Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's reply to the motion of thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
06 FEB 2020 8:00PM by PIB Delhi
Honorable Chairman, the lessons learnt from the Honourable President’s address in the Joint Session of Parliament reflects the aspirations and expectations of 130 crore Indians. I present myself in this House in support of the address of the Honorable President.
More than 45 Honorable Members have put across their views on this address. This is House of the elders, and the House of the experienced great men. It has been everyone's effort to enrich the discussion. Shri Ghulam Nabiji, Shri Anand Sharma Ji, Shri Bhupendra Yadav ji, Shri Sudhanshu Trivedi ji, Shri Sudhakar Shekharji, Shri Ramchandra Prasad ji, Shri Ramgopalji, Shri Satish Chandra Mishra ji, Shri Sanjay Rautji, Shri Swapan Das ji, Shri Prasanna Acharya Ji, Shri A Navneetji, all such honorable members have expressed their views.
While I was taking notes from all these speeches, many new things emerged. This House can take pride in the fact that our last session had been very productive and that it was due to the cooperation of all the honorable members. And this calls for a compliment to all the Honourable Members of this august House.
This is a House of experienced and senior dignitaries, so it is natural that the country also has high expectations, people sitting on the Treasury benches had a lot of expectations, and I, had a lot many expectations for myself that a lot of good things will emerge for the country from your endeavors, a worthy guidance for new members like me. But it seems, notwithstanding those expectations I am left disappointed.
It seems that you do not want to move from the place, where you have stayed. Even it seems as if you were going backwards. It would have been nice if we could have given the country a proper direction instead of creating a sense of despondence and despair; when the government got guidance from your new enthusiasm, new ideas, and new energy; perhaps you thought it is better to stagnate. And this reminds me of a humorous poem by Kaka Hathrasi.
Very aptly he said:
[Prakrti badalatee kshan-kshan dekho,
Badal rahe anu, kan-kan dekho
Tum nishkriy se pade hue ho
Bhaagyavaad par ade hue ho.
Chhodo mitr ! Puraanee daphalee,
Jeevan mein parivartan lao
Parampara se oonche uthakar,
Kuchh to standard banao!]
Honorable Chairman, while starting the discussion, Ghulam Nabiji was angry in his speech, there was an attempt to criticize the government on many things, but that is very natural thing. But he was saying things that are unfounded. He said the decision on Jammu and Kashmir was taken without any discussion in the House. The country has seen and heard the discussion all day long on TV. The country has witnessed the wide ranging discussion and the House decided only after such an extensive discussion. The honorable members have decided by casting their votes.
Azad Sahib, let me also refresh your memory further. People do not forget old exploits quickly. Remember how the House decided on Telangana. The House was locked, TVs turned off. There was no place left for discussion and no one can forget the conditions under which it was passed. And so give us the advice, you are senior, but still the truth has to be accepted.
After decades, you had the opportunity to create a new state. You could do it by taking everyone along in aspirations, enthusiasm. Just now Anandji was saying, did you ask States, asked him, asked so-and-so, was saying for a lot. Oh, at least they could have asked the people of Andhra-Telangana what their wish was. But what you have done is history and at that time, the then Prime Minister, venerable Manmohan Singh ji, had said one thing in the Lok Sabha and I think we should remember that today.
He had said: Democracy in India is being harmed as a result of the ongoing protest over the Telangana issue. Atal ji's government created Uttarakhand, created Jharkhand, Chhattisgarh, with full dignity, with peace, with congeniality. And today these three new states are contributing in the progress of the country in their own way. Whatever decisions have been taken by Jammu and Kashmir and Ladakh have been taken after a long discussion with full discussion.
Some data on the situation in Jammu and Kashmir is presented here. I also have some figures. I also feel that I should also give that statement before this house.
20 June 2018 - A new system is created there after government was gone. Governor rule was imposed, and then the Presidential rule and it was decided to remove 370. And after that I would like to say that for the first time the poor common category got the benefit of reservation.
For the first time in Jammu and Kashmir, Pahadi-speaking people got the benefit of reservation.
For the first time in Jammu and Kashmir, women got the right that if they marry outside the state then their property will not be taken away.
After independence for the first time there were elections of Block Development Council.
For the first time RERA law came into force in Jammu and Kashmir.
For the first time, the Startup Policy, Trade and Export Policy, Logistic Policy were also formed and implemented in Jammu and Kashmir.
For the first time, and this will surprise the country, for the first time Anti-Corruption Bureau was established in Jammu and Kashmir.
For the first time, the funding from across the border to separatists in Jammu and Kashmir was controlled.
For the first time, the tradition of the felicitation of the separatists in Jammu and Kashmir was ended.
For the first time, Jammu and Kashmir Police and security forces are taking decisive action against terrorism and terrorists in Jammu and Kashmir.
For the first time, the police personnel of Jammu and Kashmir have got the benefit of the allowances that other Central employees have been receiving for decades.
For the first time, now the policemen of Jammu and Kashmir can take LTC and go on trip to Kanyakumari, North-East or Andaman-Nicobar.
Respected Chairman, in 18 months after Governor Rule, there was a peaceful election for more than 4400 sarpanches and more than 35 thousand panches.
In 18 months, 2.5 lakh toilets were constructed in Jammu and Kashmir,
In 18 months, electricity connection was provided in 3 lakh 30 thousand homes in Jammu and Kashmir.
In 18 months, more than 3.5 lakh people have been given Gold Cards of AyushmanYojana in Jammu and Kashmir.
In just 18 months, one and a half lakh elderly, women and disabled people have been linked to pension scheme in Jammu and Kashmir.
Azad Sahib also said that development used to take place earlier also. We never said that. But I would like to give an example of how development used to take place.
As of March 2018, only 3.5 thousand houses were built under the PM Awas Yojana. Now you can see more than 24 thousand houses have been built under this scheme in less than 2 years.
Now many other schemes including PM package are being taken forward rapidly to improve connectivity, improve the condition of schools, upgrade hospitals, fix irrigation conditions, and increase tourism.
Respected Vaikoji, he has a style, he is always very emotional. He said that 5 August 2019 is black day for Jammu and Kashmir. Vaikoji, this is not a black day, it has proved to be a black day for those who promote terror and separatism. For lakhs of families today, a new faith, a new ray of hope is being seen.
Respected Chairman, North East has also been discussed here. Azad Sahib is saying that North East is burning. If it was burning, you would have been first to send your MPs delegation there and would have definitely got the press conference done, the photo would also have been published. And therefore I think Azad Sahib's information is of before 2014. And therefore I would like to update that North East has become a frontline partner of India's development journey with unprecedented peace today. The violent movements that were talking place in the North East for 40–40, 50–50 years, there were blockades and everyone knows how big the matter of concern they were. But today these movements have ended, the blockades have stopped and the entire North East is moving forward on the path of peace.
I would like to mention one thing - the problem of Bru tribe for almost 30-25 years, you are also aware, we are also aware. About 30 thousand people were living a life of uncertainty. In such a small rooms that too temporary hut, in which 100–100 people were forced to live. This has been going on for three decades, the torture is no less. And their crime was nothing. Now look at the irony, your party had most of governments in the North East. Now your party ally was in power in Tripura, you had friends, dear friend. If you had the will, you had the Mizoram government with you, your friends were sitting in Tripura, and you were sitting in the centre. If you wanted, you could have brought about a happy resolution to the problem of the Bru tribe. But today, after so many years, we have succeeded in resolving that problem and resolving it permanently.
I wonder why there was so much apathy on such a big problem. But now I have come to understand that the reason for the apathy was that the people of the Bru caste who were separated from their homes, from the village, were ruined, their pain was unlimited, but the votes were very few. And it was a game of votes due to which we could never feel their unlimited pain and we could not solve their problem. This is our history, let's not forget.
Our thinking is different; we all together in taking forward the mantra of Sabka Saath SabkaVikas Sabka Vishwas, and we are engaged in solving problems with full responsibility and compassion, whatever we can. And we understand their suffering. Today, the country can take great pride that 29 thousand people will get their own home, will have their own identity, and will get their own place. They will be able to weave their dreams; they will be able to decide the future of their children. And therefore the Bru tribe, for the entire North East these are the ways to solve the problems.
I do not want to go at length on Bodos, but that too in itself has been a very-very important work accomplished. And its specialty is that all the armed groups on the path of violence came together. And everyone has written in the agreement that after this all the demands of Bodo movement are resolved, there is none remaining, it is written in the agreement.
A number of colleagues including Shri Sukhendu Shekharji have discussed economic issues here. Even when there was an all party meeting, I had said most earnestly, we should dedicate the entire session for the discussion of economic matters. There should be intense discussion. All aspects should be highlighted. And whatever talent we have with the people, be it here and there, is something different. But together we will tell such new things, discover such new things, develop new routes and how can India take maximum advantage of the global economic situation today, how can India strengthen its roots, how can India strengthen its economic interests, we can discuss it extensively, let us discuss it in depth, I had requested everyone in the all party meeting. And I would like this session to be dedicated entirely to the economic issues of the country.
The budget has to be discussed, it will be discussed in more detail and the nectar will come out. There will be some allegations counter-allegations, some altercation will take place, yet I understand that the churning will bring out nectar and that is why I invite everyone again on the economy, the economic situation, on economic policies, on economic conditions and we have experienced dignitaries like Dr. Manmohan ji among us, the country will definitely benefit. And we should do it; our mind is open about it.
But what is discussed here in relation to the economic situation, there is no reason for the country to be disappointed. And they are not going to get anything by spreading disappointment. Even today, the basic principles, which are the basic principles of the economy of the country, are the criteria, even today; the economy of the country is strong, is stable and has full power to go ahead. In herent. This quality is inside it.
No country can move ahead with small thinking. Now the younger generation of the country expects us to think bigger, think farther, think more and forge ahead with more force. By taking this basic mantra, by taking the economy of 5 trillion dollars, we will try to advance the country, we will try to connect. There is no need to get disappointed. On the very first day, let us say, no no, it is not possible. What is not possible, and then what is possible to do? Every time we have to do only so much, someone walks two steps, should we follow the same? At least sometimes you try to go five steps, sometimes you try for seven steps, at least some time you come with me.
This despondency never bodes well for the country, and therefore the good result of talking about the $ 5 trillion economy is that those who oppose it also have to talk about $ 5 trillion. Everyone has to make a premise of $ 5 trillion economy. This is a big change. Otherwise we used to play in the same frame. Now a canvas has been set up to work on in front of the world. We have changed the mindset: And thus to fulfill this dream, there should be infrastructure in villages and cities, MSMEs, areas of textiles, where there is a possibility of employment.
We promoted technology, promoted startup. Tourism is a huge opportunity. In the last 70 years, we have missed tourism, the way we should have branded India, for some reason or the other. Even today there is an opportunity and today India should develop tourism from India's point of view, we cannot develop India's tourism from the western point of view. The world should come to see India. Otherwise, if they want to see the world of laughter-happiness then they shows a lot in the world, they go there.We have emphasized on Make in India, its success is visible. You must be seeing the figures of foreign investment.
We have constantly tried to simplify the whole process of tax structure. And whether it is the matter of ease of doing business ranking in the world or the topic of ease of living in India, we have done both together. I remember in banking sector, when I was in Gujarat, many great scholars who used to write articles, he used to say that there should be merger of banks in our country. And if this happens, it will be considered as a huge reform. We have read this many times. It is this government that has merged many banks, done it easily. And today the sector of powerful banks is ready which will strengthen, accelerate the financial backbone of the upcoming nation.
Today, the manufacturing sector has to be seen from a new viewpoint, as to what was the reason that money stuck in the banks. I have said at the time of the previous government that I do not repeatedly try to degrade anyone. By placing the truth before the nation, I try to keep moving forward. I do not waste my time in such things; otherwise there is a lot to say.
There was such a discussion that GST changed again and again. Think of it as good or bad. I am surprised; this is a huge achievement of the federal structure of India, the creation of GST. Now the aspirations of the states are expressed in it. Issues also come from the side of Congress-ruled states. Should we stop by saying that God has given us all the wisdom, what we have done is final? We will not do any improvement, come on, will we do this? This is not our view; our opinion is that a change should be made where it is necessary. There is such a big country, there are so many subjects. When the states budget come, in sale tax, you must have seen that by the time the budget there is sale tax or there are other taxes, there are many debates and states have make changes in the end. Now that the subject has moved away from the states and converged, it seems heavier.
Look, I understand that it has been said here that GST should have been very simple, should have been this, and should have been that much. I just want to ask, if you had this much knowledge, had a clear vision to make it so simple, then why did you keep it hanging, friends. Yes, don't spread this confusion.
I say, I tell you, you should listen today. When Pranab da came to Gujarat when he was Finance Minister, we had a discussion with him at length. I asked him Dada what has happened this is a technology driven system. Can't work without it. So Dada said, wait, your question – he called his secretary and they said, look, what Modi ji is saying. So I said, see, this is a technology driven system, so without technology it is not going to move forward. So he said, no, we have just decided and we will hire a company and we are going to do it. I am talking about the time when I came to talk about GST, even then there was no such system. Secondly, then I said that you have to address their difficulties of manufacturing states for GST to be successful. There is Tamil Nadu, Karnataka, Gujarat, and Maharashtra. By in large they are manufacturing states the states of consumption, consumers, it is not so difficult for them. And I say with great pride today that when Arun Jaitley was the Finance Minister, he addressed these things, solved it. After that, the whole country has gone with the GST. And because of this the issues that I had raised as Chief Minister, I have settled those issues as Prime Minister. And has paved the way for GST by solving.
Not only this, if we talk about change, then sometimes we say why change again and again? I think that our great men have given such a great constitution; they have also kept it for improvement. Reforms should always be autonomous in every system and we move by taking ideas that welcome every new and good suggestion in the interest of the country.
