Prime Minister's Office
Joint Statement: India and Brazil - Two Great Nations with Higher Purposes
09 JUL 2025 5:55AM by PIB Delhi
His Excellency Mr. Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, paid a State Visit to Brazil on 8 July 2025, upon invitation of His Excellency Mr. Luiz Inácio Lula da Silva, President of the Federative Republic of Brazil. In a spirit of friendship and trust that has been the cornerstone of Brazil - India relationship along almost eight decades. The relationship was elevated to Strategic Partnership in 2006.
The leaders exchanged views on a wide range of bilateral, regional and global affairs. They reaffirmed their resolve to bolster the India-Brazil Strategic Partnership, while sustaining their countries’ distinct roles in global affairs, grounded in shared values and oriented by higher purposes, thus contributing to the pursuit of peace, prosperity and sustainable development of their peoples.
Building on strong economic and technological complementarities between India and Brazil, the leaders decided to charter a strategic roadmap to further strengthen bilateral ties over the next decade around five priority pillars:
i. defense and security;
ii. food and nutritional security;
iii. energy transition and climate change;
iv. digital transformation and emerging technologies;
v. industrial partnerships in strategic areas.
The leaders directed their relevant government agencies to work together towards strengthening bilateral cooperation in the five priority pillars and to report on progress made to the Brazil-India Joint Commission.
(i) Defense and Security
Recognizing the convergent views and strategic complementarities in defense and security matters between Brazil and India, the leaders welcomed the growing defense cooperation, including participation in joint military exercises and the exchange of high-level defense delegations. They expressed satisfaction with the signing of the Agreement on the Exchange and Mutual Protection of Classified Information, which will enable deeper cooperation in various strategic areas. They also welcome the establishment of a Bilateral Cybersecurity Dialogue as a platform to deepen cooperation through the exchange of information, experiences, and national perspectives on cybersecurity issues.
Prime Minister Modi expressed his deep appreciation to Brazil for its strong condemnation of the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir, India, as well as for the sincere condolences and solidarity expressed with the people and government of India. Both leaders unequivocally condemned terrorism, including cross-border terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations. Both sides stressed the urgent need for a united international response to terrorism and stressed that such heinous acts have no justification. The leaders reaffirmed their commitment to cooperate in preventing and combating transnational organized crime and terrorism. In this context, they welcome the signing of the Brazil-India Agreement on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organized Crime. They praised the adoption of the United Nations Convention on Cybercrime and pledged to support its signing ceremony scheduled to take place in Hanoi in 2025.
The leaders called for concerted actions against all UN designated terrorists and terrorist entities, including those designated by the 1267 UNSC Sanctions Committee like Lashkar-e-Tayyiba (LeT) and Jaish-e-Mohammad (JeM). The leaders reaffirmed strong commitment to continue taking active measures to disrupt the terror financing channels including at the UN and FATF.
President Lula congratulated PM Modi and India for the achievements of its space programme. The leaders agreed on the importance to enhance cooperation on strategic areas, including the peaceful uses of outer space and maritime and oceanic cooperation. Both sides agreed to explore more opportunities for collaboration between their respective space agencies, including in the areas of satellite design, development, launch vehicles, commercial launch and control stations apart from research & development and training.
In the current context of rising geopolitical tensions, the leaders emphasized the need to strengthen multilateralism. They underscored the urgent need to revitalize dialogue and other mechanisms for the peaceful resolution of disputes, affirming that diplomacy is the most effective means of ensuring international peace and security. They highlighted the interdependence between security and development and stressed the importance of enhancing measures for peacebuilding, which are essential to guaranteeing lasting peace.
The leaders reaffirmed their commitment to a comprehensive reform of the United Nations Security Council, including its expansion in both permanent and non-permanent membership categories, with greater representation from developing countries from underrepresented regions such as Latin America and the Caribbean, Asia and Africa. In this context, they reiterated their mutual support for the permanent membership of their countries in an expanded Security Council. The leaders reaffirmed that Brazil and India will continue to work in close coordination on matters of the Security Council reform. India welcomed Brazil’s support to India’s candidature for the non-permanent UNSC seat for the term 2028-29.
The leaders recalled their countries´ historic struggle of overcoming of colonialism and affirmation of sovereignty and coincided on the purposes of building a fairer international order, under the rule of International Law, and attentive to the aspirations of the Global South. Recalling the 80th anniversary of the United Nations in 2025, they expressed their support for an urgent and comprehensive reform of global governance institutions that increase the representation of developing countries in their decision-making bodies and adapt them to contemporary geopolitical realities. Recognizing that the magnitude of today's collective challenges demands an equally ambitious response, they encouraged a comprehensive reform of the UN Charter, including the convening of a review conference, in accordance with its Article 109.
The leaders expressed concern at the recent escalation of the security situation in the Middle East and reiterated that there is no alternative to dialogue and diplomacy in order to address and resolve the multiple conflicts in the region. In this context, the leaders expressed hope that all concerned parties will work towards sustained peace, security and stability in the Middle East.
Both leaders stressed the importance of a negotiated two state solution leading to the establishment of a sovereign viable and independent state of Palestine living within secure and mutually recognized borders side by side in peace and security with Israel. They also reiterated their call for continued negotiations to secure a permanent peace which includes the release of all hostages and the rapid, safe and unimpeded humanitarian access through out Gaza.
The leaders reasserted their steadfast support for UNRWA and stressed the need to fully respect the mandate, bestowed on it by the UNGA, for the provision of basic services to Palestine refugees in its five fields of operations.
The leaders discussed the conflict in Ukraine and regretted the enormous human and material losses, as well as their impact on the countries of the Global South. They welcomed the diplomatic efforts towards cessation of hostilities and called on the parties to continue moving forward towards a peaceful and lasting solution to the conflict.
(ii) Food and Nutritional Security
The leaders reaffirmed their resolve to pursue development, fight inequalities and promote social inclusion policies in their countries. They stressed the urgent need to take concrete action aimed at increasing food and nutritional security by enacting policies and programs aimed to achieve objectives of increasing productivity, including through sustainable agriculture, remunerative returns and income support to farmers, and also providing greater access to health and quality education, with focus on those most affected by poverty, hunger and malnutrition. They recalled the goal of eradicating hunger worldwide by 2030 and renewed their support to the Global Alliance Against Hunger and Poverty, recognizing the crucial role that the Alliance can play in mobilizing resources and knowledge for the implementation of public policies and social technologies of proven effectiveness.
As leaders of major world food producers, they emphasized the critical importance of fair and open agricultural trade as a means of achieving productive, sustainable, and resilient agrifood systems. They reaffirmed the central role of the government in maintaining well-functioning agricultural markets and agricultural policies – including public stockholding for food security purposes- in supporting the livelihoods of farmers and workers across the entire food supply chain, as well as in promoting national, regional, and global food security. They also concurred on the potential to increase bilateral cooperation on agriculture and rural development, including at the multilateral level, with the aim of contributing to ensuring food and nutritional security of both countries and introducing technologies for sustainable agricultural practices. They called on the international community to ensure that agricultural trade is not undermined by unilateral restrictions or protectionist measures introduced under the pretext of environmental, security or climate concerns while respecting open, fair, transparent, inclusive, equitable, non-discriminatory and rules-based multilateral trading system, with WTO at its core.
The leaders underscored the potential of joint research and development aimed at increasing agricultural productivity and improving animal genetics, through the application of reproductive biotechnology techniques and the enhancement of animal nutrition, among other initiatives of common interest. In this context, they encourage relevant R&D institutions from both countries to work together towards achieving positive results in this area.
