সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মেদিকেল খুৎলাইশিং শাননবগীদমক সি.এস.আই.আর.-নেসনেল কেমিকেল লেবোরেতরী (এন.সি.এল.) পুনেনা ভারত ইলেক্ত্রোনিক লিমিতেদ (বি.ই.এল.)গা খুৎশম্নরি
পাক্তক্ননা পুথোকপা য়ারবা হার্দৱেয়র অমসুং সোফৱেয়র দিজাইন পোৎ পুথোকপশিংদা লৈবাক শীনবা থুংনা লেম্না ফংহনগদৌরি
09 APR 2020 10:46AM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর.গী লেব অমা ওইরিবা সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. পুনেনা মখোয়গী ভেঞ্চর সেন্তরগী খুত্থাঙদা হৌখিবা চহী তরারোমসিদা অনৌবা পোত্থোকশিং অমসুং ইন্ত্রপ্রিনর্শিপ পুক্নিং থৌগৎপদা মাঙজিল থাদুনা লাক্লি অমদি মফমদুদগী অনৌবা পোত্থোকশিংনা কোরোনা লাইচৎ থেংনবদা মতেং পাংলি‍। কোরোনা লাইচৎ হন্থহনবদা মতেং ওইগদবা ইকুই কুইদনা পুথোকখিবা অনৌবা পোত্থোক অনিগী মতাংদা তাক্লি:
১) দিজিতেল আই.আর. থর্মোমীতরঃ সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.গী ভেঞ্চর সেন্তরগী শ্রী প্রতিক কুলকরনীনা লুচিংবা ইনক্যুবেতী বি.এম.ই.কে.না কোরোনা লাইচৎ হন্থহন্নবা থৌরাংগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরিবা খুৎনা পায়দুনা শিজিন্নবা য়াবা দিজিতেল আই.আর. থর্মোমীতর অমা শেমখ্রে‍। মোবাইল ফোন নত্ত্রগা পাৱর বেঙ্কশিং পাৱর সোর্স ওইনা শিজিন্নবা য়াই‍। আই.আর. থর্মোমীতর অসিগী মওং মতৌ ওপন সোর্স ওইনা ফংই অদুগা পাক্তক্ননা পুথোকপা য়ারবা হার্দৱেয়র অমসুং সোফৱেয়রগী মওং মতৌশিংনা ইন্দিয়াগী পোৎ পুথোকপশিংদা লৈবাক শিনবা থুংনা লেম্না ফংহনগনি‍। থৌরাং অসি মশিং য়াম্লবা পোৎ পুথোকপায়শিংনা মশিং য়াম্না পুথোক্তুনা মখোয় মখোয়গী মফমশিংদা লৈরিবা দিমান্দ পীবা ঙম্ননবগীদমক্তনি‍। হৌজিক মসি বি.ই.এল. (ভারত ইলেক্ত্রোনিক লিমিতেদ) পুনেগা খুৎশম্নদুনা হেন্না চাউখৎহল্লে‍। অহানবগী ওইনা য়েন্থোক্নবগীদমক অমসুং তি.য়ু.ভি. রেনলেন্দ ইন্দিয়া প্রাইভেৎ লিমিতেদ বেঙ্গলোরদা চাংয়েং তৌনবগীদমক চাউরাক্না প্রোতোতাইপ য়ুনিৎ ১০০ রোম পুথোক্কদৌরি‍।
২) অনিশুবা অনৌবা পোৎশক অসিনা ওক্সিজেন ইনরিচমেন্ত য়ুনিৎ (ও.ই.য়ু.)নিঃ কোভিদ-১৯না নারবা মীওইশিংগী লংসশিং শোকহনবনা মরম ওইদুনা মখোয়গীদমক খ্বাইদগী মরুওইবশিংগী মরক্তা মথৌ তাবা ওক্সিজেন ফংবা অসিনি‍। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না এন.সি.এল.গী পোলিমর সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং দিভিজনগী মকোক দাঃ উলহাস খরুলনা লিংখৎপা স্তার্ত-অপ ইন্নোভেসন ভেঞ্চর জেনরিচ মেমব্রেন্সকা পুনশিন্দুনা নুংশিত্তগী ওক্সিজেনগী চাং চাদ ২১-২২দগী চাদা ৩৮-৪০ ফাওবা হেনগৎহনবা ঙমবা ওক্সিজেন ইনরিচমেন্ত য়ুনিৎ (ও.ই.য়ু.) পুথোক্লে‍। ও.ই.এম. অসি য়ুমদা অমসুং হোস্পিতালদা লৈবা অনাবা মীওইশিংগীদমক্তা হেন্না ফবা ওক্সিজেন পুথোক্নবগীদমক নুংশিৎপূ খাইদোক্নবা অমসুং চুমথোক্নবা অহোবা ফাইবর মেমব্রেন মপুল অমনি‍। প্রোতোতাইপ য়ুনিৎশিং শেম শাবা লোইরে অমদি তি.য়ু.ভি. রেনলেন্দ ইন্দিয়া প্রাইভেৎ লিমিতেদ বেঙ্গলোরদা চাংয়েং তৌনবা অমদি অয়াবা পীননবগীদমক্তা থারগনি‍। চাংয়েংগী মতুংদা এন.সি.এল. বি.ই.এল. পুনেদা ও.ই.য়ু. মেচিন ১০ রোম পানখৎকনি অমদি পুথোকপগী খোংজেল হেনগৎহনগনি‍।

