তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
তেক্সতাইল্সকী মন্ত্রালয়না লোকদাউন মনুংদা লিমোনগী মিলশিংগী থিংবনা মরম ওইরগা হৱাই-চেংৱাইশিংগী পেকেজিং তৌবদা মায়োক্নরিবা অৱাবা অদু কোখন্নবগীদমক্তা ঐচ.দি.পি./ পি.পি. বেগশিংগী অকক্নবা মশিং অদু ১.৮০ লাক বেলশিংদগী হেনগৎতুনা ২.৬৪ লাকওইহনখি
লিমোন থাবা রাজ্যশিংগী সরকারশিংদা লিমোন মরুশিং, হার অমসুং মদু থাবদা মতেং পাংবা পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন, য়োনবা অমসুং পীবদা অয়াবা পীনবা হায়খ্রে
মন্ত্রালয়না লিমোন থারিবা লৌমী অমসুং শিনমীশিংগী হকশিং অদুবু ঙাক্তুনা চৎনবা লেপখ্রে
07 APR 2020 7:40PM by PIB Imphal
তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়না লোকদাউনগী মনুংদা লিমোনগী মিলশিং থিংবনা মরম ওইরগা হাৱাই-চেংৱাইশিংগী পেকেজিং তৌবদা মায়োক্নরিবা অৱাবা অদু কোক্নবা অমসুং গেহু থারিবা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং অদুবু নীংথিনা ঙাকশেন্দুনা থম্নবগীদমক্তা মখোয়দা অতোপ্পা মখলগী পেকেজিং বেগশিং পীনবগীদমক্তা ঐচ.দি.পি.ই / পি.পি. বেগশিং অদুগী খ্বাইদগী য়ামবা অয়াবা অকক্নবা মশিংদা পীদুনা মার্চ ২৬, ২০২০দা বেল লাখ ১.৮০ অমসুং মখা তানা এপ্রিল ৬, ২০২০দা বেল লাখ ০.৮২গী অয়াবা পীখ্রে।
মসিগী খোংথাংশিং অসি মরু ওইনা গেহু থারিবা লৌমীশিংগী হকশিং ঙাক শেন্নবা লৌখৎখিবা খোংথাংনি মরমদি এপ্রিল ময়াই চল্লকপদা মহৈ-মরোংশিং অদু পেকিং তৌবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ। অদুমও ইনমক, সরকারনা নীয়ম খরগী মখাদা মসিগী খুদোংচাবা অসি পীনবগীদমক্তা খন্নখি মদুদি লোকদাউন তৌবগী মতম অসি লোইরবা মতুংদা লিমোনগী মিলশিংদা লিমোনগী বেগশিং পুথোকপা হৌরবা মতুংদদি, হৱাই-চেংৱাইগী পেকেজিং তৌবা অসি লিমোনগী বেগশিংদা মরু ওইনা তৌগনি। তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুংদা লিমোন থারিবা লৌমীশিংগী মতেং পাংনবগীদমক্তা লিমোন থাবা রাজ্য সরকারশিংদা অইবা চে ওইনা লিমোনগী মরু, হার অমসুং মদু থাবদা মতেং পাংবা পোৎলমশিংগী পুথোক পুশিন, য়োনবা অমসুং পীবদা অয়াবা পীনবা হায়খ্রে। সরকারনা জুত পেকেজিং মেতরিয়েলস এক্ত (জে.পি.এম.), ১৯৮৭গী মখাদা পীরিবা প্রোভিজনশিং অসিগী মতুং ইন্না লিমোন থারিবা লৌমীশিং অমসুং শিনমীশিংগী হকশিংবু ঙাক শেন্নবগী থৌদাং লৌখৎলি অমসুং মসিনা লিমোনগী বেগশিংদা হাৱাই-চেংৱাইশিং পেকেজিং তৌনবগীদমক্তা চাদা ১০০ খাক্তুনা থম্মি।
কোবিদ-১৯গা মরি লৈনবা লোকদাউন্না লিমোনগী মিলশিংদা থবক তৌবদা শোকহনবনা মরম ওইরগা লিমোনগী বেগশিং পুথোকপদা অকাইবা লাকহল্লি। লিমোনগী মিলরশিংনা স্তেত প্রোক্যুর্মেন্ত এজেন্সীশিং (এস.পি.এস.)শিং অমসুং ফ়ুদ কোর্পোরেশন ওফ় ইন্দিয়া (এফ়.সি.আই.), পব্লিক দিসত্রিব্যুশন সিস্তেম (পি.দি.এস.)কী মথৌ তৌরিবা অসিগী তঙাইফদনা চংবশিং অদুবু মপুং ফানা পীবা ঙমবগী ফিভমদা লৈতবনা মরম ওইরগা তঙাইফদবদগী সরকারনা মিৎয়েং চংদুনা অমসুং মায়াক্নরিবা খুদোংচাদবা অদুগীদমক্তা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা থিনবা হোৎনৈ।