Respected Chairman, there is one thing in the economy of India which is still very little exposed, which needs attention. In this big change that is coming in the country, our Tier-2, Tier-3 cities are proactively contributing very fast. You see in sports, children of Tier-2, Tier-3 cities are coming forward. You see in education the children of Tier-2, Tier-3 cities are coming forward. Look at the startups, highest numbers of startups are coming up in Tier-2, Tier-3 cities.
And therefore the aspiring youth of our country, who are not burdened with lot many things, are coming up with a big new power and we have made some progress in these small cities, small towns, its economies, have tried to work very closely in the direction.
In our country, digital transitions, the speeches on digital transactions in this house, if the speakers take out their speeches and they will be surprised that they said so? Some people even made fun of mobile. Those people have started to look at digital banking, billing system. I am surprised that today digital transactions are seen in most of the small places and Tier-2, Tier-3 cities have also moved ahead in the construction of modern infrastructure. Our railways, our highways, our airports, its entire range-now look at the flight plan; the 250th route has just been launched the day before yesterday, two hundred and fifty routes within India. How fast our air travel system is changing. And more in the coming days.
In the last five years, we had 65 operational airports, today we have crossed 100. Out of 65 operational, 100 have been operational. And all these are going to increase the strength of that new area.
Similarly, in the last five years we have not only changed the government, we have also changed our thinking, and we have also changed the way of working. We have also changed the approach. Now let's talk about Digital India. Broadband connectivity, now when it comes to broadband connectivity, first the work started, the plan was made, but the method and thinking of that plan had so much value that broadband connectivity reached only 59 gram panchayats. Today, broadband connectivity has reached more than 1.25 lakh villages in five years. And not only enabling of the broadband, but public schools, villages and other offices and most importantly the common service centres, havealso been made operational.
When we came in 2014, there were 80 thousand common service centres in our country. Today, their number has increased to 3 lakh 65 thousand common service centres and the youth of the village are running it. And for the meeting the needs of the village, he is offering the full services of technology.
More than 12 lakh rural youth are living in their own villages. In the evening also help the parents, they also do the work of the farm. 12 lakh rural youth have been added to this mode of employment.
This country will be proud and should be. We made fun of the digital transaction for criticizing the government, Bhim app, these days its acceptance in the world is growing as a very powerful platform and secure platform for digital transactions for financial digital transactionand many countries of the world are contacting us to learn more about this app. It is a matter of pride for the country, no Narendra Modi has created it. This is a result of the intelligence, talentof the youth of our country that we have a best-performing platform for digital transactions today.
And in the month of January, Chairman sir, in the same January month, the money transaction from Bhim app through mobile phone has been done to the tune of 2 lakh 16 thousand crore rupees. That is how our country is embracing change.
RuPay Card- you are aware of the introduction of RuPay Card. In a very small number, about a mere thousand, were RuPay Cards and it was said that in the world of debit cards, point 6% has been our contribution. Today it has reached about 50%. And today RuPay Debit Card Internationally is also increasing in its acceptance in many countries of the world. So the RuPay Card of India, is making a place for itself, which is a matter of pride for all of us.
Respected Chairman, similarlythe approach of this government also has another subject - such as the JaljeevanMission. We tried to solve the basic problems in the direction of 100% target.
Toilets - also100%
Homes - also 100%
Electricity - also 100%
Electricity in the village - also100%
On each of these things we have done, we moving with an approach to liberate the country from difficulties.
We have taken up a huge campaign to deliver pure water to the homes and this mission, its peculiarity is that even though this is the mission of the Central government, the money is going to be spent by the Central government. The driving force will be the Central government, but actually implementation, we can say, will be directly the micro unit of federalism, our village, the village body. They will decide it themselves, will plan it and the system of supplying water from house to house will be set up by them. We are taking this plan also forward.
The concept of more than 100 aspirational districts is the perfect example of our cooperative federalism. We have done a lot of forward-backward for the politics of vote bank in our country, but the areas of this country remained backward. If we needed to pay attention to them, we were quite late. I read that there are many parameters on which some districts of many states are completely backward. If we fix that too, the average of the country will improve in a large measure. And sometimes such a district where the officer is also going to retire, will keep it as such. That is, no one posted the energetic, talented officers there. They thought he was gone. We have changed that. As many as 100 aspirational districts have been identified, there are districts of different states and states have also asked to identify 50 such aspirational blocks and make a change in their administrative, governance and try to bring change by giving a spatial focus.
Today realization has dawned that even at the district level, this aspirational district is moving forward with a very pleasant experience as the implementing agency of cooperative federalism. In a manner that the competition which goes online among the officers of the district, everyone tries, that so and so district has gone ahead in vaccination, I will also work this week, I will go ahead in vaccination. That is, a good work is being done there to increase the convenience of the people.
We have also in Ayushman India - because this district is such that where health services are also of the same type. This time we have given priority to the health sector there so that our those areas can move forward.
Further, the people of the aspirational district be it our tribal brothers and sisters, our Divyangs, the government is making efforts to make them work with full sensitivity.
For the last five years, the work of honoring all the tribal fighters of the country is being done. Taking the contribution that the tribals have made for the independence of the country, there should be a museum, a research institute, and how much their role was in making and saving the country. It will become an inspiration, it will also become a cause to integrate the country, and work is going on for that too.
Our tribal children have many promising children; they do not have the opportunity. Be it sports, education, if they get opportunities. Through Eklavya schools, we have done a great work in providing opportunities to such promising children by creating the best type of schools.
Along with tribal children, about 30 thousand self-help groups in these areas and the forest-wealth-producing forests, MSP for that, we have also worked towards empowering them to progress forward.
In the field of women's empowerment, these things are mentioned in a very short in the President's address. But for the first time in the history of the country, we have opened admission for girls in military schools. The work of appointment of women in the Military Police is also underway.
For the safety of women, more than 600 one-stop centres have been built in the country. Self defense training is also being imparted to girls from class VI to XII in every school in the country.
A national database has been prepared to identify sex offenders and in which such people will have to be monitored. Apart from this, we have also planned to set up a unit against human trafficking.
In order to deal with serious cases of sexual violence on children, we have also brought the such crimes under the ambit of POCSO Act by amending it so that we punish the offenders. In such cases, justice should be met fast, so more than one thousand fast trackcourts will be set up across the country.
Respected Chairman, there has been a discussion on CAA in the House. There have been repeated attempts here to tell that in many parts, chaos was spread in the name of protest, the violence that took place, was considered as the right to protest. Repeated calls in the name of the Constitution are being made, to cover un-democratic activities. I understand the compulsion of the Congress, but our friends of Kerala's Left Front should understand a little. They should know before coming here that the Chief Minister of Kerala - has said in the Assembly that the demonstrations that are going on in Kerala have the hands of the extremist groups.
Not just that, he has also warned of stern action. How can you support the chaos you are troubled in Kerala, in Delhi or in other parts of the country?
Whatever is being said about the Citizenship Amendment Act, all the colleagues should ask themselves questions about what is being promoted. Should this tendency to misinform, misguide the country, be stopped or not stopped by all of us? Is it our duty or not? Should we become part of such a campaign? Now suppose it is not going to do politically good to anyone, let's assume that. And that this path is not right, we just sit and think are we going on the right path? And what a two faced character is that, you cry for the minority of 24 hours, using very good words, I was listening to Anandji right now. But why are you not suffering their pain, because of the mistakes of the past which you have made that they became minority in the neighborhood? The country expects that instead of scaring people on this sensitive issue, correct information is given. This is the responsibility of all of us. Surprisingly, many of the opposition's allies have become very excited these days. Those who were silent once are violent nowadays. It is effect of the Chairman sir. But today I desire that this house belongs to very senior people, so today I want to read out to you the words of some great men.
The first statement is-"This House is of the opinion that in view of the insecurity of the life, property and honor of the minority communities living in the Eastern Wing of Pakistan and general denial of all human rights to them in that part of Pakistan, the Government of India should in addition to relaxing restrictions in migration of people belonging to the minority communities from East Pakistan to Indian Union also consider steps for enlisting the world opinion."
This is said in the House. Now you will feel that only some Jan Sangh leaders can speak, who can say such things. At that time there was no BJP but Jan Sangh was. So they must have thought that someone of the JanSangh can speak. But this statement does not belong to any BJP or JanSangh leader.
I want to tell another statement of the same great man, he said - "As far as East Pakistan is concerned, it comes to be known that there is a decision that all non-Muslims should be removed. That is an Islamic state. As an Islamic state, it thinks that only those who believe in Islam can live here and non-Islamic people cannot live here. Therefore, Hindus are being expelled, Christians are being expelled. I understand that over 37 thousand Christians have migrated from there to India today. Buddhists are also being driven out of there."
This is also not a statement of any Jana Sangh or BJP leader. And I would like to tell the House that these words belong to the great man who has been one of the beloved Prime Ministers of the country, this is the sentence of venerable Lal Bahadur Shastriji. Now you will also call them communal. You will also term them Hindu and Muslim dividers.
This statement was given by Lal Bahadur Shastriji on 3 April 1964 in Parliament. Nehruji was the Prime Minister at that time. Then the refugees coming to India due to religious persecution were being discussed in Parliament. Shastriji said this during that.
Respected Chairman, let me tell you another statement to the Honorable House. This is dedicating especially to my socialist friends because that's probably where inspiration can come from. Just listen carefully.
“Muslims of India should live and Hindus of Pakistan should live. I absolutely reject the fact that Hindus of Pakistan are citizens of Pakistan, so we do not have to care about them. Regardless of Hindu of Pakistan is a citizen of anywhere, it is our duty to protect him as much as Hindus or Muslims of Hindustan. "
Who said this? This too does not belong to anyone of JanSangh or BJP. It is a statement of Shri Ram Manohar Lohiaji. Our socialist companions, believe us or not, but at least do not negate Lohiaji, that is my request to them.
Respected Chairman, I want to read another statement of Shastriji in this House. He made this statement about the role of state governments on refugees. You should listen to this speech of Lal Bahadur Shastriji, the kinf of game being played by introducing motions in the legislative assemblies in the states due to vote bank politics. You will know where you were going, where you were, what has happened to you people.
Chairman sir, Lal Bahadur Shastriji had said-
“All our state governments have considered this (refugee settling) as a national question. We congratulate them for this and we are very happy to do so. Whether Bihar and Orissa, whether Madhya Pradesh and whether Uttar Pradesh, or Maharashtra or Andhra, all the states, all the states have written to the Government of India that they are ready to settle them here. Some have said fifty thousand men, some have said fifteen thousand families, some said they are ready to take responsibility of settlingten thousand families.
This statement of Shastriji is when in 1964 mostly there were Congress governments in the country. Today, however, we are doing a good job, and you are creating obstacles because of your vote bank politics.
Respected Chairman, I would like to give one more example - On November 25, 1947, within a few months of the country's independence, the Congress Working Committee passed a resolution. What does November 25, 1947 proposal of the Congress Working Committee say:
"Congress is further bound to afford full protection to all those non-Muslims from Pakistan who have crossed the border and come over to India or may do so to save their life and honour."
This is for non-Muslims, if you are speaking that language today.
Respected Chairman, I do not believe that the Congress was communal on 25 November 1947, I do not believe. And today suddenly it becomes secular, I do not even believe that. November 25, 1947,instead of writing non-Muslims, you could have written that to all the people coming from Pakistan, why you did not write like this. Why wrote non-Muslims?
Most of the Hindus who remained in Pakistan after Partition were our Dalit brothers and sisters. And these people were told by BabasahebAmbedkar-
"I would like to tell / the Scheduled Castes / who happen today to be / impounded inside Pakistan / to come over to India…."
Baba SahebAmbedkar gave the same message. All these statements are of great personalities, they are the nation-builders of this country. Were they all communal? Congress and its fellow nation-builders have also started forgetting due to vote bank politics. This is a matter of concern for the country.
Respected Chairman, in 1997, many companions will be present here, there may be someone in the House too. This was the year when words Hindus and Sikhs started being used in the instructions of the then government. It was not there before, it has been added. In 2011, category of Christian and Buddhist words coming from Pakistan was also created. This all happened in 2011.
The Citizenship Amendment Bill was introduced in the Lok Sabha in the year 2003. The Standing Committee of Parliament which was discussed and then taken forward by the Citizenship Amendment Bill 2003, many members ofthat committeefrom Congress are still here, who were on that committee and Standing Committee of Parliament said in the same report that "Minorities coming by neighboring countries should be seen in two parts, one which comes due to religious persecution and the other - those illegal migrants who come because of civil disturbance." This is committee report. Today, when this government is talking about this, why is there a ruckus after 17 years on this?
On 28 February, Chairmansir, on 28 February 2004, the Central Government, on the request of the Chief Minister of Rajasthan, gave the right to the collectors of two districts of Rajasthan and 4 districts of Gujarat to give Indian citizenship to the people of minority Hindu community who came from Pakistan. This rule also remained in force in 2005 and 2006. You were the one in 2005 and 2006. Then there was no threat to the basic spirit of the Constitution, it was not against it.
It was fine till 10 years from today, there was no noise, today suddenly your world has changed. Defeat, defeat would make you so upset, I never thought.
Respected Chairman, NPR is also being discussed a lot. Census and NPR are common administrative activities which have been done before in the country. But when there is such compulsion of vote bank politics, then the people who brought NPR themselves in 2010 are spreading misinformation and opposing today.
Respected Chairman, if you will see the Censusalso, after the independence of the country, there will be some questions in the first decade, some questions will be removed in the second decade, some will be added. As the need arises, they are known in every aspect of governance, minor changes always keep happening. We should not do the work of spreading rumors. There was never such a big crisis of mother tongue in our country. Today a large number of people have migrated from Surat to Odisha. And if Gujarat government says we will not run the Odia school, then how long it can continue. I believe that the government should have information about who speaks which mother tongue, what language his father used to speak, and then the Odiya schools can be started in Surat. Earlier there was no migration, today it is necessary when migration happens.
