Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the launch of various projects at Kanpur Nagar, Uttar Pradesh
30 MAY 2025 5:20PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues from the Union Cabinet, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak ji, ministers in the Uttar Pradesh government, Members of Parliament, MLAs, and my dear brothers and sisters from Kanpur who have gathered here in large numbers.
A little girl here has probably made a painting — someone from the SPG, please take it from her. There's another person in that corner who has brought a drawing — please write your name and address on it; I will send you a letter. There's a young man in that corner — write down your name and address so I can write you a letter. There's a boy here who has been raising his hand for so long — your shoulder must be hurting by now, you must be tired. The enthusiasm in Kanpur today is truly overwhelming! Someone from the photographers — please look over there —SPG personnel, please help that child.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
This development program in Kanpur was originally scheduled for April 24, but I had to cancel my visit to Kanpur due to the Pahalgam attack. In that cowardly terrorist attack in Pahalgam, our son from Kanpur, Shubham Dwivedi, also became a victim of this brutality. We can all feel the pain, the suffering, and the inner anger of his daughter Aishanya. That very anger of our daughters and sisters was seen by the whole world in the form of Operation Sindoor. We entered deep inside Pakistan, hundreds of miles in, and destroyed the terrorist bases. And our armed forces showed such valour, such unparalleled courage, that the Pakistani army was forced to plead for a ceasefire. From this land of the freedom struggle, I salute the bravery of our soldiers again and again. I want to reiterate: the enemy who was pleading during Operation Sindoor should not remain under any illusion — Operation Sindoor is not over yet. Bharat has made three things very clear in its fight against terrorism: First, Bharat will give a strong response to every terrorist attack. The timing, the manner, and the terms of that response will be decided by our armed forces. Second, Bharat will no longer be afraid of nuclear threats, nor will it take any decisions based on such bluffs. Third, Bharat will view both the masterminds of terror and the governments that shelter them as one and the same. Pakistan's “State” and “Non-State” actors — this game is over now. And if I may say it in typical Kanpur style: wherever the enemy hides, they will be hunted down.
Friends,
The world has also seen the strength of Bharat’s indigenous weapons and the Make in India initiative during Operation Sindoor. Our Indian-made weapons, especially the BrahMos missile, created destruction right inside enemy territory. Wherever targets were identified, explosions were executed. This strength has come to us from our commitment to ‘AatmaNirbhar Bharat’ (a self-reliant India). There was a time when Bharat depended on other countries to meet its military and defence needs. We began to change those circumstances. Making Bharat self-reliant in defence is not only important for our economy — it is equally crucial for our national pride. That’s why we launched the ‘AatmaNirbhar Bharat’ campaign, to free the nation from this dependence. And it’s a matter of pride for all of Uttar Pradesh that it is playing a major role in this journey toward self-reliance in the defence sector. Just as there is an old ordnance factory in Kanpur, we have transformed 7 such ordnance factories into large modern companies. Today, a major defence corridor is being built in UP. The Kanpur node of this corridor is becoming a major centre for ‘AatmaNirbhar Bharat’ in the defence sector.
Friends,
There was a time when traditional industries were leaving this region, but now major companies from the defence sector are coming in. Nearby, in Amethi, the production of AK-203 rifles has already begun. The BrahMos missile, which kept enemies awake during Operation Sindoor, now also has a new home — Uttar Pradesh. In the future, Kanpur and UP will be at the forefront of making Bharat a major exporter in the defence sector. New factories will be set up here. Large-scale investments will come in. Thousands of youth from this region will get excellent employment opportunities.
Friends,
Taking UP and Kanpur to new heights of development is the top priority of the double-engine government. This will only happen when industries here are promoted, when the old glory of Kanpur is restored. But, brothers and sisters, previous governments ignored the needs of modern industries. Industries kept migrating away from Kanpur. Family-run governments sat with their eyes closed. As a result, not only Kanpur but the entire UP was left behind.
