Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the launch of various projects at Kanpur Nagar, Uttar Pradesh
30 MAY 2025 5:20PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues from the Union Cabinet, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak ji, ministers in the Uttar Pradesh government, Members of Parliament, MLAs, and my dear brothers and sisters from Kanpur who have gathered here in large numbers.
A little girl here has probably made a painting — someone from the SPG, please take it from her. There's another person in that corner who has brought a drawing — please write your name and address on it; I will send you a letter. There's a young man in that corner — write down your name and address so I can write you a letter. There's a boy here who has been raising his hand for so long — your shoulder must be hurting by now, you must be tired. The enthusiasm in Kanpur today is truly overwhelming! Someone from the photographers — please look over there —SPG personnel, please help that child.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
This development program in Kanpur was originally scheduled for April 24, but I had to cancel my visit to Kanpur due to the Pahalgam attack. In that cowardly terrorist attack in Pahalgam, our son from Kanpur, Shubham Dwivedi, also became a victim of this brutality. We can all feel the pain, the suffering, and the inner anger of his daughter Aishanya. That very anger of our daughters and sisters was seen by the whole world in the form of Operation Sindoor. We entered deep inside Pakistan, hundreds of miles in, and destroyed the terrorist bases. And our armed forces showed such valour, such unparalleled courage, that the Pakistani army was forced to plead for a ceasefire. From this land of the freedom struggle, I salute the bravery of our soldiers again and again. I want to reiterate: the enemy who was pleading during Operation Sindoor should not remain under any illusion — Operation Sindoor is not over yet. Bharat has made three things very clear in its fight against terrorism: First, Bharat will give a strong response to every terrorist attack. The timing, the manner, and the terms of that response will be decided by our armed forces. Second, Bharat will no longer be afraid of nuclear threats, nor will it take any decisions based on such bluffs. Third, Bharat will view both the masterminds of terror and the governments that shelter them as one and the same. Pakistan's “State” and “Non-State” actors — this game is over now. And if I may say it in typical Kanpur style: wherever the enemy hides, they will be hunted down.
Friends,
The world has also seen the strength of Bharat’s indigenous weapons and the Make in India initiative during Operation Sindoor. Our Indian-made weapons, especially the BrahMos missile, created destruction right inside enemy territory. Wherever targets were identified, explosions were executed. This strength has come to us from our commitment to ‘AatmaNirbhar Bharat’ (a self-reliant India). There was a time when Bharat depended on other countries to meet its military and defence needs. We began to change those circumstances. Making Bharat self-reliant in defence is not only important for our economy — it is equally crucial for our national pride. That’s why we launched the ‘AatmaNirbhar Bharat’ campaign, to free the nation from this dependence. And it’s a matter of pride for all of Uttar Pradesh that it is playing a major role in this journey toward self-reliance in the defence sector. Just as there is an old ordnance factory in Kanpur, we have transformed 7 such ordnance factories into large modern companies. Today, a major defence corridor is being built in UP. The Kanpur node of this corridor is becoming a major centre for ‘AatmaNirbhar Bharat’ in the defence sector.
Friends,
There was a time when traditional industries were leaving this region, but now major companies from the defence sector are coming in. Nearby, in Amethi, the production of AK-203 rifles has already begun. The BrahMos missile, which kept enemies awake during Operation Sindoor, now also has a new home — Uttar Pradesh. In the future, Kanpur and UP will be at the forefront of making Bharat a major exporter in the defence sector. New factories will be set up here. Large-scale investments will come in. Thousands of youth from this region will get excellent employment opportunities.
Friends,
Taking UP and Kanpur to new heights of development is the top priority of the double-engine government. This will only happen when industries here are promoted, when the old glory of Kanpur is restored. But, brothers and sisters, previous governments ignored the needs of modern industries. Industries kept migrating away from Kanpur. Family-run governments sat with their eyes closed. As a result, not only Kanpur but the entire UP was left behind.
