Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's speech during the King of Bhutan's birthday celebrations
11 NOV 2025 1:53PM by PIB Delhi
Your Majesty The King Of Bhutan,
Your Majesty The Fourth King,
Hon’ble members of the Royal Family,
Prime Minister of Bhutan,
Other dignitaries,
And my brothers and sisters of Bhutan!
Kuzuzangpo la!
Today is a very important day for Bhutan, for the Bhutanese royal family, and for all those who believe in world peace.
India and Bhutan have shared a deep spiritual and cultural bond for centuries. Therefore, it was India's and my commitment to participate in this important occasion.
But today I come here with a very heavy heart. The horrifying incident that took place in Delhi yesterday evening has left us all deeply distressed. I understand the suffering of the families, who have suffered this loss. The nation stands united with them in grief and support.
I was in contact all night long with all the agencies and key officials related to the case. Discussions were ongoing, and the pieces of information were being put together.
Our agencies will get to the bottom of this conspiracy. The perpetrators behind it will not be spared.
All those responsible will be brought to justice.
Friends,
Today, on one hand, we are gathered here for the Global Peace Prayer Festival under the blessings of Guru Padmasambhava, and on the other, we have the sacred Piprahwa relics of Lord Buddha on display. Together with this, we are also celebrating the 70th birthday of His Majesty the Fourth King.
This event, and the dignified presence of so many of you, reflects the strong bond between India and Bhutan.
Friends,
In India, our ancestors taught us "वसुधैव कुटुंबकम” that is the whole world is one family.
We say – सर्वे भवंतु सुखिन:, meaning, may everyone be happy on this earth.
We say-
द्यौः शान्तिः
अन्तरिक्षम् शान्तिः
पृथिवी शान्तिः
आपः शान्तिः
ओषधयः शान्तिः
That is, may peace prevail across the universe, in the sky, in space, on earth, in water, in medicines, in plants, and among all living beings. With this spirit, India has joined the Global Peace Prayer Festival in Bhutan today.
Today, saints from around the world are praying together for world peace. And this includes the prayers of 1.4 billion Indians.
Many may not be aware, but Vadnagar, my birthplace, has long been a sacred centre of Buddhist heritage. And Varanasi, my place of work, is also a revered seat of Buddhist devotion. That is why being a part of this ceremony holds special meaning. I pray that this lamp of peace spreads its light to every home in Bhutan and across the world.
Friends,
The life of His Majesty The Fourth King of Bhutan is a combination of Wisdom, Simplicity, Courage, and Selfless Service to the Nation.
He took on a great responsibility at just 16 years of age. He gave his country fatherly affection and led it forward with a vision. During his 34-year reign, he carried forward both Bhutan's heritage and development.
His Majesty played a decisive role in establishing democratic systems in Bhutan and establishing peace in the border areas.
The idea of "Gross National Happiness” that you introduced has today become an important measure of development across the world. You have shown that nation-building is not only about GDP, but also about the well-being of humanity
Friends,
His Majesty has also played a vital role in strengthening the friendship between India and Bhutan. The bond between our two countries continues to grow on the foundation he laid.
On behalf of all Indians, I extend my heartfelt wishes to His Majesty and pray for his good health and long life.
Friends,
India and Bhutan are connected not just by borders but also by cultures. Our relationship is one of values, emotions, peace, and progress.
When I became Prime Minister in 2014, my first foreign trip was to Bhutan. Even now, those memories touch my heart. The friendship between India and Bhutan has great depth and strength. We supported each other in times of difficulty, we faced challenges together, and today, as we advance towards development and prosperity, this bond continues to become even stronger
His Majesty the King is leading Bhutan to new heights. The partnership of trust and development between India and Bhutan stands as a model for the entire region.
Friends,
Today, as both our countries progress rapidly, our energy partnership is further accelerating this growth. The foundation of the India–Bhutan hydropower partnership was also laid under the leadership of His Majesty the Fourth King.
Both His Majesty the Fourth King and His Majesty the Fifth King have promoted the idea of sustainable development and protecting the environment. Because of this vision, Bhutan has become the world’s first carbon-negative country - a remarkable accomplishment. Today, Bhutan is also among the top countries in per capita renewable energy production
Friends,
Bhutan currently produces 100% of its electricity from renewable energy. Taking this progress forward, another major step is being taken today. A new hydroelectric project of over 1,000 MW is being launched, which will increase Bhutan’s hydropower capacity by nearly 40%. In addition, work is also being resumed on another hydroelectric project that had been stalled for a long time.
