Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs 60,000 crore in Jharsuguda, Odisha
Our government at Centre and State is committed to accelerating the pace of development in Odisha: PM
We place great emphasis on providing basic facilities to the poor, Dalits, backward classes, and tribals: PM
The central government has recently approved two semiconductor units for Odisha: PM
In a very big step towards self-reliance, BSNL has developed a completely indigenous 4G technology placing India among the top five countries in the world with fully indigenous technology to launch 4G services: PM
27 SEP 2025 1:54PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of development works worth over Rs 60,000 crore in Jharsuguda, Odisha today. Addressing the gathering, the Prime Minister offered his respectful greetings to all the distinguished dignitaries present at the event. Highlighting that the festival of Navratri is currently being celebrated, Shri Modi expressed that during these auspicious days, he was fortunate to visit the sacred land of Maa Samalei and Maa Ramachandi and meet the people gathered there. He noted the presence of a large number of mothers and sisters at the event, stating that their blessings are the true source of strength, offering his salutations to the people.
Recalling that during the Assembly elections one and a half years ago, the people of Odisha had resolved to move forward with a new commitment—towards a developed Odisha, Shri Modi observed that today, Odisha is progressing rapidly with the momentum of their governments at the Centre and State. He announced the commencement of projects worth thousands of crores for the development of Odisha and the nation. Shri Modi unveiled the new avatar of BSNL, marking the launch of its indigenous 4G services. He stated that the expansion of IITs across various states is also beginning today. Additionally, he highlighted the foundation stone laying and inauguration of several projects in Odisha related to education, skill development, and connectivity. He flagged off the modern Amrit Bharat train from Berhampur to Surat, underlining the great benefit to the people. Shri Modi also acknowledged the presence of Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, Electronics & IT, Shri Ashwini Vaishnaw, who had connected virtually from Surat, Gujarat. He extended his heartfelt congratulations to the people of Odisha for all these development initiatives.
“Our government is committed to serving and empowering the poor, and our focus is on delivering basic amenities to the underprivileged, including Dalits, backward classes, and tribal communities”, stated the Prime Minister. He noted that today’s programme stands as a testament to this commitment. Shri Modi shared that he had the opportunity to hand over approval letters to beneficiaries under the Antyodaya Griha Yojana. He remarked that when a poor family receives a pucca house, it transforms not only their present but also the future generations. Underlining that their government has already provided more than four crore pucca houses to poor families across the country, the PM said in Odisha, thousands of houses are being constructed at a rapid pace, and he commended the Chief Minister Shri Mohan Majhi and his team for their commendable efforts. The Prime Minister announced that today, nearly fifty thousand families have received approval for new homes. Under the PM Janman Yojana, over forty thousand houses have been sanctioned for tribal families in Odisha, fulfilling a major aspiration of the most marginalized among them. He extended his best wishes to all beneficiary families.
Expressing his enduring faith in the capabilities and talent of the people of Odisha, the Prime Minister noted that nature has blessed Odisha abundantly. While acknowledging that Odisha has endured decades of poverty, he affirmed that the coming decade will usher in prosperity for its people. To achieve this, the government is bringing major projects to the state. He announced that the Central Government has recently approved two semiconductor units for Odisha, and a semiconductor park is also set to be established, crediting the strength and potential of the youth of Odisha. Shri Modi envisioned a future where the small chip used in phones, televisions, refrigerators, computers, cars, and many other devices will be manufactured in Odisha.
The Prime Minister reaffirmed the government’s resolve to achieve self-reliance in every domain—from chips to ships. He stated that a vast industrial corridor is being developed from Paradip to Jharsuguda. Emphasizing the strategic importance of shipbuilding, he noted that any nation aspiring for economic strength must invest in this sector, as it benefits trade, technology, and national security. Shri Modi explained that having indigenous ships ensures uninterrupted import-export operations even during global crises. The Prime Minister announced a major initiative by their government—a ₹70,000 crore package for shipbuilding in India. He projected that this would attract ₹4.5 lakh crore in investments, reaching sectors such as steel, machinery, electronics, and manufacturing, especially benefiting small and cottage industries. He highlighted that this would generate millions of new jobs and bring significant advantages to Odisha’s industries and youth.
“India has taken a significant step towards self-reliance”, exclaimed Shri Modi, recalling that when telecom services like 2G, 3G, and 4G were introduced globally, India lagged behind and remained dependent on foreign technology for these services. He emphasized that such a situation was not suitable for the country, which led to a national resolve to develop essential telecom technologies indigenously. The Prime Minister expressed pride that BSNL has successfully developed a fully indigenous 4G technology within India. He lauded BSNL’s dedication, perseverance, and expertise in creating this milestone. He further highlighted that Indian companies have now positioned India among the select five countries in the world that possess completely indigenous technology to launch 4G services.
The Prime Minister noted the coincidence that BSNL is celebrating its 25th anniversary today. On this historic occasion, he highlighted that through the dedicated efforts of BSNL and its partners, India is advancing towards becoming a global telecom manufacturing hub. He stated that it is a matter of pride for Odisha that BSNL’s indigenous 4G network is being launched from Jharsuguda, comprising nearly one lakh 4G towers. These towers are set to usher in a new era of connectivity across remote regions of the country. Shri Modi emphasized that the expansion of 4G technology will directly benefit over two crore people nationwide. He added that approximately thirty thousand villages, which previously lacked high-speed internet access, will now be connected through this initiative.