Brothers and sisters,
There are two most essential conditions for the industrial progress of a state: first, self-reliance in the energy sector — that is, uninterrupted electricity supply; and second, infrastructure and connectivity. Today, we have inaugurated several power plants: the 660 MW Panki Power Plant, 660 MW Neyveli Power Plant, 1320 MW Jawaharpur Power Plant, 660 MW Obra C Power Plant, and 660 MW Khurja Power Plant. This is a major step toward fulfilling Uttar Pradesh’s energy needs. With these power plants, electricity availability in UP will increase significantly, giving a boost to industries here. Today, development projects worth over 47,000 crore rupees have also been inaugurated or had their foundation stones laid. Senior citizens have been given Ayushman Vay Vandana cards for free medical treatment. Beneficiaries of other schemes have also been provided support. These schemes and development works reflect our strong commitment to the progress of Kanpur and Uttar Pradesh.
Friends,
Today, both the central and state governments are working toward building a modern and ‘Viksit UP’ (Developed Uttar Pradesh). As a result, infrastructure, facilities, and resources — the kind typically seen only in big metro cities — are now becoming visible in Kanpur too. A few years ago, our government gifted Kanpur its first metro. Today, the Orange Line of the Kanpur Metro has reached Kanpur Central. From elevated tracks to underground tunnels, all types of metro connectivity are now linking important areas of Kanpur. This expansion of the Kanpur Metro is no ordinary project. It stands as proof that with the right intentions, strong willpower, and honest governance, real efforts can be made for the development of the state and the country. Remember what people used to say about Kanpur? Areas like Chunniganj, Bada Chauraha, Nayaganj, Kanpur Central — these were extremely crowded, with narrow roads and a lack of modern infrastructure and planning. People used to say, “How could a metro ever be possible here? How could major change happen here?” In a way, Kanpur and other key cities in UP were left out of the development race. This only worsened traffic problems, slowed down urban progress, and cities with the most potential in UP started lagging behind. But today, that very Kanpur, that very UP, is setting new benchmarks in development. Just look at how much the metro services will benefit the people of Kanpur. As a major trade hub, Kanpur’s businesspeople and customers will now find it easier to reach Naveen Market and Bada Chauraha. People travelling to and from Kanpur — IIT students, ordinary citizens — will save significant time in reaching the Central Railway Station. We know that the pace of a city is what drives its progress. These facilities, this connectivity, and modern transportation infrastructure are now becoming the new face of UP’s development.
Friends,
Today, our Uttar Pradesh is making great strides in terms of modern infrastructure and connectivity. A state once known for broken roads and potholes is now recognized for its network of expressways. In the same UP where people used to avoid going out after dark, today highways are active with traffic 24 hours a day. And who better than the people of Kanpur to understand how much UP has changed? In just a few days, the journey from Kanpur to Lucknow will take only 40 to 45 minutes via the Kanpur-Lucknow Expressway. This daughter has been standing for so long with a drawing — she must be tired. SPG personnel, please take the drawing from her. Thank you, dear, you’ve brought a beautiful and amazing picture. You’ve written your name and address, right? Someone from my office will collect it and get it for me. Thank you very much, dear.
Friends,
From Lucknow, there will also be direct connectivity to the Purvanchal Expressway. The Kanpur-Lucknow Expressway will be connected to the Ganga Expressway as well. This will reduce both the distance and travel time for journeys toward both eastern and western UP.
Friends,
People in Kanpur have long faced difficulties on the Farrukhabad–Anwarganj section due to the single railway line. Not just one or two, but 18 railway crossings had to be dealt with. Sometimes this gate would be closed, sometimes that one — you’ve all been demanding relief from this problem for a long time. Now, an elevated rail corridor is going to be built here at a cost of 1,000 crore rupees. This will improve traffic, increase speed, reduce pollution, and most importantly, save the valuable time of the people of Kanpur.
Friends,
Kanpur Central Railway Station is also being upgraded and given a world-class appearance. Very soon, Kanpur Central will look as modern as an airport. Our government is developing more than 150 railway stations in UP as part of the Amrit Bharat Railway Station scheme. UP has already become the state with the highest number of international airports in the country. That means — in highways, railways, and airways — UP is now rapidly progressing in every field.
Friends,
We are transforming Uttar Pradesh into a state of industrial opportunities. In this year’s Budget, we announced the 'Mission Manufacturing' initiative under 'Make in India'. Through this, local industries and production will be promoted. Cities like Kanpur will greatly benefit from it. As you all know, the biggest contribution to Kanpur’s industrial strength has come from its MSMEs — the micro and small-scale industries. Today, we are working to meet the expectations of these small industries here.
