Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's reply to the motion of thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
06 FEB 2020 8:00PM by PIB Delhi
Honorable Chairman, the lessons learnt from the Honourable President’s address in the Joint Session of Parliament reflects the aspirations and expectations of 130 crore Indians. I present myself in this House in support of the address of the Honorable President.
More than 45 Honorable Members have put across their views on this address. This is House of the elders, and the House of the experienced great men. It has been everyone's effort to enrich the discussion. Shri Ghulam Nabiji, Shri Anand Sharma Ji, Shri Bhupendra Yadav ji, Shri Sudhanshu Trivedi ji, Shri Sudhakar Shekharji, Shri Ramchandra Prasad ji, Shri Ramgopalji, Shri Satish Chandra Mishra ji, Shri Sanjay Rautji, Shri Swapan Das ji, Shri Prasanna Acharya Ji, Shri A Navneetji, all such honorable members have expressed their views.
While I was taking notes from all these speeches, many new things emerged. This House can take pride in the fact that our last session had been very productive and that it was due to the cooperation of all the honorable members. And this calls for a compliment to all the Honourable Members of this august House.
This is a House of experienced and senior dignitaries, so it is natural that the country also has high expectations, people sitting on the Treasury benches had a lot of expectations, and I, had a lot many expectations for myself that a lot of good things will emerge for the country from your endeavors, a worthy guidance for new members like me. But it seems, notwithstanding those expectations I am left disappointed.
It seems that you do not want to move from the place, where you have stayed. Even it seems as if you were going backwards. It would have been nice if we could have given the country a proper direction instead of creating a sense of despondence and despair; when the government got guidance from your new enthusiasm, new ideas, and new energy; perhaps you thought it is better to stagnate. And this reminds me of a humorous poem by Kaka Hathrasi.
Very aptly he said:
[Prakrti badalatee kshan-kshan dekho,
Badal rahe anu, kan-kan dekho
Tum nishkriy se pade hue ho
Bhaagyavaad par ade hue ho.
Chhodo mitr ! Puraanee daphalee,
Jeevan mein parivartan lao
Parampara se oonche uthakar,
Kuchh to standard banao!]
Honorable Chairman, while starting the discussion, Ghulam Nabiji was angry in his speech, there was an attempt to criticize the government on many things, but that is very natural thing. But he was saying things that are unfounded. He said the decision on Jammu and Kashmir was taken without any discussion in the House. The country has seen and heard the discussion all day long on TV. The country has witnessed the wide ranging discussion and the House decided only after such an extensive discussion. The honorable members have decided by casting their votes.
Azad Sahib, let me also refresh your memory further. People do not forget old exploits quickly. Remember how the House decided on Telangana. The House was locked, TVs turned off. There was no place left for discussion and no one can forget the conditions under which it was passed. And so give us the advice, you are senior, but still the truth has to be accepted.
After decades, you had the opportunity to create a new state. You could do it by taking everyone along in aspirations, enthusiasm. Just now Anandji was saying, did you ask States, asked him, asked so-and-so, was saying for a lot. Oh, at least they could have asked the people of Andhra-Telangana what their wish was. But what you have done is history and at that time, the then Prime Minister, venerable Manmohan Singh ji, had said one thing in the Lok Sabha and I think we should remember that today.
He had said: Democracy in India is being harmed as a result of the ongoing protest over the Telangana issue. Atal ji's government created Uttarakhand, created Jharkhand, Chhattisgarh, with full dignity, with peace, with congeniality. And today these three new states are contributing in the progress of the country in their own way. Whatever decisions have been taken by Jammu and Kashmir and Ladakh have been taken after a long discussion with full discussion.
Some data on the situation in Jammu and Kashmir is presented here. I also have some figures. I also feel that I should also give that statement before this house.
20 June 2018 - A new system is created there after government was gone. Governor rule was imposed, and then the Presidential rule and it was decided to remove 370. And after that I would like to say that for the first time the poor common category got the benefit of reservation.
For the first time in Jammu and Kashmir, Pahadi-speaking people got the benefit of reservation.
For the first time in Jammu and Kashmir, women got the right that if they marry outside the state then their property will not be taken away.
After independence for the first time there were elections of Block Development Council.
For the first time RERA law came into force in Jammu and Kashmir.
For the first time, the Startup Policy, Trade and Export Policy, Logistic Policy were also formed and implemented in Jammu and Kashmir.
For the first time, and this will surprise the country, for the first time Anti-Corruption Bureau was established in Jammu and Kashmir.
For the first time, the funding from across the border to separatists in Jammu and Kashmir was controlled.
For the first time, the tradition of the felicitation of the separatists in Jammu and Kashmir was ended.
For the first time, Jammu and Kashmir Police and security forces are taking decisive action against terrorism and terrorists in Jammu and Kashmir.
For the first time, the police personnel of Jammu and Kashmir have got the benefit of the allowances that other Central employees have been receiving for decades.
For the first time, now the policemen of Jammu and Kashmir can take LTC and go on trip to Kanyakumari, North-East or Andaman-Nicobar.
Respected Chairman, in 18 months after Governor Rule, there was a peaceful election for more than 4400 sarpanches and more than 35 thousand panches.
In 18 months, 2.5 lakh toilets were constructed in Jammu and Kashmir,
In 18 months, electricity connection was provided in 3 lakh 30 thousand homes in Jammu and Kashmir.
In 18 months, more than 3.5 lakh people have been given Gold Cards of AyushmanYojana in Jammu and Kashmir.
In just 18 months, one and a half lakh elderly, women and disabled people have been linked to pension scheme in Jammu and Kashmir.
Azad Sahib also said that development used to take place earlier also. We never said that. But I would like to give an example of how development used to take place.
As of March 2018, only 3.5 thousand houses were built under the PM Awas Yojana. Now you can see more than 24 thousand houses have been built under this scheme in less than 2 years.
Now many other schemes including PM package are being taken forward rapidly to improve connectivity, improve the condition of schools, upgrade hospitals, fix irrigation conditions, and increase tourism.
Respected Vaikoji, he has a style, he is always very emotional. He said that 5 August 2019 is black day for Jammu and Kashmir. Vaikoji, this is not a black day, it has proved to be a black day for those who promote terror and separatism. For lakhs of families today, a new faith, a new ray of hope is being seen.
Respected Chairman, North East has also been discussed here. Azad Sahib is saying that North East is burning. If it was burning, you would have been first to send your MPs delegation there and would have definitely got the press conference done, the photo would also have been published. And therefore I think Azad Sahib's information is of before 2014. And therefore I would like to update that North East has become a frontline partner of India's development journey with unprecedented peace today. The violent movements that were talking place in the North East for 40–40, 50–50 years, there were blockades and everyone knows how big the matter of concern they were. But today these movements have ended, the blockades have stopped and the entire North East is moving forward on the path of peace.
I would like to mention one thing - the problem of Bru tribe for almost 30-25 years, you are also aware, we are also aware. About 30 thousand people were living a life of uncertainty. In such a small rooms that too temporary hut, in which 100–100 people were forced to live. This has been going on for three decades, the torture is no less. And their crime was nothing. Now look at the irony, your party had most of governments in the North East. Now your party ally was in power in Tripura, you had friends, dear friend. If you had the will, you had the Mizoram government with you, your friends were sitting in Tripura, and you were sitting in the centre. If you wanted, you could have brought about a happy resolution to the problem of the Bru tribe. But today, after so many years, we have succeeded in resolving that problem and resolving it permanently.
I wonder why there was so much apathy on such a big problem. But now I have come to understand that the reason for the apathy was that the people of the Bru caste who were separated from their homes, from the village, were ruined, their pain was unlimited, but the votes were very few. And it was a game of votes due to which we could never feel their unlimited pain and we could not solve their problem. This is our history, let's not forget.
Our thinking is different; we all together in taking forward the mantra of Sabka Saath SabkaVikas Sabka Vishwas, and we are engaged in solving problems with full responsibility and compassion, whatever we can. And we understand their suffering. Today, the country can take great pride that 29 thousand people will get their own home, will have their own identity, and will get their own place. They will be able to weave their dreams; they will be able to decide the future of their children. And therefore the Bru tribe, for the entire North East these are the ways to solve the problems.
I do not want to go at length on Bodos, but that too in itself has been a very-very important work accomplished. And its specialty is that all the armed groups on the path of violence came together. And everyone has written in the agreement that after this all the demands of Bodo movement are resolved, there is none remaining, it is written in the agreement.
A number of colleagues including Shri Sukhendu Shekharji have discussed economic issues here. Even when there was an all party meeting, I had said most earnestly, we should dedicate the entire session for the discussion of economic matters. There should be intense discussion. All aspects should be highlighted. And whatever talent we have with the people, be it here and there, is something different. But together we will tell such new things, discover such new things, develop new routes and how can India take maximum advantage of the global economic situation today, how can India strengthen its roots, how can India strengthen its economic interests, we can discuss it extensively, let us discuss it in depth, I had requested everyone in the all party meeting. And I would like this session to be dedicated entirely to the economic issues of the country.
The budget has to be discussed, it will be discussed in more detail and the nectar will come out. There will be some allegations counter-allegations, some altercation will take place, yet I understand that the churning will bring out nectar and that is why I invite everyone again on the economy, the economic situation, on economic policies, on economic conditions and we have experienced dignitaries like Dr. Manmohan ji among us, the country will definitely benefit. And we should do it; our mind is open about it.
But what is discussed here in relation to the economic situation, there is no reason for the country to be disappointed. And they are not going to get anything by spreading disappointment. Even today, the basic principles, which are the basic principles of the economy of the country, are the criteria, even today; the economy of the country is strong, is stable and has full power to go ahead. In herent. This quality is inside it.
No country can move ahead with small thinking. Now the younger generation of the country expects us to think bigger, think farther, think more and forge ahead with more force. By taking this basic mantra, by taking the economy of 5 trillion dollars, we will try to advance the country, we will try to connect. There is no need to get disappointed. On the very first day, let us say, no no, it is not possible. What is not possible, and then what is possible to do? Every time we have to do only so much, someone walks two steps, should we follow the same? At least sometimes you try to go five steps, sometimes you try for seven steps, at least some time you come with me.
This despondency never bodes well for the country, and therefore the good result of talking about the $ 5 trillion economy is that those who oppose it also have to talk about $ 5 trillion. Everyone has to make a premise of $ 5 trillion economy. This is a big change. Otherwise we used to play in the same frame. Now a canvas has been set up to work on in front of the world. We have changed the mindset: And thus to fulfill this dream, there should be infrastructure in villages and cities, MSMEs, areas of textiles, where there is a possibility of employment.
We promoted technology, promoted startup. Tourism is a huge opportunity. In the last 70 years, we have missed tourism, the way we should have branded India, for some reason or the other. Even today there is an opportunity and today India should develop tourism from India's point of view, we cannot develop India's tourism from the western point of view. The world should come to see India. Otherwise, if they want to see the world of laughter-happiness then they shows a lot in the world, they go there.We have emphasized on Make in India, its success is visible. You must be seeing the figures of foreign investment.
We have constantly tried to simplify the whole process of tax structure. And whether it is the matter of ease of doing business ranking in the world or the topic of ease of living in India, we have done both together. I remember in banking sector, when I was in Gujarat, many great scholars who used to write articles, he used to say that there should be merger of banks in our country. And if this happens, it will be considered as a huge reform. We have read this many times. It is this government that has merged many banks, done it easily. And today the sector of powerful banks is ready which will strengthen, accelerate the financial backbone of the upcoming nation.
Today, the manufacturing sector has to be seen from a new viewpoint, as to what was the reason that money stuck in the banks. I have said at the time of the previous government that I do not repeatedly try to degrade anyone. By placing the truth before the nation, I try to keep moving forward. I do not waste my time in such things; otherwise there is a lot to say.
There was such a discussion that GST changed again and again. Think of it as good or bad. I am surprised; this is a huge achievement of the federal structure of India, the creation of GST. Now the aspirations of the states are expressed in it. Issues also come from the side of Congress-ruled states. Should we stop by saying that God has given us all the wisdom, what we have done is final? We will not do any improvement, come on, will we do this? This is not our view; our opinion is that a change should be made where it is necessary. There is such a big country, there are so many subjects. When the states budget come, in sale tax, you must have seen that by the time the budget there is sale tax or there are other taxes, there are many debates and states have make changes in the end. Now that the subject has moved away from the states and converged, it seems heavier.
Look, I understand that it has been said here that GST should have been very simple, should have been this, and should have been that much. I just want to ask, if you had this much knowledge, had a clear vision to make it so simple, then why did you keep it hanging, friends. Yes, don't spread this confusion.
I say, I tell you, you should listen today. When Pranab da came to Gujarat when he was Finance Minister, we had a discussion with him at length. I asked him Dada what has happened this is a technology driven system. Can't work without it. So Dada said, wait, your question – he called his secretary and they said, look, what Modi ji is saying. So I said, see, this is a technology driven system, so without technology it is not going to move forward. So he said, no, we have just decided and we will hire a company and we are going to do it. I am talking about the time when I came to talk about GST, even then there was no such system. Secondly, then I said that you have to address their difficulties of manufacturing states for GST to be successful. There is Tamil Nadu, Karnataka, Gujarat, and Maharashtra. By in large they are manufacturing states the states of consumption, consumers, it is not so difficult for them. And I say with great pride today that when Arun Jaitley was the Finance Minister, he addressed these things, solved it. After that, the whole country has gone with the GST. And because of this the issues that I had raised as Chief Minister, I have settled those issues as Prime Minister. And has paved the way for GST by solving.
Not only this, if we talk about change, then sometimes we say why change again and again? I think that our great men have given such a great constitution; they have also kept it for improvement. Reforms should always be autonomous in every system and we move by taking ideas that welcome every new and good suggestion in the interest of the country.