The Prime Minister stated that thousands of villages are virtually connected to witness this historic day, listening and watching through high-speed internet. He mentioned that Union Minister for Communications, Shri Jyotiraditya Scindia was also joining from Assam.
Highlighting that BSNL’s indigenous 4G services will benefit tribal regions, remote villages, and hilly areas the most, Shri Modi affirmed that people in these regions will now have access to quality digital services. Children in rural areas will be able to attend online classes, farmers in distant locations will be able to check crop prices, and patients will find it easier to consult doctors through telemedicine. The Prime Minister added that this initiative will also greatly benefit our armed forces personnel, enabling them to communicate securely through enhanced connectivity.
Underlining that India has already rolled out the fastest 5G services, the Prime Minister noted that the BSNL towers inaugurated today are readily equipped to support 5G services as well. He extended his heartfelt congratulations to BSNL and all citizens of the country on this historic occasion.
Emphasising that a skilled youth and a robust research ecosystem are essential for building an Atmanirbhar Bharat, Shri Modi stated that this is a major priority for their government. He highlighted the unprecedented investment being made in education and skill development across the country, including Odisha. The Prime Minister announced that engineering colleges and polytechnics are being modernized, and launched a new scheme named MERITE to support this effort. Under this scheme, thousands of crores will be invested in technical education institutions. He remarked that this will eliminate the compulsion for youth to migrate to big cities for quality technical education. Instead, they will have access to modern labs, global skill training, and startup opportunities within their own towns.
The Prime Minister stated that unprecedented efforts are underway to ensure that facilities reach every sector, every community, and every citizen of the country. He highlighted that record levels of investment are being made to achieve this. Reflecting on the past, he remarked that people are well aware of the previous situation, asserting that the opposition never missed an opportunity to exploit the public.
Shri Modi stated that in 2014, when the people entrusted the government with the opportunity to serve, their administration successfully liberated the country from the exploitative system of the opposition. He remarked that under their government, a new era of double savings and double earnings has begun. He contrasted the past, noting that during the previous dispensation regime, employees and businesspersons had to pay tax even on incomes up to ₹2 lakh. In contrast, he highlighted that today, individuals earning up to ₹12 lakh annually are not required to pay even a single rupee in income tax.
Mentioning that new GST reforms have been implemented nationwide, including in Odisha, from 22nd September 2025, the Prime Minister described these reforms as a gift of savings for all, especially making kitchen expenses more affordable for mothers and sisters. He stated that the prices of most essential items have significantly reduced. Illustrating with an example, he explained that a family in Odisha spending ₹1 lakh annually on groceries and other essentials used to pay ₹20,000–₹25,000 in taxes under the then ruling government before 2014. After the introduction of GST by their Government in 2017, this tax amount was reduced and now, the tax burden has been brought down substantially, with families paying only ₹5,000–₹6,000 annually. He emphasized that compared to the opposition era, families now save ₹15,000–₹20,000 per year on such expenses.
Affirming that Odisha is a land of farmers and highlighted that the GST Savings Festival is highly beneficial for them, the Prime Minister recalled that during the opposition era, farmers had to pay ₹70,000 in tax when purchasing a tractor. With the introduction of GST, the tax was reduced, and under the new GST structure, farmers now save approximately ₹40,000 on the same tractor. He added that machines used for paddy transplantation now offer a saving of ₹15,000, power tillers ₹10,000, and threshers up to ₹25,000. Shri Modi emphasized that their government has significantly lowered taxes on numerous agricultural tools and equipment.
Noting that Odisha is home to a large tribal population, which depends on forest produce for livelihood, the Prime Minister noted that the government has already been working for kendu leaf collectors and has now significantly reduced GST on this item, ensuring better prices for the collectors. He emphasized that their government is consistently providing tax relief and increasing savings for citizens, while accusing the opposition of continuing exploitative practices. Shri Modi alleged that opposition-led governments are still engaged in looting the public. He highlighted that when the new GST rates were implemented, the tax on cement was also reduced to make home construction and repairs more affordable. He pointed out that after 22nd September, cement prices dropped even in Himachal Pradesh. However, he claimed that the ruling government in Himachal imposed an additional tax on cement, depriving people of the benefit. The Prime Minister warned that wherever the opposition party governs, exploitation follows, and urged citizens to remain cautious of the party.
Shri Modi stated that the GST Savings Festival has brought the greatest joy to mothers and sisters. He emphasized that serving women and daughters is a top priority for the government, with a strong focus on their health. He acknowledged the sacrifices made by mothers for their families, noting how they bear every hardship to shield their children and often hide their own illnesses to avoid burdening the household with medical expenses. The Prime Minister highlighted that this is precisely why the Ayushman Bharat Yojana was launched, which has significantly benefited women by providing free medical treatment up to ₹5 lakh.
Emphasising that a healthy mother leads to a strong family, Shri Modi highlighted the nationwide launch of the “Swasth Nari, Sashakt Parivar” campaign from 17th September 2025. He informed that over eight lakh health camps have been organized across the country under this initiative, with more than three crore women undergoing health screenings. These camps are facilitating diagnosis for diseases such as diabetes, breast cancer, tuberculosis, and sickle cell anemia. He urged all mothers, sisters, and daughters in Odisha to ensure they get their health check-ups done.