Friends,
Until recently, our MSMEs were defined in a way that they feared expansion. We changed those outdated definitions. We increased the limits for turnover and scale for small industries. In this year’s Budget, the government has further expanded the scope of MSMEs and given them additional exemptions. In the past, one of the biggest challenges MSMEs faced was access to credit. Over the past 10 years, we have taken several major steps to address this issue. Now, if young entrepreneurs want to start their own businesses, they can easily get capital through the Mudra Yojana. To strengthen small and medium industries financially, we introduced a Credit Guarantee Scheme. In this year’s Budget, the guarantee limit on MSME loans has been increased to 20 crore rupees. MSMEs are also being issued credit cards with a limit of up to 5 lakh rupees. We are creating a supportive environment for new industries — especially MSMEs — by simplifying procedures. Kanpur’s traditional leather and hosiery industries are being empowered through schemes like 'One District, One Product'. These efforts will benefit not just Kanpur, but every district of Uttar Pradesh.
Friends,
Today, an unprecedented and secure environment for investment has been established in Uttar Pradesh. Welfare schemes for the poor are being implemented on the ground with full transparency. The government is also standing firmly with the middle class to help fulfil their dreams. In this year’s Budget, we have made income up to 12 lakh rupees completely tax-free. This has instilled new confidence in crores of middle-class families and given them new strength. With our commitment to ‘seva’ (service) and ‘vikas’ (development), we will continue to move forward rapidly. We will leave no stone unturned in working hard to take the country — and Uttar Pradesh — to new heights. I extend my best wishes to all my brothers and sisters in Kanpur for a bright future.
Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କାନପୁର ସହରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଇଂରାଜୀ ଉପସ୍ଥାପନା
30 MAY 2025 5:20PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ୟ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ରିଜେଶ ପାଠକ ଜୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ କାନପୁରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି।
ଏହି ଗୋଟିଏ ପିଲା ଏଠାରେ ଏକ ପେଣ୍ଟିଂ ତିଆରି କରିପାରନ୍ତି ଏବଂ ଏସପିଜି ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ନେଇଯିବେ । ଅପରପକ୍ଷରେ ମଧ୍ୟ କେହି ଜଣେ ଫଟୋ ଆଙ୍କି ସେହି କୋଣରେ ଆଣିଛନ୍ତି, ଆପଣ ଏଥିରେ ନିଜର ଠିକଣା ଲେଖିପାରିବେ ଏବଂ ମୁଁ ଏକ ଚିଠି ପଠାଇବି। ଗୋଟିଏ କୋଣରେ ଜଣେ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ତା'ର ଠିକଣା ଲେଖନ୍ତୁ, ଯାହା ଫଳରେ ମୁଁ ତୁମକୁ ଚିଠି ଲେଖିବି। ଏଇଠି ପିଲାଟିଏ, ସେ କେତେ ଦିନ ଧରି ହାତ ଉଠାଉଛି, ଆଜି ଆପଣଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେବ, ଆପଣ ଥକିଯିବେ । ଆଜି କାନପୁରର ଉତ୍ସାହ ବହୁତ ଅଧିକ ରହିଛି । ସେଠାରେ କୌଣସି ଫଟୋଗ୍ରାଫରଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏସପିଜି ଲୋକମାନେ କେବଳ ସେହି ପିଲାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
କାନପୁରରେ ବିକାଶ କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ଏପ୍ରିଲ ୨୪ରେ ହେବାର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ କାରଣରୁ ମୋତେ କାନପୁର ଗସ୍ତ ବାତିଲ କରିବାକୁ ପଡିଲା । ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଭୟଙ୍କର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ଆମ କାନପୁର ପୁଅ ଶୁଭମ ଦ୍ୱିବେଦୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ବର୍ବରତାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମ ଝିଅ ଐଶ୍ୱର୍ୟ୍ୟାଙ୍କ ଭିତରେ ଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଣା ଓ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା । ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଆକାରରେ ଆମ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ସମାନ କ୍ରୋଧକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି । ଶହ ଶହ ମାଇଲ ଭିତରେ ଥିବା ପାକିସ୍ତାନରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଘରେ ପଶି ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମ ସେନା ଏପରି ଏକ ସଫଳତା କରିଛି, ଏପରି ସଫଳତା ଯେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଯୁଦ୍ଧ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଭିକ ମାଗିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଏହି ଭୂମିରୁ ସେନାର ବୀରତ୍ୱକୁ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମୁଁ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ଭିକ୍ଷା ମାଗୁଥିବା ଶତ୍ରୁଙ୍କୁ ପ୍ରତାରିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶେଷ ହୋଇନାହିଁ। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ୩ଟି ପଏଣ୍ଟ ରଖିଛି। ପ୍ରଥମତଃ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଉଚିତ ଜବାବ ଦେବ। ଜବାବ ଦେବାର ସମୟ, ଶୈଳୀ ଏବଂ ସର୍ତ୍ତ ଆମ ସେନା ନିଜେ ସ୍ଥିର କରିବ। ଦ୍ବିତୀୟତଃ ପରମାଣୁ ବୋମାର ଭୟଙ୍କର ବିପଦକୁ ଭାରତ ଆଉ ଭୟ କରିବ ନାହିଁ କି ଏହାକୁ ଆଧାର କରି କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ନାହିଁ। ତୃତୀୟତଃ ଆତଙ୍କବାଦର ମାଲିକ ଓ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାକୁ ଭାରତ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବ। ପାକିସ୍ତାନର ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଓ ଅଣରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କଳାକାରମାନେ ଆଉ ଏହି ଖେଳ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉନାହାନ୍ତି। ଯଦି ମୁଁ ସିଧାସଳଖ କାନପୁରିଆରେ କହିବି, ଯେଉଁଠି ଶତ୍ରୁ ଥିବ, ତାଙ୍କୁ ହଙ୍କ ଦିଆଯିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରରେ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି । ଆମର ଭାରତୀୟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ରହ୍ମୋସ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଶତ୍ରୁଙ୍କ ଘରେ ପଶି ବିପର୍ୟ୍ୟୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଯେଉଁଠି ଟାର୍ଗେଟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା ସେଠାରେ ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପରୁ ଆମେ ଏହି ଶକ୍ତି ପାଇଛୁ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜର ସାମରିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ, ନିଜର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲା । ଆମେ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ନିରାପତ୍ତା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଦରକାର, ଆମ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ, ଦେଶର ସ୍ୱାଭିମାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶକୁ ସେହି ନିର୍ଭରଶୀଳତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହା ସମଗ୍ର ୟୁପି ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ, ଏହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । କାନପୁରରେ ଯେମିତି ଏକ ପୁରୁଣା ଅର୍ଡିନାନ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ରହିଛି, ଠିକ୍ ସେହିପରି ଆମେ ୭ଟି ଅର୍ଡିନାନ୍ସ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିକୁ ବଡ଼ ଆଧୁନିକ କମ୍ପାନୀରେ ପରିଣତ କରିଛୁ। ଆଜି ୟୁପିରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର । ଏହି କରିଡରର କାନପୁର ନୋଡ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକଦା ପାରମ୍ପରିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନି ଆସୁଛନ୍ତି। ନିକଟସ୍ଥ ଆମେଥିରେ ଏକେ୨୦୩ ରାଇଫଲର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରରେ ଶତ୍ରୁପକ୍ଷଙ୍କୁ ଶୋଇବାକୁ ଦେଇନଥିବା ବ୍ରହ୍ମୋସ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଠିକଣା ରଖିଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ କାନପୁର ଓ ୟୁପି ଭାରତକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଆଗରେ ରହିବେ। ଏଠାରେ ନୂଆ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଏଠାରେ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସିବ। ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଭଲ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସାଥୀମାନେ
ୟୁପି ଏବଂ କାନପୁରକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏହି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା । କାନପୁରର ପୁରୁଣା ଗୌରବ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଲେ ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପର ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। କାନପୁରରୁ ଶିଳ୍ପ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହୋଇଥିଲା। ବଂଶବାଦୀ ସରକାରମାନେ ଆଖି ବନ୍ଦ କରି ବସିଥିଲେ। ଫଳରେ କେବଳ କାନପୁର ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ୟୁପି ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅର୍ଥାତ୍ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଯୋଗାଯୋଗ। ଆଜି ଏଠାରେ ୬୬୦ ମେଗାୱାଟ ପାଙ୍କି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ୬୬୦ ମେଗାୱାଟ ନେଭେଲି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ୧୩୨୦ ମେଗାୱାଟ ଜବାହରପୁର ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ୬୬୦ ମେଗାୱାଟ ଓବ୍ରାସି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ୬୬୦ ମେଗାୱାଟ ଖୁର୍ଜା ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ୟୁପିର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପରେ ୟୁପିରେ ବିଜୁଳି