Respected Chairman, there is one thing in the economy of India which is still very little exposed, which needs attention. In this big change that is coming in the country, our Tier-2, Tier-3 cities are proactively contributing very fast. You see in sports, children of Tier-2, Tier-3 cities are coming forward. You see in education the children of Tier-2, Tier-3 cities are coming forward. Look at the startups, highest numbers of startups are coming up in Tier-2, Tier-3 cities.
And therefore the aspiring youth of our country, who are not burdened with lot many things, are coming up with a big new power and we have made some progress in these small cities, small towns, its economies, have tried to work very closely in the direction.
In our country, digital transitions, the speeches on digital transactions in this house, if the speakers take out their speeches and they will be surprised that they said so? Some people even made fun of mobile. Those people have started to look at digital banking, billing system. I am surprised that today digital transactions are seen in most of the small places and Tier-2, Tier-3 cities have also moved ahead in the construction of modern infrastructure. Our railways, our highways, our airports, its entire range-now look at the flight plan; the 250th route has just been launched the day before yesterday, two hundred and fifty routes within India. How fast our air travel system is changing. And more in the coming days.
In the last five years, we had 65 operational airports, today we have crossed 100. Out of 65 operational, 100 have been operational. And all these are going to increase the strength of that new area.
Similarly, in the last five years we have not only changed the government, we have also changed our thinking, and we have also changed the way of working. We have also changed the approach. Now let's talk about Digital India. Broadband connectivity, now when it comes to broadband connectivity, first the work started, the plan was made, but the method and thinking of that plan had so much value that broadband connectivity reached only 59 gram panchayats. Today, broadband connectivity has reached more than 1.25 lakh villages in five years. And not only enabling of the broadband, but public schools, villages and other offices and most importantly the common service centres, havealso been made operational.
When we came in 2014, there were 80 thousand common service centres in our country. Today, their number has increased to 3 lakh 65 thousand common service centres and the youth of the village are running it. And for the meeting the needs of the village, he is offering the full services of technology.
More than 12 lakh rural youth are living in their own villages. In the evening also help the parents, they also do the work of the farm. 12 lakh rural youth have been added to this mode of employment.
This country will be proud and should be. We made fun of the digital transaction for criticizing the government, Bhim app, these days its acceptance in the world is growing as a very powerful platform and secure platform for digital transactions for financial digital transactionand many countries of the world are contacting us to learn more about this app. It is a matter of pride for the country, no Narendra Modi has created it. This is a result of the intelligence, talentof the youth of our country that we have a best-performing platform for digital transactions today.
And in the month of January, Chairman sir, in the same January month, the money transaction from Bhim app through mobile phone has been done to the tune of 2 lakh 16 thousand crore rupees. That is how our country is embracing change.
RuPay Card- you are aware of the introduction of RuPay Card. In a very small number, about a mere thousand, were RuPay Cards and it was said that in the world of debit cards, point 6% has been our contribution. Today it has reached about 50%. And today RuPay Debit Card Internationally is also increasing in its acceptance in many countries of the world. So the RuPay Card of India, is making a place for itself, which is a matter of pride for all of us.
Respected Chairman, similarlythe approach of this government also has another subject - such as the JaljeevanMission. We tried to solve the basic problems in the direction of 100% target.
Toilets - also100%
Homes - also 100%
Electricity - also 100%
Electricity in the village - also100%
On each of these things we have done, we moving with an approach to liberate the country from difficulties.
We have taken up a huge campaign to deliver pure water to the homes and this mission, its peculiarity is that even though this is the mission of the Central government, the money is going to be spent by the Central government. The driving force will be the Central government, but actually implementation, we can say, will be directly the micro unit of federalism, our village, the village body. They will decide it themselves, will plan it and the system of supplying water from house to house will be set up by them. We are taking this plan also forward.
The concept of more than 100 aspirational districts is the perfect example of our cooperative federalism. We have done a lot of forward-backward for the politics of vote bank in our country, but the areas of this country remained backward. If we needed to pay attention to them, we were quite late. I read that there are many parameters on which some districts of many states are completely backward. If we fix that too, the average of the country will improve in a large measure. And sometimes such a district where the officer is also going to retire, will keep it as such. That is, no one posted the energetic, talented officers there. They thought he was gone. We have changed that. As many as 100 aspirational districts have been identified, there are districts of different states and states have also asked to identify 50 such aspirational blocks and make a change in their administrative, governance and try to bring change by giving a spatial focus.
Today realization has dawned that even at the district level, this aspirational district is moving forward with a very pleasant experience as the implementing agency of cooperative federalism. In a manner that the competition which goes online among the officers of the district, everyone tries, that so and so district has gone ahead in vaccination, I will also work this week, I will go ahead in vaccination. That is, a good work is being done there to increase the convenience of the people.
We have also in Ayushman India - because this district is such that where health services are also of the same type. This time we have given priority to the health sector there so that our those areas can move forward.
Further, the people of the aspirational district be it our tribal brothers and sisters, our Divyangs, the government is making efforts to make them work with full sensitivity.
For the last five years, the work of honoring all the tribal fighters of the country is being done. Taking the contribution that the tribals have made for the independence of the country, there should be a museum, a research institute, and how much their role was in making and saving the country. It will become an inspiration, it will also become a cause to integrate the country, and work is going on for that too.
Our tribal children have many promising children; they do not have the opportunity. Be it sports, education, if they get opportunities. Through Eklavya schools, we have done a great work in providing opportunities to such promising children by creating the best type of schools.
Along with tribal children, about 30 thousand self-help groups in these areas and the forest-wealth-producing forests, MSP for that, we have also worked towards empowering them to progress forward.
In the field of women's empowerment, these things are mentioned in a very short in the President's address. But for the first time in the history of the country, we have opened admission for girls in military schools. The work of appointment of women in the Military Police is also underway.
For the safety of women, more than 600 one-stop centres have been built in the country. Self defense training is also being imparted to girls from class VI to XII in every school in the country.
A national database has been prepared to identify sex offenders and in which such people will have to be monitored. Apart from this, we have also planned to set up a unit against human trafficking.
In order to deal with serious cases of sexual violence on children, we have also brought the such crimes under the ambit of POCSO Act by amending it so that we punish the offenders. In such cases, justice should be met fast, so more than one thousand fast trackcourts will be set up across the country.
Respected Chairman, there has been a discussion on CAA in the House. There have been repeated attempts here to tell that in many parts, chaos was spread in the name of protest, the violence that took place, was considered as the right to protest. Repeated calls in the name of the Constitution are being made, to cover un-democratic activities. I understand the compulsion of the Congress, but our friends of Kerala's Left Front should understand a little. They should know before coming here that the Chief Minister of Kerala - has said in the Assembly that the demonstrations that are going on in Kerala have the hands of the extremist groups.
Not just that, he has also warned of stern action. How can you support the chaos you are troubled in Kerala, in Delhi or in other parts of the country?
Whatever is being said about the Citizenship Amendment Act, all the colleagues should ask themselves questions about what is being promoted. Should this tendency to misinform, misguide the country, be stopped or not stopped by all of us? Is it our duty or not? Should we become part of such a campaign? Now suppose it is not going to do politically good to anyone, let's assume that. And that this path is not right, we just sit and think are we going on the right path? And what a two faced character is that, you cry for the minority of 24 hours, using very good words, I was listening to Anandji right now. But why are you not suffering their pain, because of the mistakes of the past which you have made that they became minority in the neighborhood? The country expects that instead of scaring people on this sensitive issue, correct information is given. This is the responsibility of all of us. Surprisingly, many of the opposition's allies have become very excited these days. Those who were silent once are violent nowadays. It is effect of the Chairman sir. But today I desire that this house belongs to very senior people, so today I want to read out to you the words of some great men.
The first statement is-"This House is of the opinion that in view of the insecurity of the life, property and honor of the minority communities living in the Eastern Wing of Pakistan and general denial of all human rights to them in that part of Pakistan, the Government of India should in addition to relaxing restrictions in migration of people belonging to the minority communities from East Pakistan to Indian Union also consider steps for enlisting the world opinion."
This is said in the House. Now you will feel that only some Jan Sangh leaders can speak, who can say such things. At that time there was no BJP but Jan Sangh was. So they must have thought that someone of the JanSangh can speak. But this statement does not belong to any BJP or JanSangh leader.
I want to tell another statement of the same great man, he said - "As far as East Pakistan is concerned, it comes to be known that there is a decision that all non-Muslims should be removed. That is an Islamic state. As an Islamic state, it thinks that only those who believe in Islam can live here and non-Islamic people cannot live here. Therefore, Hindus are being expelled, Christians are being expelled. I understand that over 37 thousand Christians have migrated from there to India today. Buddhists are also being driven out of there."
This is also not a statement of any Jana Sangh or BJP leader. And I would like to tell the House that these words belong to the great man who has been one of the beloved Prime Ministers of the country, this is the sentence of venerable Lal Bahadur Shastriji. Now you will also call them communal. You will also term them Hindu and Muslim dividers.
This statement was given by Lal Bahadur Shastriji on 3 April 1964 in Parliament. Nehruji was the Prime Minister at that time. Then the refugees coming to India due to religious persecution were being discussed in Parliament. Shastriji said this during that.
Respected Chairman, let me tell you another statement to the Honorable House. This is dedicating especially to my socialist friends because that's probably where inspiration can come from. Just listen carefully.
“Muslims of India should live and Hindus of Pakistan should live. I absolutely reject the fact that Hindus of Pakistan are citizens of Pakistan, so we do not have to care about them. Regardless of Hindu of Pakistan is a citizen of anywhere, it is our duty to protect him as much as Hindus or Muslims of Hindustan. "
Who said this? This too does not belong to anyone of JanSangh or BJP. It is a statement of Shri Ram Manohar Lohiaji. Our socialist companions, believe us or not, but at least do not negate Lohiaji, that is my request to them.
Respected Chairman, I want to read another statement of Shastriji in this House. He made this statement about the role of state governments on refugees. You should listen to this speech of Lal Bahadur Shastriji, the kinf of game being played by introducing motions in the legislative assemblies in the states due to vote bank politics. You will know where you were going, where you were, what has happened to you people.
Chairman sir, Lal Bahadur Shastriji had said-
“All our state governments have considered this (refugee settling) as a national question. We congratulate them for this and we are very happy to do so. Whether Bihar and Orissa, whether Madhya Pradesh and whether Uttar Pradesh, or Maharashtra or Andhra, all the states, all the states have written to the Government of India that they are ready to settle them here. Some have said fifty thousand men, some have said fifteen thousand families, some said they are ready to take responsibility of settlingten thousand families.
This statement of Shastriji is when in 1964 mostly there were Congress governments in the country. Today, however, we are doing a good job, and you are creating obstacles because of your vote bank politics.
Respected Chairman, I would like to give one more example - On November 25, 1947, within a few months of the country's independence, the Congress Working Committee passed a resolution. What does November 25, 1947 proposal of the Congress Working Committee say:
"Congress is further bound to afford full protection to all those non-Muslims from Pakistan who have crossed the border and come over to India or may do so to save their life and honour."
This is for non-Muslims, if you are speaking that language today.
Respected Chairman, I do not believe that the Congress was communal on 25 November 1947, I do not believe. And today suddenly it becomes secular, I do not even believe that. November 25, 1947,instead of writing non-Muslims, you could have written that to all the people coming from Pakistan, why you did not write like this. Why wrote non-Muslims?
Most of the Hindus who remained in Pakistan after Partition were our Dalit brothers and sisters. And these people were told by BabasahebAmbedkar-
"I would like to tell / the Scheduled Castes / who happen today to be / impounded inside Pakistan / to come over to India…."
Baba SahebAmbedkar gave the same message. All these statements are of great personalities, they are the nation-builders of this country. Were they all communal? Congress and its fellow nation-builders have also started forgetting due to vote bank politics. This is a matter of concern for the country.
Respected Chairman, in 1997, many companions will be present here, there may be someone in the House too. This was the year when words Hindus and Sikhs started being used in the instructions of the then government. It was not there before, it has been added. In 2011, category of Christian and Buddhist words coming from Pakistan was also created. This all happened in 2011.
The Citizenship Amendment Bill was introduced in the Lok Sabha in the year 2003. The Standing Committee of Parliament which was discussed and then taken forward by the Citizenship Amendment Bill 2003, many members ofthat committeefrom Congress are still here, who were on that committee and Standing Committee of Parliament said in the same report that "Minorities coming by neighboring countries should be seen in two parts, one which comes due to religious persecution and the other - those illegal migrants who come because of civil disturbance." This is committee report. Today, when this government is talking about this, why is there a ruckus after 17 years on this?
On 28 February, Chairmansir, on 28 February 2004, the Central Government, on the request of the Chief Minister of Rajasthan, gave the right to the collectors of two districts of Rajasthan and 4 districts of Gujarat to give Indian citizenship to the people of minority Hindu community who came from Pakistan. This rule also remained in force in 2005 and 2006. You were the one in 2005 and 2006. Then there was no threat to the basic spirit of the Constitution, it was not against it.
It was fine till 10 years from today, there was no noise, today suddenly your world has changed. Defeat, defeat would make you so upset, I never thought.
Respected Chairman, NPR is also being discussed a lot. Census and NPR are common administrative activities which have been done before in the country. But when there is such compulsion of vote bank politics, then the people who brought NPR themselves in 2010 are spreading misinformation and opposing today.
Respected Chairman, if you will see the Censusalso, after the independence of the country, there will be some questions in the first decade, some questions will be removed in the second decade, some will be added. As the need arises, they are known in every aspect of governance, minor changes always keep happening. We should not do the work of spreading rumors. There was never such a big crisis of mother tongue in our country. Today a large number of people have migrated from Surat to Odisha. And if Gujarat government says we will not run the Odia school, then how long it can continue. I believe that the government should have information about who speaks which mother tongue, what language his father used to speak, and then the Odiya schools can be started in Surat. Earlier there was no migration, today it is necessary when migration happens.
Respected Chairman, earlier migration to our country was on very small scale. In the course of time, there is increasing attraction towards cities, development of cities, changing people's aspiration, so in the last 30-40 years we are constantly seeing that migration is becoming visible. Now I am also of this migration, till today, from which districts there is migration, you can not give priority to the development of that district without knowing who is leaving the district.