The Prime Minister reiterated that their government is continuously working to enhance the strength of the nation and its citizens—whether through tax relief or modern connectivity—by paving the way for convenience and prosperity. He noted that Odisha is reaping significant benefits from these efforts, with six Vande Bharat trains currently operational in the state and modernization underway at nearly sixty railway stations. He added that the Veer Surendra Sai Airport in Jharsuguda is now connected to several major cities across India. Odisha is also receiving substantially higher revenue from minerals and mining. Shri Modi mentioned that the Subhadra Yojana is consistently supporting the women of Odisha. He affirmed that Odisha is firmly on the path of progress and assured that the pace of development will accelerate further. He concluded by extending his best wishes to all.
The Governor of Odisha, Dr. Hari Babu Kambhampati, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi, Union Minister Shri Jual Oram were present among other dignitaries at the event. Several Union Ministers and Chief Ministers from across the country were connected to today’s programme through videoconferencing.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth over Rs.60,000 crore in Jharsuguda. These projects span across telecommunications, railways, higher education, healthcare, skill development, rural housing sectors, among others.
In the field of telecom connectivity, the Prime Minister commissioned more than 97,500 mobile 4G towers built at a cost of around Rs.37,000 crore with swadeshi technology. This includes more than 92,600 4G technology sites commissioned by BSNL. Over 18,900 4G sites have been funded under the Digital Bharat Nidhi which will connect around 26,700 unconnected villages in remote, border, and left-wing extremism-affected areas, serving over 20 lakh new subscribers. These towers are solar-powered, making them India’s largest cluster of green telecom sites and a step forward in sustainable infrastructure.
Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation important railway projects that will boost connectivity and regional growth. These include foundation stone for Rail Flyover at Sambalpur–Sarla, dedication to the nation of the doubling of the Koraput–Baiguda line, and the Manabar–Koraput–Gorapur line. These projects will significantly improve freight and passenger movement in Odisha and neighbouring states, strengthening local industries and trade. On the occasion, the Prime Minister will also flag off the Amrit Bharat Express between Berhampur and Udhna (Surat), providing affordable and comfortable connectivity across states, supporting tourism, creating employment opportunities, and linking key economic districts.
Prime Minister laid the foundation stones for the expansion of eight IITs—Tirupati, Palakkad, Bhilai, Jammu, Dharwad, Jodhpur, Patna, and Indore—at an investment of around Rs.11,000 crore. The expansion will create capacity for 10,000 new students over the next four years and will establish eight state-of-the-art research parks, thereby strengthening India’s innovation ecosystem and providing a strong push to research and development.
Prime Minister launched the MERITE scheme designed to improve quality, equity, research, and innovation in 275 state engineering and polytechnic institutions across the country.
Prime Minister also launched Odisha Skill Development Project Phase II which will establish World Skill Centres in Sambalpur and Berhampur, covering emerging sectors such as AgriTech, Renewable Energy, Retail, Marine, and Hospitality. Further, five ITIs will be upgraded into Utkarsh ITIs, 25 ITIs will be developed as Centres of Excellence, and a new Precision Engineering Building will provide advanced technical training.
To enhance digital education in the state, Prime Minister dedicated Wi-Fi facilities across 130 higher education institutions, providing free daily data access to benefit more than 2.5 lakh students.
Healthcare infrastructure in Odisha will also receive a significant boost during the Prime Minister’s visit. He laid the foundation stone for the upgradation of MKCG Medical College in Berhampur and VIMSAR in Sambhalpur into world-class super-speciality hospitals. The upgraded facilities will include enhanced bed capacity, trauma care units, dental colleges, maternal and child care services, and expanded academic infrastructure, ensuring comprehensive health services for the people of Odisha.