And our partnership isn't limited to hydroelectricity. We are now taking major steps together in solar energy. Important agreements related to this have also been made today.
Friends,
Today, along with energy cooperation, our focus is also on enhancing connectivity between India and Bhutan.
We all know:
Connectivity Creates Opportunity
And Opportunity Creates Prosperity.
With this goal in mind, a decision has been taken to connect Gelephu and Samtse to India’s extensive rail network. Once completed, this project will provide Bhutanese industries and farmers with easier access to India’s large markets.
Friends,
Along with rail and road connectivity, we are also rapidly progressing on border infrastructure.
India is also extending full support to His Majesty’ vision of Gelephu Mindfulness City. Today, I would like to make another important announcement. In the near future, India will establish an immigration checkpoint near Gelephu to further facilitate visitors and investors coming here.
Friends,
The progress and prosperity of India and Bhutan are closely linked. In this spirit, last year the Government of India announced a contribution of ten thousand crore rupees to support Bhutan’s Five-Year Plan. These funds are being utilized across all sectors - from roads to agriculture, from finance to healthcare, helping improve the ease of living for the people of Bhutan.
In the past, India has taken several measures to ensure a steady supply of essential items to the people of Bhutan.
And now, the availability of UPI payments is expanding here. We are also working to ensure that Bhutanese citizens also have access to UPI when they visit India.
Friends,
Our youth are among the biggest beneficiaries of the strong partnership between India and Bhutan. His Majesty has taken outstanding initiatives in national service, volunteer programs, and innovation. His vision of empowering young people and equipping them with technology is inspiring Bhutan’s youth in a significant way.
Cooperation between the youth of India and Bhutan is expanding in many areas like education, innovation, skill development, sports, space, and culture. Today, our young people are even working together to build a satellite. This is a proud achievement for both our nations.
Friends,
One of the greatest pillars of India - Bhutan friendship is our shared spiritual heritage. Just two months ago, the Royal Bhutanese Temple was inaugurated in Rajgir, and now this initiative is spreading to other regions of India.
The people of Bhutan have also expressed their wish for a Bhutanese temple and guest house in Varanasi. The Government of India is providing the required land for this purpose. These temples will continue to strengthen the cherished cultural bond between our two nations.
Friends,
I pray that India and Bhutan keep advancing together in peace, prosperity, and mutual growth. May the blessings of Lord Buddha and Guru Rinpoche guide and protect both our countries.
My heartfelt thanks to all of you
Thank you!!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভুতানগী নীংথৌগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
11 NOV 2025 1:53PM by PIB Imphal
য়োর মেজেস্তী ভুতানগী নীংথৌ,
য়োর মেজেস্তী মরিশুবা নীংথৌ,
ইকাই খুম্নরবা নীংথৌগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ভুতানগী প্রধান মন্ত্রী,
অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং,
অমসুং ভুতানগী ঐগী ইচিল-ইনাওশিং!
কুজুজাংপো লা!
ঙসি অসি ভুতানগীদমক্তা, ভুতানগী নীংথৌগী ইমুং-মনুংগীদমক্তা অমসুং মালেমদা শান্তি লৈবদা থাজবা থম্লিবা মীওই পুম্নমক্কীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি।
ভারত অমসুং ভুতান্না চহি চা কয়াগী মমাংদগী অচেৎপা স্পিরিচুএল অমসুং কলচরেলগী মরী লৈনরি। মরম অদুনা, অসিগুম্বা মরুওইবা থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা ভারত অমসুং ঐহাক্কী ফিরেপ ওইখি।
অদুবু ঙসি ঐহাক মফম অসিদা য়াম্না নুংঙাইতবগা লোয়ননা লাক্লি। ঙরাং নুমিদাং দিল্লীদা থোকখিবা অকিবা ফংলবা থৌদোক অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওহল্লে। ঐহাক্না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবশিং অদু ফাওবা ঙম্মি। লৈবাক অসিনা মখোয়গী অৱাবদা শরুক য়ারি অমসুং মখোয়গীদমক লেপ্পী।
ঐহাক্না কেস অসিগা মরী লৈন্ননা এজেন্সীশিং অমসুং মরুওইবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা নুমিদাং চুপ্পা ৱারী শানখি। খন্ন-নৈনবগী থবকশিং মখা তানা চত্থখি, অমসুং ইনফোর্মেসনগী শরুকশিং অদু অমত্তা ওইনা পুনশিনখি।
ঐখোয়গী এজেন্সীশিংনা মসিগী লৌতুনবা অসি মপুং ফানা থীদোক্কনি। মসিদা য়াওরিবা মীওইশিং অসি লেম্না থারোই।
মরাল লৈবা পুম্নমকপু ৱায়েল-পথাপকী মতুং ইন্না চৈরাক পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, অমরোমদা, ঐখোয়না গুরু পদ্মাসম্ভাবাগী থৌজালশিংগী মখাদা গ্লোবেল পিস প্রেয়র ফেস্তিবেলগীদমক মফম অসিদা পুল্লি অদুগা অতোপ্পা অমরোমদনা ঐখোয়না ভগৱান বুদ্ধগী অশেংবা পিপ্রাহৱাগী রেলিকশিং উৎলি। মসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না হিস মেজেস্তী মরিশুবা নীংথৌগী 70শুবা মপোক কুমওনসু পাংথোক্লি।
মসিগী থৌরম অসি অমসুং নখোয় ময়াম্না মফম অসিদা লাকপা অসিনা ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরী অদু উৎলি।
মরুপশিং,
ভারত্তা, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা ঐখোয়দা "বসুধৈব কুতুম্বকম" হায়বদি মালেম পুম্বা ইমুং অমনি হায়না তাকপীখি।
ঐখোয়না হায়নৈ – সর্বে ভবন্তু সুখিন হায়বদি, মালেমসিদা লৈরিবামীপুম খুদিংমক নুংঙাইবা ওইরসনু।
ঐখোয়না হায়-
ধ্যৌ শান্তি
অন্তরিক্ষম শান্তি
পৃথিবী শান্তি
আপ শান্তি
ওশাধয় শান্তি
হায়বদি, তাইবংপাল পুম্বদা, অতিয়া, শুন্দ্রংদা, পৃথিবীদা, ঈশিংদা, হিদাক-লাংথকশিংদা, পাম্বীশিংদা, অমসুং অহিংবা জিবা পুম্নমক্তা শান্তি লৈবা ওইরসনু। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ভারতনা ঙসি ভুতান্দা পাংথোকপা গ্লোবেল পিস প্রেয়র ফেস্তিবেলদা শরুক য়ারি।
ঙসিদি মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা লম্বোইবশিংনা মালেমগী শান্তিগীদমক পুন্না লাই খুরুম্লি। অমসুং মসিদা ভারত মচা বিল্লিয়ন 1.4গীদমক্তা লাই খুরুমনসু য়াওরি।
মীওই কয়ানা খঙদবসু য়াই, অদুবু ঐগী পোক্নফম লমদম, ভদ্নগর অসি মতম কয়াগী মমাংদগী বদ্ধ হেরিতেজকী অশেংবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি। অমসুং ঐহাক্কী থবক মফম বারানসী অসিসু বদ্ধ ধর্মগী ইকাই খুম্নরবা মফম অমনি। মরম অসিনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা হায়বসিগী অখন্নবা ৱাহন্থোক লৈ। শান্তিগী মঙাল অসিনা ভুতান অমসুং মালেমগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা মঙাল শন্দোকপা ওইরসনু হায়না ঐহাক্না থৌনিজরি।
মরুপশিং,
ভুতানগী মরিশুবা নীংথৌগী পুন্সি অসি লৌশিং, নোলুকপা মতৌ, থৌনা অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা কত্থোকপগা লোয়ননা শেবা তৌবা অসিগী অপুনবা অমনি।
মহাক্না চহি 16 খক্তদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মহাক্না মহাক্কী লৈবাক অসি মপাদা পীবা মীনুং অদু পীখি অমসুং ভিজন অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনখি। মহাক্কী চহি 34 নীংথৌ ওইরিঙৈ মতমদা, মহাক্না ভুতানগী হেরিতেজ অমসুং দিবেলপমেন্ত অনিমক মাংলোমদা পুখৎখি।
ভুতানদা দিমোক্রেতিক সিস্তেমশিং লিংখৎপদা অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা শান্তি লৈহন্নবা হিস মেজেস্তীনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি।