It is important for you that you and all these ... and secondly spreading so many rumors, misleading people, you brought NPR in 2010. We have been sitting here since 2014, did we put question mark on anyone regarding the same NPR, records we do have. We have a record of your NPR. NPR record of your time. No citizen of this country was tortured on the basis of that NPR.
Not only this, Respected Chairman, the then Home Minister of UPA, while launching the NPR, had laid special emphasis on the need for enrollment in the NPR of every common resident, the usual resident, and that everyone should be a part of this effort. He also appealed to the media to promote NPR. Educate people, people join NPR. So the then Home Minister made a public appeal.
The UPA introduced NPR in 2010, and also started collecting biometric data for NPR in 2011. By the time your government was gone in 2014, under the NPR, the work of recording and scanning records of crores of citizens had been completed, and the work of biometric data collection was in progress. I am talking about your tenure.
Today we updated those NPR records prepared by you in 2015. And through these NPR records, we have used the NPR's record in a positive way to include the left out beneficiaries in all the government schemes like Pradhan Mantri Jan DhanYojana, Direct Benefit Transfer, and provided benefits to the poor.
But today, by politicizing, you are opposing NPR and committinga sin by stopping crores of poor from becoming part of these public welfare schemes. Whatever they are doing for their frivolous political narrative, their anti-poor mentality is being exposed.
Along with the 2020 census, we want to update the NPR records, so that these ongoing schemes for the poor can reach them more effectively and honestly. But now that you are in opposition, then the NPR started by you is starting to look bad.
All the states, Respected Chairman, all the states have approved the NPR by issuing the appropriate gazette notifications. Now some states have abruptly taken U-turn and are putting hurdles in it, and are deliberately ignoring the importance of this and its benefits for the poor. Doing such things which you did not do in 70 years, it does not behove them now talking like this when sitting in opposition.
But the work that you have yourself brought, promoted, got publicized in media, now you are trying to oppose the same by calling it untouchable! This is a proof that your narrators are decided only and only according to vote bank politics. If there is a question of appeasement, then between paths of development and division, you openly pick the path of dividing people.
Such an opportunistic opposition may benefit or harm any party, but the country definitely suffers from this. It becomes a situation of mistrust in the country. Therefore, my request will be that we bring only the truth, the right facts among the people.
The world has high expectations from India in this decade and Indians have high expectations from us. The efforts of all of us to fulfil these expectations should be aligned with the aspirations of 130 crore Indians.
This is possible only when in all matters of national interest, this House goes along with Sangachadhvam, Samvadadhvamthat is move together, move forward in unison, move with this resolve. Let there be debates, discussions and then decisions.
Shri Digvijay Singhji recited a poem here, so I also remember a poem.
I have No House, Only Open Spaces
Filled with Truth Kindness, Desire and Dreams
Desire to see my country developed and great,
Dreams to see Happiness and peace around !!
I liked these lines of Dr. APJ Kalam, the great son of India, former President Dr. APJ Kalam, I liked theselines and you liked the lines of your choice. You must have heard that saying JaakiRahi Bhawna Jaisi, Prabhu Moorat Dekhi Tin Jaisi. Now you have to decide whether to change your choice or continue to live in 21st century with nostalgia of the 20th century.
This new India has moved forward. This has started moving on the path of duty and duty itself embodies the essence of all rights, this only is the message of Mahatma Gandhi.
Let us move forward on the path of duty as told by Gandhiji, and start building a prosperous, capable and determined new India. Every aspiration and every resolve of India will be realisedonly through the collective efforts of all of us.
I once again express my heartfelt gratitude to President and all of you members, and with the feeling that by giving priority to the unity and integrity of the country, by honouring the high sentiments of the Constitution of India, let us walk together, make our contribution to take the country forward. In this spirit I once again express my gratitude to the respected President and honourable members for enriching this discussion.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা পীখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী মোসনদা পি.এম.না পীখিবা পাউখুম
06 FEB 2020 8:00PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, পার্লিয়ামেন্তকী অপুনবা মীফমদা ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা পীখিবা ৱারোলদগী তমহৌবা য়াবা ৱাফমসিদা ভারত মচা করোর ১৩০গী অপামবা অমদি থাজরমবশিং মমি তারি‍। ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসিবু ঐনা হাউসতা শৌগৎপা ফোঙদোকচরি‍।
ৱারোল অসিদা ইকায়খুম্নরবা মেম্বর ৪৫ হেনবনা মখোয়গী মীৎয়েঙ থমখ্রে‍। মফমসি অহল ওইরবশিংগী অমদি নীংথিনা খঙ-হৈরবা মীওইশিংগী হাউসনি‍। খন্ন-নৈনবা অসি হেন্না মশক থোকহন্না মীপুম খুদিংনা হোৎনরি‍। শ্রী গুলাম নবি জী, শ্রী অনন্দ শর্ম জী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদব জী, শ্রী সুধান্সু ত্রিবেদি জী, শ্রী সুধাকর সেখর জী, শ্রী রামচন্দ্র জী, শ্রী রামগোপাল জী, শ্রী সতিস চন্দ্র মিস্রা জী, শ্রী সঞ্জয় রাউত জী, শ্রী স্বপন দাস জী, শ্রী প্রসন্ন অচার্য় জী, শ্রী এ নবনীতি জী, মখোয়গুমবা ইকায়খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক্না মখোয়গী ৱাখল্লোন থমবিখ্রে‍।
মখোয়গী ৱারোলশিংদগী ঐনা অসুম খোৎচিঞ্জহৌবদা অনৌবা ৱাফম কয়া থোরক্লি‍। ঐখোয়গী মমাঙগী মীফম অদু য়াম্না কান্নবা ওইখি হায়বা ৱাফমসিদা হাউস অসিনা চাউথোকচবা য়াই‍ অমদি মসি মেম্বর খুদিংমক্কী মতেংনা ওইথোকপনি‍। ৱাফমসিদা চীং লেম্লবা হাউস অসিগী মেম্বর পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকফম থোকই‍।
মফমসি খঙ-হৈরবা অমদি অহল ওইরবা মীওইশিংগী হাউসনি, মরম অসিনা লৈবাকসিনা থাজবা কয়া ৱাংনা থমবা মশানা তাবনি, ত্রেজরী বেঞ্চতা ফম্লিবা মীওইশিংনসু থাজবা কয়া থম্লি, অমদি অদোমগী হোৎনজমলনা লৈবাকসিগীদমক অফবা ৱাফম কয়া পুথোরক্তুনা ঐগুম্বা নৌরিবা মেম্বর অমগী লমজিং লমতাক ওইবিগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি‍। অদুবু ঐনা থম্লমবা থাজবশিং অদু নীংবা কাইনিংঙাই ওইরবরা হায়না ঐনা খল্লে‍।
ঐনা খনবদা অদোম্না হৌজিক লৈরিবা মফমদুদগী হোংবা পামদবগী মমি তাবা উই‍। তশেংবদি অদোম মনিং হন্দুনা চৎলিবরা হায়না খল্লি‍। নীংবা কায়নিংঙাই মশক অমা উৎপগী মহুত্তা অদোমগী মফমদগী অনৌবা ইহুল, অনৌবা ৱাখল্লোন অমদি অনৌবা থৌনানা লৈঙাক অসিবু লমজিংবিদুনা লৈবাক অসিবু অফবা মায়কৈ অমদা পুবিরম্লবদি ফরমগদবনি; অদুবু অদোম্না মচি লেঙদনা লৈবনা হেন্না ফরে হায়না খল্লবা মাল্লি‍। ফীভমসিনা কাকা হথ্রাসিনা ইবা ফাগি পুবা শৈরেং অমা নীংশিংহল্লে‍।
য়াম্না ইচঙ থৌনা মহাক্না হায়রম্মী:
(প্রক্রতি বদলাতী শান-শান দেখো,
বাদল রহে আনু, কান-কান দেখো
তুম নিসক্রিয় সে পরে হুএ হো
ভাগ্যবদ পর অরে হুএ হো
ছোরো মিত্র! পুরানী দফলী,
জীবন মে পরিবর্তন লাও
পরম্পরা সে উঞ্চা উথকর,
কুস তো স্তেন্দর্দ বনাও!)
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, খন্ন-নৈনবা অসি হৌরকপা মতমদা, গুলাম নবিজীনা মহাক্কী ৱারোলদা অশাওবা উৎখি, লৈঙাক অসিবু হীরম কয়াদা শীথনবা হোৎনখি, অদুবু মদু মহৌশানি‍। অদুবু মহাক্না মরী মখোঙ শম্নদবা ৱাফম কয়া হায়খি‍। মহাক্না জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ফিরেপ অসি হাউসতা খন্ন-নৈনবা তৌদনা লৌখিবনি হায়রি‍। লৈবাক অসিনা খন্ন-নৈনবা অদু তি.ভি.দা নুমিৎ চুপ্পা উখি তাখি‍। পাক শন্না খন্নখিবা অমদি অসুম্না পাক শন্না খন্ন-নৈরবা মতুংদা ফিরেপ লৌখিবা অদু লৈবাক মীয়াম্না উখি‍। ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিংনা মীখল তৌরবা মতুংদা ফিরেপ অদু লৌখিবনি‍।
অজাদ সাহিব, অদোমগী মফমদা ঐ অমুক নৌহৌননা নীংশিংজগে‍। মীয়াম্না লিরবা থৌদোকশিং থুনা কাউনদে‍। হাউসনা তেলঙ্গনাগী মতাঙদা কমদৌনা ফিরেপ লৌখিবগে নীংশিংবিয়ু‍। হাউস শো লোনশিনখি, তি.ভি.শিং মুত্থৎখি‍। খন্ন-নৈননবা মফম অমত্তা ফংখিদে অদুগা মদু করমবা ফীভমদা পাস তৌখিবগে হায়বদু কনানসু কাউনদ্রি‍। অদোম অহলনি পাউতাকসু পীবিয়ু, অদুবু অচুম্বদুদি য়াবিয়ু‍।
চহী কয়াগী মতুংদা, অদোম্না অনৌবা স্তেত অমা শেম্নবা তাঞ্জা ফংখি‍। অদোম্না মদু পুম্নমকপু কোনশিন্দুনা তৌরমবা য়াবনি‍। হৌজিক্তসু অনন্দজীনা হায়খিবদুনি, অদোম্না স্তেতশিংদা হংলমখিবরা, মঙোন্দা হংবিয়ু, ৱাফম কয়ামরুম ফোঙদোকখিবনি‍। অদুগা মখোয়না তঙায়ফদনা অন্ধ্র-তেলঙ্গনাগী মীয়ামদা মখোয়না পাম্লিবদু হংবিরমবদি য়াবনি‍। অদুবু অদোম্না তৌখিবদু হৌখ্রে অদুগা মতমদুদা মতমদুগী প্রধান মন্ত্রী ইকায়খুম্নরবা মনমোহন সিংহ জীনা লোক সভাদা ৱাফম অমা ফোঙদোকখি অমদি ৱাফমদু ঙসি নীংশিংমিন্নবা মথৌ তাই হায়না ঐনা খল্লি‍।
মহাক্না হায়খি: ভারতকী দেমোক্রেসী অসি তেলঙ্গনা ৱাফমগী মতাঙদা চঙশিল্লিবা ইহৌ অসিনা মাঙহল্লি‍। অতল জীগী লৈঙাক্না উত্তরাখন্দ, ঝার্খন্দ, ছত্তিসগর ইকায়খুম্নবা ঙাক্না ইংনা চিক্না পুম্নমক তাথোক তাশিন তৌরগা শেমখি‍। অদুগা হায়রিবা স্তেত অহুমসিনা মখোয় মখোয়গী মওংদা লৈবাক চাওখৎহনবদা থৌদাং য়ারি‍। জম্মু অমসুং কাস্মির অমদি লদাখকী মতাঙদা লৌরিবা ফিরেপ পুম্নমক মপুং ফানা মতম শাংনা খন্নরবা মতুংদা লৌখিবনি‍।
জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ফীভমগী মতাঙদা দেতা খরা মফমসিদা উৎলি‍। ঐঙোন্দসু ফিগর খরা লৈ‍। হাউস অসিদা ঐসু ৱাফম খরা ফোঙদোকফম থোকই হায়না ঐনা খল্লি‍।
জুন ২০, ২০১৮ – মফমদুদা লৈঙাক চৎখ্রবা মতুংদা অনৌবা সিস্তেম অমা শেমখি‍। গভর্নরগী লৈঙাক থম্লবা মতুংদা রাস্ত্রপতিগী লৈঙাক থমখি অমদি ৩৭০ লৌথোক্নবা ফিরেপ লৌখি‍। মদুগী মতুংদা লায়রবা মীচম কাঙলূপনা রিজর্বেসনগী কান্নবা অহানবা ওইনা ফংখি‍।
অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা পহারি লোল লোনবা মীওইশিংনা রিজর্বেসনগী কান্নবা ফংখি‍।
অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা, নুপীশিংনা স্তেতকী ৱাংমদা ময়ুম পানখিবা তারগদি মখোয়গী মরল মথুম মৎপিবদগী কঞ্জনবা হক ফংখি‍।
নীং তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা ব্লোক দেভেলপমেন্ত কাউন্সিলগী মীখল পাঙথোকখি‍।
অহানবা ওইনা রেরা আইন জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনখি‍।
অহানবা ওইনা স্তার্ত অপ পোলিসী, ত্রেদ অমসুং এক্সপোর্ত পোলিসী, লোজিস্তিক পোলিসী শেমদুনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনহনখি‍।
লৈবাকসিবু ঙকহনগদবা ৱাফম অমনা, অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা এন্তি-করপ্সন ব্যুরো লিংখৎখি‍।
অহানবা ওইনা ঙমখৈ ৱাংমদগী জম্মু অমসুং কাস্মিরবু তোখাই তাবা পাম্বশিংদা শেল থাদবা থিংবা ঙমখি‍।
অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরবু তোখাই তাবা পাম্বশিং ওকপগী চৎনবী লেপখি‍।
অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মির পুলিস অমসুং সিক্যুরিতী ফোর্সনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা তেরোরিজম অমসুং তেরোরিস্তশিংগী মায়োক্তা খোঙফম চেৎনা লেপ্পা ঙমখি‍।
অহানবা ওইনা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পুলিসকী মীওইশিংনা কেন্দ্রগী শিন্মীশিংনা চহী কয়া ফংদুনা লাক্লিবা এলাউৱেন্সকী কান্নবশিং ফংখি‍।
অহানবা ওইনা জুম্মু অমসুং কাস্মিরগী পুলিসমেনশিংনা এল.তি.সি. লৌদুনা কন্যাকুমারদি, অৱাং-নোংপোক্তা নৎত্রগা অন্দমান-নিকোবারদা কোয়বা চৎপা য়ারে‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, গভর্নরগী লৈঙাক লৈরবা থা ১৮গী মতুংদা সর্পঞ্চ ৪৪০০ অমদি পঞ্চ লিশিং ৩৫ হেনবগী মীখল ইংনা চিক্না পাঙথোকখি‍।
থা ১৮দা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা খোঙহাম খুৎহাম্ফম লাখ ২.৫ শাখ্রে,
থা ১৮সিদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী য়ুমথোঙ লাখ ৩ লিশিং ৩০দা মৈ পীখ্রে‍।
থা ১৮সিদা, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীওই লাখ ৩.৫ হেনবদা অসুস্মান ভারতকী গোল্দ কার্দ পীখ্রে‍।
শুপ্নতগী থা ১৮সিদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী অহল ওইরবা, নুপী অমদি শোইনাইরবা মীওই লাখ অমা মখায়দা পেন্সন স্কিম ফংহনখ্রে‍।
অজাদ সাহিবনা হান্নসু চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং অদুমক পায়খত্তুনা লাক্লি হায়না হায়বিখি‍। ঐখোয়না মদুদা য়ানিংদবা লৈখিদে‍। অদুবু কমদৌনা চাওখৎ থৌরাংগী থবক পায়খৎলমবগে হায়বদুগী মতাঙদা ঐনা খুদম অমা পীবা পাম্মি‍।
মার্চ ২০১৮ ফাওবদা, পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা শুপ্নতগী য়ুম লিশিং ৩.৫খক শারমখি‍। অদুবু হৌজিক্তি চহী ২ ফাদবা মতমসিদা স্কিম অসিগী মখাদা য়ুম লিশিং ২৪ হেন্না শাখ্রে হায়বা অদোম উবিরম্লগনি‍।
হৌজিক্তি লম্বী থোং, মহৈ তম্ফমশঙশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা, অনা লাইয়েংশঙশিং চাউখৎহন্নবা, ঈথৈ লৌখোঙগী ফীভম শেম্নবা অমদি লম কোয়বা লাকপা হেনগৎহন্নবা পি.এম. পেকেজ য়াওনা অতৈ স্কিম কয়া খুৎলৈ থুনা পায়খৎলি‍।
ইকায়খুম্নরবা ভাইকোজী মহাক্কী মশাগী ওইজবা মওং অমা লৈজৈ, মহাক মতম পুম্নমক্তা পুক্নিং নুংশিগল্লি‍। মহাক্না ওগস্ত ৫, ২০১৯বু জম্মু অমসুং কাস্মিরগী অমম্বা নুমিৎনি হায়রি‍। ভাইকোজী, অমম্বা নুমিৎ নত্তে, অমম্বা নুমিত্তি তেরর অমসুং তোখাই তানিংবগী ইহুল য়োকখৎলিবা মখোয়গীনি‍। ঙসি অসি ইমুং লাখ কয়াগীদমক্তদি অনৌবা মঙাল অমা উবা ফংলবনি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, অৱাং নোংপোক্কী মতাঙদসু মফমসিদা খন্নরি‍। অজাদ সাহিবনা অৱাং নোংপোক লমদম মৈ চাক্লি হায়না হায়বিরি‍। করিগুম্ব মফমদুদা মৈ চাক্লম্লবদি অদোম্না হান্না অদোমগী এম.পি.গী কাঙবু অমা মফমদুদা থাবিরম্লগনি, পাউগী মীফম পাঙথোক্লম্লগনি, ফোতোশিংসু ফোঙলম্লগনি‍। মরম অদুনা অজাদ সাহিবকী পাউ অসি ২০১৪ মমাঙগী ওইরমগনি হায়না খল্লি‍। ঙসি অৱাং-নোংপোক লমদম অসি হান্না খন্নরুদবা মওংদা ইং চিকপা ফীভম লৈদুনা লৈবাকসিগী চাওখৎ লমবীদা ভারতকী মাঙজিল থাবা খোঙবু ওইরক্লি হায়না হায়জনিংই‍। অৱাং-নোংপোক লমদমদা চহী ৪০-৪০, ৫০-৫০গী হিংশাগী ইহৌ, ব্লোকেদশিং লৈরম্মী অমদি মখোয়শিংদু কয়া য়াম্না নুংনাংনিংঙাই ওইবগে হায়বদু পুম্নমক্না খঙই‍। অদুবু ঙসিদি হায়রিবা ইহৌশিং অসি লোইখ্রে, ব্লোকেদসু লেপখ্রে অমদি অৱাং-নোংপোক লমদম পুমবা ইং চিকপগী লম্বীদা খুমাঙ চাওশিন্না চঙশিল্লি‍।
ঐনা ৱাফম অমা পনবা পাম্মি – ব্রু ত্রাইবকী চহী ২৫-৩০গী ৱাফম অদোমসু খঙবিরমগনি, ঐখোয়সু খঙই‍। মীওই লিশিং ৩০রোম তমবা ঙমদবা ফীভমদা লৈরি‍। মতম খরগী ওইবা পীক্লবা খাঙপোকশঙশিংদা মীওই ১০০-১০০ নমশিন্দুনা লৈরি‍। ফীভমসি চহী ৩০রোম চত্থদুনা মখোয়গী অৱাবা হন্থদনা লাক্লি‍। অদুগা মখোয়গী মরালদি করিসু নত্তে‍। অঙকপা ৱাফম অমা য়েংবিয়ু, অদোমগী পার্তীনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা লৈঙাক খ্বাইদগী হেন্না পায়রি‍। অদোমগী পার্তীগী খোঙবুনা ত্রিপুরাদা চুপ্লি পায়রম্মি, অদোগী নুংশি চান্নরবা মরূপশিং লৈরম্মি‍। করিগুম্বা অদোমনা তৌগে নিংলম্লবদি অদোমগী মিজোরামদা লৈঙাক লৈরম্মী, অদোমগী মরূপ ত্রিপুরাদা লৈরম্মি অদুগা অদোম্না কেন্দ্রদা লৈরম্মি‍। অদোম্না পাম্লম্লবদি ব্রু ত্রাইবশিংগীদমক্তা অদোম্না নুংঙাইরবা ৱাখৈ অমা পুরক্লমবা য়াবনি‍। অদুবু ঙসিদি, চহী কয়াগী মতুংদা ৱাফম অসিগী মপুং ফাবা মতম পুম্বগী ওইবা ৱাখৈ ঐখোয়না পুরক্লে‍।
অসিগুম্বা চাউরবা ৱাফম অমবু করিসু নাচুংদনা কুইনা লৈরম্লিবা করিগীনো খনবদা ঐ ঙকই‍। অদুবু হৌজিক্তি ঐ খঙলে মদুদি মখোয়গী খুল, ময়ুমদগী তোখাইহনবিরবা ব্রু কাঙলূপকী মীয়ামগী পুন্সি মাঙলবসু মখোয়গী চৈনা য়াম্লবসু মখোয়গী ভোৎতি য়ামদে‍। পুম্নমক মীখলগী কুমহৈ ওইবনা মখোয়গী চৈনা ঐখোয়না উরমদে অমদি ঐখোয়না ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্লমদে‍। মসি ঐখোয়গী পুৱারীনি ঐখোয়না কাউগুমসি‍।
ঐখোয়গী ৱাখল্লোন খেন্নৈ; সবকা সাথ সবকা বিকাস সবকা বিস্বাস হায়রিবা লাইৱা অসিবু মাঙদা পুখৎপদা ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নরি, অমদি ঐখোয়না তৌবা ঙমবা থাক্তা ৱায়েৎ লৈরিবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা থৌদাং মপুং ফানা য়াদুনা চঙশিল্লি‍। অদুগা ঐখোয়না মখোয়গী অৱাবা খঙই‍। ঙসিদি মীওই লিশিং ২৯না মখোয় মশাগী ময়ুম ফংলগনি, মখোয়গী শক্তম লৈরগনি অমদি মখোয়গী মফম ফংজরগনি হায়বসিদা লৈবাকসিনা চাউথোকচবা য়ারে‍। মখোয়না মশাগী মঙলান মঙজবা য়ারগনি; মখোয়গী অঙাঙশিংগী তুংগী ফিরেপ লেপচবা ঙম্লগনি‍। মরম অসিনা ব্রু ফুরুপ অমদি অৱাং-নোংপোক পুম্নমক্কী ৱারোইশিন পুরক্নবা মসিনা লম্বী ওইরগনি‍।
ঐনাএ বোরোগী মতাঙদা শাংথবা পামদে, অদুম ওইনমক মদুসু ৱারোইশিন পুরকখিবা মরুওইবা ৱাফম অমনি‍। মদুগী তোপ তোপ্পা ৱাফম হায়রগদি হিংশাগী লম্বীদা চৎলমবা খুৎলায় পায়বা কাঙলূপ পুম্নমক পুনশিন্নখ্রে‍। মসিগী মতুংদা বোরো ইহৌগী দিমান্দ পুম্নমক্কী ৱারোইশিন পুরক্লবা মতুংদা য়ানচেদা পুম্নমক্না ইদুনা য়ানবা পুরকখ্রে‍।
