শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ছোৱাত সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে ইএছআইচিয়ে গ্ৰহণ কৰিছে ভালেমান পদক্ষেপ
১০৪২ খন আছুতীয়া বিচনাৰে আঠখন ইএছআইচি হস্পিতালক ঘোষণা কৰা হৈছে ক’ভিড-১৯ চিকিৎসালয় হিচাপে
09 APR 2020 5:02PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সমগ্ৰ দেশেই এক ব্যাপক প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময় অতিবাহিত কৰিছে। সামাজিক দূৰত্ব ৰক্ষা কৰিবৰ বাবে সমগ্ৰ দেশকে লকডাউনৰ মাজত ৰাখিবলগীয়া হৈছে। এনে এক বিপদসংকুল পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবৰ বাবে কৰ্মচাৰী ৰাজ্যিক বীমা নিগম চমুকৈ ইএছআইচিয়ে ইয়াৰ অধীনস্থ কৰ্মচাৰী, সদস্য তথা ৰাইজক সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে ভালেমান লেখতল’বলগীয়া পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
১০৪২ খন আছুতীয়া বিচনাসহ নিম্নোক্ত ইএছআইচি হস্পিতালসমূহক ক’ভিড-১৯ বিশেষ চিকিৎসালয় হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে।
1. ইএছআইচি হস্পিতাল, অংক্লেশ্বৰ, গুজৰাট : ১০০ খন বিচনা
2. ইএছআইচি হস্পিতাল, গুৰুগ্ৰাম, হাৰিয়ানা : ৮০ খন বিচনা
3. ইএছআইচি হস্পিতাল, বাপী, গুজৰাট : ১০০ খন বিচনা
4. ইএছআইচি হস্পিতাল, উদয়পুৰ, ৰাজস্থান : ১০০ খন বিচনা
5. ইএছআইচি হস্পিতাল, জম্মু : ৫০ খন বিচনা
6. ইএছআইচি হস্পিতাল, বদ্দী, হিমাচল প্ৰদেশ : ১০০ খন বিচনা
7. ইএছআইচি হস্পিতাল, আদিত্যপুৰ, ঝাৰখণ্ড : ৪২ খন বিচনা
8. ইএছআইচি হস্পিতাল, জোকা, পশ্চিমবঙ্গ : ৪৭০ খন বিচনা
ইয়াৰ উপৰিও দেশৰ বাকী থকা ইএছআইচি হস্পিতালসমূহত আন ১১১২ খন বিচনাও সাজু কৰি ৰখা হৈছে। উল্লেখ্য যে এই চিকিৎসালয়সমূহত ১৯৭ টা ভেণ্টিলেটৰসহ ৫৫৫ টা আইচিইউ/এইচডিইউ বিচনাও সাজু কৰি ৰখা হৈছে। কেৱল সেয়াই নহয়, হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত থকা ইএছআইচি হস্পিতালত ৰোগৰ নমুনা পৰীক্ষা কৰা সুবিধাও ৰখা হৈছে।
নিম্নোক্ত স্থানসমূহত থকা ইএছআইচি হস্পিতালসমূহত ১১৮৪ খন বিচনাৰে কোৰেণ্টাইনৰ সুবিধাও উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে।
ইএছআইচি হস্পিতাল, আলৱাৰ (ৰাজস্থান): ৪৪৪ খন বিচনা
ইএছআইচি হস্পিতাল, বিহতা, পাটনা (বিহাৰ): ৪০০ খন বিচনা
ইএছআইচি হস্পিতাল, গুলবাৰ্গা (কৰ্ণাটক) : ২৪০ খন বিচনা
ইএছআইচি হস্পিতাল, কোৰ্বা (চট্টীশগড়) : ১০০ খন বিচনা
লকডাউনৰ এই কঠিন সময়খিনিত ইএছআইৰ হিতাধিকাৰীসকলক সকাহ দিবৰ বাবে ইএছআইচিয়ে এইসকল হিতাধিকাৰীক ব্যক্তিগত ফাৰ্মাচীৰ পৰা ঔষধ ক্ৰয় কৰিবলৈ অনুমতি দিছে, আৰু সেই ব্যয় পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত ইএছআইচিয়ে পুনৰ পৰিশোধ কৰিব বুলিও নিশ্চয়তা দিছে।