In addition, the Prime Minister distributed sanction orders to 50,000 beneficiaries under the Antyodaya Gruha Yojana. The scheme provides pucca houses and financial assistance to vulnerable rural families, including persons with disabilities, widows, individuals suffering from terminal illness, and victims of natural calamities. This initiative reflects the government’s commitment to ensuring social welfare and dignity for the most disadvantaged sections of society.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ওড়িশাৰ ঝাৰছুগুডাত ৬০ হাজাৰ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত থকা আমাৰ চৰকাৰে ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, আৰু জনজাতীয় লোকক মৌলিক সুবিধা প্ৰদান কৰাত অধিক গুৰুত্ব দিওঁ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ওড়িশাৰ বাবে দুটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটৰ অনুমোদন দিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এক অতি বৃহৎ পদক্ষেপ হিচাপে বিএছএনএলে স্বদেশী থলুৱা ৪জি প্ৰযুক্তি প্ৰস্তুত কৰি ভাৰতক সম্পূৰ্ণ থলুৱা প্ৰযুক্তিৰে বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত স্থান দি ৪জি সেৱা আৰম্ভ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
27 SEP 2025 1:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ওড়িশাৰ ঝাৰছুগুদাত ৬০ হাজাৰ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সভাত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সকলো বিশিষ্ট বিশিষ্ট ব্যক্তিক শ্ৰদ্ধাৰে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। বৰ্তমান নৱৰাত্ৰি উৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰকাশ কৰে যে এই শুভ দিনবোৰত তেওঁ মা ছামালেই আৰু মা ৰামচন্দিৰ পবিত্ৰ ভূমি ভ্ৰমণ কৰি তাত সমবেত লোকসকলক লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। তেওঁ অনুষ্ঠানত বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীৰ উপস্থিতি লক্ষ্য কৰি তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদেই শক্তিৰ প্ৰকৃত উৎস বুলি উল্লেখ কৰে আৰু ৰাইজক প্ৰণাম জনায়।
ডেৰ বছৰ পূৰ্বে বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত ওড়িশাৰ জনসাধাৰণে এক নতুন প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সংকল্প লৈছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে লক্ষ্য কৰিছিল যে আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ নেতৃত্বত ওড়িশা দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। তেওঁ ওড়িশা আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিএছএনএলৰ স্বদেশী ৪জি সেৱা আৰম্ভ কৰা উপলক্ষে বিএছএনএলৰ নতুন অৱতাৰ উন্মোচন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিভিন্ন ৰাজ্যত আই আই টিৰ সম্প্ৰসাৰণো আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ ওড়িশাত শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, আৰু সংযোগৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনীৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ বেৰহামপুৰৰ পৰা চুৰাটলৈ যোৱা আধুনিক অমৃত ভাৰত ৰে’লখনৰ ফ্লেগ অফ কৰি ৰাইজৰ বাবে হোৱা বৃহৎ উপকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে । শ্ৰী মোদীয়ে গুজৰাটৰ চুৰাটৰ পৰা ভাৰ্চুৱেলি সংযোগ স্থাপন কৰা কেন্দ্ৰীয় ৰে’ল, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু আই টি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ উপস্থিতিৰো কথাও স্বীকাৰ কৰে। এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ বাবে তেওঁ ওড়িশাৰ জনসাধাৰণলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, “আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰসকলক সেৱা আৰু সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আমাৰ গুৰুত্ব দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়কে ধৰি অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলক মৌলিক সুবিধাসমূহ প্ৰদান কৰা”। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিৰ কাৰ্যসূচীয়ে এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ অন্ত্যোদয় গৃহ যোজনাৰ অধীনত হিতাধিকাৰীক অনুমোদন পত্ৰ প্ৰদান কৰাৰ সুযোগ পাইছে । তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া এটা দুখীয়া পৰিয়ালে পকা ঘৰ লাভ কৰে, তেতিয়া ই কেৱল তেওঁলোকৰ বৰ্তমানৰ নহয়, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মকো ৰূপান্তৰিৰ পথেৰে আগুৱাই নিয়ে। তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ইতিমধ্যে সমগ্ৰ দেশতে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহক চাৰি কোটিতকৈ অধিক পকা ঘৰ যোগান ধৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ওড়িশাত হাজাৰ হাজাৰ ঘৰ দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন মাঝি আৰু তেওঁৰ দলৱে প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টা চলাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে আজি প্ৰায় পঞ্চাশ হাজাৰ পৰিয়ালে নতুন ঘৰৰ বাবে অনুমোদন লাভ কৰিছে। পি এম জনমন যোজনাৰ অধীনত ওড়িশাত জনজাতীয় পৰিয়ালৰ বাবে চল্লিশ হাজাৰৰো অধিক ঘৰ অনুমোদন কৰা হৈছে, যিয়ে ইয়াৰ ভিতৰত আটাইতকৈ প্ৰান্তীয় লোকসকলৰ এক ডাঙৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিছে। তেওঁ সকলো হিতাধিকাৰী পৰিয়াললৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
