Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the Aadi Thiruvathirai Festival at Gangaikonda Cholapuram Temple in Tamil Nadu
27 JUL 2025 5:15PM by PIB Delhi
Vanakkam Chola Mandalam,
The most respected Aadheenam Mathadhishgan (heads), the Chinmaya Mission Swamis, Tamil Nadu Governor R N Ravi Ji, my cabinet colleague Dr. L Murugan Ji, local MP Thiruma-Valavan Ji, Tamil Nadu ministers present on the dais, my colleague in Parliament respected Sri Ilaiyaraaja Ji, all Oduvars, devotees, students, cultural historians, and my dear brothers and sisters! Namah Shivaya
नम: शिवाय वाळघा, नादन ताळ वाळघा, इमैइ पोळुदुम्, येन नेन्जिल् नींगादान ताळ वाळघा!!
I observed that whenever the name of Nayanar Nagendran was mentioned, the atmosphere of excitement all around suddenly changed.
Friends,
In a way, this is the place of reverence of the Raj Raja. And the way Ilaiyaraaja immersed us all in the devotion of Shiva in that land of faith, be it the month of Saavan, be it the land of faith of Raj Raja and be it the penance of Ilaiyaraaja, what a wonderful atmosphere, a very wonderful atmosphere, and I am the MP of Kashi and when I hear Om Namah Shivay, I get goosebumps.
Friends,
The amazing energy of Shiva Darshan, the music of Sri Ilaiyaraaja, the chanting of Oduvar, this spiritual experience truly overwhelms the soul.
Friends,
The holy month of Saavan and the historic occasion of one thousand years of the start of the construction of the Brihadeshwar Shiva temple, in such a wonderful time I have had the good fortune of being present at the feet of Lord Brihadeshwar Shiva and worshipping him. I have prayed for the welfare of 140 crore Indians and the continued progress of India in this historic temple. I wish that everyone gets the blessings of Lord Shiva, नम: पार्वती पतये हर हर महादेव!
Friends,
I was late in coming here, I had reached here early, but the wonderful exhibition that the cultural ministry of the Government of India has put up is informative, inspiring and we all are filled with pride that how our ancestors gave direction for human welfare a thousand years ago. It was so vast, so extensive, so grand, and I was told that thousands of people have been coming to see this exhibition since the last one week. It is worth seeing and I would tell everyone to definitely see it.
Friends,
Today I have also got the opportunity to launch the album of Tamil Geeta here through the efforts of Chinmaya Mission. This effort also energizes our resolve to preserve the heritage. I also congratulate all the people associated with this effort.
Friends,
The Chola kings expanded their diplomatic and trade relations to Sri Lanka, Maldives and Southeast Asia. It is also a coincidence that I have returned from Maldives only yesterday, and today I am a part of this program in Tamil Nadu.
Our scriptures say that devotees of Shiva become immortal like Shiva by merging into Shiva. That is why India's Chola heritage, associated with the exclusive devotion to Shiva, has become immortal today. Raj Raja Chola, Rajendra Chola, these names are synonymous with the identity and pride of India. The history and heritage of the Chola Empire is a proclamation of India's true potential. This is the inspiration of that dream of India, with which we are moving ahead towards the goal of developed India. With this inspiration, I pay my tribute to Rajendra Chola the Great. In the last few days, all of you have celebrated the Aadi Thiruvathirai festival. Today it is culminating in this grand event. I congratulate all those who contributed to this.
Friends,
Historians believe that the Chola Empire was one of the golden eras of India. This era is identified by its strategic power. India's tradition as the mother of Democracy was also carried forward by the Chola Empire. Historians talk about Britain's Magna Carta in the name of democracy, but many centuries ago, elections were held in the Chola Empire through the democratic system from Kudavolai Amai. Today there is so much discussion about water management and ecology preservation all over the world. Our ancestors understood their importance long ago. We hear about many kings who used to bring back gold, silver or livestock after conquering other places. But see, Rajendra Chola is known for bringing Ganga water, he brought Ganga water. Rajendra Chola brought Ganga water from North India and established it in the South. “गङ्गा जलमयम् जयस्तम्बम्” that water was released here in Chola Ganga Yeri, Chola Ganga Lake, which is today known as Ponneri Lake.
