Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with the Farmers in Krishi program at the launch of two major schemes in the agriculture sector with an outlay of Rs 35,440 crore
Sustainable agricultural practices can serve as a model for farmers across the country: PM
Pulses farming not only boosts farmer income but also contributes to the nutritional security of the country: PM
Where water is scarce, millets are a lifeline, the global market for millets is growing rapidly: PM
PM encourages the idea of group farming with focus on selecting high-value crops to enhance production, reduce cost, and gain better access to markets
12 OCT 2025 6:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with the farmers in a Krishi programme at Indian Agricultural Research Institute in New Delhi. The programme underscores the Prime Minister’s continued commitment to farmer welfare, agricultural self-reliance, and strengthening rural infrastructure. The Prime Minister interacted with farmers before participating in the public programme where Shri Modi launched two major schemes in the agriculture sector, with an outlay of Rs 35,440 crore. He launched the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana which has an outlay of Rs.24,000 crore. He also launched the Mission for Aatmanirbharta in Pulses with an outlay of Rs. 11,440 crore. The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation projects valued at over Rs 5,450 crore in the agriculture, animal husbandry, fisheries, and food processing sectors, while laying the foundation stone for additional projects worth around Rs 815 crore.
One of the farmers from Hisar district, Haryana, who began his agricultural journey with the cultivation of Kabuli chana (chickpeas), shared his experience and insights with the Prime Minister. The farmer mentioned that he started growing Kabuli chana four years ago and is currently achieving a yield of approximately 10 quintals per acre. The Prime Minister enquired about intercropping practices, particularly whether leguminous crops are integrated into the farming system to enhance soil fertility and generate additional income.
In response, the farmer affirmed that incorporating such crops has proven beneficial. He explained that growing pulses like chana not only provides a reliable harvest but also enriches the soil with nitrogen, thereby improving the yield of subsequent crops. He emphasized how this sustainable practice is being encouraged among fellow farmers as a means to revive and maintain soil health.
The Prime Minister appreciated the efforts and shared vision, stating that these practices can serve as a model for other farmers across the country. Expressing gratitude, the farmer said, “This is the first time in my life that I have had the opportunity to meet the Prime Minister. He is a truly good leader who connects with farmers and ordinary citizens alike.”
The farmer also shared that he is associated with the Kisan Padak Sansthan (Farmer Medal Organization) and is both a practicing Chartered Accountant and an active farmer. With 16 bighas of family land, he continues to cultivate pulses and has taken further initiative by organizing self-help groups of 20 women in his village. These groups are engaged in value-added activities such as producing chana-based products, garlic, and traditional papad, thereby contributing to women’s empowerment and rural entrepreneurship."We named our brand ‘Dugari Wale’ after our village, sir. We sell Dugari Wale chana, garlic, and papad. We are even registered on the GeM portal. Army personnel purchase our products from there,” the farmer explained.He further informed that their products are not only being sold in Rajasthan but are gaining traction across India, with growing demand from various regions.
During the interaction, another farmer from Hisar district, Haryana, shared his journey of cultivating Kabuli chana (chickpeas) since 2013–14. Starting with just one acre, he has expanded to 13–14 acres over the years, attributing his success to selecting quality seeds and consistent yield improvements.“There has been a significant rise in income. Each year we chose better quality seeds, and the productivity kept increasing,” the farmer said.
The Prime Minister emphasized the nutritional value of pulses, particularly for vegetarians and acknowledged how pulses farming not only boosts farmer income but also contributes to the nutritional security of the country. Shri Modi encouraged the idea of group farming, where small and marginal farmers can come together, pool their land, and focus on selecting high-value crops to enhance production, reduce cost, and gain better access to markets.
A farmer shared a successful example of this model, stating that around 1200 acres are now under residue-free Kabuli chana farming, leading to better market access and improved incomes for the entire group.
The Prime Minister also discussed the government’s promotion of millets (Shree Anna) such as bajra (pearl millet) and jowar (sorghum), especially in regions with water scarcity. A farmer confirmed that millet farming is not only continuing but also gaining popularity due to increased market demand and health awareness.“Where water is scarce, millets are a lifeline. The global market for millets is growing rapidly,” Shri Modi said.
The conversation also touched on natural and chemical-free farming. The Prime Minister stressed that such practices should be adopted gradually and pragmatically, especially for small farmers. He suggested a phased approach: testing natural farming on a part of the land while continuing traditional methods on the rest, thus building confidence over time.
One woman farmer from a self-help group shared her experience of joining in 2023 and starting moong (green gram) cultivation on her 5 bigha land. She credited the PM Kisan Samman Nidhi scheme as a major support, allowing her to manage seed purchase and land preparation.“The ₹6000 annual support has been a blessing. It helps us buy seeds and do timely sowing,” she said. Another farmer, cultivating pulses like chana, masoor (lentils), and guar, said even with just two acres, he is able to diversify and earn steadily, showcasing the power of smart, small-scale farming.
A farmer shared his remarkable journey from working as a room boy in a hotel in 2010 to becoming the owner of a gaushala (cow shelter) with over 250 Gir cows. He credited the Ministry of Animal Husbandry for providing a 50% subsidy, which played a key role in his growth.
The Prime Minister praised the initiative and recounted a similar experiment from Varanasi, where families are given Gir cows with the condition to return the first calf, which is then passed on to other families creating a sustainable community chain.
Multiple participants highlighted the life-changing impact of the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). A Ph.D. holder turned aquaculture entrepreneur in Uttar Pradesh transitioned from a job seeker to a job provider, employing around 25 youths from small villages in Uttarakhand. A Kashmiri youth started aquaculture after learning about PMMSY in a government program. He now employs 14 people and earns a profit of ₹15 lakh annually. A woman farmer from coastal India employing 100 people shared how cold storage and ice facilities under PMMSY helped boost her fisheries business. Another entrepreneur working in decorative fish farming stated that PMMSY offered a ray of hope for young agri-startups across the country. The Prime Minister emphasized the vast potential in aquaculture and encouraged more youth to take up this opportunity.
A representative from Sakhi Organization shared how the movement started with just 20 women and has now grown to 90,000 women engaged in the dairy sector. “Through collective efforts over 14,000 women have become ‘Lakhpati Didis’, the representative said. “This is a real miracle,” the Prime Minister said in response, applauding the self-help group model.
One entrepreneur from Jharkhand’s Saraikela district adopted 125 underprivileged tribal families and initiated integrated organic farming in the region. He shared how the Prime Minister’s call to “be job givers, not job seekers” inspired his mission.
Several participants expressed deep emotional gratitude, with one farmer stating, “Meeting the Prime Minister felt like a natural therapy. I didn’t feel like I was speaking to a leader, but to someone from my own home.”
Another Kashmiri youth acknowledged the developmental changes in Jammu & Kashmir under the current leadership. “I don’t think any of this would’ve been possible without your government,” he said.
One farmer shared his journey of leaving a lucrative career in the United States in 2014 to return to India and empower rural communities. Starting with just 10 acres of land, he now manages over 300 acres of farming, hatcheries, and produces seed for 10,000+ acres. With support from the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), he was able to secure financing at just 7% interest, allowing him to grow his operations to employ over 200 people. “It was a ‘wow’ moment to see PM Modi walking toward us,” the farmer said.
A representative of an FPO from Dhari, Amreli District, Gujarat, shared that her organization of 1,700 farmers is cultivating 1,500 acres and delivering 20% annual dividends for the past four years. The FPO benefitted from a ₹2 crore collateral-free government loan, which helped scale operations significantly.“The Government of India’s credit guarantee scheme empowered us when we had nothing,” she said.
An FPO from Jaisalmer, Rajasthan, with over 1,000 farmers, is producing organic cumin and isabgol (psyllium husk) using Integrated Pest Management (IPM) techniques. The produce is exported via Gujarat-based exporters. When the PM suggested exploring isabgol-based ice cream, it sparked immediate interest among the farmers for product innovation.
A farmer from Mirzapur, near Varanasi, shared his work on millets, including processing, packaging, and branding. His products are being supplied to Defence and NDRF personnel under a formal MoU, ensuring both nutritional value and economic viability.
An apple cultivator from Kashmir shared how rail connectivity has transformed apple transportation. Over 60,000 tons of fruits and vegetables have been transported directly to Delhi and beyond, cutting down on time and cost compared to traditional roadways.
A young entrepreneur from Jabalpur, Madhya Pradesh, presented his aeroponic based potato seed farming, where potatoes are grown in vertical structures without soil. The PM humorously termed it “Jain Potato,” as such produce may align with religious dietary restrictions of Jains who avoid root vegetables.
A farmer from Baran District, Rajasthan, shared how his team is working on garlic value addition by producing powder and paste, and is now applying for an export license.
The Prime Minister concluded the session by acknowledging the farmers across the country.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এগ্রিকলচর সেক্তরদা লুপা করোর 35,440গী আউৎলে অমগা লোয়ননা অচৌবা স্কিম অনি হৌদোকপগী কৃষি প্রোগ্রামদা লৌমীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
সস্তেনেবল এগ্রিকলচরেল প্রেক্তিসশিংনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিংগীদমক মোদেল অমা ওইবা য়াগনি: পি.এম.
পলসেস ফার্মিংনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতীদসু শরুক তম্মি: পি.এম.
ঈশিং তাংবা মফমদা মিল্লেৎশিংনা লাইফলাইন ওই, মিল্লেৎশিংগী গ্লোবেল মার্কেৎ অসি খোঙজেল য়াংনা হেনগৎলক্লি: পি.এম.
পি.এম.না পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, অচংবা শেনফম হন্থহন্নবা অমসুং মার্কেৎশিংদা এক্সেস হেন্না ফংনবা হায়-ভেল্যু ক্রোপশিং খনবদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা গ্রুপ ফার্মিংগী ৱাখল্লোন পুক্নিং থৌগৎখি
12 OCT 2025 6:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা ইন্দিয়ন এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎতা পাংথোকপা কৃষি প্রোগ্রাম অমদা লৌমীশিংগা ৱারী শাখ্রে। থৌরম অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা, লৌউ-শিংউদা মীপাল তাংদবা ওইহন্নবা অমসুং রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী লেংদ্রবা ফিরেপ অদু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী ওইবা থৌরম অদুদা শরুক য়াদ্রিঙৈ মমাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগা ৱারী শাখি, থৌরম অসিদা শ্রী মোদীনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা লুপা করোর 35,440গী আউৎলেগা লোয়ননা অচৌবা স্কিম অনি হৌদোকখি। মহাক্না লুপা করোর 24,000গী আউৎলে ওইবা পি.এম. ধন ধান্য কৃষি য়োজনা হৌদোকখি। মহাক্না লুপা করোর 11,440গী আউৎলেগা লোয়ননা মিসন ফোর আত্মনির্ভর ইন পলজেস হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউ, শা-ষন য়োকপা, ঙা য়োকপা অমসুং ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা লুপা করোর 5,450গী প্রোজেক্তশিং লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখি। মহাক্না লুপা করোর 815গী অহেনবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখি।
কাবুলী চানা (চিকপী) থাদুনা মহাক্কী লৌউ-শিংউগী খোঙচৎ হৌরকখিবা হরিয়ানাগী হিসার জিলাগী লৌমী অমনা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অমসুং ইনসাইৎশিং প্রধান মন্ত্রীদা শেয়র তৌখি। লৌমী অদুনা হায়খি মদুদি মহাক্না চহি মরিগী মমাংদা কাবুলী চানা থাবগী থবক হৌখি অমসুং হৌজিক একর অমদা চাউরাক্না ক্বিন্তেল 10গী মহৈ-মরোং পুথোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তরক্রোপিং প্রাক্তিসশিং, মরুওইনা লেগুমিনস ক্রোপশিং অসি লৌউ-শিংউগী পথাপ অসিদা পুনশিন্নদুনা লৈহাও ফবা হেনগৎহনবা অমসুং অহেনবা শেন্দোং পুথোকপা ঙমগদ্রা হায়না হংখি।
মদুগী পাউখুম ওইনা, লৌমী অদুনা অসিগুম্বা মহৈ-মরোংশিং অসি য়াওহনবনা কান্নবা ফংই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না শন্দোক্না হায়খি মদুদি চানাগুম্বা পলসশিং থাবনা থাজবা য়াবা মহৈ-মরোং ফংবা ঙমহনবতা নত্তনা নাইত্রোজেননা লৈহাও ফগৎহনবগা লোয়ননা তুংগী মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক ফগৎহল্লি। মতৌ করম্না অসিগুম্বা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা থৌওং অসি লৌমীশিংগী মরক্তা সোইল হেল্থপু অমুক হন্না হিংগৎনবা অমসুং ঙাক শেনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা পুক্নিং থৌগৎপগে হায়বা অদু মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হোৎনরিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা লৌমীশিংগীদমক মোদেল অমা ওইগনি। তৌবীমল খঙবা উৎলদুনা, লৌমী অদুনা হায়খি, "ঐহাক্কী পুন্সিদা অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রীগা উনবগী খুদোংচাবা অসি ফংলি। মহাক অসি লৌমীশিং অমসুং মীচম প্রজাশিংগা কন্নেক্ত তৌরিবা তশেংনা অফবা লুচিংবা অমনি”।
লৌমী অসিনা মহাক্না কিসান পদাক সনস্থান (ফার্মর মেদল ওর্গনাইজেসন)গা মরী লৈনৈ অমসুং মহাক চার্তর একাউন্তেন্ত প্রেক্তিস তৌরি অমসুং এক্তিব ওইবা লৌমী অমনি হায়নসু ফোংদোকখি। ফেমিলীগী লম বিঘা 16 লৈদুনা, মহাক্না পলস থাবা মখা চত্থরি অমসুং মহাক্কী খুঙ্গংদা নুপী 20গী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং ওর্গানাইজ তৌদুনা মখা তানা খোঙথাং লৌখৎলি। হায়রিবা গ্রুপশিং অসি চানা-বেজ প্রদক্তশিং, চনম, অমসুং ত্রেদিস্নেল পাপদ পুথোকপা অসিনচিংবা ভেল্যু এদেদ ওইবা থবকশিং পায়খৎলি, মসিনা নুপীশিংগী এম্পাৱরমেন্ত অমসুং খুঙ্গংগী ওন্তপ্রিন্যুওরশিপতা মতেং পাংলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ব্রান্দ অসি ঐখোয়গী খুঙ্গংগী মতুং ইন্না 'দুগারি ৱালে' হায়না মিংথোনখি, সর। ঐখোয়না দুগারি ৱালে চানা, চনম, অমসুং পাপদ য়োল্লি। ঐখোয়না GeM পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখ্রে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মখোয়গী পোৎথোকশিং অসি রাজস্থান খক্তদা য়োনবা নত্তনা ভারত শিনবা থুংনা মমিং চৎলি অমসুং তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী দিমান্দ হেনগৎলক্লি।
ৱারী শানবা অদুগী মনুংদা, হরিয়ানাগী হিসার জিলাগী অতোপ্পা লৌমী অমনা 2013-14দগী কাবুলী চানা (চিকপী) থাবগী মহাক্কী খোঙচৎ অদু শন্দোক্না তাকখি। একর অমা খক্তদগী হৌরগা মহাক্না একর 13-14 ফাওবা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে, মহাক্না মহাক্কী মাইপাকপা অসি ক্বালিতী লৈবা মরু খনগৎপা অমসুং লেপ্পা লৈতনা পোত্থোক ফগৎহনবদগীনি হায়খি। “ইনকমদা মশক থোক্না হেনগৎলকখি। চহি খুদিংগী ঐখোয়না হেন্না ক্বালিতী লৈবা মরুশিং খনখি, অমসুং পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎলকখি," হাবনা লৌমী অদুনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা ভেজিতরিয়নশিংগীদমক পলসকী ন্যুত্রিসনেল ভেল্যুগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি অমসুং মহাক্না পলসেস ফার্মিংনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতীদা মতেং পাংলি হায়নসু ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংনা পুন্না চৎমিন্নবা, মখোয়গী লম পুনশিন্নবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎনবা, মমল হন্থহন্নবা অমসুং কৈথেলদা হেন্না ফবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা হায়-ভেল্যু ক্রোপশিং খনবদা মীৎয়েং থম্বা গ্রুপ ফার্মিংগী ৱাখল্লোন অসিবু পুক্নিং থৌগৎখি।
লৌমী অমনা মসিগী মোদেল অসিগী মাই পাকপা খুদম অমা শেয়র তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি একর ১২০০ রোমদা হৌজিক রেসিদ্যু-ফ্রী কাবুলী চানা থাবগী থবক পায়খৎলি, মসিনা মার্কেৎ এক্সেস হেন্না ফগৎহল্লগনি অমসুং কাংলুপ পুম্নমক্কী শেন্থোক ফগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বজরা (পর্ল মিল্লেৎ) অমসুং জোয়র (সোরগুম) অসিনচিংবা মরুওইনা ঈশিংগী অৱাৎপা লৈবা মফমশিংদা লৈঙাক্না প্রমোৎ তৌরিবা মিল্লেৎশিং (শ্রী অন্ন) গী মতাংদসু খন্নখি। কৈথেলগী দিমান্দ হেনগৎলকপা অমসুং হেল্থ এৱেরনেস হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা মিল্লেৎ ফার্মিং মখা চত্থবতা নত্তনা মীয়াম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লি হায়না লৌমী অমনা ফোংদোকখি। “ঈশিং তাংবা মফমশিংদা, মিল্লেৎশিং অসি লাইফলাইন অমনি। মিল্লেৎশিংগী গ্লোবেল মার্কেৎ অসি য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
খন্ন-নৈনবদা নেচরেল অমসুং কেমিকেল য়াওদবা লৌউ-শিংউগী মতাংদসু খন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক অসিগুম্বা থৌওংশিং অসি তপ্না-তপ্না অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না তাঙ্কক নাইবা এপ্রোচ অমা সজেস্ত তৌখি: লম অদুগী শরুক অমদা নেচরেল ফার্মিং চাংয়েং তৌদুনা অমসুং লেমহৌরিবা শরুক অদুদা ত্রেদিস্নেল মেথদশিং মখা চত্থদুনা মতমগী মতুং ইন্না থাজবা হেনগৎহনগনি।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপী লৌমী অমনা মহাক্কী বিঘা 5গী লমদা 2023দা মুং (গ্রীন গ্রাম) থাবা হৌবগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদু শেয়র তৌখি। মহাক্না পি.এম. কিসান সম্মান নিধি স্কিম অসি মরুওইবা মতেং অমনি হায়না শকখঙখি, মসিনা মহাক্না মরু লৈবা অমসুং লম শেম-শাবদা মতেং পাংখি। “চহিগী ওইনা লুপা 6000গী তেংবাং অসি থৌজাল অমা ওইখি। মসিনা ঐখোয়দা মরুশিং লৈবদা মতেং পাংই অমসুং মতম চানা মহৈ-মরোং থাবদা মতেং পাংই," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অতোপ্পা লৌমী অমনা শুপ্নগী একর অনি খক্তগা লোয়ননা চানা, মাসুর (লেন্তিল), অমসুং গ্বারকুম্বা পলসশিং থাবনা মহাক্না দাইভর্সিফাই তৌবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা শেন্দোং ফংবা ঙমখি, মসিনা স্মার্ত, স্মোল-স্কেল ফার্মিংগী পাঙ্গল উৎলি।
লৌমী অমনা 2010দা হোতেল অমদা রুম বোই অমা ওইনা থবক তৌবা হৌরকপদগী হৌরগা গির ষন 250 লৈবগা লোয়ননা গাউশালা (ষনগোন) অমগী মপু ওইরকপা ফাওবগী মহাক্কী অঙকপা খোঙচৎকী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না এনিমেল হসবেন্দ্রী মন্ত্রালয়বু মহাক্কী চাউখৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখিবা 50%গী সবসিদী পীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খোঙথাং অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং বরানসীদগী মান্নবা এক্সপরিমেন্ত অমা পাংথোকখিবগী মতাংদা পনখি, মসিনা ইমুংশিংদা অহানবা মচা অদু হল্লক্নবা কন্দিসন অমগা লোয়ননা গির ষনশিং পীখি, মদুদগী অতোপ্পা ইমুংশিংদা পীদুনা তুংকোইনা চৎনগদবা কম্ম্যুনিতী চেন অমা শেমখি।
শরুক য়ারিবা মীওই কয়ানা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সমপদা য়োজনা (PMMSY) গী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙম্বা ইথিল অদু ফোংদোকখি। Ph.D. হোল্দর অমনা উত্তর প্রদেশতা এক্বাকলচরগী ওন্তপ্রিন্যুওর ওইরকখি। মহাক্না থবক থীরিবা অমা ওইরম্বদগী থবক পীরিবা মীশক অমদা ওন্থোকখি। মহাক্না উত্তরাখন্দগী অপীকপা খুঙ্গংশিংদগী নহা 25 রোম থবক পীখি। কাশ্মীরগী নহা অমনা সরকারগী প্রোগ্রাম অমদা PMMSYগী মরমদা তম্লবা মতুংদা এক্বাকলচর হৌরকখি। মহাক্না হৌজিক মীওই 14বু থবক পীরি অমসুং চহিগী ওইনা লুপা লাখ 15গী শেন্দোং ফংলি। মীওই 100 থবক পীরিবা ভারতকী সমুদ্র মপালদা লৈবা নুপী লৌমী অমনা PMMSYগী মখাদা কোল্দ স্তোরেজ অমসুং আইস ফেসিলিতীশিংনা মহাক্কী ঙা য়োকপগী ললোন-ইতিক হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না হায়খি। দেকোরেতিব ফিশ ফার্মিংদা থবক তৌরিবা অতোপ্পা ওন্তপ্রিন্যুওর অমনা হায়খি মদুদি PMMSYনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা নহা ওইরিবা এগ্রি-স্তার্তঅপশিংগীদমক আশাগী মঙাল অমা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা এক্বাকলচরদা লৈরিবা অপুনবা পোতেন্সিএল অদু ফোংদোকখি অমসুং নহারোল কয়াবু মসিগী খুদোংচাবা অসি শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি।
সখী ওর্গনাইজেসনগী মীহুৎ অমনা নুপী 20 খক্তদগী হৌরকখিবা অমসুং হৌজিক্তি দাইরী সেক্তরদা থবক তৌরিবা নুপী 90,000 য়ৌরকখিবগী মতাংদা পাউদমখি। অপুনবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা নুপী 14,00- হেন্না "লাখপতি দিদিস" ওইখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। "মসি অশেংবা মিরাকল অমনি", হায়না প্রধান মন্ত্রীনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মোদেল অসিবু থাগৎলদুনা হায়খি।
ঝারখন্দগী সরাইকেলা জিলাগী ওন্তপ্রিন্যুওর অমনা লায়রবা ত্রাইবেলগী ইমুং 125বু এদোপ্ত তৌখি অমসুং লমদম অসিদা ইন্তিগ্রেতেদ ওর্গানিক ফার্মিং হৌদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবা ‘থবক থিবা নত্তে, থবক পীবা মীওইশিং ওইবীয়ু' হায়বসিনা মহাক্কী মিসনদা মতৌ করম্না ইথিল পীবগে হায়বদু মহাক্না শন্দোক্না তাকখি।
শরুক য়ারিবা কয়া অমনা থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎলদুনা লৌমী অমনা হায়খি, "প্রধান মন্ত্রীগা উন্নবা অসি নেচরেল থেরাপী অমা ওইনা ফাওখি। ঐহাক্না লুচিংবা অমগা ৱারী শানবগুম ফাওখিদে, অদুবু ঐহাক্কী য়ুমদগী মীওই অমগা ৱারী শানবগুম ফাওখি।”
কাশ্মীরগী অতোপ্পা নহারোল অমনা হৌজিক লৈরিবা লুচিংবা অমগী মখাদা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা চাউখৎ-থৌরাংগী অহোংবা লাকপশিং অদু খঙখি। মহাক্না হায়খি, "ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোমগী লৈঙাক লৈত্রবদি মসি ওইথোকপা ঙম্লোই।"
লৌমী অমনা 2014দা য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা শেল য়াম্না ফংবা কেরিয়র থাদোক্লগা ভারত্তা হল্লকখি অমসুং খুঙ্গংগী খুন্নাইশিংদা শক্তি পীনবা হোৎনখি। একর 10 খক্তগী লমদগী হৌরগা, মহাক্না হৌজিক একর 300 হেনবগী লৌউ-শিংউ, হেৎচরীশিং তৌরি অমসুং একর 10,000 হেনবগী মরুশিং পুথোক্লি। ফিসরিজ এন্দ এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF) না মতেং পাংদুনা মহাক্না চাদা 7 খক্তগী শেন্দোইদা ফাইনান্সিং ফংখি, মসিনা মহাক্কী ওপরেসনশিং অসিগীদমক মীওই 200 হেন্না থবক পীবা ঙমহনখি। "পি.এম. মোদীনা ঐখোয়গী মায়কৈদা লাকপা উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি", হায়না লৌমী অদুনা ফোংদোকখি।
গুজরাতকী অমরেলি জিলাগী ধারীদা লৈবা FPOগী মীহুৎ অমনা হায়খি মদুদি মহাক্কী লৌমী 1700গী ওর্গনাইজেসন অসিনা একর 1500দা লৌ উরি অমসুং হৌখিবা চহি মরিদগী চহিগী ওইনা 20%গী দিভিদেন্ত ফংদুনা লাক্লি। FPOনা কোলেতরেল য়াওদবা সরকারগী লোন করোর 2গী কান্নবা ফংখি, মসিনা থবকশিং অসি চাউনা পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংখি। “ভারত সরকারগী ক্রেদিৎ গেরেন্তী স্কিমনা ঐখোয়না করিসু লৈত্রিঙৈদা ঐখোয়দা শক্তি পীখি", হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
রাজস্থানগী জয়সলমরদা লৈবা FPO অমনা লৌমী 1,000 হেনবগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত (IPM) তেক্নিকশিং শীজিন্নদুনা ওর্গানিক কুমিন অমসুং ইসবগোল (পিসিলিয়ম হস্ক) পুথোক্লি। পোত্থোক অসি গুজরাত্তা য়ুম্ফম ওইবা এক্সপোর্তরশিংগী খুত্থাংদা এক্সপোর্ত তৌই। প্রধান মন্ত্রীনা ইসবগোলদা য়ুম্ফম ওইবা আইস ক্রিম ‌এক্সপ্লোর তৌনবা হায়রকপা মতমদা, মসিনা প্রদক্ত ইন্নোভেসনগীদমক লৌমীশিংগী মরক্তা খুদক্তা পুক্নিং চীংশিনখি।
বরানসীগী মনাক্তা লৈবা মির্জাপুরগী লৌমী অমনা, প্রোসেসিং, পেকেজিং অমসুং ব্রান্দিং য়াওনা মিল্লেৎকী মতাংদা মহাক্কী থবকশিং শন্দোক্না তাকখি। মহাক্কী পোত্থোকশিং অসি দিফেন্স অমসুং NDRF পর্সনেলদা ফোর্মেল MoU অমগী মখাদা সপ্লাই তৌরি। মসিনা ন্যুত্রিসনেল ভেল্যু অমসুং শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা য়াবা অনিমক ফংহল্লি।
কাশ্মীরগী এপল কন্ত্রিব্যুতর অমনা রেল কনেক্তিবিতীনা মতৌ করম্না এপল ত্রান্সপোর্তেসনদা অহোংবা পুরক্কদগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। উহৈশিং অমসুং মনা-মশিং তন 60,000 হেন্না দিল্লী অমসুং মসিগী মপান্দা হকথেংননা ত্রান্সপোর্ত তৌখ্রে। মসিনা ত্রেদিস্নেল রোদৱেশিংগা চাংদম্নবদা মতম অমসুং শেল হন্থহনখ্রে।
মধ্য প্রদেশকী জবলপুরগী নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিন্যুওর অমনা মহাক্কী এয়রোপোনিক বেজ পোতেতো সিদ ফার্মিং, মফম অদুদা লৈবাক য়াওদনা ভর্তিকেল স্ত্রকচরদা অলুশিং থাবগী থৌওং উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিবু জেন পোতেতো” হায়না ফাগী ওইনা কৌখি, মরমদি অসিগুম্বা পোত্থোক অসি জেনশিংগী ধর্মগী ওইবা দাইতরীগী অথিংবশিংগা চুনবা য়াই, মখোয়না মরা তাবা মনা-মশিং চাদে।
রাজস্থানগী বরান জিলাগী লৌমী অমনা মহাক্কী তীমনা মতৌ করম্না পাউদর অমসুং পেস্ত পুথোক্তুনা গার্লিক ভেল্যু এদিসনদা থবক তৌরি অমসুং হৌজিক এক্সপোর্ত লাইসেন্সকীদমক এপ্লাই তৌরি হায়বদু শন্দোক্না তাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিংবু থাগৎলদুনা মীফম অদু লোইশিনখি।