লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌবুক্তগী লান্থেংনরিবা কোরোনা ভাইরসকী অশেংবা লান্মীশিং
লোকদাউন মনুং অসিদা খজিক্তং অমসুং শুংলেপ লেপ্তনা রবী অমসুং কালেনথাগী মহৈ মরোং লেপ্তনা পুথোরক্লি
রবী মনা-মশিংগী মনুং চন্না লৈবাক অসিদা ঐচ.এ. লাখ ৩১০দা থাখিবা গেহুগী শরুক ৬৭% লোকখ্রে
মমাং চহীগী এপ্রিল ১৭ ফাওবগা চাংদম্নবদা কালেন থাগী মহৈ মরোং লোকপগী শরুক অসি হন্দক্না ১৪% হেনগৎলে।
খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নদুনা লৌবুক্তা হুমাং তাদুনা থবক শুবগী মথক্তা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারনা মতম চানা মতেং পাংবদগী পান্দম অসি য়ৌবা ঙম্লে।
19 APR 2020 3:28PM by PIB Imphal
হৌজিক ওইরিবা তংদু লৈতাদবা মতম অসিদা ৱাখলগী মঙাল অমা পীরিবসি লৌ-শিংউবননি অমসুং মসিনা মীয়ামদা চাবা ৱাৎলোইদবগী থাজহনবা অমসু পীরি। ভারত শিনবা থুংনা লৌমীশিংনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নদুনা লৌবুক্তা হুমাং তাদুনা থবক কন্না শুরি। মখোইনা মনা মনিন নাইদনা থবক শুরিবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারনা মতম চানা মতেং পাংলিবা অসিনা মরম ওইদুনা লৌ খাওবদা অমসুং কালেন থাগী মহৈ মরোং থাবদা খজিক্তং অমসুং শুংলেপ লেপ্তনা মখা চত্থবা য়াবগী ওইথোকপা য়ানবসু হোৎনদুনা মায় পাক্লে।
হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিবু লাকশিন্নবা হায়দুনা চেকশিন থৌরাং কয়া অমা থোক্লবসু লৌ-শিংউবগী থবকশিংদা অকাইবা লৈতনা নীংথিনা চত্থনবা থৌরাং থৌশিল কয়া অমসু পীরি। মতম চানা য়েংশিলহৌবা অমসুং অথিংবা লৈতবনা অফবা মহৈ কয়া অমা ফংবা ঙম্লে। লৌমীশিংনা লৌ-উবা মতমদা মশা ঙাকথোকচনবা অমসুং সোসিএল দিস্তেনশিং থমদুনা থবক শুনবা স্তেন্দর্দ ওপরেসন প্রোসেজর (এস.ও.পি.) কয়া অমা হান্ননা খঙহনখ্রবনি। অসিগুম্বা থবক থৌরমশিং অসি চত্থখিবা মরম্না রবীগী মহৈ মরোং লোকপা অমসুং কালেন থাগী মহৈ মরোং থাবদা কাংলোন চুম্না চত্থখ্রিবনী।
রবী মনা-মশিং লোকপগী মতাংদা লৈবাক অসিদা ঐচ.এ. লাখ ৩১০দা থাখিবা গেহুগী শরুক ৬৩-৬৭% লোকখ্রে। রাজ্যগী থাক্তা মনা-মশিং খাওখিবগী চাংসু হেনগৎলে অমসুং মধ্য প্রদেশতা ৯০-৯৫%, রাজস্থানদা ৮০-৮৫%, উত্তর প্রদেশতা ৬০-৬৫%, হরিয়ানাদা ৩০-৩৫% অমসুং পঞ্জাবতা ১০-১৫% য়ৌখি। হরিয়ানা, পঞ্জাব অমসুং য়ু.পি.দা মনা-মশিং খাওখিবগী চাং খম থেংনা ৱাংখি অমসুং এপ্রিল ২০২০ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনবা য়াই। মনা-মশিং খাওবা অমসুং য়ৈনবা পঞ্জাবনা কম্বাইন্স ১৮০০০ অমসুং হরিয়ানানা কম্বাইন্স ৫০০০ শিজিন্নখি।