Friends,
Rajendra Chola also established Gangai-Kondacholapuram Kovil. This temple still remains an architectural wonder of the world. It is also the gift of the Chola Empire that the festival of Maa Ganga is being celebrated on this land of Maa Kaveri. I am very happy that today, in memory of that historical event, once again Ganga water has been brought here from Kashi. Just now when I went here to perform puja, the rituals were completed as per the tradition, the abhishek was done with Ganga water and I am a people's representative of Kashi, and I have an intimate bond with Mother Ganga. These works of the Chola kings, these events associated with them, give new energy, new power and new momentum to the Mahayagya of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.
Brothers and sisters,
The Chola kings had bound India in the thread of cultural unity. Today our government is carrying forward the same ideas of the Chola era. We are strengthening the centuries-old threads of unity through events like Kashi Tamil Sangamam and Saurashtra Tamil Sangamam. Ancient temples of Tamil Nadu like Gangai-Kondacholapuram are also being preserved through ASI. When the new Parliament of the country was inaugurated, the saints of our Shiva Aadheenam had given spiritual leadership to that event, all of them are present here. The sacred Sengol associated with Tamil culture has been installed in the Parliament. Even today when I remember that moment, I feel filled with pride.
Friends,
I have just met some Dikshitars of the Nataraja Temple in Chidambaram. They presented me with the holy prasad of this divine temple, where Lord Shiva is worshipped in the form of Nataraja. This form of Nataraja is a symbol of our philosophy and scientific roots. A similar Anand Tandava idol of Lord Nataraja is also adding to the beauty of Bharat Mandapam in Delhi. In this Bharat Mandapam, eminent leaders from all over the world had joined during the G-20.
Friends,
Our Shaiva tradition has played a huge role in the cultural formation of India. The Chola emperors were important architects of this construction. That is why even today Tamil Nadu is very important among the living centers of the Shaiva tradition. The legacy of the great Nayanmar saints, their devotional literature, Tamil literature, the role of our revered Aadheenams, have given birth to a new era in the social and spiritual field.
Friends,
Today, when the world is grappling with problems like instability, violence and environment, Shaiva principles show us the way to solutions. You see, Tirumular had written - “अन्बे शिवम्”, that is, love is Shiva. Love is Shiva! If the world adopts this idea today, then most of the crises can be solved automatically. Today India is taking this idea forward in the form of One World, One Family, One Future.
Friends,
Today India is moving ahead on the mantra of development as well as heritage. Today's India is proud of its history. In the last decade, we have worked in mission mode on the conservation of the country's heritage. The country's ancient statues and artifacts, which were stolen and sold abroad, have been brought back. Since 2014, more than 600 ancient artefacts and sculptures have returned to India from different countries of the world. Out of these, 36 are especially from our Tamil Nadu. Today, many important heritages like Nataraja, Lingodbhav, Dakshinamoorthy, Ardhanarishwar, Nandikeshwar, Uma Parameshwari, Parvati, Sambandar are once again adding to the beauty of this land.
Friends,
Our heritage and the influence of Shaiva philosophy are no longer limited to India or this earth. When India became the first country to land on the South Pole of the Moon, we named that point of the Moon as Shiva Shakti. That important part of the moon is now identified by the name of Shiva-Shakti.
Friends,
The heights of economic and strategic progress which India reached during the Chola period are our inspiration even today. Raj Raja Chola created a powerful navy. Rajendra Chola strengthened it further. Many administrative reforms were also carried out during his reign. He strengthened the local administrative system. A strong revenue system was implemented. Trade development, use of sea routes, promotion and dissemination of art and culture, India was progressing rapidly in every direction.
Friends,
The Chola Empire is like an ancient roadmap for the creation of a new India. It tells us that if we want to become a developed nation, we have to emphasize on unity. We have to strengthen our Navy, our defense forces. We have to explore new opportunities. And along with all this, we will have to preserve our values as well. And I am satisfied that the country is moving ahead with this inspiration today.
Friends,
Today's India gives utmost importance to its security. Recently, during Operation Sindoor, the world has seen how India responds if someone attacks India's security and sovereignty. Operation Sindoor has shown that no place is safe for India's enemies, for terrorists. And today when I was coming here from the helipad, covering a distance of 3-4 kilometres, suddenly I saw that a big road show was formed and everyone was hailing Operation Sindoor. Operation Sindoor has awakened a new consciousness in the entire country, has generated new self-confidence and the world is also having to accept India's power.
