কেবিনেট
মহাকাশ বিভাগৰ অধীনত এটা নতুন কোম্পানী স্থাপনত কেবিনেটৰ অনুমোদন
19 FEB 2019 9:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেবিনেট বৈঠকত ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা(ইছৰো)ৰ দ্বাৰা সম্পাদিত গৱেষণা আৰু উন্নয়নমূলক কাম-কাজক বাণিজ্যিকভাৱে কামত লগোৱাৰ লক্ষ্যৰে মহাকাশ বিভাগৰ অধীনত এটা নতুন কোম্পানী স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে৷
মুল বৈশিষ্ট্যসমূহঃ
ইছৰোৰ কাম-কাজক বাণিজ্যিকভাৱে কামত লগালে নিন্মোলিখিত ক্ষেত্ৰসমূহৰ সূযোগ বৃদ্ধি পাবঃ
১. উদ্যোগলৈ স্থানান্তৰ কৰা সৰু উপগ্ৰহ প্ৰযুক্তি, য’ত নতুন কোম্পানীসমূহে মহাকাশ বিভাগ/ইছৰোৰ পৰা অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু উদ্যোগসমূহৰ পৰা উপ-অনুজ্ঞাপত্ৰ লাভ কৰিব;
২. ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগত সৰু উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ যান(এছএলভি) নিৰ্মাণ কৰা;
৩. উদ্যোগৰ জৰিয়তে প’লাৰ এছএলভি উৎপাদন কৰা;
৪. উৎক্ষেপণ আৰু ব্যৱহাৰকে ধৰি মহাকাশভিত্তিক সামগ্ৰীৰ উৎপাদন আৰু বিপণন কৰা;
৫. ইছৰো কেন্দ্ৰ আৰু মহাকাশ বিভাগৰ উপাদান গোটসমূহৰ দ্বাৰা বিকশিত প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰ কৰা;
৬. ভাৰতৰ লগতে বিদেশতো একাংশ স্পীন অফ প্ৰযুক্তি আৰু সামগ্ৰীৰ বিপণন কৰা; আৰু
৭. ভাৰত চৰকাৰৰ উপযোগী যিকোনো বিষয়৷

Cabinet
Cabinet approves setting up a new company under Department of Space
19 FEB 2019 9:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given its approval to the Setting up of a new company under Department of Space (DoS), to commercially exploit the research and development work carried out by Indian Space Research Organization (ISRO) Centers and constituent units of DOS.
Salient features:
The following areas/avenues provide opportunities for commercial exploitation of ISRO programmes:
1. Small satellite technology transfer to industry, wherein the new company shall take license from DoS/ISRO and sub-license to industries;
2. Manufacture of small satellite launch vehicle (SLV) in collaboration with the Private Sector;
3. Productionisation of Polar SLV through industry;
4. Productionisation and marketing of Space-based products and services, including launch and applications;
5. Transfer of Technology developed by ISRO Centers and constituent units of DoS;
6. Marketing of some spin-off technologies and products, both in India and abroad; and
7. Any other subject which Government of India deems fit.