ওড়িশাৰ জনসাধাৰণৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰতিভাৰ প্ৰতি থকা চিৰস্থায়ী বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰকৃতিয়ে ওড়িশাক প্ৰচুৰ আশীৰ্বাদ দিছে।ওড়িশাই দশক দশক ধৰি দৰিদ্ৰতা সহ্য কৰি আহিছে বুলি স্বীকাৰ কৰি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আগন্তুক দশকে ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিব। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে ৰাজ্যখনলৈ বৃহৎ প্ৰকল্প আনিছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ ওড়িশাৰ বাবে দুটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটত অনুমোদন জনাইছে আৰু ওড়িশাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি তথা সম্ভাৱনাক কৃতিত্ব দি এখন অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যানো স্থাপন কৰাৰ কথা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে এনে ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰিছে য’ত ফোন, টেলিভিছন, ফ্ৰীজ, কম্পিউটাৰ, গাড়ী আৰু আন বহুতো যন্ত্ৰত ব্যৱহৃত সৰু চিপো ওড়িশাত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰৰ সংকল্পক পুনৰ দৃঢ় কৰি কয় —চিপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জাহাজলৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰাই আমাৰ লক্ষ্য ।তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পাৰাদ্বীপৰ পৰা ঝাৰছুগুদালৈ এক বিশাল ঔদ্যোগিক কৰিডৰ গঢ়ি তোলা হৈছে। জাহাজ নিৰ্মাণৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ আকাংক্ষিত যিকোনো জাতিয়ে এই খণ্ডত বিনিয়োগ কৰিব লাগিব, কিয়নো ইয়াৰ দ্বাৰা বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ দিশটো লাভাৱান্বিত হয়। শ্ৰী মোদীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে থলুৱা জাহাজ থকাৰ ফলত বিশ্ব সংকটৰ সময়তো নিৰৱচ্ছিন্ন আমদানি-ৰপ্তানি কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ ঘোষণা কৰিলে— ভাৰতত জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে ৭০,০০০ কোটি টকাৰ পেকেজৰ ঘোষণা । তেওঁ প্ৰকল্প কৰিছিল যে ইয়াৰ ফলত ৪.৫ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰা হ’ব, যিয়ে তীখা, যন্ত্ৰপাতি, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু উৎপাদনৰ দৰে খণ্ডত শীৰ্ষত উপনীত হ’ব, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগসমূহক ই উপকৃত কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ইয়াৰ ফলত লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু ওড়িশাৰ উদ্যোগ তথা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুবিধা আহিব।
“ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া বিশ্বজুৰি ২জি, থ্ৰীজি, আৰু ৪জিৰ দৰে টেলিকম সেৱা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল, তেতিয়া ভাৰত পিছ পৰি আছিল আৰু এই সেৱাসমূহৰ বাবে বিদেশী প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈয়েই আছিল। এনে পৰিস্থিতি দেশৰ বাবে গ্ৰহণযোগ্য নহয় বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ফলত অত্যাৱশ্যকীয় টেলিকম প্ৰযুক্তিবিদ্যাসমূহ থলুৱাভাৱে বিকশিত কৰাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্প গ্ৰহণ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ভিতৰতে বিএছএনএলে সম্পূৰ্ণ থলুৱা ৪জি প্ৰযুক্তি সফলতাৰে বিকশিত কৰাত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। এই মাইলৰ খুঁটিটো সৃষ্টি কৰাত বিএছএনএলৰ নিষ্ঠা, অধ্যৱসায় আৰু বিশেষজ্ঞতাক তেওঁ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে এতিয়া ভাৰতক ৪জি সেৱা আৰম্ভ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ অধিকাৰী বিশ্বৰ নিৰ্বাচিত পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত স্থান দিছে।
আজি বিএছএনএলে ২৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰাৰ কাকতালীয়ভাবে কথাও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। এই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বি এছ এন এল আৰু ইয়াৰ অংশীদাৰসকলৰ নিষ্ঠাবান প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ভাৰতে বিশ্বব্যাপী টেলিকম উৎপাদন কেন্দ্ৰ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে প্ৰায় এক লাখ ৪জি টাৱাৰেৰে গঠিত ঝাৰছুগুডাৰ পৰা বিএছএনএলৰ থলুৱা ৪জি নেটৱৰ্ক মুকলি কৰাটো ওড়িশাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এই টাৱাৰসমূহে দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহত সংযোগৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিবলৈ সাজু হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৪জি প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণে দেশজুৰি দুই কোটিৰো অধিক লোকক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে পূৰ্বতে দ্ৰুতবেগী ইণ্টাৰনেটৰ অভাৱ থকা প্ৰায় ত্ৰিশ হাজাৰ গাঁও এতিয়া এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সংযোগ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই ঐতিহাসিক দিনটোৰ সাক্ষী হ’বলৈ হাজাৰ হাজাৰ গাঁও কাৰ্যতঃ তীব্ৰবেগী ইণ্টাৰনেটৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াো অসমৰ পৰা এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰিছে।
