Ministry of Education
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launches a week long ‘Bharat Padhe Online’ campaign for Crowd sourcing of Ideas for Improving Online Education ecosystem of India
Ideas can be shared on twitter by using #BharatPadheOnline and notifying @HRDMinistry & @DrRPNishank and on bharatpadheonline.mhrd@gmail.com up to 16th April 2020
The campaign aims to invite best brains in India to share suggestions/solutions directly with HRD Ministry to overcome constraints of online education while promoting the available digital education platforms- Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
10 APR 2020 2:43PM by PIB Delhi
Pokhriyal said that Students and teachers are our main target audience in it and he hoped that they will participate in this campaign wholeheartedly to improve the existing online education methods. He said that Students who are currently studying in schools or higher educational institutions are the ones engaging with the existing digital platforms offering various courses etc. on a daily basis. They can share what is lacking in the existing online platforms and how we can make them more engaging.
He further said that the educators across the country can also come forward to contribute with their expertise and experience in the field of education. A conversation can be initiated with them, asking them that what do they think an ideal online education ecosystem should look like? Or what are the limitations of the current online education scenario of India? What challenges they face in traditional classrooms that can be addressed through Online education.
Shri Nishank once again urged all fellow Indians to participate in this unique initiative to intensify online education in India.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାନନ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିଆଲ ‘ନିଶଙ୍କ’ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ‘ଭାରତ ପଢ଼େ ଅନଲାଇନ’ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ
10 APR 2020 2:43PM by PIB Bhubaneswar
मेरा आप सभी से निवेदन है कि आप सब मंत्रालय को ऑनलाइन शिक्षा पद्धति को और अधिक प्रभावशाली और रचनात्मक बनाने हेतु अपने सुझाव दें। आप सभी अपने सुझाव #BharatPadheonline का उपयोग करते हुए मेरे @DRPNishank व मंत्रालय के @HRDMinistry टि्वटर अकाउंट में भेज सकतें हैं। #IndiaFightsCorona pic.twitter.com/kdmoZj4mm5
— Dr Ramesh Pokhriyal Nishank (@DrRPNishank) April 10, 2020
ଡକ୍ଟର ପୋଖରିଆଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଗଣ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମୁଖ୍ୟ ‘ଟାର୍ଗେଟ୍‌ ଅଡ଼ିଅନ୍ସ’ ଏବଂ ସେ ଆଶା କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସଭିଏଁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଯଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଚଳିତ ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତିକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା କୌଣସି ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଡ଼ିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହ ସଂପର୍କୀତ ଅଛନ୍ତି ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଭିତ୍ତିରେ ବିଭିନ୍ନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅନଲାଇନ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଥିବା ଦୋଷତ୍ରୁଟି ସଂପର୍କରେ ନିଜର ମତାମତ ରଖିପାରିବେ ଏବଂ ତାହାକୁ କିଭଳି ଭାବେ ଆମେ ଉନ୍ନତ କରିପାରିବା ସେଥିନେଇ ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିବେ ।
ଡକ୍ଟର ନିଶଙ୍କ ଆହୁରି କହିଲେ ଯେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷକ ସମାଜ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ ଓ ଏହାର ଉନ୍ନତି କଳ୍ପେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ତଥା ବିଶେଷ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ସହଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନଙ୍କ ସହ ସରକାର ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ ଓ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଅନଲାଇନ୍‌ ଶିକ୍ଷା ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କ’ଣ ଉପଯୋଗୀ ବୋଲି ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ତାହା ବ୍ୟକ୍ତ କରିପାରିବେ । ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ଅନଲାଇନ୍‌ ଶିକ୍ଷା ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ଥିବା ସୀମିତତା କଣ ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଦର୍ଶାଇ ପାରିବେ । ପାରମ୍ପରିକ ଶ୍ରେଣୀକକ୍ଷ ଶିକ୍ଷାଦାନରେ ଥିବା ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ କିଭଳି ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ ସେଥି ନେଇ ମଧ୍ୟ ମତ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ।
ଡକ୍ଟର ନିଶଙ୍କ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଏହି ବିଶେଷ ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସକାଶେ ତଥା ଭାରତରେ ଅନଲାଇନ୍‌ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପଦ୍ଧତିକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଲାଗି ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।