Prime Minister's Office
Joint Declaration on the Establishment of India-Thailand Strategic Partnership
04 APR 2025 6:47PM by PIB Delhi
During 03-04 April 2025, H.E. Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India paid an Official Visit to Thailand and participated in the 6th BIMSTEC Summit in Bangkok, on the invitation of H.E. Ms. Paetongtarn Shinawatra, Prime Minister of the Kingdom of Thailand. Prime Minister Modi was accorded a ceremonial welcome by Prime Minister Shinawatra at the Government House in Bangkok.
Acknowledging the deep civilisational, cultural, religious and linguistic bonds and 78 years of establishment of diplomatic ties between India and Thailand, both leaders held wide ranging discussions on various areas of bilateral cooperation including defence and security, trade and investment, connectivity, science and technology, innovation, space, education, health, culture, tourism and people-to-people exchanges. They also exchanged views on sub-regional, regional, and multilateral issues of mutual interest. Both leaders witnessed exchange of several MoUs covering various areas of cooperation. They also welcomed the establishment of an India-Thailand Consular Dialogue.
Prime Minister Shinawatra and Prime Minister Modi also visited Wat Phra Chetuphon Wimon Mangkhalaram Rajwaramahawihan to pay homage to the historic Reclining Buddha.
Taking into consideration the existing cooperation and the potential for closer cooperation not only at the bilateral and regional levels but also in the global context in view of the rapidly evolving global geopolitical situation, the two leaders agreed to elevate the existing bilateral relations to a Strategic Partnership. This marks a new chapter of enhanced partnership for realising the full potential of cooperation between the two countries.
The Strategic Partnership is based on mutual commitment to strengthen bilateral relations for the continuing peace, stability and prosperity of the two countries and their respective regions. The Strategic Partnership will serve as an important foundation for the two countries to chart a future-oriented and mutually-beneficial path towards increasing opportunities, closer cooperation and to jointly respond to common challenges.
The Strategic Partnership will build upon existing agreements and mechanisms of cooperation which encompass partnering in political, defence and security, trade and investment, connectivity, education, socio-cultural development and people-to-people exchanges, as well as other areas of mutual interest.
In declaring this Strategic Partnership, the two leaders reaffirmed their shared interests in a free, open, transparent, rules-based, inclusive, prosperous and resilient Indo-Pacific region and reiterated their strong support for ASEAN Centrality. They also reaffirmed their commitment to exploring concrete activities to implement the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) for Peace, Stability and Prosperity in the Region through enhanced cooperation between the AOIP and the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) including Thailand's constructive role to co-lead the Maritime Ecology Pillar of the IPOI with Australia.
In an effort to further broaden and deepen the relationship between the two countries, the two leaders agreed to the following:
­Political Cooperation
Strengthen political engagement through regular high-level exchanges at the Leadership level, including on the sidelines of multilateral meetings with a view to discuss shared regional interests, as well as to address regional and global security challenges.
Convene regular meetings between the Foreign Ministers and Senior Officials from respective Ministry of Foreign Affairs/External Affairs under existing mechanisms of Joint Committee for Bilateral Cooperation at the Foreign Ministers’ level and Foreign Office Consultations at the Senior Officials' level.
Promote regular Parliamentary exchanges between both countries.
Defence and Security Cooperation
Strengthen the existing mechanisms of defence cooperation, as well as to promote further collaboration between the defence sectors of the two countries, with particular emphasis on defence technology, defence industry, research, training, exchanges, exercises and capacity building including by establishing appropriate mechanisms.
Enhance security cooperation through regular dialogues and exchanges between the respective security and law enforcement agencies/ organisations, also by including a Deputy National Security Adviser/ Secretary General level strategic dialogue between the Thai National Security Council and the National Security Council Secretariat of India, to address the increasingly challenging global and regional security environment and cooperate on both traditional and non-traditional security issues such as defence, maritime security, cybersecurity, counter terrorism, law enforcement issues and combating transnational organised crime like cyber-crimes, international economic crimes, anti-money laundering and human, drug, arms and wildlife trafficking, through exchange of information and intelligence, and sharing of best practices.
Economic, Trade and Investment Cooperation
To organise regular meetings and exchanges between the respective Ministry of Commerce/Commerce & Industry under existing mechanism of the Joint Trade Committee between India and Thailand. It was also agreed to ensure annual meetings of existing mechanisms to promote trade and investment between the two countries; to facilitate trade and resolve market access issues with a view to strengthening both countries’ linkages to the global supply chain and to enhance the confidence of the private sectors of both countries; including through cooperation in harmonization, equivalence and Mutual Recognition of Standards of mutually agreed areas; and to prepare for new areas of trade and investment, especially in future-oriented industries, such as renewable energy, electric vehicles, digital technology, robotics, ICT, space technology, biotechnology, creative industry and startups.