(iii) Energy Transition and Climate Change
The leaders applauded the outstanding collaboration between India and Brazil in the field of bioenergy and biofuels and renewed their engagement in the Global Biofuels Alliance, of which both countries are founding members. The leaders recognized the urgent need to promote clean, sustainable, just, affordable, and inclusive energy transitions through multiple pathways, while emphasizing the importance of technology-neutral, integrated, and inclusive approaches to deploying a variety of low-emission energy sources, sustainable fuels, and technologies. In this context, they highlighted the critical role of sustainable biofuels and flex-fuel vehicles in decarbonizing the transport and mobility sector and in promoting sustainable development. They also noted that currently Sustainable Aviation Fuel (SAF) remains the major, mature, and viable pathways to reduce emissions from the aviation sector and recognize the role that India-Brazil partnership in SAF can play in the deployment and development of the SAF.
The Prime Minister of India welcomed Brazil’s initiative to launch the Tropical Forests Forever Fund (TFFF), in the lead-up to COP30, and expressed its expectation that the initiative could play a constructive and impactful role. Both leaders underscored the importance of enhancing exchanges and joint efforts aimed at promoting concrete actions to support the establishment of an international mechanism dedicated to the protection and preservation of tropical forests. India expressed its appreciation for the invitation extended by Brazil to join the COP30 Circle of Finance Ministers, with the objective of contributing to the development of the "Baku to Belém Roadmap for USD 1.3 trillion,” and conveyed his government´s interest in making an active contribution to the process.
The leaders concurred that climate change is one of the greatest challenges of our time and needs to be addressed in the context of sustainable development and of poverty eradication. They renew their commitment to broaden, deepen and diversify bilateral cooperation on the matter, and to continue to seek dialogue and coordination towards strengthening the climate change regime under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), its Kyoto Protocol and its Paris Agreement. They pledged to continue working together towards implementing the Convention and achieving the goals of its Paris Agreement, in light of equity and the best available science, bearing in mind the gravity and sense of urgency of the global climate crisis. They reiterated their determination to enhance the multilateral response to climate change in a way that also tackles inequalities within and among countries. The leaders also underscored the importance of joint projects in partnership with ISA (International Solar Alliance) and CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure) in third countries. India assured its support to the Brazilian presidency of the 30th Conference of the Parties to the UNFCCC (COP30), to be held in Belém, in November 2025.
The leaders acknowledged the importance of deepening India-Brazil economic and financial relations and expressed a shared commitment to broadening areas of cooperation, including sustainable development, local currency financing, climate finance, and capital markets. They reaffirmed their commitment to strengthening collaboration within relevant multilateral fora and other international financial institutions, such as the G20 Finance Track, BRICS, IBSA, the World Bank, the International Monetary Fund (IMF), the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), and the New Development Bank (NDB). The leaders agreed to explore the mechanisms for establishing regular consultations in areas of mutual interest.
The leaders supported the adoption of the Seville Commitment as a constructive step towards strengthening financing for development. They reaffirmed their commitment to a stronger, more coherent and more inclusive international economic and financial architecture with the United Nations having a leadership role in promoting development. They emphasized the need to improve access to concessional finance, reverse declining trends in Official Development Assistance (ODA) and urged developed countries to scale up and fulfill their respective ODA commitments towards developing countries.
The leaders reaffirmed their commitment to the full implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development in a balanced and integrated manner, by mobilizing the necessary means of implementation. They also underscored the key role bioeconomy and circular economy can play as a tool to promote sustainable development in its three dimensions – environmental, economic and social.
(iv) Digital Transformation and Emerging Technologies
Recognizing that the Digital Agenda—including Digital Public Infrastructure (DPI), Artificial Intelligence (AI), and other emerging technologies — is vital for the economic development and digital transformation of their societies, the leaders welcomed collaboration in exploring and advancing collaborative frameworks and projects with the use of innovative Digital Public Infrastructures. Both sides agreed to work on forging joint partnerships in this regard and welcomed the signing of a Memorandum of Understanding to expand this collaboration, fostering joint initiatives for capacity building, exchange of good practices, development of pilot projects and institutional cooperation, supporting digital transformation and the provision of quality public services at scale for their citizens. They also pledged to work together in multilateral fora related to digital governance and to pay particular attention to the topic of artificial intelligence and its potential risks and benefits. President Luiz Inácio Lula da Silva congratulated India for leading the next AI Summit in 2026.
The leaders reaffirmed their view on the potential for increasing bilateral cooperation in Science, Technology, and Innovation (STI), based on shared values and complementary strengths of both countries. They agreed on the need to convene the Joint Commission on Scientific and Technological Cooperation, to foster collaboration in priority areas for both countries, such as digital public infrastructure, artificial intelligence, quantum technologies, renewable energy, and outer space. The leaders also underscored the importance of promoting direct connections between researchers, innovation hubs, and startups to foster concrete, results-oriented bilateral partnerships.
(v) Industrial Partnerships in Strategic Areas
In an increasingly challenging global scenario marked by growing protectionism, the leaders reaffirmed their willingness to deepening bilateral economic and trade relations. Recognizing the huge potential for growth in trade flows between their countries, they agreed to explore commercial and technological complementarities between both countries and to further collaborate, including through bilateral partnerships, in the following key industrial sectors: (i) pharmaceutical industry; (ii) defence equipment; (iii) mining & minerals; and (iv) oil & gas sector, including research, exploration, extraction, refining, and distribution.
The leaders welcomed the increasing bilateral cooperation in the pharmaceutical sector, driven by the complementarity between the two countries. They noted with satisfaction the increasing number of Indian pharmaceutical companies with operations in Brazil and further encouraged the establishment of partnerships with Brazilian health and pharmaceutical companies to assist in local production of essential medicines, including generic medicines and active pharmaceutical ingredients (APIs). They also encouraged relevant institutions from both countries to explore joint research and development initiatives to develop new medicines, including for neglected and tropical diseases. They shared the view that further collaboration in pharmaceutical industry will strengthen the health sector in both countries and contribute to building an agenda of equitable access to affordable quality medicines across the Global South.
The leaders noted with interest opportunities for further collaboration in the aviation sector between Indian and Brazilian public and private sector companies and encouraged them to strengthen their collaboration.
The leaders reiterated their commitment to promote stronger bilateral cooperation in the field of defence. Both leaders encouraged their defence industries to explore new avenues of collaboration and to establish industrial partnerships. They further convey their appreciation for the prospects of enhanced cooperation in the domains of land systems, maritime assets and aerial capabilities.
Emphasizing that critical minerals are essential for economic development and national security, as well as for clean energy technologies like solar panels, wind turbines, electric vehicles and energy storage systems, the leaders welcomed joint collaboration between public and private companies from the two sides in new and emerging areas, including strengthening the supply value chains and global competitiveness in mineral exploration, mining, beneficiation, processing, recycling, and refining of critical minerals.
The leaders encouraged oil & gas enterprises from both sides to further engage in bilateral cooperation, including through joint projects in offshore fields, and expressed their willingness to achieve early production and tangible returns. They also encouraged enterprises on both sides to explore new avenues of collaboration, for example in abatement and carbon capture technologies.
Both leaders instructed their respective authorities to identify and address existing non-tariffs barriers in bilateral trade, in order to unlock the full potential of trade exchanges between the two countries.
Both countries commit to adopting measures to facilitate mobility between them, increasing the flow of travel for tourism and business, while working in a coordinated manner to streamline visa processes.
