তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ ৰোধ কৰাৰ দিশত ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ
28 MAR 2020 11:03AM by PIB Guwahati
ভাৰতে অতি সক্ৰিয়তাৰে তথা কাৰ্যকৰীভাৱে ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ৩০ জানুৱাৰী তাৰিখে ইয়াক আন্তৰ্জাতিকভাৱে ৰাজহুৱা জনস্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন অৱস্থা বুলি ঘোষণা কৰাৰ পূৰ্বেই ভাৰতে নিজৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত ব্যাপক যাৱতীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছিল৷ অন্য দেশসমূহে যাৱতীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বেই ভাৰতে বিমানযাত্ৰীসকলৰ ভিছা বাতিল আৰু আন্তৰ্জাতিক বিমানৰ ভ্ৰমণ বাতিলৰ দৰে পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰিছিল৷ ভাৰতত ৩০ জানুৱাৰী ২০২০ তাৰিখে ক’ৰনা ভাইৰাছৰ প্ৰথমটো পৰিঘটনা চিনাক্ত হোৱাৰ পূৰ্বেই চীন আৰু হংকঙৰ পৰা যাত্ৰীসকলৰ বাবে থাৰ্মেল নিৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল৷
ক’ভিড-১৯ৰ দ্বাৰা মৃত্যু উপত্যকাত পৰিণত হোৱা ইটালী আৰু স্পেইনৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰথমটো পৰিঘটনা পৰিলক্ষিত হোৱাৰ পিছত ক্ৰমান্বয়ে ২৫ দিন আৰু ৩৯ দিনৰ পিছত যাত্ৰীসকলৰ পৰীক্ষা আৰম্ভ কৰাটো বিশ্বজনীনভাৱে পোহৰলৈ আহিছে৷
কেন্দ্ৰ চৰকাৰে বিভিন্ন সজাগতামূলক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে যেনে ভ্ৰমণ নিষেধাজ্ঞা, বিমানবন্দৰত নিৰীক্ষণ তালিকাত অধিক দেশৰ নাম সংযোজন কৰা, ভিছা বাতিল কৰা আৰু ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ নিজকে আচুতীয়াকৈ ৰখা ব্যৱস্থা আদি৷ ইতিমধ্যে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহ তলত ক্ৰমান্বয়ে উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
১৭ জানুৱাৰী- চীনলৈ যাত্ৰা নিষেধৰ পৰামৰ্শৱলী জাৰী৷
১৮ জানুৱাৰী- চীন আৰু হংকঙৰ পৰা অহা যাত্ৰীৰ থাৰ্মেল নিৰীক্ষণ৷
৩০ জানুৱাৰী- চীনলৈ যাত্ৰা পৰিহাৰ কৰিবলৈ কঠোৰ পৰামৰ্শৱলী জাৰী৷
৩ ফেব্ৰুৱাৰী- চীনৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে ই-ভিছা বাতিল৷
২২ ফেব্ৰুৱাৰী- ছিংগাপুৰলৈ যাত্ৰা পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শৱলী জাৰী; কাঠমাণ্ডু, ইণ্ডোনেছিয়া, ভিয়েটনাম আৰু মালয়ছিয়াৰ পৰা অহা বিমানযাত্ৰীসকলৰ সাৰ্বজনীন পৰীক্ষা৷
২৬ ফেব্ৰুৱাৰী- ইৰাণ, ইটালী আৰু কোৰিয়া গণৰাজ্য ভ্ৰমণ পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শৱলী জাৰী৷ উক্ত দেশসমূহৰ পৰা অহা যাত্ৰীসকলৰ পৰীক্ষণ আৰু পৰিক্ষীণ তথা ক্ষতিশংকা মূল্যায়নৰ ভিত্তিত পৃথকে ৰখাৰ ব্যৱস্থা৷
