প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ৰনা ভাইৰাছ মহামাৰীৰ সন্দৰ্ভত দেশবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 MAR 2020 9:15PM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া গভীৰ সংকটৰ মাজেৰে দিন কটাইছে৷সাধাৰণতে যেতিয়া কোনো প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আহে, তেতিয়া একাংশ দেশ বা ৰাজ্যতে সীমাবদ্ধ হৈ থাকে৷কিন্তু এইবাৰ এই সংকটে এনে ৰূপ ধাৰণ কৰিছে, যি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানৱজাতিক সংকটত পেলাইছে৷যেতিয়া প্ৰথম বিশ্বযুদ্ধ অথবা দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধ হৈছিল, তেতিয়াও ইমান প্ৰভাৱিত হোৱা নাছিল, যিমান আজি ক’ৰোনাৰ বাবে হৈছে৷
বিগত দুমাহ ধৰি আমি বিশ্বজুৰি ক’ৰনা ভাইৰাছৰ সন্দৰ্ভত অহা চিন্তনীয় বাতৰি দেখি-শুনি আহিছো৷এই দুমাহত ভাৰতৰ ১৩০ কোটি ভাৰতীয় নাগৰিকে বিশ্বজুৰি মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে একত্ৰিতভাৱে মোকাবিলা কৰিছে, প্ৰয়োজনীয় সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিছে৷কিন্তু, বিগত দিন কেইটাত এনে লাগিছে, যেন আমি সংকটৰ পৰা বাছি আছো, সকলো ঠিক-ঠাক আছে৷বিশ্বজোৰা মহামাৰী ক’ৰনাৰ পৰা নিশ্চিত হৈ থকাৰ এই ভাৱনা উচিত নহয়৷সেইবাৰে, প্ৰত্যেক ভাৰতীয় নাগৰিকে সজাগ হ’ব লাগিব, সতৰ্ক হৈ থকাটো অতি আৱশ্যক৷
বন্ধুসকল, মই আপোনালোকৰ পৰা যেতিয়াই যি বিচাৰিছো, মোক দেশবাসীয়ে নিৰাশ কৰা নাই৷আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ শক্তিৰে আমাৰ প্ৰয়াস সফল হৈছে৷আজি, মই আপোনালোক সকলোৰে পৰা কিবা এটা বিচাৰিবলৈ আহিছো৷মোক আপোনালোকৰ অনাগত কেইটামান সপ্তাহ লাগে, আপোনালোক অল সময়ৰ প্ৰয়োজন৷
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে বিজ্ঞানে ক’ৰনা ভাইৰাছৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পৰা কোনো নিশ্চিত উপায় উদ্ভাৱন কৰিব পৰা নাই আৰু ইয়াৰ কোনো ভেকচিনো প্ৰস্তুত কৰিব পৰা নাই৷ এনে পৰিস্থিতিত চিন্তা বৃদ্ধি পোৱাটো অতি স্বাভাৱিক৷বিশ্বৰ যিবোৰ দেশত ক’ৰনা ভাইৰাছৰ প্ৰভাৱ বেছি পৰিলক্ষিত হৈছে, তাত কৰা অধ্যয়নৰ পৰা আন এটা কথা পৰিস্ফুট হৈছে৷
সেই দেশসমূহ আৰম্ভনি হোৱাৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে হঠাতে ৰোগী সংখ্যাৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পালে৷
ভাৰত চৰকাৰে এই পৰিস্থিতি ক’ৰনাৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ এই গতিৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব সহকাৰে দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰি আছে৷