অদোম্না হৌদোকখিবা "গ্রোস নেস্নেল হেপ্পিনেস"কী ৱাখল্লোন অসি ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা চাউখৎপগী মরু ওইবা চাং ওন্নবা অমা ওইরে। লৈবাক অমা শেমগৎপা হায়বসি GDP খক্তা নত্তে, মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাংগী মতাংদসু অমনি হায়বসি অদোম্না উৎলে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা হিস মেজেস্তীনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। মহাক্না থোনখিবা য়ুম্ফম অদুদা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মখা তানা হেনগৎলক্লি।
ভারত মচা পুম্নমক্কী মায়কৈদগী ঐহাক্না হিস মেজেস্তীদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং মহাক্কী হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং পুন্সি শাংনা হিংনবা থৌনিজরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ভুতান অসি ঙমখৈনা শম্নবতা নত্তনা নাৎশিংনা শম্নরি। ঐখোয়গী মরী অসি ভেল্যুশিং, ইমোসনশিং, শান্তি, অমসুং প্রোগ্রেসকী মরী অমনি।
ঐহাক্না 2014দা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা ঐহাক্কী অহানবা মপাল লমগী খোঙচৎ ভুতানদা ওইখি। হৌজিক ফাওবা ঐহাক্কী থম্মোয়দা হায়রিবা মতমশিং অদু নীংশিংদুনা লৈরি। ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি চেৎলি অমসুং মপাঙ্গল কল্লি। ঐখোয়না অৱাবা মতমদা অমনা অমবু মতেং পাংখি, ঐখোয়না পুন্না অৱাবা মায়োক্নখি, অমসুং ঙসিদি, ঐখোয়না খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎপগী মায়কৈদা চংশিল্লকপগা লোয়ননা, মসিগী মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি।
হিস মেজেস্তী ইনীংথৌনা ভুতানবু অনৌবা থাক্তা পুখৎলি। ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা থাজবা অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী মরী অসি লমদম পুম্বগীদমক্তা মোদেল অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা, ঐখোয়গী ইনর্জী পার্তনরশিপ অসিনা মসিগী গ্রোথ অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লি। হিস মেজেস্তী, মরিশুবা নীংথৌগী লুচিং মখাদা ইন্দিয়া-ভুতান হাইদ্রোপাৱর পার্তনরশিপকী উরেপ-উয়ুংসু তমখি।
মরিশুবা নীংথৌ অমসুং মঙাশুবা নীংথৌ অনিমক্না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেনবগী ৱাখল্লোনবু শৌগৎলি। মসিগী ভিজন অসিগী মতুং ইন্না, ভুতান অসি মালেমগী অহানবা কার্বোন নেগেতিব লৈবাক ওইরে। মসি য়াম্না চাউরবা মায় পাকপা অমনি। ঙসিদি, ভুতান অসি পর কেপিতা রিন্যুএবল ইনর্জী পুথোকপগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মরক্তসু চল্লি।
মরুপশিং,
হৌজিক্তি ভুতাননা রিন্যুএবল ইনর্জীদগী 100%গী ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্লি। মসিগী খুমাং চাউশিনবা অসি মখা চত্থদুনা, ঙসি অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎলি। 1,000 MW হেনবগী অনৌবা হাইদ্রোইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত অমা হৌদোক্লে। মসিনা ভুতানগী হাইদ্রোইলেক্ত্রিক কেপাসিতী চাদা 40 হেনগৎহনগনি। মসিগী মথক্তা, মতম শাংনা লেপখিবা অতোপ্পা হায়দ্রোইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত অমগী থবকসু অমুক হন্না হৌখ্রে।
ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি হায়দ্রোইলেক্ত্রিসিতি খক্তদা লোইদে। হৌজিক ঐখোয়না সোলর ইনর্জীদা পুন্না অচৌবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মসিগা মরী লৈনবা মরুওইবা এগ্রীমেন্তসু ঙসি খুৎয়েক পীনখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসি, ইনর্জী কোওপরেসনগা লোয়ননা, ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা কনেক্তিবিতী হেনগৎহনবদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লি।
ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই:
কনেক্তিবিতীনা খুদোংচাবা পীরি