Welcome the increasing bilateral trade, which reached approximate US$ 15 billion in 2023-24 and seek to enhance sustainable bilateral trade to realise its full potential, through an expansion of economic linkages in potential areas. Promote sustainable trade in sectors such as value-added marine products, smartphones, electrical vehicles, food processing, petroleum products, auto components, services and pharmaceuticals.
Promote trade facilitation and to deepen cooperation under the existing agreements and frameworks, including the Framework Agreement for Establishing Comprehensive Free Trade Area between Thailand and India and the ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA). Provide greater impetus to bilateral trade by exploring the establishment of local currency-based settlement mechanism.
To support and expedite the review of the ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA) to make it more user-friendly, simple and trade facilitative for businesses, aiming to achieve substantial conclusion in 2025 and to strengthen supply chains between India and ASEAN Countries.
Promote closer collaboration between the investment promotion agencies of the two countries, including the Board of Investment of Thailand and Invest India, to promote effective utilisation of existing investment policies and schemes, particularly those driving forward the vision of Ignite Thailand through Act East Policy and Make In India, as well as the utilisation of Special Economic Zones (SEZs) & Industrial Corridors in both countries for increasing bilateral investment.
Organise regular meetings on annual basis of the India-Thailand Joint Business Forum (ITJBF) to serve as the main mechanism for exchanges and the promotion of joint projects and collaboration between the private sectors of the two countries.
Explore appropriate mechanisms to promote exchanges between entrepreneurs, SMEs, and startups. Keeping in mind the common strategic goals of capacity building and increased market access for India and Thailand startup ecosystems, both sides agreed to conduct startup related activities including mentorship programmes and expert sessions on sectors of mutual importance, focused investor pitching, business matchmaking with corporates and business associations, innovation challenges, integration of academic institutes in both countries and supporting cross-incubation models.
Promote closer collaboration between the financial service providers in India and Thailand to facilitate trade, investment, and cross-border payments to strengthen economic and financial linkages between the two countries.
Promote cooperation for sustainable economic growth, including Bio-Circular- Green Economy and Life Style for Environment, especially in the areas of renewable energy, and energy efficiency technologies, to meet both sides' respective climate change goals.
Connectivity
Enhance all modes of connectivity such as physical, digital and financial between India and Thailand and strengthen regional linkages, including through expediting the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway and its eastward extension, as well as the India, Myanmar and Thailand Motor Vehicles Agreement, strengthening regional maritime connectivity through coastal shipping and enhancing port-to-port connections and to encourage the civil aviation authorities of the two countries to continue engaging in discussions for enhancing air connectivity between both countries.
Socio-cultural, Educational and People-to-People Exchanges
Foster the positive momentum of people-to-people exchanges, as well as promote potential areas of tourism between the two countries.
Strengthen mechanisms of cooperation between the Ministries responsible for education in both countries in order to promote educational cooperation, including through mutual recognition of qualifications, increased exchanges of scholarships for students pursuing university-level education in India and Thailand, to facilitate student exchanges, joint research and fellowships. Promote cooperation in skill development, English Language training, Technical and Vocational Education and Training (TVET), Thai and Hindi Studies, and collaboration between educational and training institutions in both countries.
Strengthen the links between the two countries through the deepening of cultural relations and cooperation, including in performing arts, exhibitions, seminars, conference, archaeology, archives, museums, research and documentation, and festivals as identified in the Cultural Exchange Programme (CEP).
Explore potential areas of collaboration in sports, such as sports integrity, sports governing bodies, sport sciences & research, sports industry, and sports tourism, as well as exchanges of experts and practitioners in areas of mutual interest.
Promote closer collaboration between India and Thailand in establishing closer cooperation with the North Eastern Region (NER) of India and to increase exchanges, particularly in the areas of tourism, culture, education, vocation and technical cooperation.
Strengthen cooperation between Ministries responsible for science and technology to address new challenges and create opportunities with increased exchanges and closer collaboration in science and technology, through joint research projects, workshops, and exchanges in priority areas such as agriculture, biotechnology, ICT and space technology.
Promote closer cooperation between the two countries in the areas of health, medical products, as well as traditional medicine, including through increased exchanges of information, research and development, and human resource development.