অৱশ্যে একাংশ দেশ এনেকুৱা আছে, যি ক্ষিপ্ৰতাৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি, অধিকাংশ লোকক আছুতীয়াকৈ ৰাখি পৰিস্থিতি চম্ভালি লৈছে৷
ভাৰতৰ দৰে ১৩০ কোটি লোকৰ বসতিপ্ৰধান দেশৰ সন্মুখত, উন্নয়নশীল দেশৰ সন্মুখত ক’ৰনাৰ দৰে সংকট সাধাৰণ কথা নহয়৷
বৰ্তমান বৃহ অৰ্থনীতিৰ তথা বিকশিত দেশত যেতিয়া আমি ক’ৰনাৰ ব্যাপক প্ৰভাৱ দেখি আহিছো, তেনে পৰিস্থিতিত ভাৰতত ইয়াৰ কোনো প্ৰভাৱ নপৰে বুলি ভবাটো ভুল৷
সেইবাবে এই বিশ্বজোৰা মহামাৰীৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে দুটা মুখ্য কথা অতি আৱশ্যক৷
প্ৰথম-সংকল্প আৰু দ্বিতীয়টো হৈছে সংযম৷
বৰ্তমান ১৩০ কোটি দেশবাসীয়ে নিজৰ সংকল্প আৰু অধিক দৃঢ় কৰিব লাগিব, যে এই বিশ্বজোৰা মহামাৰীৰ ৰোধ কৰাৰ বাবে এগৰাকী নাগৰিক হিচাপে, নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিম, কেন্দ্ৰ চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা পালন কৰিম৷
এতিয়া আমি সংকল্প ল’ব লাগিব যে আমি নিজে সংক্ৰমণৰ পৰা বাছি থাকিম আৰু আনকো সংক্ৰমিত হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিম৷
বন্ধুসকল,
এনে ধৰণৰ বিশ্বজোৰা মহামাৰীৰ ক্ষেত্ৰত এটা মন্ত্ৰই কাম কৰে- আমি সুস্থ যেতিয়া বিশ্বও সুস্থ৷
এনে পৰিস্থিতিত যেতিয়া এই ৰোগৰ কোনো ঔষধ নাই, তেতিয়া আমি নিজেই সুস্থ হৈ থকাটো অতি আৱশ্যক৷
এই ৰোগৰ পৰা বাছি থকা আৰু নিজকে সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ সংযম অতি প্ৰয়োজন৷ আৰু সংযমৰ কৌশল কি কি? সেয়া হৈছে-জনসমাগৰ পৰা দুৰত থকা, ঘৰৰ পৰা অনাহকত বাহিৰলৈ নোলোৱা৷
আজিকালি যিটোক সামাজিক দুৰত্ব বুলি কয়, ক’ৰনাভাইৰাছ মহামাৰী বেলিকা এয়া অতি প্ৰয়োজনীয়৷
আমাৰ সংকল্প আৰু সংযমে এই বিশ্বস্তৰীয় মহামাৰীৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা পালন কৰিব।
আৰু এইবাবেই, আপুনি যদিহে ভাবি আছে যে আপুনি ঠিকেই আছে, আপোনাৰ একোৱেই নহ’ব, আৰু সেই ভাবিয়েই আপুনি যদি বজাৰত ঘুৰি ফুৰে, পথলৈ ওলাই যায়, আৰু ক’ৰনাৰ পৰা বাচি থাকিব পাৰিম বুলি ভাবিছে, তেন্তে আপুনি ভুল কৰিছে।
এনে কৰাৰ যোগেদি আপুনি আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ পৰিয়াললৈও বিপদ মাতি আনিব, তেওঁলোকৰ প্ৰতি অন্যায় কৰিব। এইবাবেই সকলো দেশবাসীলৈ মোৰ অনুৰোধ যে অনাগত কেইটামান সপ্তাহলৈ, কেৱল অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয় কামতহে ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাওঁক। যথা সম্ভৱ আপুনি আপোনাৰ কাম, সেয়া লাগিলে অফিচ সংক্ৰান্তীয় কামেই হওঁক, বা ব্যৱসায় সংক্ৰান্তীয় কামেই হওঁক, ঘৰৰ পৰাই কৰক।
