ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না কোভিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী য়েংলগা তোঙান-তোঙানবা প্রোএক্তিব ওইবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে
21 APR 2020 12:34PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না কোরোনা ভাইরস (কোভিদ-১৯) লাইচৎ অসিদগী ত্রাইবেল প্রজাশিংবু ঙাকথোক্নবা অমসুং কোভিদ-১৯ লাইচৎ লোইরবা মতুংদা শেনমিৎলোন চাউখৎনবা অমসুং চত্থোক-চৎশিন থিংনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোএক্তিব ওইবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রীনা রাজ্য ১৫গী মুখ্য মন্ত্রীশিংদা অইবা চেরোল থাদুনা মখোয়-মখোয়গী স্তেৎ নোদল এজেন্সীশিংবু মাইনর ফোরেস্ত প্রদক্ত (এম.এফ.পি.)শিং লৈবদা মতিক চাবা য়েংদুনা মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)দা লৌবগী মতাংদা সেন্সিতাইজ তৌনবা খঙহনখ্রে। রাজ্যশিং অদুদা উত্তর প্রদেশ; গুজরাৎ; মধ্য প্রদেশ; কর্নাতকা; মহারাস্ত্রা; অসম; অন্ধ্র প্রদেশ; কেরলা; মনিপুর; নাগালেন্দ; নোংচুপ বেঙ্গল; রাজস্থান; ওরিশা; ছতিসগর অমসুং ঝারখন্দ য়াওরি।
মন্ত্রালয় অসিনা কোভিদ-১৯ লাইচৎ মতুংদা শেনমিৎলোন চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক হায়রিবা থৌশিলশিং অসিবু চৎননবা/রিএলাইজ তৌনবা রোদমেপ অমসুং মথৌ তাবা খোংথাং খুদিংমক লৌখৎনবা ওফিসরশিংগী তিম অহুম শেমখ্রে।
য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না ১৬/০৪/২০দা থোকপা ওর্দর নম্বর ৪০-৩/২০০২০-দি.এম-আই(এ)গী চেরোল অমদা মাইনর ফোরেস্ত প্রদক্ত (এম.এন.পি.)/নন-তীম্বর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এন.তি.এফ.পি.)শিং এস.তি. অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা উমংগী জগাশিংদা লৈবা মীওইশিংনা খোম্বা, লোকপা অমসুং প্রোসেস তৌবদা লোকদাউন্দগী কোমথোকপগী চৎন-কাঙলোনশিং থোকখ্রে।
এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিয়েল স্কুল অমসুং এক্লব্য মোদেল দে বোর্দিং স্কুলশিং (ই.এম.আর.এস. অমসুং ই.এম.দি.বি.এস.)গা মরী লৈননা মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্যশিংদা তাং ২১.০৩.২০২০দগী হায়রিবা স্কুলশিং অসি তাং ২৫.০৫.২০২০ ফাওবা শুতি থানবা খঙহনখ্রে। মসিগী মতুং তারকপদা, তাং ২৪.০৩.২০২০দা লাউথোকখিবা মপুং ফানা লোকদাউন তৌরিবা অসি য়েংলগা, স্কুলশিংগী থবক থৌরম খুদিংমক লেপনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখি। বোর্দকী চাংয়েংদা শরুক য়ারিবা মহৈরোইশিং অমসুং স্পিসিয়েল ক্লাসশিং য়াওরিবা মহৈরোইশিংবু মতিক চানা চেকশিন্না য়েংবীদুনা থম্বগী অয়াবদি পীরি। হায়রিবা বোর্দকী একজাম থারিবা মহৈরোইশিং অসিনা মখোয়-মখোয়গী পেপরশিংদু লোইরবা মতুংদা ময়ুমদা থাবীবা য়াই। তোপ-তোপ্না শিন্দুনা একাদেমিক ব্লোক, হোস্তেলশিং অমসুং অতোপ্পা কমন ওইবা জগাশিংদা সেনিতাইজ তৌবসু য়াই। লোকেল ওথোরিতীশিংনা পীরকপা তৌগদবশিংসু ঙাক্না চৎপীনবা মরুওইবা ৱাফম থম্লক্লি। ওজাশিংগী শুতিনা একজামিনেসনগী ফল লাউথোকপা লোইরগা ফংগনি। ফলশিং অদু মহৈরোইশিংনা পোস্ততা নত্ত্রগা এস.এম.এস. ওইনা খঙহনগনি। অনৌবা সেসন হৌবদা অপনবা লৈতনবা শুতি থারিঙৈ মনুংদা তৌগবদা থবকশিং শুতি মনুংদা পাঙথোক্কদবনি। ক্লাস vi অমসুং ক্লাস IX অমসুং XIদা মরক্তগী মিং চনগদবা অঙাংশিংগী থবক পুম্বা স্কুল হাংদ্রিঙৈ, হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা লোইশিনগদবনি।
মন্ত্রালয় অসিনা মখাদা পীরিবা অহেনবা থৌরাংশিং অসিসু লৌখৎখিঃ
1. ইং ২০২০গী মার্চকী তাং ৩১ ফাওবদা পীথোকপা নংহৌদবা নেস্নেল ফেলোসিপ অমসুং নেস্নেল তোপ-ক্লাস স্কোলার্সিপকী থবক হৌখ্রে।
2. প্রি-মেত্রিক অমসুং পোস্ত-মেত্রিক স্কোলার্সিপকী মতাংদা, মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্য খুদিংমক্তা কান্নবা ফংগদবশিংদা স্কোলার্সিপকী শেনফম পুম্বা থাদোক্নবা খঙহনখ্রে। রাজ্যশিংদা করিগুম্বা ফন্দ ৱাৎপা লৈরবসু প্রোপোজেল থারক্নবা খঙহনখ্রে।
3. মপান লৈবাক্তা তম্বা মহৈরোইশিংগী হাই কম্মিসনশিংগী মখাদা থাংগৎলকপা নেস্নেল ওবরসিজ স্কোলার্সিপকী রিক্বেস্ত পুম্নমক্না হান্না লৌগদবনি।
4. তি.আর.ই.এফ.ই.দি.না ৱেবিনার অমা য়ুনিসেফকা খুৎশম্নদুনা হৌদোকখ্রে, মসিদা বন ধন বিকাস কেন্দ্রগী মীহুৎশিংবু কোভিদ-১৯ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হকশেলগী খুদোংথীবশিংগী মরমদা খঙনবা পাঙথোকখি।
5. ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না শেল পুথোক্তুনা মশীং য়াম্লবা এন.জি.ও.শিংনা অকংবা রাসন, অথোংবা চানবা পোৎলম, মোবাইল দিস্পেন্সরীগী খুৎথাংদা হেল্থ কেয়র সার্বিস পীবা অসিনচিংবা রিলিফকী থবক থৌরমশিং তৌখি। মখোয়না হোৎনখিবশিং অদু ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী এন.জি.ও. দিবিজনগী ফেসবুক পেজদা থারি।
6. মন্ত্রালয় অসিদা মিং চল্লবা এন.জি.ও. খুদিংমক্কী ২০১৯-২০২০গী ফন্দশিং কাইথোকখ্রে অমসুং করিগুম্বা মখোয়গী ৱাকৎ লৈরবসু এন.জি.ও. পোর্তেলদা ওনলাইন্দা লৌরি।

Ministry of Tribal Affairs
Ministry of Tribal Affairs takes up various proactive measures in view of Pandemic COVID-19
21 APR 2020 12:34PM by PIB Delhi
