লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিংগী তেংবাংগী থৌরাংশিং খন্ননবগীদমক শ্রী নরেন্দ্র শিংহ তোমারনা স্তেৎকী লৌউ-শীংউগী মন্ত্রীশিংগা মীফম পাঙথোকখ্রে
কোভিদ-১৯ লায়চৎকী চিরবা তানফমসিদসু লৌউ-শীংউগী থবক থৌরাং পায়খৎপদা মায়পুননা থৌদাং য়ারিবা স্তেৎশিংগী থৌদাংশিংবু শ্রী তোমারনা তরাম্না ওক্লি‍ লৌউ-শীংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং অমসুং লৌউ-শীংউগী পোত্থোকশিং, লৌ উবদা চঙবা পোৎলমশিং, হার অমদি লৌউ-শীংউগী খুৎসু খুৎলাইশিং পুথোক পুশিন তৌবদা কোমথোক্নবা ফিল্দ এজেন্সীশিংদা নীংথিনা খঙহন্নবা স্তেৎশিংদা হায়খ্রে‍। খারিফ নেস্নেল কনফরেন্স ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা এপ্রিল ১৬, ২০২০ দা পাঙথোক্কনি হায়না শ্রী তোমারনা হায়‍খ্রে
09 APR 2020 10:17AM by PIB Imphal
লৌউ-শীংউ অমদি লৌমীগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র শিংহ তোমারনা ঙরাং নুমিদাংৱাইরম স্তেৎশিংগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে‍। ভি.সি.গী খুত্থাঙদা পাঙথোকখিবা মীফম অদুদা এম.ও.এস. শ্রী পর্সোত্তম রুপালা অমদি শ্রী কাইলাস চৌধরী, সেক্রেতরী (এ.সি. অমসুং এফ.দব্লিউ.), শ্রী সঞ্জয় অগর্ৱাল, স্পেসেল সেক্রেতরী (লৌউ শীংউ) অমসুং মিনিস্ত্রীগী মথক থোংবা ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি‍।
লৌউ-শীংউ অমদি লৌ লোকপগী থবক, পোত্থোক য়োনবা অমদি কৈথেলগী থৌরাং, এম.এস.পি. দা পোত্থোক লৈবা, ইনপুৎশিং (মরু অমদি ফর্তিলাইজর) য়েন্থোকপগা মরী লৈনবা মরুওইবা ৱাফমশিং অমসুং লৌউ-শীংউ অমদি মনা-মশীংগী পোত্থোকশিং পুথোক পুশিন তৌবগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং স্তেৎশিংগী লৌউ-শীংউগী মন্ত্রীশিং, এ.পি.সি.শিং, সেক্রেতরীশিং অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা ওফিসরশিংগা খন্নখি‍।
কোভিদ-১৯ লায়চৎকী চিরবা তানফমসিদসু লৌউ-শীংউগী থবক থৌরাং পায়খৎপদা মায়পুননা থৌদাং য়ারিবা স্তেৎশিংগী থৌদাংশিংবু কেন্দ্র মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি। মহাক্না অথিংবা লৈরিঙৈ তাল্লকসিদা লৌউ-শীংউ অমদি মসিগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা মতেং পাংনবা মিনিস্ত্রীনা পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি‍। লৌ লোকপা অমসুং মরু হুনবা মতমগী য়েংলগা লৌউ-শীংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংদা কেন্দ্র লৈঙাক্না লাওথোকখিবা কোমথোকখিবশিংগী মতাংদসু শাংনা খন্নখি‍। স্তেৎশিংদা মখাদা পীরিবা কোমথোকখিবশিংগী মতাংদা অমুক্কা হন্না খঙহনখিঃ
• এম.এস.পি.গী থবক থৌরাংশিং য়াওনা লৌউ-শীংউগী পোত্থোকশিং লৌবা এজেন্সিশিং
• লৌমী অমসুং শিন্মীশিংনা লৌফমদা শুবা থবক
• এগ্রিকলচর প্রদ্যুস মার্কেত কমিতিনা চলাইবা নৎত্রগা স্তেৎ লৈঙাক্না লাউথোক্লবা কৈথেলশিং
• কৈথেলশিং অসি স্তেৎ লৈঙাক/য়ু.তি. লৈঙাকশিংনা শৌগৎপা, লৌমীশিংদগী / লৌমী লুপশিং, এফ.পি.ও.শিং, কোওপরেতিবশিংনচিংবদগী হকথেংননা লৌদুনা য়োনবা পোৎফমশিংসু য়াওগনি‍;
• মরু, হার অমসুং তিলহাৎ হীদাকশিং য়োনবা দুকানশিং
• মরু, হার অমসুং তিলহাৎ হীদাকশিং শাবা অমদি পেকেজিং তৌবা য়ুনিৎশিং
• লৌউ-শীংউগী খুৎশু খুৎলায়শিংগা মরী লৈনবা কস্তম হায়রিং সেন্তরশিং (সি.ঐচ.সি.)
• কোম্বাইন্দ হার্ভেস্তরগুম্বা লৌ লোকপা অমসুং মরু হুনবদা শীজিন্নবা খুৎশু খুৎলায়শিং অমসুং লৌউ-শীংউ/মনা মশীং-উহৈ ৱাহৈগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং স্তেৎ মনুংদা অমদি স্তেৎ মশেল মরক্তা পুথোক পুশিন তৌবা
• কোল্দ স্তোরাজ অমসুং ৱ্যেরহাওশিংগী থবক থৌরমশিং
• চিঞ্জাক্কী আইতেমশিং পেকেজিং তৌনবা মচাক শাব য়ুনিৎশিং
• তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবা
• লৌউ-শিংউগী খুৎশু খুৎলাই, স্প্যের পার্তশিং (সপ্প্লাই চেন য়াওনা) অমদি শেম্নবগী দুকানশিং
• য়াম্লবদা শিন্মী চাদা ৫০গা লোয়নবা থাফম য়াওনা চাগী কারখানাশিং
প্রজেন্তেসন অমা উত্তুনা স্তেৎশিংবু মখাদা পীরিবশিং অসিগীদমক্তা হায়খিঃ
• মরু হুনবা, লৌ লোকপা অমসুং য়োনবা য়াওনা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং নীংথিনা তৌহন্নবা ফিল্দ এজেন্সিশিংদা নীংথিনা খংহনবা‍।
• কোমথোক্লিবা থবক থৌরমশিংসিদা মথৌ তৌরিবা এজেন্সিশিংগী স্তাফ অমদি শিন্মীশিং চত্থোক চৎশিন তৌবা অমসুং মচাক মথুম, খুৎশু খুৎলায় অমদি পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবগী অয়াবা থুনা পিননবা‍।
• তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী লৈবাক শীনবা থুংনা সপ্প্লাই চেন লৈবা কম্পেনি/লুপশিংদা অয়াবা চেরোল পীদুনা মখোয়গী লৈরিবা সপ্প্লাই চেন অদু মথৌ তৌহন্নবা মখোয়গী মরুওইবা স্তাফ অমসুং শিন্মীশিং কোম্না চত্থোক চৎশিন য়ানবা রীজনেল পাস পিনবা ৱাফম
• হায়রিবা থবক থৌরমশিংসি পায়খৎপদা সোসেল দিস্তেন্সিংগী চৎন-কাংলোনশিং অমসুং মশা নান্না লৈনবগী ৱাফমশিং মীয়াম পুনবা মফম খুদিংমক্তা ঙাক্না চৎকদবনি‍।
ওইরক্লিবা ফীভমসিদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীগনি হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা স্তেৎশিংদা থাজবা পীখি‍।
স্তেৎকী লৌউ-শীংউগী মন্ত্রীশিংনা লৌউ-শীংউগী কেন্দ্র মিনিস্ত্রীনা লৌখৎলিবা থৌরাংশিংদুবু পুক্নীং থৌগৎলদুনা লৌউ-শীংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংদা পীরিবা কোমথোকপশিংসিনা লৌমীশিং অমসুং মখোয়গী থবকশিংদা চাওনা কান্নবা পীরে হায়না হায়খি‍। স্তেৎশিংদা লৌউ-শীংউগা মরৈ লৈনবা থবক থৌরমশিংদা লু-নানবা অমদি সোসেল দিস্তেন্সিংগী চৎন-কাঙলোন নীংথিনা ঙাক্না চৎলি হায়নসু মখোয়না পাউদমখি‍।
লৌমীশিং, এফ.পি.ও.শিং অমসুং কোওপরেতিভশিংনা চিঞ্জাক ফংফমদগী ই-ত্রেদিং অমসুং বিদ্দিং তৌবা য়ানবা ই-নাম মোদ্যুলশিংসু মিনিস্ত্রীনা থাদোকখ্রে হায়বা ৱাফম খঙহনখি‍। অসসগুম্লবা লৌমীশিংনা মখোয়গী থোঙজিন্দা পোত্থোক য়োনবদা, শীজিন্নফমশিংদা পোত্থোক ফংহনবদা অমদি পোৎফমশিংদা মী চিলহন্দবদা খুদোং চাহনগদবা ৱাফম অসি চৎনহন্নবা স্তেৎশিংনা মথৌ তাবা পাউতাকশিং পীবা য়াগনি‍। মতৌ অসুম্না স্তেৎ পুম্নমক কান্নবা ফংমিন্ননবাকোম্বাইন্দ হার্ভেস্তরগুম্বা লৌ লোকপা অমসুং মরু হুনবদা শীজিন্নবা খুৎশু খুৎলায়শিং অমসুং লৌউ-শীংউ/মনা মশীং-উহৈ ৱাহৈগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং স্তেৎ মনুংদা অমদি স্তেৎ মশেল মরক্তা পুথোক পুশিন তৌবা য়াহনগদবনি‍।