Respected Chairman, earlier migration to our country was on very small scale. In the course of time, there is increasing attraction towards cities, development of cities, changing people's aspiration, so in the last 30-40 years we are constantly seeing that migration is becoming visible. Now I am also of this migration, till today, from which districts there is migration, you can not give priority to the development of that district without knowing who is leaving the district.
It is important for you that you and all these ... and secondly spreading so many rumors, misleading people, you brought NPR in 2010. We have been sitting here since 2014, did we put question mark on anyone regarding the same NPR, records we do have. We have a record of your NPR. NPR record of your time. No citizen of this country was tortured on the basis of that NPR.
Not only this, Respected Chairman, the then Home Minister of UPA, while launching the NPR, had laid special emphasis on the need for enrollment in the NPR of every common resident, the usual resident, and that everyone should be a part of this effort. He also appealed to the media to promote NPR. Educate people, people join NPR. So the then Home Minister made a public appeal.
The UPA introduced NPR in 2010, and also started collecting biometric data for NPR in 2011. By the time your government was gone in 2014, under the NPR, the work of recording and scanning records of crores of citizens had been completed, and the work of biometric data collection was in progress. I am talking about your tenure.
Today we updated those NPR records prepared by you in 2015. And through these NPR records, we have used the NPR's record in a positive way to include the left out beneficiaries in all the government schemes like Pradhan Mantri Jan DhanYojana, Direct Benefit Transfer, and provided benefits to the poor.
But today, by politicizing, you are opposing NPR and committinga sin by stopping crores of poor from becoming part of these public welfare schemes. Whatever they are doing for their frivolous political narrative, their anti-poor mentality is being exposed.
Along with the 2020 census, we want to update the NPR records, so that these ongoing schemes for the poor can reach them more effectively and honestly. But now that you are in opposition, then the NPR started by you is starting to look bad.
All the states, Respected Chairman, all the states have approved the NPR by issuing the appropriate gazette notifications. Now some states have abruptly taken U-turn and are putting hurdles in it, and are deliberately ignoring the importance of this and its benefits for the poor. Doing such things which you did not do in 70 years, it does not behove them now talking like this when sitting in opposition.
But the work that you have yourself brought, promoted, got publicized in media, now you are trying to oppose the same by calling it untouchable! This is a proof that your narrators are decided only and only according to vote bank politics. If there is a question of appeasement, then between paths of development and division, you openly pick the path of dividing people.
Such an opportunistic opposition may benefit or harm any party, but the country definitely suffers from this. It becomes a situation of mistrust in the country. Therefore, my request will be that we bring only the truth, the right facts among the people.
The world has high expectations from India in this decade and Indians have high expectations from us. The efforts of all of us to fulfil these expectations should be aligned with the aspirations of 130 crore Indians.
This is possible only when in all matters of national interest, this House goes along with Sangachadhvam, Samvadadhvamthat is move together, move forward in unison, move with this resolve. Let there be debates, discussions and then decisions.
Shri Digvijay Singhji recited a poem here, so I also remember a poem.
I have No House, Only Open Spaces
Filled with Truth Kindness, Desire and Dreams
Desire to see my country developed and great,
Dreams to see Happiness and peace around !!
I liked these lines of Dr. APJ Kalam, the great son of India, former President Dr. APJ Kalam, I liked theselines and you liked the lines of your choice. You must have heard that saying JaakiRahi Bhawna Jaisi, Prabhu Moorat Dekhi Tin Jaisi. Now you have to decide whether to change your choice or continue to live in 21st century with nostalgia of the 20th century.
This new India has moved forward. This has started moving on the path of duty and duty itself embodies the essence of all rights, this only is the message of Mahatma Gandhi.
Let us move forward on the path of duty as told by Gandhiji, and start building a prosperous, capable and determined new India. Every aspiration and every resolve of India will be realisedonly through the collective efforts of all of us.
I once again express my heartfelt gratitude to President and all of you members, and with the feeling that by giving priority to the unity and integrity of the country, by honouring the high sentiments of the Constitution of India, let us walk together, make our contribution to take the country forward. In this spirit I once again express my gratitude to the respected President and honourable members for enriching this discussion.
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ତର
06 FEB 2020 7:29PM by PIB Bhubaneshwar
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ, ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କଠାରୁ ମିଳିତ ସଦନକୁ ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷା ମିଳିଛି, ତାଙ୍କର ଯେଉଁ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ତାହା 130 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳନ କରୁଛି । ମୁଁ ଏହି ସଦନରେ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣକୁ ସମର୍ଥନ ଦେବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ।
45ରୁ ଅଧିକ ଜଣ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏହି ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ନିଜର ବିଚାର ରଖିଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ବରିଷ୍ଠ ଲୋକମାନଙ୍କର ସଦନ, ଅନୁଭବୀ ମହାପୁରୁଷମାନଙ୍କର ଗୃହ । ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ଶ୍ରୀମାନ ଗୁଲାମ ନବୀ ଆଜାଦ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀମାନ ଆନନ୍ଦ ଶର୍ମା, ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ମହାଶୟ, ସୁଧାଂଶ ତ୍ରିବେଦୀ ମହାଶୟ, ସୁଧାକର ଶେଖର ମହାଶୟ, ରାମଚନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ମହାଶୟ, ରାମଗୋପାଳ ମହାଶୟ, ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ମିଶ୍ରା ମହାଶୟ, ସଞ୍ଜୟ ରାଉତ ମହାଶୟ, ସ୍ୱପ୍ନ ଦାସ ମହାଶୟ, ପ୍ରସନ୍ନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଏ. ନବନୀତ ମହାଶୟ, ଏଭଳି ସମସ୍ତେ ଅନେକ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ ନାନା ପ୍ରକାରରେ ନିଜସ୍ୱ ବିଚାର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭାଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିଲି, କେତେଗୁଡ଼ିଏ ନୂତନ କଥା ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ବାହାର କରି ଆସିଛି । ଏହି ସଦନ ଏହି କଥା ପାଇଁ ଗର୍ବ କରି ପାରିବ କି ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଆମର ବିଗତ ଅଧିବେଶନ ବହୁତ ହିଁ ଫଳପ୍ରଦ ରହିଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହଯୋଗ କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଥିଲା । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସଦନର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ସଦସ୍ୟବୃନ୍ଦ ହେଉଛନ୍ତି ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ ।
କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ଅନୁଭବୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ମହାନୁଭବଙ୍କ ସଦନ, ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଦେଶର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆଶା ରହିଥିଲା, ଟ୍ରେଜେରୀ ବେଞ୍ଚରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ବହୁତ ଆଶା ରହିଥିଲା ଏବଂ ମୋର ସ୍ୱୟଂ ନିଜର ମଧ୍ୟ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଆଶା ରହିଥିଲା କି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଭଲ କଥା ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ମିଳିବ, ମୋ ଭଳି ନୂଆ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମିଳିବ । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଲାଗୁଛି କି ନୂତନ ଦଶକରେ ମୋର ଏ ଯେଉଁ ଆଶା ରହିଥିଲା, ସେଥିରେ ମୋତେ ନିରାଶା ହେବାକୁ ପଡ଼ିଛି ।
ଏଭଳି ଲାଗୁଛି କି ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଠାରେ ରହି ଯାଇଛନ୍ତି ସେଠାରୁ ଆଉ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ନାଆଁ ଧରୁ ନାହାଁନ୍ତି, ସେହିଠାରେ ରହି ଯାଇଛନ୍ତି । ଆଉ କେବେ କେବେ ତ ଲାଗୁଛି କି ପଛକୁ ଚାଲି ଯାଉଛନ୍ତି । ଭଲ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା ହତାଶା-ନିରାଶାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ନକରି, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ, ନୂତନ ବିଚାରଧାରା, ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା, ଏହା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ମିଳିଥାଆନ୍ତା, ସରକାରଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମିଳିଥାଆନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ ସ୍ଥିର ରହିବାକୁ ଆପଣ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏଥିରେ ମୋତେ କାକା ହାଥରସୀଙ୍କର ଗୋଟିଏ ବ୍ୟଙ୍ଗ କାବ୍ୟ ମନେ ପଡ଼ି ଯାଉଛି ।
ବହୁତ ଭଲ ଢଙ୍ଗରେ ସେ କହିଥିଲେ-
ପ୍ରକୃତି ବଦଲତି କ୍ଷଣ-କ୍ଷଣ ଦେଖୋ,
ବଦଲ ରହେ ଅଣୁ, କଣ-କଣ ଦେଖୋ
ତୁମ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ସେ ପଡ଼େ ହୁଏ ହୋ
ଭାଗ୍ୟବାଦ ପର ଅଡେ ହୁଏ ହୋ
ଛୋଡୋ ମିତ୍ର! ପୁରାନୀ ଡଫଲୀ,
ଜୀବନ ମେଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଓ
ପରମ୍ପରା ସେ ଉଁଚେ ଉଠକର,
କୁଛ ତୋ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ବନାଓ ।
ମାନନୀୟ ସଭାପତି ମହାଶୟ, ଚର୍ଚ୍ଚା ଆରମ୍ଭ କରି ଯେତେବେଳେ ଗୁଲାମ ନବୀ ମହାଶୟ କଥା କହୁଥିଲେ, କିଛି ଆକ୍ରୋଶ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା, ସରକାରଙ୍କୁ କେତେଗୁଡ଼ିଏ କଥାକୁ ନେଇ ଗାଳିଗୁଲଜ ଦେବାର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାହା ହେଉଛି ଖୁବ ସ୍ୱାଭାବିକ ବିଷୟ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେ କିଛି ଏପରି କଥା କହିଦେଲେ ଯାହା ମେଳ ଖାଉ ନଥିଲା । ଏବେ ସେ ଯେମିତି କହିଲେ କି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ନିଷ୍ପତ୍ତି ସଦନରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରାନଯାଇ ନିଆଯାଇଥିଲା । ସମଗ୍ର ଦେଶ ସାରା ଦିନ ଟିଭିରେ ହୋଇଥିବା ଚର୍ଚ୍ଚା ଦେଖିଛି, ଶୁଣିଛି । ଏହା ଠିକ ଯେ 2ଟା ବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଛି ଲୋକ ଭ୍ୟାନରେ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ବାହାରୁ ଯେତେବେଳେ ଖବର ଆସିବାକୁ ଲାଗିଲା ତ ସମସ୍ତେ ବୁଝିଗଲେ କି ଭାଇ ଏବେ ଟିକେ ଫେରିଯିବା ହିଁ ଭଲ । ଦେଶ ଦେଖିଛି, ବ୍ୟାପକ ରୂପେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଲା ପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆ ଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସଦନ ନେଇଛି । ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ ନିଜର ଭୋଟ ଦେଇ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଏହି କଥା ଶୁଣିଥାଉ, ତ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବା, ଏବଂ ଆଜାଦ ସାହେବ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ମନେ ରଖିବା ଶକ୍ତିକୁ ଟିକେ ଜାଗ୍ରତ କରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପୁରୁଣା କାରନାମାକୁ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ଲୋକମାନେ ଭୁଲନ୍ତି ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ତେଲଙ୍ଗାନା ଗଠନ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ସଦନର ଅବସ୍ଥା କ’ଣ ଥିଲା । କବାଟ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା, ଟିଭିର ପ୍ରସାରଣ ବନ୍ଦ କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ହିଁ ବାକି ନଥିଲା ଆଉ ଯେଉଁଭଳି ଅବସ୍ଥାରେ ତାହାକୁ ଗୃହୀତ କରାଯାଇଥିଲା, ତାହାକୁ କେହି ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆପଣ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ ।
ଦଶକ ପରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଉଦ୍ଦିପନା, ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆପଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଟି କରି ପାରି ଥାଆନ୍ତେ । ଏବେ ଆନନ୍ଦ ମହାଶୟ କହୁଥିଲେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଚାରିଲୁ, ଅମକକୁ ପଚାରିଲୁ, ସମକଙ୍କୁ ପଚାରିଲୁ, ବହୁତ କିଛି କହୁଥିଲେ । ଆରେ ଅତିକମରେ ତ ଆନ୍ଧ୍ର-ତେଲଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥାଆନ୍ତେ କି ତାଙ୍କର କ’ଣ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଯାହା କିଛି କଲେ ତାହା ହେଉଛି ଇତିହାସ ଏବଂ ସେହି ସମୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦରଣୀୟ ମନମୋହନ ସିଂହ ମହୋଦୟ ଲୋକସଭାରେ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଥିଲେ ଆଉ ମୁଁ ବୁଝୁଛି କି ତାହାକୁ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମନେ ପକାଇବା ଉଚିତ ।
ସେ କହିଥିଲେ- ତେଲଙ୍ଗାନା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଚାଲିଥିବା ବିରୋଧ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଘୋର ଆଘାତ । ଅଟଳ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ କଲେ, ଛତିଶଗଡ଼ କଲେ, ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନର ସହିତ, ଶାନ୍ତିର ସହିତ, ସଦ୍ଭାବର ସହିତ । ଆଉ ଆଜି ଏହି ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ନିଜ-ନିଜ ଉପାୟରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଏବଂ ଲଦ୍ଦାଖକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ସବୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆ ଯାଇଛି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା ପରେ ନିଆଯାଇଛି ।
ଏଠାରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସ୍ଥିତି ଉପରେ କିଛି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । କିଛି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ମୋ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁଛି କି ଏହି ସଦନ ସମ୍ମୁଖରେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଦରକାର ।
2018 ଜୁନ20ରେ– ସେଠାକାର ସରକାର ଭଙ୍ଗ ହେବା ପରେ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା । ରାଜ୍ୟପାଳ ଶାସନ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ତା’ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଆସିଲା ଏବଂ 370 ହଟାଇବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଲା । ଆଉ ତା’ପରେ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ପ୍ରଥମ ଥର ସେଠାକାର ଗରିବ ସାଧାରଣ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣର ଲାଭ ମିଳିଲା ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାହାଡୀ ଭାଷୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣର ଲାଭ ମିଳିଲା ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ମହିଳାଙ୍କୁ ଏହି ଅଧିକାର ମିଳିଲା କି ସେମାନେ ଯଦି ରାଜ୍ୟ ବାହାରେ ବିବାହ କରନ୍ତି ତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପତ୍ତି ଛଡ଼ା ଯିବ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସେଠାରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉନ୍ନୟନ ପରିଷଦର ନିର୍ବାଚନ ହେଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ରେରାର ନିୟମ ଲାଗୁ ହେଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ନୀତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ନୀତି, ଭଣ୍ଡାରଣ ନୀତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା ଲାଗୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର, ଆଉ ଏହା ତ ଦେଶକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିବ, ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧୀ ବ୍ୟୁରୋ ସ୍ଥାପନା ହେଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦୀମାନଙ୍କୁ ସୀମା ଆରପଟୁ ହିଁ ହେଉଥିବା ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆସିଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦୀମାନଙ୍କର ସତ୍କାର ସମାଗମର ପରମ୍ପରା ସମାପ୍ତ ହୋଇଗଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସେଠାରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ପୁଲିସ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବଳ ମିଳିମିଶି ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପୁଲିସ କର୍ମୀଙ୍କୁ ସେହି ଭତ୍ତାର ଲାଭ ମିଳିଛି ଯାହା ଅନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ମିଳୁଥିଲା ।
ପ୍ରଥମ ଥର ଏବେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପୁଲିସ କର୍ମୀ ଏଲଟିସି ନେଇ କନ୍ୟାକୁମାରୀ, ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଂଚଳ କିମ୍ବା ଆଣ୍ଡାମାନ-ନିକୋବର ବୁଲିବାକୁ ଯାଇ ପାରିବେ ।
ଆଦରଣୀୟ ସଭାପତି ମହୋଦୟ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଶାସନ ପରେ 18 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସେଠାରେ 4400ରୁ ଅଧିକ ସରପଞ୍ଚ ଏବଂ 35 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚଙ୍କ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିର୍ବାଚନ ହେଲା ।
18 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ 2.5 ଲକ୍ଷ ଶୌଚାଳୟର ନିର୍ମାଣ ହେଲା,
18 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ 3 ଲକ୍ଷ 30 ହଜାର ଘରକୁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଦିଆଗଲା ।
18 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ 3.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଗୋଲ୍ଡ କାର୍ଡ ଦଆଯାଇ ସାରିଛି ।
ମାତ୍ର 18 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସେଠାକାର ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ବୟସ୍କ, ମହିଳା ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ପେନସନ୍ ଯୋଜନା ସହିତ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
ଆଜାଦ ସାହେବ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହେଉଥିଲା । ଆମେ କେବେ ଏହା କହିନୁ । କିନ୍ତୁ ବିକାଶ କିପରି ହେଉଥିଲା, ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହିଁବି ।
ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ 2018 ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ 3.5 ହଜାର ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ସାଢ଼େ ତିନି ହଜାର । 2 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ 24 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ।
ଏବେ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ, ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ, ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାରେ, ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଠିକ୍ କରିବାରେ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ପିଏମ ପ୍ୟାକେଜ୍ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଉଛି ।
ଆଦରଣୀୟ ଭାଇକୋ ମହାଶୟ, ତାଙ୍କର ନିଜର ଏକ ଷ୍ଟାଇଲ ଅଛି, ସବୁବେଳେ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ରୁହନ୍ତି । ସେ କହିଲେ କି 2019 ଅଗଷ୍ଟ 5 ତାରିଖ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ କଳାଦିନ । ଭାଇକୋ ମହାଶୟ, ଏହା ଏକ କଳା ଦିବସ ନୁହେଁ, ଏହା ହେଉଛି ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଲାବାଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କଳାଦିବସ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ସେଠାକାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ, ଏକ ନୂତନ ଆଶାର କିରଣ ଆଜି ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏଠାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଛି । ଆଜାଦ ସାହେବ କହୁଛନ୍ତି କି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳ ଜଳୁଛି । ଯଦି ଜଳୁଥାଆନ୍ତା, ତ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ନିଜ ନିଜର ସାଂସଦମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିଦଳଙ୍କୁ ପଠାଯାଇ ଥାଆନ୍ତା ଆଉ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ତ ନିଶ୍ଚିତ କରି ଥାଆନ୍ତେ, ଫଟୋ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୋତେ ଲାଗୁଛି କି ଆଜାଦ ସାହେବଙ୍କ ତଥ୍ୟ ହେଉଛି 2014 ପୂର୍ବର । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ତାଜା ତଥ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳରେ ଶାନ୍ତିର ସହିତ ଆଜି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଗ୍ରୀମ ଭାଗିଦାର ପାଲଟିଛି । 40-40, 50-50 ବର୍ଷ ଧରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳରେ ଯେଉଁ ହିଂସାତ୍ମକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲୁଥିଲା, ଅବରୋଧ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଯେ କେହି ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ କେତେ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଅବରୋଧ ବନ୍ଦ ହୋଇଛି ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ପଥରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା ନିଶ୍ଚୟ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହିଁବି- ପ୍ରାୟ-ପ୍ରାୟ 30-25 ବର୍ଷ ଧରି ‘ବ୍ରୁ’ ଜନଜାତିର ସମସ୍ୟା, ସଂପର୍କରେ ଆପଣ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ ଅଛୁ । ପ୍ରାୟ 30 ହଜାର ଲୋକ ଅନିଶ୍ଚିତାର ଜୀବନ ଜୀଉଁ ଥିଲେ । ଏକ ଛୋଟିଆ ଘରେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଛୋଟ କୁଡିଆ ଭଳି ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା । ଯେଉଁଥିରେ 100-100 ଲୋକଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇ ରହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ତିନି- ତିନି ଦଶକ ଧରି ଏପରି ଚାଲୁଥିଲା, କମ୍ ଯନ୍ତ୍ରଣା ନ ଥିଲା । ଆଉ ସେମାନଙ୍କ ପାପ କିଛି କମ ନଥିଲା । ଏବେ ମଜା ଦେଖନ୍ତୁ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳରେ ବହୁତ- ଗୁଡିଏ ରାଜ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଦଳର ସରକାର ଥିଲା । ଏବେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଆପଣଙ୍କର ସହଯୋଗୀ ଦଳର ସରକାର ଥିଲା, ଆପଣଙ୍କର ବନ୍ଧୁ ଥିଲେ, ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ । ଆପଣ ଚାହିଁଥାଆନ୍ତେ ତ ମିଜୋରାମ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ସାଥୀରେ ଥାଆନ୍ତା, ତ୍ରିପୁରାରେ ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁ ବସିଥିଲେ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆପଣ ବସିଥିଲେ । ଯଦି ଆପଣ ଚାହିଁ ଥାଆନ୍ତେ ତ ‘ବ୍ରୁ’ ଜନଜାତିଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସୁଖଦ ସମାଧାନ ଆଣି ପାରି ଥାଆନ୍ତେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ ।
ମୁଁ କେବେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି କି ଏତେ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଏତେ ଉଦାସୀନ କାହିଁକି ଥିଲେ ? କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୋତେ ବୁଝା ପଡ଼ୁଛି କି ଉଦାସୀନତାର କାରଣ ଏହା ଥିଲା କି ‘ବ୍ରୁ’ ଜାତିଙ୍କର ଯେଉଁ ଲୋକ ନିଜ ଘରଠାରୁ, ଗାଁରୁ ଅଲଗା ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରି ଦିଆ ଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ଅସୀମିତ କଷ୍ଟରେ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭୋଟ ବହୁତ ସୀମିତ ଥିଲା । ଆଉ ଏହା ଭୋଟର ହିଁ ଖେଳ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅନେକ ଅସୀମିତ କଷ୍ଟକୁ ଆମେ କେବେ ଅନୁଭବ କରି ପାରିଲେ ନାହିଁ ଆଉ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଆମେ କରି ପାରିଲେ ନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପୁରୁଣା ଇତିହାସ, ଆମେ ଭୁଲିବା ନାହିଁ ।
ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି ଭିନ୍ନ, ଆମେ ‘ସମସ୍ତଙ୍କର ସହିତ - ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ- ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ’ ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନାର ସହିତ, ଯାହା ମଧ୍ୟ ଆମମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇ ପାରିବ, ଆମେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲାଗି ପଡ଼ିଛୁ । ଆଉ ଆମେ ସେମାନଙ୍କର କଷ୍ଟକୁ ବୁଝି ପାରୁଛୁ । ଆଜି ବଡ଼ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରି ପାରୁଛୁ କି ଦେଶର 29 ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜର ଘର ମିଳିବ, ନିଜର ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ନିଜର ଏକ ଜାଗା ମିଳିବ । ସେମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ବୁଣି ପାରିବେ, ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସ୍ଥିର କରି ପାରିବେ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ‘ବ୍ରୁ’ ଜନଜାତିଙ୍କ ପ୍ରତି, ଆଉ ଏହି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ହେଉଛି ସମାଧାନର ପଥ ।
ମୁଁ ବୋଡୋଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜସ୍ୱ ଭାବେ ଏକ ବହୁତ-ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆଉ ତାହାର ବିଶେଷତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରଧାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ, ସମସ୍ତ ହିଂସାର ପଥରେ ଯାଉଥିବା ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏକାଠି ହୋଇ ଆସିଥିଲେ । ଆଉ ସମସ୍ତେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ରରେ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପରେ ବୋଡୋ ଆନ୍ଦୋଳନର ସମସ୍ତ ଦାବୀ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, କିଛି ବାକି ନାହିଁ, ଏହା ବୁଝାମଣା ପତ୍ରରେ ଲେଖା ହୋଇଛି ।
ଶ୍ରୀମାନ ସୁଖେନ୍ଦୁ ଶେଖର ମହାଶୟଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ଏଠାରେ ଆର୍ଥିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରି କହିଥିଲି, ଏହି ଅଧିବେଶନ କାଳରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ, ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଦରକାର । ଗଭୀର ଭାବେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବା ଉଚିତ । ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ ଜାଗ୍ରତ ରହି ଏ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା ପାଇଁ ଆସିବା ଦରକାର । ଆଉ ଯାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଭା ଆମ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି, ଏଠାରେ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେଠାରେ ହୁଅନ୍ତୁ, କୌଣସି ଭିନ୍ନ କଥା ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ମିଳିମିଶି ଏଭଳି ନୂଆ କଥା କହିବା, ଏଭଳି ନୂଆ କଥା ଖୋଜିବା, ନୂତନ ପଥ ବିକାଶ କରିବା, ଆଉ ଆଜି ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱର ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତି ଅଛି, ତାହାର ଅଧିକତମ ଲାଭ ଭାରତ କିଭଳି ଭାବେ ନେଇ ପାରିବ, ଭାରତ ନିଜ ମୂଳଦୁଆ କିପରି ମଜଭୁତ କରି ପାରିବ, ଭାରତ କିପରି ନିଜର ଆର୍ଥିକ ହିତକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରି ବଢ଼ାଇ ପାରିବ, ତାହା ଉପରେ ଆମେ ଗଭୀର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା, ଏହା ମୁଁ ସର୍ବ ଦଳୀୟ ବୈଠକରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି । ଆଉ ମୁଁ ଚାହିଁବି କି ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ବିଷୟରେ ଆମକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବଜେଟ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବାକୁ ଅଛି, ତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ତାହା ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବା ଆଉ ଅମୃତ ହିଁ ବାହାରିବ । କିଛି ଯୁକ୍ତିତର୍କ ହୋଇଯିବ, ତୁ-ତୁ-ମେଁ-ମେଁ ହୋଇଯିବ, କିଛି ଆରୋପ-ପ୍ରତ୍ୟାରୋପ ହୋଇଯିବ, ପୁଣି ମଧ୍ୟ ମୁଁ ବୁଝି ପାରୁଛି ସେହି ମନ୍ଥନରୁ ଅମୃତ ହିଁ ବାହାରିବ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରୁଛି କି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ, ଆର୍ଥିକ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ, ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ମନମୋହନ ସିଂହ ମହାଶୟଙ୍କ ଭଳି ଅନୁଭବୀ ମହାନୁଭବ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି, ନିଶ୍ଚିତ ଦେଶକୁ ଲାଭ ମିଳିବ । ଆଉ ଆମକୁ କରିବା ଉଚିତ, ଆମର ମନ ଏହି ବିଷୟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରହିଛି ।
କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଛି, ଦେଶକୁ ନିରାଶ ହେବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ । ଆଉ ନିରାଶା ସୃଷ୍ଟି କରି ଆମେ କିଛି ପାଇବା ବାଲା ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅଛି, ମାନଦଣ୍ଡ ଅଛି, ସେହି ସମସ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ଅଛି, ମଜଭୁତ ଅଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ଯିବା ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ, ଶକ୍ତି ସହିତ ଅଛି । ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ଭାବେ ଏହି ଗୁଣବତ୍ତା ତା’ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ।
