মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
শিক্ষাৰ্থীৰ শৈক্ষিক কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ নিৰ্দেশ কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰীৰ; অনলাইন শিক্ষণ-শিকন প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠনে গ্ৰহণ কৰিলে বিভিন্ন পদক্ষেপ
05 APR 2020 7:36PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দেশজুৰি চলি থকা লকডাউনৰ বাবে বিদ্যালয়সমূহ বন্ধ থকাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰমেশ পোখৰিয়াল নিশাংকে সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ স্বায়ত্ত শাসিত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মূৰব্বীসকলক শিক্ষাৰ্থীসকলৰ শৈক্ষিক কল্যাণৰ দিশটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ যাৱতীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ নিৰ্দেশ দিয়ে। এই নিৰ্দেশ অনুসৰিয়েই কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠনে ইয়াৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক শিক্ষাদান ব্যৱস্থা অব্যাহত ৰাখিবলৈ ভালেমান অনলাইন আৰু ডিজিটেল পদ্ধতি অৱলম্বন কৰিছে। সংগঠনে ইয়াৰ আটাইবোৰ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়কে নিৰ্দেশ দিছে যে তেওঁলোকে যেন উপলব্ধ বিভিন্ন উৎসৰ ব্যৱহাৰেৰে শিক্ষাৰ্থীৰ শিক্ষাদান কাৰ্যসূচী অব্যাহত ৰাখে।
কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠনৰ শিক্ষকসকলৰ পদক্ষেপ
এক বৃহৎ সংখ্যক কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠনৰ শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীয়ে একোগৰাকী দায়বদ্ধ শিক্ষাগুৰু তথা পৰামৰ্শদাতা হিচাপে ক’ভিড-১৯ মহামাৰী চলি থকাৰ সময়তেই আগবাঢ়ি আহিছে আৰু তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে বিভিন্ন ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ যোগেদি সংযোজিত হৈছে, যাতে তেওঁলোকে হেৰুওৱা বহুমূলীয়া শিক্ষাৰ সময়খিনিৰ ক্ষতিপূৰণ কৰিব পাৰে।
কেভিএছএ ডিজিটেল পদ্ধতিৰ যোগেদি শিক্ষণৰ সৈতে তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক জড়িত ৰাখিবৰ বাবে তথা সকলো শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীকে এই ব্যৱস্থাটোৰ প্ৰতি আগ্ৰহী কৰি ৰাখিবৰ বাবে যথাসাধ্য ইয়াৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়নৰ হেতু সকলো অধ্যক্ষৰে সৈতে কিছু কাৰ্যপন্থা বিনিময় কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও আমাৰ শিক্ষসকলৰ দ্বাৰা অনলাইন শ্ৰেণীসমূহৰ বাবে এক প্ৰয়োজনীয় প্ৰ’ট’কলো সাজু কৰি তোলা হৈছে।
NIOS প্লেটফৰ্মৰ ব্যৱহাৰ
KVS এ ৭ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখৰ পৰা স্বয়মপ্ৰভা পোৰ্টেল যোগে সম্প্ৰচাৰ হ’বলগীয়া ছেকেণ্ডাৰী আৰু ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী শ্ৰেণীসমূহৰ বাবে NIOS ৰ পোনপটীয়া তথা ৰেকৰ্ড কৰি ৰখা অনুষ্ঠানসূচী প্ৰকাশ কৰিছে।
এই তথ্য ইতিমধ্যেই সকলো বিদ্যালয়লৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে, যাতে শিক্ষক, শিক্ষাৰ্থী আৰু তেওঁলোকৰ অভিভাৱকৰ মাজত ব্যাপক ৰূপত প্ৰচাৰ নিশ্চিত কৰিব পাৰি। শিক্ষকসকলকো তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে ই-মেইল, হোৱাটছএপ্প, এছএমএছ আদিৰ জৰিয়তে সংযোজিত হ’বলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে, যাতে এই কাৰ্যসূচীৰ দ্বাৰা সৰ্বাধিক সংখ্যক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী লাভৱান্বিত হ’ব পাৰে।
পোনপটীয়া মত-বিনিময়ৰ বাবে শিক্ষকৰ মনোনয়ন
কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠনে স্কাইপ আৰু লাইভ ৱেব চাটৰ মাধ্যমেৰে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বিভিন্ন প্ৰশ্নৰ উত্তৰ প্ৰদান তথা সমস্যাৰ সমাধান কৰিবৰ বাবে স্বয়মপ্ৰভা পোৰ্টেলত থকা এনআইঅ’এছৰ দ্বাৰা অনুষঅঠিতব্য পোনপটীয়া সম্প্ৰচাৰত অংশগ্ৰহণ কৰিবৰ বাবে কিছুসংখ্যক শিক্ষকক মনোনীত কৰিছে। এই মনোনীত শিক্ষকসকলৰ নামসমূহ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়সমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
এই মনোনীত শিক্ষকসকলে ৰাতিপুৱা সম্প্ৰচাৰ হোৱা অনুষ্ঠানটো সন্দৰ্ভত কিছু অতিৰিক্ত দিশ তথা টোকা সাজু কৰিব, যাতে একেদিনাই অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পোনপটীয়া অনুষ্ঠানত শিক্ষাৰ্থীসকলে বুজি নোপোৱা বা অন্য দিশৰ খু-দুৱনি আঁতৰ কৰিব পৰা যায়, আৰু যদিহে এই অন্তৰালৰ দিশবোৰ উক্ত পোনপটীয়া সম্প্ৰচাৰ কালত উত্থাপিত নহয়, তেন্তে উক্ত দিশবোৰ শিক্ষকসকলে পিপিটিৰ মাধ্যমেৰে উপস্থাপন কৰিব।
উপলব্ধ বিভিন্ন উৎসৰ ব্যৱহাৰ
NIOS আৰু NCERT – এ টেলিভিশ্যনযোগে বিভিন্ন পাঠ্যক্ৰম সম্প্ৰচাৰ কৰাৰ লগতে অনলাইন অধ্যায়ো আগবঢ়ায়। সবিশেষ তলত উল্লেখ কৰা হ’ল -
1. মেছিভ অন-লাইন কোৰ্ছ (MOOCS): NIOS ৰ পাঠ্যক্ৰম MOOCS ত উপলব্ধ হয়, আৰু ছেকেণ্ডাৰী আৰু ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী পৰ্যায়ৰ আটাইবোৰ মুখ্য বিষয় উপলব্ধ হয় https://swayam.gov.in/nc_details/NIOS ত।
2. ডিটিএইচ চেনেলবোৰৰ সম্প্ৰচাৰ বিনামূলীয়া:
ডিটিএইচ চেনেল নং ২৭ (পানীনি)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/program/current/27 (ছেকেণ্ডাৰী)
ডিটিএইচ চেনেল নং ২৮ (সাৰদা)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/channel_profile/profile/28 (ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী)
3. ইউটিউব চেনেল -
https://www.youtube.com/channel/UC1we0IrHSKyC7f30wE50_hQ (ছেকেণ্ডাৰী) https://www.youtube.com/channel/UC6R9rI-1iEsPCPmvzlunKDg (ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী)
4. কিশোৰ মঞ্চ : নৱমৰ পৰা একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে স্বয়মপ্ৰভা চেনেল নং ৩১ ৰ অধীনত এনচিইআৰটিৰ 24 X 7 ডিটিএইচ টিভি চেনেল।
এইবোৰৰ উপৰিও বিভিন্ন প্লেটফৰ্ম যেনে NROER, দিক্ষা, স্বয়মপ্ৰভা, NPTEL, ই-পাঠশালা আদিত ইতিমধ্যেই বহু বিনামূলীয়া ই-ৰিছ’ৰ্ছ উপলব্দ হৈছে।

Ministry of Education
As advised by Union HRD Minister to ensure academic welfare of students, Kendriya Vidyalaya Sangathan has taken various steps for Online Teaching-Learning Process
05 APR 2020 7:36PM by PIB Delhi
In view of the present scenario of closure of schools due to lockdown amidst threat of COVID-19, Union HRD Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' directed the heads of autonomous institutions coming under the Ministry to take necessary steps to ensure academic welfare of students. Accordingly, Kendriya Vidyalaya Sangathan has adopted various Online and Digital modes to impart education to the students. It has directed all of its Regional Offices to explore various available resources that can be utilized and which would keep students in touch with their studies.
Initiatives of KVS Teachers
A large number of KVS Teachers, as responsible educators and mentors, have risen to the occasion in the face of the global pandemic of COVID-19 and are connecting with their students through digital platforms to compensate for the loss of quality instruction time.
KVS has shared some action points with all the Principals, for implementation to the extent possible, to encourage all teachers in the system to engage their students in learning through digital modes. An essential protocol has also been designed for the online classes to be conducted by our Teachers.
Using NIOS Platform
KVS has shared the schedule of lessons of the recorded and live programmes of NIOS for secondary and senior secondary classes from their SWAYAM PRABHA PORTAL commencing from the 7th April 2020.
The information has been disseminated to all the Vidyalayas to ensure wide publicity amongst teachers, students, and their parents. Teachers have been advised to get in touch with students through various media, such as e-mail, Whatsapp, SMS, etc. to ensure that maximum number of students are benefitted by the programme.
Nomination of Teachers for Live Interactions
KVS has nominated some selected teachers for Live Session conducted by NIOS at SwayamPrabha Portal to address the queries and clear the doubts of the learners through Skype and Live Web Chat. The details of the nominated teachers have been shared with all the ROs.
These nominated teachers will prepare additional material/notes on the content broadcasted in morning session of the same day so that the doubts of the learner could be clarified during live session and if doubts are not coming in during live session then the faculty will recapitulate the content or transact the content through PPT/suitable teaching aids.
Using various available Resources
NIOS and NCERT are providing online lessons as well as telecasting lessons on TV. The details are as follows:
1. Massive Open On-line Course (MOOCS): NIOS course is available on MOOCS in all major subjects at Secondary & Sr. Secondary level on https://swayam.gov.in/nc_details/NIOS
2. Free to air DTH Channels:
DTH Channel no. 27 (Panini)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/program/current/27 (Secondary)
DTH Channel no. 28 (Sharda)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/channel_profile/profile/28 (Sr. Secondary)
3. Youtube Channels:
https://www.youtube.com/channel/UC1we0IrHSKyC7f30wE50_hQ (Secondary) https://www.youtube.com/channel/UC6R9rI-1iEsPCPmvzlunKDg (Senior Secondary)
4. Kishore Manch: 24 X 7 DTH TV channel of NCERT under Swayamprabha Ch no. 31 for classes IX - XII students
Besides this, there are free e-resources already available on various platforms like NROER, DIKSHA, SWAYAM PRABHA, NPTEL , e-pathshaala, etc.