বিএছএনএলৰ স্বদেশী ৪জি সেৱাই জনজাতীয় অঞ্চল, দুৰ্গম গাঁও, আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহক আটাইতকৈ বেছি উপকৃত কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই অঞ্চলসমূহৰ লোকসকলে এতিয়া মানসম্পন্ন ডিজিটেল সেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিব। গ্ৰামাঞ্চলৰ শিশুসকলে অনলাইন ক্লাছত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিব, দূৰৈৰ কৃষকসকলে শস্যৰ দাম পৰীক্ষা কৰিব পাৰিব, ৰোগীয়ে টেলিমেডিচিনৰ জৰিয়তে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাত সহজ হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এই পদক্ষেপে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ জোৱানসকলকো যথেষ্ট উপকৃত কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে বৰ্ধিত সংযোগৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিতভাৱে যোগাযোগ কৰিব পাৰিব।
ভাৰতে ইতিমধ্যে দ্ৰুততম ৫জি সেৱা আৰম্ভ কৰা বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি উদ্বোধন কৰা বিএছএনএল টাৱাৰসমূহ ৫জি সেৱাকো সহায় কৰিব পৰাকৈ সজ্জিত কৰা হৈছে । এই ঐতিহাসিক কাৰ্যসূচী উপলক্ষে বি এছ এন এলৰ লগতে দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ তেওঁ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে এজন দক্ষ যুৱক আৰু এক শক্তিশালী গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ বাবে এয়া এক ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। তেওঁ ওড়িশাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় আৰু পলিটেকনিকসমূহৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, আৰু এই প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ মেৰিট (MERITE) নামেৰে এখন নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে । এই আঁচনিৰ অধীনত কাৰিকৰী শিক্ষানুষ্ঠানত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা যুৱক-যুৱতীসকলে গুণগত কাৰিকৰী শিক্ষাৰ বাবে বৃহৎ চহৰলৈ প্ৰব্ৰজন কৰাৰ বাধ্যবাধকতা নাইকিয়া হ’ব। বৰঞ্চ তেওঁলোকে নিজৰ চহৰৰ ভিতৰতে আধুনিক লেব, বিশ্বব্যাপী দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ, আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ড, প্ৰতিটো সম্প্ৰদায় আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈ সুবিধা যাতে পোৱা যায় তাৰ বাবে অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টা চলি আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ইয়াক লাভ কৰিবলৈ অভিলেখ পৰ্যায়ৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে। অতীতৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে মানুহে পূৰ্বৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে ভালদৰেই জানে, বিৰোধীয়ে জনসাধাৰণক শোষণ কৰাৰ সুযোগ কেতিয়াও এৰি দিয়া নাছিল বুলি দৃঢ়তাৰে কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত যেতিয়া জনসাধাৰণে চৰকাৰক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ অৰ্পণ কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁলোকৰ প্ৰশাসনে বিৰোধীৰ শোষণমূলক ব্যৱস্থাৰ পৰা দেশখনক সফলতাৰে মুক্ত কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত দুগুণ সঞ্চয় আৰু দুগুণ উপাৰ্জনৰ নতুন যুগ আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ অতীতৰ দিনবোৰৰ বিপৰীতে লক্ষ্য কৰে যে পূৰ্বৰ অপশাসনৰ সময়ত কৰ্মচাৰী আৰু ব্যৱসায়ীয়ে ২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰতো কৰ দিবলগীয়া হৈছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে তেওঁ এই কথাত আলোকপাত কৰে যে আজি বছৰি ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত উপাৰ্জন কৰা ব্যক্তিসকলে আয়কৰ হিচাপে এটকাও দিব নালাগে।
২০২৫ চনৰ ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ওড়িশাকে ধৰি দেশজুৰি নতুন জি এছ টি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সংস্কাৰক সকলোৰে বাবে ৰাহিৰ উপহাৰ বুলি অভিহিত কৰে, বিশেষকৈ পাকঘৰৰ খৰচ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে অধিক সুলভ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত । তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বেছিভাগ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ দাম যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। এটা উদাহৰণ দি তেওঁ বুজাই দিয়ে যে ওড়িশাৰ এটা পৰিয়ালে বছৰি গেলামাল আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ বাবে ১ লাখ টকা খৰচ কৰি ২০১৪ চনৰ আগতে তেতিয়াৰ শাসকীয় চৰকাৰৰ অধীনত ২০,০০০–২৫,০০০ টকা কৰ পৰিশোধ কৰিছিল।২০১৭ চনত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে জি এছ টি প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ পিছত এই কৰ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছিল আৰু এতিয়া কৰৰ বোজা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে, পৰিয়ালসমূহে বছৰি মাত্ৰ ৫, ০০০ – ৬,০০০ টকা পৰিশোধ কৰিব লাগে । তেওঁ জোৰ দি কয় যে বিৰোধীৰ যুগৰ তুলনাত এতিয়া পৰিয়ালসমূহে এনে খৰচত বছৰি ১৫,০০০–২০,০০০ টকা ৰাহি কৰে।