ଆଉ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଛୋଟ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବା ନାହିଁ ଆଜ୍ଞା । ଏବେ ଦେଶର ଯୁବପିଢି ଆମଠାରୁ ଆଶା କରୁଛି କି ଆମେ ବୃହତ ଚିନ୍ତାଧାରା ରଖୁ, ଦୂର ଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇ ଚିନ୍ତାକରୁ, ଅଧିକ ଚିନ୍ତାକରୁ ଏବଂ ଅଧିକ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ । ଏହି ମୂଳମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇକରି ଆମେ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର କରାଇବାର ପ୍ରୟାସ କରିବା, ଯୋଡ଼ିବାର ପ୍ରୟାସ କରିବା । ନିରାଶା କରିବାର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଆମେ କହି ଦେଇଛୁ ନାହିଁ-ନାହିଁ, ଏହା ତ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଆରେ ଭାଇ, ଯାହା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ତ ପୁଣି କ’ଣ ସମ୍ଭବ ? ତାହା କରିବା ଦରକାର କି ? ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଆମକୁ ଏତିକି ହିଁ କରିବାର ଅଛି, କେହି ଦି ପାଦ ଚାଲୁଛି ତ ସେଠାକୁ ଯିବା ଉଚିତ କି ? କେବେ ତ ପାଞ୍ଚ ପାଦ ପାଇଁ ସାହସ କରିବା, କେବେ ତ ସାତ ପାଦ ଯିବା ପାଇଁ ସାହସ କରନ୍ତୁ, କେବେ ତ ମୋ ସହିତ ଆସନ୍ତୁ ।
ଏହି ନିରାଶା ଦେଶର କେବେ ଉନ୍ନତି କରି ପାରିବ ନାହିଁ, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଅର୍ଥନୀତିର କଥା କରିବାର ସୁଖଦ ପରିଣାମ ଏହା ହୋଇଛି କି ଯେଉଁମାନେ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର କଥା କହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଯେ କୌଣସି ଲୋକଙ୍କୁ 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ଆଧାର ଉପରେ କହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ଏହା ତ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ନଚେତ ଆମେ ଏହିପରି ବିଷୟରେ ଖେଳି ଚାଲିଥିଲୁ । ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ଖେଳିବାର ଏକ କାନଭାସ୍ ତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଦେଇଛୁ । ମାନସିକତାରେ ତ ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ: ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, ଆଉ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗାଁ ଏବଂ ସହରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ଏମଏସଏମଇ ହେଉ, ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଯେଉଁଠାରେ ରୋଜଗାରର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁ । ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଅଛି । ଆମକୁ ବିଗତ 70 ବର୍ଷରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଭାରତରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆମେ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଦରକାର ଥିଲା, କୌଣସି ନା କୌଣସି କାରଣରୁ ଆମେ ତାହାକୁ ହରାଇ ବସିଛୁ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ଆଉ ଆଜି ଭାରତକୁ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବିକାଶ କରିବା ଉଚିତ, ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆମେ ବିକାଶ କରି ପାରିବା ନାହିଁ, ସାରା ଦୁନିଆକୁ, ଭାରତକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆସିବା ଦରକାର । ନଚେତ୍ ତାହାକୁ ହସି-ଖେଳି ଦୁନିଆକୁ ଦେଖାଇବାର ଅଛି ତ ଦୁନିଆରେ ବହୁତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ସେମାନେ ସେଠାକୁ ଚାଲି ଯାଇ ଥାଆନ୍ତି ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ, ତାହାର ସୁଫଳ ଆମକୁ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି । ବିଦେଶୀ ନିବେଶର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଥିବେ ।
ଟିକସ ଖସଡାକୁ ନେଇକରି ଆମେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରି ଚାଲିଛୁ । ଆଉ ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତାର ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ହେଉ କିମ୍ବା ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନର ବିଷୟ ହେଉ, ଆମେ ଏକା ସହିତ ଦୁଇଟିଯାକ... ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋର ଭଲଭାବେ ମନେ ଅଛି କି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି ତ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ବିଦ୍ୱାନ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରବନ୍ଧ ବା ସ୍ତମ୍ଭ ଲେଖୁଥିଲେ, ସେମାନେ କହୁଥିଲେ, ଆମ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ମିଶ୍ରଣ କରି ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଉ ଯଦି ଏହା ହୋଇଯିବ ତ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ବୋଲି ମାନି ନେବାକୁ ହେବ । ଏଭଳି ଆମେ ବହୁତ ଥର ପଢ଼ିଛୁ । ଇଏ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ସରକାର ଯିଏ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ବ୍ୟାଙ୍କ ମିଶ୍ରଣ କରିଦେଲେ, ଖୁବ୍ ସହଜରେ କରିଦେଲେ । ଆଉ ଆଜି ସୁଦୃଢ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡକୁ ସୁଦୃଢ କରିଦେବ, ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଆଜି ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଯଦି ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଅର୍ଥ ଫସି ରହିଯାଏ ତ’ ତାହାର କ’ଣ କାରଣ ଥିଲ । ମୁଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କର ସମୟ ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲି ଏବଂ ବାରମ୍ବାର କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଚା ଦେଖାଇବାର ପ୍ରୟାସ କରୁ ନାହିଁ । ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ସତ୍ୟତା ରଖିବା ଦରକାର, ଏହାକୁ ରଖି ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ହିଁ ଲାଗିଛୁ । ଏହି ଭଳି କଥାରେ ନିଜର ସମୟ ବ୍ୟର୍ଥରେ ବିତାଉ ନାହିଁ, ନଚେତ କହିବା ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଅଛି ।
ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ଏଭଳି ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ଆସିଛି ଯେ ଜିଏସଟିରେ ବାରମ୍ବାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଲା । ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବନ୍ତୁ ଅବା ଖରାପ । ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ, ଭାରତର ସଂଙ୍ଘୀୟ ଢାଞ୍ଚାର ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି, ଜିଏସଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା । ଏବେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଭାବନାଗୁଡିକ ସେଥିରେ ପ୍ରକଟିତ ହେଉଛି । କଂଗ୍ରେସ ଶାସିତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ତରଫରୁ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଅନେକ ବିଷୟ ଆସୁଛି । କ’ଣ ଆମେ ଏହା କହି ବନ୍ଦ କରିଦେବା କି ନାହିଁ ଆମେ ଯାହା କରିଦେଲୁ ତାହା ହିଁ ଶେଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ସମସ୍ତ ବୁଦ୍ଧି କେବଳ ଭଗବାନ ଆମକୁ ହିଁ ଦେଇ ଦେଇଛନ୍ତି ? ସେଥିରେ ଆମେ କୌଣସି ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ନାହିଁ, ଚାଲ, ଏପରି କରିବା କି ? ଆମର ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ନାହିଁ, ଆମର ମତ ହେଉଛି ସମୟ ଅନୁସାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯେଉଁଠାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସେଠାରେ କରିବା ଦରକାର । ହେଉଛି ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶ, ହେଉଛି ଏତେ ବଡ଼ ବିଷୟ । ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟର ବଜେଟ୍ ଆସିଥାଏ ବିକ୍ରି କରରେ ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ କି ବଜେଟ ଶେଷ ହେଉ ହେଉ ବିକ୍ରି କର ହେଉ ଅବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଟିକସ ହେଉ, ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥାଏ ଆଉ ପରେ ଶେଷରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ । ଏବେ ସେହି ବିଷୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରୁ ଦୂର କରି ଏକାଠି ହୋଇ ଯାଇଛି ତ ଟିକେ ଅଧିକ ଲାଗୁଛି ।
ଦେଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ବୁଝି ପାରୁଛି କି ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି ଜିଏସଟି ବହୁତ ସରଳ ହେବା ଦରକାର, ଅମୁକ ହେବା ଦରକାର, ସମୁକ ହେବା ଦରକାର ଥିଲା । ମୁଁ ଟିକେ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କି ଯଦି ଏତେ ଜ୍ଞାନ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଥିଲା, ଏତେ ହିଁ ସରଳ କରିବାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଥିଲା, ତ ଏହାକୁ କାହିଁକି ଲଟକାଇ ରଖିଥିଲ ଭାଇ । ହଁ, ଏହି ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ମୁ କହୁଛି, ମୁଁ ଶୁଣାଉଛି, ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଣିବା ଦରକାର । ପ୍ରଣବ ଦା’ ଯେତେବେଳେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଗୁଜରାଟ ଆସିଥିଲେ, ଆମେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥିଲୁ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲି କି ଦାଦା ଏ ଯେଉଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରିଚାଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ଏହା ବିଷୟରେ କ’ଣ ହୋଇଛି । ତାହା ବ୍ୟତୀତ ତ, ଚାଲି ପାରିବା ନାହିଁ । ତ ଦାଦା କହିଲେ, ରହିଯାଅ ଭାଇ, ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ- ସେ ନିଜର ସଚିବଙ୍କୁ ଡାକିଲେ... କହିଲେ ଦେଖ ଭାଇ, ଏ ମୋଦୀ ମହାଶୟ କ’ଣ କହୁଛନ୍ତି । ତ, ମୁଁ କହିଲି କି ଦେଖନ୍ତୁ ଭାଇ, ଏ ଯେଉଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରିଚାଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିନା ତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ନାହିଁ । ତ ସେ କହିଲେ, ନାହିଁ, ଏବେ - ଏବେ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ କୌଣସି କମ୍ପାନୀକୁ ଭଡା ସୁତ୍ରରେ ନେବା ଆଉ ଆମକୁ କରିବାର ଅଛି । ମୁଁ ସେହି ସମୟର କଥା କହୁଛି ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଜିଏସଟି ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନ ଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି କି ଆପଣଙ୍କୁ ଜିଏସଟିକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଯେତେକ ବିନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ ଅଛି ସେମାନଙ୍କର ଅସୁବିଧାକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ହେବ । ତାମିଲନାଡୁ ହେଉ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉ, ଗୁଜରାଟ ହେଉ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉ । ବୃହତର ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ସେମାନେ ସବୁ ହେଉଛନ୍ତି ବିନିର୍ମାଣକାରୀ ରାଜ୍ୟ । ଯେଉଁ ଉପଭୋଗକାରି ରାଜ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଉପଭୋକ୍ତାର ରାଜ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେତେ କଷ୍ଟକର ନୁହେଁ । ଆଉ ମୁଁ ଆଜି ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି କି ଯେତେବେଳେ ଅରୁଣ ଜେଟଲୀ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ସେ ଏହି କଥାର ସମାଧାନ କଲେ, ଏହାର ସାମଧାନ କରିଥିଲେ । ଆଉ ତା’ ପରେ ଜିଏସଟି ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଚାଲିଛି ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଯେଉଁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ସେହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସମାଧାନ କରିଛି । ଆଉ ସମାଧାନ କରି ଜିଏସଟିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି ।
କେବଳ ଏତିକି ମାତ୍ର ନୁହେଁ, ଯଦି ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନର କଥା କହୁଛୁ ତ, କେବେ କହୁଛନ୍ତି କି ଭାଇ ବାରମ୍ବାର ପରିବର୍ତ୍ତନ କାହିଁକି ? ମୁଁ ବୁଝାଉଛି ଯେ ଆମର ମହାପୁରୁଷମାନେ ଏତେ ବଡ଼ ମହାନ ସମ୍ବିଧାନ ଦେଲେ, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାରକୁ ସର୍ବଦା ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଦରକାର ଆଉ ଆମେ ଦେଶ ହିତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ଏବଂ ଭଲ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ନେଇ ଚାଲିଥାଉ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଭାରତର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଅଛି, ଯାହା ଏବେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ୍ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି, ଯେଉଁ ଦିଗ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ଦେଶରେ ଯେଉଁ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି ସେଥିରେ ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସହର ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସକ୍ରିୟତାର ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ କ୍ରୀଡାରେ ଦେଖନ୍ତୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସହରର ପିଲା ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ଶିକ୍ଷାରେ ଦେଖନ୍ତୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସହର ପିଲା ଆସୁଛନ୍ତି, ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦେଖନ୍ତୁ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସହରରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଆଗକୁ ଗତି କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମ ଦେଶର ଯେଉଁ ଆକାଂକ୍ଷୀତ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ବଡ଼ ଆର୍ଥକ ଅବା ପାରିବାରିକ ବୋଝ ତଳେ ଚାପି ହୋଇ ନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଏକ ବଡ଼ ନୂତନ ଶକ୍ତିର ସହିତ ବିକଶିତ ହେଉଛନ୍ତି ଆଉ ଆମେ ଏହି ଛୋଟ ସହର, ଛୋଟ ଗାଁରେ, ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କିଛି ନା କିଛି ପ୍ରଗତି ଆସୁ, ସେହି ଦିଗରେ ବହୁତ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ।
ଆମ ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର, ଏହି ସଦନରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ଯେଉଁ ଭାଷଣ ଅଛି, ଭାଷଣ ଦେଇଥିବା ବାଲା ମଧ୍ୟ ନିଜର ଭାଷଣ ବାହାର କରି ପଢିବେ ତ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିବ କି ମୁଁ ଏପରି କହିଥିଲି ? କିଛି ଲୋକ ତ ମୋବାଇଲକୁ ନେଇ ଥଟ୍ଟା କରିଥିଲେ । ସେହି ଲୋକମାନେ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ବିଲିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର... ଅର୍ଥାତ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲି କି ଆଜି ଛୋଟ ଛୋଟ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସହର ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆମର ରେଳପଥ, ଆମର ରାଜପଥ, ଆମର ବିମାନ ବନ୍ଦର, ତାହାର ସମସ୍ତ ଶୃଙ୍ଖଳା- ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଉଡାନ ଯୋଜନା, ଏବେ- ଏବେ ପଅରିଦିନ 250ତମ ରୁଟ୍ (ପଥ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଦୁଇ ଶହ ଏବଂ ପଚାଶ ତମ ପଥ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ । କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆମର ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଦଳୁଛି । ଆଉ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ।