যিসকল লোক চৰকাৰী সেৱাৰ সৈতে জড়িত, চিকিৎসালয়ৰ সৈতে জড়িত, যিসকল লোক জনপ্ৰতিনিধি, যিসকল লোক সংবাদ মাধ্যমৰ সৈতে জড়িত, তেওঁলোকৰ সক্ৰিয়তা বাঞ্চনীয়, কিন্তু এইসকল লোকৰ বাদে সমাজৰ অইন লোকসকলে নিজকে সমাজৰ পৰা Isolate কৰি ৰাখক বা আছুতীয়াকৈ ৰাখক।
মোৰ আৰু এটা অনুৰোধ এয়ে যে আমাৰ পৰিয়ালবোৰত যিসকল জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আছে, যিসকলৰ বয়স ৬৫ বছৰৰ উৰ্ধ্বত, তেওঁলোকে বিশেষভাৱে অনাগত কেইটামান সপ্তাহ ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ নোলাব।
আজিৰ প্ৰজন্ম এনে এক পৰিৱেশৰ সৈতে অভ্যস্ত নহয়, যেতিয়া পুৰণি কালত যুদ্ধৰ পৰিস্থিতি আহি পৰে, তেতিয়া গাঁৱে গাঁৱে BlackOut কৰা হৈছিল। ঘৰৰ খিৰিকীৰ আইনাবোৰত কাগজ লগাই দিয়া হৈছিল, লাইট বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল, জনতাই লগ লাগি পাল পাতি পাতি পহৰা দিছিল। এনেবোৰ পৰিস্থিতি বহুদিন ধৰি চলি আছিল। বহু সময়ত যুদ্ধৰ পৰিৱেশ উদ্ভৱ নহ’লেও সজাগ নগৰপালিকা প্ৰশাসনে এনে BlackOut ৰ আখৰা কৰাইছিল।
বন্ধুসকল, মই আজি সমগ্ৰ দেশবাসীৰ পৰাই আৰু এটা সমৰ্থন বিচাৰিছো। সেয়া হৈছে জনতা কাৰ্ফিউ। জনতা কাৰ্ফিউ হৈছে জনতাৰ বাবে জনতাৰ দ্বাৰা আৰোপ কৰা কাৰ্ফিউ। আহি থকা ৰবিবাৰ অৰ্থাৎ ২২ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে পুৱা ৭ বজাৰ পৰা নিশা ৯ বজালৈ সমগ্ৰ দেশবাসীয়ে জনতা কাৰ্ফিউ পালন কৰিব। এই সময়ছোৱাত আমি কোনেও ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাই নাহো, পথলৈ ওলাই নাহো, চুবুৰীতো ঘুৰা-ফুৰা নকৰো। কেৱল অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাৰ সৈতে জড়িত লোকসকলেহে ২২ মাৰ্চ তাৰিখে ঘৰৰ বাহিৰলৈ ওলাব।
বন্ধুসকল, ২২ মাৰ্চত আমাৰ এই আত্মসংযম, দেশহিতৰ বাবে কৰ্তব্য পালনৰ প্ৰতি গ্ৰহণ কৰা সংকল্পৰ এক প্ৰতীক হৈ পৰিব। ২২ মাৰ্চৰ এই জনতা কাৰ্ফিউৰ সফলতা, ইয়াৰ অনুভৱে আমাক আগন্তুক প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ মুখামুখি হ’বৰ বাবে সাজু কৰি তুলিব। মই দেশৰ আটাইবোৰ ৰাজ্য চৰকাৰকে আহ্বান জনাও যে তেওঁলোকে যেন এই জনতা কাৰ্ফিউ সঠিকভাৱে ৰূপায়ন হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত নেতৃত্ব বহন কৰে।
এনচিচি, এনএছএছৰ সৈতে জড়িত যুৱক-যুৱতীসকল, দেশৰ প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতী, সামাজিক অনুষ্ঠান, প্ৰতিটো সংগঠন, এই আটাইকে অনুৰোধ কৰো যে তেওঁলোকে যে এতিয়াৰে পৰা আগন্তুক দুটা দিনত জনসাধাৰণক জনতা কাৰ্ফিউৰ বাবে সজাগ কৰি তোলক। সম্ভৱ হ’লে প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে প্ৰতিদিনে অন্ততঃ ১০ গৰাকী লোকক ফোন কৰি ক’ৰনা ভাইৰাছৰ পৰা ৰক্ষা পৰাৰ বিভিন্ন উপায় সন্দৰ্ভত অৱগত কৰাৰ লগতে জনতা কাৰ্ফিউ সন্দৰ্ভতো কওঁক।