ইফালে এখন ইএছআইচি হস্পিতাল যদিহে ক’ভিড-১৯ হস্পিতাল হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে, তেনেক্ষেত্ৰত ইএছআইচিৰে চুক্তিবদ্ধ হৈ থকা অইন হস্পিতালক আন আন চিকিৎসাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। এইক্ষেত্ৰত ইএছআইচি হিতাধিকাৰীসকল বিভিন্ন চিকিৎসা সেৱা গ্ৰহণৰ বাবে সংশ্লিষ্ট চিকিৎসালয়লৈ যাব পাৰিব। এইক্ষেত্ৰত জৰুৰীকালীন সেৱা গ্ৰহণৰ বাবে কোনো ৰেফাৰেল গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজন নহ’ব। ক’ৰোনা ভাইৰাছ সংক্ৰান্তীয় ঘটনাৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰ/ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে কাৰ্যকৰীভাৱে সমন্বয় ৰক্ষাৰ বাবে প্ৰতিখন ইএছআইচি চিকিৎসালয়ৰ বাবে ন’ডেল বিষয়া মনোনীত কৰা হৈছে।
পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ মাস্ক, পিপিই কিট আদিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবৰ বাবে যাৱতীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইতিমধ্যেই নিসংক্ৰমণৰ সংখ্যা বৃদ্ধি ইএছআইচি স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰবোৰত ছেনিটাইজেশ্যন কৰাৰ দৰে কাৰ্য বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ক’ভিড-১৯ সংক্ৰমণৰ ব্যৱস্থাপনা সন্দৰ্ভতো সকলো কৰ্মচাৰীকে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। ক’ৰোনা ভাইৰাছ মহামাৰীৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন বিষয়ক ৰাজ্য কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ইএছআইচি হস্পিতালসমূহে ধাৰাবাহিকভাৱে সমন্বয়েৰে কাম কৰি আছে।
উল্লেখ্য যে সমগ্ৰ দেশতে ২০২০ চনৰ মাৰ্চ মাহত প্ৰায় ৪ লাখ হিতাধিকাৰীলৈ স্থায়ী Permanent Disablement Benefit আৰু আশ্ৰিতৰ লাভালাভৰ ধনসমূহ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
ইফালে নিয়োগকৰ্তাসকলৰ বাবে ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ অংশটো, অৰ্থাৎ যিটো ধন ১৫ মাৰ্চৰ ভিতৰত পৰিশোধ কৰিব লাগে, সেইটো এপ্ৰিল পৰ্যন্ত আৰু মাৰ্চ মাহৰ অংশটো পৰিশোধ কৰাৰ বাবে মে’ মাহলৈ তাৰিখ বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে কোনো ধৰণৰ জৰিমণা বিহা নহ’ব।
ইয়াৰ উপৰিও সেইসকল কৰ্মচাৰীলৈ এবাৰৰ বাবে ৰেহাইয়ো প্ৰদান কৰা হৈছে, যিসকল কৰ্মচাৰীয়ে ইএছআইৰ অংশ বিগত ২০১৯ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা ২০১৯ চনৰ ছেপ্তেম্বৰ পৰ্যন্ত জমা দিয়া নাই। এইসকল কৰ্মচাৰীক ২ দিনৰ এক সময় প্ৰদান কৰা হৈছে। এইক্ষেত্ৰত কৰ্মচাৰীসকলে ১৫.০৫.২০২০ তাৰিখলৈ তেওঁলোকৰ অংশ জমা কৰিব পাৰিব।

Ministry of Labour & Employment
Several Measures Taken by ESIC to Extend Relief During The COVID-19 Pandemic
Eight ESIC hospitals with 1042 Isolation beds declared as dedicated COVID-19 hospitals
09 APR 2020 5:02PM by PIB Delhi
The country is dealing with a very challenging situation due to COVID-19 Pandemic. Many parts of the country have been placed under lock down to enforce social distancing. To deal with the crisis, Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has undertaken multiple steps to provide relief to its Stakeholders and members of public.
