ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ୍-19 ଉପରେ ବିଜ୍ଞାନ ଭିତିକ ୱେବସାଇଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ‘କୋଭିଡଜ୍ଞାନ’ ନାମକ ଏହା ଏକ ବହୁ-ଆନୁଷ୍ଠାନିକ, ବହୁ-ଭାଷୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
• କୋଭିଡ-19 ପାଇଁ ଅନ୍-କ୍ୟାମ୍ପସ ଆଉଟରିଚ୍ ଓ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏହି ୱେବସାଇଟ
13 APR 2020 6:40PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ୍-19 ଭୟ ଏକ ଘାତକ ହାରରେ ଦେଶକୁ ଆଘାତ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଏ ମହାମାରୀର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନେ ଅସମାନ୍ତରାଳ ଆକାରରେ ଏଥିପାଇଁ ସହଯୋଗିତା କରୁଛନ୍ତି ।
ଏଥିରେ ନୋଭେଲ କରୋନା ଭାଇରସ୍ (SARS-CoV-2)ର ବାସ୍ତବ ଆଚରଣ, କରୋନା ଫ୍ଲୁର ସଂଚରଣ ଗତିବିଧି ଏବଂ ଲଢ଼େଇକୁ ଯୋରଦାର କରିବା ପାଇଁ ରୋଗ ନିରୂପଣଠାରୁ ସୃଜନଶୀଳ ଟେକ୍ନୋଲଜି ବ୍ୟବହାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରିବା ଓ ଯୋଗାଯୋଗର ଗୁରୁତର ଆକଳନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କିଛି କଭର କରାଯିବ ।
ଏହି ମହାମାରୀର ସଂକ୍ରମଣର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବାସ୍ତବ କାରଣ ଜାଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ବହୁ-ଆନୁଷ୍ଠାନିକ, ବହୁ-ଭାଷୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଯୋଗାଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘କୋଭିଡଜ୍ଞାନ’ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଟାଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡାମେଂଟାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ଟିଆଇଏଫ୍ଆର୍), ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସାଇନ୍ସ (ଆଇଆଇଏସସି) ଏବଂ ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ ସେଣ୍ଟର (ଟିଏମସିs)ର ବ୍ରେନ୍ ଚାଇଲ୍ଡ ବା ମାନସ ସନ୍ତାନ । ଏହି ଉତ୍ତମ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଯଥା ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରସାର, ଇଣ୍ଡିଆ ବାୟୋସାଇନ୍ସ ଏବଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଫର୍ ଷ୍ଟେମ ସେଲ ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ରିଜେନେରେଟିଭ ମେଡିସିନ, ସେଂଟର ଫର୍ ସେଲୁଲାର ଆଣ୍ଡ ମଲିକୁଲାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ସି-କ୍ୟାମ୍ପ) ଓ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ବାୟୋଲଜିକାଲ ସାଇନ୍ସେସ୍ (ଏନସିବିଏସ୍)କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଦି ବାଙ୍ଗଲୋର ଲାଇଫ୍ ସାଇନ୍ସ କ୍ଲଷ୍ଟର (ବିଏଲ୍ଆଇଏସସି) ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଏକ ୱେବସାଇଟକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି 2020 ଏପ୍ରିଲ 3ରୁ ଲାଇଭ ଯାଇଛି । କୋଭିଡଜ୍ଞାନ ନାମକ ଏହି ୱେବସାଇଟ କୋଭିଡ୍-19 ସଂକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମ୍ବଳକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ହବ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ସମ୍ବଳକୁ ଭାରତର ପବ୍ଲିକ ସମର୍ଥିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରୋଗ ତଥା ଏହାର ସଂକ୍ରମଣର ସର୍ବୋତମ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ଏକ ପ୍ରାମାଣୀକୃତ ଉତ୍ସରୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ସହ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉପାୟରେ ରୋଗକୁ ବୁଝିବା ସହ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କାମ କରିବା ଓ ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହି ୱେବସାଇଟର ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ପୁନଶ୍ଚ ଏହା କୋଭିଡ୍-19 ନେଇ ଏକ ସୂଚନା ରିପୋଜିଟୋରି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବହୁମୁଖୀ ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ କଥାକୁ ଅଡିଓ/ପଡକାଷ୍ଟ ଫର୍ମାଟ, ଇନଫୋଗ୍ରାଫିକ୍ସ, ପୋଷ୍ଟର, ଭିଡିଓ, ଏଫ୍ଏକ୍ୟୁ ଓ ମାଇଥବୁଷ୍ଟର ଏବଂ ଏପରିକି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପେପରକୁ ଲିଙ୍କ ପ୍ରଦାନ ଭଳି ଦିଗରେ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନକାରୀ ୱେବସାଇଟ କେବଳ ଉପଭୋକ୍ତା ଅନୁକୂଳ ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ପ୍ରମାଣୀକୃତ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଓ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଉତ୍ସ । ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାପର ଠାରୁ ଫେସବୁକ ଓ ଟ୍ୱିଟର ଭଳି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ବହୁଳ ପ୍ରସାର କରାଯାଇଛି । ଏପରିକି ଏହି ସୂଚନାକୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି ।
ଅପରପକ୍ଷରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଭିତିକ 2ଟି ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ- ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଫର୍ ଷ୍ଟେମ ସେଲ ସାଇନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ରିଜେନେରେଟିଭ୍ ମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ବାୟୋଲୋଜିକାଲ ସାଇନ୍ସେସ (ଏନସିବିଏସ୍)ର ଛାତ୍ର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ଅନେକଗୁଡ଼ିକ ଆନ୍ତଃ ଯୋଗାଯୋଗ ଚ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାମ୍ପସରେ କୋଭିଡ୍-19 ମହାମାରୀକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଭୟ ଦୂର ପାଇଁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ ଇମେଲ ହେଲ୍ପଡେସ୍କ, ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ ମେସେଜିଂ ସର୍ଭିସ, ଏକ ଫୋନ ହେଲ୍ପଲାଇନ, ଏକ ପିୟର ସପୋର୍ଟ ଲାଇନ ରହିଛି, ଯାହାକି କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ରହିବ । ଏହି ଯୁବ ଗବେଷକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଗ୍ରୁପ୍ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପମିଆଦୀ ଓ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସୂତ୍ରରେ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗବେଷଣା/ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ/ଡିଜାଇନ ଦକ୍ଷତା ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
