সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অসমগী খুঙ্গংগী নুপীশিংনা কোভিদ-১৯ থেংননবা হেন্দ সেনিতাইজর, য়ুমদা শেম্বা মায়খুমনচিংবা পোৎলমশিং শেম্লি
13 APR 2020 11:16AM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, এস.ই.ই.দি. দিভিজননা শৌগৎপা সি.এস.আই.আর.- নোর্থ ইস্ত ইনস্তিত্যুৎ ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, জোরহাতকী মখাদা লৈবা রুরেল ৱুমেন তেক্নোলোজী পার্ক (আর.দবল্যু.তি.পি.) মখোয়গী অকোয়বগী মফমশিংদা কোভিদ-১৯ থেংনবদা মতেং পাংবা ওইনা ইমুং মনুংগী মীওইশিংদা অমদি লায়রবা ইমুংশিংদা লেম্না য়েন্থোক্নবগীদমক হেন্দ সেনিতাইজর, য়ুমদা শেম্বা মায়খুম অমদি মহিক হাৎনবা মহী শেম্বদা খুঙ্গংগী নুপীশিংবু শিজিন্নরি‍।
“কোভিদ-১৯গুম্বা মচৌবা শীংনবা অমা থেংনবা হায়বসি মীয়ামগী তেংবাঙ অমদি শরুক য়াবা মথৌ তাই‍।“ওইরিবা ফীভমসিদা মীয়াম পাক শন্না খঙহনবদা, মায়খুম অমদি মহীক হাৎনবা পোৎশকনচিংবা অরায়বা পোৎলমশিং শেম-শাবা অমদি য়েন্থোক্নবগীদমক্তদি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং কত্থোক্লবা এন.জি.ও.শিং অসি চপ চারবনি,” হায়না দি.এস.তি. সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোস শর্মনা হায়খি‍।
আর.দবল্যু.তি.পি., জোর্হাতনা লমদমদুগী খুঙ্গংগী নুপীশিং অদুবু নাৎকী গমোসা (অসমগী লশিংগী ফদি) শীজিন্নদুনা য়ুম্বা শেম্বা মায়খুম কমদৌনা শাগনি তমবিখ্রে‍। য়ুমদা শেম্বা মায়খুমগী মওং মতৌ শেম্বা লোইরে, গমোসা ১৫০ রোম লৈরে অদুগা ফি তুনবা মেচিন অনি শিন লাংলে (গমোসা অমনা মায়খুম ৬ শেম্বা য়াই)‍।
নুপীশিং অদুদা মায়খুম অমদা লুপা ১৫গী চাংদা পীনবা ৱাফম খন্নরি‍। মসিগী মথক্তা মহীক হাৎনবা মহী লিতর ২০০অমসু শেম্লি‍। দেতোল, ইথানোল, গ্লিসরিন, ইসেন্সিএল থাউনচিংবা মহীক হাৎনবা মহী শেম্নবা চঙবা মচাকশিং লৌশিন্দুনা থম্লে‍। মহীক হাৎনবশিংদু অকোয়বগী খুঙ্গংশিংগী ইমুংশিং অমদি লায়রবা মীওইশিংদা লেম্না য়েন্থোক্কনি‍।
আর.দবল্যু.তি.পি.গী নুপীশিং অদু মার্চ ২৪দা থিংজিনখিবা অদুগী মাঙওইননা তমবিখ্রবনি‍। নুপীশিং অদুনা হেন্দ সেনিতাইজর লিতর ৫০, মহীক হাৎনবা মহী লিতর ১৬০ শেমখ্রে অমদি মদুদা শরুক য়াখিবা নুপী ৬০ অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা য়েন্থোকখ্রে‍। মীয়ামবু কোরোনা ভাইরসকী মরমদা ৱাখল তাহন্নবগীদমক তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং অদুগা ওইরিবা ফীভমসিদা লৌখৎফম থোকপা চেকশিন থৌরাংশিং অসামিজ লোনদা পোস্তর অমসুং চেজাইশিংসু আর.দবল্যু.তি.পি.না শেমখি‍।
(অহেনবা অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মিঃ জতিন কলিতা, প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত, সি.এস.আই.আর.-এন.ই.আই.এস.তি., জোর্হাত,

Ministry of Science & Technology
Rural Women from Assam prepare products like hand sanitizer, homemade mask to combat COVID19
13 APR 2020 11:16AM by PIB Delhi
Rural Women Technology Park (RWTP) under CSIR-North East Institute of Science and Technology, Jorhat, Supported by SEED Division, Department of Science and Technology (DST), have engaged rural women to prepare various products such as hand sanitizer, homemade mask, and liquid disinfectant to be distributed freely among family members and poor people in the nearby village to help combat COVID 19 in the area.
"Meeting a challenge such as COVID-19 needs strong community participation and support. Self-help groups and dedicated NGOs are perfect vehicles in the current scenario for awareness creation, introducing relevant solutions, making and distributing the low tech items such as masks and disinfectants", said Professor Ashutosh Sharma, Secretary, DST.
Rural women from the region were trained to produce homemade mask from traditional ‘Gamocha’ (a traditional Assamese cotton towel) by RWTP, Jorhat. Design of the home made mask has been finalized, around 150 Gamochas purchased and two sewing machines arranged (6 homemade masks can be prepared from one Gamocha).
It has been proposed that the women be paid at the rate of Rs.15/- per mask.. Apart from this, 200 liters of liquid disinfectant is being produced. The raw materials required for liquid disinfectant like dettol, ethanol, glycerine, essential oil have been acquired. The disinfectant will also be distributed freely among the family members and poor people in the nearby village.
The women of RWTP were trained before closing down on March 24. The participant women prepared about 50 litres of hand sanitizer, 160 litres of liquid disinfectant which have been distributed among the 60 women participants and their family members. The RWTP also prepared posters and leaflets on ‘COVID19 : Do’s and Don’ts’ in Assamese language for making people aware about the Corona Virus and precautionary measures to be taken during the present situation.
[For more details: