প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুদ্ধত শীৰ্ষৰ নেতৃত্বত প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিভিন্ন ষ্টেকহ’ল্ডাৰসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপ অব্যাহত<br>
দৈনিক ভিত্তিত ২০০ৰো অধিক লোকৰ সৈতে মত-বিনিময়<br>
বিভিন্ন মহলৰ পৰা লাভ কৰিছে পোনপটীয়া মতামত
29 MAR 2020 11:29AM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে যুঁজ দি থকাৰ সময়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিভিন্ন বৰ্গৰ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে মতবিনিময় অব্যাহত ৰাখিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৈনিক প্ৰায় ২০০ ব্যক্তিৰ সৈতে মতবিনিময় কৰি আছে৷ ইয়াৰ ভিতৰত আছে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু স্বাস্থ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে ফোনত বাৰ্তালাপ৷ তেওঁলোকৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে চলি থকা যুঁজৰ পোনপটীয়া মতামত গ্ৰহণ কৰি আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিভিন্ন চিকিৎসক, নাৰ্ছ, স্বাস্থ্য কৰ্মী, চাফাই কৰ্মীসকলক উৎসাহিত কৰিবলৈ তথা তেওঁলোকক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সৈতে টেলিফোনত সম্পৰ্ক বজাই ৰাখিছে৷
তদুপৰি, শ্ৰী মোদীয়ে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ নিয়ন্ত্ৰণৰ চেষ্টা স্বৰূপে সমাজ জীৱনৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ লোকৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমেৰে মতবিনিময় কৰি আছে৷
শ্ৰী মোদীয়ে বিভিন্ন ইলেকট্ৰ’নিক মিডিয়া গ্ৰপৰ মূৰব্বীৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে আলোচনাত মিলিত হৈছে৷ তেওঁ লগতে বিভিন্ন প্ৰিণ্ট মিডিয়াৰ মূৰব্বীসকলৰ সৈতেও যোৱা ২৪ মাৰ্চত মতবিনিময় কৰে৷
একেদৰে, ২৭ মাৰ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন ৰেডিঅ’ জ’কী আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ৰ ঘোষক-ঘোষিকাসকলৰ সৈতে এক ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত ভাগ লয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ক’ৰোনা ভাইৰাছত আক্ৰান্ত ৰোগী আৰু আৰোগ্য লাভ কৰা কিছুসংখ্যক ব্যক্তিৰ সৈতেও টেলিফোনযোগে বাৰ্তালাপ কৰি শেহতীয়া স্থিতিৰ বুজ লৈছে৷
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৫ মাৰ্চত এক বিশেষ ভিডিঅ’ৰ মাধ্যমেৰে তেওঁৰ সংসদীয় সমষ্টি ৱাৰাণসীৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে মতবিনিময় কৰে৷ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সংকল্প, সংযম আৰু সংবেদনশীলতাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিবলৈ তেওঁ ৱাৰাণসীবাসীক আহ্বান জনায়৷
নিয়মীয়া মতবিনিময় আৰু বৈঠক
জানুৱাৰীৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধৰ উপায় বিচাৰি কেইবাটাও পৰ্যায়ৰ বৈঠকত মিলিত হয় আৰু সমাজৰ বিভিন্ন স্তৰৰ লোক আৰু বিষয়ববীয়াৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৈনিক ভিত্তিত বৈঠক আয়োজন কৰিছিল৷ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ কেবিনেট সচিব আৰু মুখ্য সচিবৰদ্বাৰা তেওঁ সকলো তথ্য লাভ কৰি আছিল৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ হৰ্ষ বৰ্ধনৰ অধ্যক্ষতাত গঠিন মন্ত্ৰীগোটেও প্ৰধানমন্ত্ৰীক চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰাইছিল৷
আনৰ বাবে উদাহৰণ সৃষ্টি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামাজিক দূৰত্ব বৰ্তাই ৰখাৰ উদ্দেশ্যে হোলী উৎসৱত অংশগ্ৰহণৰ পৰা বিৰত থকাৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল৷
ৰাষ্ট্ৰক সম্বোধি ভাষণ—জনতা কাৰ্ফিউ আৰু ৩ সপ্তাহৰ লকডাউনৰ ঘোষণা