ঐচ.এ. লাখ ১৬১দা থাখিবা হৱাইগী মনুংদা গ্রাম, লেন্তিল, উরদ, মুং অমসুং হৱাই থরাক খাওবদি লোইশিনখ্রে। চুগী ওইনদি ঐচ.এ. লাখ ৫৪.২৯দা থাখিবগী মনুংদা মহারস্ত্রা, কর্নাতকা, গুজরাত, আন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গানা অমসুং পঞ্জাবতদি খাওবা লোইখ্রে। তমিল নাদু, বিহার, হরিয়ানা অমসুং উত্তরাখন্দ রাজ্যগী ওইনা ৯২-৯৮%কী চাংদা খাওবা লোইখ্রে। উত্তর প্রদেশকী ওইনা ৭৫-৮০%কী চাংদি লোইশিল্লে অমসুং মসিনা মে, ২০২০ ফাওবা চত্থখিগনি।
আন্ধ্র প্রদেশ, অসম, ছতিসগর, গুজরাত, কর্নাতকা, কেরলা, ওরিশা, তমিলনাদু, তেলঙ্গানা, ত্রিপুরা অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী ওইনা ঐচ.এ. লাখ ২৮দা থাখিবা রবীগী চেংগী ওইনদি ফৌশিং অদু মবুক থনবা য়ৌদ্রিবা মরম্না খাওবগী অঙনবা থাক্তা লৈরি অমসুং খাওবগী মতমসু অমগা অমগা খেৎনগনি।
থাও থোকপা মহৈ মরোংগী ওইনদি ঐচ.এ. লাখ ৬৯দা থাখিবা রেপসিদ মস্তার্দশিংদি রাজস্থান, য়ু.পি., এম.পি., হরিয়ানা, নোংচুপ বঙ্গাল, ঝারখন্দ, গুজরাত, ছতিসগর, বিহার, পঞ্জাব, অসম, অরুনাচল প্রদেশ অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মীরগী, য়ু.তি.গী ওইনদি খাওবা লোইখ্রে। ঐচ.এ. লাখ ৪.৭তা থাখিবা লৈবাক হৱাইগী ওইনদি ৮৫-৯০%কী চাংদা খাওবা লোইখ্রে।
কালেন থাগী মহৈ মরোং থাবা অসি ভারতকী ওইনদি মতম কুইনদগী চৎনরক্লবা থৌওং অমনি অমসুং মসি য়ুমগী ওইবা চেং চাক্কী অমসুং শা-শনগী মচিঞ্জাক্কী ওইনা তৌনৈ। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়না হৱাইশিং, অপৌবা সিরিএলশিং, মচি লৈবা সিরিএলশিং অমসুং থাও থোকপা মরুশিং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা থাননবা অনৌবা খোঙথাং কয়া অমসু লৌখৎখ্রে। মসিগী মথক্তা লৌউবশিং অসিনা ঈশিং ফংবগী মতুং ইন্না নোংপোক থংবা অমসুং ময়াই ওইবা ভারতকী মফমশিংগী রাজ্যশিংদা কালেনগী ফৌসু থানরি।
এপ্রিল ১৭, ২০২০ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী কালেনগী ওইনা খাওবদা মমাং চহীগী মান্নবা মতম অসিগা চাংদম্নবদা ১৪% হেন্না খাওরে। ন্দকী কুম অসিদা মমাং চহীগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা নোং তাবগী চাং অসি ১৪% হেনখি অমসুং মসিনা কালেন থাগী মহৈ মরোং থাবদা য়াম্না চান্নবা অমা ওইখি। হৌজিক ফাওবগী কালেন থাগী মহৈ মরোং থাবা লমগী অপুনবা পাক চাউবা অসি মমাংগী চহীদা হেক্তর লাখ ৩৮.৬৪ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ৫২.৭৮ ওইদুনা হেনগৎলে। হৱাইশিং, অপৌবা সিরিএলশিং, মচি লৈবা সিরিএলশিং অমসুং থাও থোকপা মরুশিং থাবা লমগী অপুনবা পাক চাউবা অসি মমাংগী চহীদা ওইরম্বা হেক্তর লাখ ১৪.৭৯ ওইরম্বদগী হেক্তর লাখ ২০.০৫ ওইদুনা হেনগৎলে।
কালেনগী মুং মরু থাননবা সীদ দ্রীল শিজিন্নদুনা শেম শাবা
কালেনগী চেং অসি নোংচুপ বঙ্গাল, তেলঙ্গানা, ওরিশা, অসম, গুজরাত, কর্নাতকা, ছতিসগর, তমিলনাদু, বিহার, মহারাস্ত্র, মধ্য প্রদেশ অমসুং কেরলাগী ঐচ.এ. লাখ ৩৩ পাক চাউবা মফমদা থাখ্রে।
তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, নোংচুপ বঙ্গাল, গুজরাত, ছতিসগর, বিহার, পঞ্জাব, কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, মধ্য প্রদেশ, ঝারখন্দ অমসুং তেলঙ্গানাগী রাজ্যশিংদা পুন্না ঐচ.এ. লাখ ৫ পাক চাউবা মফমদা হৱাই থাবসু হৌখ্রে।
সীদ দ্রীলনা থারবা কালেনগী মুংগী মহৈ মরোং
নোংচুপ বঙ্গাল, কর্নাতকা, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মহারাস্ত্র, তমিল নাদু, তেলঙ্গানা, ছতিসগর, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব অমসুং বিহারগী পুন্না ঐচ.এ. লাখ ৭.৪ পাক চাউবা মফমদসু থাও থোকপা মহৈ মরোং থাবা হৌখ্রে। নোংচুপ বঙ্গালদা লিমোন থাবসু হৌখ্রে অমসুং নোং তাবদগী য়াম্না কান্নবসু ফংখ্রে।
কালেন থাগী মহৈ মরোং অসিনা অহেনবা শেন্থোক ফংহনবতা নত্তনা লৌমীশিংদা রবী অমসুং খরিফকী মহৈ মরোং থাদ্রিঙৈগী মরক্তসু থবক শুনবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পী। কালেন থাগী মহৈ মরোং, মরু ওইনা হৱাইগী মহৈ মরোং, থাবনা লৈবাক লৈহাও ফবসু হেনগৎহল্লি। মেকানাইদ সোৱিং তৌবা অসিনা কালেন থাগী মহৈ মরোংশিংদা হেন্না কান্নবসু পী।
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারনা তাকপী-তম্বীবা অমসুং শেন্নবীবা অসিনা মতম চানা মহৈ মরোং লোকপদসু মতেং পাংবতা নত্তনা লৌমীশিংনা কন্না থবক শুজদুনা কালেন থাগী মহৈ মরোং থাবগী লমগী পাক চাউবসু হেনগৎহল্লে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
The true warriors of corona virus serving from the fields
Minimal or no disruption to harvesting of Rabi crop and sowing of summer crops during lockdown
Of Rabi crops, up to 67% wheat sown in 310 lakh ha harvested in the country
Summer crop sowing is 36% higher over corresponding period last year as on 17th April
Timely intervention by Central and State Governments help attain the silent efforts of farmers and agriculture labour sweating and toiling in the fields braving all adversities
19 APR 2020 3:28PM by PIB Delhi
Amidst the uncertainty prevailing today, the one activity giving hope is agricultural activity, which is also providing the reassurance of food security. All throughout India numerous farmers and agriculture labour are sweating and toiling against all adversities. Their silent efforts, coupled with timely intervention by the Central and State Governments, have ensured that there is minimal or no disruption to harvesting activities and the continued sowing of summer crops.
