শক্তি মন্ত্ৰালয়
শক্তিখণ্ডলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সকাহৰ ব্যৱস্থা শক্তি মন্ত্ৰীৰ
‘লক ডাউন’ৰ সময়চোৱাত ২৪x৭ বিদ্যুত্ যোগানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি
৫০শতাংশ কমালে ‘পেইমেণ্ট ছিকিউৰিটী’ৰ হাৰ
বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানে উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠানক দিব লগা দেনা আৰু সংপ্ৰেৰণ অনুজ্ঞা পত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত তিনিমাহৰ স্থগিতাদেশ
28 MAR 2020 10:40AM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰিয়ে সৃষ্টি কৰা অভাৱনীয় পৰিস্থিতিৰ পিছতো শক্তিখণ্ডৰ প্ৰতিটো খণ্ড--উত্পাদক, সংপ্ৰেৰক বিতৰক তথা ব্যৱস্থা-প্ৰবন্ধক গোটকেইটাই নিয়মীয়া কাম-কাজ অব্যাহত ৰখাই নহয়, বৰঞ্চ এই পৰিস্থিতিত যাতে বিদ্যুতৰ সৰবৰাহ ২৪ঘণ্টাই অব্যাহত ৰাখিব পৰা যায় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈকে ঘড়ীৰ কাঁটাৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ উঠি-পৰি লাগিছে। এই সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি কেন্দ্ৰীয় শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী আৰ কে সিঙে কয় যে ‘সংকটৰ এই মুহূৰ্তত গ্ৰাহকসকললৈ ২৪x৭ বিদ্যুতৰ যোগান অব্যাহত ৰখাৰ বাবে শক্তি মন্ত্ৰালয় আক্ষৰিক অৰ্থতে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ’।
দেশৰ ৭০শতাংশ শক্তি উত্পাদন প্ৰকল্পই কয়লা ভিত্তিক। সেয়ে প্ৰকল্পসমূহলৈ কয়লাৰ যোগান নিৰবিচ্ছিন্ন ভাবে চলাই ৰাখিবলৈ শক্তি মন্ত্ৰালয়ে আভ্যন্তৰীণ কয়লা যোগনীয়াৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ লগতে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ ৰাখি চলিছে।
‘লক ডাউন’ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সাধাৰণ গ্ৰাহকসকলে তেওঁলোকৰ দেনাসমূহ শক্তি বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আদায় দিব পৰা নাই। স্বাভাৱিকতেই এই পৰিস্থিতিত বিতৰক প্ৰতিষ্ঠান সমূহৰ নগদ ধনৰ অৱস্থা শোচনীয় হৈ পৰিছে আৰু ফলত তেওঁলোকে শক্তি উত্পাদক আৰু সংপ্ৰেৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক তেওঁলোকৰ দেনাসমূহ আদায় দিব পৰা নাই। এই পৰিস্থিতি অধ্যয়ন কৰি কেন্দ্ৰীয় শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী সিঙে শক্তিখণ্ডক সকাহ দিব পৰা কেতবোৰ পদক্ষেপ আগবঢ়োৱাৰ কথা প্ৰকাশ কৰিছে। বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে সন্মুখীন হোৱা নগদ ধনৰ সমস্যা প্ৰশমিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ হ’ল—
ক) বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে দেনা বা বকেয়া আদায় নিদিলেও কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱাখণ্ডৰ শক্তি উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠান তথা সংপ্ৰেৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বিদ্যুতৰ যোগান অব্যাহত ৰাখিব। সম্প্ৰতি অব্যাহত থকা জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতিত কোনো বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানৰ ক্ষেত্ৰতে বিদ্যুতৰ যোগান কৰ্তন কৰা নহ’ব।
খ) বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ৩০জুন, ২০২০ পৰ্যন্ত উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে ‘পেইমেণ্ট ছিকিউৰিটী’ সংক্ৰান্তীয় বিধি ব্যৱস্থা আব্যাহত ৰাখিব পৰাকৈ ইয়াৰ পৰিমাণ ৫০শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
গ) বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক দিব লগা দেনা আৰু সংপ্ৰেৰণ অনুজ্ঞা পত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত তিনিমাহৰ স্থগিতাদেশ জাৰি কৰিবলৈ ‘কেন্দ্ৰীয় শক্তি নিয়ামক আয়োগ’লৈ ইতিমধ্যে এক নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে। এই সময়চোৱাৰ বাবদ কোনো জৰিমণা অথবা উপ কৰ আদি লগোৱা নহ’ব। ৰাজ্য চৰকাৰসমহূকো ‘ৰাজ্যিক বিদ্যুত নিয়ামক আয়োগ’সমূহক এনেধৰণৰ নিৰ্দেশনা দিয়াৰ বাবে অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।

Ministry of Power
Power minister approves major relief measures for power sector
Union power ministry to ensure 24×7 electricity supply during lockdown
Payment security to be reduced by 50 percent
3 months moratorium on Discoms to make payment to Gencos and transmission licensees
28 MAR 2020 10:40AM by PIB Delhi
Despite the lockdown imposed to contain the spread of the COVID 19 pandemic, the whole workforce of the power sector – generation, transmission, distribution and system operations - is working round the clock to keep all homes and establishments lighted.Shri R.K.Singh, the Union Minister of Power, has said that in this time of crisis, the Ministry of Power is committed to provide 24x7 supply of electricity to all consumers.
Around 70% of power generation is from coal based power plants. In order to maintain the continuity of supply of coal by domestic coal companies and transportation by railways, the ministry is in touch with the Ministries of Railways and Coal.
Due to the lockdown, consumers are unable to pay their dues to the Distribution Companies (Discoms). This has affected the liquidity position of the Discoms thereby impairing their ability to pay to the generating and transmission companies. In this context, Shri R.K.Singh, the Union Minister of Power has approved significant relief measures for power sector .The following decisions have been taken to ease the liquidity problems of the Discoms –
1. CPSU Generation / Transmission Companies will continue supply/ transmission of electricity even to Discoms which have large outstanding dues to the Generation / Transmission companies. During the present emergency there will be no curtailment of supply to any DISCOM.
2. Till 30th June 2020 the payment security mechanism to be maintained by the Distribution Companies with the Generating Companies for dispatch of power shall be reduced by fifty percent.
3. Directions have been issued to the Central Electricity Regulatory Commission to provide a moratorium of three months to Discoms to make payments to generating companies and transmission licensees and not to levy penal rates of late payment surcharge. State Governments are being requested to issue similar directions to State Electricity Regulatory Commissions.