 and also virus culturing for drug screening, Convalescent plasma derived therapy, comprehensive immune profiling of COVID-19 patients towards vaccine development early clinical trials specific to Indian population. The lab screens 1000-2000 samples per day. This lab can be positioned anywhere in the country, as per requirement.
DRDO acknowledged the contributions of M/s iCOMM for provision of containers, M/s iClean for design and build of the BSL2 and BSL3 labs in a time bound manner, and M/s Hi Tech Hydraulics for providing the base frame.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাক-শেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা দি.আর.দি.ও.না শাবা কোবিদ-১৯গী সেম্পল তেস্ত তৌনবা মোবাইল লেবোরেতরী শঙ্গাখ্রে
23 APR 2020 4:14PM by PIB Imphal
ঙাক শেলগী মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা দি.আর.দি.ও.না হাদ্রবাদকী ই.এস.আই.সি. অমসুং লন্নাইগী ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নরগা শাবা মোবাইল বাইরোলোজী রিসর্চ এন্দ দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতরী (এম.ভি.আর.দি.এল.) অমা মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, ঙাক শেলগী মন্ত্রীনা হায়খিবদা ভারত্তা কোবিদ-১৯গী শন্দোকপগী চাং অসি অতোপ্পা লমশিংগা চাংদম্নবদা য়াম্না নেম্লিবসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা মতম চানা লৌখৎলিবা থৌরাং কয়া অসিনা মরম ওইবগীনি হায়খি।
বাইও-সেফতী লেবেল ২ অমসুং লেবেল ৩গী লেব অসি শেম শাবদা অয়াম্বা মতমদা থা তরুক চংবা অদু হন্দক নুমিৎ ১৫নি খক্তদা শেম শাখিবগী থৌওং অসিবু শ্রী রাজনাথ সিংহনা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা অসুম্না হায়খি মদুদি নোংমদা সেম্পল ১,০০০ হেন্না তেস্ত তৌবা য়াবা ফেসিলিতী অসিনা লৈবাক্কী কোবিদ-১৯গী লান্থেংনবদা হেন্না মতেং পাংলগনি।
ঐখোইগী আর্মদ ফোরসেসশিংনা ক্বরেন্তাইন সেন্তরশিং শেম শাবা, হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবা পীবা, মপান লমদা লৈবা ভারত মচাশিংবু লৈবাক অসিদা পুরকপনচিংবা থৌরাং কয়া পাংথোক্তুনা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবদা মতেং পাংলি অমসুং পাংখিগনী হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সন্তোশ কুমার গাংৱার, তেলঙ্গানা সরকারগী আই.তি. ইন্দস্ত্রী, ম্যুনিসিপাল এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং অর্বান দিবেলপমেন্তকী মন্ত্রী শ্রী কে.তি. রামা রাও, লেবরগী মন্ত্রী শ্রী সি.ঐচ. মল্লা রেদ্দী অমসুং দি.দি.আর. অমসুং দি.গী সেক্রেতরী অমদি দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন শ্রী জি. সতিশ রেদ্দীসু শরুক য়াখি।
অসিগুম্লবা কোবিদ-১৯গী স্ক্রিনিং তৌবা অমসুং মরী লৈনবা আর. এন্দ দি.গী থবকশিং হেন্না য়াংশিনহন্নবা অহানবা মখলগী মোবাইল ভাইরেল রিসর্চ লেব (এম.ভি.আর.এল.) অসি হাইদ্রবাদতা লৈবা দি.আর.দি.ও.গী লেবোরেতরী রিসর্চ সেন্তর ইমারত (আর.সি.আই.)না হাইদ্রাবাদকী ই.এস.আই.সি. হোস্পিতালগা তাথোক তাশিন তৌমিন্নরগা শেম শাখিবনি।
মোবাইল বাইরেল রিসর্চ লেব অসি বি.এস.এল. লেব ৩ অমসুং বি.এস.এল. লেব ২ অনি পুনশিন্দুনা চংদবা য়াদবা থবকশিং অসি পাংথোকপা য়ানবা শাবনি। লেব অসি দব্ল্যু.ঐচ.ও. অমসুং আই.সি.এম.আর.গী বাইও-সেফতী স্তেন্দর্দকী মতুং ইন্না মালেমগী ওইবা কাংলোনশিং ইন্দুনা শাবনি। সিস্তেম অসিদা মশাগী মনুংগী ওইবা ইলেক্ত্রিকেল কন্ত্রোল, এল.এ.এন., তেলিফোনগী কেবলিং অমসুং সি.সি.তি.ভি. য়াওই।
মোবাইল লেব অসিনা কোবিদ-১৯গী লাইওং খঙদোকপা অমসুং দ্রগ স্ক্রিনিং তৌনবা ভাইরস কলচরিং তৌবা, কনভালেসেন্ত প্লাস্মা দিরাইব থেরাপী, ভারতকী মীয়ামগী ওইনা ঙন্না ক্লিনিকেল ত্রাইএল তৌবা য়াননবা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগী পাক শন্না ইম্ম্যুন প্রোফাইলিং তৌবগী থৌওংশিংদা মতেং পাংগনি। লেব অসিনা নোংমদা সেম্পল ১০০০-২০০০ ফাওবা স্ক্রীন তৌবা ঙম্মি। লেব অসি তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না লৈবাক অমগী মফম অমদা হেক্তা থম্বা য়াই।
দি.আর.দি.ও.না এম./এস. আই.সি.ও.এম.এম.দা কন্তেনর পীবগী, এম./এস. আই.সি.এল.ই.এ.এন.দা অপীবা মতমগী মনুংদা বি.এস.এল.২ অমসুং বি.এস.এল.৩ দিজাইন তৌদুনা শাবগী অমসুং এম.এস. হাই তেক হাইদ্রোলিক্সতা বেজ ফ্রেম পীরকপগী শক খঙবা উৎলি।