Establish exchanges and cooperation involved in women's all-round development, including leadership, decision-making and vocational skills to enhance women entrepreneurship.
Regional, Multilateral and International Cooperation
Enhance cooperation between India and Thailand especially at the United Nations to promote constructive role of both sides on global issues of mutual concern and interest.
Strengthen cooperation between India and Thailand within regional and sub-regional frameworks, including the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), Ayeyawady-Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy (ACMECS), Mekong-Ganga Cooperation (MGC), Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC), Indian Ocean Rim Association (IORA), Asia Cooperation Dialogue (ACD) and Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT-GT) and promote synergies and complementarities among these frameworks with the aim to comprehensively and effectively address regional and sub-regional challenges.
Strengthen cooperation between Thailand and India in multilateral frameworks such as G77 and South-South Cooperation to jointly advocate the voice of developing countries.
Jointly strengthen the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership established at the 19th ASEAN-India Summit to commemorate the 30th Anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations in 2022 in Phnom Penh and welcome India's continued support for ASEAN Centrality and active cooperation in ASEAN-led mechanisms in the evolving regional architecture.
Further strengthen cooperation under the Mekong-Ganga Cooperation (MGC) framework for enhancing socio-economic development and connectivity of the region, and further strengthen the centuries old civilisational ties.
Promote the leading and proactive role of India and Thailand as founding members and the two largest economies of BIMSTEC in working towards a prosperous, resilient and open Bay of Bengal community, while capitalising on the commitment from the recent adoption of the BIMSTEC Charter as well as the unique character of BIMSTEC as a bridge between South and Southeast Asia. Strengthen BIMSTEC transport connectivity through implementation of the BIMSTEC Master Plan for Transport Connectivity and related agreements, including the Agreement on Maritime Transport Cooperation.
The Prime Minister of the Kingdom of Thailand and the Prime Minister of the Republic of India agreed to task the Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Thailand and the Ministry of External Affairs of the Republic of India to coordinate with relevant agencies to formulate a Joint Plan of Action towards the effective implementation of the Strategic Partnership.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା
04 APR 2025 6:47PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନନୀୟ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ପେଟୋଙ୍ଗଟାର୍ଣ୍ଣ ସିନାୱାତ୍ରାଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ବ୍ୟାଙ୍କକରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଷଷ୍ଠ ବିମଷ୍ଟେକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ବ୍ୟାଙ୍କକ୍ ସ୍ଥିତ ସରକାରୀ ଭବନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନାୱାତ୍ରା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଔପଚାରିକ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସଭ୍ୟତା, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ଭାଷାଗତ ସମ୍ବନ୍ଧଗୁଡିକ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥାପନର ୭୮ ବର୍ଷର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଯୋଗାଯୋଗ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉଦ୍ଭାବନ, ମହାକାଶ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନ - ପ୍ରଦାନ ସମେତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉପ-ଆଞ୍ଚଳିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ସହଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ନେତା ଅନେକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଭାରତ-ଥାଇଲାଣ୍ଡ କନସୁଲାର ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନାୱାତ୍ରା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ ଶୟନ ମୁଦ୍ରାରେ ଥିବା ବୁଦ୍ଧଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ପାଇଁ ୱାଟ୍ ଫ୍ରା ଚେତୁଫୋନ୍ ୱିମୋନ୍ ମାଙ୍ଗଖାଲାରାମ ରାଜୱାରାମାହାୱିହାନ ମଧ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସହଯୋଗ ଏବଂ କେବଳ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବୈଶ୍ୱିକ ସନ୍ଦର୍ଭରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଦୁଇ ନେତା ବର୍ତ୍ତମାନର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହା ସହଭାଗିତା ବୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଅଟେ ।
ଦୁଇ ଦେଶ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ନିରନ୍ତର ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଆଧାରିତ ଅଟେ। ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବେ ସାଧାରଣ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଦିଗରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଦୁଇ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏହି ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଘୋଷଣା କରିବା ସମୟରେ ଦୁଇ ନେତା ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନିୟମ ଆଧାରିତ ସାମବେଶୀ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶୀଦାର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆସିଆନ୍ କେନ୍ଦ୍ରିକତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହିତ ଆଇ. ପି. ଓ. ଆଇ. ର ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶ ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସହ-ନେତୃତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ଗଠନମୂଳକ ଭୂମିକା ସମେତ ଏଓଆଇପି ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (ଆଇପିଓଆଇ) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଉପରେ ଆସିଆନ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ (ଏଓଆଇପି) ଉପରେ ଆସିଆନ୍ -ଭାରତ ମିଳିତ ବିବୃତି (ଏଓଆଇପି) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଠୋସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ:
ରାଜନୈତିକ ସହଯୋଗ
ଅଂଶୀଦାର ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବୈଠକ ସହିତ ନେତୃତ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଭାବ ବିନିମୟ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଯୁଗ୍ମ କମିଟିର ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ସ୍ତରରେ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ଅଧୀନରେ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର/ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବା।
ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ସଂସଦୀୟ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ, ଗବେଷଣା, ତାଲିମ, ବିନିମୟ, ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗର ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଦୁଇ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସାମିଲ ରହିଛି।
ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକ/ ସଂଗଠନ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଏହା ସହିତ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଏବଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉପଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା / ମହାସଚିବ ସ୍ତରୀୟ ରଣନୈତିକ ଆଲୋଚନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷ।। ବାତାବରଣକୁ ଆଲୋଚନା କରିବା । ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା, ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧ, ଆଣ୍ଟି ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ଏବଂ ମାନବ, ଡ୍ରଗ୍ସ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଚାଲାଣ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା, ସୂଚନା ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ବିନିମୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା।
ଅର୍ଥନୈତିକ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସହଯୋଗ
ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଗ୍ମ ବାଣିଜ୍ୟ କମିଟିର ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ/ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରିବା। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା; ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ଉଭୟ ଦେଶର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା; ସମନ୍ୱୟ, ସମାନତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ସହଯୋଗ ସହିତ; ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷ କରି ଭବିଷ୍ୟତ-ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ, ଯେପରିକି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ଆଇସିଟି, ସ୍ପେସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ରଚନାତ୍ମକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା।
୨୦୨୩-୨୪ରେ ପାଖାପାଖି ୧୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ, ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍‌, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ, ଅଟୋ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ୍‌, ସେବା ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବା।
ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ରାଜିନାମା ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସିଆନ-ଭାରତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ଏ. ଆଇ. ଟି. ଆଇ. ଜି. ଏ.) ସମେତ ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଜିନାମା ଏବଂ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା। ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅନ୍ୱେଷଣ କରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ଆସିଆନ-ଭାରତ ସାମଗ୍ରୀ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ଏ. ଆଇ. ଟି. ଆଇ. ଜି. ଏ.) ର ସମୀକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ, ସରଳ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧାଜନକ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ନିଷ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଆସିଆନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ଥାଇଲାଣ୍ଡର ନିବେଶ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ସମେତ ଦୁଇ ଦେଶର ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ନିବେଶ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ, ବିଶେଷ କରି ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟନୀତି ତଥା ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆଜରିଆରେ 'ଇଗ୍ନାଇଟ୍ ଥାଇଲାଣ୍ଡଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ôଥକ କ୍ଷେତ୍ର (ଏସ୍‌. ଇ. ଜେଡ୍‌.) ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ଭାରତ-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଯୁଗ୍ମ ବ୍ୟବସାୟ ମଞ୍ଚ (ଆଇ. ଟି. ଜେ. ବି. ଏଫ୍‌.) ର ବାର୍ଷିକ ଭିତ୍ତିରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବା, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ତଥା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଗୁଡିକ, ଏସ୍‌. ଏମ୍‌. ଇ. ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଣାଳୀର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ। ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ସାଧାରଣ ରଣନୈତିକ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପାରସ୍ପରିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପରାମର୍ଶଦାତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଧିବେଶନ, କେନ୍ଦ୍ରିତ ନିବେଶକ ପିଚିଂ, କର୍ପୋରେଟ୍ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସଂଘ ସହିତ ବ୍ୟବସାୟ ମ୍ୟାଚ୍ ମେକିଙ୍ଗ୍‌, ନବସୃଜନ ଆହ୍ୱାନ, ଉଭୟ ଦେଶରେ ଏକାଡେମିକ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକରଣ ଏବଂ କ୍ରସ-ଇନକ୍ୟୁବେସନ ମଡେଲକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ôଥକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସୀମାପାର ଦେୟ କୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ଆର୍ôଥକ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଜୈବ ଚକ୍ରକାର ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ, ବିଶେଷକରି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ସମ୍ପର୍କ