৩ মাৰ্চ- ইটালী, ইৰাণ, দক্ষিণ কোৰিয়া, জাপান আৰু চীনৰ সকলো ভিছা বাতিল; চীন, দক্ষিণ কোৰিয়া, জাপান, ইৰাণ, ইটালী, হংকং, মাকাউ, ভিয়েটনাম, মালয়ছিয়া, ইণ্ডোনেছিয়া, নেপাল, থাইলেণ্ড, ছিংগাপুৰ আৰু টাইৱানৰ পৰা প্ৰত্যক্ষ অথবা পৰোক্ষভাৱে অহা যাত্ৰীৰ বাধ্যতামূলক স্বাস্থ্য পৰীক্ষণ৷
৪ মাৰ্চ- সকলো আন্তৰ্জাতিক বিমানযাত্ৰীৰ সামূহিক পৰীক্ষণ৷ পৰীক্ষণ আৰু ক্ষতিশংকা মূল্যায়নৰ ভিত্তিত ঘৰতে অথবা চিকিৎসালয়ত আচুতীয়াকৈ ৰখাৰ ব্যৱস্থা৷
৫ মাৰ্চ- ইটালী অথবা কোৰিয়া গণৰাজ্যৰ পৰা অহা যাত্ৰীসকলে দেশৰ প্ৰৱেশৰ পূৰ্বে চিকিৎসা প্ৰমাণপত্ৰ সংগ্ৰহৰ প্ৰয়োজন৷
১০ মাৰ্চ- ঘৰতে আচুতীয়াকৈ থকাৰ ব্যৱস্থাঃ আন্তৰ্জাতিক যাত্ৰীসমূহে নিজৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষণ আৰু চৰকাৰে জাৰী কৰা কৰিবলগীয়া তথা কৰিব নলগীয়াসমূহৰ পালন৷ চীন, হংকং, কোৰিয়া গণৰাজ্য, জাপান, ইটালী, থাইলেণ্ড, ছিংগাপুৰ, ইৰাণ, মালয়ছিয়া, ফ্ৰান্স, স্পেইন আৰু জাৰ্মানীৰ ভ্ৰমণ ইতিহাস থকা যাত্ৰীসকলে দেশত উপস্থিত হোৱাৰ দিনৰ পৰা ১৪ দিনলৈ ঘৰতে আচুতীয়াকৈ থাকিব লাগিব৷
১১ মাৰ্চ- ১৫ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২০ তাৰিখৰ পিছত চীন, ইটালী, ইৰাণ, কোৰিয়া গণৰাজ্য, ফ্ৰান্স, স্পেইন আৰু জাৰ্মানীৰ পৰা অহা যাত্ৰীসকলে (ভাৰতীয়সকলকো ধৰি)ন্যূনতম ১৪ দিনলৈ বাধ্যতামূলকভাৱে আচুতীয়াকৈ থাকিব লাগিব৷
১৬, ১৭, ১৯ মাৰ্চ- ব্যাপক পৰামৰ্শৱলীঃ
১৬ মাৰ্চ- ইউএই, কাটাৰ, ওমান আৰু কুৱেইটৰ পৰা যাত্ৰীসকলৰ বাবে বাধ্যতামূলক আচুতীয়াকৈ থকা ব্যৱস্থা ন্যূনতম ১৪ দিনলৈ সম্প্ৰসাৰণ৷ ইউৰোপিয়ান সংঘ, ইউৰোপিয়া ফ্ৰী ট্ৰেড এছ’চিয়েচন, তুৰ্কী আৰু ব্ৰিটেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰী অহাত সম্পুৰ্ণৰূপে নিষেধাজ্ঞা৷
১৭ মাৰ্চ- আফগানিস্তান, ফিলিপাইনছ, মালয়ছিয়াৰ পৰা যাত্ৰী অহাত নিষেধাজ্ঞা৷
১৯ মাৰ্চ- ২২ মাৰ্চৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ সকলো আন্তৰ্জাতিক বিমানৰ অৱতৰণ বাতিল কৰা হৈছে৷
২৫ মাৰ্চ- ১৪ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখলৈ সকলো আন্তৰ্জাতিৰ বিমানৰ অৱতৰণৰ বাতিল সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে৷
সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাইৰাছবিধৰ দ্ৰুত গতিত বিয়পা পৰিঘটনালৈ লক্ষ্য ৰাখি কেৱল ভ্ৰমণ পৰামৰ্শৱলী সংশোধন কৰাই নহয়, প্ৰত্যেকটো বিমানবন্দৰতে বিমানবন্দৰ পৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থাও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে৷ বিমানবন্দৰত স্বাস্থ্য প্ৰাধিকৰণে পৰীক্ষণ কৰাৰ পিছত যাত্ৰীসকলক ক্ষতিশংকাৰ মূল্যায়নৰ ভিত্তিত আচুতীয়াকৈ ৰখাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে অথবা চিকিৎসালয়লৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে৷ আনকি স্বাস্থ্য প্ৰাধিকৰণে মুকলি কৰি দিয়া লোকসকলৰ সবিশেষো ৰাজ্য চৰকাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকক নিৰ্ধাৰিত তাৰিখলৈ ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসনে নজৰ ৰাখিব পাৰে৷
৩০টা বিমানবন্দৰ, ১২টা প্ৰধান আৰু ৬৫টা লঘু বন্দৰ তথা ভূমি সীমাত যাত্ৰীসকলক পৰীক্ষণ কৰা হৈছে৷ ৩৬ লাখতকৈও অধিক যাত্ৰীক পৰীক্ষণ কৰা হৈছে৷ ‘খ্যাতনামা ভাৰতীয়’সকলক পৰীক্ষণ নকৰাকৈয়ে উভতিব দিয়া ব্যাখ্যা নিৰৰ্থক হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে৷ চৰকাৰে আৰম্ভণিৰ পৰাই জনস্বাস্থ্যৰ সংকটৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ব্যাপকভিত্তিত তথা দ্ৰুত গতিত পৰীক্ষণ, আচুতীয়াকৈ ৰখা ব্যৱস্থা আদিৰ দৰে পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰি আহিছে৷ এই ব্যৱস্থাত প্ৰতিজন যাত্ৰী, ব্যৱসায়িক কামৰ পিছত ঘূৰি অহা ভাৰতীয়, পৰ্যটক, শিক্ষাৰ্থী লগতে বিদেশীসকলকো সামৰি লোৱা হৈছে৷
ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক নিয়মীয়াকৈ এই নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা প্ৰতিপালন তথা উত্তৰণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে যাতে ইয়াত কোনো ক্ৰুটি থাকি নাযায়৷ নিৰীক্ষণ পৰিহাৰ কৰিব বিচৰা তথা আচুতীয়াকৈ থাকিবলৈ দিয়াৰ পৰামৰ্শ পালন নকৰা লোকসকলৰ বিৰুদ্ধে ৰাজ্যসমূহত অধিক সতৰ্কতাৰে অনুসৰণ ব্যৱস্থা সক্ৰিয় কৰা হৈছে৷
এই পৰ্যন্ত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিবে ২০টা আৰু ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিবৰ সৈতে কেবিনেট সচিবৰ ৬টা ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ যোগেদি হোৱা অনুষ্ঠিত বৈঠকত ক’ৰনাৰ সমস্যাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বিভিন্ন প্ৰস্তুতি পুনৰীক্ষণ কৰা হৈছে৷ এই ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সসমূহত সংহত ৰোগ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা য’ত আন্তৰ্জাতিক যাত্ৰীসকলৰ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা অন্তৰ্গত কৰা হৈছে, এই বিষয়ে প্ৰধানকৈ আলোচনা কৰা হৈছে৷
is \

Ministry of Information & Broadcasting
India’s response to COVID outbreak
28 MAR 2020 11:03AM by PIB Delhi
India's response to COVID-19 has been pre-emptive, pro-active and graded. India had already put in place a comprehensive response system at its borders much before WHO declared it as a public health emergency of international concern (30th January)
Screening of incoming air passengers followed by suspension of visas and and ban on international flights was done much ahead of any other country.