Acknowledging the recent increase in investments in both directions and the successful partnerships established between Brazilian and Indian businesses, both leaders agreed with the establishment of a Commerce and Trade review mechanism, at Ministerial level, aimed at boosting bilateral trade, commerce and investment. The leaders underscored the role of the private sector in that regard and called on business leaders from both countries to continue seeking opportunities for reciprocal business and investment. They agreed to expedite enforcement of the Bilateral Investment Cooperation and Facilitation Treaty, signed on 25 January 2020, and the Protocol amending the Convention for Avoidance of Double Taxation, signed on 24 August 2022, to further encourage entrepreneurs to engage in bilateral business partnerships and joint ventures. They invited entrepreneurs and industry chambers from both countries to continue working together towards this goal through the Brazil-India Business Council.
The leaders welcomed the signing of the MoU between the Department for Promotion of Industry and Internal Trade of India and the Ministry of Development, Industry, Trade and Services of Brazil and encouraged both institutions to implement concrete initiatives to promote innovation, creativity, technological advancement, exchange of best practices, and fostering IP awareness for mutual advantage. They welcomed the recent opening of representative office of Exim Bank of India in Sao Paulo and of ANVISA (Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Brazilian Health Regulatory Agency) in Delhi.
Other Areas of Bilateral Cooperation
The leaders noted with satisfaction the progress on bilateral understandings aimed at enhancing cooperation in the areas of culture, health, sports, and traditional knowledge. Recognizing the importance of cultural exchanges for deepening mutual understanding and celebrating the rich cultural diversity of both nations, the leaders encouraged the renewal of the Cultural Exchange Programme for the years 2025-2029, to support new cultural initiatives aiming at fostering a vibrant flow of ideas, arts, and traditions between both countries. They also agreed to engage relevant government agencies in discussions on strategies for the competitive integration of emerging creative industries into international markets, thereby generating economic opportunities and expanding their global cultural reach.
The leaders coincided on the potential to strengthen bilateral educational cooperation. They recalled that Indian students are eligible for Brazil’s Exchange Program for Undergraduate Students (PEC) and Brazilian students are eligible for scholarships offered by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR). Both sides encouraged cooperation in training and capacity-building, including in defence training. Prime Minister Narendra Modi expressed his appreciation for Brazil´s participation in the 2025 Annual Conference of the Asia-Pacific Association for International Education (APAIE), the leading higher education event in the Asia-Pacific region, held in New Delhi.
In line with the shared goal of strengthening bilateral cooperation and fostering people-to-people and business-to-business connections, the leaders welcome the signing of the following instruments during the State visit:
• Agreement on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organized Crime.
• Agreement on the Exchange and Mutual Protection of Classified Information.
• MoU on Cooperation in Renewable Energy.
• MoU on Agricultural Research between EMBRAPA and the Indian Council of Agricultural Research.
• MoU on Cooperation for the Sharing of Successful Large-Scale Digital Solutions for Digital Transformation.
• MoU on Cooperation in the field of Intellectual Property between DPIIT of India and MDIC of Brazil
The leaders directed the relevant government bodies in each country to collaborate with a view to concluding the following bilateral instruments at the earliest opportunity:
• Agreement on Mutual Legal Assistance in Civil Matters.
• MoU on Defense Industry Cooperation.
• MoU on Sports Cooperation.
• MoU on Archival Cooperation.
• Cultural Exchange Programme (CEP) 2025–2029.
Recalling the higher purposes of peace, prosperity, and sustainable development that guide Brazil and India foreign policies, the leaders of these two vibrant democracies from the Global South, with plural identities and resilient peoples, agreed to further enhance their bilateral channels of dialogue and to promote a growing and diversified cooperation agenda, corresponding to both countries’ distinct role at international affairs as co-architects of a fairer, more inclusive, and more sustainable world for all.
Prime Minister Narendra Modi thanked President Luiz Inácio Lula da Silva for the warmth and hospitality extended to him and his delegation during the State Visit and 17th BRICS Summit and invited President Lula to visit India at a mutually convenient time. President Lula gladly accepted the invitation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জোইন্ত স্তেৎমেন্ত: ভারত অমসুং ব্রাজিল – অচৌবা পান্দমশিং লৈবা অথোইবা লৈবাক অনি
09 JUL 2025 5:55AM by PIB Imphal
রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, হিস এক্সিলেন্সী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফেদরেতিব রিপব্লিক ওফ ব্রাজিলগী রাস্ত্রপতি, হিস এক্সিলেন্সী লুইজ ইনাসিও লুলা দা সিলভানা বর্তন তৌরকপদগী 2025গী জুলাই 8দা ব্রাজিলদা স্তেৎ ভিজিৎ অমা চৎখি। মরুপ-মপাং ওইবগী অমসুং থাজবগী ৱাখল্লোন অসিনা চাউরাক্না চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী ব্রাজিল অমসুং ভারতকী মরীগী য়ুম্ফম ওইদুনা লাক্লি। মরী অসি 2006দা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী থাক্তা পুখৎখি।
লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা, রিজনেল অমসুং মালেমগী ওইবা হিরম কয়াদা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নখি। ভারত-ব্রাজিলগী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ৱারেপ অদু মখোয়না অমুক হন্না ফোংদোকখি অমরোমদনা মখোয়না মালেমগী থৌদাংশিংদা মখোয়গী লৈবাকশিংগী তোঙানবা থৌদাংশিং অদু মখা তানা লৌবগা লোয়ননা মখোয়না মান্নবা ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং অৱাংবা থাক্কী পান্দমদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মসিনা মখোয়গী মীয়ামগী শান্তি, চাউখৎপা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা চাউখৎপা পুরকপদা মতেং পাংগনি।