ক’ভিড-১৯ৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ দেশক সাজু কৰি তুলিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯মাৰ্চ,২০২০ত দেশবাসীক সম্বোধন কৰে আৰু ২২মাৰ্চৰ পুৱা ৭বজাৰ পৰা নিশা ৯বজালৈ জনতা কাৰ্ফিউত জনসাধাৰণক স্বেচ্ছাই অংশ ল’বলৈ আহ্বান জনায়৷
সামাজিক দূৰত্ব বৰ্তাই ৰখাৰ এক প্ৰচেষ্টাই সফল ৰূপ লাভৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৪মাৰ্চ,২০২০ত দেশবাসীক পুনৰ সম্বোধন কৰে আৰু ৩ সপ্তাহৰ লকডাউন পালন কৰিবলৈ দেশবাসীক সম্বোধন কৰে৷ ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ এয়া একমাত্ৰ ফলপ্ৰসু উপায় বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে৷
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ দেশবাসীক ‘সংকল্প আৰু সংযম’ৰ মন্ত্ৰ আগবঢ়ায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণত দেশবাসীক শংকিত হৈ বস্তু ক্ৰয় নকৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান অব্যাহত থকাৰ আশ্বাস দিয়ে৷
ক’ভিড-১৯ বিত্তীয় সাহায্য টাস্ক ফ’ৰ্চ
মহামাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীৰ অধীনত ক’ভিড-১৯ বিত্তীয় সাহায্য টাস্ক ফ’ৰ্চ মুকলি কৰিছে৷ টাস্ক ফ’ৰ্চে অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ মতামত গ্ৰহণ কৰিব৷ টাস্ক ফ’ৰ্চে এই প্ৰত্যাহ্বান দূৰ কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া পদক্ষেপ আৰু সিদ্ধান্তসমূহ ৰূপায়ন কৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েও ব্যৱসায়িক সমূদায় আৰু উচ্চ আয়ৰ গোটসমূহক আহ্বান জনাইছে যে তেওঁলোকে যাতে এই সংকটৰ সময়ত নিম্ন আয়ৰ ব্যক্তিসকলৰ বিত্তীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ৰ হাত আগবঢ়ায়৷ এই সময়ছোৱাত কাৰ্যালয়ত উপস্থিত থাকিব নোৱাৰি কৰ্তব্য পালন কৰিব নোৱাৰাসকলৰ দৰমহা কৰ্তন নকৰিবলৈও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক আহ্বান জনায়৷ এনে সময়ত মানৱতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত তেওঁ জোৰ দিয়ে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সাহায্য পুজিঃ
মহামাৰী ক’ভিড-১৯ৰ দৰে জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰাথমিক উদ্দেশ্যৰে এটা আছুতীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এটা ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰতিষ্ঠান গঠন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ নাম ৰখা হৈছে—‘জৰুৰী অৱস্থাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নাগৰিক সহযোগিতা আৰু সাহায্য পুঁজি’(পিএম কেয়াৰছ ফাণ্ড)৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’ল এই ট্ৰাষ্টৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী, গৃহ মন্ত্ৰী আৰু বিত্তমন্ত্ৰী অন্যতম সদস্য৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সদায় বিশ্বাস কৰে যে যিকোনো সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাইজৰ সহায়-সহযোগিতা সবাতোকৈ ফলপ্ৰসু উপায় আৰু এয়া হ’ল ইয়াৰ আন এক উদাহৰণ৷ এই পুঁজিলৈ কম পৰিমাণৰ অনুদানো আগবঢ়াব পাৰি, যাৰ ফলত বৃহৎ পৰিমাণৰ লোকে ইয়াৰ অংশীদাৰ হ’ব পাৰিব৷
১.৭লাখ কোটিৰ বিত্তীয় পেকেজ ঘোষণাঃ
নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে ২৬ মাৰ্চত ১.৭লাখ কোটি টকাৰ বিত্তীয় পেকেজ ঘোষণা কৰে, যাৰ লক্ষ্য হ’ল দৰিদ্ৰলৈ জৰুৰীভাৱে ধন হস্তান্তৰ কৰা৷ পেকেজৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা হ’ল—প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত ৩মাহৰ বিনামূলীয়া খাদ্যসামগ্ৰী, ডাইল আৰু ৰন্ধন গেছৰ যোগান৷ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰভাৱৰদ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত দৰিদ্ৰ লোকক সহায় কৰিবলৈ এই পেকেজৰ ঘোষণা কৰা হৈছে৷
চিকিৎসক, নাৰ্ছ আৰু স্বাস্থ্যকৰ্মীৰে বৈঠকঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৪ মাৰ্চত চিকিৎসক, নাৰ্ছ আৰু লেব’ৰেটৰী টেকনিচিয়ানৰ সৈতে মতবিনিয়ম কৰে৷ ক’ভিড-১৯ৰ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চিকিৎসা কৰ্মীসকলৰ নিঃস্বাৰ্থ সেৱাৰ বাবে তেওঁলোকক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে৷ মতবিনিময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘আপোনালোকৰ আশাবাদে মোৰ আত্মবিশ্বাস বঢ়াই তুলিছে, যিয়ে আমাৰ দেশক জয়যুক্ত কৰিব৷’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে চিকিৎসা কৰ্মীসকলক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ আরু সেয়ে চৰকাৰে তেওঁলোকক সুৰক্ষা দিবলৈ সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব৷
ফাৰ্মা খণ্ডৰ সৈতে বৈঠকঃ
দৰৱ আৰু চিকিৎসাজনিত সা-সজুলিৰ নিয়মীয়া যোগান বাহাল ৰখাৰ এক প্ৰয়াস হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২১ মাৰ্চত ফাৰ্মা খণ্ডৰ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে এক ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত মিলিত হয়৷ মতবনিময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফাৰ্মা উদ্যোগক ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ বাবে আৰএনএ টেষ্টিং কীট নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক নিৰ্দেশ দিয়ে যে অত্যাৱশ্যকীয় দৰৱৰ যোগান বাহাল ৰখাটো অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ক’লা বজাৰ ৰোধ কৰিব লাগে৷
আয়ুস চিকিৎসকৰ সৈতে বৈঠক
দেশক স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰখাৰ প্ৰয়াসস্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে বিভিন্ন আয়ুস চিকিৎসকসকলৰ সৈতে মতবিনিময় কৰে৷ যোৱা ২৮ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত এই বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ অব্যাহত থকা যুঁজত আয়ুস খণ্ডৰ গুৰুত্ব অনেক বৃদ্ধি পাইছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক আহ্বান জনায় যে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ নিৰ্দেশাৱলী অনুসৰি কাম কৰোতে আয়ুস খণ্ডই নিজৰ নেটৱৰ্ক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে৷ ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ প্ৰয়োজন হোৱা ভাল ব্যায়ামৰ বিষয়ে তেওঁলোকে জনসাধাৰণৰ মাজত প্ৰচাৰ কৰা উচিত৷
এই জটিল পৰিস্থিতিত দেহ-মন সজীৱ কৰি ৰাখিবলৈ ঘৰতে যোগাসন কৰিবলৈ আয়ুস মন্ত্ৰালয়ে হাতত লোৱা পদক্ষেপক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে৷
ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ঐক্যবদ্ধভাৱে কাম কৰিছে
ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰতিৰোধমূলক ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা ২০ মাৰ্চত দেশৰ সকলো মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমেৰে আলোচনাত মিলিত হয়৷ এই বৈঠকত তেওঁ সকলোকে ঐক্যবদ্ধভাৱে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ কয় যে মহামাৰী ক’ৰোনা ভাইৰাছৰে যুঁজিবলৈ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে একেলগে আগুৱাব লাগিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যৰ মূৰব্বীসকলক সোঁৱৰাই দিয়ে যে দেশ এতিয়া জটিল পৰ্য়ায়ত আছে, অৱশ্যে আতংকিত হোৱাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই৷
বৈঠকত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱা হয় আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তিগতভাৱে কিদৰে সমগ্ৰ দেশৰ সামগ্ৰিক পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি আছে, সেয়াও আলোকপাত কৰা হয়৷
ছাৰ্ক ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ঐক্যবদ্ধ সহযোগিতাঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আছিল প্ৰথমগৰাকী নেতা, যিয়ে ছাৰ্ক ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ দিহা-পৰামৰ্শ আৰু ঐক্যবদ্ধ সহযোগিতাৰ প্ৰস্তাৱ দাঙি ধৰিছিল৷ ইয়াৰ পিছত যোৱা ১৫মাৰ্চত ভাৰতৰ নেতৃত্বত ছাৰ্কৰ নেতাসকলৰ সৈতে এখন ডিভিঅ’ কনফাৰেন্স অনুষ্ঠিত হয়৷
এই বৈঠকত সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ স্বেচ্ছামূলক বৰঙণি বিচাৰি এক ক’ভিড-১৯ জৰুৰী পুঁজি গঠনৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হয় আৰু ভাৰতে প্ৰথমটো বৰঙণি হিচাপে ১০মিলিয়ন ডলাৰ আগবঢ়ায়৷ জৰুৰী পদক্ষেপত ব্যয় কৰিবলৈ ছাৰ্কৰ যিকোনো ৰাষ্ট্ৰই এই পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে৷
নেপাল, ভূটান আৰু মালদ্বীপ আদিৰ দৰে ছাৰ্ক ৰাষ্ট্ৰইও জৰুৰী পুঁজিলৈ বৰঙণি আগবঢ়ায়৷
অভিনৱ ভাৰ্চুৱেল জি-২০ সন্মিলনঃ
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱে সৃষ্টি কৰা প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিবলৈ ২৬ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত হয় এখন অভিনৱ ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন৷ এই সন্মিলনত এক গোলকীয় সহযোগিতামূলক সাহায্যৰ কথা উত্থাপিত হয়৷ ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিষয়ত ছৌদি আৰৱৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্সৰ সৈতে টেলিফোনত বাৰ্তালাপ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পোষকতা কৰে যে গোলকীয় সমৃদ্ধি আৰু সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হোৱা উচিত মানৱতা, য’ত চিকিৎসা গৱেষণা আৰু নতুন নতুন উদ্ভাৱনৰ উপযোগিতা সকলোৰে বাবে বিনামূলীয়া আৰু মুক্ত হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মানৱতাৰ সামগ্ৰিক কল্যাণৰ বাবে গোলকীয়কৰণৰ এক নতুন সংজ্ঞা নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ নেতাসকলক আহ্বান জনায়৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ব্ৰিটেইন, ইজৰাইলৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে ১২ মাৰ্চত আৰু ছৌদি আৰৱৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্সৰ সৈতে ১৭ মাৰ্চত টেলিফোনযোগে ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদূৰ্ভাৱ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে৷
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৫ মাৰ্চত ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি, ২৬ মাৰ্চত আবু ঢাবিৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স আৰু কাটাৰৰ আমিৰৰ সৈতে টেলিফোনিক বাৰ্তালাপত মিলিত হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ২৪ মাৰ্চত ইউৰোপিয়ান কমিছনৰ সভাপতি মহামহিম উৰ্ছুলা ভ’ন ডেৰ লায়েনৰ সৈতে টেলিফোনত মতবিনিময় কৰে৷
অসহায় নাগৰিকক উদ্ধাৰঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ কেন্দ্ৰস্থল চীন, ইটালী, ইৰান আৰু বিশ্বৰ আন প্ৰান্তৰ পৰা প্ৰায় ২০০০ নাগৰিকক উদ্ধাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হয়৷

Prime Minister's Office
PM at the helm of India’s Fight against COVID-19
Prime Minister continues his interactions with various stakeholders
Interacts with over 200 people on a daily basis
Gets firsthand feedback from various quarters
29 MAR 2020 11:29AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi is continuing his interactions with various stakeholders in India’s fight against COVID-19.
Prime Minister interacts with over 200 people on a daily basis which includes phone calls to various State Governors, Chief Ministers, and Health Ministers to get a first-hand feedback on India’s fight against the COVID-19 menace.
Prime Minister also telephonically reaches out to various doctors, nurses, health workers, and sanitation staff from various corners of the country in order to encourage them and to pay gratitude to their yeomen service to the nation and society.