ওড়িশাক কৃষকৰ ভূমি বুলি অভিহিত কৰি আৰু জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱ তেওঁলোকৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে বিৰোধীৰ যুগত কৃষকে ট্ৰেক্টৰ ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত ৭০,০০০ টকা কৰ দিবলগীয়া হৈছিল। জি এছ টি প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে কৰ হ্ৰাস পালে, আৰু নতুন জি এছ টি গাঁথনিৰ অধীনত এতিয়া কৃষকসকলে একেখন ট্ৰেক্টৰতে প্ৰায় ৪০,০০০ টকা ৰাহি কৰিব পাৰিছে । তেওঁ লগতে কয় যে ধান ৰোপনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা মেচিনসমূহে এতিয়া ১৫ হাজাৰ টকা, পাৱাৰ টিলাৰত ১০ হাজাৰ টকা আৰু থ্ৰেছাৰত ২৫ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত ৰাহি কৰিব পাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে অসংখ্য কৃষি সঁজুলি আৰু আন সঁজুলিৰ ওপৰত কৰ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিছে।
ওড়িশাত জীৱিকাৰ বাবে বনাঞ্চলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বৃহৎ জনজাতীয় জনসংখ্যাৰ বাসস্থান বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে ইতিমধ্যে কেন্দু পাত সংগ্ৰাহকসকলৰ বাবে কাম কৰি আহিছে আৰু এতিয়া ইয়াৰ ওপৰত জি এছ টি যথেষ্ট হ্ৰাস কৰি সংগ্ৰাহকসকলৰ বাবে উন্নত মূল্য নিশ্চিত কৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে নাগৰিকসকলৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে কৰ সকাহ আৰু ৰাহি বৃদ্ধি কৰি আছে, একে সময়তে বিৰোধীক শোষণমূলক প্ৰথা অব্যাহত ৰখাৰ অভিযোগ উত্থাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে অভিযোগ কৰে যে বিৰোধী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰসমূহে এতিয়াও জনসাধাৰণক লুণ্ঠন কৰাত ব্যস্ত হৈ আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে যেতিয়া নতুন জি এছ টি হাৰ কাৰ্যকৰী হৈছিল তেতিয়া চিমেণ্টৰ ওপৰতো কৰ হ্ৰাস কৰি ঘৰ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতিৰ কাম অধিক সুলভ কৰি তুলিছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পিছত হিমাচল প্ৰদেশতো চিমেণ্টৰ মূল্য হ্ৰাস পাইছে। কিন্তু হিমাচলৰ শাসকীয় চৰকাৰে চিমেণ্টৰ ওপৰত অতিৰিক্ত কৰ আৰোপ কৰি মানুহক সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত কৰা বুলি অভিযোগ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধী দলে য’তেই শাসন কৰে তাতেই শোষণ ঘটে বুলি মন্তব্য কৰে আৰু নাগৰিকসকলক দলটোৰ প্ৰতি সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে মহিলা আৰু কন্যাসকলৰ সেৱা কৰাটো চৰকাৰৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ, তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ বিষয়তো অধিক গুৰুত্ব দিয়া হৈছে । তেওঁ নিজৰ পৰিয়ালৰ বাবে মাতৃসকলে কৰা ত্যাগৰ কথা স্বীকাৰ কৰে, তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে তেওঁলোকে কেনেকৈ সন্তানক ৰক্ষা কৰিবলৈ কষ্ট সহ্য কৰে আৰু প্ৰায়ে নিজৰ বেমাৰবোৰ লুকুৱাই ৰাখে , যাতে ঘৰখনত চিকিৎসাৰ খৰচৰ বোজা নপৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ঠিক এই কাৰণেই আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে, যিয়ে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰি মহিলাসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে।
এগৰাকী সুস্থ মাতৃয়ে এটা শক্তিশালী পৰিয়াল গঢ়ি তোলে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা “স্বাস্থ্য নাৰী, সশক্ত পৰিবাৰ” অভিযানৰ দেশজোৰা আৰম্ভণিৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। এই শিবিৰসমূহে ডায়েবেটিছ, স্তন কেন্সাৰ, যক্ষ্মা, ছিকেল চেল এনিমিয়া আদি ৰোগ নিৰ্ণয় কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ ওড়িশাৰ সকলো মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে সুবিধা আৰু সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি দেশ আৰু ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে—সেয়া কৰ ৰেহাইৰ জৰিয়তেই হওক বা আধুনিক সংযোগৰ জৰিয়তেই হওক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ পৰা ওড়িশাই যথেষ্ট লাভাৱান্বিত হৈছে, ৰাজ্যখনত বৰ্তমান ছখন বন্দে ভাৰত ৰে’ল চলি আছে আৰু প্ৰায় ষাঠিটা ৰে’ল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ চলি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ঝাৰছুগুডাৰ বীৰ সুৰেন্দ্ৰ সাই বিমানবন্দৰ এতিয়া সমগ্ৰ ভাৰতৰ কেইবাখনো ডাঙৰ চহৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। খনিজ আৰু খননৰ পৰাও ওড়িশাই যথেষ্ট বেছি ৰাজহ লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সুভদ্ৰা যোজনাই ওড়িশাৰ মহিলাসকলক ধাৰাবাহিকভাৱে সহায় কৰি আছে। তেওঁ ওড়িশা দৃঢ়ভাৱে প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়িছে বুলি দৃঢ়তাৰে কয় আৰু উন্নয়নৰ গতি তথা অধিক ত্বৰান্বিত হ’ব বুলি আশ্বাস দিয়ে।
উক্ত অনুষ্ঠানত ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল ডঃ হৰি বাবু কাম্ভমপতি, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জুৱেল ওৰামৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কেইবাগৰাকী কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী তথা মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত হয়।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ঝাৰছুগুদাত ৬০ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে টেলিকমিউনিকেচন, ৰে’লৱে, উচ্চ শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, দক্ষতা বিকাশ, গ্ৰাম্য গৃহ নিৰ্মাণ খণ্ড আদিৰ লগতে অন্যান্য বিষয়সমূহত বিস্তৃত।
