Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs 60,000 crore in Jharsuguda, Odisha
Our government at Centre and State is committed to accelerating the pace of development in Odisha: PM
We place great emphasis on providing basic facilities to the poor, Dalits, backward classes, and tribals: PM
The central government has recently approved two semiconductor units for Odisha: PM
In a very big step towards self-reliance, BSNL has developed a completely indigenous 4G technology placing India among the top five countries in the world with fully indigenous technology to launch 4G services: PM
27 SEP 2025 1:54PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of development works worth over Rs 60,000 crore in Jharsuguda, Odisha today. Addressing the gathering, the Prime Minister offered his respectful greetings to all the distinguished dignitaries present at the event. Highlighting that the festival of Navratri is currently being celebrated, Shri Modi expressed that during these auspicious days, he was fortunate to visit the sacred land of Maa Samalei and Maa Ramachandi and meet the people gathered there. He noted the presence of a large number of mothers and sisters at the event, stating that their blessings are the true source of strength, offering his salutations to the people.
Recalling that during the Assembly elections one and a half years ago, the people of Odisha had resolved to move forward with a new commitment—towards a developed Odisha, Shri Modi observed that today, Odisha is progressing rapidly with the momentum of their governments at the Centre and State. He announced the commencement of projects worth thousands of crores for the development of Odisha and the nation. Shri Modi unveiled the new avatar of BSNL, marking the launch of its indigenous 4G services. He stated that the expansion of IITs across various states is also beginning today. Additionally, he highlighted the foundation stone laying and inauguration of several projects in Odisha related to education, skill development, and connectivity. He flagged off the modern Amrit Bharat train from Berhampur to Surat, underlining the great benefit to the people. Shri Modi also acknowledged the presence of Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, Electronics & IT, Shri Ashwini Vaishnaw, who had connected virtually from Surat, Gujarat. He extended his heartfelt congratulations to the people of Odisha for all these development initiatives.
“Our government is committed to serving and empowering the poor, and our focus is on delivering basic amenities to the underprivileged, including Dalits, backward classes, and tribal communities”, stated the Prime Minister. He noted that today’s programme stands as a testament to this commitment. Shri Modi shared that he had the opportunity to hand over approval letters to beneficiaries under the Antyodaya Griha Yojana. He remarked that when a poor family receives a pucca house, it transforms not only their present but also the future generations. Underlining that their government has already provided more than four crore pucca houses to poor families across the country, the PM said in Odisha, thousands of houses are being constructed at a rapid pace, and he commended the Chief Minister Shri Mohan Majhi and his team for their commendable efforts. The Prime Minister announced that today, nearly fifty thousand families have received approval for new homes. Under the PM Janman Yojana, over forty thousand houses have been sanctioned for tribal families in Odisha, fulfilling a major aspiration of the most marginalized among them. He extended his best wishes to all beneficiary families.
Expressing his enduring faith in the capabilities and talent of the people of Odisha, the Prime Minister noted that nature has blessed Odisha abundantly. While acknowledging that Odisha has endured decades of poverty, he affirmed that the coming decade will usher in prosperity for its people. To achieve this, the government is bringing major projects to the state. He announced that the Central Government has recently approved two semiconductor units for Odisha, and a semiconductor park is also set to be established, crediting the strength and potential of the youth of Odisha. Shri Modi envisioned a future where the small chip used in phones, televisions, refrigerators, computers, cars, and many other devices will be manufactured in Odisha.
The Prime Minister reaffirmed the government’s resolve to achieve self-reliance in every domain—from chips to ships. He stated that a vast industrial corridor is being developed from Paradip to Jharsuguda. Emphasizing the strategic importance of shipbuilding, he noted that any nation aspiring for economic strength must invest in this sector, as it benefits trade, technology, and national security. Shri Modi explained that having indigenous ships ensures uninterrupted import-export operations even during global crises. The Prime Minister announced a major initiative by their government—a ₹70,000 crore package for shipbuilding in India. He projected that this would attract ₹4.5 lakh crore in investments, reaching sectors such as steel, machinery, electronics, and manufacturing, especially benefiting small and cottage industries. He highlighted that this would generate millions of new jobs and bring significant advantages to Odisha’s industries and youth.
“India has taken a significant step towards self-reliance”, exclaimed Shri Modi, recalling that when telecom services like 2G, 3G, and 4G were introduced globally, India lagged behind and remained dependent on foreign technology for these services. He emphasized that such a situation was not suitable for the country, which led to a national resolve to develop essential telecom technologies indigenously. The Prime Minister expressed pride that BSNL has successfully developed a fully indigenous 4G technology within India. He lauded BSNL’s dedication, perseverance, and expertise in creating this milestone. He further highlighted that Indian companies have now positioned India among the select five countries in the world that possess completely indigenous technology to launch 4G services.
The Prime Minister noted the coincidence that BSNL is celebrating its 25th anniversary today. On this historic occasion, he highlighted that through the dedicated efforts of BSNL and its partners, India is advancing towards becoming a global telecom manufacturing hub. He stated that it is a matter of pride for Odisha that BSNL’s indigenous 4G network is being launched from Jharsuguda, comprising nearly one lakh 4G towers. These towers are set to usher in a new era of connectivity across remote regions of the country. Shri Modi emphasized that the expansion of 4G technology will directly benefit over two crore people nationwide. He added that approximately thirty thousand villages, which previously lacked high-speed internet access, will now be connected through this initiative.
The Prime Minister stated that thousands of villages are virtually connected to witness this historic day, listening and watching through high-speed internet. He mentioned that Union Minister for Communications, Shri Jyotiraditya Scindia was also joining from Assam.
Highlighting that BSNL’s indigenous 4G services will benefit tribal regions, remote villages, and hilly areas the most, Shri Modi affirmed that people in these regions will now have access to quality digital services. Children in rural areas will be able to attend online classes, farmers in distant locations will be able to check crop prices, and patients will find it easier to consult doctors through telemedicine. The Prime Minister added that this initiative will also greatly benefit our armed forces personnel, enabling them to communicate securely through enhanced connectivity.
Underlining that India has already rolled out the fastest 5G services, the Prime Minister noted that the BSNL towers inaugurated today are readily equipped to support 5G services as well. He extended his heartfelt congratulations to BSNL and all citizens of the country on this historic occasion.
Emphasising that a skilled youth and a robust research ecosystem are essential for building an Atmanirbhar Bharat, Shri Modi stated that this is a major priority for their government. He highlighted the unprecedented investment being made in education and skill development across the country, including Odisha. The Prime Minister announced that engineering colleges and polytechnics are being modernized, and launched a new scheme named MERITE to support this effort. Under this scheme, thousands of crores will be invested in technical education institutions. He remarked that this will eliminate the compulsion for youth to migrate to big cities for quality technical education. Instead, they will have access to modern labs, global skill training, and startup opportunities within their own towns.
The Prime Minister stated that unprecedented efforts are underway to ensure that facilities reach every sector, every community, and every citizen of the country. He highlighted that record levels of investment are being made to achieve this. Reflecting on the past, he remarked that people are well aware of the previous situation, asserting that the opposition never missed an opportunity to exploit the public.
Shri Modi stated that in 2014, when the people entrusted the government with the opportunity to serve, their administration successfully liberated the country from the exploitative system of the opposition. He remarked that under their government, a new era of double savings and double earnings has begun. He contrasted the past, noting that during the previous dispensation regime, employees and businesspersons had to pay tax even on incomes up to ₹2 lakh. In contrast, he highlighted that today, individuals earning up to ₹12 lakh annually are not required to pay even a single rupee in income tax.
Mentioning that new GST reforms have been implemented nationwide, including in Odisha, from 22nd September 2025, the Prime Minister described these reforms as a gift of savings for all, especially making kitchen expenses more affordable for mothers and sisters. He stated that the prices of most essential items have significantly reduced. Illustrating with an example, he explained that a family in Odisha spending ₹1 lakh annually on groceries and other essentials used to pay ₹20,000–₹25,000 in taxes under the then ruling government before 2014. After the introduction of GST by their Government in 2017, this tax amount was reduced and now, the tax burden has been brought down substantially, with families paying only ₹5,000–₹6,000 annually. He emphasized that compared to the opposition era, families now save ₹15,000–₹20,000 per year on such expenses.
Affirming that Odisha is a land of farmers and highlighted that the GST Savings Festival is highly beneficial for them, the Prime Minister recalled that during the opposition era, farmers had to pay ₹70,000 in tax when purchasing a tractor. With the introduction of GST, the tax was reduced, and under the new GST structure, farmers now save approximately ₹40,000 on the same tractor. He added that machines used for paddy transplantation now offer a saving of ₹15,000, power tillers ₹10,000, and threshers up to ₹25,000. Shri Modi emphasized that their government has significantly lowered taxes on numerous agricultural tools and equipment.
Noting that Odisha is home to a large tribal population, which depends on forest produce for livelihood, the Prime Minister noted that the government has already been working for kendu leaf collectors and has now significantly reduced GST on this item, ensuring better prices for the collectors. He emphasized that their government is consistently providing tax relief and increasing savings for citizens, while accusing the opposition of continuing exploitative practices. Shri Modi alleged that opposition-led governments are still engaged in looting the public. He highlighted that when the new GST rates were implemented, the tax on cement was also reduced to make home construction and repairs more affordable. He pointed out that after 22nd September, cement prices dropped even in Himachal Pradesh. However, he claimed that the ruling government in Himachal imposed an additional tax on cement, depriving people of the benefit. The Prime Minister warned that wherever the opposition party governs, exploitation follows, and urged citizens to remain cautious of the party.
Shri Modi stated that the GST Savings Festival has brought the greatest joy to mothers and sisters. He emphasized that serving women and daughters is a top priority for the government, with a strong focus on their health. He acknowledged the sacrifices made by mothers for their families, noting how they bear every hardship to shield their children and often hide their own illnesses to avoid burdening the household with medical expenses. The Prime Minister highlighted that this is precisely why the Ayushman Bharat Yojana was launched, which has significantly benefited women by providing free medical treatment up to ₹5 lakh.