বন্ধুসকল, এই জনতা কাৰ্ফিউ ভাৰতৰ বাবে এক প্ৰকাৰৰ পৰীক্ষাৰ দৰে হ’ব। বিশ্বত্ৰাস ক’ৰনাৰ দৰে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ ভাৰত কিমান সাজু, সেয়া পৰীক্ষা কৰি চোৱাৰ সময় সমাগত। আপোনালোকৰ এই প্ৰয়াসৰ মাজতে জনতা কাৰ্ফিউৰ দিনা অৰ্থাৎ ২২ মাৰ্চত আপোনালোকৰ পৰা এক সহযোগিতা বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল, বিগত ২ টা মাহত লক্ষ লক্ষ লোকে চিকিৎসালয়, বিমানবন্দৰ আদিত দিনে ৰাতিয়ে কাম কৰি আছে। সেয়া লাগিলে চিকিৎসকেই হওঁক, নাৰ্ছেই হওঁক, চিকিৎসা কৰ্মীয় বা হাস্পতালৰ অইন কৰ্মীয়েই হওঁক, চাফাই কৰ্মীয়েই হওঁক, বিমান বন্দৰ কৰ্মীয়েই হওঁক, চৰকাৰী কৰ্মীয়েই হওঁক, আৰক্ষীয়েই হওঁক, অথবা সংবাদ কৰ্মীয়েই হওঁক। অথবা ৰে’ল অটো বা বাছ সেৱাৰ সৈতে জড়িত কৰ্মীয়েই হওঁক, অথবা হোম ডেলিভাৰী দিয়া কৰ্মীজনেই হওঁক, সকলোৱেই নিজৰ স্বাৰ্থ পৰিহাৰ কৰি অইনৰ সেৱাৰ কামত ব্ৰতী হৈ আছে। আজিৰ পৰিস্থিতিলৈ লক্ষ্য কৰিলে, এইবোৰ সেৱা সাধাৰণ বুলি ক’ব নোৱাৰি৷
আজি তেওঁলোকো সংক্ৰমিত হোৱাৰ পূৰামাত্ৰাই সম্ভাৱনা আছে৷ ইয়াৰ পিছতো তেওঁলোকে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰি আছে, আনৰ সেৱা কৰি আছে৷ এওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰৰক্ষকৰ দৰে ক’ৰনা মহামাৰী আৰু আমাৰ মাজত থিয় দি আছে৷ দেশ এওঁলোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ৷ মই বিচাৰিছো যে ২২ মাৰ্চ দেওবাৰে আমি এওঁলোক সকলোকে কৃতজ্ঞতা প্ৰদান কৰো৷ দেওবাৰে সন্ধিয়া ঠিক ৫ বজাত আমি নিজৰ ঘৰৰ দুৱাৰৰ কাষত থিয় হৈ, বেলকনীৰ কাষত, খিৰিকিৰ কাষত থিয় হৈ ৫ মিনিট পৰ্যন্ত এওঁলোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰদান কৰিম৷ হাত-চাপৰি বজাই, থালী বজাই অথবা ঘণ্টি বজাই আমি তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰিম, অভিবাদন জনাম৷ সমগ্ৰ দেশৰ স্থানীয় প্ৰশাসনকো মই আহ্বান জনাইছো যে ২২ মাৰ্চৰ দিনা সন্ধিয়া ৫ বজাত ছাইৰেণ বজাই এই সূচনা জনসাধাৰণক যাতে প্ৰদান কৰে৷ ‘সেৱাই পৰম ধৰ্ম’ আমাৰ সংস্কাৰ বুলি বিবেচনা কৰা দেশবাসীৰ বাবে আমি সম্পূৰ্ণ শ্ৰদ্ধাৰ সৈতে নিজৰ ভাৱ ব্যক্ত কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল, সংকটৰ এই সময়ছোৱাত আপোনালোকে এয়া লক্ষ্য ৰাখিব লাগিব যে আমাৰ আৱশ্যকীয় সেৱাসমূহত, আমাৰ চিকিৎসালয়সমূহতো ব্যস্ততা নিৰন্তৰে বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰিছে৷ সেইবাবে মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে নিয়মিত পৰীক্ষণৰ বাবে চিকিৎসালয়লৈ যোৱাৰ পৰা যিমান পাৰে সিমানে বিৰত থাকক৷ আপোনাৰ যদি অতিশয় প্ৰয়োজন তেন্তে নিজৰ পৰিচিত চিকিৎসক, পৰিয়ালৰ চিকিৎসক অথবা সম্পৰ্কীয় চিকিৎসকৰ পৰা ফোনতেই আৱশ্যকীয় পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰক৷ যদি আপোনাৰ সূচীত অস্ত্ৰোপচাৰ অতিশয় আৱশ্যকীয় নহয় তেন্তে মই আপোনালোকক অনুৰোধ জনাইছো যে ইয়াৰ তাৰিখ আগন্তুক এমাহলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰক৷
বন্ধুসকল, এই গোলকীয় মহামাৰীৰ দ্বাৰা অৰ্থৱ্যৱস্থাও বাৰুকৈয়ে প্ৰভাৱান্বিত হৈছে৷ ক’ৰনা মহামাৰীৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা আৰ্থিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিত্তমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে এক ক’ভিড-১৯-অৰ্থনৈতিক প্ৰতিক্ৰিয়াশীল টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷ এই টাস্ক ফ’ৰ্চে ষ্টেকহ’ল্ডাৰসকলৰ সৈতে নিয়মিত ৰূপত সম্পৰ্ক স্থাপন কৰি তেওঁলোকৰ পৰা প্ৰতিক্ৰিয়া আহৰণ কৰিব, প্ৰত্যেকটো পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি নিকট ভৱিষ্যতত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব৷ এই টাস্ক ফ’ৰ্চে এয়াও সুনিশ্চিত কৰিব যে আৰ্থিক সমস্যা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে যিসমূহ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হ’ব সেইবোৰ যাতে কাৰ্যকৰীভাৱে প্ৰণয়ন হয়৷ নিশ্চিত ৰূপত এই মহামাৰীয়ে দেশৰ মধ্যবিত্ত, নিম্ন মধ্যবিত্ত আৰু দৰিদ্ৰসকলৰ আৰ্থিক স্থিতিত মোক্ষম আঘাত হানিছে৷ সংকটৰ এই সময়ছোৱাত মোৰ দেশৰ ব্যৱসায়ীসকল, উচ্চ আয়ৰ লোকসকলক আহ্বান জনাইছো যে যদি সম্ভৱ হয়, আপোনালোকে যিসমূহ লোকৰ পৰা সেৱা গ্ৰহণ কৰি আছে তেওঁলোকৰ আৰ্থিক স্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখক৷ হ’ব পাৰে যে আগন্তুক কেইটামান দিনত এই লোকসকল কাৰ্যালয়লৈ, আপোনাৰ ঘৰলৈ আহিবলৈ নোৱাৰিবও পাৰে৷ এনে ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ যাতে দৰমহা কৰ্তন কৰা নহয়, সম্পূৰ্ণ মানৱীয়তাৰ সৈতে, সংবেদনশীলতাৰ সৈতে এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰক৷ সদায় মনত ৰাখিব, সেই ব্যক্তিজনৰো নিজৰ পৰিয়াল আছে, নিজৰ পৰিয়ালক ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰিবলগীয়া আছে৷ মই দেশবাসীক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰিছো যে দেশত গাখীৰ, খাদ্য সামগ্ৰী, ঔষধ, জীৱনৰ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীসমূহ যাতে হ্ৰাস নহয় তাৰবাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ সেইবাবে মই সমগ্ৰ দেশবাসীক আহ্বান জনাইছো যে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ বাবে যাতে হেতা-ওপৰা নলগায়৷ আপুনি সাধাৰণ অৱস্থাৰ দৰেই সামগ্ৰীসমূহ ক্ৰয় কৰি থাকক৷ আতংকগ্ৰস্ত হৈ ক্ৰয় নকৰিব৷