Friends,
We all know that when Rajendra Chola built Gangai-Kondacholapuram, he kept its shikhara smaller than the Brihadeshwara Temple in Thanjavur. He wanted to keep the temple built by his father the highest. Even amidst his greatness, Rajendra Chola showed humility. Today's new India is moving forward on this spirit. We are continuously becoming stronger, but our spirit is of world brotherhood, of world welfare.
Friends,
Carrying forward the feeling of pride in my heritage, today I am taking another pledge here. In the coming times, we will install grand statues of Rajraja Chola and his son and great ruler Rajendra Chola I in Tamil Nadu. These statues will become modern pillars of our historical consciousness.
Friends,
Today is also the death anniversary (Punyatithi) of Dr. A. P. J. Abdul Kalam ji. To lead a developed India, we need lakhs of youth like Dr. Kalam, Chola Rajas. Such youth full of strength and devotion will fulfill the dreams of 140 crore countrymen. Together, we will take forward the resolve of Ek Bharat Shreshtha Bharat. With this feeling, I once again congratulate all of you on this occasion. Thank you very much.
Say with me,
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Vanakkam
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তামিলনাডুৰ গংগাইকোণ্ডা চোলাপুৰম মন্দিৰত অনুষ্ঠিত আদী তিৰুভথিৰাই মহোৎসৱৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
27 JUL 2025 5:15PM by PIB Guwahati
বনাক্কম চোলা মণ্ডলম!
চিন্ময়া মিছনৰ স্বামী, তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল আৰ এন ৰবি জী, কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী ড° এল মুৰুগান জী, স্থানীয় সাংসদ থিৰুমা-ভালাৱন জী, মঞ্চত উপস্থিত তামিলনাডুৰ মন্ত্ৰীসকল, সংসদত মোৰ সহযোগী সন্মানীয় শ্ৰী ইলায়াৰাজা জী, সকলো অডুভাৰ, ভক্ত, ছাত্ৰ, সাংস্কৃতিক ইতিহাসবিদসকল আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
নমহ শিৱায ৱালাঘা, নদন তাল ৱালাঘা, ইমাই পলুডুম, য়েন নেঞ্জিল নিংগাদান তাল ৱালাঘা!!
মই দেখি আছিলোঁ যে নয়নাৰ নগেন্দ্ৰৰ নাম যেতিয়াই কোৱা হয় তেতিয়াই পৰিৱেশটো উৎসাহেৰে ভৰি পৰি সম্পূৰ্ণ সলনি হৈ যায়।
বন্ধুসকল,
এক প্ৰকাৰে এইখনেই ৰাজাৰাজাৰ বিশ্বাসৰ ভূমি। যিদৰে ইলায়াৰাজে আমাক সকলোকে সেই বিশ্বাসৰ ভূমিত শিৱৰ ভক্তিত বিলীন কৰি দিলে, সেয়া শাওণ মাহেই হওক, ৰাজা ৰাজাৰ বিশ্বাসৰ ভূমিয়েই হওক আৰু ইলায়াৰাজৰ তপস্যাই হওক, কি যে আচৰিত পৰিৱেশ, অতি আচৰিত পৰিৱেশ, আৰু মই কাশীৰ সাংসদ , ওম নমহ শিৱায়ৰ ধ্বনি শুনিলেই মোৰ গাৰ নোম শিঁয়ৰি উঠে।
বন্ধুসকল,
শিৱ দৰ্শনৰ বিস্ময়কৰ শক্তি, শ্ৰী ইলাইয়াৰাজৰ সংগীত, ওদুৱৰৰ জপ, এই আধ্যাত্মিক অভিজ্ঞতাই সঁচাকৈয়ে আত্মাক আৱেগেৰে ভৰাই তোলে।
বন্ধুসকল,
পবিত্ৰ শাওণ মাহ আৰু বৃহদেশ্বৰ শিৱ মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ এহাজাৰ বছৰৰ ঐতিহাসিক ক্ষণ উপলক্ষে, এনে এক আচৰিত সময়ত ভগৱান বৃহদেশ্বৰ শিৱৰ চৰণত উপস্থিত হৈ তেওঁৰ পূজা কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। এই ঐতিহাসিক মন্দিৰত ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ কল্যাণ আৰু ভাৰতৰ অবিৰত অগ্ৰগতিৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা জনাইছো। মোৰ কামনা - সকলোৱে ভগৱান শিৱৰ আশীৰ্বাদ পাওক, নম পাৰ্বতী পটয়ে হৰ হৰ মহাদেৱ!
বন্ধুসকল,
মই ইয়ালৈ অহাত পলম হৈছে, মই ইয়ালৈ সোনকালে আহিছিলোঁ, কিন্তু ভাৰত চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা সুন্দৰ প্ৰদৰ্শনীখন তথ্যসমৃদ্ধ, প্ৰেৰণাদায়ক আৰু আমাক সকলোৱে গৌৰৱেৰে ভৰাই পেলালে, ইয়াত প্ৰদৰ্শিত হৈছে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে কেনেকৈ হাজাৰ বছৰ ধৰি মানৱ কল্যাণৰ দিশ নিৰ্দেশনা কৰিছিল। সেয়া কিমান বিশাল আছিল, কিমান বহল আছিল, কিমান ভৱিষ্যৎ আছিল আৰু মোক কোৱা হৈছিল যে যোৱা এসপ্তাহ ধৰি এই প্ৰদৰ্শনীখন চাবলৈ হাজাৰ হাজাৰ লোক আহিছে। এয়া চোৱাৰ যোগ্য আৰু মই সকলোকে ক’ম যে নিশ্চিতভাৱে প্ৰদৰ্শনীখন চাওক।
বন্ধুসকল,
আজি মই চিন্ময়া মিছনৰ প্ৰচেষ্টাত ইয়াত তামিল গীতাৰ এলবাম মুকলি কৰাৰ সুযোগ পাইছো। এই প্ৰচেষ্টাই আমাৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ সংকল্পকো শক্তি প্ৰদান কৰিছে। লগতে এই প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে জড়িত সকলো লোককে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
চোলা ৰজাসকলে শ্ৰীলংকা, মালদ্বীপ আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈ কূটনৈতিক তথা বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰিত কৰিছিল। মই কালি মালদ্বীপৰ পৰা উভতি আহিছো কাকতালীয়ভাবে আজি তামিলনাডুৰ এই কাৰ্যসূচীৰ অংশ হ'ব পাৰিছো।
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে - শিৱৰ ভক্তসকলো শিৱৰ লগত বিলীন হৈ শিৱৰ দৰে অমৰ হৈ পৰে। সেইবাবেই, শিৱৰ প্ৰতি একান্ত ভক্তিৰ সৈতে জড়িত ভাৰতৰ চোলা ঐতিহ্যও আজি অমৰ হৈ পৰিছে। ৰাজাৰাজা চোলা, ৰাজেন্দ্ৰ চোলা, এই নামবোৰ ভাৰতৰ পৰিচয় আৰু গৌৰৱৰ সমাৰ্থক। চোলা সাম্ৰাজ্যৰ ইতিহাস আৰু ঐতিহ্য ভাৰতৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনাৰ প্ৰতীক। এয়াই হৈছে ভাৰতৰ সপোনৰ প্ৰেৰণা, যাৰ সহায়ত আজি আমি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছো। এই প্ৰেৰণাৰ বাবে মহান ৰাজেন্দ্ৰ চোলাক প্ৰণাম। যোৱা কেইটামান দিনত আপোনালোক সকলোৱে আদি তিৰুভথিৰাই উৎসৱ পালন কৰিছে। আজি ইয়াৰ সামৰণিৰ দিন। এই মহান অনুষ্ঠানৰ বাবে অৱদান আগবঢ়োৱা সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ইতিহাসবিদসকলৰ মতে চোলা সাম্ৰাজ্য ভাৰতৰ অন্যতম সোণালী যুগ আছিল। এই যুগক ইয়াৰ কৌশলগত শক্তিৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা হয়। চোলা সাম্ৰাজ্যই গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতৰ পৰম্পৰাকো আগুৱাই লৈ গৈছিল। ইতিহাসবিদসকলে গণতন্ত্ৰৰ নামত ব্ৰিটেইনৰ মেগনা কাৰ্টাৰ কথা কয় যদিও বহু শতিকাৰ আগতে চোলা সাম্ৰাজ্যত কুদাভোলাই আমিপৰ পৰাই গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে পানী ব্যৱস্থাপনা আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ বিষয়ে চৰ্চা চলিছে। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে এইবোৰৰ গুৰুত্ব বহু আগতেই বুজি পাইছিল। এনে বহু ৰজাৰ কথা আমি শুনিবলৈ পাওঁ, যিসকলে আন ঠাই জয় কৰি সোণ, ৰূপ বা পশুধন আনিছিল। কিন্তু চাওক, ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই গংগাৰ পানী অনাৰ বাবে জনাজাত, তেওঁ গংগাৰ পানী আনিছিল। ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই উত্তৰ ভাৰতৰ পৰা গংগাৰ পানী আনি দক্ষিণত প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। “গংগা জলমায়ম জয়স্থম্বম” সেই পানী চোলা গংগা য়েৰী, চোলা গংগা হ্ৰদত এৰি দিয়া হৈছিল, যিটো আজি পন্নেৰী হ্ৰদ বুলি জনা যায়।
বন্ধুসকল,
ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই গংগাই-কোণ্ডচোলাপুৰম কোভিলৰো প্ৰতিষ্ঠা কৰে। এই মন্দিৰটো আজিও বিশ্বৰ এক স্থাপত্যৰ আশ্চৰ্য্য। মা কাবেৰীৰ এই ভূমিত মা গংগাৰ উৎসৱ পালন কৰাটোও চোলা সাম্ৰাজ্যৰ উপহাৰ। মই অতি সুখী যে আজি সেই ঐতিহাসিক ঘটনাৰ স্মৃতিত কাশীৰ পৰা গংগাৰ পানী ইয়ালৈ আকৌ এবাৰ অনা হৈছে। মই যেতিয়া ইয়ালৈ পূজা কৰিবলৈ গৈছিলো তেতিয়া নিয়ম অনুসৰি ৰীতি-নীতি কৰা হৈছিল, অভিষেক গংগা পানীৰে কৰা হৈছিল আৰু মই কাশীৰ জনপ্ৰতিনিধি, আৰু মা গংগাৰ সৈতে মোৰ অন্তৰংগ সম্পৰ্ক আছে। চোলা ৰজাসকলৰ এই কাহিনী, তেওঁলোকৰ সৈতে জড়িত এই ঘটনাবোৰে ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ মহাযজ্ঞক নতুন শক্তি, নতুন শক্তি আৰু নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
চোলা ৰজাসকলে ভাৰতত সাংস্কৃতিক ঐক্যৰ বান্ধোন গঢ়ি তুলিছিল। আজি আমাৰ চৰকাৰে চোলা যুগৰ একেই ধাৰণাক আগবঢ়াই লৈ গৈছে। আমি কাশী তামিল সংগম আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ তামিল সংগম আদি অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে যুগ যুগ ধৰি চলি অহা ঐক্যৰ বান্ধোন শক্তিশালী কৰিছো। তামিলনাডুৰ গংগাই-কোণ্ডচোলাপুৰমৰ দৰে প্ৰাচীন মন্দিৰসমূহো এ এছ আইৰ জৰিয়তে সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। দেশৰ নতুন সংসদ ভৱন উদ্বোধন হোৱাৰ সময়ত আমাৰ শিৱ আধীনমৰ সন্তসকলে আধ্যাত্মিকভাৱে সেই অনুষ্ঠানৰ নেতৃত্ব দিছিল, তেওঁলোক সকলো ইয়াত উপস্থিত আছে। তামিল সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত পবিত্ৰ চেংগোল সংসদত স্থাপন কৰা হৈছে। আজিও সেই মুহূৰ্তটো মনত পৰিলে মন গৌৰৱেৰে ভৰি পৰে।
বন্ধুসকল,
চিদাম্বৰমৰ নটৰাজ মন্দিৰৰ কেইজনমান দীক্ষিতাৰক লগ পাইছোঁ। নটৰাজ ৰূপত ভগৱান শিৱক পূজা কৰা এই ঐশ্বৰিক মন্দিৰৰ পবিত্ৰ প্ৰসাদ তেওঁলোকে মোক উপহাৰ দিলে। নটৰাজৰ এই ৰূপটো আমাৰ দৰ্শন আৰু বৈজ্ঞানিক শিপাৰ প্ৰতীক। ভগৱান নটৰাজৰ অনুৰূপ আনন্দ তাণ্ডৱ মূৰ্তিয়েও দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমৰ সৌন্দৰ্য্য বৃদ্ধি কৰিছে। এই ভাৰত মণ্ডপমত জি-২০ৰ সময়ত বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিশিষ্ট নেতাসকলে যোগদান কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শৈৱী পৰম্পৰাই ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক নিৰ্মাণত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। চোলা সম্ৰাটসকল এই