হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
হৌজিক চত্থরীবা কোবিদ-১৯গী লান অসিদা কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় সঙ্গথন্নসু মতেং পাংনবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে
ঙসিগী নুমিৎ অসি ফাওবদা কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় ৮০না মসিগী তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবশিংদা ক্বরেন্তাইন সেন্তর ওইনা শিজিন্ননবা শেমহনখ্রে
ওনলাইন প্লেৎফোর্ম কয়া শিজিন্নদুনা ওজা ৩২,২৪৭না মখোইগী মহৈরোই ৭,০৭,৩১২গীদমক্তা ওনলাইন ক্লাস লৌবা হৌখ্রে
20 APR 2020 1:18PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী অকিবা মতম অসিদা হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না চেকশিন্নীংঙাই ওইবা মতমসিগী লৌখৎফম থোকপা থৌরাং কয়া থৱাই য়াওনা লৌখৎপদা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরীবা মহৈ তম্ফমশঙশিংদা পুন্না কোবিদ-১৯গা লান্থেংননবা হায়দুনা লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোকপগী অমসুং চেকশিন্নবগী থৌরাং কয়া অমা পায়খৎপা হৌখ্রে। মসিগা মরী লৈননা কে.ভি.এস.নসু হৌজিক চত্থরীবা কোবিদ-১৯গী লান অসিদা মতেং পাংনবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে।
কে.ভি.শিংদা ক্বরেন্তাইন সেন্তর ওইনবা
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯না ওইহল্লিবা পাখৎনীংঙাই ওইরবা ফিভম অসি য়েংলবা মতুংদা ৱারেপ অমা লৌখ্রে মদুদি করিগুম্বা ঙাক-শেলগী মীওইশিং নত্ত্রগা জিলাগী লৈঙাক্কী মীওইশিংনা চৎনবী মতুং ইন্না হায়জরক্লবদি কে.ভি.গী মহৈ তম্ফম শঙশিং অসিগী ক্লাসরুমশিং অসি কোবিদ-১৯নারে হায়না চিংনবা মীওইশিং মতম খরগী থম্নবগীদমক শিজিন্নবা য়াগনি। ঙসিগী নুমিৎ অসি ফাওবদা কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় ৮০না মসিগী তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবশিংদা ক্বরেন্তাইন সেন্তর ওইনা শিজিন্ননবা শেমহনখ্রে।
পি.এম. কেয়র ফন্দদা তেংবাংবা
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা ওইরক্লিবা লুরবা ফিভম অসিদা মতেং পাংবা ওইনা কে.ভি.এস.কী তিচিং অমসুং নন তিচিং স্তাফকী মীওইশিংনা চুংশিন্নদুনা লুপা ১০,৪০,৬০,৫৩৬/-কী শেনফম অসি মতেং পাংখ্রে। মীওই অমনা খাইগৎলকপা শেনফম অসি নোংমগী তলবকী শেনফমদগীনা লুপা লাখ ১ ফাওবগী শেনফম য়ৌই।
কে.ভি.এস.কী ওজাশিংগী খোংথাংশিং
কে.ভি.এস.কী মশিং য়াম্লবা ওজাশিংনা মথৌ মশক খঙবা ওজা অমা ওইবগী মতুং ইন্না মালেমগী কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসি থেংনবদা শরুক য়ানবা চোংথোরক্লি অমসুং মহৈরোইশিংগা দিজিতেল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা মখোইনা মাংখ্রিবা মতম অদু হঞ্জিহন্নবা হায়দুনা পাউ ফাওনদুনা মতেং পাংলি।