Shri Modi also interacts with people from various walks of life through video conferencing in an effort to control the spread of the Corona virus
Shri Modi has held discussions through video conferencing with the heads of various Electronic Media groups. He interacted with the heads of various Print Media Groups on the 24th March.
Prime Minister in both the cases appealed that media should counter pessimism and panic through positive communication.
On the 27th of March Prime Minister held a video conference with various Radio Jockeys and Announcers of All India Radio.
“Need to constantly celebrate the contribution of the local heroes at national level and boost their morale” he said.
Prime Minister also telephonically reaches to some of those who are affected with Corona Virus and to some of those who have recovered from its affects in order to keep an update on their progress.
Shri Narendra Modi in a special video interaction on 25th March 2020 with his constituents in Varanasi has appealed for Resolve, Restraint and Sensitivity and exhorted the people to adapt to the best practices in fighting the virus.
Regular Interactions & Meetings
Since January Prime Minister Shri Modi held several rounds of meetings and discussions with people from various walks of life and officials in order to find ways and means to fight COVID-19.
Prime Minister had been holding meetings on a daily basis wherein he is updated regularly by the Cabinet Secretary and the Principal Secretary to the Prime Minister’s Office.
Prime Minister is also being updated by the Group of Ministers (GoM) set up under the chairmanship of the Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan on the steps being taken by the Government.
Leading by example
The Prime Minister announced that he would not be participating in the Holi festivities in an effort to make people maintain social distancing.
Address to the Nation - Janta Curfew & 3 Week Lockdown
In order to prepare the country to deal with the COVID-19, the Prime Minister in his address to the Nation on the 19th of March 2020, urged the people to voluntarily participate in the Janta Curfew for 14 Hours from 7 AM to 9 PM on the 22nd of March 2020.
While preparing the nation successfully in an effort to maintain Social Distance, the Prime Minister in his address to the nation on the 24th March 2020, has appealed for a 3 week lockdown as it is the only known effective measure in controlling the spread of the virus.
Shri Narendra Modi, gave to the nation his two pronged mantra of “Resolve and Restraint” in order to fight the Corona Virus.
In his address the Prime Minister requested the people against panic buying and assured them of the constant supply of essential goods.
COVID -19 Economic Response Task Force
To deal with the economic challenges caused by the pandemic, Prime Minister announced the creation of ‘COVID-19 Economic Response Task Force’ under the Union Finance Minister. The Task Force will consult stakeholders, take feedback, on the basis of which decisions will be taken to meet the challenges. The Task Force will also ensure implementation of the decisions taken to meet these challenges.
Prime Minister also urged the business community and higher income groups to look after the economic needs of those from lower income groups, from whom they take various services, urging them not to cut their salary on the days they are unable to render the services due to inability to come to the workplace. He stressed on the importance of humanity during such times.
PM CARES Fund
Keeping in mind the need for having a dedicated national fund with the primary objective of dealing with any kind of emergency or distress situation, like posed by the COVID-19 pandemic, and to provide relief to the affected, a public charitable trust under the name of ‘Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund’ (PM CARES Fund)’ has been set up. Prime Minister is the Chairman of this trust and its Members include Defence Minister, Home Minister and Finance Minister.
PM Narendra Modi has always believed and shown in actions that public participation is the most effective way to mitigate any issue and this is yet another example. This fund will enable micro-donations as a result of which a large number of people will be able to contribute with smallest of denominations.
Announces Rs 1.7 Lakh Crore Financial Package
The Narendra Modi Government on the 26th of March announced a Financial Package of Rs 1.7 Lakh Crore which focuses on emergency cash transfers of the poor. The Package also includes a 3 month free supply of foodgrains, pulses and gas under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana in order to support them from the economic vagaries arising out of the impact of the Corona Virus.
Meeting with Doctors, Nurses and Health Workers
On 24th March Prime Minister interacted with with medical fraternity - doctors, nurses and lab technicians. He thanked the medical fraternity for its selfless service to the nation in tackling COVID-19.
In his interaction the Prime Minister said, “Your optimism has instilled greater confidence in me that the nation will emerge triumphant”.
He said Government is examining the proposal for greater teleconsultation in medicine.
Prime Minister also assured the medical fraternity that their security is of utmost importance and that the Government would take every step to protect them.