বন্ধুসকল, বিগত দুটা মাহত ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ই, দেশৰ প্ৰত্যেকজন নাগৰিকে দেশৰ সংকটক নিজৰ সংকট হিচাপে জ্ঞান কৰিছে৷ ভাৰতৰ বাবে, সমাজৰ বাবে যি কৰিব পাৰি তেওঁলোকে কৰিছে৷ মোৰ বিশ্বাস যে আগন্তুক সময়তো আপোনালোকে নিজৰ কৰ্তব্য, নিজৰ দায়িত্ব এইদৰেই পালন কৰি থাকিব৷ হয়, মই মানি লৈছো যে এনে সময়ত কিছু কঠিন পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হয়, আশংকা আৰু উৰাবাতৰিৰ বাতাৱৰণৰ সৃষ্টি হয়৷ বহু সময়ত এজন নাগৰিকৰ হিচাপত আমাৰ আকাংক্ষা পূৰণ নহয়৷ তথাপিও, এই সংকট ইমানেই বৃহৎ যে সকলো দেশবাসীয়ে এনে সমস্যাৰ মাজত দৃঢ় সংকল্পৰ সৈতে এই কঠিন পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল, এতিয়া আমি আমাৰ সকলো সামৰ্থ ক’ৰনাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব৷ আজি দেশৰ কেন্দ্ৰ চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, স্থানীয় প্ৰশাসন, পঞ্চায়ত, জন প্ৰতিনিধি সকলোৱেই নিজৰ ধৰণে এই গোলকীয় মহামাৰীৰ পৰা ৰক্ষা পৰিবলৈ অৱদান আগবঢ়াইছে৷ আপোনালোকেও নিজৰ অৱদান আগবঢ়াব লাগিব৷ এয়া আৱশ্যক যে গোলকীয় মহামাৰীৰ এই বাতাৱৰণত মানৱ জাতি বিজয়ী হওক, ভাৰত বিজয়ী হওক৷ কিছুদিন পিছতে নৱৰাত্ৰিৰ পৰ্ব উদযাপিত হ’ব৷ এয়া শক্তি উপাসনাৰ পৰ্ব৷ ভাৰতে সমগ্ৰ শক্তিৰে আগবাঢ়ক, এয়াই শুভকামনা থাকিল৷
অশেষ ধন্যবাদ!!!

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s address to the nation on combating COVID-19
19 MAR 2020 9:15PM by PIB Delhi
My dear fellow citizens,
The whole world is currently passing through a period of very serious crisis. Normally, when a natural crisis strikes, it is limited to a few countries or states. However, this time the calamity is such that it has it has put all of mankind in crisis. World Wars 1 and 2 did not impact as many countries, as have been affected by Corona today.
Over the last two months, we are continuously observing and hearing of grave Corona virus related news. In these two months, the 130 crore citizens of India have ably dealt with the global Corona pandemic and have exercised due caution.