কে.ভি.এস.না মখোইগী প্রিন্সিপালশিংদা মখোই মখোইগী ওজাশিংদা দিজিতেল মোদকী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংদা লাইরিক তাকপীবগী পাক শনবা থৌওং খরা চত্থনবা হায়খ্রে। ওজাশিংনা ওনলাইন ক্লাস চত্থবদা চৎনগদবা কাংলোন খরা অমসু শেমখ্রে।
এন.আই..এস.কী প্লেৎফোর্ম শিজিন্নবা
কে.ভি.এস.না মখোইগী স্বয়ম প্রভা পোর্তেলদা য়াওবা এপ্রিল ৭, ২০২০দগী হৌগদবা এন.আই.ও.এস.কী সেকেন্দরী অমসুং সেনিয়র সেকেন্দরী ক্লাসশিংগী হান্না নমদুনা লৈরবা অমসুং লাইব প্রোগ্রামগী মথং মনাও নাইবা পরিং অমা পীখ্রে।
ৱারোলশিং অসি ওজাশিং, মহৈরোইশিং অমসুং মমা মপাশিংদা পাক শন্না খঙহন্নবা হায়দুনা বিদ্যালয় খুদিংমক্তা হায়খ্রে। থৌরাং অসিদগী মহৈরোই অয়াম্বদা কান্নবা ফংহন্নবা হাইদুনা ওজাশিংদা মখল কয়াগী মেদিয়াগী খুত্থাংশিং হায়বদি ৱাৎসএপ, এস.এম.এস.নচিংবা শিজিন্নদুনা মহৈরোইশিংদা পাউ ফাওনবা খঙহনখ্রে।
লাইব ইন্তরেএক্সন তৌনবা খনগৎলবা ওজাশিং
কে.ভি.এস.না স্কাইপ অমসুং লাইব ৱেব চেৎকী খুত্থাংদা এন এন.আই.ও.এস.না স্বয়ম প্রভা পোর্তেলদা মহৈ তম্লিবা মীওইশিংগী ওইনা খঙদবশিং খঙহন্নবা পাংথোকপা লাইব সেসনগী থৌওংদা য়াওগদবা ওজা খরা খনগৎখ্রে। খনগৎলবা ওজাশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু আর.ও. খুদিংদা খঙহনখ্রে।
মসিগী খনগৎলবা ওজাশিং অসিনা নুমিত্তুমক্কী অয়ুক্তা শন্দোক্কদবা ব্রোদকাস্ত অদুগী মতাংদা অহেনবা মেতরিএল/নোৎশিং শেম শাবা অমসুং মদু শিজিন্নদুনা মহৈ তম্লিবা মীওইশিং অদুগী খঙদবশিং অদু লাইব সেসন চত্থরিঙৈ মনুংদা খঙহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং করিগুম্বা লাইব সেসন মনুংদা খঙদবশিং হংলক্তবা থোক্লগদি ওজাশিং অদুনা মরু ওইবা হীরমশিং অদু পি.পি.তি./চান্নবা মহৈ মশিং তম্বীনবা পাম্বৈ শিজিন্নদুনা শেম শাদুনা থমগদবনি।
লোকদাউন মনুংদা কে.ভি.এস.না ওনলাইন্দা তাক্কদবা নুমিৎশিং
লোকদাউন মনুংদা কে.ভি.এস.না তাক্কদবা ওপন/ওনলাইন রিসোর্সকী দেতাঃ
মফমগী মমিং
ওনলাইন রিসোর্স শিজিন্নদুনা তাকপীবা হৌখ্রবা ওজাশিংগী মশিং
শিজিন্নরিবা প্লেৎফোর্ম
ওনলাইন্দা তাক্লিবা অসিগী ক্লাস অমসুং সবজেক্ত
শরুক য়ারিবা মহৈরোইগী মশিং (চাউরাকপা)
মফম খুদিংমক্তা
৩২২৪৭
ৱাৎসএপ, গুগল ক্লাসরুম, খান একাদমী, মফম অদুগী ই-ব্লোগ অমসুং অতৈ অতোপ্পশিং, ই-পাথশালা, জুম, দিক্ষা, ৱর্কশীৎ, মশানা শাজবা ভিদিও, ব্লোগ (আর.অ./কে.ভি.) ত্যুতোরিএল লিঙ্ক, স্বয়ম প্রভা চেনেল, মাইক্রোসোফ তীম, য়ুত্যুব, এন.আই.ও.এস. ওনলাইন ক্লাসশিং, এন.সি.ই.আর.তি. এপ, এন.সি.ই.আর.তি. ই-লর্নিং