Emphasising that a healthy mother leads to a strong family, Shri Modi highlighted the nationwide launch of the “Swasth Nari, Sashakt Parivar” campaign from 17th September 2025. He informed that over eight lakh health camps have been organized across the country under this initiative, with more than three crore women undergoing health screenings. These camps are facilitating diagnosis for diseases such as diabetes, breast cancer, tuberculosis, and sickle cell anemia. He urged all mothers, sisters, and daughters in Odisha to ensure they get their health check-ups done.
The Prime Minister reiterated that their government is continuously working to enhance the strength of the nation and its citizens—whether through tax relief or modern connectivity—by paving the way for convenience and prosperity. He noted that Odisha is reaping significant benefits from these efforts, with six Vande Bharat trains currently operational in the state and modernization underway at nearly sixty railway stations. He added that the Veer Surendra Sai Airport in Jharsuguda is now connected to several major cities across India. Odisha is also receiving substantially higher revenue from minerals and mining. Shri Modi mentioned that the Subhadra Yojana is consistently supporting the women of Odisha. He affirmed that Odisha is firmly on the path of progress and assured that the pace of development will accelerate further. He concluded by extending his best wishes to all.
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Kambhampati, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi, Union Minister Shri Jual Oram were present among other dignitaries at the event. Several Union Ministers and Chief Ministers from across the country were connected to today’s programme through videoconferencing.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth over Rs.60,000 crore in Jharsuguda. These projects span across telecommunications, railways, higher education, healthcare, skill development, rural housing sectors, among others.
In the field of telecom connectivity, the Prime Minister commissioned more than 97,500 mobile 4G towers built at a cost of around Rs.37,000 crore with swadeshi technology. This includes more than 92,600 4G technology sites commissioned by BSNL. Over 18,900 4G sites have been funded under the Digital Bharat Nidhi which will connect around 26,700 unconnected villages in remote, border, and left-wing extremism-affected areas, serving over 20 lakh new subscribers. These towers are solar-powered, making them India’s largest cluster of green telecom sites and a step forward in sustainable infrastructure.
Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation important railway projects that will boost connectivity and regional growth. These include foundation stone for Rail Flyover at Sambalpur–Sarla, dedication to the nation of the doubling of the Koraput–Baiguda line, and the Manabar–Koraput–Gorapur line. These projects will significantly improve freight and passenger movement in Odisha and neighbouring states, strengthening local industries and trade. On the occasion, the Prime Minister will also flag off the Amrit Bharat Express between Berhampur and Udhna (Surat), providing affordable and comfortable connectivity across states, supporting tourism, creating employment opportunities, and linking key economic districts.
Prime Minister laid the foundation stones for the expansion of eight IITs—Tirupati, Palakkad, Bhilai, Jammu, Dharwad, Jodhpur, Patna, and Indore—at an investment of around Rs.11,000 crore. The expansion will create capacity for 10,000 new students over the next four years and will establish eight state-of-the-art research parks, thereby strengthening India’s innovation ecosystem and providing a strong push to research and development.
Prime Minister launched the MERITE scheme designed to improve quality, equity, research, and innovation in 275 state engineering and polytechnic institutions across the country.
Prime Minister also launched Odisha Skill Development Project Phase II which will establish World Skill Centres in Sambalpur and Berhampur, covering emerging sectors such as AgriTech, Renewable Energy, Retail, Marine, and Hospitality. Further, five ITIs will be upgraded into Utkarsh ITIs, 25 ITIs will be developed as Centres of Excellence, and a new Precision Engineering Building will provide advanced technical training.
To enhance digital education in the state, Prime Minister dedicated Wi-Fi facilities across 130 higher education institutions, providing free daily data access to benefit more than 2.5 lakh students.
Healthcare infrastructure in Odisha will also receive a significant boost during the Prime Minister’s visit. He laid the foundation stone for the upgradation of MKCG Medical College in Berhampur and VIMSAR in Sambhalpur into world-class super-speciality hospitals. The upgraded facilities will include enhanced bed capacity, trauma care units, dental colleges, maternal and child care services, and expanded academic infrastructure, ensuring comprehensive health services for the people of Odisha.