Brothers and sisters,
There are two most essential conditions for the industrial progress of a state: first, self-reliance in the energy sector — that is, uninterrupted electricity supply; and second, infrastructure and connectivity. Today, we have inaugurated several power plants: the 660 MW Panki Power Plant, 660 MW Neyveli Power Plant, 1320 MW Jawaharpur Power Plant, 660 MW Obra C Power Plant, and 660 MW Khurja Power Plant. This is a major step toward fulfilling Uttar Pradesh’s energy needs. With these power plants, electricity availability in UP will increase significantly, giving a boost to industries here. Today, development projects worth over 47,000 crore rupees have also been inaugurated or had their foundation stones laid. Senior citizens have been given Ayushman Vay Vandana cards for free medical treatment. Beneficiaries of other schemes have also been provided support. These schemes and development works reflect our strong commitment to the progress of Kanpur and Uttar Pradesh.
Friends,
Today, both the central and state governments are working toward building a modern and ‘Viksit UP’ (Developed Uttar Pradesh). As a result, infrastructure, facilities, and resources — the kind typically seen only in big metro cities — are now becoming visible in Kanpur too. A few years ago, our government gifted Kanpur its first metro. Today, the Orange Line of the Kanpur Metro has reached Kanpur Central. From elevated tracks to underground tunnels, all types of metro connectivity are now linking important areas of Kanpur. This expansion of the Kanpur Metro is no ordinary project. It stands as proof that with the right intentions, strong willpower, and honest governance, real efforts can be made for the development of the state and the country. Remember what people used to say about Kanpur? Areas like Chunniganj, Bada Chauraha, Nayaganj, Kanpur Central — these were extremely crowded, with narrow roads and a lack of modern infrastructure and planning. People used to say, “How could a metro ever be possible here? How could major change happen here?” In a way, Kanpur and other key cities in UP were left out of the development race. This only worsened traffic problems, slowed down urban progress, and cities with the most potential in UP started lagging behind. But today, that very Kanpur, that very UP, is setting new benchmarks in development. Just look at how much the metro services will benefit the people of Kanpur. As a major trade hub, Kanpur’s businesspeople and customers will now find it easier to reach Naveen Market and Bada Chauraha. People travelling to and from Kanpur — IIT students, ordinary citizens — will save significant time in reaching the Central Railway Station. We know that the pace of a city is what drives its progress. These facilities, this connectivity, and modern transportation infrastructure are now becoming the new face of UP’s development.
Friends,
Today, our Uttar Pradesh is making great strides in terms of modern infrastructure and connectivity. A state once known for broken roads and potholes is now recognized for its network of expressways. In the same UP where people used to avoid going out after dark, today highways are active with traffic 24 hours a day. And who better than the people of Kanpur to understand how much UP has changed? In just a few days, the journey from Kanpur to Lucknow will take only 40 to 45 minutes via the Kanpur-Lucknow Expressway. This daughter has been standing for so long with a drawing — she must be tired. SPG personnel, please take the drawing from her. Thank you, dear, you’ve brought a beautiful and amazing picture. You’ve written your name and address, right? Someone from my office will collect it and get it for me. Thank you very much, dear.
Friends,
From Lucknow, there will also be direct connectivity to the Purvanchal Expressway. The Kanpur-Lucknow Expressway will be connected to the Ganga Expressway as well. This will reduce both the distance and travel time for journeys toward both eastern and western UP.
Friends,
People in Kanpur have long faced difficulties on the Farrukhabad–Anwarganj section due to the single railway line. Not just one or two, but 18 railway crossings had to be dealt with. Sometimes this gate would be closed, sometimes that one — you’ve all been demanding relief from this problem for a long time. Now, an elevated rail corridor is going to be built here at a cost of 1,000 crore rupees. This will improve traffic, increase speed, reduce pollution, and most importantly, save the valuable time of the people of Kanpur.
Friends,
Kanpur Central Railway Station is also being upgraded and given a world-class appearance. Very soon, Kanpur Central will look as modern as an airport. Our government is developing more than 150 railway stations in UP as part of the Amrit Bharat Railway Station scheme. UP has already become the state with the highest number of international airports in the country. That means — in highways, railways, and airways — UP is now rapidly progressing in every field.
