Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with the Farmers in Krishi program at the launch of two major schemes in the agriculture sector with an outlay of Rs 35,440 crore
Sustainable agricultural practices can serve as a model for farmers across the country: PM
Pulses farming not only boosts farmer income but also contributes to the nutritional security of the country: PM
Where water is scarce, millets are a lifeline, the global market for millets is growing rapidly: PM
PM encourages the idea of group farming with focus on selecting high-value crops to enhance production, reduce cost, and gain better access to markets
12 OCT 2025 6:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with the farmers in a Krishi programme at Indian Agricultural Research Institute in New Delhi. The programme underscores the Prime Minister’s continued commitment to farmer welfare, agricultural self-reliance, and strengthening rural infrastructure. The Prime Minister interacted with farmers before participating in the public programme where Shri Modi launched two major schemes in the agriculture sector, with an outlay of Rs 35,440 crore. He launched the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana which has an outlay of Rs.24,000 crore. He also launched the Mission for Aatmanirbharta in Pulses with an outlay of Rs. 11,440 crore. The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation projects valued at over Rs 5,450 crore in the agriculture, animal husbandry, fisheries, and food processing sectors, while laying the foundation stone for additional projects worth around Rs 815 crore.
One of the farmers from Hisar district, Haryana, who began his agricultural journey with the cultivation of Kabuli chana (chickpeas), shared his experience and insights with the Prime Minister. The farmer mentioned that he started growing Kabuli chana four years ago and is currently achieving a yield of approximately 10 quintals per acre. The Prime Minister enquired about intercropping practices, particularly whether leguminous crops are integrated into the farming system to enhance soil fertility and generate additional income.
In response, the farmer affirmed that incorporating such crops has proven beneficial. He explained that growing pulses like chana not only provides a reliable harvest but also enriches the soil with nitrogen, thereby improving the yield of subsequent crops. He emphasized how this sustainable practice is being encouraged among fellow farmers as a means to revive and maintain soil health.
The Prime Minister appreciated the efforts and shared vision, stating that these practices can serve as a model for other farmers across the country. Expressing gratitude, the farmer said, “This is the first time in my life that I have had the opportunity to meet the Prime Minister. He is a truly good leader who connects with farmers and ordinary citizens alike.”
The farmer also shared that he is associated with the Kisan Padak Sansthan (Farmer Medal Organization) and is both a practicing Chartered Accountant and an active farmer. With 16 bighas of family land, he continues to cultivate pulses and has taken further initiative by organizing self-help groups of 20 women in his village. These groups are engaged in value-added activities such as producing chana-based products, garlic, and traditional papad, thereby contributing to women’s empowerment and rural entrepreneurship."We named our brand ‘Dugari Wale’ after our village, sir. We sell Dugari Wale chana, garlic, and papad. We are even registered on the GeM portal. Army personnel purchase our products from there,” the farmer explained.He further informed that their products are not only being sold in Rajasthan but are gaining traction across India, with growing demand from various regions.
During the interaction, another farmer from Hisar district, Haryana, shared his journey of cultivating Kabuli chana (chickpeas) since 2013–14. Starting with just one acre, he has expanded to 13–14 acres over the years, attributing his success to selecting quality seeds and consistent yield improvements.“There has been a significant rise in income. Each year we chose better quality seeds, and the productivity kept increasing,” the farmer said.
The Prime Minister emphasized the nutritional value of pulses, particularly for vegetarians and acknowledged how pulses farming not only boosts farmer income but also contributes to the nutritional security of the country. Shri Modi encouraged the idea of group farming, where small and marginal farmers can come together, pool their land, and focus on selecting high-value crops to enhance production, reduce cost, and gain better access to markets.
A farmer shared a successful example of this model, stating that around 1200 acres are now under residue-free Kabuli chana farming, leading to better market access and improved incomes for the entire group.
The Prime Minister also discussed the government’s promotion of millets (Shree Anna) such as bajra (pearl millet) and jowar (sorghum), especially in regions with water scarcity. A farmer confirmed that millet farming is not only continuing but also gaining popularity due to increased market demand and health awareness.“Where water is scarce, millets are a lifeline. The global market for millets is growing rapidly,” Shri Modi said.
The conversation also touched on natural and chemical-free farming. The Prime Minister stressed that such practices should be adopted gradually and pragmatically, especially for small farmers. He suggested a phased approach: testing natural farming on a part of the land while continuing traditional methods on the rest, thus building confidence over time.
One woman farmer from a self-help group shared her experience of joining in 2023 and starting moong (green gram) cultivation on her 5 bigha land. She credited the PM Kisan Samman Nidhi scheme as a major support, allowing her to manage seed purchase and land preparation.“The ₹6000 annual support has been a blessing. It helps us buy seeds and do timely sowing,” she said. Another farmer, cultivating pulses like chana, masoor (lentils), and guar, said even with just two acres, he is able to diversify and earn steadily, showcasing the power of smart, small-scale farming.
A farmer shared his remarkable journey from working as a room boy in a hotel in 2010 to becoming the owner of a gaushala (cow shelter) with over 250 Gir cows. He credited the Ministry of Animal Husbandry for providing a 50% subsidy, which played a key role in his growth.
The Prime Minister praised the initiative and recounted a similar experiment from Varanasi, where families are given Gir cows with the condition to return the first calf, which is then passed on to other families creating a sustainable community chain.
Multiple participants highlighted the life-changing impact of the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). A Ph.D. holder turned aquaculture entrepreneur in Uttar Pradesh transitioned from a job seeker to a job provider, employing around 25 youths from small villages in Uttarakhand. A Kashmiri youth started aquaculture after learning about PMMSY in a government program. He now employs 14 people and earns a profit of ₹15 lakh annually. A woman farmer from coastal India employing 100 people shared how cold storage and ice facilities under PMMSY helped boost her fisheries business. Another entrepreneur working in decorative fish farming stated that PMMSY offered a ray of hope for young agri-startups across the country. The Prime Minister emphasized the vast potential in aquaculture and encouraged more youth to take up this opportunity.
A representative from Sakhi Organization shared how the movement started with just 20 women and has now grown to 90,000 women engaged in the dairy sector. “Through collective efforts over 14,000 women have become ‘Lakhpati Didis’, the representative said. “This is a real miracle,” the Prime Minister said in response, applauding the self-help group model.
One entrepreneur from Jharkhand’s Saraikela district adopted 125 underprivileged tribal families and initiated integrated organic farming in the region. He shared how the Prime Minister’s call to “be job givers, not job seekers” inspired his mission.
Several participants expressed deep emotional gratitude, with one farmer stating, “Meeting the Prime Minister felt like a natural therapy. I didn’t feel like I was speaking to a leader, but to someone from my own home.”
Another Kashmiri youth acknowledged the developmental changes in Jammu & Kashmir under the current leadership. “I don’t think any of this would’ve been possible without your government,” he said.
One farmer shared his journey of leaving a lucrative career in the United States in 2014 to return to India and empower rural communities. Starting with just 10 acres of land, he now manages over 300 acres of farming, hatcheries, and produces seed for 10,000+ acres. With support from the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), he was able to secure financing at just 7% interest, allowing him to grow his operations to employ over 200 people. “It was a ‘wow’ moment to see PM Modi walking toward us,” the farmer said.
A representative of an FPO from Dhari, Amreli District, Gujarat, shared that her organization of 1,700 farmers is cultivating 1,500 acres and delivering 20% annual dividends for the past four years. The FPO benefitted from a ₹2 crore collateral-free government loan, which helped scale operations significantly.“The Government of India’s credit guarantee scheme empowered us when we had nothing,” she said.
An FPO from Jaisalmer, Rajasthan, with over 1,000 farmers, is producing organic cumin and isabgol (psyllium husk) using Integrated Pest Management (IPM) techniques. The produce is exported via Gujarat-based exporters. When the PM suggested exploring isabgol-based ice cream, it sparked immediate interest among the farmers for product innovation.
A farmer from Mirzapur, near Varanasi, shared his work on millets, including processing, packaging, and branding. His products are being supplied to Defence and NDRF personnel under a formal MoU, ensuring both nutritional value and economic viability.
An apple cultivator from Kashmir shared how rail connectivity has transformed apple transportation. Over 60,000 tons of fruits and vegetables have been transported directly to Delhi and beyond, cutting down on time and cost compared to traditional roadways.
A young entrepreneur from Jabalpur, Madhya Pradesh, presented his aeroponic based potato seed farming, where potatoes are grown in vertical structures without soil. The PM humorously termed it “Jain Potato,” as such produce may align with religious dietary restrictions of Jains who avoid root vegetables.
A farmer from Baran District, Rajasthan, shared how his team is working on garlic value addition by producing powder and paste, and is now applying for an export license.
The Prime Minister concluded the session by acknowledging the farmers across the country.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
12 OCT 2025 6:30PM by PIB Bhubaneswar
୩୫,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁଇ ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଉନ୍ନତ କୃଷି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା
ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡାଲି ଚାଷ କେବଳ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶର ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେଉଁଠି ପାଣିର ଅଭାବ ରହିଛି, ସେଠାରେ ମିଲେଟ ହେଉଛି ଏକ ଜୀବନରେଖା, ମିଲେଟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ବ୍ୟୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଫସଲ ବାଛିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷିର ବିଚାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଏକ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ, କୃଷି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହି ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୩୫,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ସହିତ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ 'ପିଏମ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା। ସେ ଡାଲି କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ଥିଲା ୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୮୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହିତ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫,୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ହରିୟାଣାର ହିସାର ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ କୃଷକ, ଯିଏ କାବୁଲି ଚଣା (ଚଣାଡାଲି) ଚାଷ ସହିତ ନିଜର କୃଷି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। କୃଷକ ଜଣଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ଚାରି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କାବୁଲି ଚଣା ଚାଷ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକର ପିଛା ପ୍ରାୟ ୧୦ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ମାଟିର ଉର୍ବରତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି କି ନାହିଁ, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୁଇଁଜାତୀୟ ଚାଷ ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ।
ଏହାର ଉତ୍ତରରେ, କୃଷକ ଜଣଙ୍କ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଫସଲକୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ, ଚଣା ଭଳି ଡାଲି ଚାଷ କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅମଳ ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ମୃତ୍ତିକାକୁ ନାଇଟ୍ରୋଜେନ୍ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ହୁଏ । ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସାଥୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ତାହା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଏହି ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ, ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ସାରା ଦେଶର ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି କୃଷକଜଣକ କହିଲେ, "ମୋ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ସେ ପ୍ରକୃତରେ ଜଣେ ଭଲ ନେତା ଯିଏ କୃଷକ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସହ ସମାନ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି ।
କୃଷକ ଜଣଙ୍କ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ କିଷାନ ପଦକ ସଂଗଠନ ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ଉଭୟ ଜଣେ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ ଏବଂ ଜଣେ ସକ୍ରିୟ କୃଷକ। ୧୬ ବିଘା ପାରିବାରିକ ଜମି ସହିତ, ସେ ଡାଲି ଚାଷ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମରେ ୨୦ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରି ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଚଣା ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦ, ରସୁଣ ଏବଂ ପାରମ୍ପାରିକ ପାମ୍ପଡ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟମିତାରେ ଯୋଗଦାନ ମିଳିଥାଏ। କୃଷକ ଜଣଙ୍କ କହିଥିଲେ, "ସାର୍, ଆମେ ଆମ ବ୍ରାଣ୍ଡର ନାମ ଆମ ଗାଁ ନାମରେ 'ଦୁଗରି ୱାଲେ" ରଖିଛୁ। ଆମେ ଦୁଗରି ୱାଲେ ଚଣା, ରସୁଣ ଏବଂ ପାମ୍ପଡ଼ ବିକ୍ରି କରୁ। ଆମେ ଜି.ଇ.ଏମ୍. ପୋର୍ଟାଲରେ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛୁ। ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନେ ସେଠାରୁ ଆମର ଉତ୍ପାଦ କିଣୁଛନ୍ତି "। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ କେବଳ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବିକ୍ରି ହେଉନାହିଁ, ବରଂ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସାରା ଭାରତରେ ଆକର୍ଷଣ ହାସଲ କରୁଛି।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ହରିୟାଣାର ହିସାର ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟ ଜଣେ କୃଷକ ୨୦୧୩-୧୪ ଠାରୁ କାବୁଲି ଚଣା (ଚଣା) ଚାଷ କରିବାର ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ମାତ୍ର ଏକ ଏକରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି, ସେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ୧୩-୧୪ ଏକରକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି, ଗୁଣାତ୍ମକ ମଞ୍ଜି ଚୟନ ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଉତ୍ପାଦନ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। "ଆୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆମେ ଉନ୍ନତ ମାନର ମଞ୍ଜି ବାଛିଛୁ, ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ", କୃଷକ ଜଣକ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଡାଲି, ବିଶେଷକରି ଶାକାହାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଡାଲି ଚାଷ କିପରି କେବଳ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶର ପୁଷ୍ଟିକର ସୁରକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରେ ତାହା ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷିର ବିଚାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନେ ଏକାଠି ଆସିପାରିବେ, ନିଜ ଜମିକୁ ଏକାଠି କରିପାରିବେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ବ୍ୟୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ବଜାରରେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଫସଲ ବାଛିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବେ।
ଜଣେ କୃଷକ ଏହି ମଡେଲର ଏକ ସଫଳ ଉଦାହରଣ ସେୟାର କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୧୨୦୦ ଏକର ଜମିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କାବୁଲି ଚଣା ଚାଷ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଉନ୍ନତ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଆୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି।
ବିଶେଷ କରି ଜଳ ଅଭାବ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଜରା ଏବଂ ଜୱାର ଭଳି ମିଲେଟ (ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ) ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଜଣେ କୃଷକ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମିଲେଟ ଚାଷ କେବଳ ଜାରି ନାହିଁ ବରଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜାର ଚାହିଦା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ହେତୁ ଲୋକପ୍ରିୟତା ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛି। "ଯେଉଁଠାରେ ପାଣିର ଅଭାବ, ସେଠାରେ ମିଲେଟ ଏକ ଜୀବନରେଖା । ମିଲେଟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଚାଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଭଳି ଅଭ୍ୟାସକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଢଙ୍ଗରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ, ବିଶେଷ କରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ। ସେ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟବଦ୍ଧ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଜମିର ଏକ ଅଂଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶରେ ପାରମ୍ପାରିକ ପଦ୍ଧତି ଜାରି ରଖିବା, ଏହିପରି ସମୟ ସହିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ଏକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଜଣେ ମହିଳା ଚାଷୀ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଯୋଗଦେବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ୫ ବିଘା ଜମିରେ ମୁଗ ଚାଷ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ‘ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା’କୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହାୟତା ଭାବରେ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ବିହନ କ୍ରୟ ଏବଂ ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତିର ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି। ଏହି ୬୦୦୦ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଆମ ପାଇଁ ଆର୍ଶୀବାଦ ହୋଇଛି । ଏହା ଆମକୁ ମଞ୍ଜି କିଣିବା ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ବୁଣିବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଚଣା, ମସୁର (ଡାଲି) ଏବଂ ଗୁଆର ପରି ଡାଲି ଚାଷ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଜଣେ କୃଷକ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତ୍ର ଦୁଇ ଏକର ଜମି ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ବିବିଧତା ଆଣିବାରେ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ରୋଜଗାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ, ସ୍ମାର୍ଟ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ।
ଜଣେ କୃଷକ ୨୦୧୦ ମସିହାରେ ଏକ ହୋଟେଲରେ ରୁମ୍ ବୟ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୨୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଗିର୍ ଗାଈ ସହିତ ଗୋଶାଳାର ମାଲିକ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ସେ ପଶୁପାଳନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାରାଣସୀରୁ ଅନୁରୂପ ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଥମ ବାଛୁରୀ ଫେରାଇବା ସର୍ତ୍ତରେ ଗିର୍ ଗାଈ ଦିଆଯାଏ, ଯାହା ପରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରି ଅନ୍ୟ ପରିବାରକୁ ଦିଆଯାଏ।
ଅନେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଏସୱାଇ)ର ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଜଣେ ପି. ଏଚ୍. ଡି. ଧାରକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପାଲଟି ଚାକିରି ସନ୍ଧାନକାରୀରୁ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନକାରୀକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଥିଲେ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଛୋଟ ଗାଁରୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ଜଣ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ। ଜଣେ କାଶ୍ମୀର ଯୁବକ ଏକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପିଏମଏମଏସୱାଇ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ ଜଳଚର ଚାଷ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୪ ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି। ୧୦୦ ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା ଉପକୂଳ ଭାରତର ଜଣେ ମହିଳା କୃଷକ ପିଏମଏମଏସୱାଇ ଅଧୀନରେ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ବରଫ ସୁବିଧା କିପରି ତାଙ୍କ ମତ୍ସ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ତାହା ସେୟାର କରିଥିଲେ। ଆଳଙ୍କାରିକ ମାଛ ଚାଷରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପିଏମଏମଏସୱାଇ ସାରା ଦେଶରେ ଯୁବ କୃଷି-ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାର କିରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ସଖୀ ସଙ୍ଗଠନର ଜଣେ ପ୍ରତିନିଧି କହିଥିଲେ ଯେ, କିପରି ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ମାତ୍ର ୨୦ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ୯୦,୦୦୦ ମହିଳାଙ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରତିନିଧି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ୧୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ‘‘ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ହୋଇଛନ୍ତି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଡେଲକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଉତ୍ତରରେ କହିଥିଲେ, "ଏହା ଏକ ପ୍ରକୃତ ଚମତ୍କାର"।
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସରାଇକେଲା ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ୧୨୫ଟି ଅବହେଳିତ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମନ୍ୱିତ ଜୈବିକ ଚାଷ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। "ଚାକିରି ସନ୍ଧାନକାରୀ ନୁହେଁ, ଚାକିରି ଦାତା ହେବା" ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ କିପରି ତାଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା ତାହା ସେ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।
ଅନେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଣେ କୃଷକ କହିଥିଲେ, "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଭଳି ଅନୁଭବ ହେଲା। ମୋତେ ଲାଗୁନଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ନେତାଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ମୋ ନିଜ ଘରର କାହା ସହ କଥା ହେଉଛି ।
ଅନ୍ୟ ଜଣେ କାଶ୍ମୀରୀ ଯୁବକ ବର୍ତ୍ତମାନର ନେତୃତ୍ୱରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। "ମୁଁ ଭାବୁନାହିଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ବିନା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାନ୍ତା", ସେ କହିଥିଲେ।
ଜଣେ କୃଷକ ଭାରତକୁ ଫେରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଆମେରିକାରେ ଏକ ଲାଭଜନକ କ୍ୟାରିୟର ଛାଡ଼ିବାର ଯାତ୍ରା ସେୟାର କରିଥିଲେ। ମାତ୍ର ୧୦ ଏକର ଜମିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି, ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୦୦ଏକରରୁ ଅଧିକ ଚାଷ, ହ୍ୟାଟେରୀ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି ଏବଂ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏକର ପାଇଁ ମଞ୍ଜି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି | ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ଜଳଚର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଫ୍. ଆଇ. ଡି. ଏଫ୍.)ର ସହାୟତାରେ ସେ ମାତ୍ର ୭ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି କରି ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ। ଚାଷୀଜଣକ କହିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଆମ ଆଡ଼କୁ ଆସୁଥିବା ଦେଖି ଏହା ଏକ ବଢିଆ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା।
ଗୁଜରାଟର ଅମରେଲି ଜିଲ୍ଲା ଧାରିର ଏକ ଏଫ୍. ପି. ଓ. ର ଜଣେ ପ୍ରତିନିଧି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ୧୭୦୦ କୃଷକଙ୍କ ସଂଗଠନ ୧୫୦୦ ଏକର ଜମିରେ ଚାଷ କରୁଛି ଏବଂ ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ଧରି ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବାର୍ଷିକ ଲାଭାଂଶ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବନ୍ଧକ-ମୁକ୍ତ ସରକାରୀ ଋଣ ଦ୍ୱାରା ଏଫ. ପି. ଓ. ଲାଭବାନ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ପରିଚାଳନାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। "ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ଆମକୁ ସେତେବେଳେ ସଶକ୍ତ କରିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମ ପାଖରେ କିଛି ନଥିଲା", ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେରର ଏକ ଏଫ୍. ପି. ଓ., ଯେଉଁଥିରେ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଅଛନ୍ତି, ସମନ୍ୱିତ କୀଟ ପରିଚାଳନା (ଆଇ. ପି. ଏମ୍.) କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଜୈବିକ ଜିରା ଏବଂ ଇସାବଗୋଲ (ସିଲିୟମ୍ ହସ୍କ) ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ଭିତ୍ତିକ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ଜରିଆରେ ଏହି ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇସାବଗୋଲ ଆଧାରିତ ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଏହା ଉତ୍ପାଦ ନବସୃଜନ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତୁରନ୍ତ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
ବାରାଣସୀ ନିକଟସ୍ଥ ମିର୍ଜାପୁରର ଜଣେ କୃଷକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସମେତ ମିଲେଟ ଉପରେ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଏମଓୟୁ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଏନଡିଆରଏଫ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ଉଭୟ ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
କାଶ୍ମୀରର ଜଣେ ସେଓ ଚାଷୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରେଳ ସଂଯୋଗ କିପରି ସେଓ ପରିବହନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ୬୦,୦୦୦ ଟନରୁ ଅଧିକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ସିଧାସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ବାହାରେ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ସଡ଼କପଥ ତୁଳନାରେ ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରର ଜଣେ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ତାଙ୍କର ଏରୋପୋନିକ୍ ଆଳୁ ବିହନ ଚାଷ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ମାଟି ବିନା ଭୂଲମ୍ବ ଗଠନରେ ଆଳୁ ଚାଷ କରାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାସ୍ୟାସ୍ପଦ ଭାବେ ଏହାକୁ "ଜୈନ ଆଳୁ" ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହି ପ୍ରକାରର ଉତ୍ପାଦ ଜୈନମାନଙ୍କ ଧାର୍ମିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପୂରଣ କରିପାରିବ, ଯେଉଁମାନେ ମୂଳ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତି ନାହିଁ।
ରାଜସ୍ଥାନର ବାରନ ଜିଲ୍ଲାର ଜଣେ ଚାଷୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ଦଳ କିପରି ରସୁଣର ପାଉଡର ଏବଂ ପେଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ କରି ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ରପ୍ତାନି ଲାଇସେନ୍ସ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ଅଧିବେଶନ ଶେଷ କରିଥିଲେ।