The following ESIC Hospitals with 1042 Isolation Beds across India have been declared as Covid-19 Dedicated Hospitals:
1. ESIC Hospital,Ankleshwar, Gujarat : 100 Beds
2. ESIC Hospital, Gurugram, Haryana : 80 Beds
3. ESIC Hospital, Vapi, Gujarat : 100 Beds
4. ESIC Hospital, Udaipur, Rajasthan : 100 Beds
5. ESIC Hospital, Jammu : 50 Beds
6. ESIC Hospital Baddi, Himachal Pradesh : 100 Beds
7. ESIC Hospital, Adityapur, Jharkhand : 42 Beds
8. ESIC Hospital,Joka, West Bengal : 470 Beds
In addition to above, around 1112 Isolation Beds have been made available in most of the remaining ESIC Hospitals across the country. Further, a total of 555 ICU/HDU Beds with 197 Ventilators have also been made available in these Hospitals. Covid-19 testing facility has been made available at ESIC Hospital, Faridabad (Haryana).
Quarantine facility (total 1184 Beds) has been made functional in ESIC Hospitals at following locations:
ESIC Hospital, Alwar (Rajasthan) : 444 Beds
ESICHospital, Bihta, Patna (Bihar) : 400 Beds
ESIC Hospital, Gulbarga (Karnataka) : 240 Beds
ESIC Hospital, Korba (Chhattisgarh) : 100 Beds
In order to ease hardship of ESI Beneficiaries in this tough time, ESIC has allowed purchase of medicines by beneficiaries from private chemist during lockdown period and its subsequent reimbursement by ESIC.
Alternate provision has been made for providing medical services from Tie-up Hospital if an ESIC Hospital is declared as a dedicated Covid-19 Hospital to cater exclusively to Corona suspected/confirmed cases. ESI beneficiaries can be referred to tie-up Hospitals for providing prescribed secondary/SST consultation/admission/investigation, during the period for which concerned ESIC Hospital functions as dedicated Covid-19 Hospital. ESI Beneficiaries may also seek Emergency/non Emergency medical treatment from tie-up hospital directly without referral letter, in accordance with his entitlement. Nodal Officers have been nominated for each ESIC Hospital for effective coordination with State/Central Health Authorities regarding corona virus related matters.
Further, ESIC Hospitals are adopting all the updated guidelines being issued by Ministry of Health and Family Welfare, on regular basis. Implementation of all such measures is being regularly monitored at ESIC Hqrs. Office through video conference with ESIC hospitals across the country.
Efforts are being made to maintain adequate stock of mask and Personal Protective Equipment (PPE) kits, etc. Frequency of disinfection, asepsis and sanitization of ESIC health Institution premises has been suitably increased.
Orientation of medical/paramedical staff is being carried out on management of COVID-19 infection. ESIC Hospitals are working in coordination with their respective State Authorities regarding matters related to corona virus pandemic.
Medical Benefit is provided under Rule 60-61 to the Insured persons who cease to be in insurable employment on account of permanent disablement and to the retired Insured Persons, on payment of advance lump-sum contribution for a year at the rate of Rs 10/- per month. Under the prevailing circumstances of lockdown, there may be cases where validity of the medical benefit cards issued to these beneficiaries expire as these beneficiaries are unable to deposit the advance annual lump-sum contribution due to lockdown. Such beneficiaries have been allowed to avail medical benefit under Rule 60 and 61 of ESI (Central Rules) till 30.06.2020.
The payment of Permanent Disablement Benefit and Dependant’s Benefit (around 4.00 Lakh Beneficiaries for the month of March 2020) have been sent to the bank accounts of beneficiaries.
For employers, the contribution period for February which was to be paid by 15th March has been extended up to April and for March month the same has been extended to May, and no penalty or interest/damage will be levied on establishments on such delay.
Further, one-time relaxation has also been given to those Employers who did not file ESI contribution for the contribution period April, 2019 to September, 2019 within 42 days after end of the contribution period. The employers are allowed to file this contribution upto 15.05.2020.