ভারত সরকারনা লৌমীশিং অমসুং মখোয়গী পোৎথোক্কী মতাংদা য়াম্না লুনা লৌই। রবিগী মহৈ-মরোংশিং লোকপগী মতম য়ৌরক্লে। য়াম্না য়াম্লবা চাংগী পেকেজিং বেগশিংগী মথৌ তাগনি। হৱাই-চেংৱাইশিং অসি মরু ওইনা জে.পি.এম. এক্তকী মতুং ইন্না লিমোনগী বেগশিংদা পেক্কিং তৌই। কোবিদ-১৯ লোকদাউননা মরম ওইরগা, লিমোনগী মিলশিংদা লিমোনগী বেগশিং পুথোকপা য়াদনা লৈরে, মরম অসিনা গেহু থাবা লৌমীশিংনা থেংনরিবা অৱাবা অসি কোকহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা তঙাইফদনা মতৌ তাই।

Ministry of Textiles
Textiles Ministry extends limit for HDPE/PP bags from 1.80 lakh bales to 2.62 lakh to tide over crisis of packaging of foodgrains due to closure of jute mills during lock down
Writes to Governments of all jute growing States to allow movement, sale and supply of jute seeds, fertilizers and other farming aids
Ministry committed to protect interest of jute farmers and workers
07 APR 2020 7:40PM by PIB Delhi
The Ministry of Textiles has given dilution to the maximum permissible limit i.e. 1.80 lakh bales on 26th March, 2020 and further for 0.82 lakh bales on 6th April, 2020, for HDPE/PP bags to tide over the emergent crisis of packaging of foodgrains due to closure of jute mills during lock down and with a view to protect the produce of wheat farmers by providing them alternate packaging bags.
This move has been taken mainly to protect the interest of the wheat farmers as the grains are likely to ready for packing mid-April’20 onwards. However, Government has considered the dilution with the proviso that whenever the production of jute bags in the jute mills resumes after the lock down period is over, priority will be given to the jute bags for packaging of food grains. To help jute farmers during the lock down period, Ministry of Textiles has written to the all jute growing State Governments to allow movement, sale and supply of the jute seeds, fertilizers and other farming aids. Government is committed to protect the interest of the jute farmers and workers through provisions of the Jute Packaging Materials Act (JPM), 1987 and it provides about 100 percent reservation for packaging of foodgrains in jute bags.
The COVID-19 related lockdown has affected the working in the jute mills thereby disrupting the production of jute bags. Since jute millers are not in a position to cater to the requirements of the State Procurement Agencies (SPAs) and the Food Corporation of India (FCI) who are engaged in the Public Distribution System (PDS), Government is, therefore, constrained to proactively intervene and engage in trouble shooting by taking alternate measures.
Government of India is seriously concerned about the farmers and their produce. Rabi Crop is about to be harvested. Huge quantities of packaging bags are required. Food grains are primarily packed in jute sacking bags under JPM Act. Due to COVID-19 lock down, Jute Mills are unable to produce jute bags, hence alternate arrangement is inevitable to avoid distress to wheat farmers.