টেলিকম সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বদেশী প্ৰযুক্তিৰে প্ৰায় ৩৭,০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা ৯৭,৫০০ৰো অধিক মোবাইল ৪জি টাৱাৰৰ কাম আৰম্ভ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত বিএছএনএলৰ কমিচন দিয়া ৯২,৬০০ৰো অধিক ৪জি প্ৰযুক্তি ছাইট অন্তৰ্ভুক্ত। ডিজিটেল ভাৰত নিধিৰ অধীনত ১৮,৯০০ৰো অধিক ৪জি ছাইটৰ বাবে ধন আগবঢ়োৱা হৈছে যিয়ে দূৰৱৰ্তী, সীমান্ত, আৰু বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱান্বিত অঞ্চলৰ প্ৰায় ২৬,৭০০ দুৰ্গম গাঁৱক সংযোগ কৰিব, ২০ লাখৰো অধিক নতুন গ্ৰাহকক সেৱা আগবঢ়াব। এই টাৱাৰসমূহ সৌৰশক্তিচালিত, যাৰ ফলত ই ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ সেউজ টেলিকম ছাইটৰ ক্লাষ্টাৰ আৰু বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশেষ পদক্ষেপ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংযোগ আৰু আঞ্চলিক বিকাশত সহায়ক হোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰেল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে । ইয়াৰ ভিতৰত আছে সম্বলপুৰ–ছাৰলাত ৰে'ল ফ্লাইঅভাৰৰ আধাৰশিলা, কোৰাপুট–বাইগুডা লাইন দুগুণ কৰাৰ জাতিলৈ উৎসৰ্গা, আৰু মনাবৰ–কোৰাপুট–গোৰাপুৰ লাইন। এই প্ৰকল্পসমূহে ওড়িশা আৰু চুবুৰীয়া ৰাজ্যসমূহত মালবাহী আৰু যাত্ৰী চলাচলৰ যথেষ্ট উন্নতি সাধন কৰিব, স্থানীয় উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য শক্তিশালী কৰিব। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেৰহামপুৰ আৰু উধনা (ছুৰাট)ৰ মাজত অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিব, ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সুলভ আৰু আৰামদায়ক সংযোগ প্ৰদান, পৰ্যটনক সমৰ্থন, কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি, আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক জিলাসমূহক সংযোগ কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১১,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে আঠখন আই আই টি—তিৰুপতি, পলাক্কাড, ভিলাই, জম্মু, ধৰৱাদ, যোধপুৰ, পাটনা, আৰু ইন্দোৰ— সম্প্ৰসাৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই সম্প্ৰসাৰণে অহা চাৰি বছৰত ১০,০০০ নতুন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে ক্ষমতা সৃষ্টি কৰিব আৰু আঠখন অত্যাধুনিক গৱেষণা উদ্যান স্থাপন কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী হ’ব আৰু গৱেষণা আৰু উন্নয়নক গতি প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ২৭৫খন ৰাজ্যিক অভিযান্ত্ৰিক আৰু পলিটেকনিক প্ৰতিষ্ঠানত গুণগত মান, সমতা, গৱেষণা, আৰু উদ্ভাৱন উন্নত কৰাৰ বাবে ডিজাইন কৰা মেৰিট(MERITE )আঁচনিখন মুকলি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশা দক্ষতা বিকাশ প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ো শুভাৰম্ভ কৰে । ইয়াৰ অদীনত সম্বলপুৰ আৰু বেৰহামপুৰত বিশ্ব দক্ষতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিব, যিয়ে এগ্ৰিটেক, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, খুচুৰা, সামুদ্ৰিক, আৰু আতিথ্যৰ দৰে উদীয়মান খণ্ডসমূহ সামৰি ল’ব। ইয়াৰ উপৰি পাঁচটা আই টি আইক উৎকৰ্ষ আই টি আইলৈ উন্নীত কৰা হ’ব, ২৫ খন আই টি আইক চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব আৰু নতুন প্ৰিচিচন ইঞ্জিনিয়াৰিং বিল্ডিঙে উন্নত কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব।
ৰাজ্যত ডিজিটেল শিক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৩০ খন উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানত ৱাই-ফাইৰ সুবিধা উচৰ্গা কৰে, যাৰ ফলত দৈনিক বিনামূলীয়া তথ্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি ২.৫ লাখতকৈ অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক উপকৃত হ'ব ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ওড়িশাৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনিয়েও যথেষ্ট উত্থান লাভ কৰিব। তেওঁ বেৰহামপুৰৰ এম কে চি জি মেডিকেল কলেজ আৰু সম্ভলপুৰৰ ভিমছাৰক বিশ্বমানৰ ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি চিকিৎসালয়লৈ উন্নীত কৰাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। উন্নীতকৃত সুবিধাসমূহৰ ভিতৰত থাকিব বিচনাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি, ট্ৰমা কেয়াৰ ইউনিট, দন্ত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, মাতৃ আৰু শিশুৰ যত্ন সম্পৰ্কীয় সেৱা, আৰু শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰিত, যাৰ ফলত ওড়িশাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ব্যাপক স্বাস্থ্য সেৱা নিশ্চিত হ’ব।
ইয়াৰ উপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্ত্যোদয় গ্ৰুহা যোজনাৰ অধীনত ৫০ হাজাৰ হিতাধিকাৰীক অনুমোদন পত্ৰ বিতৰণ কৰে। এই আঁচনিখনে প্ৰতিবন্ধী, বিধৱা, মৃত্যুমুখী ৰোগত আক্ৰান্ত ব্যক্তি, আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ বলি হোৱা ব্যক্তিকে ধৰি দুৰ্বল গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহক পকা ঘৰ আৰু আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিব। এই পদক্ষেপে সমাজৰ অতি বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ কল্যাণ আৰু মৰ্যাদা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে ।
The double-engine government is committed to accelerating the pace of development in Odisha. Addressing a programme during the launch of various projects in Jharsuguda. https://t.co/XpQjHIuMXR
— Narendra Modi (@narendramodi) September 27, 2025