Friends,
We are transforming Uttar Pradesh into a state of industrial opportunities. In this year’s Budget, we announced the 'Mission Manufacturing' initiative under 'Make in India'. Through this, local industries and production will be promoted. Cities like Kanpur will greatly benefit from it. As you all know, the biggest contribution to Kanpur’s industrial strength has come from its MSMEs — the micro and small-scale industries. Today, we are working to meet the expectations of these small industries here.
Friends,
Until recently, our MSMEs were defined in a way that they feared expansion. We changed those outdated definitions. We increased the limits for turnover and scale for small industries. In this year’s Budget, the government has further expanded the scope of MSMEs and given them additional exemptions. In the past, one of the biggest challenges MSMEs faced was access to credit. Over the past 10 years, we have taken several major steps to address this issue. Now, if young entrepreneurs want to start their own businesses, they can easily get capital through the Mudra Yojana. To strengthen small and medium industries financially, we introduced a Credit Guarantee Scheme. In this year’s Budget, the guarantee limit on MSME loans has been increased to 20 crore rupees. MSMEs are also being issued credit cards with a limit of up to 5 lakh rupees. We are creating a supportive environment for new industries — especially MSMEs — by simplifying procedures. Kanpur’s traditional leather and hosiery industries are being empowered through schemes like 'One District, One Product'. These efforts will benefit not just Kanpur, but every district of Uttar Pradesh.
Friends,
Today, an unprecedented and secure environment for investment has been established in Uttar Pradesh. Welfare schemes for the poor are being implemented on the ground with full transparency. The government is also standing firmly with the middle class to help fulfil their dreams. In this year’s Budget, we have made income up to 12 lakh rupees completely tax-free. This has instilled new confidence in crores of middle-class families and given them new strength. With our commitment to ‘seva’ (service) and ‘vikas’ (development), we will continue to move forward rapidly. We will leave no stone unturned in working hard to take the country — and Uttar Pradesh — to new heights. I extend my best wishes to all my brothers and sisters in Kanpur for a bright future.
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ কানপুৰ নগৰত একাধিক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 MAY 2025 5:20PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
ভাৰত মাতা কী – জয়!
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ ডাঙৰীয়া, মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ সতীৰ্থসকল, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য্য আৰু শ্ৰী ব্ৰজেশ পাঠক ডাঙৰীয়া, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু কানপুৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
২৪ এপ্ৰিলতে কানপুৰৰ এই উন্নয়ন কাৰ্য্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল যদিও পেহেলগামত আক্ৰমণৰ বাবে কানপুৰ ভ্ৰমণ বাতিল কৰিবলগীয়া হৈছিল। পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণত আমাৰ কানপুৰৰ পুত্ৰ শুভম দ্বিবেদীও এই বৰ্বৰতাৰ বলি হৈছিল। আমি সকলোৱে অনুভৱ কৰিব পাৰোঁ তেওঁৰ কন্যা ঐশন্যাৰ বেদনা, দুখ-কষ্ট। আমাৰ কন্যা আৰু ভগ্নীহঁতৰ সেই খংটোকেই সমগ্ৰ বিশ্বই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ ৰূপত প্ৰত্যক্ষ কৰিলে। আমি পাকিস্তানৰ অভ্যন্তৰত, শ-শ মাইলৰ ভিতৰত সোমাই সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘাটিবোৰ ধ্বংস কৰিলোঁ। আৰু আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে ইমানেই সাহস প্ৰদৰ্শন কৰিলে, ইমানেই অতুলনীয় সাহসিকতা যে পাকিস্তানী সেনাই যুদ্ধবিৰতিৰ বাবে কাতৰ অনুৰোধ কৰিবলৈ বাধ্য হ’ল। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এই ভূমিৰ পৰাই আমাৰ জোৱানসকলৰ বীৰত্বক বাৰে-বাৰে প্ৰণাম জনাইছোঁ। মই পুনৰ ক’ব বিচাৰোঁ যে অপাৰেচন সিন্দূৰ এতিয়াও শেষ হোৱা নাই। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰতে তিনিটা কথা অতিশয় স্পষ্টভাৱে কৈছেঃ প্ৰথমতে, প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতি ভাৰতে তীব্ৰ প্ৰত্যুত্তৰ জনাব। সেই প্ৰত্যুত্তৰৰ সময়, পদ্ধতি আৰু চৰ্ত আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰিব। দ্বিতীয়তে, ভাৰতে আৰু পাৰমাণৱিক ভাবুকিক সহ্য নকৰে। তৃতীয়তে, ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ মাষ্টাৰমাইণ্ড আৰু সিহঁতক আশ্ৰয় দিয়া চৰকাৰ উভয়কে এক বুলি গণ্য কৰিব। আৰু যদি মই সাধাৰণ কানপুৰ শৈলীত কওঁঃ শত্ৰু য’তেই লুকাই নাথাকক কিয় ত’তেই চিকাৰ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ থলুৱা অস্ত্ৰ আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ শক্তিও অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিলে। আমাৰ ভাৰতত নিৰ্মিত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ বিশেষকৈ ব্ৰহ্মচ মিছাইলে শত্ৰুৰ ভূ-খণ্ডৰ ঠিক ভিতৰতে ধ্বংস কৰিছিল। যি স্থানতেই লক্ষ্য চিনাক্ত কৰা হৈছিল, সেই স্থানতেই বিস্ফোৰণ ঘটিছিল। এই শক্তি আমি লাভ কৰিছোঁ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ পৰা। এসময়ত ভাৰত সামৰিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিল। আমি সেই পৰিস্থিতি সলনি কৰিবলৈ ধৰিছিলোঁ। ভাৰতক প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাটো কেৱল আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয় — বৰঞ্চ আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱৰ বাবেও এয়া সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেইবাবেই আমি ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ অভিযান হাতত লৈছিলোঁ, ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰখনক এনে নিৰ্ভৰতাৰ পৰা মুক্তকৰণৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ এই যাত্ৰাত মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে উত্তৰ প্ৰদেশে। কানপুৰত যেনেকৈ এটা পুৰণি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ কাৰখানা আছে, তেনেকৈ আমি এনে ৭ টা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ কাৰখানাক বৃহৎ আধুনিক কোম্পানীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছোঁ। আজি উত্তৰ প্ৰদেশত এটা বৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই কৰিডৰৰ কানপুৰ ন’ডটো প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
এসময়ত পৰম্পৰাগত উদ্যোগসমূহে এই অঞ্চল এৰি গুচি গৈছিল যদিও এতিয়া প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ ডাঙৰ-ডাঙৰ কোম্পানীসমূহ ইয়ালৈ আহিছে। নিকটতে আমেথিত ইতিমধ্যে একে-২০৩ ৰাইফলৰ উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত শত্ৰুক সজাগ কৰি ৰখা ব্ৰহ্মছ ক্ষেপণাস্ত্ৰৰ এতিয়া নতুন কেন্দ্ৰও হৈছে — উত্তৰ প্ৰদেশ। ভৱিষ্যতে ভাৰতক প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত প্ৰধান ৰপ্তানিকাৰী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত কানপুৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশে এক অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিব। ইয়াত নতুন-নতুন কাৰখানা স্থাপন কৰা হ’ব। বৃহৎ পৰিসৰৰ বিনিয়োগ হ’ব। এই অঞ্চলৰ হাজাৰ-হাজাৰ যুৱকে উৎকৃষ্ট কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু কানপুৰক উন্নয়নৰ নতুন শিখৰত আৰোহণৰ ক্ষেত্ৰত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। এয়া তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব যেতিয়া ইয়াৰ উদ্যোগসমূহক প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব, যেতিয়া কানপুৰৰ পুৰণি গৌৰৱ পুনৰ ঘূৰি আহিব। কিন্তু, ভাই-ভনীসকল, পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে আধুনিক উদ্যোগসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তাক আওকাণ কৰিছিল। কানপুৰৰ পৰা আঁতৰি গৈ থাকিছিল উদ্যোগসমূহ। পৰিয়াল পৰিচালিত চৰকাৰবোৰে চকু মুদি বহি আছিল। পৰিণতিত কেৱল কানপুৰেই নহয় সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশ পিছ পৰি ৰৈছিল।
ভাই-ভনীসকল,
এখন ৰাজ্যৰ ঔদ্যোগিক অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত দুটা অতিশয় প্ৰয়োজনীয় চৰ্ত হৈছেঃ প্ৰথমে, শক্তি খণ্ডত আত্ম-নিৰ্ভৰতা — অৰ্থাৎ নিৰৱচ্ছিন্ন বিদ্যুৎ যোগান; আৰু দ্বিতীয়তে, আন্তঃগাঁথনি আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থা। আজি আমি কেইবাটাও বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰিছোঁঃ ৬৬০ মেগাৱাটৰ পাংকি বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ, ৬৬০ মেগাৱাটৰ নেইভেলী বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ, ১,৩২০ মেগাৱাটৰ জৱাহৰপুৰ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ, ৬৬০ মেগাৱাটৰ ওব্ৰা চি বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ আৰু ৬৬০ মেগাৱাটৰ খুৰজা বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ। উত্তৰ প্ৰদেশৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ দিশত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰসমূহৰ সহায়ত উত্তৰ প্ৰদেশত বিদ্যুতৰ উপলব্ধতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ৰাজ্যখনৰ উদ্যোগসমূহৰ উত্থান ঘটিব। আজি ৪৭,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰা হৈছে বা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলক বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ বাবে আয়ুষ্মান ব্যয় বন্দনা কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। আন-আন আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলকো সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। এই আঁচনি আৰু উন্নয়নমূলক কামে কানপুৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি আমাৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য উভয় চৰকাৰে এখনি আধুনিক আৰু ‘বিকশিত উত্তৰ প্ৰদেশ’ (উন্নত উত্তৰ প্ৰদেশ) গঢ়িবলৈ কাম কৰি আছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত আন্তঃগাঁথনি, সুবিধা আৰু সম্পদ — সাধাৰণতে কেৱল ডাঙৰ মেট্ৰ’ চহৰত দেখা পোৱা ধৰণৰ — এতিয়া কানপুৰতো প্ৰত্যক্ষ হৈছে। কেইবছৰমান পূৰ্বে আমাৰ চৰকাৰে কানপুৰক প্ৰথমখন মেট্ৰ’ উপহাৰ দিছিল। আজি কানপুৰ মেট্ৰ’ৰ অৰেঞ্জ লাইন আহি কানপুৰ চেন্ট্ৰেল পালেহি। ইলাভেটেড ট্ৰেকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড সুৰংগলৈকে সকলো ধৰণৰ মেট্ৰ’ সংযোগে এতিয়া কানপুৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অঞ্চলসমূহক সংযুক্ত কৰিছে। কানপুৰ মেট্ৰ’ৰ এই সম্প্ৰসাৰণ কোনো সাধাৰণ প্ৰকল্প নহয়। বৰঞ্চ এয়া সঠিক উদ্দেশ্য, গভীৰ ইচ্ছাশক্তি আৰু সৎ শাসন ব্যৱস্থাৰ ফলশ্ৰুতিত ৰাজ্য আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰকৃত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কাৰ্য্যৰ প্ৰতিফলন। কানপুৰ সম্পৰ্কে জনতাই কি কৈছিল মনত পৰে নে? চুন্নীগঞ্জ, বডা চৌৰাহা, নয়াগঞ্জ, কানপুৰ চেন্ট্ৰেলৰ দৰে অঞ্চল — এইসমূহ আছিল