নিৰ্মাণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থপতি আছিল। সেইবাবেই আজিও শৈৱী পৰম্পৰাৰ জীৱন্ত কেন্দ্ৰসমূহৰ ভিতৰত তামিলনাডুৰ অতি গুৰুত্ব আছে। মহান নয়নমাৰ সন্তসকলৰ উত্তৰাধিকাৰ, তেওঁলোকৰ ভক্তিমূলক সাহিত্য, তামিল সাহিত্য, আমাৰ পূজনীয় আধীনমসকলৰ ভূমিকাই সামাজিক আৰু আধ্যাত্মিক ক্ষেত্ৰত এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া বিশ্বই অস্থিৰতা, হিংসা আদি পৰিৱেশৰ দৰে সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে, তেতিয়া শৈৱ নীতিয়ে আমাক সমাধানৰ পথ দেখুৱাইছে। তিৰুমুলাৰে লিখিছিল - “অনবে শিৱম”, অৰ্থাৎ প্ৰেমেই শিৱ। প্ৰেম শিৱ! আজি যদি বিশ্বই এই ধাৰণাটো গ্ৰহণ কৰে, তেন্তে বেছিভাগ সংকট স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সমাধান হ’ব পাৰে। ভাৰতে এই ধাৰণাটোক আগুৱাই লৈ গৈছে, এক বিশ্ব, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ ৰূপত।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ঐতিহ্যৰ লগতে উন্নয়নৰ মন্ত্ৰ মানি চলিছে। আজিৰ ভাৰতবৰ্ষই নিজৰ ইতিহাসক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে। যোৱা দশকত আমি দেশৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত মিছন মোডত কাম কৰিছো। দেশৰ প্ৰাচীন প্ৰতিমূৰ্তি আৰু চুৰি হোৱা শিল্পকৰ্ম বহিঃ দেশত বিক্ৰী কৰি অহা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ পৰা ৬০০ৰো অধিক প্ৰাচীন সামগ্ৰী আৰু প্ৰতিমূৰ্তি ভাৰতলৈ ঘূৰি আহিছে। ইয়াৰে ৩৬ টা বিশেষকৈ আমাৰ তামিলনাডুৰ। আজি নটৰাজ, লিংগোদভৱ, দক্ষিণমূৰ্তি, অৰ্ধনাৰীশ্বৰ, নন্দিকেশ্বৰ, উমা পৰমেশ্বৰী, পাৰ্বতী, সম্বন্ধৰৰ দৰে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহ্যই এতিয়া পুনৰবাৰ এই ভূমিৰ সৌন্দৰ্য্য বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ঐতিহ্য আৰু শৈৱ দৰ্শনৰ ছাপ এতিয়া ভাৰত বা এই পৃথিৱীতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই। যেতিয়া ভাৰত চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ কৰা প্ৰথমখন দেশ হৈছিল তেতিয়া চন্দ্ৰৰ সেই বিন্দুটোক আমি শিৱ শক্তি বুলি নাম দিলোঁ। চন্দ্ৰৰ সেই গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশটো এতিয়া শিৱ-শক্তি নামেৰে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
চোলাৰ যুগত ভাৰতে যি অৰ্থনৈতিক আৰু কৌশলগত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে সেয়া এতিয়াও আমাৰ প্ৰেৰণা। ৰাজাৰাজা চোলাই শক্তিশালী নৌসেনাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিলে। তেওঁৰ যুগত বহুতো প্ৰশাসনিক সংস্কাৰো কৰা হৈছিল। তেওঁ স্থানীয় প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰি তুলিছিল। এক শক্তিশালী ৰাজহ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। বাণিজ্যৰ বিকাশ, সাগৰীয় পথৰ ব্যৱহাৰ, শিল্প-সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ আৰু প্ৰসাৰ, ভাৰত প্ৰতিটো দিশতে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছিল।