শ্রী সুখেন্দু সেখরজী য়াওনা মশিং য়াম্লবা মরূপশিংনা মফমসিদা শেন্মিৎলোনগী মতাঙদা খন্নখ্রে‍। পার্তী পুম্নমক্কী মীফম পাঙথোকপা মতমদসু ঐনা থমখিবা ৱাফমদি ঐখোয়না মীফম অসিদা মপুং ফানা শেন্মিৎলোনগী ৱাফমশিং খন্ননবা হৌদোকখি‍। মুন্না খন্নবা মথৌ তাই‍। হীরম খুদিংমক পুথোক্কদবনি‍। তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী হৈশিংবশিং তোপ তোপ্পা অমনি‍। অদুবু ঐখোয় পুনশিন্দুনা ঙসিগী মালেমগী শেন্মিৎলোনগী ফীভমসিদা ভারতনা কমদৌনা খুদোংচাবা লৌবা য়াগদগে, ভারতনা কমদৌনা মশাগী খোঙফম চেৎশিলহনগদগে, কমদৌনা ভারতনা মশাগী শেন্মিৎলোনগী ইন্তরেস্ত মপাঙ্গল কনখৎহনগদগে হায়বসিদা ঐখোয়না অনৌবা ৱাফমশিং পুথোক্তুনা অনৌবা লম্বী য়াত্তুনা ঐখোয়না মচা খায়না মমুৎ তানা খন্ন-নৈনসি হায়না ঐনা পার্তী পুম্নমক্কী মীফমদা ময়ামগী মফমদা হায়জখি‍। অদুগা ঐনা মীফম অসি লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনগী ৱাফমশিংদা মপুং ফানা কত্থোকপা পাম্মি‍।
বদজেত খন্নবা মথৌ তাই, মসিদা হেন্না কুপ্না খন্নদুনা খোইহি পুথোক্কদবনি‍। মরাল শিনবা, ৱাফংনবা খরা শোয়দনা লৈগনি, অদুম ওইনমক নৈনবা য়েৎনবা অসিদগী খোইহি থোরক্কনি হায়বা ঐনা খঙই মরম অসিননি ঐনা মীপুম খুদিংবু শেন্মিৎলোন, শেন্মিৎলোনগী ফীভম, শেন্মিৎলোনগী থৌরাংগী মতাঙদা খন্ননবা ৱাফম হন্না থমজরিবসি, অদুগা ঐখোয়গী ইরক্তা দোক্তর মনমোহন জীগুম্বা খঙ-হৈরবা মীওইশিং য়াওরি, মখোয়দগী লৈবাকসিনা কান্নবা ফংগনি‍। মসি তৌবা তঙায় ফদবনি অমদি ঐখোয়না মসিবু তরাম্না ওক্লি‍।
অদুবু মতাঙসিদা শেন্মিৎলোনগী ফীভমগা মরী লৈননা খন্নরিবা অসিদা লৈবাকসিনা নীংবা কায়নিংঙাই করিসু লৈতে‍। অদুগা মখোয়না নীংবা কায়নিংঙাই ওইবা ৱাফম শন্দোকপনা করিসু কান্নবা পুরক্লোই‍। ঙসিমকসু, লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা পথাপ ওইরিবা ফীভম অসিদা য়েংলগা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কল্লি, মরা চেৎলি অমদি মাঙদা চৎনবগী মতিং মপুঙ ফানা লৈরি‍। মশাগী মপুং ফাবা মতিং য়াওজরি‍।
লৈবাক অমত্তনা ৱাখল মচা খন্দুনা মাঙদা চৎপা ঙম্লোই‍। হৌজিক লৈবাকসিগী নহারোলশিংনা ঐখোয়গী ইফমদা ৱাখল চাউনা খন্নবা, ৱাখল শান্না খন্নবা, হেন্না খন্নবা অমদি কোক চুংশিন্নবা থাজবা থম্লি‍। হায়রিবা মরুওইবা লাইৱাশিং অসি শীজিন্নদুনা, দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী শেন্মিৎলোন্দা পুদুনা ঐখোয়গী লৈবাকসিবু চাওখৎহন্নবা অমদি মরী শম্নহন্নবা হোৎনগদবনি‍। পুক্নিং হন্থবগী মথৌ তাদে‍। অহানবা নুমিত্তা মসি ওইথোকপা য়ারোই হায়রি‍। ওইথোক্লোইদবনা করিনো অদুগা ওইথোক্কদবনা করিনো? কনাগুম্বনর খোঙথাং অনি থাংবদা ঐখোয়সু মদুমক তৌগদৌরিবরা? অদোম খরনা খোঙথাং মঙা থাংবা য়াই, খরনা খোঙথাং তরেৎ থাংবা য়াই, অদুগা কনাগুম্বা খরনা ঐগা লোয়ননা চৎমিন্নবা য়াই‍।
পুক্নিং হন্থবসিনা লৈবাকসিগীদমক্তা করিসু অফবা পুরক্লোই, অদুগা দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী শেন্মিৎলোনগী মতাঙদা ঙাঙনগদৌরিবা অসিগী অফবা মহৈ হায়রগদি য়ানিংদবশিংদুসু দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী মতাঙদদি ঙাঙগদৌরি‍। মীপুম খুদিংমক্না দোলর ত্রিলিয়ন ৫গী শেন্মিৎলোনগী মতাঙদা ৱাফমশিং থমগদৌরি‍। মসিমক অহোংবা অমনি‍। মসি নৎত্রবদি ঐখোয় হান্নগী হামু হামুদা নৈশিন্দুনা লৈরি‍। হৌজিক্তি মালেমসিগী মমাঙদা থবক তৌননবা মফম অমা হাংদোক্লে‍। ঐখোয়না ৱাখল্লোন হোংদোক্ল: অদুগা মঙলান অসি মঙফাওনহন্নবগীদমক খুঙ্গঙ অমদি ময়োল্লমশিংদা মচাক মথুম লৈফম থোকই, থবক পীবা ঙমগদৌবা এম.এস.এম.ই.শিং তেক্সতাইলগী লমদা লৈহনফম থোকই‍।
ঐখোয়না তেক্নোলোজী, স্তার্ত অপ য়োকখৎলি‍। তুরিজম চাউরবা খুদোংচাবা অমনি‍। হৌখিবা চহী ৭০সিদা ঐখোয়না ভারতপু মশক তাক্কদবা তুরিজমবু মরম অমা নৎত্রগা অমদগী নাথৈদুনা লাক্লি‍। ঙসিমকসু চাউরবা তাঞ্জা অমা লৈরি অমদি ঙসি ভারতনা তুরিজমবু ভারতকী মীৎয়েঙদগী শেমগৎপা মথৌ তাই, ঐখোয়গী তুরিজম নোংচুপকী মীৎয়েঙদগী শেমগৎপা য়ারোই‍। মালেম অসিনা লাক্তুনা ভারতপু য়েংলগদবনি‍। মদু নত্তবদা করিগুম্বা মখোয়না নোক-খেবগী নুংঙাইবগী তাইবংপান য়েংনিংলবদি মালেমসিদা মখোয়না চৎপা য়াবা মফম কয়া লৈরি‍। ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াদা মীৎয়েঙ চঙলি, মদুগী কান্নবা উবা ফংলি‍। অদোমসু মপান লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা ইনভেস্তমেন্তশিং উরম্লগনি‍।
খাজনাগী মওং মতৌ লায়থোকহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি‍। মালেমসিদা লল্লোন ইতিক তৌবদা নুংঙাইবগী নৎত্রগা ভারত্তা হিংবদা নুংঙাইবগী রেঙ্কিংদা ওইরবসু ঐখোয়না অনিমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নরি‍। ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা বেঙ্কিং সেক্তরগী মতাঙদা আর্তিকল ইবা অফাওবা স্কোলার কয়ানা লৈবাকসিদা বেঙ্কশিং পুনশিন্নগদবনি হায়না হেক হেক হায়খিবা ঐ নিংশিংলি‍। করিগুম্বা মসি ওইরক্লবদি মসিমক অচৌবা অওনবা অমা ওইগনি‍। হায়রিবশিং অসি ঐখোয়না কয়ারক হন্না পাখ্রে‍। লৈঙাক অসিননি বেঙ্ক কয়া লায়না পুনশিনখিবা‍। অদুগা ঙসিদি মতিং লৈবা বেঙ্কশিংগী সেক্তর অসি মপাঙ্গল কলহন্নবা অমদি হৌগৎলক্কদৌরিবা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরুবু মাঙদা পুখৎননবা শেম শাদুনা লৈরে‍।
ঙসিদি, মেনুফেকচরিং সেক্তর অসি অনৌবা মীৎয়েঙ অমদগী য়েংবা অমদি করিগীদমক্তা শেনফমশিং বেঙ্কতা পন্দুনা লৈরিবনো খন্থবা মথৌ তারে‍। মমাঙগী লৈঙাক্কী মতমদা ঐনা হঞ্জি হঞ্জিন কনাগুম্বা অমত্তসু চিংথনবা হোৎনখিবা লৈতে‍। অচুম্বা অদুবু লৈবাক মাঙদা থমদুনা ঐনা মাঙদা চৎখৎনবা হোৎনদুনা লাকখি‍। ঐনা অসিগুম্বা ৱাফমশিংদা ঐগী মতম মাঙহনখিদে; মদু নৎলমদ্রবদি হায়নিংঙাই ৱাফম কয়া লৈখি‍।
জি.এস.তি. হোংদোক হোংজিন তৌই হায়বা ৱাফমসিদা খন্নখিবা অমা লৈ‍। অফবনি নৎত্রগা ফত্তবনি খনগেরা, জি.এস.তি. শেমখিবসি ভারতকী ফেদরেল স্ত্রকচরদা চাউনা মায় পাকপা অমনি হায়না ঐনা খল্লি‍। হৌজিক্তি স্তেতশিংগী অপামবসু মসিদা ফোঙদোক্লে‍। কংগ্রেসনা লৈঙাকপা স্তেতশিংদগীসু ৱাফম কয়া লাকখি‍। তাইবঙ মপুনা লৌশিং পুম্নমক ঐখোয়দা পীবিরে, ঐখোয়না তৌরিবসিনা অরোয়বনি হায়রগা ঐখোয় তোক্লগদরা? হেন্না ফগৎহন্নবা ঐখোয় করিসু তৌররোইদরা? মসি ঐখোয়গী মীৎয়েঙ নত্তে; ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দি মথৌ তাবা মফমদা অহোংবা পুরক্কদবনি হায়বসিনি‍। চাউরবা লৈবাক ওইবনা হীরম কয়া লৈ‍। স্তেত বদজেত লাকপদা সেল তেক্সকী মতাঙদা নৎত্রগা অতৈ তেক্সগী মতাঙদা য়েৎনবা কয়া উবিরমগনি অদুগা মমৈথংদা স্তেতশিংনা শেমদোক শেনজিন তৌই‍। হৌজিক্তি হীরমশিং অসি স্তেতশিংদগী লাক্তুনা পুনশিল্লরে অমদি হেন্না লুমথরক্লে‍।
জি.এস.তি. অসি য়াম্না চমবা ওইগদবনি, মসি ওইগদবনি মদু ওইগদবনি হায়নবা কয়া লৈরে‍। ঐনা হায়নিংলিবদি, করিগুম্বা অদোমগী মফমদা ৱাখল লৌশিং অদুক য়াম্না লৈরগদি, লায়থোকহন্নবা মমুৎ তানা খঙলম্লগদি করিগীদমক্তা পন্থদুনা থম্লম্লিবনো? মীয়ামদা চমম্নবা ৱাফম থমবিগনু‍।
ঙসি ঐনা হায়রিবসি অদোম্না তাফম থোকই‍। প্রনাবনা শেলথুম মন্ত্রী ওইরিঙৈদা গুজরাত্তা লাকপা মতমদা ঐখোয়না শাংনা খন্নখি‍। ঐনা দদা করি তৌরবগা ওইরিবসি তেক্নোলোজীনা থৌবা সিস্তেম্নি মদু য়াওদনা থবক তৌবা য়ারোই হায়না হায়খি‍। মদুদা দদানা নহাক্কী ৱাহঙদু ঙাইখো হায়রগা মহাক্কী সেক্রেতরী কৌশিন্দুনা মোদীজীনা হায়রিবসি য়েংউ হায়খি‍। মতাঙদুদা ঐনা উবিরেদনা ওইরিবসি তেক্নোলোজীনা থৌবা সিস্তেম্নি অদুনা তেক্নোলোজী য়াওদনা ঐখোয়না মাঙদা চঙশিনবা য়ারোই হায়না হায়খি‍। মদুদা মহাক্না কম্পেনী অমা নেক্লগা থবক্তু পায়খৎলগনি হায়না হায়রমখি‍। ঐনা হায়রিবসি ঐনা জি.এস.তি.গী মতাঙদা ৱারী শান্ননবা লাকপগী মতমদুগী ৱারীনি, অদুগা মতমদুদা অদুগুম্বা সিস্তেম অমত্তা লৈরমদে‍। অনিসুবদা, জি.এস.তি. মায় পাকহন্নবা তামিল নাদু, কর্নাতকা, গুজরাত অমদি মহারাস্ত্রনচিংবা মেনুফেকচরিং স্তেতশিংগী খুদোংচাদবা ৱাফমশিং কোকহনবা মথৌ তাগনি হায়না ঐনা হায়খি‍। পোত্থোক শীজিন্নরিবা স্তেতশিংগীদমক্তদি থোইদোক্না ৱানিংঙাই লৈতে‍। ঙসি ঐনা পোঙনা হায়রি মদুদি অরুন জেতলীনা শেলথুম মন্ত্রী ওইবা মতমদা মহাক্না হায়রিবশিং অসিগী ৱারোইশিন পুরকখি‍। মদুগী মতুংদা লৈবাক পুমবদা জি.এস.তিও চৎনখি‍। মসিনা মরম ওইরগা ঐনা মুখ্য মন্ত্রী ওইনা হৌদোকখিবা ৱাফম অদু ঐনা প্রধান মন্ত্রী ওইরগা ৱারোইশিন পুরক্লে অমদি জি.এস.তি.গী লম্বী য়াৎখি‍।
মসিদা নত্তনা, হোংদোক হোংজিন তৌবগী মতাঙদদি ঐখোয়গী মমীং লৈরবা মীওইশিংনা চাউরবা সংবিধান অমা থম্বিরম্মী; মখোয়না মসিবু হেন্না ফগৎহন্নবা লম্বীসু য়াৎলম্মী‍। অওনবা পুরকপা হায়বসি সিস্তেম খুদিংদা মনীং তমবা ওইহনগদবনি অমদি লৈবাকসিগীদমক ফগদবা অনৌবা ৱাখল্লোন খুদিংমক্তগী ঐখোয়না লৌশিন্দুনা থবক পায়খৎলি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মতাঙদা পুক্নিং চঙনিংঙাই ওইবা য়াম্না খন্নরুদবা ৱাফম অমা লৈরি‍। লৈবাকসিদা লাক্কদৌরিবা অচৌবা অওনবা অসিদা ঐখোয়গী তিয়র-২, তিয়র-৩গী ময়োল্লমশিংনা ইচঙ থৌনা থৌদাং য়ারি‍। শান্ন-খোৎনবগী মতাঙদা তিয়র-২, তিয়র-৩গী ময়োল্লমগী অঙাঙশিংনা মাঙদা কাখৎলক্লি‍। মহৈ মশিংগী মতাঙদসু তিয়র-২, তিয়র-৩গী ময়োল্লমগী অঙাঙশিংনা মাঙ থারক্লি‍। স্তার্ত অপকী মতাঙদসু য়েংবিয়ু, খ্বাইদগী মশিং য়ামবা স্তার্ত অপশিং তিয়র-২, তিয়র-৩গী ময়োল্লমশিংদগী ওইরি‍।
মরম অসিনা লৈবাকসিগী ৱাখল চাউরবা পোৎলুম কয়া পুদ্রিবা নহাশিংনা অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা থোরক্তুনা অপীকপা ময়োল্লমশিংগী, মখোয়গী শেন্মিৎলোনশিংগীদমক্তা চাওখৎপগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি‍।
লৈবাকসিদা দিজিতেল ত্রাঞ্জিসনগী মতাঙদা হাউসসিদা কনা কনানা করি করি হায়নখিবগে হায়বদু স্পীকরনা য়েংবিরবদি অঙকপা ফাওগনি‍। কনাগুম্বা খরনদি মোবাইল ফোনবু নোক্নবসু য়াওখি‍। অদুগুম্বা মীওইশিংদুনা হৌজিক্তি দিজিতেল বেঙ্কিং, বিল্লিং সিস্তেমদা মায় ওনশিনবা হৌরক্লে‍। ঙসিদি দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন অসি অপীকপা মফমশিংদা অয়ামবনা শীজিন্নবা উবদা অমদি অনৌবা মচাক মথুম শেমগৎপদা তিয়র-২, তিয়র-৩গী ময়োল্লমশিংনা মাঙজিল থানা চৎপা উবদা ঐসু ঙকই‍। ঐখোয়গী রেলৱেজ, হায়ৱেশিং অমদি এয়রপোর্তশিংদা অমদি অনৌবা ফ্লাইত প্লানশিং য়েংবিয়ু – ২৫০ শুবা রুত নহানখক্তা হৌদোক্তুনা ভারত্তা রুত চানি য়াঙ্খৈ লৈরে‍। ঐখোয়গী নোংথক্কী চত্থোক চৎশিনগী সিস্তেম অসি য়াম্না থুনা হোংলক্লি অমদি কয়া অমসু হোংলকখিগনি‍।
হৌখিবা চহী মঙাদা ঐখোয়গী মথৌ তৌরিবা এয়রপোর্ত ৬৫ লৈরম্মী, ঙসিদি ১০০ হেল্লে‍। ১০০সিগী মনুংদা ৬৫দি মথৌ তৌবা য়ারে অমদি হায়রিবশিং অসিনা লম অসিদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি‍।
মতৌ অসুম্না হৌখিবা চহী মঙাসিদা ঐখোয়না লৈঙাক্তা অহোংবা পুরকপদা নত্তনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন ঐখোয়না থবক তৌবগী মওং অমদি চঙশিল্লিবা লম্বী পরিংদসু অহোংবা পুরক্লে‍। ঐখোয়না দিজিতেল ইন্দিয়াগী মখাদা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিভিতীগী ৱাফম হৌদোরকপা মতমদা অহানবদা থৌরাং য়াত্তুনা থবক পায়খৎখি অমদি খল্লিবা ৱাখল অমদি তৌরিবা মওংদুনা গ্রাম পঞ্চায়ত ৫৯খক্তদা ব্রোদবেন্দ ফংখি‍। ঙসিদি চহী মঙা খুদিংগী খুঙ্গঙ লাখ ১.২৫কী চাংদা ব্রোদবেন্দ য়ৌহল্লি‍। ব্রোদবেন্দ ফংহনবদা নত্তনা পব্লিক স্কুলশিং, খুঙ্গঙশিং অমদি অতৈ ওফিসশিং, মরুওইনা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিংদা শীজিন্নবা ফংহল্লে‍।
ঐখোয়না ২০১৪দা লাকপা মতমদা লৈবাকসিদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লিশিং ৮০ খক্তমক লৈরমখি‍। ঙসিদি কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৩ লিশিং ৬৫দা হেনগত্তুনা খুঙ্গঙগী নহাশিংনা চলাইরি‍। খুঙ্গঙগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবগীদমক্তা মখোয়না তেক্নোলোজীগী মপুং ফাবা সর্ভিসশিং ফংহল্লি‍।
খুঙ্গঙগী নহা লাখ ১২ হেনবনা মখোয়গী খুলদা লৈরি‍। নুমিদাংৱাইরমগী মতমদা মখোয়না মমা মপাগী মতেং পাংলি, মখোয়ন লৌবুক্তসু থবক তৌই‍। নহা লাখ ১২ হায়রিবা মওংসিদা থবক ফংহল্লি‍ অমদি লৈবাকসিনা মসিগীদমক্তা চাউথোকফম থোকই‍।
লৈঙাক অসি শিথনবগীদমক্তা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনবু নোক্নখি, অদুবু ভিম এপ মালেমনা য়াবা মপাঙ্গল কনবা সিক্যুর ওইবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী ফম্পাক অমা ওইনা লৌনরক্লি অমদি মালেমগী লৈবাক কয়ানা এপ অসিগী মরমদা খঙননবা ঐখোয়দা পাউ ফাউরক্লি‍। মসি লৈবাকসিগী চাউথোকচনিংঙাই অমনি‍। মসি নরেন্দ্র মোদীনা শেমখিবা নত্তে‍। মসি লৈবাকসিগী নহাশিংগী হৈথোই শিংথোইবা ৱাখল লৌশিংগী মহৈনা ঙসি খ্বাইদগী ফবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী ফম্পাক অমা ঐখোয়দা লৈরিবনি‍।
চেয়রমন সার, জনুৱারী থা মনুংসিদা মোবাইল ফোনগী খুত্থাঙদা ভিম এপতগী লুপা করোর লাখ ২ লিশিং ১৬গী চাংদা শেল থাদোক থাজিন তৌনরি‍। মওং অসিদনি লৈবাক অসিনা অহোংবা পুরক্লিবসি‍।
রুপে কার্দ – রুপে কার্দ হৌদোকখিবা অদোমসু খঙবিরমগনি‍। মসি মশিং য়াম্না য়ামদনা হৌদোকখিবনি অমদি দেবিত কার্দকী তাইবঙদা রুপে কার্দকী মফমসি চাদা পোইন্ত ৬খক্তা ওইরমখি‍। ঙসিদি চাদা ৫০ ওইরে অমদি রুপে দেবিত কার্তশিং মালেমগী ওইনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চৎনবা য়াবা হেনগৎলক্লি‍। মরম অসিনা ভারতকী রুপে কার্দ মশাগী মফম কনবা ঙমজদুনা ঐখোয়গী চাউথোকচনিংঙাই ওইরি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, লৈঙাকসিগী লম্বী পরিংসিদা অতোপ্পা ৱাফম অমসু লৈরি – খুদম ওইনা জল জীবন মিসন অসিনি‍। ঐখোয়না চাদা ১০০ মপুং ফানা ফংনবগী পান্দমদা মরুওইবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুরক্নবা হোৎনখি‍।
খোঙহাম খুৎহাম্ফম – চাদা ১০০
য়ুম-কৈ – চাদা ১০০
মৈ – চাদা ১০০
খুঙ্গঙশিংদা মৈ ফংহনবা – চাদা ১০০
হায়রিবশিং অসিদা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং অসি লৈবাকসিবু খুদোংচাদবা ফীভমদগী মনীং তমহন্নবা পরিংদুদা চঙশিল্লবনি‍।
য়ুমথোঙ খুদিংদা অরুবা ঈশিং ফংহন্নবা ঐখোয়না অচৌবা কেম্পেম অমা পায়খৎলি অমদি মসিগী তোপ তোপ্পা ৱাফম হায়রগদি মসি কেন্দ্র লৈঙাক্কী পান্দম্নি অমদি কেন্দ্র লৈঙাক্না শেল পুথোক্কদৌরিবনি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না ইনবা প্রোজেক্ত ওইজরবসু মসিবু তশেংনা থবক ওইনা পায়খৎকদৌরিবদি ফেদরেলিজমগী মাইক্রো থাক্তা লৈরিবা ঐখোয়গী খুঙ্গঙশিংনি‍। ঐখোয়না থৌরাং তৌরগা মখোয়না ফিরেপ লৌজদুনা য়ুমথোঙ য়ুমথোঙদা ঈশিং ফংহন্নবা থৌওং মখোয়না শেমজগবদনি‍। থৌরাংসি ঐখোয়না পায়খৎলি‍।
এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্ত ১০০ হেনবগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী মতিক চারবা খুদম্নি‍। ভোত বেঙ্ক রাজনিতিগী লমদা ঐখোয়না মনিং মমাঙ চিংবা থৌওং কয়া লৈবাকসিদা চত্থখ্রে, অদুবু হায়রিবা লমসিদদি লৈবাকসিদা অদুম্মক শোত্থদুনা লৈরি‍। মসিদা মীৎয়েঙ চঙবা থেঙমল্লবনি‍। স্তেত খরগী দিস্ত্রিক্ত খরদি পেরামিতর খরদা শাথিনা হন্থবা থাক্তা লৈরি‍। মদুবু ঐখোয়না শেমজিল্লবদি লৈবাকসিদা য়াম্না ফগৎলক্কনি‍। করিগুম্বদা থবক্তগী পোত্থাগদৌরবা ওফিসর অমনা লৈরিবা দিস্ত্রিক্ত অদু হান্নগী ফীভমদা অদুম্মক থম্লমগনি‍। মতিং লৈবা হৈথোই শিংথোইবা ওফিসর অমত্তা মফমদুদা কনানসু থাজিল্লোই‍। অদুবু মদুগী মওংদু ঐখোয়না হোংদোক্লে‍। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্ত ১০০ রোম ঐখোয়না শকখঙলবা মতুংদা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী দিস্ত্রিক্তশিংদগী অসিগুম্বা এস্পিরেসনেল ব্লোক ৫০ অমগসু শকখঙবিনবা অমদি মখোয়গী লৈঙাক্লোনদা অহোংবা পুরক্নবা ৱাফম লাক্লি‍।
দিস্ত্রিক্তকী থাক্তসু হায়রিবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্তশিং অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী নুংঙাইরবা ফঈভমগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি‍। দিস্ত্রিক্তশিংগী ওফিসরশিংনা হিদান্ননবগীদমক ওনলাইদা চঙশিল্লকপগা লোয়ননা পুম্নমক্না ভেক্সিনেসনগী লমদা মাঙজিল থানবা হোৎনরি‍। মসি মীয়ামগী খুদোংচবা হেনগৎহন্নবা পায়খৎপা অফবা থবক অমনি‍।
অয়ুস্মান ভারতকী মতাঙদসু হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা লৈরিবা হকশেলগী সর্ভিসশিং অসি অয়ামবনা মান্নৈ‍। হন্দক্কী মতাঙসিদা হকশেলগী লমদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙলি‍।
মখা তারকপদা, এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাউশিং ওইরবসু, শোইনাইবা মীওইশৎং ওইরবসু মখোয়গীদমক্তা লৈঙাম অসিনা চপ চানা হোৎনরি‍।
হৌখিবা চহী মঙাসিদা, লৈবাকসিগী ত্রাইবেল ফাইতর পুম্নমক ইকায়খুম্নবা উৎনবগী থবক পায়খৎলি‍। লৈবাকসি নীংতম্নবগীদমক ত্রাইবেলশিংনা লৌরিবা থৌদাংবু শকখঙবা ওইনা মখোয়না লৈবাক কনবদা লৌখিবা থৌদাংশিং উৎপা ম্যুজিয়ম অমদি রিছর্চ ইন্সতিত্যুৎ অমা থমগদবনি‍। মসিনা ইথিল পীননবা মচাম অমদি লৈবাকসিদা অমত্তা ওইবা ফীভম পুরক্নবা মচাক অমা ওইগনি অমদি হীরমসিদসু থবক পায়খৎকনি‍।
ত্রাইবেলশিংগী মরক্তসু মতিং লৈবা অঙাঙ কয়া লৈর; মখোয়গীদি খুদোংচাবা ফংদে‍। শান্ন-খোৎনবদা ওইরবসু, মহৈ মশিংদা ওইরবসু মখোয়না খুদোংচাবা ফংননবা এক্লবিয়া স্কুলগী খুত্থাঙদা খ্বাইদগী ফবা মহৈ তম্ফমশঙশিং ফংহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি‍।
ঐখোয়গী ত্রাইবেল অঙাঙশিংগা লোয়ননা উমংগী লনথুম পুথোক্লিবা উমংশিং অমদি এম.এস.পি.গী লমদসু সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লিশিং ৩০রোমগীদমক ঐখোয়না থবক পায়খৎলি অমদি মাঙদা চঙশিল্লি‍।
নুপী মপাঙ্গল কনখৎহনবগী লমদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা য়াম্না তেন্না পনখি‍। অদুবু লৈবাকসিগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা ঐখোয়না মিলিতরী স্কুলশিংদা নুপীমচাশিং মিং চনবা য়াহল্লে‍। মিলিতরী পুলিসতা নুপী থবক হাপ্পগী থবকসু পায়খৎলি‍।
নুপীশিংগী শাফনবগীদমক লৈবাকসিদা ৱন-স্তোপ সেন্তর ৬০০ হেনবা লিংখৎখ্রে‍। লৈবাকসিগী মহৈ তম্ফমশঙ খুদিংমক্তা ক্লাস ৬তগী ১২ ফাওবদা তম্লিবা নুপীমচাশিংদা মশা ঙাকথোকচনবগী ত্রেনিং পীরি‍।
সেক্স ওফেন্দরশিং খঙদোক্নবা লৈবাক্কী ওইবা দেতাবেজ অমা শেম্লি অমদি মসিদা মীওইশিংবু য়েংশিল্লি‍। মসিগী মথক্তা মী লল্লোনবগী মায়োক্তা য়ুনিত অমা শেমগৎনবসু ঐখোয়না থৌরাং তৌরি‍।
অঙাঙশিংদা চত্থবা তমথিবা মওংগী সেক্সুএল ভাইওলেন্সশিং থেংননবগীদমক অসিগুম্বা ক্রাইমশিং অসিদা চেন্নরিবা মীওইশিং চৈরাক পীননবা পোক্সো এক্তকী মখাদা চনহল্লে‍। অসিগুম্বা থৌদোকশিংদা অচুম্বা ৱায়েল থুনা ফংহন্নবা ফাস্ত ত্রেক কোর্ত লিশিং অমা হেনবা লৈবাক শিনবা থুংনা লিংখলে‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, হাউসতা সি.এ.এ.গী মতাঙদা খন্নরি‍। খোঙজঙগী মিংদা চরাংনবা ফীভম শন্দোক্লি অমদি মদুদা থোক্লিবা হিংসাগী থৌদোকশিং অদুবু খোঙজঙ চঙশিনবগী হক অমা ওইনা উৎননবা হোৎনরি‍। সংবিধানগী মিংদা সংবিধান্না য়াদবা থবকশিং কুপশিন্নবা হন্না হন্না হোৎনরি‍। কংগ্রেসনা তঙাইফদনা তৌরিবসিদি ঐসু খঙই অদুবু কেরলাদগী ঐখোয়গী লেফ্তকী মরূপশিংদি খরা খঙবিফম থোকপনি‍। কেরলাগী মুখ্য মন্ত্রীনা এসেমব্লীদা ফোঙদোকখিবা ৱাফম – কেরলাদা চঙশিল্লিবা খোঙজঙ অসিদা এক্সত্রিমিস্ত কাঙলূপশিংগী খুৎ য়াওই হায়বা ৱাফমদু মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈদা হান্না খঙবিরক্লমগদবনি‍।
মদুতা নত্তনা মহাক্না অকনবা থবক লৌখৎকনি হায়না চেকশিনৱা ফোঙদোকখিবসু লৈখ্রবনি‍। কেরলাদা, দিল্লীদা অমদি লৈবাক্কী মফম অতৈশিংদা থোক্লিবা চরাংনবা ফীভমসি কমদৌনা অদোম্না শৌগৎকদৌরিবনো?