ଭାରତ-ମିଆଁମାର-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏହାର ପୂର୍ବ ଦିଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ଭାରତ, ମିଆଁମାର ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମୋଟର ଯାନ ରାଜିନାମା, ଉପକୂଳ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବନ୍ଦର-ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଭାରତ-ମିଆଁମାର-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏହାର ପୂର୍ବ ଦିଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାବବିନିମୟ
ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସକାରାତ୍ମକ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା।
ଉଭୟ ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଯୋଗ୍ୟତାର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି, ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ବିନିମୟ ବୃଦ୍ଧି, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବିନିମୟ, ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଫେଲୋସିପ୍ ସୁବିଧା ସାମିଲ ରହିଛି। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଇଂରାଜୀ ଭାଷା ତାଲିମ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ (ଟିଭିଇଟି), ଥାଇ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ପ୍ରଦର୍ଶନ କଳା, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସେମିନାର, ସମ୍ମିଳନୀ, ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱ, ଅଭିଲେଖାଗାର, ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ସିଇପି) ରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମେତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା।
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା, ଯେପରିକି କ୍ରୀଡ଼ା ଅଖଣ୍ଡତା, କ୍ରୀଡ଼ା ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥା, କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା, କ୍ରୀଡ଼ା ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ହିତସାଧନ ହେଉଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ।
ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର (ଏନଇଆର) ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସଂସ୍କୃତି, ଶିକ୍ଷା, ବୃତ୍ତି ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିନିମୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା।
କୃଷି, ଜୈବପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଆଇ. ସି. ଟି. ଏବଂ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭଳି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ, କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ବିନିମୟ ଜରିଆରେ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ସହିତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ସୂଚନା, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିନିମୟ ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦ ତଥା ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଦକ୍ଷତା ସମେତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିନିମୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା।
ଆଞ୍ଚଳିକ, ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ
ପାରସ୍ପରିକ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ହିତ ସାଧନ ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଗଠନମୂଳକ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ କରି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂଗଠନ (ଆସିଆନ), ଆୟେୟାୱାଡ଼ି-ଚାଓ ଫ୍ରାୟା-ମେକୋଙ୍ଗ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ରଣନୀତି (ଏସିଏମଇସିଏସ), ମେକୋଙ୍ଗ-ଗଙ୍ଗା ସହଯୋଗ (ଏମଜିସି),ବହୁ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବେଙ୍ଗଲର (ବିମଷ୍ଟେକ), ଯେପରିକି ଭାରତ ମହାସାଗର ରିମ ଆସୋସିଏସନ, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓସେନ ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଆଇଓଆରଏ), ଏସିଆ ସହଯୋଗ ସଂଳାପ (ଏସିଡି) ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ-ମାଲେସିଆ-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତ୍ରିଭୁଜ (ଆଇଏମଟି-ଜିଟି) ସମେତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଉପ-ଆଞ୍ଚଳିକ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଉପ-ଆଞ୍ଚଳିକ ଆହ୍ୱାନର ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ପରିପୂରକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଜି-୭ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗ ଭଳି ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଢାଞ୍ଚାରେ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱରକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ସମର୍ଥନ କରାଯାଇପାରିବ।
୨୦୨୨ରେ ନୋମ ପେହରେ ଆସିଆନ-ଭାରତ ବାର୍ତ୍ତା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ୩୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ୧୯ତମ ଆସିଆନ-ଭାରତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସ୍ଥାପିତ ଆସିଆନ-ଭାରତ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଆସିଆନ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ପ୍ରତି ଭାରତର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଆସିଆନ୍ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମେକୋଙ୍ଗ-ଗଙ୍ଗା ସହଯୋଗ (ଏମଜିସି) ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସଭ୍ୟତାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା।
ନିକଟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିମଷ୍ଟେକ୍ ଘୋଷଣାନାମା ତଥା ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବେ ବିମଷ୍ଟେକ୍ ଅନନ୍ୟ ଚରିତ୍ରର ଲାଭ ଉଠାଇ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ନମନୀୟ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ବିମଷ୍ଟେକ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ତଥା ଦୁଇ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ଅଗ୍ରଣୀ ତଥା ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ପରିବହନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ବିମଷ୍ଟେକ୍ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣା ସମେତ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ରାଜିନାମା ଜରିଆରେ ବିମଷ୍ଟେକ୍ ପରିବହନ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରୂପାୟନ ଦିଗରେ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଥାଇଲାଣ୍ଡର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।