অত্যন্ত জনবহুল, সংকীৰ্ণ পথ আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিকল্পনাৰ অভাৱে দেখা দিয়া ঠাই। সেয়ে জনসাধাৰণে কৈছিল, “ইয়াত কেতিয়াবা মেট্ৰ’ কেনেকৈ সম্ভৱ হ’ব পাৰে? ইয়াত কেনেকৈ বৃহৎ পৰিৱৰ্তন হ’ব পাৰে?” দৰাচলতে কানপুৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ আন-আন গুৰুত্বপূৰ্ণ চহৰসমূহক উন্নয়নৰ পৰা আঁতৰাই ৰখা হৈছিল। ইয়াৰ পৰিণতিতে যাতায়াতৰ সমস্যা অধিক তীব্ৰতৰ হৈ পৰিল, চহৰৰ অগ্ৰগতি লেহেমীয়া হ’ল আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ আটাইতকৈ সম্ভাৱনা থকা চহৰসমূহ পিছ পৰি ৰৈছিল। কিন্তু আজি সেই কানপুৰেই, সেই উত্তৰ প্ৰদেশেই উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মাপকাঠি নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। চাওঁকচোন, কেৱল মেট্ৰ’ সেৱায়েই কানপুৰৰ জনসাধাৰণক কিমান উপকৃত কৰিব। এক বৃহৎ বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰ হিচাপে কানপুৰৰ ব্যৱসায়ী আৰু গ্ৰাহক এতিয়া নবীন মাৰ্কেট আৰু বডা চৌৰাহালৈ যোৱাত সহজ হ’ব। কানপুৰলৈ অহা-যোৱা কৰা লোকসকল — আইআইটি-ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, সাধাৰণ নাগৰিকৰ — চেন্ট্ৰেল ৰেলৱে ষ্টেচন পোৱাৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট সময় ৰাহি কৰিব। আমাৰ জ্ঞাত যে এখন চহৰৰ গতিয়ে ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰে। এই সুবিধাসমূহ, এই যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু আধুনিক পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি এতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ নতুন মাত্ৰা হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। এসময়ত ভঙা পথ আৰু গাঁতৰ বাবে পৰিচিত এখন ৰাজ্যই এতিয়া এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ নেটৱৰ্কৰ বাবে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। যিখন উত্তৰ প্ৰদেশত পূৰ্বে জনসাধাৰণে আন্ধাৰ হোৱাৰ পিছত বাহিৰলৈ ওলাই যোৱাৰ পৰা বিৰত আছিল, সেইখন উত্তৰ প্ৰদেশতে আজি ঘাইপথ ২৪ ঘন্টাই সক্ৰিয় হৈ পৰিছে। আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ কিমান পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে, সেই সম্পৰ্কে কানপুৰৰ জনসাধাৰণ ভালদৰে জ্ঞাত। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে কানপুৰৰ পৰা লক্ষ্ণৌলৈ কানপুৰ-লক্ষ্ণৌ এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ জৰিয়তে মাত্ৰ ৪০ৰ পৰা ৪৫ মিনিট সময় লাগিব।
বন্ধুসকল,
লক্ষ্ণৌৰ পৰা পূৰ্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ সৈতেও পোনপটীয়া যোগাযোগ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত হ’ব। কানপুৰ-লক্ষ্ণৌ এক্সপ্ৰেছৱে’ক গংগা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ সৈতেও সংযোগ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত উত্তৰ প্ৰদেশৰ পূব আৰু পশ্চিম উভয় দিশলৈ যাত্ৰাৰ বাবে দূৰত্ব আৰু যাত্ৰাৰ সময় উভয়ে হ্ৰাস পাব।
বন্ধুসকল,
কানপুৰৰ লোকসকল দীৰ্ঘদিন ধৰি একক ৰেলপথৰ বাবে ফাৰুখাবাদ–আনৱৰগঞ্জ অংশত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। কেৱল এটা বা দুটা নহয়, ১৮ টা ৰেলৱে ক্ৰছিঙৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলগীয়া হৈছিল। কেতিয়াবা এই গেটখন বন্ধ হৈ যাব, কেতিয়াবা সেইখন — আপোনালোক সকলোৱে এই সমস্যাৰ পৰা বহুদিন ধৰি সকাহ বিচাৰি আহিছে। এতিয়া ইয়াত ১,০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে এটা ইলাভেটেড ৰেল কৰিডৰ স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি ঘটিব, গতি বাঢ়িব, প্ৰদূষণ হ্ৰাস পাব আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল কানপুৰবাসীৰ মূল্যৱান সময় ৰাহি হ’ব।
বন্ধুসকল,
কানপুৰ চেন্ট্ৰেল ৰেলৱে ষ্টেচনকো উন্নীতকৰণেৰে বিশ্বমানৰ ৰূপ প্ৰদান কৰা হৈছে। অতি সোনকালে কানপুৰ চেন্ট্ৰেলক বিমানবন্দৰৰ দৰে আধুনিক দেখা যাব। আমাৰ চৰকাৰে অমৃত ভাৰত ৰেলৱে ষ্টেচন আঁচনিৰ অংশ হিচাপে উত্তৰ-প্ৰদেশত ১৫০-ৰো অধিক ৰেল ষ্টেচন গঢ়ি তুলিছে। ইতিমধ্যে উত্তৰ প্ৰদেশ দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ থকা ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। অৰ্থাৎ — ঘাইপথ, ৰেলপথ আৰু বিমানপথ — উত্তৰ প্ৰদেশ এতিয়া প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আমি উত্তৰ প্ৰদেশক ঔদ্যোগিক সুযোগৰ স্থানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছোঁ। এইবাৰৰ বাজেটত আমি ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ অধীনত ‘মিছন মেনুফেকচাৰিং’ পদক্ষেপৰ কথা ঘোষণা কৰিছিলোঁ। ইয়াৰ জৰিয়তে স্থানীয় উদ্যোগ আৰু উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা কানপুৰৰ দৰে চহৰসমূহে যথেষ্ট লাভান্বিত হ’ব। আপোনালোক সকলোৰে জ্ঞাত যে কানপুৰৰ ঔদ্যোগিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে ইয়াৰ এমএছএমই — ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘু-মাত্ৰাৰ উদ্যোগসমূহে। আজি আমি ইয়াত এই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ আশা-আকাংক্ষাৰাজি পৰিপূৰণৰ বাবে কাম কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ টাৰ্ণঅ’ভাৰ আৰু স্কেলৰ সীমা বৃদ্ধি কৰিলোঁ। এইবাৰৰ বাজেটত চৰকাৰে এমএছএমই-ৰ পৰিসৰ অধিক বৃদ্ধিৰে অতিৰিক্ত ৰেহাই প্ৰদান কৰিছে। বিগত সময়ত এমএছএমই-সমূহে সন্মুখীন হোৱা এটা গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল ঋণৰ সুবিধা। বিগত ১০ বছৰত আমি এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। এতিয়া যুৱ উদ্যোগীসকলে যদি নিজাকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিব বিচাৰে, তেন্তে মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে সহজেই মূলধন লাভ কৰিব পাৰিব। ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহক আৰ্থিকভাৱে সুদৃঢ় কৰিবলৈ আমি ঋণ নিশ্চয়তা আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ। এইবাৰৰ বাজেটত এমএছএমই ঋণৰ নিশ্চয়তাৰ সীমা ২০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এমএছএমই সমূহক ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। আমি নতুন উদ্যোগসমূহৰ বাবে — বিশেষকৈ এমএছএমইসমূহৰ বাবে — পদ্ধতিসমূহ সৰল কৰি এক সহায়ক পৰিবেশৰ সৃষ্টি কৰিছোঁ। কানপুৰৰ পৰম্পৰাগত চামৰা আৰু হোজাইৰী উদ্যোগসমূহক ‘এক জিলা, এক সামগ্ৰী’ৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে সবলীকৰণ কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাৰাজিয়ে কেৱল কানপুৰেই নহয়, বৰঞ্চ উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিখন জিলাকে উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি উত্তৰ প্ৰদেশত বিনিয়োগৰ এক অভূতপূৰ্ব আৰু নিৰাপদ পৰিবেশে গা-কৰি উঠিছে। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহক সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে তৃণমূল পৰ্য্যায়ত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সপোন পৰিপূৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰ তেওঁলোকৰ কাষত থিয় হৈছে। এইবাৰৰ বাজেটত আমি ১২ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত আয়ক সম্পূৰ্ণ কৰমুক্ত কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত কোটি-কোটি মধ্যবিত্ত পৰিয়াললৈ নতুন আস্থাৰ সঞ্চাৰ ঘটিব আৰু নতুন শক্তিও প্ৰদান কৰিব। ‘সেৱা’ আৰু ‘বিকাশ’ৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰে আমি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যাম। দেশখনক — আৰু উত্তৰ প্ৰদেশক — নতুন শিখৰত উপনীত কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিম। কানপুৰৰ সকলো ভাই-ভনীলৈ তেওঁলোকৰ এটি উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আপোনাসৱক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ!