সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতকী রিছর্সসরশিংনা নোবেল কোরোনাভাইরস জেনোম সিক্বেন্সিংগী থবক হৌরে
08 APR 2020 11:23AM by PIB Imphal
নোবেল কোরোনাভাইরস অসি অনৌবা ভাইরস অমনি অমসুং মসিগী তোঙানবা মশক অদু খঙদোক্নবা রিছর্সসরশিংনা হোৎনবা হৌরে । সি এস আই আরগী ইন্সতিতুৎ অনি হায়বদি সেন্তর ফোর সেল্লুরার এন্দ মোলিকুলার বাইওলোজি(সি সি এম বি) হায়দ্রবাদ অমসুং ইন্সতিতুৎ ওফ জেনোমিক্স এন্দ ইন্তেগ্রেতিব বাইওলোজি(আই জি আই বি), নিউ দিল্লিনা অপুনবা ওইনা নোবেল কোরোনাভাইরস জেনোম সিক্বেন্সিংগী থবক পায়খৎপা হৌরে ।
সি সি এম বিগী দিরেক্তর, দোক্তর রাকেস মিশ্রানা হায়খি মসিনা ঐখোয়না ভাইরস অসিগী ইভোলুসন খঙবদা মতেং ওইগনি , মসি কয়া য়াম্না কনবগে অমসুং মসিনা কয়া য়াম্না য়াংনা মচা পোকপগী হায়বা খঙবা ঙমগনি । থিজিনবা অসিনা মসি কয়া য়াম্না ওনবগে হায়বা অমসুং মসি তুংদা করি ওইরক্কনি হায়বা খঙবদা ঐখোয়দা মতেং ওইগনি ।
হোল-জেনোম সিক্বেন্সিং অসি অকক্নবা জিবা অমগী জেনোম মপুংফানা দি এন এ সিক্বেন্স মশক খঙদোক্নবা পাম্বৈ অমনি । খ্বাইদগী নৌবা কোরোনাভাইরস সিক্বেন্সিং তৌনবা পোজিতিব ওইরবা অনাবশিংদগী সেম্পলশিং লৌগনি অমসুং হায়রিবা সেম্পলশিং অদু সিক্বেন্সিং সেন্তরদা থাগনি । জেনোম সিক্বেন্সিং পাংথোক্নবা মশিং য়াম্লবা সেম্পলশিং দরকার ওই । “দেতা য়াম্না য়াওদনা নহাক্না মসিগী মতাংদা ৱারেপ অমা অচুম্বা ওইরোই । হৌজিক ঐখোয়না অঙম্বা সিক্বেন্সিংগী থবক পাংথোক্লি অমসুং ঐখোয়না সিক্বেন্সিং চা কয়া শুরকপা মতমদা মসিগী ভাইরস অসিগী তোঙান তোঙানবা বাইওলোজিকেলগী মশকশিং খন্দোকপা ঙমগনি” হায়না দোক্তর মিশ্রানা হায়খি ।
ইন্সতিতুৎ অমমমগী মীওই অহুমদগী মরি ফাওবনা হোল-জেনোম সিক্বেন্সিংগী থবক লেপ্তনা পায়খৎলি । মথংগী চয়োল ৩-৪দা রিছর্সসরশিংনা য়ামদ্রবদা আইসোলেত ২০০-৩০০ ফংবা ঙমগনি অমসুং মসিগী পাউ অদুনা মখোয়না ভাইরস অসিগী হৈনবীগী মতাংদা মখা তানা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংগনি । মসিগী থবক অসিগীদমক, তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী খন্দোরকপা ভাইরস পীনবা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ভাইরোলোজি(নিব)তা হায়জখ্রে ।
মসিনা সাইন্সতিস্তশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা হেন্না চাউবা অমসুং ময়েক শেংবা শক্তম অমা উবা ফংলগনি । মসিনা ইন্সতিতুৎশিংনা ভাইরস অসিগী চারোন-শুরোন থিগৎপদা মতেং ওইগনি । দোক্তর মিশ্রানা হায়খি করম্বা স্ত্রেন য়াম্না মান্নবা কদাইদগী ভাইরস অসি লাকপগে হায়বা অমসুং তোঙান-তোঙানবা মিউতেসনশিং অমসুং করম্বা স্ত্রেন্না খ্বাইদগী শোল্লি অমসুং হেন্না ফবা আইসোলেসনগী থবকশিং পায়খৎপদা মসিনা য়ুমফম ওইহনগনি।
মসিগী মথক্ত ইন্সতিতুৎ অসি তেস্ত তৌনবগী থবক হেনগৎহল্লে । মশি য়াম্লবা মীওই কয়া তেস্ত তৌবগী থবক পায়খৎলি অমসুং মখোয়না পাকশন্না স্ক্রিন তৌবগী থবক পায়খৎলগনি । মসিনা মখোয়না পোজিতিপ ওইবা মশিং খঙদোকপদা মতেং পাংগনি অমসুং মখোয় ক্বারেনতাইন তৌনবা থাখিগনি ।

Ministry of Science & Technology
Indian researchers start working on novel coronavirus genome sequencing
08 APR 2020 11:23AM by PIB Delhi
Novel coronavirus is a new virus and researchers are trying to figure out all the different aspects of it. Two institutes of Centre for Scientific and Industrial Research (CSIR) Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad and Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB), New Delhi have started working together on the whole genome sequencing of novel coronavirus.
“This will help us to understand the evolution of the virus, how dynamic is it and how fast it imitates. This study will help us to know how fast it evolves and what are the future aspects of it” said Dr Rakesh Mishra, Director, CCMB while speaking withSenior ScientistJyoti Sharma fromIndia Science Wire, DST.
Whole-genome sequencing is the method used to determine the complete DNA sequence of a specific organism’s genome. The approach for sequencing the latest coronavirus involves getting samples from patients that have are found to be positive and sending these samples to a sequencing centre. Genome sequencing need very large number of samples for study. “Without much data if you make any conclusion that may not be right. At the moment we are accumulating as many sequencings as we can and once, we have few hundred sequencing with us then we will be able to make many inferences from many biological aspects of this virus” said Dr Mishra.
Three to four people from each institute are continuously working on the whole genome sequencing. In the next 3-4 weeks researchers would be able to get at least 200-300 isolates and this information would help them to make some further conclusion about behaviour of this virus. For this purpose, National Institute of Virology (NIV), Pune has also been requested to give virus that has been isolated from different places. This will help the scientists to cover the whole country to get a bigger and clearer picture. This will help the institutes to establish the family tree of the virus. Dr Mishra told that based on this they can study from where the virus has come which strain has more similarity, the varied mutations and which strain is weak and what strain is strong. “This will give some strategic clues to understand it and to implement better isolation strategies” he said.
In addition to this the institute has also increased the testing capacity. A large number of people are undergoing testing and they would go for mass screening. This will help them to identify the number of positive cases and then send them for isolation or quarantine.