অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
লাইফলাইন উড়ানৰ কাৰ্গো বিমানে সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন অংশত অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দিয়াৰ বাবে ৩ লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিছে
20 APR 2020 3:16PM by PIB Guwahati
অসামৰিক বিমান মন্ত্ৰালয়ৰদ্বাৰা পৰিচালিত লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, আই এ এফ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ৩০১ খন বিমানে সমগ্ৰ দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহতো অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দি ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশক সম্পূৰ্ণ সহযোগ কৰিছে আৰু ইতিমধ্যে আকাশী পথেৰে ৩ লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰি ৫০৭.৮৫ টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইয়াৰে ১৮৪ খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰৰদ্বাৰা পৰিচালিত।
জম্মু-কাশ্মীৰ, লাডাখ, দ্বীপপুঞ্জসমূহ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত জটিল চিকিৎসা সামগ্ৰী আৰু ৰোগী কঢ়িয়াবৰ বাবে পৱন হংসৰ হেলিকাপ্তাৰ সেৱা আগবঢ়োৱা হৈছে। পৱন হংসে ১৯ এপ্ৰিল ২০২০ লৈকে ৬৫৩৭ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰি ১.৯০ টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ঘৰুৱা লাইফলাইন উড়ানৰ কাৰ্গো বিমানে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ অনুৰোধক্ৰমে ক’ভিড-১৯ ৰ লগত সম্পৰ্কিত ৰিজেন্ট, এনজাইম, চিকিৎসা সঁজুলি, পৰীক্ষণ সঁজুলি, ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সাজ, মাস্ক, হাতমোজা, এইচ এল এল আৰু আই চি এম আৰৰ বিভিন্ন সামগ্ৰী আৰু ডাকত পঠিওৱা সামগ্ৰীসমূহ কঢ়িয়াইছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, দ্বীপ অঞ্চলসমূহ আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহত সামগ্ৰী যোগান দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। কম ওজনৰ কিন্তু অধিক ঠাই লোৱা সামগ্ৰী যেনে মাস্ক, হাতমোজা আদিৰ বাবে যাত্ৰীবাহী বিমানৰ যাত্ৰীৰ আসনত প্ৰয়োজনীয় সুৰক্ষাৰ প্ৰতি নজৰ ৰাখি কঢ়িয়াব পৰাকৈ বিশেষ অনুমতি লোৱা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য কেন্দ্ৰ (এন এই চি)ই লাইফলাইন উড়ান বিমান আৰু অসামৰিক বিমান মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত সহযোগিতা সুচল কৰি তুলিবলৈ এটা পৰ্টেল তৈয়াৰ কৰিছে। লাইফলাইন উড়ান বিমানৰ বিতং তথ্য https://esahaj.gov.inlifeline_udan/public_info লিংকত প্ৰতিদিনে উপলব্ধ কৰা হৈছে।
ব্লুডাৰ্ট, ইণ্ডিগো, স্পাইচজেট আদি ঘৰুৱা কাৰ্গো অপাৰেটৰে বাণিজ্যিক ভিত্তিত সেৱা আগবঢ়াই আছে। স্পাইচজেটে ২৪ মাৰ্চৰ পৰা ১৯ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ৬,২৯,৩২৫ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ৪২৭ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ৩৪১৪ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে, তাৰে ১৩৫ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। ব্লুডাৰ্টে ২৫ মাৰ্চৰ পৰা ১৯ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ১,৩৯,১৭৯ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ১৪১ খন ঘৰুৱা বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ২২৪১ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইণ্ডিগোই ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৯ এপ্ৰিল পৰ্যন্ত ৩৭,১৬০ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব সামৰি ৩৩ খন বিমান চলাচল কৰাইছে আৰু ৬৬ টন ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে। ইয়াৰ ভিতৰত চৰকাৰৰ বাবে বিনামূলীয়াকৈ কঢ়িওৱা চিকিৎসা সামগ্ৰীও অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে।
তাৰিখ অনুযায়ী কাৰ্গো বিমানেৰে তলত দিয়া পৰিমাণৰ চিকিৎসা সামগ্ৰী কঢ়িওৱা হৈছেঃ
ক্ৰ. নং
তাৰিখ
যাত্ৰাৰম্ভৰ স্থান
পৰিমাণ (টন)
১
০৪.৪.২০২০