In addition, the Prime Minister distributed sanction orders to 50,000 beneficiaries under the Antyodaya Gruha Yojana. The scheme provides pucca houses and financial assistance to vulnerable rural families, including persons with disabilities, widows, individuals suffering from terminal illness, and victims of natural calamities. This initiative reflects the government’s commitment to ensuring social welfare and dignity for the most disadvantaged sections of society.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উরিসাগী ঝারসুগুরাদা লুপা করোর ৫০,০০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যাদা লৈরিবা ঐখোয়গী সরকারশিংনা উরিসাদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াংখৎনবা থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
লায়রবা, দলিতশিং, শোৎথরবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংদা তঙাইফদ্রবা খুদোংচাবশিং পীনবা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং চঙলে: প্রধান মন্ত্রী
কেন্দ্র সরকারনা উরিসাগীদমক সেমিকন্দক্তর য়ুনিত অনি মাংজৌননা অয়াবা পীখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
অত্মনির্ভরগী মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমদা, বি.এস.এন.এলনা মপুংফানা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা ৪-জি তেক্নোলোজি শেমগৎতুনা মালেমগী মকোক থোঙবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা ভারত য়াওহনবগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা শেমগৎচবা ৪-জি সর্বিস হৌদোক্কনি: প্রধান মন্ত্রীনা
27 SEP 2025 1:54PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উরিসাগী ঝারসুগুরাদা লুপা করোর ৫০,০০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেংলবা নবরাত্রি কুহ্মৈ মনুংদা ইমা সমালৈ অমসুং ইমা রামাচান্দিগী শেংলবা লমদমদা লাকপা অমসুং মফম অসিদা তিল্লিবা মীয়ামগা উনবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি। থৌরম অসিদা তিল্লিবা মশিং য়াম্লবা ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী থৌজালনা পাঙ্গলগী অশেংবা হৌরকফমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১.৫ গী মমাঙদা এশেমব্লি মীখল মনুংদা, বিকসিত উরিসা অমগী মাইকৈদা চঙশিন্নবা উরিসাগী মীয়াম্না ৱাশক লৌখি। ঙসিদি, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা মখোয়গী সরকারশিং লৈদুনা উরিসা য়াংনা চাউখৎলক্লি। উরিসা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। বি.এস.এন.এলগী মশানা শেমগৎচবা ৪-জি সর্বিস হৌদোকপা ওইনা বি.এস.এন.এলগী অনৌবা শক্লোন অমা প্রধান মন্ত্রীনা মাইখুম হাংদোকখ্রে। ঙসি রাজ্য কয়াদা আই.আই.তি কয়া পাকথোক-চাউথোকপগী থবকশিং হৌদোক্লে। উরিসাদা লাইরিক-লাইশু, স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং লম্বী-থোঙগা মরী লৈনবা প্রোজেক কয়া উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং শঙ্গারে। মহাক্না বেরহাম্পুরদগী সুরত ফাওবগী অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেন লমথাখ্রে। থৌরম অসি গুজরাতকী সুরত্তগী রেলৱেজ, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাষ্টিং, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তিগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা উরিসাগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবা, দলিতশিং, শোৎথরবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংদা তঙাইফদ্রবা খুদোংচাবশিং পীনবা ঐখোয়না অকনবা মীৎয়েং চঙলে। ঙসিগী থৌরম অসি থাজবা পীখিবা অদুগী খুদম অমনি। অন্তয়োদয়া গ্রিহ য়োজনাগী মখাদা এপ্রুবেল লেত্তরশিং বেনিফিসরিশিংদা য়েন্থোকপগী খুদোংচাবা ফংলে। লায়রবা ইমুং অমনা পাক্কাগী য়ুম অমা ফংবা মতমদা, মসিনা মখোয়গী হৌজিক্কী ফিবম অওনবা পুরকপা খক নত্তনা তুংগী মীরোলশিংগীসু অওনবা পুরকখি। মখোয়গী সরকারনা লৈবাক শীনবা থুংনা লায়রবা ইমুংশিংদা য়ুম করোর ৪ হেন্না ফংহনখ্রে। উরিসাদা য়ুম লিশিং কয়া য়াংনা শাগৎলি অমসুং মসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা চীফ মিনিষ্টর শ্রী মোহন মাঝি অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ইমুং লিশিং ৫০ রোম অনৌবা য়ুমশিংগী অয়াবা ফংলে। পি.এম জনমন য়োজনাগী মখাদা, উরিসাদা ত্রাইবেল ইমুংশিংগী য়ুম লিশিং ৪০ হেন্না সেঙ্কসন তৌরে। কান্নবা ফংলবা ইমুংশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