However, in the past few days, it is appearing as if we have averted the crisis, and everything is okay. Complacency in respect of a global pandemic like Corona is not appropriate. Therefore, it is essential that each and every Indian remains alert and cautious.
Friends,
Whenever I asked you for something, you have never let me down. Our efforts succeed, only on the strength of your blessings.
Today, I am here to ask you, all my fellow citizens, for something. I want your coming few weeks from you, your time in the near future.
Friends,
Till now, science has not been able to find a definite solution to save us from the Corona pandemic, neither has a vaccine been developed. In such a situation, it is very natural to get worried.
Study of the countries most affected by Corona virus has revealed another aspect. In these countries, the spread of the disease has witnessed almost an explosion after the initial few days. The number of people infected by Corona has grown at a rapid pace. Government of India is constantly keeping a close watch on this situation, and this track record of the spread of Corona.
Although there are a few countries which have controlled the situation by taking swift decisions and isolating its people as much as possible.
This burgeoning crisis of Corona, is not an ordinary occurrence for a nation like India with a population of 130 crore, striving for development.
Therefore, as we witness the wide-spread impact of the Corona pandemic even in major, developed countries today, it is wrong to assume that India will not be impacted by it.
Hence, it is imperative to keep two key factors in mind in order to combat this global pandemic - Determination and Patience. Today, all 130 crore fellow citizens of Indians will have to further strengthen our resolve to overcome this global crisis, fulfilling all our duties as citizens, and abiding by the directions given by the Central and State governments. Today, we must all resolve to not get infected ourselves, and prevent others as well from getting infected.
Friends,
During such a pandemic, only one mantra can take us through – ‘Hum Swasth, toh Jag Swasth’, that is the world will be healthy, if we stay healthy. In a situation like this, where there is no known cure for the disease, it is imperative that we stay healthy. Patience is an essential virtue to avoid this disease, and keep oneself healthy. And how does one practice patience? By staying away from crowds and gatherings, avoiding leaving your homes. This is called ‘Social Distancing’ nowadays, and is critical in these times of the global corona pandemic.
Our determination and patience will play a crucial role in containing the impact of this global pandemic. It is wrong if you believe that you are okay and nothing can happen to you, and you can continue roaming around in markets and streets as usual and remain unaffected. By doing this, you will not only be unjust to yourself but also to your family.
Keeping this is mind, I appeal to you all that for the next few weeks, step-out of your homes only when absolutely necessary. As far as possible, try and do your work, whether related to business or job, from home.
While it is essential that those who are in government services, healthcare services, people’s representatives, media personnel remain active. Everybody else must however, isolate themselves from the rest of society.
I also appeal that the elderly, senior citizens and those above 65 years of age in our families, not leave homes for the next few weeks. Today’s generation may not be very familiar with this, but in the olden times, blackout was observed at night during wartime. This would at times go on for prolonged periods. Several times, there would also be blackout drills.
Friends,
Today, I request my fellow citizens for support on one more issue, that of people’s curfew. People’s curfew means a curfew imposed for the people, by the people, on the people themselves.
This Sunday, that is on 22nd March, all citizen must abide by this people’s curfew from 7 AM until 9 PM. During this curfew, we shall neither leave our homes, nor get onto the streets or roam about our localities. Only those associated with emergency and essential services will leave their homes.
Friends,
22nd March will be a symbol of our effort, of our self-restraint, and our resolve to fulfil our duty in service of the nation. The success of a people’s curfew on 22nd March, and the experience gained from it, will also prepare us for our upcoming challenges.
I urge all state governments to take leadership in ensuring compliance of this people’s curfew.
I also request the youth of our nation, organizations like NCC, NSS, civil society, as well as other organizations of all types to spread awareness about this people’s curfew over the next 2 days.
I would appeal to every individual to if possible, call at least 10 people on the phone every day, explaining to them how to protect themselves from the virus as well as the idea of people’s curfew.