অমসুং খুদোংচাবা অসিনা চাউখৎপা পুরকই।
মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা, গেলেফু অমসুং সম্তেবু ভারতকী পাক চাউরবা রেল নেৎৱার্ক্কা শম্নহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসি লোইরবা মতুংদা ভুতানগী ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং লৌমীশিংনা ভারতকী অচৌবা কৈথেলশিংদা হেন্না লায়না চঙবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
রেল অমসুং লম্বীগী কনেক্তিবিতীগা লোয়ননা ঐখোয়না ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।
গেলেফু মাইন্দফুলনেস সিতীগীদমক হিজ মেজেস্তীগী মঙলান অদুদা ভারতনা মপুং ফানা মতেং পাংলি। ঙসি, ঐহাক্না অতোপ্পা মরুওইবা পাউজেল অমা পীবা পাম্মি। অথুবা মতমদা, ভারতনা গেলেফুগী মনাক্তা ইমিগ্রেসন চেক পোস্ত অমা লিংখৎলগনি। মসিনা মফম অসিদা লাকপা ভিজিস্তরশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ভুতানগী চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অসি নক্ননা মরী লৈনৈ। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা হৌখিবা চহিদা ভারত সরকারনা ভুতানগী চহি মঙাগী থৌরাংদা মতেং পাংনবা লুপা করোর লিশিং 10গী তেংবাং পীরগনি হায়না লাউথোকখি। হায়রিবা শেনফমশিং অসি লম্বী-থোংদগী হৌরগা লৌউ-শিংউ ফাওবা, শেল-থুমদগী হৌরগা হকশেলগী লম ফাওবা সেক্তর খুদিংমক্তা শীজিন্নরি। মসিনা ভুতানগী মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা হেন্না লাইথোকহল্লগনি।
মমাংদা, ভারতনা ভুতানগী মীয়ামদা তঙাইফদবা পোৎলমশিং লেপ্পা লৈতনা ফংহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি।
অমসুং হৌজিক্তি, UPI পেমেন্ত ফংহনবগী থৌওং অসি মফম অসিদা পাকথোক চাউথোক্লি। ভুতানগী নাগরিকশিংনা ভারত্তা লাকপা মতমদা UPIগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নহাশিং অসি ভারত অমসুং ভুতানগী মরক্তা লৈরিবা মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপ অসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলবশিংগী মরক্তা অমনি। নেস্নেল সর্ভিস, ভোলুন্তিয়র প্রোগ্রামশিং অমসুং ইনোবেসনগী লমদা হিস মেজেস্তীনা মশক থোকপা খোঙথাং কয়া লৌখৎলি। নহাশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং তেক্নোলোজীগা লোয়ননা মখোয়বু ইক্বিপ তৌদুনা শক্তি পীবগী মহাক্কী ৱাখল্লোন অসিনা ভুতানগী নহাশিংবু মশক থোকপা মওংদা ইথিল পীরি।
ভারত অমসুং ভুতানগী নহারোলশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অসি এজুকেসন, ইন্নোবেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, স্পোর্তস, স্পেস অমসুং কলচরগুম্বা হিরম কয়াদা হেনগৎলক্লি। ঙসিদি ঐখোয়গী নহাশিংনা সেতেলাইত অমা শাবদা পুন্না থবক তৌরি। মসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মায় পাকপা অমনি।
মরুপশিং,
ভারত - ভুতানগী মরুপ ওইবগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্বীশিংগী মরক্তগী ঐখোয়গী মান্নবা স্পিরিচুএল হেরিতেজনি। থা অনিগী মমাংদা রাজগিরদা রোয়েল ভুতানিজ তেম্পল শঙ্গাখি। হৌজিক্তি মসিগী থৌরাং অসি ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদা শন্দোরক্লি।
ভুতানগী মীয়াম্না বরানসীদা ভুতানগী লাইশঙ অমসুং গেস্ত হাউস অমা লৈহন্নবগী অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে। মসিগীদমক ভারত সরকারনা মথৌ তাবা লম পীরি। লাইশঙশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা কলচরেল বোন্দ অসি মখা তানা চেৎশিলহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ভুতান্না শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং অমগা অমগগী চাউখৎ থৌরাংদা পুন্না খুমাং চাউশিল্লকপা ওইরসনু হায়না ঐহাক্না থৌনিজরি। ভগৱান বুদ্ধ অমসুং গুরু রিনপোচেগী য়াইফ-মঙ্গোলনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিমকপু লমজিংবা অমসুং ঙাকপীবা ওইরসনু।
ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি।
থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।