ভারত অমসুং ব্রাজিলগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা শেন্মিৎলোন অমসুং তেক্নোলোজীগী মরীশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লুচিংবশিংনা মরুওইবা য়ুম্বী মঙাদা য়ুম্ফম ওইরগা লাক্কদৌরিবা দিকেদ অসিদা নাকল অনিগী ওইবা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা স্ত্রেতেজিক রোদমেপ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখি:
i. দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী;
ii. ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী;
iii. ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ;
iv. দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিং;
v. স্ত্রেতেজিক এরিয়াশিংদা ইন্দস্ত্রিএল পার্তনরশিপশিং।
লুচিংবশিংনা মখোয়গী মরী লৈনবা সরকারগী এজেন্সীশিংদা মরুওইবা য়ুম্বী মঙাদা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌনবা অমসুং ব্রাজিল-ইন্দিয়া জোইন্ত কম্মিসনদা খোংজেলগী মতাংদা পাউদম পীনবা খঙহনখি।
(i) দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী
ব্রাজিল অমসুং ভারতকী মরক্তা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগী হিরমশিংদা মান্নবা মীৎয়েং অমসুং স্ত্রেতেজিক কম্প্লিমেন্তরিতীশিং খঙবগা লোয়ননা লুচিংবশিংনা জোইন্ত মিলিতরী এক্সরসাইজশিংদা শরুক য়াবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী দিফেন্স দেলিগেসনশিং এক্সচেঞ্জ তৌবা য়াওনা দিফেন্স কোওপরেসন হেনগৎলক্লিবা অসিদা তরাম্না ওকখি। তোঙান-তোঙানবা স্ত্রেতেজিক এরিয়াশিংদা হেন্না চেৎশিল্লবা কোওপরেসন অমা ওইহল্লগদবা, ক্লাসিফাইদ ইনফোর্মেসন এক্সচেঞ্জ অমসুং ম্যুচুএল প্রোতেক্সনগী মতাংদা এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনবদা মখোয়না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। সাইবর সেক্যুরিতীগী হিরমশিংদা ইনফোর্মেসন, এক্সপরিয়েন্স অমসুং নেস্নেল পর্সপেক্তিবশিং একচেঞ্জ তৌনবগী থোংদা তেংবাং পীনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা বাইলেতরেল সাইবর সেক্যুরিতী দাইলোগ অমা লিংখৎপবু মখোয়না তরাম্না ওক্লি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ব্রাজিলনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পহলগামদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক অদু কন্না য়ানিংদবা ফোংদোকপগীদমক অমসুং ভারতকী মীয়াম অমসুং সরকারগা লোয়ননা লেপতুনা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইতবা ফোংদোকপগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না তেরোরিজম, মসিগী মনুংদা ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজম অমসুং হিংসাগী ওইবা এক্সত্রিমিজমগী মওং-মতৌ পুম্নমক য়াওনা তেরোরিজমবু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না তেরোরিজমগী মায়োক্তা অমত্তা ওইবা ইন্তর্নেস্নেল রেস্পোন্সকী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং অসিগুম্বা অকিবা পোকহনবা থৌওংশিং অসি অচুম্বা নত্তে হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। লুচিংবশিংনা ত্রান্সনেস্নেল ওর্গনাইজ ক্রাইম অমসুং তেরোরিজম থিংনবা অমসুং থেংনবদা মতেং পাংনবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজম অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইম থেংনবদা তেংবাং পীননবা ব্রাজিল-ইন্দিয়া এগ্রীমেন্তদা খুৎয়েক পীনখিববু তরাম্না ওকখি। মখোয়না সাইবর ক্রাইমগী মতাংদা য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন এদোপ্ত তৌবগী থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হানোইদা 2025দা পাংথোক্কদৌরিবা মসিগী খুৎয়েক পীনবগী থৌরমদা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
লুচিংবশিংনা লস্কর-ই-তৈয়িবা (LeT) অমসুং জয়স-ই-মোহমদ (JeM) গুম্বা 1267 UNSC সেঙ্কসন কমিতীনা মশক তাকপা য়াওনা UNনা মশক তাকপা তেরোরিস্ত অমসুং তেরোরিস্ত এন্তিতী পুম্নমক্কী মায়োক্তা পুন্না থবক পায়খৎনবা হায়খি। লুচিংবশিংনা UN অমসুং FATF য়াওনা তেরোরিস্তকী শেল থাদবগী চেনেলশিং থিংনবা অচেৎপা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা অমুক হন্না অচেৎপা ফিরেপ লৌখি।
রাস্ত্রপতি লুলানা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং ভারতপু মাগী স্পেস প্রোগ্রামগী মাইপাকপশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা আউতর স্পেস অমসুং মেরিতাইম অমসুং ওসিনিক কোওপরেসন য়াওনা স্ত্রেতেজিক এরিয়াশিংদা কোওপরেসন হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু য়ানখি। নাকল অনিমক্না রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত অমসুং ত্রেনিংগী মথক্তা সেতেলাইত দিজাইন, দিবেলপমেন্ত, লোঞ্চ ভেহিকলশিং, কম্মর্সিএল লোঞ্চ অমসুং কন্ত্রোল স্তেসনশিং য়াওনা মখোয়গী স্পেস এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী খুদোংচাবা কয়া থিজিনবদা য়ানখি।
জিওপোলিতিকেল তেন্সন হেনগৎলক্লিবা হৌজিক্কী ফিভম অসিদা লুচিংবশিংনা মল্তিলেতরেলিজম মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। দিপ্লোমেসী অসি ইন্তর্নেস্নেল শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী ফংহন্নবগী খ্বাইদগী ইফেক্তিব ওইবা পাম্বৈনি হায়না মখোয়না ফোংদোক্লদুনা, ৱারী শানবগী অমসুং ৱাথোকশিং শান্তি ওইনা লোইশিন্নবগী অতোপ্পা মেকানিজমশিংবু অমুক হন্না হৌগৎহনবগী তঙাই ফদবা অদু মখোয়না ফোংদোকখি। মখোয়না সেক্যুরিতী অমসুং দিবেলপমেন্তকী মরক্তা লৈনরিবা ইন্তরদিপেন্দেন্স অদুদা মীৎয়েং থমখি অমসুং তুং কোইবা শান্তি অমা লৈহন্নবগীদমক তঙাইফদবা ওইরিবা শান্তি শেমগৎনবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা অদুদা মীৎয়েং থমখি।
লুচিংবশিংনা লেতিন অমেরিকা অমসুং কেরিবিয়ন, এসিয়া অমসুং অফ্রিকাগুম্বা রিজনশিংদা মশীং য়ামদনা য়াওরিবা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদগী হেন্না মীহুৎ য়াওহন্দুনা, পর্মিনেন্ত অমসুং নন-পর্মিনেন্ত মেম্বরশিপ কেতগোরি অনিমক্তা পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী অপুনবা রিফোর্ম অমা পাংথোক্নবগী মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না মখোয়গী লৈবাকশিংবু পাকথোক চাউথোক্লবা সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা মতম পুম্নমক্তা মেম্বর ওইহনবদা অমনা অমবু শৌগৎপগী ৱাফম অমুক হন্না ফোঙদোকখি। লুচিংবা অনিনা ব্রাজিল অমসুং ভারতনা সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী রিফোর্মগী মতাংদা নক্না চৎমিন্নদুনা মখা তানা থবক তৌমিন্নগনি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। 2028-29গী মতমগীদমক UNSCগী নন-পর্মিনেন্ত সিৎকীদমক ভারতকী কেন্দিদেচরদা ব্রাজিলনা মতেং পাংখিববু ভারতনা তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা মখোয়গী লৈবাকশিংনা কোলোনিএলিজম লাকশিন্নবা অমসুং নিং-খা তম্বগী ইথিল পীনবা হোৎনখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং মালেমগী আইনগী মখাদা অমসুং গ্লোবেল সাউথকী এস্পিরেসনশিংদা পুক্নিং চংবা, হেন্না অচুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর অমা শেমগৎনবা পান্দমদা অমত্তা ওইনা য়ানখি। 2025দা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী 80শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্কদৌরিবা অদু নীংশিংলদুনা, মখোয়না মালেমগী গবর্নান্সকী ইন্সতিত্যুসনশিংদা অথুবা মতমদা অমসুং মপুং ফানা রিফোর্ম তৌবগীদমক মখোয়গী সজেসন লৌরিবা ওর্গানশিংদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী রিপ্রজেন্তেসন হেনগৎহন্নবা অমসুং মখোয়বু হৌজিক মতমগী জিওপোলিতিকেল রিএলিতিশিংদা চানহন্নবগীদমক মখোয়গী সপোর্ত ফোংদোকখি। হৌজিক থেংনরিবা অপুনবা শিংনবশিং অসি য়াম্নমক চাউখৎনবা হোৎনবা মথৌ তাই হায়বা খঙলদুনা, মখোয়না আর্তিকল 109গী মতুং ইন্না রিভিয়ু কনফরেন্স অমা কৌবা য়াওনা, UN চার্তরগী অপুনবা রিফোর্ম অমা পাংথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