খন্নবা অদুদা লোক্লবা পোত্থোকশিং লৌবা, চঙগদবা মচাকশিং ফংহনবা, শেন্থং, ইন্স্যুরেন্স, স্তেৎ মশেল মরক্তা লৌউ-শীংউগী পোত্থোক পুথোক পুশিন তৌবনচিংবা ৱাফম কয়া পুখৎনরকখি, মখোয়শিংদুগী মনুংদা ৱাফম খরদি খুদক্তা ৱারোয়শিন পুরকখি অমদি স্তেৎশিংদা পাউতাকশিং পীখি‍। মখা তানা খন্নবা মথৌ তাবা ৱাফমশিং খঙজিন্দুনা স্তেৎশিংদা মদুগী মতাংদা য়েংশিন্দুনা মথৌ তাবা পাউতাক মতুংদা অমুক পীরক্কনি হায়না থাজবা পীখি‍।
লাক্কদৌরিবা খারিফ লৌরোক্কীদমক লৌফমশিং শেমগৎননবগীদমক খারিফ নেস্নেল কনফরেন্স এপ্রিল ১৬, ২০২০ দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পাঙথোক্কনি হায়রদুনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা স্তেৎশিংদা চৎথোক চৎশিনগী থৌরাং মাঙজৌননা তৌদুনা কনফরেন্স অসিগীদমক্তা শেম শানবা হায়খি‍। মহাক্না আরোগ্য এপকী কান্নবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাঙলদুনা স্তেৎশিংদা মসিবু পাক শন্না খঙহন্দুনা লৌমীশিং অমদি মীয়ামদা শীজিন্নহন্নবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍। অরোয়বদা লৌউ-শীংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরম খুদিংমক লু-নানবা অমদি সোসেল দিস্তেন্সিংগী চৎন-কাংলোনশিং নীংথিনা ঙাক্তুনা পাঙথোক্নবা অমুক্কা হন্না ফোঙদোকখি‍।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Shri Narendra Singh Tomar chairs meeting with State Agriculture Ministers to review relief steps for farmers
Shri Tomar appreciates the efforts of States for their proactive role in undertaking agriculture activities even during the challenging time in wake of COVID-19 pandemic
States told to sensitize field agencies about exemptions to farming related activities and allow movement of farm produce, farming products, fertilizers and farm implements & machinery
Kharif National Conference will be held on April 16, 2020 through Video Conferencing, says Shri Tomar
09 APR 2020 10:17AM by PIB Delhi
The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar held a meeting with the States through Video Conferencing here last evening. The MOS Shri Parshottam Rupala and Shri Kailash Choudhary, Secretary (AC&FW), Shri Sanjay Agarwal, Special Secretaries, Additional Secretary (Agriculture) and senior officers of the Ministry participated in the interaction held through VC.