This people’s curfew will in a way be a litmus test for us, for our nation. This is also the time to see and test how prepared India is for fighting off a Corona like global pandemic.
Friends,
In the midst of all these efforts of the people’s curfew on 22nd March, I would also like to seek your support on one more matter on that day. For the past 2 months, lakhs of our people have been working day and night in our Hospitals and Airports. From doctors to nurses, hospital staff, sanitation workers, airlines employees, government staff, police personnel, media people, people associated with train-bus-auto rickshaw services, and home delivery agents; all have been selflessly serving others, without caring about themselves.
In the current circumstances, these services cannot be considered to be ordinary. Today, these people run the risk of getting infected themselves. Yet, they continue to fulfil their duties, serving others. As defenders of the nation, they stand firmly between us and the Corona pandemic. The nation is grateful to them all.
I wish that on Sunday, 22nd March, we express our gratitude to all such people. On Sunday at exactly 5 pm, we all stand at the doors, balconies, windows of our homes, and give them all a 5-minute standing ovation. We clap our hands, beat our plates, ring our bells to boost their morale, salute their service.
To inform people about this, I request local authorities across the country to ring a siren at 5 pm on 22nd March.
We must with full sincerity, express our feelings towards all such fellow citizens who have lived by our value-system of ‘Seva Parmo Dharma’, that is Service being the highest Duty.
Friends,
In such times of crisis, we also need to be aware that the burden on our essential services, our hospitals, is continuously increasing.
I thus, urge you to as much as possible, avoid going to the hospital for routine check-ups. When necessary, you could get the required guidance over phone from your known local doctor, family doctor, or some relative who is a doctor. In case you have a non-essential, elective surgery scheduled, I would urge you to postpone it by a month.
Friends,
This global pandemic is also going to have a wide-ranging impact on the economy. Keeping in mind the economic challenges arising from the Corona virus, the government has decided to set up a COVID-19 Economic Response Task Force under the leadership of the Finance Minister. This Task Force will take decisions in the near future, based on regular interactions and feedback from all stakeholders, and analysis of all situations and dimensions. This Task Force will also ensure that all steps taken to reduce the economic difficulties are effectively implemented.
It is clear that this pandemic is deeply hurting the economic interests and well-being of our nation’s middle class, lower-middle class, and poor segments. In such a time of crisis, I request the business world and high income segments of society to as much as possible, look after the economic interests of all the people who provide them services. In the coming few days it is possible these people may not be able to come to office or your homes. In such a case, do treat them with empathy and humanity and not deduct their salaries. Always keep in mind that they too need to run their homes, protect their families from illness.
I would like to reassure all Indians that all steps necessary are being taken to ensure there is no shortage of essential items like milk, groceries and medicines. I thus urge all my fellow citizens to make purchases as normal, and not hoard essential items in Panic Buying.
Friends,
Over the past 2 months, 130 crore Indians, each and every citizen, has taken on this national crisis as one’s own and done whatever possible for society and the nation. I have full faith that you will in a similar manner, continue to carry out your responsibilities and duties in the time to come.
Yes, I acknowledge that many difficulties arise in such times, and there is an environment of apprehensions and rumours. Many a times, our expectations as citizens is also not fulfilled. However, this crisis is so grave, that all fellow citizens must face these challenges with firm resolve and determination, amidst all these difficulties.
Friends,
We need to put in all our capacity and capability in protecting ourselves from the Corona virus. Whether it be the Central government, State governments, local authorities, panchayats, people’s representatives or civil societies; everyone is contributing in their own way in the fight against this global pandemic. You too, must give your full contribution!
It is critical that in this environment of a global pandemic, humanity emerges victorious, India emerges victorious!
The festival of Navratri is coming up in a few days. This is a festival of worshipping ‘Shakti’. That India moves ahead with full Shakti, full Strength and Energy, is my heartfelt wish to one and all.
Many, many Thanks!