উরিসাগী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবদা থম্লিবা মহাক্কী থাজবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশানা উরিসাদা থৌজাল মরাংকাইনা পীরে। চহি কয়া উরিসা লায়রবা মায়োক্নদুনা লাকখি, লাক্লিবা চহি ১০ অসিদা রাজ্য অসিগী মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পায়খৎকনি। পান্দম অসি ফংনবগীদমক, সরকারনা রাজ্য অসিদা অচৌবা প্রোজেকশিং পায়খৎলিবনি। কেন্দ্র সরকারনা উরিসাগীদমক সেমিকন্দক্তর য়ুনিত অনি অয়াবা পীখ্রে অমসুং সেমিকন্দক্তর পার্ক অমসু লিংখৎলগনি। মসি উরিসাগী নহারোলশিংগী মপাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বদগী ওইরকপনি। লাক্কদৌরিবা মতমদা ফোনশিং, তেলিবিজনশিং, রেফ্রিজিরেতরশিং, কম্পুতরশিং, কারশিং অমসুং অতোপ্পা দিভাইসশিংদা উরিসাদা শাবা চিপশিং শীজিন্নরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চিপশিংদগী হৌরগা জহাজশিং ফাওবদা-হিরম খুদিংমক্ত অত্মনির্ভর ওইবা ঙম্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। পারাদিপতগী ঝারসুগুরা ফাওবদা পাক-চাউরবা ইন্দষ্ট্রিয়েল কোরিদোর অমা শেমগৎলে। জহাজ শাবা অসি য়াম্না মরুওই। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা হোৎনরিবা লৈবাক খুদিংমক্না হিরম অসিদা শেন থাগদবনি, মসিনা ললোন-ইতিক, তেক্নোলোজি অমসুং লৈবাক্কী সেকুরিতিদা কান্নবা পী। লৈবাক অসিদা শাজবা জহাজশিং লৈবনা মালেমগী খুদোংচাদবা মনুংদা অপনবা লৈতনা পুশিল্লকপা-থাদোকপা ঙমহল্লি। ভারত্ত জহাজ শানবা লুপা করোর ৭০,০০০ গী পেকেজ অমা মখোয়গী সরকারনা পায়খৎলে। মসিদা লুপা করোর লাখ ৪.৫ থাদরক্কনি, ষ্টিল, মেছিন্নরি, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তরশিং য়ৌহন্দুনা মরুওইনা অপীকপা অমসুং য়ুমগী উদ্যোগশিং কান্নবা ফংগনি। মসিনা অনৌবা থবক মিল্লিয়ন কয়া ফংহনগনি অমসুং উরিসাগী উদ্যোগশিং অমসুং নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মনির্ভরগী মাইকৈদা ভারতনা মরুওইবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। মালেমগী ওইনা ২-জি, ৩-জি অমসুং ৪-জিগুম্বা তেলিকোম সর্বিসশিং চৎনখ্রবদা, ভারতনা মনিংদা লৈহৌখি অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক মপান লৈবাক্কী তেক্নোলোজিগী মখা পোনখি। অসিগুম্বা ফিবম অসি লৈবাক অসিগী ওইনা চুনদে, মসিনা লৈবাক অসিদা মশানা তঙাইফদবা তেলিকোম তেক্নোলোজি শেমগৎনবা লৈবাক্কী ৱারেপ অমা লৌহল্লে। বি.এস.এন.এলনা লৈবাক অসিদা মাইপাক্না ৪-জি তেক্নোলোজি মপুংফানা শেমগৎলে। খুমাঙচাউশিনবা অসিগীদমক বি.এস.এন.এলগী কৎথোকপা, খাংবা কনবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা থাগৎলি। অত্মনির্ভরগী মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমদা, বি.এস.এন.এলনা মপুংফানা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা ৪-জি তেক্নোলোজি শেমগৎতুনা মালেমগী মকোক থোঙবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা ভারত য়াওহনবগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা শেমগৎচবা ৪-জি সর্বিস হৌদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি বি.এস.এন.এলগী ২৫ শুবা মপোক কুমওনসু থোক্লে। পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিদা, বি.এস.এন.এল অমসুং মসিগী খোঙলোয়শিংগী থবক্না, মালেমগী তেলিকোম মেনুফেকচরিং হব অমা ওইনবা মাইকৈদা ভারত চঙশিল্লি। ৪-জি তৱার লাখ ১ রোমদা, ঝারসুগুরাদগী বি.এস.এন.