ଆମେ ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ, ଆମ ପାଖରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିବା 65 ବିମାନ ବନ୍ଦର ଥିଲା, ଆଜି 100କୁ ଆମେ ଅତିକ୍ରମ କରି ଦେଇଛୁ । 65 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମରୁ 100ଟିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରି ଦେଇଛୁ । ଆଉ ଏହି ସମସ୍ତ ସେହି ନୂଆ-ନୂଆ ଅଞ୍ଚଳର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ସେହି ପ୍ରକାରରେ ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ କେବଳ ସରକାର ହିଁ ବଦଳି ନାହିଁ, ଆମେ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ । ଆମେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଛୁ । ଏବେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର କଥା କହିବା । ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ, ଏବେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗର କଥା ଆସିବ ତ ପୂର୍ବରୁ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଆଉ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏତେ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରଖିଲା ଯେ କେବଳ 59 ଗ୍ରାମ ପଂଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ଆଜି 5 ବର୍ଷରେ ଶହେ ପଚିଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଯାଇଛି । ଆଉ କେବଳ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ପହଞ୍ଚାଇବା ହିଁ ନୁହେଁ ବରଂ ପବ୍ଲିକ ସ୍କୁଲ, ଗାଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ତଥା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ତାକୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି ।
2014ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶରେ 80 ହଜାର ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ଆଜି ଏମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 3 ଲକ୍ଷ 65 ହଜାର ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି ଏବଂ ଗାଁର ଯୁବକମାନେ ଏହାକୁ ଚଲାଉଛନ୍ତି । ଆଉ ଗାଁର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେବା ଦେଉଛନ୍ତି ।
12 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବକ ନିଜ ଗାଁରେ ହିଁ ରହୁଛନ୍ତି । ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମା-ବାପାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ବିଲବାଡ଼ି କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି । 12 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବକ ଏହି ରୋଜଗାର ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ଭାବେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର କଥା, ଆଉ ହେବା ଉଚିତ ମଧ୍ୟ । ଆମ ସରକାରକୁ ସମାଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରକୁ କିଛି ଲୋକ ଥଟ୍ଟାରେ ଉଡାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଭୀମ ଆପ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ପାଇଁ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ମଞ୍ଚ ଭାବେ ତାହାର ସ୍ୱୀକୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଏହି ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ପାଇବା ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବର କଥା ଯେ କେହି ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ନାହାଁନ୍ତି । ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ବୁଦ୍ଧି, ପ୍ରତିଭାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ମଞ୍ଚ ଆମ ପାଖରେ ଅଛି ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆଉ ଏହି ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଭୀମ ଆପରୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋଟ କାରବାର ଦୁଇ ଲକ୍ଷ 16 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ ଆମ ଦେଶ କିଭଳି ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ।
ରୁପେ କାର୍ଡ – ରୁପେ କାର୍ଡର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି । ବହୁତ କମ୍ ସଂଖ୍ୟାରେ, ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ କିଛି ରୁପେ କାର୍ଡ ଥିଲା, ବୋଧହୁଏ ଡେବିଟ କାର୍ଡ ଆଦିର କାରବାରରେ ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ଯୋଗଦାନ 0.6 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା, ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ 50 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଂଚିଛି । ଆଉ ଆଜି ରୁପେ ଡେବିଟ କାର୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଏହାର ସ୍ୱୀକୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ଭାରତର ରୁପେ କାର୍ଡ, ନିଜର ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଏହି ସରକାରଙ୍କର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ଆଉ ଏକ ବିଷୟ ହେଉଛି- ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ । ଆମେ ମୌଳିକ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ 100 ପ୍ରତିଶତ ମାର୍ଗରେ ଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ-
ଶୌଚାଳୟ – ତ 100 ପ୍ରତିଶତ
ଘର – ତ 100 ପ୍ରତିଶତ
ବିଜୁଳି – ତ 100 ପ୍ରତିଶତ
ଗାଁରେ ବିଜୁଳି – ତ 100 ପ୍ରତିଶତ
ଆମେ ଗୋଟିଏ-ଗୋଟିଏ କଥାରେ ଦେଶକୁ ସମସ୍ୟା ବା ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ନେଇ ଚାଲୁଛୁ ।
ଆମେ ଘରେ-ଘରେ ଶୁଦ୍ଧ ପିଇବା ପାଣି ପହଂଚାଇବାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏହି ମିଶନର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଯେ ଏହା ଯଦିଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ମିଶନ, ଅର୍ଥ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ, ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ହେବ, କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଯାହାକୁ ଆମେ କହି ପାରିବା, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଅଣୁ ୟୁନିଟ ଭାବେ, ଆମର ଗାଁ, ଗାଁର ନିର୍ବାଚିତ କମିଟି, ସେମାନେ ନିଜେ ଏହା ସ୍ଥିର କରିବେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଆଉ ଏମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘରେ-ଘରେ ପାଣି ପହଂଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ ଆଉ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ ।
ଆମର ସହଭାଗୀ ସଙ୍ଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ- 100ରୁ ଅଧିକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା । ଆମ ଦେଶରେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଆଗରେ- ପଛରେ ବହୁତ କିଛି କରାଗଲା, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଏହି ସବୁ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ରହିଗଲା । ସେମାନଙ୍କ ଆଡ଼କୁ ଆମକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ନିଶ୍ଚିତ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁତ ବିଳମ୍ବ ହୋଇ ଯାଇଛି । ମୁଁ ପଢିଲି କି କୌଣସି ଏଭଳି ମାନଦଣ୍ଡ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟର କିଛି ଜିଲ୍ଲା ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପଛରେ ରହି ଯାଇଛନ୍ତି । ଯଦି ଆମେ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ କରିନେବା ତ ଦେଶ ବିକାଶର ତୁଳନାତ୍ମକ ଅନୁପାତ ବହୁତ ମାତ୍ରାରେ ସୁଧୁରି ଯିବ । ଆଉ କେଉଁଠି- କେଉଁଠି ତ, ଏଭଳି ଜିଲ୍ଲା ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅବସର ନେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଏଭଳି ହିଁ ରହିବ । ଅର୍ଥାତ ଉର୍ଜାବାନ, ତେଜସ୍ୱୀ, ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କେହି ସେଠାକୁ ପଠାଉ ନ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିଲା ଇଏ ତ ଗଲା । ଆମେ ତାକୁ ବଦଳାଇଲୁ । ଆକାଂକ୍ଷୀ 100ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଜିଲ୍ଲା ଅଛି ଆଉ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ନିଜର ସେଠାରେ 50 ଏଭଳି ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ ଚିହ୍ନଟ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରଶାସନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ ।
ଆଜି ଅନୁଭବ ହେଉଛି କି ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ, ଏହି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ସହଭାଗୀ ସଙ୍ଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ ଏକ ବହୁତ ସୁଖଦ ଅନୁଭବ ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଜିଲ୍ଲାର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦିତା ଚାଲିଛି, ଅନଲାଇନ୍, ଯେ କେହି ପ୍ରୟାସ କରୁଛି କି ସେହି ଜିଲ୍ଲା ଟିକାକରଣରେ ଆଗକୁ ଚାଲି ଯାଇଛି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସପ୍ତାହରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି, ଟିକାକରଣରେ ଆଗକୁ ଚାଲିଯିବି । ଅର୍ଥାତ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଏକ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ସେଠାରେ ହେଉଛି ।
ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ- କାରଣ ଏହି ଜିଲ୍ଲା ଏପରି ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମଧ୍ୟ ସେହି ପ୍ରକାରର ଅଛି । ଚଳିତ ଥର ଆମେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇଛୁ କି ସେଠାକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଉ ଫଳରେ ଆମର ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ସେଠାରେ ଆଗକୁ ବଢିପାରୁ ।
ଆଗକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ହୁଅନ୍ତୁ, ସରକାର ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ।
ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ହିଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ତାହାକୁ ନେଇ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ ଆଉ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ- ଦେଶ ଗଠନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର କେତେବଡ଼ ଭୂମିକା ଥିଲା, ତାହା ଏକ ପ୍ରେରଣାର କାରଣ ପାଲଟିବ, ଦେଶକୁ ଏକାଠି କରିବାର ମଧ୍ୟ କାରଣ ପାଲଟିବ, ଆଉ ସେଥି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
ଆମର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଭା ସମ୍ପନ୍ନ ପିଲା ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳି ପାରୁ ନାହିଁ । କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ହେଉ, ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଆମେ ଏକଲବ୍ୟ ସ୍କୁଲ ଦ୍ୱାରା ସେହି ଉତ୍ତମ ପ୍ରକାରର ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଏଭଳି ପ୍ରତିଭା ସମ୍ପନ୍ନ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ- ପ୍ରାୟ 30 ହଜାର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏହି ଅଂଚଳରେ ଏବଂ ବନ-ଧନ-ଯାହାକିଛି ଜଙ୍ଗଲଜାତ ପଦାର୍ଥ ଦ୍ରବ୍ୟ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏମଏସପି, ତାହାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକର ଉଲ୍ଲେଖ ଖୁବ ସଂକ୍ଷେପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ଝିଅମାନଙ୍କର ନାମ ଲେଖାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛୁ । ସେନା ପୁଲିସରେ ମହିଳାଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ଦେଶରେ ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ 600ରୁ ଅଧିକ ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଦେଶର ସବୁ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଷଷ୍ଠରୁ ନେଇ 12ଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମରକ୍ଷା କୌଶଳ(ସେଲ୍ଫ ଡିଫେନ୍ସ)ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଯୌନ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବା ପାଇଁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡାଟାବେସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଆଉ ଯେଉଁଥିରେ ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବାକୁ ହେବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମାନବ ଚାଲାଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ୟୁନିଟ ସ୍ଥାପିତ କରିବାର ଯୋଜନା ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ।
ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଯୌନ ଉତ୍ପୀଡ଼ନର ହିଂସା ମାମଲାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପୋକ୍ସୋ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରି ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଅପରାଧୀଙ୍କ ପରିସରକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ଏହି ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ଦଣ୍ଡ ପରିସର ମଧ୍ୟକୁ ଆଣି ପାରିବା । ଏଭଳି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକରେ ନ୍ୟାୟ ଖୁବଶୀଘ୍ର ମିଳୁ, ତେଣୁ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ ଅଦାଲତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ସଦନରେ ସିଏଏ ଉପରେ କୌଣସି ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ବାରମ୍ବାର ଏହା ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି କି ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଅଂଚଳରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନାମରେ ଅରାଜକତା ଖେଳାଇ ଦିଆଗଲା, ଯେଉଁ ହିଂସା ହେଲା, ତାହାକୁ ହିଁ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଧିକାର ବୋଲି ମାନି ନିଆଗଲା । ବାରମ୍ବାର ସମ୍ବିଧାନର କଥା ଦୋହରାଗଲା, ତାହାରି ନାମରେ ଅଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଘୋଡାଇବାର ପ୍ରୟାସ କରାଗଲା । ମୋତ କଂଗ୍ରେସର ଅସହାୟତା କଥା ବୁଝା ପଡ଼ୁଛି, କିନ୍ତୁ କେରଳର ଲେଫ୍ଟ ଫ୍ରଣ୍ଟରେ ଆମର ଯେଉଁ ବନ୍ଧୁମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଟିକେ ବୁଝିବା ଦରକାର । ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଥିବା ଦରକାର କି କେରଳର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ- ସେ କହିଛନ୍ତି କି କେରଳରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି ସେଥିରେ ବିଛିନ୍ନତାବାଦୀଙ୍କ ହାତ ଥିବା କଥା ବିଧାନସଭାରେ କହିଛନ୍ତି ।
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସେ ମଧ୍ୟ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଚେତାବନୀ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଅରାଜକତା ପାଇଁ କେରଳରେ ଆପଣ ଚିନ୍ତିତ ରହିଛନ୍ତି ତାହାର ସମର୍ଥନ ଆପଣ ଦିଲ୍ଲୀରେ କିମ୍ବା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ କିଭଳି କରି ପାରିବେ ।