সিতিজনসিপ এমেন্দমেন্ত এক্তকী মতাঙদা হায়নরিবা কয়াসিদা পুথোক্নরক্লিবা ৱাফমশিং অসি মরূপ মপাংশিংনা মশা মথন্ত হংজফম থোকই‍। লৈবাকসিবু লান্না লমজিংনবা, লান্না তমশিন্নবা হোৎনরিবশিং অসি ঐখোয় পুম্নমক্না থিংগদরা নৎত্রগা থিংলোইদরা? মসি ঐখোয়গী ইথৌ নত্তবরা? ঐখোয় অসিগুম্বা কেম্পেনসিগী শরুক অমা ওইগদৌরিবরা? মসিনা কনাদসু রাজনিতিগী ওইবা অফবা ফীভম পুরক্লোই‍। ফীভমসিদা ঐখোয়না চৎলিবসি অচুম্বা লম্বীদা ওইরিবরা হায়বসি খন্থফম থোক্তবরা? অদোম্না পুং ২৪ চুপ্পা মাইনোরিতীশিংগীদমক খোঞ্জেল থোক্লি‍। হৌজিক্তসু অনন্দজীগী ৱাফম তাখি‍। অদুবু অদোম্না তৌখিবা অরানবদুনা মরম ওইরগা মখোয়না মাইনোরিতী ওইনা লৈরম্লিবসিদা অদোম্না মখোয়গী অৱাবা উদ্রিবা করিগীনো? মীয়ামবু অরুবা ৱাফমশিংদা কিহনবগী মহুত্তা অচুমবা পাউদম পীফম থোকই‍। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি‍। ঙক্লিবা ৱাফমদি, ওপোজিসনগী খোঙবু কয়া অমা হন্দক মরকসি মথুম মরাং হৌরি‍। তুমিন্না লৈরমবা কয়া ঙসিদি লাউ খোঙলক্লি‍। মসি চেয়রমেন সারগী মহৈনি‍। অদুবু ঙসি অহলশিংগী হাউস অসিদা অফাওবা মীওই খরগী ৱাফমশিং পাথোকচবা পাম্মি‍।
অহানবা ৱাফমদি – “পাকিস্তানগী ইস্তর্ন ৱিংদা লৈরিবা মাইনোরিতী কাঙবুশিংগী পুন্সি, লনথুম অমদি ইকায়খুম্নবদা লৈরিবা খুদোংথিবা অমদি পাকিস্তানগী মফমশিংদা মখোয়দা মীওইবগী হক ফংহন্দবগী ফীভমসি য়েংলগা নোংপোক পাকিস্তানদগী ভারত্তা মাইনোরিতী কম্ম্যুনিতীশিং য়ুম হোংলকপদা লৈরিবা অথিংবশিং কোমথোকপগী মথক্তা মালেমগী ওইবা ৱাখল্লোনশিংসু লৌশিন্নবা ভারত লৈঙাক্না হোৎনফম থোকই হায়না হাউস অসিনা খল্লি‍।”
ৱাফমসি হাউস্তা ফোঙদোকখিবনি‍। জন সংঘ লুচিংবা খরা নত্তনা কনানা অসুম্না হায়রমগদগে হায়বা অদোম্ন, খল্লমগনি‍। মতম অদুদা বি.জে.পি. লৈরমদে জন সংঘদি লৈরম্মি‍। অদুনা জন সংঘদগী কনাগুম্বা অমনা হায়খৎবা ৱাহৈনি খল্লমগনি‍। অদুবু ৱাফম অসি বি.জে.পি. নৎত্রগা জন সংঘগী লুচিংবা অমত্তা মরী লৈনদে‍।
হায়রিবা মীওই অসিনা হায়খিবা ৱাফম অমসু ঐনা হায়বা পাম্মি, মহাক্না হায়রমখি – “নোংপোক পাকিস্তানগী মতাঙদা মফমদুদা লৈবা মুস্লিম নত্তবা মীওইশিং তান্থোকখিনবা ফিরেপ লৌরে হায়বা তারে‍। মফমসি ইস্লামিক স্তেত অমনি‍। ইস্লামিক স্তেত অমা ওইনা মফমদুদা ইস্লামদা থাজবা মীওইখক্তমক লৈগদবনি অমদি ইস্লামিক নত্তবা মীওইশিংদি লৈবা য়ারোই হায়বা ৱাফম লৈরি‍। মরম অদুনা হিন্দুশিং তান্থোরক্লি, খৃস্তিয়ানশিং তান্থোরক্লি‍। ঙসিফাওবদা খৃস্তিয়ান লিশিং ৩৭ হেন্না মফমদুদগী ভারত্তা হোংলকখ্রে‍। বুদ্ধিস্তশিংসু মফমদুদগী তান্থোরক্লি‍।”
মসিসু জন সংঘ নৎত্রগা বি.জে.পি. লুচিংবা অমত্তগী ৱাফম নত্তে‍। ঐনা হাউসতা থমজনিংবদি ৱাফম অসি লৈবাকসিগী নুংশিরবা প্রধান মন্ত্রী ওইরমবা অফাওবা মীওই অমা ওইরমবা ইকায়খুম্নরবা লাল বহাদুর সাস্ত্রিজীগী ৱাফম্নি‍। হৌজিক অদোম্না মহাকপু কাঙলুপ নাইবা মীওইনি হায়গদৌরি‍। অদোম্না মখোয়বু হিন্দু অমসুং মুস্লিম খাইদোক্নবা মীওইশিংনি হায়গদৌরি‍।
ৱাফম অসি পার্লিয়ামেন্ততা এপ্রিল ৩, ১৯৬৪দা লাল বহাদুর সাস্ত্রীজীনা ফোঙদোকখিবনি‍। মতমদুদা নেহরুজীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরি‍। মতমদুগা লাইনিংনা মরম ওইদুনা ওৎপিরবা মীওইশিংনা ভারত্তা হোংলকপদা পার্লিয়ামেন্ততা খন্নখি‍। মদুদা সাস্ত্রিজীনা হায়খিবা ৱাফম্নি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, ইকায়খুম্নরবা হাউস অসিদা অতোপ্পা ৱাফম অমগসু থমজগে‍। ৱাফমসি অখন্ননা ঐগী সোসিএলিস্ত মরূপশিংগীদমক্তনি মরমদি মখোয়না মসিদগী পুক্নিং থৌগৎনরি‍। মুন্না তাবিয়ু‍।
“ভারতকী মুস্লিমশিং হিংগদবনি অমদি পাকিস্তানগী হিন্দুশিংসু হিংগদবনি‍। পাকিস্তানগী হিন্দুশিং পাকিস্তানগী সিতিজন্নি হায়বা ৱাফমসি ঐ তশেংনা য়ানিংদে, মরম অসিনা ঐখোয়না মখোয়গীদমক ৱাবিফম থোক্তে‍। পাকিস্তানগী হিন্দুশিং মফম অমা হেক্তগী সিতিজন ওইরবসু হিন্দুস্তানগী হিন্দু অমসুং মুস্লিমগুম্না মখোয়বু ঙাকথোকপিবা হায়বসি ঐখোয়গী ইথৌনি‍।”
মসি কনানা হায়খিবনো?‍ ৱাফমসিসু জন সংঘ নৎত্রগা বি.জে.পি.গী মীওই অমত্তগা মরী লৈনদে‍। মসি শ্রী রাম মনোহর লোহিয়াজীগী ৱাফম্নি‍। ঐখোয়গী সোসিএলিস্ত মরূপশিং থাজবিরবসু থাজবিদ্রবসু লোহিয়াজীবুদি লাল্লি হায়বিগনু, মসি ঐনা নোল্লুক্না হায়জরি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, হাউস অসিদা সাস্ত্রিজীগী ৱাফম অমগসু পাথোকচগে‍। ৱাফমসি মহাক্না লাঞ্জেল্লকপশিংগীদমক স্তেত লৈঙাকশিংগী থৌদাংগী মতাঙদা হায়খিবনি‍। অদোম্না লাল বহাদুর সাস্ত্রিজীগী ৱাফমসি মুন্না তাবিয়ু, ভোত বেঙ্ক রাজনিতীনা মরম ওইরগা স্তেত লৈঙাকশিংনা শান্নরিবা কুমহৈশিং অসি খঙবিয়ু‍। অদোম্না কদোমদা চৎলিবগে, কদায়দা লৈরমবগে অমদি অদোমগী মফমদা করি থোকখ্রবগে হায়বা খঙগনি‍।
চেয়রমেন সার, লাল বহাদুর সাস্ত্রিজীনা হায়রম্মি-
“ঐখোয়গী স্তেত লৈঙাকশিংনা ৱাফম অসি (লাঞ্জেল্লকপশিং খুন্দাহনবা) লৈবাক্কী ৱাহং অমা ওইনা খন্নরি‍। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না মখোয়বু থাগৎলি অমদি মদুমক ঐখোয়না হরাউনা পাঙথোকপা পাম্মি‍। বিহার, ওরিসা, মধ্য প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, মহারাস্ত্র নৎত্রগা অন্ধ্র ওইরবসু, স্তেত খুদিংমক্না মখোয়বু খুন্দাহন্নবা শেম শারে হায়না ভারত লৈঙাক্তা চে ইরকখি‍। কনাগুম্বনা মীওই লিশিং য়াঙ্খৈ, কনানা ইমুং লিশিং তরামঙা অদুগা কনাগুম্বা খরনা ইমুং লিশিং তরা খুন্দাহন্নবা থৌদাং লৌগনি হায়বা ৱাফম থম্লকখি‍।”
সাস্ত্রিজীগী ৱাফম অসি লৈবাকসিগী মফম অয়ামবদা কংগ্রেস লৈঙাক লৈরিঙৈ মতম ১৯৬৪দা হায়খিবনি‍। ঙসিদি ঐখোয়না অফবা থবক অমা তৌরকপগা অদোম্না অদোমগী ভোত বেঙ্ক রাজনিতীগীদমক্তা খুরৌ থাংলি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, ঐনা খুদম অমগা পীবা পাম্মি – নবেম্বর ২৫, ১৯৪৭দা লৈবাকসিগী নীংতম্লবা থা খরগী মনুংদা কংগ্রেস ৱর্কিং কম্মিতীনা ৱারেপ অমা পাস তৌখি‍। কংগ্রেস ৱর্কিং কম্মিতীগী নবেম্বর ২৫, ১৯৪৭গী ৱারেপ্না করি হায়রি:
“পাকিস্তান্তদগী ঙমখৈ লান্দুনা লাকখ্রবা অমদি লাক্কদবা মুস্লিম নত্তবা মীওই খুদিংমক্তা মপুং ফাবা ঙাকশেল পীননবা কংগ্রেসনা লেপ্লি‍।”
অদোম্না ৱাফমদুদা ঙসিসু লেপ্লবদি পায়খৎলিবা থবকসি মুস্লিম নত্তবশিংগীনি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, নবেম্বর ২৫, ১৯৪৭দা কংগ্রেস কাঙলুপ নাইখিদে হায়না ঐনা খল্লি‍। অদুগা ঙসিনা মখোয় খঙহৌদনা সেকুলর ওইরক্লে মসিসু ঐনা থাজদে‍। নবেম্বর ২৫, ১৯৪৭দা অদোম্না মুস্লিম নত্তবা হায়বসিগী মহুত্তা পাকিস্তানদগী লাকপা মীওই খুদিংমক হায়রমবা য়ারমবনি‍। করিগীদমক্তা মুস্লিম নত্তবা হায়রম্লিবনো?
খাইদোক্নখ্রবা মতুংদা পাকিস্তানদা লৈহৌরিবা হিন্দু অয়ামবা ঐখোয়গী দলিত ইচিল ইনাউশিংনি‍। অদুগা হায়রিবা মীওইশিং অসিদা ববাসাহেব অম্বেদকারনা হায়রমখি –
“পাকিস্তান মনুংদা পন্দুনা ঙসি লৈহৌরবা সেদ্যুল কাস্তশিংগী মফমদা ভারত্তা লাক্ননবা ঐনা হায়নিংই…”
বাবা সাহেব অম্বেদকারনা পাউজেল অসি পীখিবনি‍। ৱাফমশিং অসি অফাওবা মীওইশিংনা হায়রমবনি ঙাক্তনি, মখোয়শিং অসি লৈবাকসি শেম্লমবা মীওই ঙাক্তনি‍। মখোয় কাঙলূপ নাইবশিংলা? কংগ্রেস অমসুং মখোয়গী মপাং ওইরিবা লৈবাক শেম্লমবশিং ভোত বেঙ্ক রাজনিতিনা মরম ওইরগা কাউবা হৌরক্লে‍। মসি লৈবাকসিগী ওইনা নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, ১৯৯৭দা লৈরমবা মরূপ মপাং কয়া হাউস অসিদসু য়াওরমখিগনি‍। মতমদু লৈঙাক্কী ৱাফমশিংদা হিন্দু অমদি সিখ হায়বা ৱাহৈশিং শীজিন্নবা হৌরকখিবা চহীনি‍। মদুগী মমাঙদা মসি লৈরমদে মতুংদা হাপচিল্লকখিবনি‍। ২০১১দা পাকিস্তান্দগী লাকপা খৃস্তিয়ান অমসুং বুদ্ধিস্তকী কাঙলূপশিংসু হাপচিল্লকখি‍।
সিতিজনসিপ এমেন্দমেন্ত বিল ২০০৩দা লোক সভাদা পুথোরকখি‍। বিল অদুবু খন্নখিবা পার্লিয়ামেন্তকী স্তেন্দিং কম্মিতীদা য়াওখিবা কংগ্রেসকী মেম্বর কয়া ঙসিসু মফমসিদা য়াওরি অমদি স্তেন্দিং কম্মীতীনা রিপোর্ত অদুদা হায়খিবা ৱাফমদি “য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদগী লাকপা মাইনোরিতীশিং শরুক অনি থোক্না য়েংগদবনি, অমনা লাইনিংনা মরম ওইরগা ওৎপি নৈবিবদগী লাকপা অদুগা অমনা সিভিল দিস্তরবেন্সনা মরম ওইরগা লাকপা‍।” মসি কম্মিতী অদুগী রিপোর্তনি‍। লৈঙাক অসিনা মসিগী মতাঙদা ৱাফম পুখৎলকপদা চহী ১৭গী মতুংদা করিগী ৱাথোক ওইরিবনো?