এলনা শেমগৎচবা ৪-জি নেতৱার্ক হৌদোকপা অসি উরিসাগী চাউথোক্নবা মচাক অমনি। হায়রিবা তৱারশিং অসিনা লৈবাক্কী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা নেতৱার্ক ফংহল্লগনি। ৪-জি তেক্নোলোজি পাকথোক-চাউথোকপা অসিনা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওই করোর অনি হেন্না কান্নবা ফংলগনি। অয়াংবা ইন্তরনেত ফংদ্রিবা খুঙ্গং লিশিং ৩০ রোম হৌজিক থবক অসিদগী অয়াংবা ইন্তরনেত ফংলগনি। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসি য়েংনবা, তানবা অয়াংবা ইন্তরনেতকী খুৎথাংদা খুঙ্গং লিশিং কয়া ভর্চুএল ওইনা শম্নরে। কম্মুনিকেসনগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী জয়তিরাদিত্য সিন্দিয়াসু অসামদগী শরুক য়ারি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বি.এস.এন.এল মশানা শেমগৎচবা ৪-জি সর্বিসনা ত্রাইবেলগী লমদমশিং, অরাপ্পা খুঙ্গংশিং অমসুং চীংগী লমদমশিংদা কান্নবা পীগনি। হায়রিবা লমদমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং হৌজিক অফবা দিজিতেল সর্বিস ফংলগনি। খুঙ্গংগী অঙাংশিং ওনলাইন ক্লাস য়াওবা ঙম্লগনি, অথাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা লৌমীশিং মহৈ-মরোংগী মমল খঙবা ঙম্লগনি অমসুং তেলিমেদিসিনগী খুৎথাংদা অনাবশিং দোক্তরশিংগা ৱারি শানবা লাইহল্লগনি। থবক অসিনা ঐখোয়গী আমর্দ ফোর্স পর্সোনেলশিংদা অশোই-অঙাম লৈতনা পাউ ফাওনবা ঙমহল্লগনি। ভারতনা মাংজৌননা ৫-জি সর্বিসশিং হৌদোকখ্রে। ঙসি শঙ্গারিবা বি.এস.এন.এল তৱারশিং অসি ৫-জি সর্বিস য়ানবা থৌরাং তৌখ্রবনি। পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিগীদমক বি.এস.এন.এল অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মনির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং অমসুং অফবা থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎপা অসি মখোয়গী সরকারগী মরুওইবা অমনি। উরিসা য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা লাইরিক-লাইশু অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তদা শেন থাদরে। ইঞ্জিনিয়ারিং কোলেজশিং অমসুং পোলিতেক্নিকশিং মতমগা চুন্না শেমগৎলে অমসুং মখোয়গী থবকশিং মতেং পাংনবা মেরাইত কৌবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, তেক্নিকেল ইজুকেসনগী মহৈলোয়শঙশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদগনি। মসিনা নহারোলশিং অফবা তেক্নিকেল ইজুকেসন ফংনবা অচৌবা সহরশিংদা চৎখিবদগী কনবা ঙমগনি। মসিগী মহুত্ত, মখোয়না মশাগী সহরশিং মনুংদা অনৌবা লেবশিং, মালেমগী স্কিল ত্রেনিং অমসুং ষ্টার্দঅপকী খুদোংচাবশিং ফংগনি। খুদোংচাবশিং অদু লৈবাক অসিগী হিরম খুদিং, কাংলুপ খুদিং অমসুং মীওই খুদিং ফংনবা থবকশিং পায়খৎলে। মমাঙগী ফিবমশিং মীয়াম্না খঙলে অমসুং মীয়াম ওৎ-নৈনবা খুদোংচাবা অমা ওপোজিসন্না কৈদৌঙৈদা মাঙহনখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী থবক তৌনবা ২০১৪ দা মীয়াম্না সরকারদা খুদোংচাবা পীবদগী, মখোয়গী লৈঙাক্না মাইপাক্না লৈবাক অসি ওপোজিসনগী মীওৎ-মীনৈদগী মনিংতমহল্লে। মখোয়গী সরকার মখাদা, শেন তুংশিনবা শরুক অনি হেনগৎপা অমসু শেন তানবা শরুক অনি হেনগৎপা যুগ অমা হৌরে। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা সরকারগী থবক তৌবশিং অমসু ললোনবশিং লুপা লাখ ২ ফাওবা ইনকম তেক্স থিখি। মসিগী ওন্নবদা, ঙসিদি লনাই মীওইশিংনা চহি অমদা লুপা লাখ ১২ ফাওবা ইনকম তেক্স থিদ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উরিসা য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংবদা সেপ্তেম্বর ২২, ২০২৫ দগী অনৌবা জি.এস.তি চৎনরে। মসিনা ইমাশিং অমসুং ইচলশিংদা চাকখুমগী চাদিং হন্থহল্লে। তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী মমল হন্থরে। ২০১৪ গী মমাঙদা মতম অদুগী সরকারগী মখাদা, উরিসাদা ইমুং অমনা চহি অমদা অচা-অথকশিং লৈবদা লুপা লাখ ১ চাদিং তৌবদা, তেক্স ওইনা লুপা ২০,০০০ দগী লুপা ২৫,০০০ পীখি। ২০১৭ দা জি.এস.তি চৎনবদগী, তেক্সকী শেনফম অসি হন্থরে অমসুং হৌজিক ইমুংশিংনা চহি অমদা লুপা ৫,০০০-লুপা ৬,০০০ খক্ত পীরে। হৌজিক ইমুংশিংনা চহি অদমা লুপা ১৫,০০০-লুপা ২০,০০০ কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী লমদম অমা ওইরিবা উরিসাদা জি.এস.তি সেভিংস ফেষ্টিবেল য়াম্না কান্নরে। ওপোজিসনগী মতমদা ত্রেক্তর অমা লৈবদা লৌমীশিংনা লুপা ৭০,০০০ তেক্স ওইনা পীখি। জি.