ନାଗରିକତା ସଂଶୋଧନ ଆଇନକୁ ନେଇ ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଉଛି, ତାହା, ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚାରିତ କରାଯାଉଛି, ତାହାକୁ ନେଇ ସମସ୍ତ ସାଥୀ ନିଜକୁ ନିଜେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଦରକାର । କ’ଣ ଦେଶକୁ ଭୁଲ-ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଭ୍ରମିତ କରିବା, ଏଭଳି ପ୍ରବୃତିକୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରୋକିବା ଉଚିତ କି ଉଚିତ ନୁହେଁ? କ’ଣ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଟେ କି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନୁହେଁ? କ’ଣ ଆମକୁ ଏଭଳି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇ ଯିବା ଦରକାର କି ? ଏବେ ମାନି ନିଅନ୍ତୁ କାହାର କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ହେବାକୁ ନାହିଁ, ମାନି ନିଅନ୍ତୁ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ରାସ୍ତା ସଠିକ ନୁହେଁ, ମିଳିମିଶି ବସି ଟିକେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଯେ ଆମେ ସଠିକ ମାର୍ଗରେ ଚାଲୁଛେ କି । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି କିଭଳି ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଚରିତ୍ର, ଆପଣ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କ କଥାର ସାହାରା ନେଉଛନ୍ତି, ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ଚମତ୍କାର ଶବ୍ଦର ଉପଯୋଗ କରି କହୁଛନ୍ତି, ଆନନ୍ଦ ମହାଶୟଙ୍କ କଥା ଏବେ ମୁଁ ଶୁଣୁଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଅତୀତର ଭୁଲ କାରଣରୁ ଯେଉଁ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ପଡୋଶୀ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯାହା କିଛି ଚାଲୁ ରହିଛି, ତାହାର କଷ୍ଟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କାହିଁକି ହେଉ ନାହିଁ ? ଦେଶର ଆଶା ରହିଛି କି ଏହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ କରାଇ ସଠିକ ସୂଚନା ଦେବା ଦରକାର । ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ଏହା ହେଉଛି ବଡ଼ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ବିଷୟ କି ବିରୋଧୀ ଦଳର ଅନେକ ସାଥୀ ଏହି ଦିନମାନଙ୍କରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ କେବେ ନୀରବ ଥିଲେ ଆଜିକାଲି ସେମାନେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ସଭାପତି ମହୋଦୟଙ୍କର । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଜି ଚାହୁଁଛି କି ଏହି ସଦନ ହେଉଛି ବଡ଼ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠମାନଙ୍କର ତ କିଛି ମହାପୁରୁଷମାନଙ୍କ କଥା ମୁଁ ଆଜି ଟିକେ ପଢ଼ି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଣେଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ପ୍ରଥମ ବୟାନ ହେଉଛି- “ଏହି ସଦନର ମତାମତ ଏହା ଯେ, ପାକିସ୍ତାନର ପୂର୍ବ ପ୍ରାନ୍ତରେ ରହୁଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମୁଦାୟଙ୍କର ଜୀବନ, ସଂପଦ ଓ ସମ୍ମାନ ଅସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇ ପଡିଥିବା ଏବଂ ସାଧାରଣତଃ ସେମାନଙ୍କର ମାନବାଧିକାର ଖଣ୍ଡନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ପାକିସ୍ତାନର ସେହିଭାଗରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ସମସ୍ତ କଟକଣାକୁ କୋହଳ କରି, ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇ ଆସିଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବ ପାକିସ୍ତାନରୁ, ଭାରତକୁ ପଳାଇ ଆସିଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱର ମତାମତ ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।”
ଏହା ହେଉଛି ସଦନରେ କୁହାଯାଇଥିବା କଥା । ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିବ କି ଏହା କୌଣସି ଜନସଂଘର ନେତା ହିଁ କହି ପାରିଥିବେ, ନ ହେଲେ ଏଭଳି କଥା କିଏ ଆଉ କହିଥିବେ । ସେହି ସମୟରେ ତ ଭାଜପା ନଥିଲା, ଜନସଂଘ ଥିଲା । ତ ସେମାନେ ଚିନ୍ତା କରିଥିବେ ଜନସଂଘ ବାଲା କହିପାରିଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଏହି ବକ୍ତବ୍ୟ କୌଣସି ବିଜେପି କିମ୍ବା ଜନସଂଘ ନେତାଙ୍କର ନୁହେଁ ।
ସେହି ମହାପୁରୁଷଙ୍କର ଅନ୍ୟ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେ କହିଛନ୍ତି – ‘ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ବ ପାକିସ୍ତାନର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ତାହାର ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିରୁ ଜଣାପଡ଼ୁଛି କି ସେଠାରେ ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ଅଣ-ମୁସଲମାନ ଯେତେ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ବାହାର କରି ଦିଆଯାଉ । ତାହା ହେଉଛି ଏକ ଇସଲାମିକ ରାଷ୍ଟ୍ର । ଗୋଟିଏ ଇସଲାମିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିସାବରେ ସେ ଏହା ଚିନ୍ତାକରେ କି ଏଠାରେ ଇସଲାମକୁ ମାନୁଥିବା ଲୋକମାନେ ହିଁ ରହି ପାରିବେ ଏବଂ ଅଣ-ଇସଲାମର ଲୋକମାନେ ରହି ପାରିବେ ନାହିଁ । ଯଦିଓ ଏବେ, ହିନ୍ଦୁଙ୍କୁ ବାହାର କରାଯାଉଛି, ଖ୍ରୀଷ୍ଟିୟାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବାହାର କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଭାବୁଛି କି ପ୍ରାୟ 37 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିୟାନ ଆଜି ସେଠାରୁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନକୁ ଆସି ଯାଇଛନ୍ତି । ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେଠାରୁ ବାହାର କରାଯାଉଛି ।’
ଏହା ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଜନସଂଘର କିମ୍ବା ଭାଜପା ନେତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ନୁହେଁ । ଆଉ ମୁଁ ସଦନକୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହିଁବି ଏହି ଶବ୍ଦ ହେଉଛି ସେହି ମହାପୁରୁଷଙ୍କର ଯିଏ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ପ୍ରିୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ । ଏବେ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାଂପ୍ରଦାୟିକ କହିଦେବେ । ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହିନ୍ଦୁ ଏବଂ ମୁସଲିମଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ବିଭାଜକ କହିଦେବେ ।
ଏହି ବୟାନ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ସଂସଦରେ 3 ଅପ୍ରେଲ, 1964ରେ ଦେଇଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ ନେହରୁ ମହାଶୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ଧାର୍ମିକ ପ୍ରତାଡନା କାରଣରୁ ଭାରତ ଆସୁଥିବା ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କ ଉପରେ ସଂସଦରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ଏହି କଥା କହିଥିଲେ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏବେ ମୁଁ ଆଦରଣୀୟ ସଦନକୁ ଆଉ ଏକ ବୟାନ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ଆଉ ଏହାକୁ ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ମୋର ସମାଜବାଦୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି । କାରଣ ବୋଧହୁଏ ଏହିଠାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳି ପାରିବ । ଟିକେ ଧ୍ୟାନ ସହକାରେ ଶୁଣନ୍ତୁ।
‘ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ମୁସଲମାନ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ ଆଉ ପାକିସ୍ତାନର ହିନ୍ଦୁ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ । ମୁଁ ଏହିକଥାକୁ ଆଦୌ ଗ୍ରହଣ କରି ପାରୁନାହିଁ ଯେ ପାକିସ୍ତାନର ହିନ୍ଦୁ ହେଉଛନ୍ତି ପାକିସ୍ତାନର ନାଗରିକ ତେଣୁ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ପାକିସ୍ତାନର ହିନ୍ଦୁ ଯେଉଁଠାର ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ରକ୍ଷା କରିବା ଆମର ହେଉଛି ସେତିକି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଯେତିକି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ହିନ୍ଦୁ କିମ୍ବା ମୁସଲମାନଙ୍କର ।’
ଏହା କିଏ କହିଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଜନସଂଘ, ଭାଜପାବାଲାଙ୍କର ନୁହେଁ । ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରୀମାନ ରାମ ମନୋହର ଲୋହିୟା ମହାଶୟଙ୍କର କଥା । ଆମର ସମାଜବାଦୀ ସାଥୀ, ଆମକୁ ମାନନ୍ତୁ ଅବା ନ ମାନନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଅତିକମରେ ଲୋହିୟା ମହୋଦୟ, ଆପଣ ତାଙ୍କ କଥାକୁ ଅମାନ୍ୟ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟଟି କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ସଦନରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀଙ୍କର ଆଉ ଏକ ବୟାନ ପଢିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ବୟାନ ସେ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଉପରେ ଦେଇଥିଲେ । ଆଜି ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ବିଧାନସଭାରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୃହୀତ କରି ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଖେଳ ଖେଳା ଯାଉଛି, ଲାଲ ବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀଙ୍କର ଏହି ଭାଷଣକୁ ଆପଣମାନେ ଶୁଣି ନିଅନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାପଡିବ କି ଆପଣ କେଉଁଆଡକୁ ଯାଉଥିଲେ, କେଉଁଠିଥିଲେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ କ’ଣ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଲାଲ ବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ କହିଥିଲେ –
“ଆମର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏହାକୁ (ଶରଣାର୍ଥୀ ବସ୍ତି) ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ଭାବେ ଭାବୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛୁ ଆଉ ଏପରି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି । କି ବିହାର, କି ଓଡ଼ିଶା, କି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ଆଉ କି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଅବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଅବା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ, ସମସ୍ତ ପ୍ରଦେଶ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଲେଖିଛନ୍ତ କି ସେମାନେ ଏମାନଙ୍କୁ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । କିଏ କହିଛନ୍ତି ପଚାଶ ହଜାର ଲୋକ, କିଏ କହିଛନ୍ତି ପନ୍ଦର ହଜାର ପରିବାର, କିଏ କହିଛନ୍ତି ଦଶ ହଜାର ପରିବାର ରହିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ।”
ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀଙ୍କ ଏହି ବୟାନ, ହେଉଛି ସେତେବେଳର ଯେତେବେଳେ 1964 ରେ ଦେଶରେ ଅଧିକାଂଶ କଂଗ୍ରେସର ହିଁ ସରକାର ଥିଲା । ଆଜି ଯଦି ଆମେ ଏହି ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ ହିଁ କରୁଛୁ, ଆଉ ଆପଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି କାହିଁକି ନା ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି- 25 ନଭେମ୍ବର, 1947ରେ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବାର କିଛି ମାସ ପରେ କଂଗ୍ରେସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କମିଟି ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୃହୀତ କରାଇଥିଲା । 25 ନଭେମ୍ବର, 1947ରେ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବାର କିଛି ମାସରେ କଂଗ୍ରେସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କମିଟିର ପ୍ରସ୍ତାବ କ’ଣ କହୁଛି –
“କଂଗ୍ରେସ ପୁଣି ଥରେ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଥିବା ସେହି ଅଣ-ମୁସଲିମ ମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ସୀମା ପାର ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଜୀବନକୁ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ଏହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।”
ଏହି ଅଣ-ମୁସଲମାନ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଦି ଆପଣ ଆଜି ଯେଉଁ ଭାଷା କହୁଛନ୍ତି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ମାନୁ ନାହିଁ କି 25 ନଭେମ୍ବର, 1947ରେ, କଂଗ୍ରେସ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଥିଲା, ମୁଁ ମାନୁ ନାହିଁ । ଆଉ ଆଜି ହଠାତ ଧର୍ମ ନିରପେକ୍ଷ ହୋଇ ଯାଇଛି, ଏପରି ମଧ୍ୟ ମୁଁ ମାନୁ ନାହିଁ । 25 ନଭେମ୍ବର, 1947ରେ, ଆପଣମାନେ ଅଣ-ମୁସଲମାନ ଲେଖିବା ବଦଳରେ ଆପଣମାନେ ଲେଖି ପାରି ଥାଆନ୍ତେ କି ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଥିବା ସବୁ ଲୋକଙ୍କୁ, କାହିଁକି ଏପରି ଲେଖିଲେ ନାହିଁ । କାହିଁକି ଅଣ-ମୁସଲମାନ ଲେଖିଲେ?
ବିଭାଜନ ପରେ ଯେଉଁ ହିନ୍ଦୁ ପାକିସ୍ତାନରେ ରହି ଯାଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଆମର ଦଳିତ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଥିଲେ । ଆଉ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର କହିଥିଲେ –
“ଯେଉଁ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିର ଲୋକମାନେ ଆଜି ବାଧ୍ୟ ହୋଇ ପାକିସ୍ତାନରେ ରହୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କି ସେମାନେ ଭାରତ ଫେରି ଆସନ୍ତୁ....”
ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ମଧ୍ୟ ଏହି ସନ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ସମସ୍ତ ବୟାନ ଯେଉଁ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କର, ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରନିର୍ମାତା । କ’ଣ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଥିଲେ ? କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସାଥୀ ଦଳ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ଭୁଲିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, 1997ରେ ଏଠାରେ ଅନେକ ସାଥୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବେ । ହୋଇପାରେ କି ସଦନରେ ମଧ୍ୟ କିଏ ଥିବେ, ତାହା ସେହି ବର୍ଷ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ହିନ୍ଦୁ ଏବଂ ଶିଖମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା । ପୂର୍ବରୁ ହେଉ ନଥିଲା, ଯୋଡ଼ାଗଲା ଏହାକୁ । 2011ରେ ଏଥିରେ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସୁଥିବା ଖ୍ରୀଷ୍ଟିୟାନ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଶବ୍ଦକୁ ଏକ ବର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ସବୁ 2011ରେ ହୋଇଥିଲା ।
ବର୍ଷ 2003ରେ ଲୋକସଭାରେ ନାଗରିକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଗଲା । ନାଗରିକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ 2003 ଉପରେ ସଂସଦର ଯେଉଁ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ଚର୍ଚ୍ଚା କଲେ ଏବଂ ପୁଣି ତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଲେ, ସେହି କମିଟିରେ ଥିବା ଅନେକ କଂଗ୍ରେସର ସଦସ୍ୟ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସେହି କମିଟିରେ ଥିଲେ ଏବଂ ସଂସଦର ସ୍ଥାୟୀ କମିଟିର ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଗଲା “ପଡୋଶୀ ଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ଭାଗରେ ଦେଖାଯାଉ, ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଧର୍ମ ଆଧାରିତ କାରଣରୁ ଆସୁଥିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି– ସେହି ଅବୈଧ ଶରଣାର୍ଥୀ ଯେଉଁମାନେ ଜମିଜମା ଗଣ୍ଡଗୋଳ କାରଣରୁ ଆସି ଥାଆନ୍ତି ।” ଏହି କମିଟିର ହେଉଛି ରିପୋର୍ଟ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏହି ସରକାର ସେହି କଥାକୁ କରୁଛନ୍ତି ଏହା ଉପରେ 17 ବର୍ଷ ପରେ କାହିଁକି ହେଉଛି.. କାହିଁକି ହେଉଛି.. ବୋଲି ହଙ୍ଗାମା ହେଉଛି ।
28 ଫେବୃୟାରୀ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, 28 ଫେବୃୟାରୀ 2004ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ ରାଜସ୍ଥାନର ଦୁଇଟି ଜିଲ୍ଲାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଚାରୋଟି ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କୁ ଏହି ଅଧିକାର ଦିଆଗଲା କି ସେମାନେ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଥିବା ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ହିନ୍ଦୁଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକତା ପ୍ରଦାନ କରି ପାରିବେ । ଏହି ନିୟମ 2005 ଏବଂ 2006ରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେଲା । 2005 ଏବଂ 2006ରେ ଆପଣମାନେ ହିଁ ଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନର ସେହି ମୂଳ ଭାବନାକୁ କୌଣସି ବିପଦ ହୋଇ ନଥିଲା, ତାହାର ବିରୁଦ୍ଧାଚରଣ କରୁ ନଥିଲା?