The crucial issues related to farming operations and harvesting, agriculture marketing and Mandi operations, procurement at MSP, provision of inputs (seeds and fertilizers) and issues related to logistics and movement of agriculture/horticulture produce were discussed with Agriculture Ministers of the States, APCs, Secretaries and other senior officers of the States.
The Union Minister appreciated the efforts of States for their proactive role in undertaking agriculture activities even during the challenging time in wake of COVID-19 pandemic. He talked about the measures taken by the Ministry to facilitate the activities related to agriculture and allied sector during the lockdown period. Also, the exemptions notified by the Government of India for agricultural operations in view of harvesting and sowing season were discussed in length. The states were again informed about the various exemptions which are as follows:
• Agencies engaged in procurement of agriculture products, including MSP operations;
• Farming operations by farmers and farm workers in the field;
• ‘Mandis’ operated by the Agriculture Produce Market Committee or as notified by the State Government;
• ‘Mandis’ include direct marketing, facilitated by the State Government/UT Administration, directly from the farmers/groups of farmers. FPOs, Cooperatives, etc;
• Shops for Seeds, Fertilisers and Pesticides;
• Manufacturing and packaging units of Seeds, Fertilisers and Pesticides;
• Custom Hiring Centres (CHC) related to farm machinery;
• Intra and inter-state movement of harvesting and sowing related machines like combined harvester and other agriculture/ horticulture implements;
• Cold storage and warehousing services;
• Manufacturing units of packaging material for food items;
• Transportation for essential goods;
• Shops of agriculture machinery, its spare parts (including its supply chain) and repairs.
• Tea industry, including plantation with maximum of 50% workers.
A presentation was made and states were requested for the following:
• To sensitize their field agencies for facilitating smooth farming operations including sowing, harvesting and marketing.
• To ensure expeditious permission for movement of staff and labour and goods, machines and materials of agencies engaged in these exempted categories of activities.
• To issue authorization letters to companies/organizations having nation-wide supply chain of essential goods, allowing them to issue regional passes for easy movement of critical staff and workers in order to maintain their national supply chain.
• While undertaking these activities the norms of ‘social distancing’ should be followed and proper hygiene and sanitation should be ensured at all public places.
The Union Minister assured the States that all the necessary help and support would be rendered to the States during this period which would facilitate them in facing the emerging challenges.
The State Agriculture Ministers appreciated the efforts of the Union Ministry of Agriculture and expressed that the exemption provided for agriculture operations and activities have greatly helped the farmers and farming activites in the States. They also informed that strict adherence to norms of hygiene and social distancing are being maintained in various agriculture activities in the States.
It was informed that the Ministry has released e-NAM modules to enable the e-trading and bidding from source point by farmers, FPOs and Cooperatives. States may issue necessary instructions to give effect to the same which would facilitate the farmers in selling their produce at their doorsteps, ensuring availability of produce at consumption centers and decongesting mandis. Similarly, the intra and inter-state movement of harvesting and sowing related machines like combined harvester and other agriculture/ horticulture implements should be facilitated so that all states may benefit from it.
During the discussion various issues were raised regarding harvesting procurement, availability of inputs, credit, insurance and inter-state movement of agriculture produce, some of which were solved at once and instructions were passed on to the states. Other issues which required deliberations were noted and states were assured that it would be looked into and necessary instructions would follow in due course.
The Union Minister informed that the Kharif National Conference will be held on April 16, 2020 through Video Conferencing to firm up the field preparations for ensuing Kharif season and urged the states to make advance preparations for all the logistics and be prepared for the conference. He talked about the usefulness of Aarogya App and urged the states to popularize its use among the farmers and other citizens. Finally, he reiterated that all farming activities and operations should be done with strict adherence to the norms of social distancing and hygiene.