ক্লাস ২দগী ক্লাস ১২ (সবজেক্ত লোইনমক)
৭০৭৩১২
মহৈরোইশিং ৱাখল নুংঙাইনা লৈহনবা
কোবিদ-১৯গী মালেমগী লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা বিদ্যালয় কয়া অমা খঙথিং থিংজিনখিবা অসিদগী প্রিন্সিপালশিং অমসুং ওজাশিংনা ওনলাইন রিসোর্সশিং অমসুং মরী লৈনবা লাইরিক লাইসুগী পোর্তেলগী চান্নবা খুত্থাং কয়া শিজিন্নদুনা মহৈ তম্বীবদা লেপ্তনবা শীনবতা নত্তনা মহৈরোইশিংদসু পাউ ফাওনদুনা মখোইগী ৱাখল নুংঙাইনা লৈনবা থবক থৌরম কয়া অমসু চত্থরি। মসিনা মরম ওইদুনা কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় সঙ্গথন্না বিদ্যালয় খুদিংমক্তা মসিগা মরী লৈনবা খোংথাং কয়া অমসু চত্থনবা হায়দুনা খঙহনখ্রে।
মখাদা পল্লিবা ৱারেপশিং অসিগী থবক থৌরমশিং অসি নীংথিনা পাংথোক্লি হায়বা খঙননবা চয়োলগী ওইবা ই–পাউ কয়া কেন্দ্রীয় বিদ্যালয়শিংদগী লৌদুনা হোৎনরি। খ্বাইদগী অনৌবা ৱাফমশিংগী মতুং ইন্নাঃ
ক. লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা বিদ্যালয়শিংগী তাকপী তম্বীনবা ওইনা অখন্নবা ই-মেল অমা শেমখ্রে।
খ. মহৈরোইশিংগী খুদোংচাদবশিং য়েংশিন্নবা হায়দুনা ওজা ময়াম অমা খন্দোক্তুনা থমখ্রে।
গ. ত্রেন তৌরবা কাউন্সেল্লর ৩৩১ পার্ত তাইম কন্ত্রেক্ত বেসিস্তা থমখ্রে। ত্রেন তৌরবা কাউন্সেল্লর লৈতবা বিদ্যালয়শিংগী ওইনদি ত্রেন তৌরবা কাউন্সেল্লর লৈবা মনাক নকপা বিদ্যালয়দগী মতেং লৌগনি।
ঘ. এন.সি.ই.আর.তি.দগী গাইদেন্স অমসুং কাউন্সেল্লিংদা ত্রেন তৌরবা কেন্দ্রীয় বিদ্যালয়গী ওজা ২৬৮সু খোংথাং অসিদা য়াওরি।
ঙ. মমাংগী ইরাই নুমিৎ ফাওবদা মহৈরোই ২৩৯৩ অমসুং মমা মপা ১৬৪৮তগী লাকখিবা ৱাহংশিং অদুগী পাউখুমসু মতিক চানা পীখ্রে।

Ministry of Education
Kendriya Vidyalaya Sangathan has taken various steps to contribute in the on-going fight against COVID-19
As on date, 80 Kendriya Vidyalays have been assigned to various competent authorities for using them as Quarantine Centres
32,247 teachers are taking online classes of 7, 07, 312 students through various online platforms
20 APR 2020 1:18PM by PIB Delhi
In wake of COVID-19 threat the Ministry of Human Resource Development is promptly active in this challenging time and has taken several steps to jointly combat COVID-19 by taking preventive and precautionary measures in all academic institutions across the country.In this regard KVS has taken various steps to contribute in the on-going fight against COVID-19.
Quarantine Centres in KVs
Keeping in view the alarming situation created by Covid-19 in the country, it was decided that on a formal request from any defence authority or district administration, the schools shall allow the use of classrooms of KV school buildings for temporary housing of suspected Covid-19 cases. As on date 80 KVS across the country have been taken over by various competent authorities for using them as Quarantine Centres.
Contribution in PM-CARES Fund
KVS Staff-Teachers and Non-Teaching Staff contributed an amount of Rs. 10,40,60,536/- towards the #PMCARES Fund as a contribution from our employees to support the Nation during these critical moments arising due to outbreak of #COVID19. The amount of individual contribution ranges from one day's salary to Rs. 1 Lakh.
Initiatives of KVS Teachers
A large number of KVS Teachers, as responsible educators and mentors, have risen to the occasion in the face of the global pandemic of COVID-19 and are connecting with their students through digital platforms to compensate for the loss of quality instruction time.
KVS has shared some action points with all the Principals, for implementation to the extent possible, to encourage all teachers in the system to engage their students in learning through digital modes. An essential protocol has also been designed for the online classes to be conducted by our Teachers.
Using NIOS Platform
KVS has shared the schedule of lessons of the recorded and live programmes of NIOS for secondary and senior secondary classes from their SWAYAM PRABHA PORTAL commencing from the 7th April 2020.
The information has been disseminated to all the Vidyalayas to ensure wide publicity amongst teachers, students, and their parents. Teachers have been advised to get in touch with students through various media, such as e-mail, Whatsapp, SMS, etc. to ensure that maximum number of students are benefitted by the programme.
Nomination of Teachers for Live Interactions
KVS has nominated some selected teachers for Live Session conducted by NIOS at SwayamPrabha Portal to address the queries and clear the doubts of the learners through Skype and Live Web Chat. The details of the nominated teachers have been shared with all the ROs.
These nominated teachers will prepare additional material/notes on the content broadcasted in morning session of the same day so that the doubts of the learner could be clarified during live session and if doubts are not coming in during live session then the faculty will recapitulate the content or transact the content through PPT/suitable teaching aids.
Data of Online Teaching in KVS during Lock Down
Data regarding usage of Open/Online Resources for Teaching in KVS during Lockdown
Region Name
No. of teachers who have started taking classes using online resources
Which platforms being used
Classes and subject for which online instructions has being undertaken
Number of Students Participating (approx)
ALL REGIONS
32247
WhatsApp, Google Classroom, Khan Academy, E-blog of the Region and others, Skype, ePathshala, Zoom, Diksha, worksheet, self made videos, Blogs (RO/KV) Tutorial links, Swayam Prabha Vhannel, Microsoft Team, YouTube, NIOS online Classes, NCERTAPP, NCERTe-learning
Class II to XII (All Subject)
707312
Mental Well-Being of Students
Due to the sudden closure of the Vidyalayas in view of the global pandemic of COVID-19, the Principals and teachers are not only focusing on continuing education through suitable interventions viz -online resources and collaborative portals for transaction of content, but are also reaching out to their students to ensure their mental well-being as well. Hence, Kendriya Vidyalaya Sangathan has given directions to all Vidyalayas throughout the country to undertake measures in this regard.
Information regarding implementation of the above directions is being taken from all the Kendriya Vidyalayas on weekly basis to ensure proper monitoring of the activities. According to the latest report received:
1. A dedicated e-mail for Guiding and counseling has been established in all Vidyalayas across the country.
2. Teachers have been identified for attending and addressing the problems of students.
3. 331 trained Counselors have been engaged on Part time contract basis. In Vidyalayas where services of trained counselors are not available help from Counselors of neighboring Vidyalaya is being taken.
4. 268 Kendriya Vidyalaya teachers trained in Guidance &Counselling from NCERT have also been involved.
5. Till last Friday queries from 2393 students and 1648 parents have been received which have been attended promptly.