ଉପଲବ୍ଧତା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏହା ଏଠାକାର ଶିଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ । ଆଜି ୪୭ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବାୟା ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଅନ୍ୟାନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରାଯାଇଛି। ଏସବୁ ଯୋଜନା, ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ୟ୍ୟ କାନପୁର ଓ ୟୁପିର ପ୍ରଗତି ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏକ ଆଧୁନିକ ଓ ବିକଶିତ ୟୁପି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଫଳରେ ବଡ଼ ମେଟ୍ରୋ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୁବିଧା, ସମ୍ବଳ ସବୁ ଏବେ କାନପୁରରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଆମ ସରକାର କାନପୁରକୁ ପ୍ରଥମ ମେଟ୍ରୋ ଉପହାର ଦେଇଥିଲେ। ଏବେ ଆଜି କାନପୁର ମେଟ୍ରୋର ଅରେଞ୍ଜ ଲାଇନ କାନପୁର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ପ୍ରଥମେ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭୂତଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ କାନପୁରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । କାନପୁର ମେଟ୍ରୋର ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କୌଣସି ସାଧାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ । କାନପୁର ମେଟ୍ରୋ ଏହାର ପ୍ରମାଣ, ସଠିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଓ ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିବା ସରକାର ରହିଲେ ଦେଶର ବିକାଶ ଓ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଅଛି କି ପୂର୍ବରୁ କାନପୁର ବିଷୟରେ ଲୋକମାନେ କିପରି କଥା ହେଉଥିଲେ? ଚୁନ୍ନିଗଞ୍ଜ, ବଡ଼ ଚୌରାହା, ନୟାଗଞ୍ଜ, କାନପୁର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ, ଏଭଳି ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତା ସମସ୍ୟା, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଯୋଜନାର ଅଭାବ, ଲୋକେ କହୁଥିଲେ, ମେଟ୍ରୋ ଭଳି କାମ ଏଠାରେ କେଉଁଠି ହେବ? ଏଠାରେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେଉଁଠି ହେବ? ଏକ ପ୍ରକାରେ କାନପୁର ଏବଂ ୟୁପିର ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସହର ଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ଦୌଡ଼ରୁ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଥିଲେ। ଏହି କାରଣରୁ ଟ୍ରାଫିକ୍ ସମସ୍ୟା ଗଭୀର ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲା, ସହରର ବେଗ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଥିଲା, ୟୁପିରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସହରଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି କାନପୁର ଓ ୟୁପି ବିକାଶର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ମେଟ୍ରୋ ସେବାରୁ କାନପୁରବାସୀ କେତେ ଉପକୃତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । କାନପୁର ହେଉଛି ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର । ମେଟ୍ରୋ ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଉଭୟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ବଜାର ଓ ବଡ଼ ଛକରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହେବ। କାନପୁରକୁ ଯାଉଥିବା ଲୋକ, ଆଇଆଇଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ କେତେ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ । ଆମେ ଜାଣୁ, ସହରର ବେଗ ହିଁ ସହରର ପ୍ରଗତି କରିଥାଏ । ଏହି ସୁବିଧା, ଏହି ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଆଜି ୟୁପିର ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଚିତ୍ର ପାଲଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆମ ୟୁପି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଭଙ୍ଗା ରାସ୍ତା ଓ ଖାଲଖମାରେ ପରିଚିତ ୟୁପି ଏବେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ୟୁପିରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପରେ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ବାରଣ କରୁଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକମାନେ ରାଜପଥରେ ୨୪୦୦ ଘଣ୍ଟା ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି । କାନପୁରବାସୀଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ କିଏ ଜାଣେ ୟୁପି କିପରି ବଦଳିଛି ? କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କାନପୁର-ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରୁ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଯାତ୍ରା ମାତ୍ର ୪୦-୪୫ ମିନିଟ୍ ହେବ। ଏହି ଝିଅ କେତେ ଦିନ ଧରି ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ଫଟୋ ଉଠାଇ ସେ ନିଶ୍ଚୟ ଥକିଯାଇଥିବ, କେବଳ ଏସପିଜି ଲୋକମାନେ ଏହି ଝିଅଠାରୁ ସେହି ଫଟୋ ଉଠାଇବା ଉଚିତ୍ । ଧନ୍ୟବାଦ ପୁଅ, ତୁମେ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଚିତ୍ର ତିଆରି କରିଛ, ଦେଖ କେବେଠାରୁ ଥକିଯିବ ଏହି ପିଲା, ପୁଅ, ତୁମ ର ନାମ ଓ ଠିକଣା ଲେଖିଛି ପୁଅ ? ମୋ ଅଫିସର ସେହି ଲୋକମାନେ ଆସି ଏବେ ନେଇଯିବେ, ସେମାନେ ମୋ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବେ ପୁଅ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ସାଥୀମାନେ
ଲକ୍ଷ୍ନୌରୁ ପୂର୍ବାଂଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ । କାନପୁର-ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ମଧ୍ୟ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ଵାରା ଉଭୟ ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଦୂରତା ଓ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
କାନପୁରର ଫରୁଖାବାଦ ଅନୱାରଗଞ୍ଜ ସେକ୍ସନରେ ସିଙ୍ଗଲ ଲାଇନକୁ ନେଇ କାନପୁରବାସୀ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ କି ଦୁଇଟି ନୁହେଁ ବରଂ ୧୮ଟି ରେଳ କ୍ରସିଂ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କେତେବେଳେ ଏହି ଗେଟ୍ ବନ୍ଦ ଥିଲା ତ କେତେବେଳେ ସେହି ଗେଟ୍ ବନ୍ଦ ଥିଲା, ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆପଣମାନେ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦାବି କରୁଥିଲେ। ଏବେ ଏଠାରେ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏଲିଭେଟେଡ୍ ରେଳ କରିଡର ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାଫିକରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ, ବେଗ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ କମିବ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି କାନପୁରବାସୀଙ୍କ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
କାନପୁର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଏହାର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି । ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କାନପୁର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଆମ ସରକାର ୟୁପିର ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଅମୃତ ଭାରତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି । ୟୁପି ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଥିବା ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇସାରିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ରାଜପଥ, ରେଳପଥ ଓ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ୟୁପି ଏବେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ୟୁପିକୁ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ରାଜ୍ୟ ରେ ପରିଣତ କରୁଛୁ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ମିଶନ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଏହା ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। କାନପୁର ଭଳି ସହରକୁ ଏଥିରୁ ବଡ଼ ଫାଇଦା ମିଳିବ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କାନପୁରର ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଯୋଗଦାନ ଥିଲା ଏଠାକାର ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ । ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ । ଆମେ ସେହି ପୁରୁଣା ସଂଜ୍ଞାକୁ ବଦଳାଇଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର କାରବାର ଏବଂ ସ୍କେଲ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ସରକାର ପୁଣି ଥରେ ଏମଏସଏମଇର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ରିହାତି ଦେଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ କାଳରେ ଏମଏସଏମଇ ଆଗରେ ଋଣର ଏକ ବଡ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଋଣ ସମସ୍ୟାଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆଜି ଯଦି ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜର ଶିଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ମିଳିଥାଏ। କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଶିଳ୍ପକୁ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସ୍କିମ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଏମଏସଏମଇ ଋଣ ଉପରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ୨୦ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମା ଥିବା କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଆମେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ, ବିଶେଷ କରି ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକରଣ କରାଯାଉଛି। କାନପୁରର ପାରମ୍ପରିକ ଚମଡ଼ା ଏବଂ ହୋଜିଆରୀ ଶିଳ୍ପକୁ 'ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ' ଭଳି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି। କାନପୁର ସହିତ ୟୁପିର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫାଇଦା ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରିଛୁ । ଏହା କୋଟି କୋଟି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରରେ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିଛି। ସେବା ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ। ଦେଶ ଓ ୟୁପିକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଆମେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ିବୁ ନାହିଁ। କାନପୁରର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁଁ କାନପୁରର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !