আয়ুষ
ক’ভিড-১৯ৰ সংকটৰ সময়ত স্ব-পৰিচৰ্যা আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধক ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে আয়ুৰ্বেদৰ উপায়
31 MAR 2020 2:31PM by PIB Guwahati
আজি ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰকোপত সমগ্ৰ বিশ্বই পীড়িত হৈছে৷ এনেক্ষেত্ৰত শৰীৰৰ স্বাভাৱিক প্ৰতিৰক্ষা প্ৰণালী (ৰোগ প্ৰতিৰোধক ক্ষমতা) উন্নত কৰি শৰীৰক নিৰোগী কৰি ৰাখিব পাৰি৷ আমি সকলোৱে জানো যে প্ৰতিৰোধেই হ’ল উত্তম চিকিৎসা৷ এই পৰ্যন্ত ক’ভিড-১৯ৰ বাবে কোনো ঔষধ প্ৰস্তুত হোৱা নাই যদিও প্ৰতিৰোধাত্মক ব্যৱস্থাৰে আমাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰো৷
আয়ুৰ্বেদ জীৱন বিজ্ঞান হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সুস্থ আৰু সবল হৈ থাকিবলৈ ই প্ৰাকৃতিক সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে৷ সুস্থ জীৱনৰ বাবে প্ৰতিৰোধী উপায়সম্বন্ধীয় আয়ুৰ্বেদৰ ব্যাপক জ্ঞান ‘দিনচৰ্যা’ আৰু ‘ঋতুচৰ্যা’ৰ অৱধাৰণৰ ওপৰত আধাৰিত৷ ই হ’ল উদ্ভিদভিত্তিক বিজ্ঞান৷ আয়ুৰ্বেদ শাস্ত্ৰসমূহত ইয়াৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে৷
আয়ুস মন্ত্ৰালয়ে শ্বাস-প্ৰশ্বাস সম্বন্ধীয় স্বাস্থ্য সন্দৰ্ভত ৰোগ প্ৰতিৰোধক ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে তথা সু-স্বাস্থ্যৰ বাবে নিম্নোল্লিখিত নিৰ্দেশনাসমূহৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছে৷ এয়া আয়ুৰ্বেদিক সাহিত্য তথা বৈজ্ঞানিক পত্ৰিকাসমূহৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷
সাধাৰণ উপায়
১. গোটেই দিনটো গৰম পানী পান কৰক৷
২. আয়ুস মন্ত্ৰালয় (#যোগাএটহোম #ষ্টে’হোম #ষ্টে’চেফ)ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি প্ৰতিদনে অতিকমেও ৩০ মিনিট যোগাসন, প্ৰাণায়াম আৰু ধ্যানৰ অভ্যাস কৰক৷
৩. খাদ্য প্ৰস্তুতিত হালধি, জিৰা, ধনিয়া আৰু নহৰুৰ দৰে মছলাসমূহৰ ব্যৱহাৰৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে৷
ৰোগ প্ৰতিৰোধক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আয়ুৰ্বেদিক উপায়
১. প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা ১ চামুচ অৰ্থাৎ ১০ গ্ৰাম চ্যৱনপ্ৰাশ খাওক৷ মধুমেহৰ ৰোগীয়ে ছুগাৰফ্ৰী চ্যৱনপ্ৰাশ খাব লাগে৷
২. তুলসী, দালচেনী, কলা জালুক, শুকান আদাৰে বনোৱা হাৰ্বেল টী এবাৰ বা দুবাৰ গ্ৰহণ কৰক৷ যদি আৱশ্যক হয় তেন্তে নিজৰ সোৱাদ অনুসৰি গুড় অথবা সতেজ নেমুৰ ৰসো মিহলাব পাৰে৷
৩. সোণালী গাখীৰ- ১৫০ মিলিলিটাৰ গৰম গাখীৰত আধা চামুচ হালধী পাউডাৰ দিনত এবাৰ বা দুবাৰ খাওক৷
সৰল আয়ুৰ্বেদিক প্ৰক্ৰিয়াসমূহ
১. নাকৰ অনুপ্ৰয়োগ- পুৱা আৰু সন্ধিয়া নাকৰ ফুটাত তিলৰ তেল/নাৰিকলৰ তেল অথবা ঘিউ লগাওক৷
২. অইল পুলিং থেৰাপী- ১ চামুচ তিল অথবা নাৰিকলৰ তেল মুখত লওক৷ সেয়া ডিঙিৰ ভিতৰলৈ যাবলৈ নিদিয়াকৈ ২ৰ পৰা ৩ মিনিটলৈ মুখতে কুলিকুলি কৰক আৰু পেলাই দিয়ক৷ ইয়াৰ পিছত গৰম পানীৰে কুলিকুলি কৰক৷ এনেকুৱা দিনত এবাৰ বা দুবাৰ কৰিব পাৰে৷
শুকান কাহ/ডিঙিত ব্যাথা হোৱাৰ সময়ত
১. সতেজ পদিনাৰ পাত অথবা আজৱাইনৰ সৈতে দিন এবাৰ বাষ্প গ্ৰহণ কৰিব পাৰি৷
২. কাহ অথবা ডিঙি জ্বলা-পোৰা কৰিলে লং পাউডাৰ গুড়/মৌৰ সৈতে মিলাই দিনত ২ বা ৩ বাৰ খাব পাৰি৷
৩. এই উপায় সাধাৰণতে সামান্য শুকান কাহ আৰু ডিঙিত হোৱা সুৰসুৰণিৰ বাবেহে৷ কিন্তু এই লক্ষণ দীঘলীয়া হ’লে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰা উচিত৷
উপৰোক্ত উপায়সমূহ ব্যক্তিয়ে নিজৰ সুবিধা অনুসৰি কৰিব পাৰে৷ দেশৰ প্ৰখ্যাত বৈদ্যসকলৰ পৰামৰ্শৰ আধাৰত এই উপায়সমূহ উল্লেখ কৰা হৈছে কিয়নো ইয়াৰ জৰিয়তে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধক ক্ষমতা বৃদ্ধি হয়৷ বৈদ্যসকলৰ নাম ইয়াত উল্লেখ কৰা হ’ল- পদ্মশ্ৰী বৈদ্য পি আৰ কৃষ্ণকুমাৰ, কইম্বাটুৰ; পদ্মভূষণ বৈদ্য দেৱেন্দ্ৰ ত্ৰিগুণা, দিল্লী; বৈদ্য পি এম বাৰিয়াৰ, কট্টাক্কাল; বৈদ্য জয়ন্ত দেৱপুজাৰী, নাগপুৰ; বৈদ্য বিনয় ৱেলাংকাৰ, থানে; বৈদ্য বি এছ প্ৰসাদ, বেলগাঁও; পদ্মশ্ৰী বৈদ্য গুৰদ্বীৰ সিং, জামনগৰ; আচাৰ্য বালকৃষ্ণজী, হৰিদ্বাৰ; বৈদ্য এম এছ বাঘেল, জয়পুৰ; বৈদ্য আৰ বি দ্বিৱেদী, হাৰদৈ উত্তৰ প্ৰদেশ; বৈদ্য কে এন দ্বিৱেদী, বাৰাণসী; বৈদ্য ৰাকেশ শৰ্মা, চণ্ডীগড়; বৈদ্য অবিচল চট্টোপাধ্যায়, কলকাতা; বৈদ্য তনুজা নেছাৰী, দিল্লী; বৈদ্য সঞ্জীৱ শৰ্মা, জয়পুৰ; বৈদ্য অনুপ থাকাৰ, জামনগৰ৷
বি: দ্ৰ: উপৰোক্ত পৰামৰ্শৱলীসমূহে ক’ভিড-১৯ৰ চিকিৎসা বুলি দাবী নকৰে

AYUSH
Ayurveda’s immunity boosting measures for self care during COVID 19 crisis
31 MAR 2020 2:31PM by PIB Delhi
In the wake of the Covid 19 outbreak, entire mankind across the globe is suffering. Enhancing the body’s natural defence system (immunity) plays an important role in maintaining optimum health. We all know that prevention is better than cure. While there is no medicine for COVID-19 as of now, it will be good to take preventive measures which boost our immunity in these times.
Ayurveda, being the science of life, propagates the gifts of nature in maintaining healthy and happy living. Ayurveda’s extensive knowledge base on preventive care derives from the concepts of “Dinacharya” - daily regimes and “Ritucharya” - seasonal regimes to maintain healthy life. It is a plant-based science. The simplicity of awareness about oneself and the harmony each individual can achieve by uplifting and maintaining his or her immunity is emphasized across Ayurveda’s classical scriptures.
Ministry of AYUSH recommends the following self-care guidelines for preventive health measures and boosting immunity with special reference to respiratory health. These are supported by Ayurvedic literature and scientific publications.
General Measures
1. Drink warm water throughout the day.
2. Daily practice of Yogasana, Pranayama and meditation for at least 30 minutes as advised by Ministry of AYUSH (#YOGAatHome #StayHome #StaySafe)
3. Spices like Haldi (Turmeric), Jeera (Cumin), Dhaniya (Coriander) and Lahsun (Garlic) are recommended in cooking.
Ayurvedic Immunity Promoting Measures
1. Take Chyavanprash 10gm (1tsf) in the morning. Diabetics should take sugar free Chyavanprash.
2. Drink herbal tea / decoction (Kadha) made from Tulsi (Basil), Dalchini (Cinnamon), Kalimirch (Black pepper), Shunthi (Dry Ginger) and Munakka (Raisin) - once or twice a day. Add jaggery (natural sugar) and / or fresh lemon juice to your taste, if needed.
3. Golden Milk- Half tea spoon Haldi (turmeric) powder in 150 ml hot milk - once or twice a day.
Simple Ayurvedic Procedures
1. Nasal application - Apply sesame oil / coconut oil or Ghee in both the nostrils (PratimarshNasya) in morning and evening.
2. Oil pulling therapy- Take 1 table spoon sesame or coconut oil in mouth. Do not drink, Swish in the mouth for 2 to 3 minutes and spit it off followed by warm water rinse. This can be done once or twice a day.
During dry cough / sore throat
1. Steam inhalation with fresh Pudina (Mint) leaves or Ajwain (Caraway seeds) can be practiced once in a day.
2. Lavang (Clove) powder mixed with natural sugar / honey can be taken 2-3 times a day in case of cough or throat irritation.
3. These measures generally treat normal dry cough and sore throat. However, it is best to consult doctors if these symptoms persist.
The above measures can be followed to the extent possible as per an individual’s convenience. These measures are recommended by following eminent Vaidyas from across the Country as they may possibly boost an individual’s immunity against infections: Padma ShriVaidya P R Krishnakumar, Coimbatore, Padma Bhushan Vaidya Devendra Triguna, Delhi, Vaidya P M Varier, Kottakkal, Vaidya Jayant Devpujari, Nagpur, Vaidya Vinay Velankar, Thane, Vaidya B S Prasad, Belgaum, Padma Shri Vaidya Gurdeep Singh, Jamnagar, Acharya Balkrishnaji, Haridwar, Vaidya M S Baghel, Jaipur, Vaidya R B Dwivedi, Hardoi UP, Vaidya K N Dwivedi, Varanasi, Vaidya Rakesh Sharma, Chandigarh, Vaidya Abichal Chattopadhyay, Kolkata, Vaidya Tanuja Nesari, Delhi, Vaidya Sanjeev Sharma, Jaipur, Vaidya Anup Thakar, Jamnagar
Disclaimer: The above advisory does not claim to be treatment for COVID 19