(ଯୋଗାଯୋଗ- କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ସ ଅଫିସ, ବାଙ୍ଗାଲୋର ଲାଇଫ୍ ସାଇନ୍ସ କ୍ଲଷ୍ଟର)
ଅମ୍ରିତା ତ୍ରିପାଠୀ: tripathya@instem.res.in
ମହିନ ଅଲ୍ଲୀ ଖାନ୍: mahinnak@ccamp.res.in)

Ministry of Science & Technology
Science-based website on COVID 19 launched
It is a multi-institutional, multi-lingual science communication initiative, called `CovidGyan’
On-Campus Outreach and Awareness for COVID- 19
The facilities include a campus email helpdesk, a campus messaging service, a phone helpline, and a peer support line
13 APR 2020 6:40PM by PIB Delhi
With COVID-19 fear striking the nation at an exponential rate, scientists and engineers in the country are collaborating at an unparalleled scale to understand all the aspects of the pandemic.
The topics covered range from the exact behaviour of the novel coronavirus (SARS-CoV-2), transmission dynamics of the Corona flu and its diagnostics to innovative technologies to scale up the fight, means of coping up with physical distancing, and critical assessment of communications.
To bring the scientific and factual aspects of this pandemic outbreak on to public domain, a multi-institutional, multi-lingual science communication initiative, called `CovidGyan’ has been created.
The initiative is the brainchild of Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), Indian Institute of Science (IISc), and Tata Memorial Centre (TMC). Several other prominent partners have since joined this noble effort including Vigyan Prasar, IndiaBioscience, and the Bangalore Life Science Cluster (BLiSc), which includes Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine (InStem), Centre for Cellular And Molecular Platforms (C-CAMP), and National Centre for Biological Sciences (NCBS).
An outcome of this initiative is the launch of a website that went live on April 03, 2020. This website also named CovidGyan serves as a hub to bring together a collection of resources in response to the COVID-19 outbreak. These resources are generated by public supported research institutions in India and associated programs. The content presented here relies on the best available scientific understanding of the disease and its transmission.
Apart from being an authentic source of information, the primary objective of this website is to create public awareness and bring in a holistic approach to the understanding of this disease and potential means to mitigate it. Further, it would aid as a ‘go-to’ repository of information regarding COVID-19. It is designed with multi-faceted aspects to ‘right information’ through talks from eminent scientists in audio/podcast formats, infographics, posters, videos, FAQs and mythbusters, and even links to scientific papers.
\A snapshot of the website
This informative website is not just user-friendly but also authentic, reliable and trustworthy. Since its launch, it has been widely shared by the scientific community through various social media platforms like Facebook and Twitter. Efforts are underway to provide the contents in multiple Indian languages to make it more versatile.
The id of the website is: https://covid-gyan.in
Meanwhile, in another novel initiative, Student volunteers of two major Bengaluru-based scientific institutions - Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine (InStem) andNational Centre for Biological Sciences (NCBS) have set up several internal communication channels and help groups for their campus community to address fears and anxieties over COVID 19 pandemic.
Thefacilities include a campus email helpdesk, a campus messaging service, a phone helpline, and a peer support line, which is likely to stay for the campus in the years to come. The group of young researchers has also set up various volunteer groups to address student needs during the lockdown, as well as an ongoing effort to match specific research/programming/design skills with various short term and long term scientific challenges.
.
(Contact persons –Communications office, Bangalore Life Science Cluster
Amrita Tripathy: tripathya@instem.res.in
Mahinn Ali Khan: mahinnak@ccamp.res.in)