ଆଜିଠାରୁ 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏସବୁ ଠିକ ଥିଲା, ରହିଥିଲା, ଯାହା ଉପରେ କେବେ କୌଣସି ପାଟି ଶୁଭୁ ନଥିଲା, ଆଜି ହଠାତ୍ ଆପଣମାନଙ୍କର ଦୁନିଆ ବଦଳି ଯାଇଛି । ପରାଜୟ, ପରାଜୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଏତେ ପରିମାଣରେ ବିଚଳିତ କରୁଥିବ, ମୁଁ ଏହା କେବେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରି ନଥିଲି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଏନପିଆରର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଜନଗଣନା ଏବଂ ଏନପିଆର ହେଉଛି ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନିକ ଗତିବିଧି ସବୁ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ଏଭଳି ଅସହାୟତା ରହିବ ତ ନିଜେ 2010ରେ ଏନପିଆରକୁ ଆଣିଥିବା ଲୋକ ଆଜି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି, ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଯଦି ଆପଣ ଜନଗଣନାକୁ ଦେଖିବେ ତ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ପରେ ପ୍ରଥମ ଦଶକରେ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ରହିଥିବ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଦଶକରେ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ବାହାର କରି ଦିଆ ଯାଇଥିବ, କିଛି ଯୋଡ଼ା ଯାଇଥିବ । ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଏହା ଶାସନର ବିଷୟ ବସ୍ତୁ ହୋଇଥାଏ, ଛୋଟ-ମୋଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇ ଚାଲିଥାଏ । ଆମେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜବ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନାହିଁ । ଆମ ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ମାତୃଭାଷାର ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଦେଖା ଯାଇ ନଥିଲା । ଆଜି ସୁରଟରେ ଓଡ଼ିଶାରୁ ପ୍ରବାସୀ ହୋଇ ଆସିଥିବା ଲୋକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏହା କହିବେ କି ଆମେ ଓଡିଆ ସ୍କୁଲ ଚଲାଇବୁ ନାହିଁ, ତ କେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ମୁଁ ମାନୁଛି କି ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି କଥାର ସୂଚନା ରହିଥିବା ଦରକାର ଯେ କିଏ, କେଉଁ ମାତୃଭାଷା କହୁଛି, ତାହାର ବାପା କେଉଁ ଭାଷାରେ କଥା ହେଉଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଯାଇ ସୁରଟରେ ଓଡିଆ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଲା ଯାଇ ପାରିବ । ଆଗରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉ ନଥିଲା, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏହି କଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ୁଛି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ବହୁତ କମ୍ ମାତ୍ରାରେ ହେଉଥିଲା । ସମୟକ୍ରମେ ସହରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ମୋହ ଜାଗ୍ରତ ହେବା, ସହରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ହେବା, ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବା, ତ ବିଗତ 30-40ବର୍ଷ ଧରି ଲଗାତାର ଭାବେ ଆମେ ଦେଖି ଆସୁଛେ କି ଅଧିକ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି । ଆଜି ଏହି ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣରେ ମଧ୍ୟ, ଆଜି ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନ ଜାଣିବେ କି କେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହେଉଛନ୍ତି, କେଉଁମାନେ ଜିଲ୍ଲା ଛାଡି ଯାଉଛନ୍ତି, ଏହି ସୂଚନା ବିନା ସେହି ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶକୁ ଆପଣ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ।
ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆପଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ଏତେ ପରିମାଣରେ ଗୁଜବ ଖେଳାଇ ଦେଉଛନ୍ତି, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପଥଭ୍ରଷ୍ଟ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ତ 2010ରେ ଏନପିଆର ଆଣିଲେ । ଆମେ 2014ରୁ ଏଠାରେ ବସିଛୁ, କ’ଣ ଏହି ଏନପିଆରକୁ ନେଇ ଆମେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ କାହା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ଚିହ୍ନ ଠିଆ କରିଛୁ କି, ରେକର୍ଡ ତ ଆମ ପାଖରେ ରହିଛି । କାହିଁକି ନାହିଁ, କାହିଁକି ମିଛ କହୁଛନ୍ତି ? କାହିଁକି ବୋକା ବନାଉଛନ୍ତି ? ଆପଣଙ୍କର ଏନପିଆରର ରେକର୍ଡ ଆମ ପାଖରେ ଅଛି । ଆପଣଙ୍କ ସମୟର ଏନପିଆର ରେକର୍ଡ ରହିଛି । ଏହି ଦେଶର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେହି ଏନପିଆର ଆଧାରରେ ପ୍ରତାଡିତ କରାଯାଇ ନାହିଁ ।
କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ୟୁପିଏର ତତ୍କାଳୀନ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏନପିଆରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଧାରଣ ଜନତା, ସାଧାରଣ ବାସସ୍ଥାନ ଆଧାରରେ ଏନପିଆରରେ ପଞ୍ଜିକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ କି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହେବା ଉଚିତ । ସେ ଔପଚାରିକ ଭାବେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ମଧ୍ୟ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ କି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏନପିଆରର ପ୍ରଚାର କରନ୍ତୁ । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରାନ୍ତୁ, ଲୋକମାନେ ଏନପିଆର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତୁ । ତ ସେ ସମୟର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ୟୁପିଏ 2010ରେ ଏନପିଆର ଲାଗୁ କରାଇଲେ, 2011ରେ ଏନପିଆର ପାଇଁ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ ଡାଟା ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଲେ ।
ଆପଣ ଯେତେବେଳେ 2014ରେ ସରକାରରୁ ଚାଲିଗଲେ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନପିଆର ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କର ଫଟୋ ସ୍କାନ କରି ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ସାରିଥିଲା ଏବଂ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ ଡାଟା ସଂଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଥିଲା । ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର କଥା ଯାହା ମୁଁ ଜଣାଉଛି ।
ଆଜି ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ସେହି ଏନପିଆର ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ 2015ରେ ଅପଡେଟ୍ କଲୁ । ଆଉ ସେହି ଏନପିଆର ରେକର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ-ଧନ ଯୋଜନା, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଭଳି ସରକାରଙ୍କର ତମାମ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ରହି ଯାଇଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେଥିରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏନପିଆର ରେକର୍ଡର ସକରାତ୍ମକ ଉପଯୋଗ ଆମେ କଲୁ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଂଚାଇଲୁ ।
କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶରେ ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରି ଆପଣ ଏନପିଆରକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି, ଆଉ କୋଟି କୋଟି ଗରିବଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କର ଏହି ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶୀଦାର ହେବାରୁ ରୋକୁଛନ୍ତି ଯାହା ହେଉଛି ପାପ । ନିଜର ତୁଚ୍ଛ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଓ ଗୌଣ ମାନସିକତା ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଗରିବ ବିରୋଧି ମାନସିକତା ପ୍ରକଟ ହେଉଛି ।
2020 ଜନଗଣନା ସହିତ ହିଁ ଆମେ ଏନପିଆର ରେକର୍ଡକୁ ଅପଡେଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଫଳରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଚାଲୁ ରହିଥିବା ଏହିସବୁ ଯୋଜନା ଆହୁରି ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢ଼ଂଗରେ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିପାରୁ । କିନ୍ତୁ କାହିଁକି ନା ଆଜି ଆପଣ ବିରୋଧି ଦଳରେ ଅଛନ୍ତି, ତ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏନପିଆର ଆପଣଙ୍କୁ ହିଁ ଖରାପ ଦେଖା ଯିବାକୁ ଲାଗିଲାଣି ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏନପିଆରର ସରକାରୀ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରି ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ କିଛି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହଠାତ୍ ଭାବେ ଭିନ୍ନ ମୋଡ ନେଇ ନେଇଛନ୍ତି ଆଉ ଏଥିରେ କେଁ ରଖିଛନ୍ତି, ଆଉ ଜାଣିଶୁଣି ଏହାର ମହତ୍ଵ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଲାଭକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣ 70 ବର୍ଷରେ କରି ନଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ବିପକ୍ଷରେ ବସି ଏଭଳି କଥା କହିବା ଆଦୌ ଶୋଭା ପାଉ ନାହିଁ ।
କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ ଆପଣମାନେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢ଼ଂଗରେ ଆଣିଲେ, ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଲେ, ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଚାର କରାଇଲେ, ଏବେ ତାହାକୁ ହିଁ ଅଛୁଆଁ କହି ତାହାକୁ ବିରୋଧ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି ! ଏହା ହେଉଛି ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ କି ଆପଣଙ୍କର କଥା କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ଭୋଟବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି ହିସାବରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ । ଯଦି ତୁଷ୍ଟିକରଣର ପ୍ରଶ୍ନ ରହିଛି ତ ବିକାଶ ଏବଂ ବିଭାଜନ ମଧ୍ୟରୁ ଆପଣ ଧାରରେ ଚାଲିବା ଭଳି ବିଭାଜନର ରାସ୍ତାକୁ ହିଁ ଧରିନେବେ ।
ଏଭଳି ଅବସରବାଦୀ ବିରୋଧ ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଦଳର ଲାଭ କିମ୍ବା କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଫଳରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦେଶର କ୍ଷତି ହେବ । ଦେଶରେ ଅବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ରହିବ କି ଆମେ ସତ୍ୟକୁ, ସଠିକ ସ୍ଥିତିକୁ ହିଁ ଜନତାଙ୍କ ସାମନାକୁ ଆଣିବା ।
ଏହି ଦଶକରେ ଦୁନିଆକୁ ଭାରତଠାରୁ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଆଶା ରହିଛି । ଏହି ଆଶାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ 130 କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଅନୁରୂପ ହେବା ଦରକାର ।
ଏହା ସେତେବେଳେ ଯାଇ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିତର ସମସ୍ତ ମାମଲାରେ ସଦନ ସଂଗଚ୍ଛଧ୍ୱମ୍, ସମ୍ବଦଧ୍ୱମ୍ ଅର୍ଥାତ ସାଥୀରେ ଚାଲ, ଗୋଟିଏ ସୁର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଚାଲୁଛୁ । ତର୍କ ହେଉ, ଆଲୋଚନା ହେଉ ଏବଂ ତା’ପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉ ।
ଶ୍ରୀମାନ ଦିଗବିଜୟ ସିଂହ ଏଠାରେ ଏକ କବିତା ଶୁଣାଇଲେ, ତ ମୋର ମଧ୍ୟ ଏକ କବିତା ମନେ ପଡ଼ିଗଲା ।
ମୋର କୌଣସି ଘର ନାହିଁ, କେବଳ ଖୋଲା ସ୍ଥାନ
ଯେଉଁଠି ଭରି ରହିଛି ସତ୍ୟ ଦୟା, ଆଶା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ
ଆଶା ରଖିଛି ମୋ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଏବଂ ମହାନ ଭାବେ ଦେଖିବା ପାଇଁ,
ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି ସୁଖ ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ଚାରିପଟେ ଦେଖିବା ପାଇଁ !!
ମୋତେ ଭାରତର ମହାନ ସୁପୁତ୍ର, ପୂର୍ବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କାଲାମଙ୍କର ଏହି ପଂକ୍ତି ଭଲ ଲାଗିଲା, ମୋତେ ଏହା ଭଲ ଲାଗିଲା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦର ପଂକ୍ତି ସବୁ ଭଲ ଲାଗିଲା । ଏହି ଲୋକକଥା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଶୁଣିଥିବେ ‘ଜାକି ରହି ଭାବନା ଯୈସୀ, ପ୍ରଭୁ ସୁରତ ଦେଖି ନିତ୍ ତୈସୀ’.. ଅର୍ଥାତ ଯାହାର ମନ ଯେଡେ ତାହାର ପ୍ରଭୁ ସେଡ଼େ । ଏବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ନେବାର ଅଛି, କି ନିଜର ପସନ୍ଦ ବଦଳାନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଉଦାଷ ଭାବନା ନେଇ ବଂଚି ରୁହନ୍ତୁ ।
ଏହି ନୂତନ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି । ଏହା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରେ ହିଁ ସବୁ ଅଧିକାରଗୁଡ଼ିକର ସାର ରହିଛି, ଏହା ତ ହେଉଛି ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସନ୍ଦେଶ ।
ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ଗାନ୍ଧୀଜୀ କହିଥିବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି, ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ସମର୍ଥ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପିତ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଲାଗି ପଡ଼ିବା । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକାଂକ୍ଷା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ସିଦ୍ଧି ହେବ ।
ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କର ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ-ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ଆଉ ମୁଁ ଏହି ଭାବନାର ସହିତ ଯେ, ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ, ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ଉଚ୍ଚ ଭାବନାକୁ ଆଦର ଜଣାଇ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଚାଲିବା, ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେବା, ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ଆଦରଣୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ଆଉ ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।