Ministry of Information & Broadcasting
Indian Institute of Creative Technologies Announces Cutting-Edge Courses in AVGC-XR for Inaugural Batch Starting in August, 2025
15 JUL 2025 11:16AM by PIB Mumbai
: Mumbai, 15 July 2025
India’s burgeoning digital and creative economy is set for a transformational leap as the Indian Institute of Creative Technologies (IICT) opens admissions for its first batch of students starting this August. The institute will offer a robust portfolio of industry-driven courses in the AVGC-XR (Animation, Visual Effects, Gaming, Comics, and Extended Reality) sector.
The institute, which was announced by Union Minister for Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, at World Audio Visual Entertainment Summit (WAVES) in May 2025, is backed by prestigious global partnerships and industry leaders. The inaugural academic offering includes six specialized courses in Gaming, four courses in Post Production and eight courses in Animation, Comics and XR. These programmes have been meticulously designed in collaboration with top industry players to ensure students are equipped with the skills required to thrive in the ever-evolving creative technology landscape.
IICT recently signed a landmark Memorandum of Understanding (MoU) with the University of York, United Kingdom, paving the way for collaborative research, faculty exchange and global certification pathways. Adding to its strong foundation, leading global companies such as Google, YouTube, Adobe, Meta, Microsoft, NVIDIA and JioStar have committed to long-term collaborations with IICT. Their support encompasses curriculum development, scholarships, internships, startup incubation and placement opportunities.
IICT, Chief Executive Officer, Dr. Vishwas Deoskar stated that the vision is to make India a global powerhouse in the AVGC-XR sector by nurturing world-class talent. The courses are designed to meet global standards while being rooted in India’s dynamic creative potential. The detailed curriculum is expected to be announced later this month.
The Governing Board of IICT consists of Shri Sanjay Jaju, Shri Vikas Kharge, Smt. Swati Mhase, Shri Chandrajit Banerjee, Shri Ashish Kulkarni, Shri Manvendra Shukul, and Shri Rajan Navani. The Governing Council members include Shri Munjal Shroff, Shri Chaitanya Chichlikar, Shri Biren Ghose, Shri Bhupendra Kainthola, and Shri Gaurav Banerjee.
With the global AVGC-XR industry projected to grow exponentially, IICT’s comprehensive course offerings aim to build a future-ready talent pool that will contribute significantly to India's creative economy and position the country as a leader in immersive and digital content technologies.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ ক্ৰিয়েটিভ টেকন'লজীয়ে আগষ্ট, ২০১৫-ত আৰম্ভ হ’বলগীয়া উদ্বোধনী বেটচৰ বাবে এভিজিচি-এক্সআৰ-ত অত্যাধুনিক পাঠ্যক্ৰম ঘোষণা কৰিছে
15 JUL 2025 11:16AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ডিজিটেল আৰু সৃজনশীল অৰ্থনীতি এক পৰিৱৰ্তনশীল ডেও দিয়াৰ বাবে সাজু হৈছে কিয়নো ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ ক্ৰিয়েটিভ টেকন'লজিছে (আইআইচিটি) এই আগষ্টৰ পৰা আৰম্ভ হ’বলগীয়া ইয়াৰ প্ৰথম বেটচৰ শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে নামভৰ্তি মুকলি কৰিছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে এভিজিচি-এক্সআৰ (এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং, কমিক্স, আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি) খণ্ডত উদ্যোগ-চালিত পাঠ্যক্ৰমৰ এক শক্তিশালী পৰ্টফলিঅ' আগবঢ়াব।
২০২৫ চনৰ মে' মাহত বিশ্ব অডিঅ' ভিজুৱেল এণ্টাৰটেইনমেণ্ট ছামিট (ৱেভছ)ত কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ঘোষণা কৰা এই প্ৰতিষ্ঠানটোক সন্মানীয় গোলকীয় অংশীদাৰীত্ব আৰু উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দই সমৰ্থন জনাইছে। উদ্বোধনী একাডেমিক অফাৰত অন্তৰ্ভুক্ত আছে গেমিঙত ছটা বিশেষ পাঠ্যক্ৰম, পোষ্ট প্ৰডাকচনৰ চাৰিটা পাঠ্যক্ৰম আৰু এনিমেচন, কমিক্স আৰু এক্সআৰৰ আঠটা পাঠ্যক্ৰম। এই কাৰ্যসূচীবোৰ উদ্যোগৰ শীৰ্ষস্থানীয় ব‍্যক্তিসকলৰ সহযোগত সতৰ্কতাৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যাতে শিক্ষাৰ্থীসকল সদায় বিকশিত সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ দৃশ্যপটত বিকাশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাৰে সজ্জিত হয়।
আইআইচিটিয়ে শেহতীয়াকৈ ইউনাইটেড কিংদমৰ য়ৰ্ক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৈতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বুজাবুজিচুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে, যাৰ ফলত সহযোগিতামূলক গৱেষণা, ফেকাল্টি বিনিময় আৰু গোলকীয় প্ৰমাণপত্ৰৰ পথ প্ৰশস্ত হৈছে। ইয়াৰ শক্তিশালী ভেটিত যোগ দি, গুগল, ইউটিউব, এডোব, মেটা, মাইক্ৰছফ্ট, এনভিআইডিআইএ আৰু জিঅ'ষ্টাৰৰ দৰে আগশাৰীৰ গোলকীয় কোম্পানীবোৰে আইআইচিটিৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁলোকৰ সমৰ্থনত পাঠ্যক্ৰম বিকাশ, বৃত্তি, ইণ্টাৰ্নশ্বিপ, ষ্টাৰ্টআপ ইনকিউবেচন আৰু স্থাপনৰ সুযোগ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে।
আইআইচিটিৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ড০ বিশ্বাস দেওস্কাৰে কয় যে বিশ্বমানৰ প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰি ভাৰতক এভিজিচি-এক্সআৰ খণ্ডৰ এক গোলকীয় শক্তিক্ষেত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে। পাঠ্যক্ৰমবোৰ ভাৰতৰ গতিশীল সৃষ্টিশীল সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আধাৰিত হৈ বিশ্বব্যাপী মানদণ্ড পূৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। বিতং পাঠ্যক্ৰম এই মাহৰ শেষৰ ফালে ঘোষণা কৰা হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
আইআইচিটিৰ পৰিচালনা পৰিষদত আছে শ্ৰী সঞ্জয় জাজু, শ্ৰী বিকাশ খাৰ্গে, শ্ৰীমতী স্বাতী মাছে, শ্ৰী চন্দ্ৰজিৎ বেনাৰ্জী, শ্ৰী আশীষ কুলকাৰ্ণী, শ্ৰী মানবেন্দ্ৰ শুকুল আৰু শ্ৰী ৰাজন নৱনী। পৰিচালনা পৰিষদৰ সদস্যসকলৰ ভিতৰত আছে শ্ৰী মুঞ্জল শ্ৰফ, শ্ৰী চৈতন্য চিচলিকাৰ, শ্ৰী বীৰেন ঘোষ, শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ কাইন্থোলা আৰু শ্ৰী গৌৰৱ বেনাৰ্জী।
বিশ্বব্যাপী এভিজিচি-এক্সআৰ উদ্যোগ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা থকাৰ সৈতে, আইআইচিটিৰ সামগ্ৰিক পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰস্তাৱবোৰৰ লক্ষ্য হৈছে এক ভৱিষ্যত-প্ৰস্তুত প্ৰতিভা গোট গঢ়ি তোলা যি ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব আৰু দেশখনক নিমজ্জিত আৰু ডিজিটেল সমল প্ৰযুক্তিত এক নেতা হিচাপে স্থান দিব।