বন্ধুসকল,
চোলা সাম্ৰাজ্য এখন নতুন ভাৰত সৃষ্টিৰ এক প্ৰাচীন ৰোডমেপৰ দৰে। ই আমাক কয় যে যদি আমি এটা উন্নত জাতি হ’ব বিচাৰো তেন্তে আমি ঐক্যৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিব লাগিব। আমি আমাৰ নৌসেনা, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীক শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমি নতুন সুযোগ বিচাৰিব লাগিব। আৰু এই সকলোবোৰৰ লগতে আমি আমাৰ মূল্যবোধকো সংৰক্ষণ কৰিব লাগিব। মই সন্তুষ্ট যে দেশে আজি এই প্ৰেৰণা লৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতে নিজৰ নিৰাপত্তাক সৰ্বোচ্চ গুৰুত্ব দিয়ে। অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত বিশ্বই দেখিছে আমাৰ নিৰাপত্তা আৰু সাৰ্বভৌমত্বৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণৰ প্ৰতি ভাৰতে কেনে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে। অপাৰেচন সিন্দুৰে দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ শত্ৰু, সন্ত্ৰাসবাদীৰ বাবে কোনো ঠাই নিৰাপদ নহয়। আৰু আজি যেতিয়া মই হেলিপেডৰ পৰা ইয়ালৈ আহি আছিলো, ৩-৪ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰি, হঠাতে এটা ডাঙৰ ৰোড শ্ব’ দেখিলোঁ আৰু সকলোৱে তাত অপাৰেচন সিন্দুৰক প্ৰশংসা কৰি আছিল। অপাৰেচন সিন্দুৰে সমগ্ৰ দেশতে এক নতুন চেতনা জাগ্ৰত কৰিছে, নতুন আত্মবিশ্বাসৰ মনোভাব সৃষ্টি কৰিছে আৰু বিশ্বয়ো ভাৰতৰ শক্তিক মানি ল’ব লগীয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই যেতিয়া গংগাই-কোণ্ডচোলাপুৰম নিৰ্মাণ কৰিছিল তেতিয়া তাৰ শিখৰ থাঞ্জাৱুৰৰ বৃহদেশ্বৰ মন্দিৰতকৈ নিম্ন কৰি ৰাখিছিল। দেউতাকে নিৰ্মাণ কৰা মন্দিৰটো তেওঁ আটাইতকৈ ওখকৈ ৰাখিব বিচাৰিছিল। মহত্ত্বৰ মাজতো ৰাজেন্দ্ৰ চোলাই নম্ৰতাৰ পৰিচয় দিছিল। আজিৰ নতুন ভাৰত এই মনোভাৱেৰে আগবাঢ়িছে। আমি অহৰহ শক্তিশালী হৈ আহিছো, কিন্তু আমাৰ আত্মা বিশ্ব কল্যাণৰ বাবে নিয়োজিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি থকা গৌৰৱক আগুৱাই লৈ গৈ আজি ইয়াত আন এটা সংকল্প লৈছো। আগন্তুক সময়ত আমি তামিলনাডুত ৰাজাৰাজা চোলা আৰু তেওঁৰ পুত্ৰ তথা মহান শাসক প্ৰথম ৰাজেন্দ্ৰ চোলাৰ এক প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰিম। এই প্ৰতিমূৰ্তিবোৰ আমাৰ ঐতিহাসিক চেতনাৰ আধুনিক স্তম্ভ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ড° এ পি জে আব্দুল কালাম জীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীও। এখন উন্নত ভাৰতৰ নেতৃত্ব দিবলৈ আমাক ড° কালাম, চোলা ৰজাৰ দৰে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ প্ৰয়োজন। শক্তি আৰু ভক্তিৰে ভৰা এনে যুৱক-যুৱতীয়ে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সপোন পূৰণ কৰিব। আমি একেলগে এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ কৰিম।এই অনুভূতিৰে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
মোৰ লগত কওক,
ভাৰত মাতা কি জয়
ভাৰত মাতা কি জয়
ভাৰত মাতা কি জয়
বনাক্কম!