Thermal screening of incoming international passengers from China and Hong Kong was started on 18th January, much before the first case of Coronavirus was detected in India on 30th January, 2020,.
A look at the global scenario would highlight that Italy and Spain, which are devastated by COVID-19, had started screening of travellers 25 days and 39 days respectively after first reported case.
Central Government took a number of proactive measures, such as travel restrictions, adding more countries and airports for screening, suspension of visas and self quarantine measures to effectively contain, prevent and manage the spread of the disease. A chronology of the decisions taken so far is as follows:
• 17th jan- Advisory issued to avoid travel to china
• 18th Jan - thermal screening of passengers from China and Hong Kong
• 30th Jan – strong advisory issued to avoid travel to China.
• 3rd Feb - E- visa facility suspended for Chinese citizens.
• 22nd Feb -Advisory issued to avoid travel to Singapore; Universal screening for flights from Kathmandu, Indonesia, Vietnam and Malaysia.
• 26th Feb - Advisory issued to avoid travel to Iran, Italy and Republic of Korea. Passengers coming from these countries to be screened , and may be quarantined based on screening and risk assessment.
• 3rd March: Suspension of all visas for Italy, Iran, South Korea, Japan and China; Compulsory health screening for passengers arriving directly or indirectly from China, South Korea, Japan, Iran, Italy, Hong Kong, Macau, Vietnam, Malaysia, Indonesia, Nepal, Thailand, Singapore and Taiwan.
• 4th March: Universal screening of all International Flights. Quarantine or isolation at home or sent to hospital based on screening and risk profile
• 5th March: Passengers from Italy or Republic of Korea need to get medical certificate before entry
• 10th March, Home isolation: incoming international passengers should self-monitor health and follow govt. Dos and Don’ts: passengers with travel history to China, Hong Kong, Republic of Korea, Japan, Italy, Thailand, Singapore, Iran, Malaysia, France, Spain and Germany to undergo home quarantine for a period of 14 days from the date of their arrival
• 11th March: Compulsory Quarantine- Incoming travellers (including Indians) arriving from or having visited China, Italy, Iran, Republic of Korea, France, Spain and Germany after 15th February, 2020 shall be quarantined for a minimum period of 14 days.
• 16, 17, 19 March- Comprehensive advisory:
16 March
Expanded compulsory quarantine for travellers from or through UAE, Qatar, Oman, and Kuwait for a minimum of 14 days.
Travel of passengers from member countries of the European Union, the European Free Trade Association, Turkey and United Kingdom to India totally prohibited
17 March
Travel of passengers from Afghanistan, Philippines, Malaysia prohibited
19 March
All Incoming international flights suspended, with effect from 22nd March
• 25th March: extension of suspension of all incoming International Flights to India extended till 14th April 2020: Passengers from Italy or Republic of Ko
With evolving global spread of disease, not only travel advisories were revised, but airport screening was also expanded to all airports.
After being screened by health authorities at the airports, passengers were quarantined or sent to hospitals, based on risk assessment by health authorities. Details of even those who were cleared by health authorities were shared with the state government authorities so that they can be kept under the surveillance of their respective state/UT governments for the required number of days.
Screening of passengers took place at 30 airports, 12 major and 65 minor pots and at land borders. Over 36 lakh passengers have been screened.
The statement that 'prosperous Indians' were allowed to return without screening, is preposterous. The government took swift action to put in a place a comprehensive and robust system of screening, quarantine and surveillance are part of its robust response to the public health crisis right from the beginning. This covered every traveller, Indians returning after business, or tourism, students as well as foreigners.
State governments have been regularly requested to maintain and further improve upon this surveillance so that the coverage is complete and there are no gaps. A meticulous system has enabled states to track down individuals who tried to avoid surveillance or who did not follow quarantine measures.us
As many as 20 Video Conferences by Union Health Secretary with State Governments and 6 by the Cabinet Secretary with the State Chief Secretaries have been held to review the and step up the preparedness to deal with the Corona issue. Integrated disease surveillance system, which includes monitoring of international travellers, is one of the many issues discussed in these Video Conferences., it is \