While the Ministry of Home Affairs issued the consolidated guidelines on the measures to be taken for containment of COVID-19, it also ensured smooth functioning of agricultural operations. Timely interventions and exemptions have resulted in optimistic results. The Standard Operations Procedures (SOPs) have been communicated to farmers for their safety and keeping social distancing while undertaking farm related activities. As a result of the proactive steps taken, both harvesting activities of the Rabi crop, and sowing activities of summer crops are being undertaken in a systematic manner.
Of the Rabi crop harvesting, out of total wheat sown in 310 lakh ha, 63-67% has already been harvested in the country. Statewise harvesting has also increased and reached to 90-95% in Madhya Pradesh, 80-85% in Rajasthan, 60-65% in Uttar Pradesh, 30-35% in Haryana and 10-15% in Punjab. Harvesting is in its peak in Haryana, Punjab, UP and is likely to be completed by the end of April 2020. Punjab has deployed 18000 combines and Haryana has deployed 5000 combines for harvesting and threshing.
Of the pulses sown in 161 lakh ha, harvesting has been completed for gram, lentil, urd, mung and field pea. For sugarcane, out of the total sown in 54.29 lakh ha, harvesting has been completed in Maharashtra, Karnataka, Gujarat, Andhra Pradesh, Telangana and Punjab. For the states of Tamil Nadu, Bihar, Haryana and Uttarakhand, 92-98% harvesting has been completed. In Uttar Pradesh, 75-80% has been completed and this will continue till mid May 2020.
Rabi Rice sown in 28 lakh ha over the states of Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Gujarat, Karnataka, Kerala, Odisha, Tamil Nadu, Telangana, Tripura and West Bengal is in the initial stages of harvesting since the grain is still in the filling stage and harvesting times would vary.
Amongst the oilseed crops, Rapeseed Mustard sown in 69 lakh ha has been harvested in the states of Rajasthan, UP, MP, Haryana, WB, Jharkhand, Gujarat, Chhattisgarh, Bihar, Punjab, Assam, Arunachal Pradesh and UT of J&K. Groundnut sown in 4.7 lakh ha, has been harvested to the tune of 85-90%.
Growing of summer crops is an old practice in India particularly for meeting the additional domestic requirement of food grains and feeding livestock. The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has taken new initiatives for scientific cultivation of summer crops such as pulses, coarse cereals, nutri-cereals and oilseeds. Besides this, the farmers also cultivate summer paddy crops in some states of Eastern India and Central India based on water availability.
As on 17th April 2020, summer sowing in the country has increased by about 14 lakh hectare and is 36% higher compared to last year during the corresponding period. The rainfall received in the season has been 14 % higher compared to last year during the corresponding period which has been conducive for the sowing of summer crops. As on date, the total summer crop area has increased to 52.78 lakh hectares from 38.64 lakh hectares as compared to the corresponding period a year ago. The area coverage under pulses, coarse cereals, nutria-cereals and oilseeds has increased to 20.05 lakh hectare from 14.79 lakh hectare as compared to last year during the corresponding period.
Treating the summer moong seed for sowing with seed drill
Summer rice has been sown in around 33 lakh ha in the states of West Bengal, Telangana, Odisha, Assam, Gujarat, Karnataka, Chhattisgarh, Tamil Nadu, Bihar, Maharashtra, Madhya Pradesh and Kerala.
Pulses has been sown in around 5 lakh ha in the States of Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal, Gujarat, Chhattisgarh, Bihar, Punjab, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Jharkhand and Telangana.
Seed drill sown Summer Mung crop
Oilseeds has been sown in around 7.4 lakh ha in the states of West Bengal, Karnataka, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Telangana, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Punjab and Bihar. Jute sowing has also commenced in West Bengal and has benefited from the rainfall.
The summer crop not only provides extra income but also creates lot of employment opportunities in between Rabi and Kharif for the farmers. The soil health is also improved through cultivation of the summer crop, particularly the pulses crop. Mechanised sowing has also helped the summer crops immensely.
The guidance of the Central and State Governments has ensured that not only are the harvesting activities being completed on time but also that the hard work of the farmers has ensured greater area coverage of summer crops.