হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ ১৯গী মরমদা অপদেৎ
03 APR 2020 6:43PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ থিংননবা, য়েংশিন্নবা অমসুং শিন্দোক-শিনজিন তৌনবগীদমক ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মতেংদগী তোঙান তোঙানবা থবক-থৌরমশিং পাইখৎলি। থবক-থৌরমশিং অসি অৱাংবা থাক্তা য়েংশিনবগী থবক পাইখৎলি।
ইকাই খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রামনাথ কোবিন্দনা ঙসি রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী রাজ্যপালশিং অমসুং উপরাজ্যপালশিংগা লোইননা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা খুন্নাইগী শোৎথহৌরবা কাংলুপ্তা মিৎয়েং চংলদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপদগী থিংনবা শেম-শারিবশিং অসিগী ফিভম, সিবিল সোসাইতী/ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসন/প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং রেদক্রোসনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অয়ুক লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা অৱাবগী অসিগুম্বা পলেপফম খঙদবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা উৎখিবা থক্সি-খাসি অমসুং অপুনবগী ৱাখল্লোন অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না পনখি অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা লোকদাউন চৎনহনবদা মতেং পাংপীনবা হায়জখি।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শবর্ধন্না অনাবশিং অমসুং মখোয়গী মরী-মতাশিংদা অপীল তৌখি মদুদি দোক্তর অমসুং অতৈ হেল্থ ৱাকর্শিংগী থবক্তা অপনবা পীবীগনু। মহাক্না লৈবাক অপুনবদা মাংজিন থানা থবক তৌরিবা ৱাকর্শিংদা চৎথরিবা অরানবা থৌওংশিংগী মতাংদসু নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয় ঐখোয়গী কোরোনা ৱারিয়র্সনি, মখোয় কোবিদ-১৯ লাইচৎতগী ঙাকথোক্নবা লেপ্তনা লৈবাক অসিগীদমক থবক তৌরিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ৱাকর্শিংগী থৌদাং অদুদা প্রধান মন্ত্রীনসু থাগৎপা ফোংদোকখ্রবনি, মরমদি হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না নারবা ১৫৬ লাইনা অসিদগী কনবা ঙমখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না এপ্রিল ০২, ২০২০দা কোবিদ-১৯গীদমক্তা ত্রেনিং মেতরিয়েলগী মতাংদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা এদভাইজরী অমসু থাদোকখি, মদু https://www.mohfw.gov.in/pdf/AdvisoryforHRmanagement.pdf তা ফংবীগনি। মসিদা কেপাসিতী বিল্দিং ত্রেনিং তৌবা অমসুং ফিল্দ সর্ভিলেন্স, আইসোলেসনগী খুদোংচাবশিংগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত, ক্বারেন্তাইন, সাইকো-সোসিয়েল কেয়র, লোজিস্তিক্স অমসুং সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত মপাঙ্গল কলহন্নবা পাম্বৈশিং য়াওরি।
মসিদা নত্তনা, এম্সকী মাইকৈদগী আই.সি.য়ু. কেয়র অমসুং ভেন্তিলেসন স্ত্রাতিজীগী মতাংদা ফিজিসিয়নশিংগী ওনলাইন ত্রেনিং অমসুং কোবিদ-১৯না নারবশিংবু য়েংশিল্লিবী নর্সশিংগীদমক্তসু অতৈ ওনলাইন ত্রেনিংসু পাংথোক্লি। মতৌ অসুম্না ৱেবিনার্সগী সেদ্যুল অদু হকশেল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইৎঃ https://www.mohfw.gov.in/দা ফংবীগনি।
হৌজিক ফাওবদা, কোবিদ-১৯গী কেস ২৩০১ কনফার্ম তৌরে অমসুং ৫৬না শিখ্রে। মীওই ১৫৬ লায়েংখ্রে/মশা ফগৎলবা মতুংদা হোস্পিতালদগী চৎহনখ্রে।
কোবিদ-১৯গী মতাংদা তেক্নিকেল ইসুশিংগা মরী লৈনবা মখল খুদিংমক্কী থাজনীংঙাই ওইবা অমদি অপদেৎ ওইবা ই-পাউ, গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরীশিংগীদমক্তা চানবীদুনা চাং নাইনা https://www.mohfw.gov.in/তা চংবীয়ু।

Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
03 APR 2020 6:43PM by PIB Delhi
Various actions have been initiated by Government of India along with the States/UTs for the prevention, containment and management of COVID-19 in the country. These are being regularly monitored at the highest level.
Hon’ble President of India Shri Ram Nath Kovind discussed the status of preparedness, the role of civil society/voluntary organisation/private sector and the role of the Red Cross with focus on vulnerable sections to contain the spread of the COVID-19 in a video conference held today with Governors and Lt. Governors of the States/UTs.
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, while addressing the nation today morning, appreciated that the country has shown unprecedented discipline and collective spirit during these uncertain times of crisis. He reiterated the importance of Social Distancing and urged every citizen to help implement the lockdown.
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare appealed to the patients and their families, not to create hurdles in the work of doctors and other health workers. He also expressed concern on the misbehaviour towards frontline workers across the country. He further added that they are our Corona Warriors who are continuously serving the nation to control and contain COVID-19 pandemic and their contribution has been appreciated by Hon’ble Prime Minister also as 156 COVID-19 patients have recovered as of now.
Ministry of Health and Family Welfare has also issued an advisory to all the States/UTs regarding training material for COVID-19 on 2nd April 2020, which is available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/AdvisoryforHRmanagement.pdf . This includes capacity building training and strengthening measures for field surveillance, clinical management of isolation facilities, quarantine, psycho-social care, logistics and supply chain management.
Additionally, online training for physicians on ICU care and ventilation strategy and another online training for nurses to take care of COVID-19 patients are also being conducted by AIIMS. The schedule of all the webinars is available on the Health Ministry website: https://www.mohfw.gov.in/
As of now, 2301 confirmed cases and 56 deaths have been reported. 156 persons have been cured/discharged from the hospitals after recovery.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.