Prime Minister's Office
PM’s Remarks on Way Forward at Video Conference of SAARC Leaders on combating COVID-19
15 MAR 2020 6:15PM by PIB Delhi
Thank you Excellencies, for sharing your thoughts on the situation, and the steps you have taken.
We all agree that we are facing a serious challenge. We do not as yet know what shape the pandemic will take in the coming days.
It is clear that we have to work together. We can respond best by – Coming together not growing apart; Collaboration not Confusion ; Preparation not Panic.
In this spirit of collaboration, let me share a few ideas on what India can offer to this joint effort.
I propose we create a COVID-19 Emergency Fund. This could be based on voluntary contributions from all of us. India can start with an initial offer of 10 million dollars for this fund. Any of us can use the fund to meet the cost of immediate actions. Our Foreign Secretaries, through our embassies can coordinate quickly to finalize the utilisation of this Fund.
We are assembling a Rapid Response Team of doctors and specialists in India, along with testing kits and other equipment. They will be on stand-by, to be placed at your disposal, if required.
We can also quickly arrange online training capsules for your emergency response teams. This will be based on the model we have used in our own country, to raise the capacity of all our emergency staff.
We had set up an Integrated Disease Surveillance Portal to better trace possible virus carriers and the people they contacted. We could share this Disease Surveillance software with SAARC partners, and training on using this.
Let us also use existing facilities, like the SAARC Disaster Management Centre, to pool in the best practices among all of us.
Looking ahead, we could create a common Research Platform, to coordinate research on controlling epidemic diseases within our South Asian region. The Indian Council of Medical Research can offer help coordinating such an exercise.
We can also ask our experts to brainstorm on the longer-term economic consequences of COVID-19, and how we can insulate our internal trade and our local value chains from its impact.
Finally, this is not the first nor the last such pandemic that will affect us.
We should also ask our experts to brainstorm, on on the the long term economic consequences of COVID 19 and how we can insulate our internal trade and our local value chains from its impact.
This can help to prevent such infections from spreading across our region, and allow us to keep our internal movements free.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ ছাৰ্ক নেতাসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স আগন্তুক যোজনা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ টিপ্পনী
15 MAR 2020 6:15PM by PIB Guwahati
পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত যি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে সেয়া বিনিময় কৰাৰ বাবে আপোনাক সকলোকে ধন্যবাদ৷ আমি সকলোৱে এটা কথাত সহমত হৈছো যে আমি এক গম্ভীৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছো৷ আমি এই পৰ্যন্ত অনুমান কৰিব পৰা নাই যে আগন্তুক সময়ত মহামাৰীয়ে কেনে ৰূপ ল’ব৷ এটা কথা স্পষ্ট যে আমি সকলোৱে একত্ৰিত হৈ কাম কৰিব লাগিব৷ ইয়াৰ প্ৰত্যাহ্বান আমি পৃথকে নহয়, বৰঞ্চ একগোট হৈ কৰিব লাগিব৷ পৰস্পৰে সহযোগিতাৰে কৰিব লাগিব; প্ৰস্তুতি চলাব লাগিব, আতংকিত নহয়৷
সহযোগিতাৰ এই ভাৱনাৰে মই কিছুমান চিন্তাধাৰা ইয়াত আলোকপাত কৰিবলৈ ওলাইছো য’ত ভাৰতে এই সামূহিক প্ৰয়াসত কিদৰে নিজৰ সহযোগিতা আগবঢ়াব সেয়া প্ৰকাশ পাইছে৷ মোৰ প্ৰস্তাৱ এয়েই যে আমি এক আপাতকালীন ক’ভিড-১৯ৰ পুঁজি গঠন কৰিব লাগে৷ এয়া আমাৰ সকলো সহযোগীৰ স্বৈচ্ছিক যোগদানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব৷ ভাৰতে এই পুঁজিৰ বাবে প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত ১০ মিলিয়ন ডলাৰৰ সৈতে আৰম্ভ কৰিব পাৰে৷ আমি যিকোনো ধৰণৰ তৎকালীন পদক্ষেপৰ বাবে এই পুঁজিৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো৷ আমাৰ দূতাৱাসসমূহৰ জৰিয়তে আমাৰ বৈদেশিক সচিবে এই পুঁজিৰ সংৰচনা আৰু ইয়াৰ সঞ্চালনক চূড়ান্ত ৰূপ দিয়াৰ বাবে অতি শীঘ্ৰে সমন্বয় স্থাপন কৰিব পাৰে৷ আমি পৰীক্ষণ কিট আৰু অন্য উপকৰণৰ সৈতে ভাৰতত চিকিৎসক আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ এক দ্ৰুত প্ৰতিক্ৰিয়াশীল দল স্থাপন কৰিব পাৰো৷ প্ৰয়োজন হ’লে তেওঁলোকে আপোনালোকৰ বাবেও ষ্টেণ্ড-বাই কৰিব৷ আমি আপোনালোকৰ আপাতকালীন প্ৰতিক্ৰিয়াশীল দলৰ বাবে অতি শীঘ্ৰেই অনলাইন প্ৰশিক্ষণ কেপচুলৰ ব্যৱস্থাও কৰিব পাৰো৷ এয়া আমাৰ নিজৰ দেশত প্ৰয়োগ কৰা মডেলৰ ভিত্তিত হ’ব যাৰ দ্বাৰা আমাৰ সকলো আপাতকালীন কৰ্মচাৰীৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি হ’ব৷
আমি সম্ভাৱনাপূৰ্ণ ভাইৰাছ বাহক আৰু তেওঁলোকৰ সম্পৰ্কলৈ অহা ব্যক্তিসকলৰ সন্ধান কৰাৰ বাবে এক একীকৃত ৰোগ নিৰীক্ষণ প’ৰ্টেল স্থাপন কৰিছো৷ আমি ছাৰ্ক সহযোগীসকলৰ সৈতে এই ৰোগ নিৰীক্ষণ ছফ্টৱেৰটো বিনিময় কৰিব পাৰো আৰু ইয়াৰ প্ৰশিক্ষণ দিব পাৰো৷
আমি সকলোৱে নিজৰ মাজৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱস্থাটো একত্ৰিত কৰাৰ বাবে ছাৰ্ক দুৰ্যোগ প্ৰৱন্ধন কেন্দ্ৰৰ দৰে বিদ্যমান সুবিধাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে৷ আগলৈ আমি আমাৰ দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলত মহামাৰী ৰোধ কৰিবলৈ অনুসন্ধানক সমন্বিত কৰাৰ বাবে এক সাধাৰণ অনুসন্ধান মঞ্চ গঠন কৰিব পাৰো৷ ভাৰতীয় চিকিৎসা অনুসন্ধান পৰিষদে এই ধৰণৰ অনুশীলনৰ সমন্বয়ত আমাক সহায় কৰিব পাৰে৷
আমি আমাৰ বিশেষজ্ঞসকলক আহ্বান জনাইছো যে তেওঁলোকে ক’ভিড-১৯ৰ দীৰ্ঘকালীন আৰ্থিক পৰিণাম আৰু এই বিষয়ত চিন্তা কৰক যে আমি আমাৰ অন্তঃৱৰ্তী ব্যৱসায় আৰু আমাৰ স্থানীয় মূল্য শৃংখলাসমূহক ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ পৰা কিদৰে পৃথক কৰিব পাৰো৷
শেষত, এয়া কোনো প্ৰথম অথবা শেষ মহামাৰী নহ’ব যিয়ে আমাক প্ৰভাৱিত কৰিব৷
ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ অঞ্চলটোত এই সংক্ৰমণ বিস্তাৰিত হোৱাৰ পৰা ৰোধ কৰাত সহায়ক হ’ব আৰু আমি আমাৰ অন্তঃৱৰ্তী ভ্ৰমণক মুকলি কৰাত অনুমতি প্ৰদান কৰিব পাৰিম৷