Ministry of Science & Technology
CSIR- National Chemical Laboratory (NCL) Pune ties up with Bharat Electronics Ltd (BEL) for production of medical devices
Mass manufacturing ready hardware and software design will be available to manufacturers across India for free
09 APR 2020 10:46AM by PIB Delhi
CSIR’s constituent Lab, CSIR-NCL Pune, has been leading the way in promoting innovation and entrepreneurship through its Venture Centre for the past decade and new innovations from there are helping in fight against the Corona outbreak. Two of the recent innovations that can help in the mitigation of the Corona outbreak are featured:
1) Digital IR Thermometer: CSIR-NCL’s Venture Centre’s incubatee BMEK headed by Mr. Pratik Kulkarni has developed hand held digital IR thermometer which is an important component of measures to mitigate Coronavirus outbreak. Mobile phone or power banks can be used as a power source. The design of IR thermometers is available open source where in the complete know-how with mass manufacturing ready hardware and software design will be available to manufacturers across India for free. This is an effort to enable a large number of manufacturers to manufacture the thermometers and cater to their local demands. Now it is being scaled up in partnership with BEL (Bharat Electronics Ltd, Pune). About 100 prototype units will be made for pilot distribution and testing at TUV Rheinland India Pvt Ltd Bangalore.
2) The second innovation is the oxygen enrichment unit (OEU): One of the critical needs of COVID-19 patients is the need to meet the oxygen requirements due to their lungs being compromised. Oxygen enrichment unit (OEUs) to increase the oxygen concentration from the ambient air of 21-22% to 38-40% have been developed by CSIR-NCL and Genrich Membranes, a start-up innovation venture founded by Dr. Ulhas Kharul, Head of Polymer Science & Engineering Divsion at NCL. OEU is hollow fiber membrane bundles for separation and filtration of ambient air to produce enriched oxygen for patients in home and hospital settings. The prototype units are ready at Pune and will be sent to TUV Rheinland India Pvt Ltd Bangalore for testing/validation. About 10 OEU machines will be assembled by NCL BEL in Pune and after the trials, scale up will be done.
Description: C:\AKN\NCL AKN\IR thermo BMEK.pngDescription: C:\AKN\NCL AKN\hand held ir thermo.jpg
Five, infrared non-contact thermometers were handed over to Deputy Commissioner of Police, Pune.
Genrich-NCL Oxygen enrichment unit machine connected to a patient’s breathing mask in medical center during prototype testing near Pune.