সাংহাই
২১
২
০৭.৪.২০২০
হংকং
৬
৩
০৯.৪.২০২০
সাংহাই
২২
৪
১০.৪.২০২০
সাংহাই
১৮
৫
১১.৪.২০২০
সাংহাই
১৮
৬
১২.৪.২০২০
সাংহাই
২৪
৭
১৪.৪.২০২০
হংকং
১১
৮
১৪.৪.২০২০
সাংহাই
২২
৯
১৬.৪.২০২০
সাংহাই
২২
১০
১৬.৪.২০২০
হংকং
১৭
১১
১৬.৪.২০২০
চিউল
০৫
১২
১৭.৪.২০২০
সাংহাই
২১
১৩
১৮.৪.২০২০
সাংহাই
১৭
১৪
১৮.৪.২০২০
চিউল
১৪
১৫
১৮.৪.২০২০
জুৱাংঝু
০৪
১৬
১৯.৪.২০২০
সাংহাই
19
মুঠ
২৬১
প্ৰয়োজন সাপেক্ষে সময়সূচী নিৰ্দিষ্ট কৰা বিমানেৰে এয়াৰ ইণ্ডিয়াই অন্যান্য দেশলৈও জটিল চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ যোগান দিব।

Ministry of Civil Aviation
Lifeline Udan flights cover over 3 lakh km to deliver essential medical cargo to various part of India
20 APR 2020 3:16PM by PIB Delhi
Lifeline Udan flights cover over 3 lakh km of aerial distance to transport around 507.85 tons of essential medical cargo. 301 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 184 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air.. ‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 19 April 2020 have carried 1.90 tons of cargo covering a distance of 6537 kms. The domestic Lifeline Udan cargo includes COVID-19 related reagents, enzymes, medical equipment, testing kits, Personal protective equipment (PPE), masks, gloves, other materials of HLL and ICMR; cargo requisitioned by State/UT Governments and postal packets etc.
Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states. Air India and IAF collaborated primarily for J&K, Ladakh, North-East and other island regions. Bulk of the cargo comprises light-weight and voluminous products like masks, gloves and other consumables, that consume relatively larger storage space on the aircraft. Special permission has been taken to store cargo in the passenger seating area and overhead cabins, with due precautions.
A portal for coordinating Lifeline Udan flights was developed by National Informatics Centre (NIC) and MoCA to enable seamless coordination between various stakeholders. Public information related to Lifeline Udan flights is updated daily on the portal at https://esahaj.gov.in/lifeline_udan/public_info.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart and Indigo are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 427 cargo flights during 24 March to 19 April 2020 covering a distance of 6,29,325 km and carrying 3414 tons of cargo. Out of these 135 were international cargo flights. Blue Dart operated 141 domestic cargo flights covering a distance of 1, 39, 179 km and carrying 2241 tons of cargo during 25 March to 19 April 2020. Indigo has operated 33 cargo flights during 3-19 April 2020 covering a distance of 37,160 km and carrying around 66 tons of cargo. This also includes medical supplies carried free of cost for the government.
A cargo air-bridge has been established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The date-wise quantity of medical cargo brought in as follows:
S No
Date
From
Quantity (Tons)
1
04.4.2020
Shanghai
21
2
07.4.2020
Hong Kong
06
3
09.4.2020
Shanghai
22
4
10.4.2020
Shanghai
18
5
11.4.2020
Shanghai
18
6
12.4.2020
Shanghai
24
7
14.4.2020
Hong Kong
11
8
14.4.2020
Shanghai
22
9
16.4.2020
Shanghai
22
10
16.4.2020
Hong Kong
17
11
16.4.2020
Seoul
05
12
17.4.2020
Shanghai
21
13
18.4.2020
Shanghai
17
14
18.4.2020
Seoul
14
15
18.4.2020
Guangzhou
04
16
19.4.2020
Shanghai
19
Total
261
Air India will operate dedicated scheduled cargo flights to other countries for transfer of critical medical supplies, as per the requirement.