Meeting with Pharma Sector
In an effort to maintain the regular supply of medicines and medical equipment, the Prime Minister also held a video conference with the Pharma Sector Representatives on the 21st of March 2020. In his interaction the Prime Minister asked the Pharma industry to work on manufacture of RNA Testing Kits for COVID-19 on war footing. He assured them that the Government is committed to maintaining supply of APIs and manufacture within the country.
He directed them that it is important to maintain supply of essential medicines and prevent black marketing and hoarding.
Meeting with AYUSH Practitioners
In an effort to keep the nation healthy, the Prime Minister also interacted with various AYUSH Practitioners on 28th of March 2020. He said AYUSH sector importance has increased manifold in the ongoing efforts to tackle COVID-19.
Prime Minister requested them to utilise the sector’s network, while working according to WHO guidelines, to spread the message of good practises which need to be adopted to control the spread of the virus.
He also praised AYUSH Ministry for promoting #YogaAtHome to de-stress the mind and strengthen the body during this difficult phase.
Working together with the States
On the 20th of March the Prime Minister interacted with all the Chief Ministers of the country through a video conference where in had called for tackling the challenge together. Prime Minister called for a constant vigilance and monitoring of spread of the virus and that Centre and States must work together to combat the pandemic.
Prime Minister reminded the State leadership that the country is in a critical phase of tackling spread of the virus but assured them that there is no need to panic.
The Chief Ministers were briefed on the steps taken by the Central Government so far and how the Prime Minister is personally monitoring the overall situation in the country.
During their presentation, when the Chief Ministers requested for augmenting of testing facilities and greater support to vulnerable sections of the society, the Prime Minister assured his support to the states and talked about the urgent need for capacity building of healthcare workers and augmentation of healthcare infrastructure. He suggested that the Chief Ministers should do video conference with trade bodies in their states to prevent black marketing and undue price rise. He urged them to use soft power of persuasion as well as legal provisions, wherever necessary.
SAARC Region comes together
Prime Minister is the first leader to have suggested for a regional consultation and discussion when he called for a video conference with the leaders of the SAARC Nations, home to significant portion of the World’s population. A meeting of the SAARC leaders under India’s leadership was held on the 15th of March 2020.
Shri Modi led the way, in the spirit of collaboration and proposed creation of a COVID-19 Emergency Fund based on voluntary contributions from all the countries, with India making an initial offer of US $10 million for the fund. The fund can be used by any of the partner countries to meet the cost of immediate actions.
Other SAARC Nations viz Nepal, Bhutan and Maldives have also contributed to the Emergency Fund.
Extraordinary Virtual G-20 Summit
An Extraordinary Virtual G20 Leaders’ Summit was convened on 26 March 2020 to discuss the challenges posed by the outbreak of the COVID-19 pandemic and to forge a global coordinated response. Earlier, PM had a telephonic conversation with the Crown Prince of Saudi Arabia on this subject.
PM underscored the need to put human beings at the centre of our vision of global prosperity and cooperation, freely and openly share the benefits of medical research and development, develop adaptive, responsive and humane health care systems amongst others.
PM called on the Leaders to help usher in a new globalization, for the collective well-being of humankind and have multilateral fora focus on promoting the shared interests of humanity.
International Effort
Prime Minister also held telephonic discussions with the Prime Minister of the UK, H.E Boris Johnson, with Prime Minister of Israel H.E Benjamin Netanyahu on the 12th of March 2020 and Crown Prince of Kingdom of Saudi Arabia His Royal Highness Mohammed bin Salman on the 17th of March 2020.
On 25th of March Prime Minister held discussions with President of the Russian Fedration H.E Vladimir Putin. On the 26th of March Shri Modi held separate telephonic discussions with His Highness Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, the Crown Prince of Abu Dhabi and His Highness Sheikh Tamim Bin Hamad al Thani, the Amir of the State of Qatar.
Prime Minister also had a telephonic conversation with H.E. Ursula Von Der Leyen, President of the European Commission on the 24th of March 2020.
Standing by Stranded Citizens
India under the leadership of the Prime Minister evacuated over 2000 citizens struck in the hot beds of the Corona Virus like China, Italy, Iran and other parts of the World.