লুচিংবশিংনা মিদল ইস্ততা হৌজিক ওইরক্লিবা সেক্যুরিতীগী ফিভম অসিদা নুংনাংবা ফোংদোকখি অমসুং লমদম অসিদা লৈরিবা অৱাবা কয়া অসি কোকহন্নবা অমসুং লোইশিন্নবা দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসী নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈতে হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা মরী লৈনবা পুম্নমক্না মিদল ইস্ততা তুং কোইনা শান্তি, সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবিলিতী লৈহন্নবা হোৎনগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিমক্না ইজরেলগা লোয়ননা শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীদা অমগা অমগা চৎমিন্নদুনা, সেক্যুরিতী অমসুং নাকল অনিমক্না খঙমিন্নবা ঙমখৈগী মনুংদা হিংমিন্নরিবা, সোভরেন ওইরবা অমসুং নীংতম্বা পেলেস্তাইন স্তেত অমা লিংখৎনবা ৱারী শানদুনা লৈবাক অনিগী সোলুসন অমা পুরকপগী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না হোস্তেজ পুম্নমক থাদোকপা অমসুং গাজা মনুংদা খোঙজেল য়াংনা, শাফনা অমসুং অথিংবা অপনবা য়াওদনা হ্যুমেনিতরিয়ন এক্সা ফংহনবা য়াওনা তুং কোইনা চৎনগদবা শান্তি অমা লৈহন্নবা নেগোসিএসন তৌনবা অমুক্কা হন্না হায়জখি।
লুচিংবশিংনা UNRWAদা মখোয়গী অচেৎপা মতেং অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী থবক থৌরমগী লম মঙাদা পেলেস্তাইন রিফ্যুজিশিংদা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং পীনবা UNGAনা পীবা মেন্দেৎ অদু মপুং ফানা ইকায় খুম্নবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
লুচিংবশিংনা য়ুক্রেনদা চত্থরিবা লানগী মতাংদা খন্নখি অমসুং মীওই কয়া অমসুং পোৎলম কয়া মাংখিবা অমসুং গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা মসিনা পীরিবা শাফু অদুগীদমক অৱাবা ফোংদোকখি। মখোয়না লানগী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনরিবা দিপ্লোমেতিক ইসুশিংবু তরাম্না ওকখি অমসুং নাকল অনিমক্না ৱারোইশিন পুরক্নবা শান্তি ওইবা অমসুং মতম শাংনা চৎকদবা ৱারোইশিন অমগী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিন্নবা হায়খি।
(ii) ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী
লুচিংবশিংনা মখোয়গী লৈবাকশিংদা দিবেলপমেন্ত, ইক্বেলিতিশিং লান্থেংনবা অমসুং সোসিএল ইনক্লুজন পোলিসীশিং প্রমোৎ তৌনবা মখোয়গী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। মখোয়না সস্তেনেবল এগ্রিকলচর, রিম্যুনরেতিব রিতর্নশিং অমসুং লৌমীশিংদা ইনকম সপোর্ত তৌদুনা অমসুং লায়রবা, চাবা ফংদবা অমসুং মালন্যুত্রিসননা খ্বাইদগী শোকহল্লবা মীওইশিংদা মীৎয়েং চংদুনা হেল্থ অমসুং ক্বালিতী এজুকেসনগী খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্দুনা মহৈ-মরোং হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং পায়খৎতুনা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসনেল সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা অকনবা থবক লৌখৎপগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না 2030 ফাওবগী মনুংদা মালেম পুম্বদগী চাবা ফংদবা মুথৎনবা পান্দম অদু নীংশিংখি অমসুং গ্লোবেল এলাইন্স এগেনস্ত হঙ্গর এন্দ পোভর্তীদা মখোয়গী মতেং অমুক হন্না পীখি। মখোয়না এলাইন্স অসিনা মীয়ামগী পোলিসীশিং অমসুং ইফেক্তিবিতী প্রমান তৌরবা সোসিএল তেক্নোলোজীশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা রিসোর্সশিং অমসুং লৌশিং পুথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা অদু খঙখি।
মালেমগী মরুওইবা চিঞ্জাক পুথোক্লিবশিংগী লুচিংবশিং ওইনা, মখোয়না প্রদক্তিব, সস্তেনেবল, অমসুং রেসিলিয়েন্ত এগ্রোফুদ সিস্তেমশিং ফংনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা ফেয়র অমসুং ওপন এগ্রিকলচরেল ত্রেদকী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না ফজনা মথৌ তৌরিবা এগ্রিকলচরেল মার্কেৎশিং অমসুং এগ্রিকলচরেল পোলিসীশিং ঙাক্তুনা থম্বদা সরকারগী মরুওইবা থৌদাং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি - মসিগী মনুংদা ফুদ সিক্যুরিতীগী পান্দমদা পব্লিক স্তোকহোল্দিং য়াওরি - ফুদ সপ্লাই চেন পুম্বদা লৌমী অমসুং শিন্মীশিংগী পুন্সি মহিংদা মতেং পাংলি, অমসুং নেস্নেল, রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ফুদ সিক্যুরিতী প্রমোৎ তৌবদা মতেং পাংলি।. মখোয়না লৈবাক অনিমক্কী ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী লৈহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা লৌউ-শিংউগী থবক থৌরমশিংগীদমক তেক্নোলোজীশিং পুথোক্নবা পান্দমগা লোয়ননা লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎপগী মতাংদা লৈবাক অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা, মল্তিলেতরেল থাক য়াওনা, মখোয়না য়ানখি। মখোয়না মালেমগী কম্ম্যুনিতীদা অকনবা অকোয়বগী ফিভম, সেক্যুরিতী নত্ত্রগা ক্লাইমেৎকী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী অয়াবা পীরদুনা লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিক অসি য়ুনিলেতরেল ওইবা অথিংবা নত্ত্রগা প্রোতেক্সনিস্ত ওইবা থৌওংশিংনা হন্থহন্দনবা হায়খি অমরোমদা মখোয়না WTO অসি মরু ওইনা লৌরিবা ওপন, ফেয়র, ত্রান্সপরেন্ত, ইনক্লুসিব, ইক্বিতি, নন-দিস্ক্রিমিনেতরী অমসুং রুলদা য়ুম্ফম ওইবা মল্তিলেতরেল ত্রেদ সিস্তেমবু ইকাই খুম্নবদা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং রিপ্রদক্তিব বাইওতেক্নোলোজী তেক্নিকশিং শীজিন্নদুনা অমসুং অতোপ্পা কমন ইন্তরেস্তকী ইনিসিএতিবশিংগী মরক্তা এনিমেল ন্যুত্রিসন হেনগৎহন্দুনা এনিমেল জিনেতিক্স ফগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা জোইন্ত রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকী পোতেন্সিএল অদু পনখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না লৈবাক অনিগী মরী লৈনবা R&D ইন্সতিত্যুসনশিংবু লম অসিদা পোজিতিব ওইবা মহৈ ফংহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।
(iii) ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ
লুচিংবশিংনা বাইওইনর্জী অমসুং বাইওফ্যুএলগী লমদা ভারত অমসুং ব্রাজিলগী মরক্তা অখন্নবা মতেং পীনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং লৈবাক অনিমক্না লিংখৎপা মেম্বর ওইরিবা গ্লোবেল বাইওফ্যুএল এলাইন্সতা মখোয়গী থৌদাং অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা তোঙান তোঙানবা লম্বী কয়াদা ক্লিন, সস্তেনেবল, জস্ত, এফোর্দেবল অমসুং ইনক্লুসিব ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনশিং প্রমোৎ তৌবগী তঙাই ফদবা অদু খঙখি। তেক্নোলোজী-ন্যুত্রেল, ইন্তিগ্রেতেদ অমসুং ইনক্লুসিব এপ্রোচশিংদগী হৌরগা তোঙান তোঙানবা লো-ইমিসন ইনর্জী সোর্সশিং, সস্তেনেবল ফ্যুএলশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নখিবগী মরুওইবা অদু থমখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না ত্রেন্সপোর্ত অমসুং মোবিলিতী সেক্তরদা দিকার্বোনেসন তৌবদা অমসুং তুং কোইনা চাউখৎপা পুরকপদা সস্তেনেবল বাইওফ্যুএলশিং অমসুং ফ্লেক্স-ফ্যুএল ভেহিকলশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু ফোংদোকখি। হৌজিক্তি সস্তেনেবল এভিএসন ফ্যুএল (SAF) অসি এভিএসন সেক্তরদগী থাদোকপা পোৎলমশিং হন্থহন্নবা মরুওইবা, মপুং ফাবা অমসুং চৎনবা য়াবা পাম্বৈ অমা ওইরি অমসুং SAFতা ভারত-ব্রাজিলগী পার্তনরশিপ্না SAFকী দিপ্লোইমেন্ত অমসুং দিবেলপমেন্ততা লৌবা য়াবা থৌদাং অদু মখোয়না খঙলে।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা COP30গী মমাংদা ত্রোপিকেল ফোরেস্ত ফরেবর ফন্দ (TFFF) হৌদোক্নবা ব্রাজিলগী খোঙথাংবু তরাম্না ওকখি অমসুং খোঙথাং অসিনা কন্সত্রক্তিব অমসুং ইম্পেক্তফুল ওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি হায়না আশা তৌখি। লুচিংবা অনিমক্না ত্রোপিকেল ফোরেস্তশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়োকখৎনবগীদমক ইন্তর্নেস্নেল মেকানিজম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা কংক্রিৎ এক্সনশিং প্রমোৎ তৌনবা এক্সচেঞ্জ অমসুং জোইন্ত ইন্সতিত্যুসনশিং হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। য়ু.এস. দোল্লর ত্রিল্লিয়ন 1.3গী 'বাকু তু বেলেম রোদমেপ' শেমগৎপদা মতেং পাংনবা পান্দমগা লোয়ননা COP30গী ফাইনান্স মিনিস্তরশিংগী সর্কলদা শরুক য়ানবা ব্রাজিলনা কৌরকপদা ভারতনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা হায়খি মদুদি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি ঐখোয়গী মতম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিংগী মরক্তা অমনি অমসুং মসিবু তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা অমসুং লায়রবা মুত্থৎপগী মতাংদা খন্নগদবনি। মখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা বাইলেতরেল কোওপরেসন পাকথোক চাউথোকহন্নবা, হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং মখল কয়াগী ওইবা মরী লৈনহন্নবা অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (UNFCCC) গী মখাদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ রেজিম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দাইলোগ অমসুং কোওর্দিনেসন মখা তানা চত্থনবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না কনভেন্সন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা অমসুং মাগী পেরিস এগ্রীমেন্তকী পান্দমশিং ফংনবা, ইক্বিতী অমসুং খ্বাইদগী ফবা সাইন্স ফংনবা, মালেমগী অইং-অশাগী অৱাবা অমসুং অথুবা মতমদা লোইশিনদবা য়াদবগী ৱাখল্লোন অসি থম্মোয়দা থমদুনা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মখোয়না লৈবাকশিংগী মনুংদা অমসুং লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈরিবা ইনইক্বেলিতী অসি থেংননবা মল্তিলেতরেল রেস্পোন্স অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা অহুমশুবা লৈবাকশিংদা ISA (ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স) অমসুং CDRI (কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর) গা খুৎশম্নদুনা পুন্না প্রোজেক্তশিং পায়খৎপগী মরুওইবা অদুসু পনখি। ভারতনা ব্রাজিলনা 2025গী নবেম্বর থাদা বেলেমদা পাংথোক্কদৌরিবা UNFCCC (COP30)গী 30শুবা কনফরেন্স ওফ পার্তীজকী প্রসিদেন্সীদা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
লুচিংবা অনিনা ভারত-ব্রাজিলগী শেন্মিৎলোন অমসুং শেন-থুমগী মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবগী মরুওইবা অদু খঙখি অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, লোকেল করেন্সী ফাইনান্সিং, ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং অমসুং কেপিতেল মার্কেৎ য়াওনা কোওপরেসনগী লমশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগী অপাম্বা ফোংদোক্নখি। মখোয়না মরি লৈনবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিং অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং, হায়বদি G20 ফাইনান্স ত্রেক, BRICS, IBSA, ৱার্ল্দ বেঙ্ক, ইন্তর্নেস্নেল মোনিতরী ফন্দ (IMF), এসিয়ান ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত বেঙ্ক (AIIB), অমসুং ন্যু দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক (NDB) লুচিংবশিংনা ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী লমশিংদা চাং নাইনা খন্ন-নৈনবগী মেকানিজমশিং থিজিনবা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা দিবেলপমেন্তকীদমক ফাইনান্সিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মায়কৈদা কন্সত্রক্তিব ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা সেভিল্লে কম্মিৎমেন্ত লৌবদা মতেং পাংখি। মখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্সনা চাউখৎপা পুরকপদা লুচিংবগী থৌদাং লৌদুনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎপা, হেন্না মরী লৈনবা অমসুং হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ইকোনোমিক অমসুং ফাইনান্সিএল আর্কিতেকচর অমগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না কন্সেস্নেল ফাইনান্সিংগী খুদোংচাবশিং ফগৎহনবা, ওফিসিএল দিবেলপমেন্ত এসিস্তেন্স (ODA) গী হন্থরক্লিবা মওংশিং হোংদোকপা অমসুং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগীদমক মখোয়গী ওফিসিএল দিবেলপমেন্ত এসিস্তেন্সকী অচেৎপা ফিরেপশিং অদু মপুং ফাহন্নবা তকশিনখি।
লুচিংবশিংনা তঙাই ফদবা পাম্বৈশিং পুথোক্তুনা 2030 এজেন্দা ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তপু মপুং ফানা ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না বাইওইকোনোমী অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমীনা মসিগী অকোইবগী ফীভম, শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী ওইবা দিমাইন্সন অহুমদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবগী খুৎলাই অমা ওইনা লৌবা য়াবা মরুওইবা থৌদাং অদুসু পনখি।
(iv) দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিং
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI), আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং য়াওনা দিজিতেল এজেন্দা অসি মখোয়গী খুন্নাইগী শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগীদমক মরুওই হায়না শকখঙলদুনা লুচিংবশিংনা অনৌবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শীজিন্নদুনা কোলাবোরেতিব ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং প্রোজেক্তশিং থিজিনবা অমসুং খুমাং চাউশিনহনবদা মতেং পাংমিন্নবগীদমক তরাম্না ওকখি। নাকল অনিমক্না মসিগী মতাংদা পুন্না পার্তনরশিপ শেম্নবা থবক পায়খৎনবা য়ানখি অমসুং মসিগী কোলাবোরেসন অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা, কেপাসিতী বিল্ দিং, অফবা থৌওংশিং এক্সচেঞ্জ তৌবা, পাইলোৎ প্রোজেক্তশিং শেমগৎপা অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল কোওপরেসন, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং মখোয়গী নাগরিকশিংদা মগুন লৈবা পব্লিক সর্ভিসশিং পীবদা মতেং পাংনবা পুন্না থবক পায়খৎনবা য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনবদা তরাম্না ওকখি। দিজিতেল গবর্নান্সকা মরী লৈনবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং মসিগী পোতেন্সিএল রিস্ক অমসুং কান্নবশিংগা মরী লৈনবা হীরমদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি হায়নসু মখোয়না থাজবা পীখি। 2026তা পাংথোক্কদৌরিবা AI সম্মিৎ লুচিংবগীদমক রাস্ত্রপতি লুইজ ইনাসিও লুলা দা সিলভানা ভারতপু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মান্নবা মগুনশিং অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবদা য়ুম্ফম ওইদুনা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন (STI) গী লমদা লৈবাক অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী মীৎয়েং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্বান্তম তেক্নোলোজী, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং আউতর স্পেসকুম্বা লৈবাক অনিগীদমক মরুওইবা লমশিংদা তেংবাং পীননবা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিকেল কোওপরেসনগীদমক জোইন্ত কম্মিসন কৌবগী তঙাইফদবা অদুদা মখোয়না য়ানখি। লুচিংবশিংনা রিসর্চরশিং, ইন্নোবেসন হবশিং, অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী মরক্তা হকথেংননা মরী লৈনহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপগী মরুওইবা অদুসু পনখি। মসিনা কংক্রিৎ, রিজল্ত ওরিয়েন্তেদ বাইলেতরেল পার্তনরশিপশিং ফগৎহল্লগনি।
(v) স্ত্রেতেজিক এরিয়াশিংদা ইন্দস্ত্রিএল পার্তনরশিপশিং
মালেমগী ওইনা হেন্না-হেন্না খুদোংচাদবা ওইরক্লিবা অমসুং প্রোতেক্সনিজম হেনগৎলক্লিবা অসিদা লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা শেন্মিৎলোন অমসুং ললোন-ইতিক্কী মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। মখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা অচৌবা ওইথোকপা লৈ হায়বা খঙলদুনা, মখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা কম্মর্সিএল অমসুং তেক্নোলোজিকেলগী মরী হেনগৎহন্নবা অমসুং মখাদা পীরিবা মরুওইবা ইন্দস্ত্রীগী সেক্তরশিংদা মখা তানা মতেং পীননবা য়ানখি: (i) ফার্মাসিউতিকল ইন্দস্ত্রী; (ii) দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত; (iii) মাইনিং অমসুং মিনরেলস; অমসুং (iv) রিসর্চ, এক্সপ্লোরেশন, এক্সত্রাক্সন, রিফাইনিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন য়াওনা ওইল অমসুং গ্যাস সেক্তর।
লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা কম্প্লিমেন্তরীতীনা লমজিংদুনা ফার্মা সেক্তরদা বাইলেতরেল কোওপরেসন হেনগৎলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মখোয়না ব্রাজিলদা থবক তৌরিবা ভারতকী ফার্মাসিউটিকল কম্পেনীশিংগী মশীং হেনগৎলক্লিবা অদুদা অপেনবা ফোংদোকখি অমসুং জেনেরিক মেদিসিনশিং অমসুং এক্তিব ফার্মাসিউতিকল ইনগ্রিদিএন্তশিং (APIশিং) য়াওনা মরুওইবা হিদাক-লাংথকশিং লোকেল ওইনা পুথোকপদা মতেং পাংনবা ব্রাজিলগী হকশেল অমসুং ফার্মাসিউটিকল কম্পেনীশিংগা পার্তনরশিপ লিংখৎনবা মখা তানা পুক্নিং থৌগৎখি। মখোয়না লৈবাক অনিমক্কী মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসনশিংবু অনৌবা হিদাক-লাংথকশিং শেমগৎনবা পুন্না রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিবশিং খন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিগী মনুংদা থীংজিল্লীবা অমসুং ত্রোপিকেল দিজিজশিং য়াওরি। মখোয়না ফার্মাসিউটিকল ইন্দস্ত্রীদা মখা তানা মতেং পাংমিন্নবনা লৈবাক অনিমক্কী হকশেলগী সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং গ্লোবেল সাউথ পুম্বদা মমল হোংবা ক্বালিতী লৈবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবগী এজেন্দা অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি হায়না মখোয়না য়ানখি।
লুচিংবশিংনা এভিএসন সেক্তরদা ভারত অমসুং ব্রাজিলগী পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী কম্পনীশিংগী মরক্তা মখা তানা মতেং পীনবগী খুদোংচাবশিং অদু পনখি অমসুং মখোয়গী মতেং পীনবা অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎখি।
লুচিংবশিংনা ঙাকশেলগী লমদা লৈবাক অনিগী মরক্তা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। লুচিংবা অনিমক্না মখোয়গী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীশিংদা মতেং পাংনবগী অনৌবা লম্বীশিং থিদোক্নবা অমসুং ইন্দস্ত্রীএল পার্তনরশিপশিং লিংখৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। লেন্দ সিস্তেমশিং, মেরিতাইম এসেতশিং অমসুং এরিএল কেপাসিতীশিংগী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবগী ওইথোকপশিং অসিদা মখোয়না থাগৎপা ফোংদোকখি।
ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক্তা ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অসি তঙাইফদবনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, লোয়ননা সোলর পেনেলশিং, ৱিন্দ তরবাইনশিং, ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং অমসুং ইনর্জী স্তোরেজ সিস্তেমগুম্বা ক্লিন ইনর্জী তেক্নোলোজীশিংগীদমক্তা, লুচিংবশিংনা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা লমশিংদা নাকল অনিগী পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ কম্পেনীশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবগীদমক তরাম্না ওকখি। মসিগী মনুংদা মিনরেল এক্সপ্লোরেসন, মাইনিং, বেনিফিসিএসন, প্রোসেসিং, রিসাইকলিং অমসুং মরুওইবা মিনরেলশিংগী রিফাইন তৌবদা সপ্লাই ভেল্যু চেন অমসুং গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেস মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াওরি।
লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইল অমসুং গ্যাস ইন্তর্প্রাইজেসশিংবু অফশোর ফিল্দশিংদা জোইন্ত প্রোজেক্তশিং য়াওনা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পীনবা পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং অথুবা মতমদা পোৎ পুথোকপা অমসুং মশক থোকপা মহৈ ফংহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা ফোংদোকখি। মখোয়না নাকল অনিমক্কী ইন্তর্প্রাইজেসশিংবু খুদম ওইনা কার্বোন হন্থহনবা অমসুং কার্বন কেপচর তৌবগী তেক্নোলোজীশিংদা মতেং পীনবগী অনৌবা লম্বীশিং থিদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈবা ললোন-ইতিক্কী অপুনবা পোতেন্সিএল ফংহন্নবা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক্তা লৈরিবা নোন-তারিফকী অথিংবশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং কোকহন্নবা মখোয়গী ওথোরিতীশিংদা খঙহনখি।
লৈবাক অনিমক্না তুরিজম অমসুং বিজিনেসকীদমক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী চাং হেনগৎহন্দুনা মখোয়গী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংনবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
মায়কৈ অনিমক্তা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎলকপা অমসুং ব্রাজিলিয়ন অমসুং ভারতকী ললোন-ইতিক্কী মরক্তা মায় পাক্না পার্তনরশিপ শেমগৎলকপা অদু খঙলদুনা লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক, কম্মর্স অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা মিনিস্তরগী থাক্তা কম্মর্স অমসুং ত্রেদ রিভিয়ু মেকানিজম অমা লিংখৎনবা য়ানখি। লুচিংবশিংনা হীরম অসিদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী থৌদাং অদু পনখি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী বিজিনেস লিদরশিংদা মরী লৈনবা বিজিনেস অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী খুদোংচাবশিং থিগৎনবা হায়খি। মখোয়না বাইলেতরেল বিজিনেস পার্তনরশিপ অমসুং জোইন্ত ভেঞ্চরশিংদা শরুক য়ানবা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিংবু মখা তানা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক 2020গী জনুৱারী 25দা খুৎয়েক পীনখিবা বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত কোওপরেসন অমসুং ফেসিলিতেসন ত্রীতি অমসুং 2022গী ওগস্ত 24দা খুৎয়েক পীনখিবা কনভেন্দন ফোর এভোইদেন্স ওফ দবল তেক্সেসনগী অহোংবা পুরক্নবা প্রোতোকোল অথুবা মতমদা চৎনহন্নবা য়ানখি। মখোয়না লৈবাক অনিমক্কী ইন্ত্রপ্রিনরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী চেম্বরশিংবু ব্রাজিল-ইন্দিয়া বিজিনেস কাউন্সিলগী খুত্থাংদা পান্দম অসিগী মায়কৈদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা হায়খি।
লুচিংবশিংনা ভারতকী ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ প্রমোসন দিপার্তমেন্ত অমসুং ব্রাজিলগী দিবেলপমেন্ত, ইন্দস্ত্রী, ত্রেদ অমসুং সর্বিসেস মিনিস্ত্রীগী মরক্তা MoU খুৎয়েক পীনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং ইন্নোভেসন, ক্রিএতিবিতী, তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্ত, বেস্ত প্রাক্তিসশিং এক্সচেঞ্জ তৌবা অমসুং নাকল অনিগী কান্ননবগীদমক আই পি এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা কংক্রিৎ ইনিসিয়েতিবশিং পায়খৎনবা ইন্সতিত্যুসন অনিমকপু পুক্নিং থৌগৎখি। মখোয়না সাও পাওলোদা ইন্দিয়াগী এক্সিম বেঙ্ক অমসুং দিল্লীদা ANVISA (এজেন্সিয়া নেস্নেল দে ভিজিলান্সিয়া সেনিতেরিয়া - ব্রাজিলিয়ন হেল্থ রেগুলেতরী এজেন্সী) গী রিপ্রজেন্তেতিব ওফিস হৌদোকপবু তরাম্না ওকখি।
অতোপ্পা বাইলেতরেল কোওপরেসনগী লমশিং
লুচিংবশিংনা কলচর, হকশেল, শান্ন-খোৎনবা অমসুং ত্রেদিস্নেল নোলেজগী লমশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা লৈবাক অনিগী ওইবা য়ান-ৱারোলশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপা অদুদা অপেনবা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা অমনা অমবু হেন্না খঙমিন্নবা অমসুং কলচরগী তোঙান-তোঙানবা মগুনশিং শকখঙনবগীদমক কলচরেল একচেঞ্জগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ৱাখল্লোনশিং, আর্তশিং অমসুং চৎনবীশিং পুন্সিন্ননবা পান্দম থম্লিবা অনৌবা কলচরেল ইনিসিয়েতিবশিং শৌগৎনবগীদমক 2025-2029 ফাওবগী ওইনা কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম নৌনা শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। অনৌবা ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রীশিংবু ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিংদা কম্পিতিতিব ইন্তিগ্রেসনগী স্ত্রেতেজীশিং খন্ন-নৈনবদা মরী লৈনবা সরকারগী এজেন্সীশিং শরুক য়ানবা মখোয়না য়ানখি। মসিনা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি অমসুং মখোয়গী মালেমগী কলচরেল রীচ পাকথোক চাউথোকহল্লগনি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী এজুকেসনেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুদা য়ানখি। ভারতকী মহৈরোয়শিংনা ব্রাজিলগী অন্দরগ্রেজুয়েত মহৈরোয়শিংগীদমক একচেঞ্জ প্রোগ্রাম (PEC) গীদমক ইলিজিবল ওইরি অমসুং ব্রাজিলগী মহৈরোয়শিংনা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন্স (ICCR) না পীরিবা স্কোলরশিপকীদমক ইলিজিবল ওইরি হায়না মখোয়না নীংশিংখি। নাকল অনিমক্না দিফেন্স ত্রেনিং য়াওনা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা মতেং পীনবা পুক্নিং থৌগৎখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা দিল্লীদা পাংথোক্লিবা এসিয়া-পেসিফিক রিজনগী মকোক থোংবা হায়র এজুকেসনগী থৌরম ওইরিবা এসিয়া-পেসিফিক এসোসিয়েসন ফোর ইন্তর্নেস্নেল এজুকেসন (APAIE) গী 2025গী চহিগী কনফরেন্সতা ব্রাজিলনা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
লৈবাক অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং মীয়ামগী মরক্তা অমসুং ললোন-ইতিক্কী মরক্তা লৈনবা মরী হেনগৎহন্নবা অপুনবা পান্দম অদুগী পরিং মখাদা লুচিংবশিংনা স্তেৎ ভিজিৎ মনুংদা মখাদা পীরিবা ইন্সত্রুমেন্তশিংদা খুৎয়েক পীনখিবা অদু তরাম্না ওকখি:
ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজম অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ওর্গনাইজ ক্রাইম থিংবদা তেংবাং পীননবা এগ্রীমেন্ত।
ক্লাসিফাইদ ইনফোর্মেসনগী একচেঞ্জ অমসুং ম্যুচুএল প্রোতেক্সনগী এগ্রীমেন্ত।
রিন্যুএবল ইনর্জীদা তেংবাং পীননবা MoU।
EMBRAPA অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চকী মরক্তা এগ্রিকলচরেল রিসর্চ তৌনবা MoU।
দিইতেল ত্রান্সফোর্মেসনদা মায় পাক্লবা লার্জ-স্কেল দিজিতেল সোলুসনশিংগী শিয়র তৌনবগীদমক তেংবাং পীননবা MoU।
ভারতকী DPIIT অমসুং ব্রাজিলগী MDICগী মরক্তা ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তীগী লমদা তেংবাং পীননবা MoU।
লুচিংবশিংনা লৈবাক খুদিংমক্কী মরী লৈনবা সরকারগী ওর্গানশিংবু মখাদা পীরিবা বাইলেতরেল ইন্সত্রুমেন্তশিং অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা হোৎননবা খঙহনখি:
সিভিল মেত্তরশিংদা ম্যুচুএল লিগেল এসিস্তেন্স পীনবা এগ্রীমেন্ত।
দিফেন্স ইন্দস্ত্রীদা তেংবাং পীননবা MoU।
স্পোর্তসতা তেংবাং পীননবা MoU।
অর্কাইবেল কোওপরেসনগী MoU।
কলচরেল এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম (CEP) 2025–2029।
ব্রাজিল অমসুং ভারতকী ফোরেন পোলিসীশিং লমজিংলিবা শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী হেন্না ৱাংবা পান্দমশিং নীংশিংলদুনা, গ্লোবেল সাউথকী মখল কয়াগী মশক মওংশিং অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা মীয়ামগা লোইননা হিংবা ঙম্বা দেমোক্রেসী অনি অসিগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী বাইলেতরেল চেনেলশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মরী লৈনবশিংগীদমক হেন্না অচুম্বা, হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং হেন্না সস্তেনেবল ওইবা মালেম অমগী কো-আর্কিতেক্তশিং ওইনা ইন্তর্নেস্নেল এফিয়র্সতা লৈবাক অনিগী তোঙান তোঙানবা থৌদাংগা চুনবা মওংদা হেনগৎলক্লিবা অমসুং তোঙান তোঙানবা কোওপরেসন এজেন্দা অমা প্রমোৎ তৌনবা য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রপতি লুইজ ইনাসিও লুলা দা সিলভাবু রাজ্যগী খোঙচৎ অমসুং 17শুবা BRICS সম্মিৎকী মনুংদা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুদা উৎখিবা মীয়োক-মীচান ফবগী মতৌ অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং রাস্ত্রপতি লুলাদা নাকল অনিমক্কী খুদোংচাগদবা মতমদা ভারত্তা লাক্নবা বর্তন তৌখি। রাস্ত্রপতি লুলানা বর্তন তৌখিবা অদু হরাওনা য়ারকখি।