The Ministry of Tribal Affairs has taken up various proactive measures for implementation as part of the process to save tribal persons from Pandemic Corona Virus (Covid-19) and to restore growth in the economy after the Covid-19 pandemic and resultant movement restrictions. The Union Minister of Tribal Affairs has written letters to Chief Ministers of 15 States to sensitize respective State Nodal Agencies for undertaking procurement of Minor Forest Produce (MFP) at Minimum Support Price (MSP) in right earnest. These States include Uttar Pradesh; Gujarat; Madhya Pradesh; Karnataka; Maharashtra; Assam; Andhra Pradesh; Kerala; Manipur; Nagaland; West Bengal; Rajasthan; Odisha; Chhattisgarh and Jharkhand.
Three Teams of officers have been constituted by the Ministry to prepare the roadmap and take necessary measures for implementation/realization of each of these initiatives to restore growth in economy after the Covid-19 Pandemic.
The Ministry of Home Affairs has vide Order No. 40-3/2020-DM-I(A) dated 16/04/20 issued guidelines aiming to relax the provisions of lockdown for Collection, harvesting and processing of Minor Forest Produce(MFP)/ Non Timber Forest Produce (NTFP) by STs and other forest dwellers in forest areas across the country.
Regarding Eklavya Model Residential Schools &Eklavya Model Day Boarding Schools (EMRS & EMDBS), the Ministry has directed the States to shut all the schools w.e.f 21.03.2020 by rescheduling the holidays in the these Schools till 25.05.2020. Subsequently, in view of full lockdown announced on 24.03.2020; States were directed to completely curtail all activities in the schools. Students appearing in Board Examinations and attending special classes may be retained with due care in the campus. Such students appearing in Board examinations may be sent home, soon after completion of respective papers. Special drive encouraged to sanitize the school campus including academic block, hostels and other common areas. It has been emphasized that directions of local authorities are to be strictly adhered to. Teachers expected to avail holidays after completion of declaration of results. Results to be communicated to the students by post and SMS. General activities planned for vacations to be carried during the vacation period to ensure that the campus is kept in readiness for commencement of new academic session. Admission of students in class VI and lateral entry in classes IX and XI to be completed in all respects during this period before the schools re-open.
The Ministry has advised the State Governments / UT Administration to ensure that tribal areas and tribal population are adequately covered by taking all measures. It has also advised the establishments and institutions for Scheduled Tribes like hostels for ST boys and girls, Ashram schools for ST students etc. to ensure scrupulous adherence to instructions in the matter of Covid-19. Strict compliance with the orders pertaining to movement restrictions issued by the Ministry of Home Affairs on social distancing, frequent and thorough washing of hands, supply and use of hand sanitizers, cancellation of all group functions / activities, complete ban on entry of outsiders, sanitization of the premises.
The Ministry has taken some more initiatives which are as follows :
1. All pending cases of National Fellowships and National Top-Class Scholarships that could not be released by 31st March, 2020, have been processed.
2. In respect of Pre-matric and Post-matric scholarship, the Ministry has asked all States to ensure that the Scholarship amounts are released to the beneficiaries. States have been asked to send proposals, in the event of any shortage of funds.
3. All requests of National Overseas Scholarship students abroad received through High Commissions are taken on priority.
4. TRIFED has organised a Webinar in association with UNICEF wherein members of Van Dhan Vikas Kendra were made aware about COVID-19 and related health issues.
5. Large number of NGOs financed by the Ministry of Tribal Affairs are engaged in relief works including providing dry ration, cooked food, providing health care services through Mobile Dispensaries etc. Their initiatives are being shared on NGO Division, Ministry of Tribal Affairs Facebook page.
6. All NGOs registered with Ministry have been released funds for 2019-20 and grievances, if any, are being resolved online through NGO portal.