এস.তি চৎনবদগী তেক্স হন্থরে অমসুং অনৌবা জি.এস.তি চৎনবদগী হৌজিক লৌমীশিংনা ত্রেক্তর লৈবদা লুপা ৪০,০০০ কনবা ঙম্লে। হৌজিক লৌ লিংনবা মেছিন্দা লুপা ১৫,০০০, পৱার ত্রিল্লরশিংদা লুপা ১০,০০০ অমসুং লৌ য়ৈনবা মেছিন্দা লুপা ২৫,০০০ কনবা ঙম্লে। লৌউ-শিংউগী খুৎলায়শিংদা মখোয়গী সরকারনা তেক্সশিং মপুংফানা হন্থরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দু মনা খোম্বা উরিসাগী লৌমীশিংগীদমক সরকারনা থবক পায়খৎখ্রে অমসুং হৌজিক পোৎলম অসিদা জি.এস.তি হন্থবদগী লৌমীশিংনা মমল ওইজনা য়োনবা ফংলে। তেক্সকী অৱাবা লৈহন্দনবা অমসুং মীয়াম শেন তুংশিনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। ওপোজিসন্না লুচিংবা সরকারশিংনা হৌজিক ফাওবা মীয়ামদগী শগুন তৌরি। অনৌবা জি.এস.তি রেতশিং চৎনবদগী বিলামাতিদা লৌবা তেক্স হন্থবদগী য়ুম শাবা অমসুং শেমজিনবা হোংলগনি। সেপ্তেম্বর ২২ গী মতুংদা, হিমাচল প্রদেসতা বিলামাতিগী মমল হন্থরে। ওপোজিসন দলনা পানবা খুদিংগী ওৎপা-নৈবা চৎথরকই অমসুং মীয়াম্না দল অসিদগী চেকশিনগদবনি। জি.এস.তি সেভিংস ফেষ্টিবেলনা ইমাশিং অমসুং ইচলশিং হরাওহল্লে। মখোয়গী হকশেলদা মীৎয়েং চঙদুনা নুপীশিংগী থবক পায়খৎপা অসি মখোয়গী সরকারগী মরুওইবনি। মমাশিংনা মখোয়গী ইমুংশিংগী কৎথোক্লি অমসুং মখোয়গী মচাশিং ঙাক-শেন্নবা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি অমসুং লায়য়েংবদা শেন তিংদনবা মখোয় মশাগী অনাবা ফাওবা লোৎশিনখি। মরম অদুনা অয়ুস্মান ভারত য়োজনা হৌদোক্তুনা মসিনা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীদুনা নুপীশিংনা কান্নবা ফংলিবনি। মশা ফবা মমা অমনা মপাঙ্গল কনবা ইমুং অমা শেমগৎলি। সেপ্তেম্বর ১৭,২০২৫ দগী লৈবাক শীনবা থুংনা “শ্বস্থা নারী, সশক্ত পরিবার অভিয়ান” হৌদোকখ্রে। থবক অসিগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা হেল্থ কেম্প লাখ ৮ হেন্না পাংথোকখ্রে, নুপী করোর ৩ হেন্না হেল্থ চেক-অপ পাংথোকখ্রে। কেম্পশিং অসিনা দাইএবেতিস, ব্রিষ্ট কেন্সর, তি.বি অমসুং সিক্কল সেল এনেমিয়া লৈবরা হায়না খঙদোকপগী খুদোংচাবা পীরে। উরিসাগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা মখোয়গী হকচাং চেক তৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী কান্নবশিং উরিসাগী মীয়াম ফংলে। রাজ্য অসিদা হৌজিক বন্দে ভারত ত্রেন তরুক চেল্লে অমসুং রেলৱে ষ্টেসন ৬০ রোম মতমগা চুন্না শেমগৎলি। ঝারসুগুরাদা লৈবা বীর সুরেন্দ্র সাই এয়রপোর্ত লৈবাক অসিগী সহর কয়াগা শম্নরে। উরিসানা মিনরেলশিং অমসুং মাইনিংদগী শেন য়াম্না ফংলে। সুভাদ্র য়োজননা হৌজিক উরিসাগী নুপীশিং শৌগৎলি। উরিসা চাউখৎপগী লম্বীদা চৎলি অমসুং চাউখৎপগী খোঙজেল মখা তানা য়াংখৎকনি। অরোইবদা মহাক্না মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা উরিসাগী রাজ্যপাল দোক্তর হরি বাবু কমভাম্পতি, উরিসাগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী মোহন চরন মাঝি, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী জুয়াল ওরাম য়াওখি। ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ঙসিগী থৌরম অসি লৈবাক্কী মফম কয়াদগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং অমসুং চীফ মিনিষ্টরশিং শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উরিসাগী ঝারসুগুরাদা লুপা করোর ৫০,০০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা তেলিকম্মুনিকেসন, রেলৱেজ, লাইরিক-লাইশু, অনা-লায়য়েং, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং খুঙ্গংগী য়ুম শাবা য়াওরি।
তেলিকোম ফংহন্নবা হিরমদা, শ্বাদেসি তেক্নোলোজিনা লুপা করোর ৩৭,০০০ চঙনা শেমগৎপা মোবাইল 4G তৱার ৯৭,০০০ হেন্না প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে। মসিগী মনুংদা বি.এস.এন.এলগী 4G তেক্নোলোজিগী মফম ৯২,৬০০ য়াওরি। দিজিতেল ভারত নিধিগী মখাদা শেমগৎপা 4G সাইত ১৮,৯০০ না মনুং-হুঞ্জিনবা, ঙমখৈ অমসুং লেফ-ৱিং এক্সত্রিজমনা শোকহল্লবা নেতৱার্ক ফংদ্রিবা খুঙ্গং ২৬,৭০০ হেন্না কন্নেক্সন ফংহনগনি অমসুং অনৌবা সবস্ক্রাইবর লাখ ২০ হেনবদা মোবাইল নেতৱার্ক ফংহনগনি। হায়রিবা তৱারশিং অদু সোলারনা মৈ পীবনি, মখোয় ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা গ্রিন তেলিকোম সাইতশিংগী ক্লষ্টরনি অমসুং ষ্টেনেবল ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা রেলৱে প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে, মসিনা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা অমসুং লমদম অসি চাউখৎপা হেনগৎহনগনি। মখোয়গী মনুংদা সম্বলপুর-সরলাদা রেল ফ্লাইওভরগী উরেপ-উয়ুং তম্বা, কোরাতপুর-বাইগুদা লাইন অমসুং মনাবার-কোরাতপুর-গোরাপুর লাইন দবল ওইরবা মতুংদা মীয়ামদা কৎথোকপা য়াওরি। প্রোজেকশিং অসিনা উরিসা অমসুং থংনরিবা রাজ্যশিংদা পোৎ-চৈ অমসুং মী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি, লমদম অসিগী উদ্যোগশিং অমসুং ললোন-ইতিক চাউখৎহনগনি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা বেরহাম্পুর অমসুং উধানা (সুরত) কী মরক্ত অমৃত ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে, মসিনা রাজ্য শীনবা থুংনা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহনগনি, তুরিজম চাউখৎহনগনি, থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং মরুওইবা শেন-থুমগী জিলাশিংগী শম্নহনগনি।
লুপা করোর ১১,০০০ রোম থাদদুনা ত্রিরুপতি, পালাক্কাদ, ভিলাই, জম্মু, ধরৱাদ, জোধপুর, পাত্না অমসুং ইন্দোরদা আই.আই.তি নিপান পাকথোক-চাউথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। পাকথোক-চাউথোকপগী থবক অদুনা মথং চহি ৫ দা অনৌবা মহৈরোয় ১০,০০০ চনগনি অমসুং অনৌবা রিছার্স পার্ক নিপান লিংখৎকনি, মসিনা ভারতকী ইন্নোবেসনগী থবক ফগৎহনগনি অমসুং রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী লমদা অকনবা ইনোৎ পীগনি।
লৈবাক শীনবা থুংবগী ষ্টেৎ ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং পোলিতেক্নিক ইন্সতিতুৎশিং ফগৎনবা, মীওই খুদিংমক খুদোংচাবা ফংনবা, রিছার্স অমসুং ইন্নোবেনগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মেরাইত স্কিম হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা উরিসা স্কিল দিবলপমেন্ত প্রোজেক ফেজ-২ হৌদোকখি, মসিনা এগ্রিতেক, রিন্যুএবল ইনর্জি, রিতেল, মেরিন অমসুং হোস্পিতেলিতিগুম্বা হিরমশিংদা সম্বলপুর অমসুং বেরহাম্পুরদা ৱার্ল্দ স্কিল সেন্তরশিং লিংখৎকনি। মখা তানা, আই.তি.আই মঙা উতকার্স আই.তি.আইদা ওনখৎকনি, আই.তি.আই ২৫ সেন্তরস ওফ এক্সলেন্স ওইনা শেমগৎকনি অমসু অনৌবা প্রিসিজন ইঞ্জিনিয়ারিং বিল্দিংনা অৱাংবা থাক্কী তেক্নিকেল ত্রেনিং পীগনি।
রাজ্য অসিদা তেক্নিকেল ইজুকেসন ফগৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শিং ১৩০ দা ৱাই.ফাই ফংহনবগী থবক হৌদোক্কনি, মসিনা মহৈরোয় লাখ ২.৫ দা লেম্না দেতা ফংহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ মনুংদা উরিসাদা অনা-লায়য়েংগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর শিংথাবা য়ানা ফগৎকনি। বেরহাম্পুরদা এম.কে.সি.জি মেদিকেল কোলেজ ফগৎনবা অমসুং সম্বলপুরদা বিমসার মালেম থাক্কী সুপর-স্পেসিলিতি হোস্পিতাল ওনখৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ফগৎহনগদৌরিবা খুদোংচাবশিং অদুগী মনুংদা ফমুং মশিং হেনগৎহনবা, ত্রোমা কিয়ার য়ুনিতশিং, দেন্তেল কোলেজশিং, মীরোনবীশিং অমসুং অঙাংশিংগী থবকশিং অমসুং একাদেমিক ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহনবা য়াওরি। মসিনা উরিসাগী মীয়ামদা মপুংফাবা হকশেলগী থবকশিং ফংহনগনি।
মসিগী মথক্ত, প্রধান মন্ত্রীনা অন্তয়োদয়া গ্রুহা য়োজনাগী মখাদা বেনিফিসরি ৫০,০০০ দা সেঙ্কসন ওর্দরশিং য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিনা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিং, লুখ্রাবীশিং, য়াম্না কন্না নারবা মীওইশিং অমসুং মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতানা শোকহল্লবা মীওইশিং য়াওনা খুঙ্গংগী লায়রবা ইমুংশিংদা পাক্কাগী য়ুমশিং অমসুং শেন্থং পীরি। খুন্নাইগী খ্বাইদগী তোল্লবা কাংলুপশিংগী য়াইফনবা অমসুং ইকায়খুম্নবা লৈনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মমি থবক অসিদা তারে।