ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଗୁଜବ ଭୂତାଣୁକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତିରୋଧ କର - ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
06 APR 2020 1:34PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ବିରୋଧରେ ଚାଲିଥିବା ଲଢେଇ ସମୟରେ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର ଓ ଅନ୍ଧ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଏହାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏଥି ପ୍ରତି ଜନସାଧାରଣ ସତର୍କ ରହିବା ସହିତ ସାମାଜିକ ଗଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁ ଗୁଜବ ଓ ମିଥ୍ୟା ଖବରମାନ ପ୍ରଚାରିତ ହେଉଛି ତାହାକୁ ଏକ ଭୂତାଣୁ ଭାବେ ବିଚାର କରି ଏହାର ଦୃଢ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏମ୍ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ଆହ୍ୱାନ ନେଇଛନ୍ତି ।
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସତ୍ୟ ଓ ବସ୍ତୁନିଷ୍ଠ ଖବର ଅଧିକ ପ୍ରସାରିତ ହେଲେ ଗୁଜବ ଓ ଅଖବରର ପ୍ରଭାବ ଲୋପ ପାଇବ । ତେଣୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସତ୍ୟ ଓ ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ ଖବର ପ୍ରସାର କରି ଗୁଜବ ଭୂତାଣୁର ଅବସାନ ଘଟାଇବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଫେସବୁକ ପୋଷ୍ଟରେ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ନାଇଡ଼ୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଯଦି ସମସ୍ୟାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ବ୍ୟାପକତାକୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ବୁଝି ନ’ ପାରିବା ତା’ହେଲେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବିରୋଧିରେ ଆମର ଲଢେଇ ସଫଳ ହେବ ନାହିଁ ।
ନିକଟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ସମାବେଶ ଓ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା ନିୟମର ଖୋଲା ଉଲଂଘନ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏସବୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱହୀନ କାର୍ଯ୍ୟ । ନୀତିନିୟମ ଓ ଶୃଂଖଳାରକ୍ଷା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ତଥ୍ୟ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବା ସହ ସେସବୁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପାଳନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣର ଚିକିତ୍ସାଗତ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦିଗ ସଂପର୍କରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ଜାତି, ଧର୍ମ, ବର୍ଣ୍ଣ, ଭାଷା, ଆଂଚଳିକ, ବର୍ଗ ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିର୍ବିଶେଷରେ ସମସ୍ତେ ଏହି ବ୍ୟାଧି ବିରୋଧରେ ସମ୍ମିଳିତ ଭାବେ ସମାଜରେ ଜାଗରଣ ଆଣିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସାଂପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏକାଠି ନ’ ହେବା ଓ ଭିଡ ସୃଷ୍ଟି ନ’ କରିବା ସମାବେଶ ଆୟୋଜନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଭଳି ନୀତି ନିୟମକୁ ହେୟ ମନେ ନ କରି ଏଥି ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଓ ଏହାକୁ ଅକ୍ଷରେ ଅକ୍ଷରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସବୁ ଧାର୍ମିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ତଥା ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସର୍ବନିମ୍ନ ବୁଝାମଣାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆଉ ଯେଭଳି ଏଭଳି ତ୍ରୁଟି ଓ ଆଇନ ଉଲଂଘନ ନ’ ହୁଏ ସେଥିପ୍ରତି ସତର୍କ କରିବାକୁ ସେ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସଂପର୍କର ଏହି କ୍ଷଣରେ ଜନ ସାଧାରଣ କୌଣସି ସଂପ୍ରଦାୟ ବା ବର୍ଗଙ୍କୁ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଦୁଷ୍ଟିରେ ନ ଦେଖିବା ଓ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ପକ୍ଷପାତ ବିଚାର ନ’ କରିବାକୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ଭାରତ ସରକାର,ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ନାଗରିକ ସମାଜ, ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷ ଯେଉଁ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମକୁ ବଢାଇ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଓ ଗରିବଙ୍କ ଦୁଃଖ ଲାଘବ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସେ କରୋନା ବିରୋଧରେ ସମ୍ମୁଖ ଲଢେଇ ଲଢୁଥିବା ଚିକିତ୍ସକ, ଚିକିତ୍ସା କର୍ମଚାରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା, ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଅନୁବନ୍ଧା ମୂଳକ କାମ, ଦୟାର୍ଦ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ମାନବିକ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ଅବସାନ ଘଟାଇ ଏ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ପାରିବା ବୋଲି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।

Vice President's Secretariat
Check urgently the virus of misinformation on COVID-19: Vice President
Superstitions and hearsay cannot be allowed to weaken our assault on Novel Coronavirus: Vice President
Need for understanding among all religious groups that social distancing norms cannot be taken lightly: Vice President
Vice President calls for steering clear of generalisations about communities
Safety of the front-line warriors, especially medical professionals, is absolutely essential: Vice President
06 APR 2020 1:34PM by PIB Delhi
Cautioning that superstitions and hearsay cannot be allowed to weaken our battle against COVID-19, the Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu has described the spread of misinformation, especially on social media, as a “virus” that needs to be checked.
Observing that free flow of authentic information to quell rumours and misinformation is critical, Shri Naidu in a Facebook post said the war on virus cannot be won if we have inadequate or faulty understanding of the magnitude of the problem.
Referring to irresponsible flouting of the precautionary social distancing guidelines in some states and exemplified by the recent congregation in New Delhi, the Vice President underscored the need for greater dissemination of guidelines and stricter implementation.
He said there has to be a greater awareness of the urgency and the scientific evidence about the spread of the virus necessitating a total societal response cutting across caste, creed, class, language, regions and religions.
At the same time, Shri Naidu, said that there has to be a common understanding among all religious groups that social distancing norms cannot be taken lightly and there should not be large congregations till the current challenge is overcome. “We hope there will be no more such unfortunate, blatant violations of the prescribed guidelines”, he observed.
The Vice President also called for steering clear of untenable generalisations about communities and not viewing events from the prism of prejudices and biases.
Referring to various measures being taken by all the state governments, the civil society and the private sector to combat the virus, he said the humanitarian work was being ramped up and the hardship of the poor and migrant labour was being mitigated. The states were alive to the farmers’ concerns as far as harvest season is concerned and had planned a series of steps to ensure a smooth harvest operation and procurement of the grains, he added.
Stating that this is no time to relax and a tough struggle lies ahead, Shri Naidu said, “We have to be ever vigilant and fight this menace together. Unity of thought and action and solidarity with all the brave warriors is the need of the hour”.
Asserting that respect and concern for safety of the front-line warriors, especially the medical professionals, is absolutely essential for achieving our objective, he said “ a kind deed, a compassionate gesture, a determined, spirited action to alleviate human suffering can be a major step to move us forward to reach the end of a dark tunnel we are currently transiting.