চেয়রমেন সার, ফেব্রুৱারী ২৮, ২০০৪দা রাজস্থানগী মুখ্য মন্ত্রীনা হায়জরকপগী মতুং ইন্না কেন্দ্র লৈঙাক্না পাকিস্তান্দগী লাকপা মাইনোরিতী হিন্দু কাঙলূপগী মীওইশিংদা ভারতকী সিতিজনসিপ পীননবা অয়াবা রাজস্থানগী দিস্ত্রিক্ত ২ অমদি গুজরাতকী দিস্ত্রিক্ত ৪গী কল্লেক্তরশিংদা পীখি‍। হায়রীবা চৎন পথাপ অসি ২০০৫ অমদি ২০০৬ ফাওবা চৎনদুনা লৈরম্মি‍। ২০০৫ অমদি ২০০৬তা অদোম্না পাল্লমখিবনি‍। মতমদুদি সংবিধানগী মরুওইবা মশক্তা শিংনবা লৈরমদে, মদু সংবিধানগী মায়োক্তা নত্তে‍।
ঙসিদগী চহী ১০গী মমাঙদদি করিসু কায়রমদে, কনানসু খোঞ্জেল থোক্নখিদে, ঙসিদি খঙহৌদনা মালেম অসি হোংলক্লে‍। মায়থিবনা অদোমবু লৈতাহন্দবনি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেরয়মেন, এন.পি.আর.গী মতাঙদসু ময়াম খন্নরি‍। সেন্সস অমসুং এন.পি.আর. অসি লৈবাকসিদা হান্নদগী চত্থদুনা লাকপা লৈঙাক্লোনগী থৌওংশিংনি‍। অদুবু ভোত বেঙ্ক রাজনিতীগী ৱাফম লাকপা মতমদা ২০১০দা এন.পি.আর. পুরকখৎবা মীওইশিংদুনা ঙসি অরানবা পাউ শন্দোক্লি মসিগী মায়োক্তা লেপ্লি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, করিগুম্বা অদোম্না সেন্সসকী মতাঙদা য়েংলবসু লৈবাকসিনা নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা চহী তরাদদি ৱাহং খরা লৈরমগনি, অনিসুবা চহী তরাদা ৱাহং খরা লৌথোকখিগনি, খরা হাপচিল্লক্কনি‍। লৈঙাক্লোন্দা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না খরা হোংদোক হোংজিন অদুমক লৈগনি‍। ঐখোয়না তোকঙা শন্দোকপগী থবক তৌরোইদবনি‍। লৈবাকসিগী ইমালোলগী মতাঙদা ৱাথোক অচৌবা অমত্তা থোকখিদ্রি‍। ঙসিদি সুরত্তগী য়াম্লবা মীয়াম ওরিসাদা হোংখ্রে‍। গুজরাত লৈঙাক্না ওরিয়া স্কুল চলাইরোই হায়রগদি মদু কয়াম কুইনা চত্থদুনা লৈখিগদগে‍। লৈঙাক অসিনা কনানা করমবা মমালোল ঙাঙবগে, কনাগুম্বগী মপানা করি লোল ঙাঙনরমবগে হায়বা খঙগদবনি, অমদি ওরিয়া স্কুলশিং সুরত্তা হৌবা তাবনি‍। হান্নদি য়ুম হোংদোক হোংজিন লৈরমদে, ঙসিদি য়ুম হোংনরকপগা লোয়ননা মসি মথৌ তারক্লে‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, হান্নদি লৈবাকসিদা য়ুম হোংমসি য়াম্লমদে‍। মতমগী মতুং ইন্না ময়োল্লমশিংদা, চাওখৎলবা ময়োল্লমশিংদা পুক্নিং চিংশিনবা হেল্লক্তুনা মীয়ামগী অপামবা হোংলক্লি, মরম অসিনা হৌখিবা চহী ৩০-৪০সিদা য়ুম হোংবসি য়াম্না উবা ফংলক্লি‍। কনানা ময়োল্লম অমদা লৈরি কনানা চৎখ্রে হায়বা খঙদনা দিস্ত্রিক্ত অগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রাইওরিতী পীবা য়ারোই‍।
মসি অদোম পুম্নমক্কী মরুওইবা ৱাফম্নি … অদুগা অনিসুবদা ২০১০দা অদোম্না এন.পি.আর. পুরকখ্রবসু তোকঙা শন্দোক্লি মীয়ামবু লান্না লমজিংলি‍। ঐখোয় মফমসিদা ২০১৪দগী লৈঙাক চুপ্লি পায়রি, ঐখোয়না হায়রিবা এন.পি.আর.দুগী মতাঙদা ৱাহং অমত্তা হংখ্রবরা‍। ঐখোয়দা অদোম্না পায়খৎলমবা এন.পি.আর.গী রেকোর্দ লৈ‍। এন.পি.আর.দা য়ুম্ফম ওইরগা লৈবাকসিগী মীয়াম অমত্তদা ওৎ নৈবা তৌখিদ্রি‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, মসিদসু নত্তনা য়ু.পি.এ.গী মতমদুগী গৃহ মন্ত্রীনা এ.পি.আর. হৌদোকপা মতমদা মীচম মীয়াম পুম্নমক এন.পি.আর.দা মিং য়াওহৌনবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না মিদিয়াদা এন.পি.আর. য়োকখৎনবা, ৱাফম থমখি‍। মতমদুদা গৃহ মন্ত্রীনা মীয়ামদা খঙহন্নবা অমদি এন.পি.আর.দা য়াওশিন্নবা হায়খি‍।
য়ু.পি.এ.না ২০১০দা এন.পি.আর. হৌদোকখি অমদি ২০১১দা এন.পি.আর.গী বাইওমেত্রিক দেতা খোমগৎপা হৌখি‍। ২০১৪দা অদোমগী লৈঙাক চৎখ্রবা মতমদু ফাওবদা, এন.পি.আর.গী মখাদা সিতিজন করোর কয়াগী রেকোর্দ চনশিনবা স্কেন্নিং তৌবা লোইখি, অমদি বাইওমেত্রিক দেতা খোমগৎপগী থবক চত্থখি‍। ঐনা হায়রিবসি অদোমগী লৈঙাক্কী মতমগী ৱাফম্নি‍।
ঙসি অদোম্না ২০১৫দা শেম্লমবা এন.পি.ার. রেকোর্দ অদু ঐখোয়না অপদেত তৌবনি‍। হায়রিবা এন.পি.আর. রেকোর্দসিগী খুত্থাঙদা এন.পি.আর. রেকোর্দ শীজিন্নদুনা প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা, দাইরেক্ত বিনিফিত ত্রান্সফরনচিংবা লৈঙাক্কী স্কিমশিংগীদমক ৱাৎহৌবা বিনিফিসিয়রীশিং হাপচিন্দুনা লায়রবশিংদা কান্নবা পীরি‍।
অদুবু ঙসিদি ৱাফমসিবু রাজনিতীগী মচু শঙদুনা অদোম্না এন.পি.আর.গী মায়োক্তা লেপ্তুনা লায়রবা মীয়াম করোর কয়াবু মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী শরুক ওইহনবদগী অদোম্না থিংদুনা পাপ অমা লঙশিল্লি‍। মখোয়না শান্নরিবা রাজনিতীগী কুমহৈ অসিনা মখোয়গী লায়রবগী মায়োক্তা লৈবা মতৌ উত্থোক্লি‍।
লায়রবশিংগীদমক্তা পায়খৎওইবা স্কিমশিং মওং চুম্না য়ৌহন্নবগীদমক্তা ২০২০ সেন্সসকা লোয়ননা, ঐখোয়না এন.পি.আর. রেকোর্দ অপদেত তৌবা ঐখোয়না পাম্মি‍। অদুবু হৌজিক অদোম ওপোজিসনদা লৈরবা মতমসিদা অদোম্না হৌদোক্লমবা এন.পি.আর. অসি ফত্তনা উবা হৌরক্লে‍।
ইকায়খুম্নরবা চেয়রমেন, স্তেত পুম্নমক্না মরী লৈনবা গেজেত নোতিফিকেসন থোক্তুনা এন.পি.আর. অসিবু অয়াবা পীরি‍। হৌজিক্না স্তেত খরনা খঙহৌদনা মমায় লৈথোকখিদুনা মসিদা অপনবা পীরি অমদি মসিগী কান্নবা অমদি লায়রবশিংনা ফংগদবা কান্নবশিং থৌওইনা নাথৈদুনা থম্লি‍। অদোম্না চহী ৭০দা তৌখিদ্রিবা থৌওং অমা তৌরি অমদি মসি অদোম্না ওপোজিসন্দা ফম্লগা তৌবদা মতিক চাদে‍।
অদোম্না পুরক্লমবা, য়োকখৎলমবা মিদিয়াদা পাক শন্না খঙহল্লমবা থবক অসি হৌজিক অদোক্না মসিবু শোক্ন শম্নবা য়াদবা অমগুম মসিগী মায়োক্তা লেপ্লি‍। মসিনা অদোমগী ফিরেপ ভোত বেঙ্ক রাজনিতিগী য়েংলগা লৌবনি হায়বা উৎলি‍। কনাগুম্বা খরবু পেলহনবগী মতাঙদদি চাওখৎপা অমদি খাইবুং তানবা অনিগী মরক্তা অদোম্না খাইবুং তানবা লম্বী খল্লি‍।
অসিগুম্বা তাঞ্জা ঙাইবা ওপোজিসনগী মওং মতৌসিনা পার্তী অমদা মাঙহনবা নৎত্রগা কান্নরমবা য়াই, অদুবু মসিনা লৈবাকসিবুদি অৱাফমদা তাহল্লি‍। মরমসিনা ঐনা হায়জনিংবদি মীয়ামদা অচুমবা ৱাফমদুখক্তা থম্বিয়ু হায়বসিনি‍।
মালেম অসিনা ভারত্তা চাউনা থাজবা থম্লি অমদি ভারত মচাশিংনা ঐখোয়না থাজবা থম্লি‍। হায়রিবা থাজবা অসি ফংহনবা হায়বসি ভারত মচা করোর ১৩০গী অপামবগা চুনহন্নবা হোৎনগদবনি‍।
মসি হাউস অসিনা লৈবাক্কী ওইবা ৱাফম খুদিংমক্তা পুন্না চৎমিন্নবা, লিংজেল মান্ননা মাঙদা চৎমিন্নবা অমদি খোঙফম চেৎনা চৎমিন্নবা হায়বা সঙ্গচাদবম, সম্বাদবম হায়বসিগা চৎমিন্নরবা মতমদা ওইথোকপা য়াগনি‍। ৱাফমসিদা ঐখোয় য়েৎনসি, খন্নসি অমদি ৱারেপ লৌসি‍।
শ্রী দিগবিজয় সিংহজীনা মফমসিদা শৈরেং অমা থিবিখি, অদুনা ঐসু শৈরেং অমা নীংশিংলক্লে‍।
ঐগী য়ুম লৈতে, অহাংবা মালংখক্তমক লৈ
অচুমবা, থৌজাল, অপামবা অমদি মঙলান্না থল্লবা
ঐগী লৈবাকবু চাওখৎহনবা অমদি অৱাংবা থাক্তা থাঙ্গৎনবগী অপামবা
অকোয়বসিদা নুংঙাইবা অমদি ইং চিকপগী মঙলান !!
ভারতকী অথোইবা মপারি, হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর এ.পিই.জে. অব্দুল কলামগী ৱাহৈশিং অসি ঐনা পামজৈ, অদোমসু অদোমগী অপাম্বা ৱাহৈশিং লৈ‍। অদোমসু জাকি রাহি ভাবনা জৈসি, প্রভু মুরত দেখি তিন জৈসি হায়বা ৱাফমসি তাবিরম্লগনি‍। অদোম্না ২০শুবা চহীচাগী ৱাফমশিং নীংশিংদুনা ২১শুবা চহীচাসিদা হিংখিগদরা হায়বসি হৌজিক অদোম্না খনফম থোক্লে‍।
অনৌবা ভারত অসি মাঙদা চঙশিল্লি‍। লৈবাকসিনা থৌদাংগী লম্বীদা চঙশিল্লি অমদি থৌদাং হায়বসি হক পুম্নমক্কী তুংনফম্নি, মসি মহাত্মা গান্ধীগী অমত্তা ঙায়রবা পাউজেলনি‍।
ঐখোয়না গান্ধিজীনা তাক্লমপা থৌদাংগী লম্বীদুদা চঙশিনসি, অমদি নুংঙাই য়াইফরবা, মতুং লৈবা অমদি খোঙফম চেৎপা ভারত অমা শেমবা হৌরসি‍। ভারতকী অপামবা অমদি ফিরেপ খুদিংমক ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নরবা তুংদা ফংবা ঙমগনি‍।
ঐনা অমুক্কা হন্না রাস্ত্রপতি অমদি মেম্বর পুম্নমকপু থাগৎচরি অমদি ৱাখল্লোনসিগা লোয়ননা লৈবাকসিগী অমত্তা ওইবা লিংজেল মান্নবা হায়বসিদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা ভারতকী সংবিধানগী ৱাংলবা ৱাখল্লোনবু ইকায়খুম্নদুনা ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নসি অমদি লৈবাকসিবু মাঙদা পুখৎনবা ঐখোয়গী থৌদাং য়ামিন্নরসি‍। ৱাখল্লোন অসিদা ঐনা অমুক্কা হন্না রাস্ত্রপতি অমদি মপুং ফারবা ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা য়াওবিরিবা ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি‍।
ময়ামবু হন্না হন্না থাগৎচরি‍।